И в Би Би Си вярват на “шепа” български блогъри

Освен, че Би Би Си цитира мнението на автора на този блог, за мен е впечатляващо общото впечатление: световната медия е обърнала приоритетно внимание на реакцията на българските блогъри. Явно не само президентът на „Репортери без граница” Оливие Базил и германският „Ди Велт” смятат, че в България „истински независими журналисти са само шепа блогъри”.

На фона на това „международно признание” от страна на световната медия милата родна картинка с организираната на 20 септември в София среща на еврокомисар Нели Крус с началниците на вестници + намърдалия се между тях Николай Бареков, вместо с шепа независими български журналисти, изглежда още по-жалка.

Време е да споделя информация по случая и да задам въпрос: защо на Гергана Паси, в качеството й на представител на неправителствения сектор ( свързан с цифровизацията- същинската цел на инспекцията на европейската пратеничка в София), е било позволено и дори възложено да определя нещо, което не й влиза нито в компетенциите, нито в работата: да селектира кой да седне на масата пред Нели Крус. Така, с изключение на Ралица Ковачева, нито един от „шепата независими” български блогъри, не получи „привилегията” за изказване от 5 минути.

Опитите на властта да „предпази” външните наблюдатели от критичните мнения на независимата журналистика са не само ялови, както се вижда от подхода на Би Би Си, но и панически. Те водят само до обратния ефект. За което им благодаря лично и дори, ако ми бъде позволено, от името на „демократичните журналисти” ( по израза на Бойко Борисов, който на 16 юни публично ми „забрани” да им бъда „лидер”).

Ето резюмето на сайта Vesti за коментара на Би Би Си по случая с българския рапър Мишо Шамара и приликите с руския му аналог „Пуси Райът”.

03.10.2012

Би Би Си за разследването срещу Мишо Шамара
Британската медия сравнява казуса с делото срещу руската пънк група “Пуси райът” и цитира много коментари на блогъри по темата
Българският рапър Мишо Шамара е разследван за поругаване на националния флаг и може да влезе в затвора за до две години, съобщава Би Би Си.
Британската медия сравнява казуса с делото срещу руската пънк група “Пуси райът” и цитира много коментари на блогъри по темата.
Връща ли се България към комунизма, се пита в статията на Би Би Си.
В нея се припомнят позициите на прокуратурата, откъдето казват, че са започнали разследване, след като са били сезирани от Съвета за електронни медии (СЕМ).
Управляващата партия ГЕРБ отрича да има общо с разследването срещу Шамара, а премиерът Борисов казва, че не е чувал за него и не е слушал песента му, разказва Би Би Си.
още по темата
Много потребители в социалните мрежи обаче се съмняват в това. Според мнозина певецът си е създал проблеми заради друга част от песента, в която се казва “Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”, пише още Би Би Си и цитира обвинения към правителството, че прилага тоталитарни методи.
“Някои хора наистина си мислят, че отново сме 1976 г. – Мишо Шамара е разследван за престъпления срещу държавата”, коментира в “Туитър” известният блогър и журналист Иван Бедров.
“Не, не е 1984, 2012 година е”, пише Радой Радев в e-vestnik. Отново полицията привиква музиканти, добавя той.
Някои наблюдатели са били изумени, че текст на песен може да предизвика криминално разследване.
Блогърът Милена Фучеджиева коментира, че щом “тази глупава и безобидна песен” е довела до съд, “значи има напълно изтрещели хора в тази държава”.
От опозиционната БСП пък заявиха, че обвинението очевидно следва политическите заповеди на управляващите.
Казусът доведе до сравнения с процеса срещу “Пуси райът” в Москва, коментира Би Би Си.
Дори вестници, които обикновено се въздържат да критикуват правителството, са били изненадани от случилото се, се посочва още в статията.
“Труд” и “24 часа” коментират, че въпреки дискусиите за свободата на словото, единственият резултат ще бъде, че Мишо Шамара ще стане по-популярен.
“Никой не беше чувал за момичетата от “Пуси райът” преди молитвата им срещу Путин в църквата”, коментира Анна Заркова, “а сега лицата им са по постери по целия свят”.
Би Би Си цитира и Иво Инджев, който също сравнява разследването на рапъра с делото в Русия.
Според класацията на “Репортери без граници” за 2012 България е на 80. място в света по свобода на медиите, което я поставя на последно място в ЕС, припомня още Би Би Си .

