Монархофетишизмът като наследство от казармения комунизъм

След толкова десетилетия казармен комунизъм не е чудно, че и днес в България виреят някои от казармените „порядки” ( както биха се изразили любителите на казарменото мислене със съветска закваска).

Цитирал съм например в книгата си „Течна дружба” саркастичното наблюдение на британския журналист Робърт Фиск от в. „Индипендънт”, „убегнало” и до днес на българското кривосъдие, за престъпното нехайство на виновниците за лошото укрепване на българската база в Кербала, покрита с камуфлажни мрежи срещу…бомбен атентат- такъв, който буквално унищожи тази предполагаема крепост на българщината в Ирак. „Присъдата” на носителя на „Пулицър” Фиск е кратка и ясна : „българските военни са научени на това от съветските”.

Този път обаче причината да припомня за остатъчната казарменост с миризма на съветски ботуш у нас не е видната наследственост от комунизма в света на униформените българи. Самата власт, парламентарна и изпълнителна, действа тук на казармения принцип: „всяка заповед е предпоследна”.

Няма да припомням колко пъти беше разкопаван и закопаван обратно при управлението на ГЕРБ трупът на мъртвородения още при НРБ, после осъден на смърт от съветска експертиза с мнение за непригодност, но изровен отново от Сакскобургготски проект АЕЦ „Белене”.

Банално е също да броим и възвратно- постъпателните движения през същия период за уж безвъзвратната забрана за тютюнопушене на публични места. Съответно в интернет вървят в момента залагания под формата на анкети: „за или против пълната забрана на тютюнопушенето”, все едно, че тя вече не е въведена със закон! И как не-в постказарменото ни общество днес всяка заповед е предпоследна и никой не вярва на „окончателни” решения от страна на ГЕРБ.

Има и още много примери от този род, особено по отношение на еднолични „жестове” от страна на премиера Борисов. Ако си спомняте, още преди да спечели изборите, той се беше заканил при победа да махне веднага от поста му шефа на Българската народа банка Иван Искров, но после го „помилва” без особени обяснения като за пред публиката.

Ако в онзи предизборен период бойният зов на ГЕРБ на подстъпите към властта беше „бой по ДПС и БСП”, то сега по отношение на ДПС заповедта е отменена. Доган просто отпадна като мишена и е минал не само в нелегалност, но и най-вероятно в резерва в сметките на Борисов да продължи казарменото си управление чрез някаква коалиция. Атаката обаче този път е срещу остатъците от влияние на „Атака” за засмукване на националистически вот с втвърдяване на позицията спрямо Македония и нейното членство в ЕС, както и с изблик на внезапна загриженост по темата за ислямистките попълзновения.

Същевременно Борисов не се отказва да откъсне и нещичко от обоза на Доган. За целта той изигра кратък, но ефектен скеч в ролята на защитник на българските ( разбирай- турските) производители на ориенталски тютюн, знаейки очевидно, че той не е реално застрашен от европейска санкция, с каквато изведнъж взеха да плашат бедните хорица в районите, зависими от това производство. Номерът беше направо ориенталски по своята лукавост- сега бедните турци, ако са се хванали на този трик, ще вярват, че Борисов е скръцнал със зъби на Европа, спасил ги е в последния момент и току-виж взели, че гласували за него!

Законодателят на казармената „мода”, да се командори всичко и всеки според конюнктурата, личния и партийния интерес, а не на базата на някакви принципи, разбира се е Владетелят ни. И той постигна поне една от целите си: научи поданиците да се възползват от тази негова склонност да се държи като (не)просветен монарх с неограничени правомощия. Иска ли някой да постигне нещо, макар и то да е в разрез с вчерашна заповед на Борисов, просто трябва да го поласкае лично с молба да го спасява или поне да му съдейства.

Хвърковатият Бойко, наричан с умиление от журналистическите му подмазвачи „Батман”, „раздава” лично заплати на стачкуващи в Кърджали и намира инвеститори за бедстващи мини. Сам-самичък спасява сюрия футболни клубове след „убедителни” разговори на четири очи с милионери, внезапно прозрели необходимостта да си купят финансово фалирал отбор. Но това, което вече втори ден ме кара да се възхищавам на успеха на Борисов в зомбирането на просителите на блага, помилвания и всякаква подкрепа в труден момент, беше благодарността на подгонени от правосъдието имами лично към него. В националния телевизионен ефир някои от тях му благодариха, че само той ги разбирал. А били „прости”, едни такива изостанали, с бради…Нищо подобно, правят това, на което Борисов и компания учат поданиците вече четвърта година: удари едно чело пред Падишаха и портата на успеха може да ти се отвори въпреки всяка логика.

Напълно по подобие на едноличния режим по време на НРБ, когато се ширеше под сурдинка тезата за добротата на др. Живков, който не е виновен за зулумите на обкръжението си, Бойко Борисов генерира собствен политически ресурс, който използва безогледно. Може рейтингът на Неговия парламент да е близо до нулата (и как не – авторитетът на НС, решенията му са направо нулеви, защото мнозинството гласува само по волята на Шефа), може и правителството като цяло да потъва все повече в гьола на народното разочарование, но Генерала е все така на леко зацапан отзад бял кон пред една просълзена от генералската му по(л)за публика.

Това стана ясно от най-пресните „замервания” на обществените нагласи, според които всичко върви на зле, но Бойко си е ОК в хорските представи, сравнен с реномето на премиерите на България в последната година от властта им през последните двадесетина години. Което е пълен абсурд тъкмо при този начин на управление, при който нищо важно в държавата не се случва без одобрението, благоволението или мнението на Генерала, отговарящ единствено за успехите и илюминациите до степен, че дори не призна унизителните резултати от Олимпиадата, наричайки ги „успех”- само и само да не му се пише някаква загуба в Борисовиадата.

Но пък абсурдът ни приляга и в това отношение не бива да се чудим. Щом си издигаме такива кумири, въпреки препоръката на Божията заповед да не си правим фалшиви такива, ще търпим и Генералската линия на партията да ни води по нейните си магистрални приоритети. Такава е явно емоционалната нагласа на онази част