 

P.S. А ето и позоваването на  ivo.bg в оригинал на английски, в който се споменава, че българските власти почти буквално копират руските по случая с “Пуси райът”, според “влиятелния блогър Иво Инджев”:

“According to influential blogger Ivo Indzhev: “The judicial anger against rappers in Bulgaria… copies almost literally the reaction of the Russian prosecution against the political protest of Pussy Riot.”

 

26 мнения за “И в Би Би Си вярват на “шепа” български блогъри”

 1. Кръщавайки се ГЕРБ, критиките срещу себе си тези тиквеници квалифицират като “хули срещу Герба”, дори да се има предвид обратното, както се пее в песента на Шамара: “…обичам Герба!” – тук се криела уловката с уж отпадналия чл.1 от НК на НРБ, а пък останалия чл. 108 и в НК на РБ, по който и преди управляващите комуняги са преследвали и наказвали по един или друг начин политическите си противници, като Радой Ралин и др., и то до десето коляно.
  Срамният чл.1 днес е закодиран в част от чл.108 на НК на Република България, а самите ГЕРБ няма кой да подведе под отговорност, че предават под това име и го опетняват, националните интереси на енергийния фронт в полза на Русия.

 2. Г-н Инджев, лицето Гергана Грънчарова е същото каквото е лицето С.Станишев, само че на Асеновградско ниво – дете на Секретаря на незнам какво си БКП в Асеновград. А същата тази девойка втора преснота си приписа еврейската фамилия, защото така е по-вървежна пред бизнес партньорите от ЕК и другаде. Повярвайте, тази госпожа има само бизнес интереси и няма никакви скруполи да си ги осъществи, па макар да използва и някакви си там независими /заблудени/ журналисти.

 3. Господин Инджев,ако е възможно направете друг фон на този сайт,натоварват ми се очите,нещо тъмно с меки цветове на буквите–вижте сайта спортал.бг.Иначе ви чета редовно и ви харесвам коментарите! И друго защо не влезете в политиката да знам за кого да гласувам!

 4. Абе причтел къде видя аналог с Пуси Раъйт. Ми той малоумника нарича червеното в знамето мензес. Пуси Райът обругаха Путин. На нашия като му стиска да обругае Бойко. Да ама не. Ей пак ще се орезилите журналята, като Бенатова с Катуницата. Не ме карай да спра да ти симпатизирам!

 5. Към Една Българка:

  Направо потръпнах от ужас от заканата ти ( не съм ти приятел, нито съм те молил да ми симпатизираш, че да ме “заплашваш” с обратното).
  А аналогията, която не можеш да схванеш, няма отношение към същината на изявата на рапъри или певици ( към които и аз нямам отношение), а се отнася до отношението на властта към нещото, което Катрин Аштън нарече деликатно от името на Европейската комисия в Брюксел “прекомерна реакция”.

 6. Към Владислав Йорданов:

  Ще предам на администратора.
  А за политиката- за нея си има хора и очевидно аз не съм от тях. Най-малкото не изпитвам необходимост да ръководя никого. Това “удоволствие ми е непознато” и смея да твърдя,че имам стотици свидетели от времето, когато бяха ръководител на медии , като БТА, в. “Демокрация” или в. “Експрес”.

 7. Мръсна работа е наистина политиката! Явно ще продължим да се ръководим от вашите коментари , и да създаваме съдбата на нашата любима татковина единствено от блога.Ще видим другата година кои нови тиквеници ще ни управляват,дано Бог е с България!

 8. Господин Инджев,
  извън тази тема имам въпрос как мога да прикача малък jpg Файл към коментар в сайта?
  В края на юли бях в Родопите (Върховръх)и от магазина купих кибрит.На лицевата страна- логото на референдума на БСП за Белене ,а на гърба – НА ТОК ИЛИ НА СВЕЩИ ?!?
  Сега съм го описал напълно ,но друго си е да го видиш в цвят.Няма никакво указание къде е произведен,нито е споменат организатора на подписката за референдума.Както си знаят пълна нелегалност!

 9. А пък аз съм удивен от факта, че такава велика институция на истината, каквато е Би Би Си, не е разбрала, че комунизмът вече се върна в България! Според мен това стана, когато Бойко Борисов бе назначен за Главен секретар на МВР, защото след неговото назначение в полицията станаха такива неща (много по–страшни от преследването на Мишо Шамара), които са се случвали само в комунистическата милиция на НРБ.

 10. Грешите г-н ДРАГУЛЕВ. Комунизмът /по-точно властта на комунягите-русоблюдци/ не си е тръгвал, за да има необходимост да се връща. След като половин век “строи комунизъм” за себе си, през последните двадесетина години изгражда своя капитализъм. Дори през четиригодишното управление на ОДС не изпуснаха от контрол:
  – крупните капиталови потоци /в т.ч. в сивия сектор/;
  – полицията;
  – генералитета в БА;
  – прокуратурата;
  – съдебната система;
  – медиите;
  – дипломатическия корпус;
  – църквата и
  – образованието като преподавателско тяло и съдържание на учебния материал.
  Колкото до “страшните неща”, ще Ви припомня само кончината на Надя Дункин – по нейно време Бойко Борисов все още е бил “извън схемата” и се е барбучкал с ИПОН.

 11. Все си мисля, че “ЕДНАТА БЪЛГАРКА” с “Катуницата” и “журналята” има мустаци, което не й/му пречи да поддържа перманентен духовен “мензес”.
  🙂

 12. Едно от първите “геройства” на новия Главен секретар на МВР Бойко Борисов бе да унищожи с минохвъргачен огън разбунтувал се българин, който се бе барикадирал на вилата си извън Харманли. Прокуратурата образува следствие за използване на прекомерна сила, но на следващия ден по нечия заповед следствието бе прекратено. Ако това не е комунизъм Би Би Си ряпа да яде!

 13. Все пак, в случая с Мишо Шамара прекомерната реакция е напълно персонализирана и не идва точно от централната държавна власт. Първо Георги Лозанов сезира прокуратурата, а след това прокурорът на Бургас, който очевидно има психически проблеми и намира себереализация в страстта, с която се опитва да прилага буквата на закона, завежда преписка. Аз лично не мога да си обясня реакцията на Георги Лозанов, макар че той се опита да се оправдае със служебните си задължения. Другият активен гражданин обаче може и да се вдъхновява от Путин. Не че това прави случаят по-малко тревожен, по-скоро илюстрира теорията на Фуко за това, че властта е дифузна и оперира чрез микрополитики, вкючително и такива, които успешно завладяват въображението на масите. Но все пак е съществено и това, че докато “Пуси райът” имат някакво политическо послание, Мишо Шамара си е просто един обикновен простак, който вдига шум сега, само за да си спаси задника. Чудех се кога някой ще проблематизира Наказателния кодекс и абсурдните членове в него, и ето – това направи самият прокурор, който предложи Конституционният съд да даде едно по-изчерпателно тълкувание на това какво точно означава оскверняване на знамето, та да не би да се пропуснат подобни актове в бъдеще, ако някой по-либерален съдия се заеме свободно да интерпретира закона.

 14. “ЕДНАТА БЪЛГАРКА” с “Катуницата” и “журналята” дaли нe e Beлиcлaв Дърeв?

 15. Пак се размножаваме “Едната българка”…. Много се надявам г-н Инджев да вижда повече от профилите и да може да направи разлика помежду ни…
  Аз мустаци нямам и не бих се подписала под горната реплика, но не мога да попреча да се злоупотребява с моя ник.

 16. (до Павел Тинков) Не! Не греша, господине! Комунизмът се върна в България с назначението на Бойко Борисов за Гл. секретар на МВР. Върнаха се милиционерският терор и поголовното нарушаване на човешките права от режима на престъпника Тодор Живков. А теорията, която Вие развивате, че комунизмът никога не си е тръгвал от България, е оправданието на онези, които нямаха смелост да се опълчат срещу комунистическия терор. Нима, когато Евгений Бакърджиев взривяваше мавзолея на Гошо Тарабата, у нас е имало комунизъм? Колкото до среднощното убийство на Надя Дункин – точно то показва, че след рухването на Берлинската стена комунизмът си тръгва от България. Иначе нямаше да пращат среднощни убийци, а щяха да я ликвидират с минохвъргачен огън.

 17. “Управляващата партия ГЕРБ отрича да има общо с разследването срещу Шамара, а премиерът Борисов казва, че не е чувал за него и не е слушал песента му, разказва Би Би Си”.
  Ей! Бум мада фака, така си е! Ама, че не обичли рап и въобще не го слущали, не е верно, ей! Бум мада фака!

 18. Г-н ДРАГУЛЕВ, два бързи въпроса:
  – Вие заставате ли зад каузата, действията и морала на “разбунтувалия се българин”?
  – наистина ли не сте наясно, че “бат Бойко” е комуноидно образувание, продукт на не особено сложен замисъл, което има за задача да изпълни определен пакет от червени поръчки, след което да обере натрупаните пасиви и да “слезе” /по избран от кукловодите начин/ от сцената?
  Ако наистина сте на мнение, че стрелбата с “минохвъргачен огън” по мутра /похват в стил “Рамбо”/е определящ белег за комунизъм, представите Ви и политическата Ви ориентация изглеждат доста примитивни!

 19. Не към Една Българка,а към Иво се обръщам -с молба да направи писмото ми достояние на целия свят чрез своя широкодостъпен и уважаван блог 🙂
  Здравейте,
  Вероятно знаете,че до човек достига всичко ,от което се нуждае и в този смисъл независимо от това,че не участвам в играта на нтв ,нито пък искам да неглижирам несъвършенството на нашия свят,но ето – реших се да помогна на един бълг. син ,който силно обича и силно мрази своите родители, да остане верен на себе си.
  Аз съм майка .Всяка майка знае,че прекомерната сила вреди на всеки,дори на Русия.Връзката между децата и техните родители изтънява като сребърна нишка във времето ,тя става по-невидима ,но пък остава така, както написаното остава –мисълта е дело.Има връзка и между хората въобще ,а дали се знае това и дали се вижда е въпрос на внимателен анализ и въпрос на гледна точка.
  Живеем в мрежа-социална,реална,виртуална …
  Изборът на една майка и нейния син да общуват открито със света е тяхно право ,а наше право е да се вълнуваме или да неглижираме случващото се пред очите ни.
  Аз съм българка и знам ,че бягството от България не само за много мои съвременници ,а и за българските изгнаници от край време по света е всъщност бягство от суматоха.Културата в едно общество дава необходимия ред в хаоса.
  Искам да помогна на един младеж да осъзнае ,че със своята силна обич и със силната си омраза към тези ,на които трябва само да благодари от сърце ,че ги има – той също може и да се помири с тях така, както е според християнската мъдрост:Сърцето ми е склонно да прости след позволение.За тази цел има специален подход ,който не е задължително да е публично достояние ,но резултатът от помирението е поучителен и може да се предостави като пример в нашето общество.
  Хубавите неща в нашия живот се постигат без прекомерни усилия.
  Трябва да се даде шанс на още и още,и още… не един българин да преоткрие себе си по пътя на културата и традицията в нашето общество.
  Поздрави,
  Една майка

 20. Иво,искам преди всичко да ти благодаря ,а в подкрепа на твоя доблестен , журналистически ,цивилизован избор -да не отстъпваш пред пошлостта в обществото ни ,след която толкова много хора се увличат да бягат ,позволявам си да взема повод от написаното тук:”Кръщавайки се ГЕРБ, критиките срещу себе си тези тиквеници квалифицират като “хули срещу Герба”, дори да се има предвид обратното, както се пее в песента на Шамара: “…обичам Герба!…” -не за друго ,а за да направя скромно предложение към всички ,за които ГЕРБ е партията,която спекулира с изостаналостта на гражданите за европейско развитие на българия така както спекулира с изостаналостта в обществото ни като цяло за да може една част от партийните функционери на тази недоразвита партия да забогатяват неограничено /невиждано до сега / на гърба на българския народ.Не случайно вече се говори за РБББ-Република България на Бойко Борисов и затова предлагам като следствие от престъпното деяние- да се спекулира с низостта и изостаналостта у нас ,да учредим отново …ЕРБ ,но без да отпадат гражданите/”Г”-то/ ,а просто като си представим ,че те/гражданите/ са еманация на културата ,на реда ,който искаме да се роди от хаоса в модерна България,която да се изписва не с две букви/РБ/,а с четири букви така:Културна Европейска Република България/КЕРБ/.Изберете КЕРБ вместо ГЕРБ.Ние сме граждани на КЕРБ и сме осъзната, истинска съставна част на европейското, културно развитие на България.Пожелавам ви Успех!

 21. До ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ:
  Вие наистина нямате представа колко много грешите и колко бегла и неточна представа имате за обстановката в страната ни.
  По-тревожна е обаче опростенческата Ви представа за комунизма като практика /в стил “на всеки километър”/.
  Комунизмът, поборнико, МНОГО РЯДКО СТРЕЛЯ С МИНОХВЪРГАЧЕН ОГЪН!
  Характерни негови черти са: демагогия, перфидност, конспиративност, потайност в “среднощна доба”, биохимично и радиохимично умъртвяване /стил “Литвиненко”/, прострелване от чадър със сачмичка съдържаща милиграми рицин /стил “Теорги Марков”/ и пр и пр!
  Милионите в ГУЛАГ, стотиците горяни и хилядите в Белене,Ловеч, Скравена не бяха отстреляни с “минохвъргачен огън”! Те бяха и си остават опълчилите се срещу Червената чума! Когато комунистическата месомелачка вземе решение да ликвидира – оцелели няма!
  Огъналите се се снишват и кротуват или бягат!И затова оцеляват!
  Колкото до тръгналия си комунизъм /каквото и да значи това/ – версията е притча за наивници!
  Истината е, че в България, изключително жилавият му и витален щам, чрез анабиоза и мутации преодоля кризата, условно наричана “падането на Берлинската стена” и се завърна през “парадния вход”, за да тържествува днес на европейската сцена /Станишев – в ПЕС и Бойко – в ЕНП/!
  Така че нека изясним нещата – комунизъм си беше и кръглата маса, и тандемът Т.Вълчев/Луканов, и Попов, и Желев, и Беров, и т.н.
  Лицето Евгени Бакърджиев е особено деликатна тема, но ако Вие вярвате, че мавзолеят беше взривен благодарение на него, наистина сте наивник!
  И палежът на Партийния дом, и премахването на чл1, и свалянето на рубинената звезда, и премахването на Лениновия изтукан в центъра на София, и ликвидирането на мавзолея /преди това – изнасянето на мумията/, не бяха нищо повече от “снишване” и заблуждаващи “тактически маньоври”!
  Справка – МОЧА, паметникът на правешкия цървул и хилядите истукани,пръснати из страната ни за прослава на мужиците-болшевики и техните български слуги!!!
  Дано сте проумял, колко много грешите!

 22. ББС добре се е ориентирала към блогърите, защото то други независими бг медии май не останаха. В.Труд и в.24 часа вече имат “правилни” стопани, да се готвят в.Дневник и в.Сега…

 23. “Нима, когато Евгений Бакърджиев взривяваше мавзолея на Гошо Тарабата, у нас е имало комунизъм?”
  И още как!?! Самото събаряне на Мавзолея е типична проява на комунистическо мислене и на болшевишко отношение към миналото. При това толкова примитивно, колкото не си го беше позволявал Милко Балев.

 24. Моля за извинение! в предишния ми пост “изтукан” да се чете като “ИСТУКАН”

 25. He миcля, чe тpябвa да драматизиpaмe значeниeтo на Станишев зa ПЕС и на Бойко – зa ЕНП. “Пpeдceдатeл нa ПЕС” cъвceм не e тoлкoвa пpecтижнa титлa, колкотo я представят oт “Пoзитaнo” 20, за дa cи придaвaт тeжест c oглeд нa избopитe догoдина. Дoкaзва гo и това, чe Станишев бe eдинcтвeн кандидaт за пpeдceдатeл нa ПЕС. ПЕС прocто иcкaт да пpeвъзпитaт нашите кoмyнисти в eвpoпeйcки coциaлиcти и дopи ycпявaт фacaднo (щом Станишев прoпиca в зaщитa нa Pussy Riot в caйтa нa ПЕС…).
  A Бoкo нe e никакъв в ЕНП. Toлepиpaт го oт yвaжение към xopaтa, коитo дeмокpaтично гo избpaxa.

 26. Евгений Бакърджиев тpябвaшe cлeд мавзолея дa взриви и мoчa. Paзбиpaм, чe чepвeнитe пeрвepзници cи иcкaтe дa ce клaнятe мyмиитe нa диктaтopи, нo вмecтo тoвa идeтe нa пcиxиaтъp.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.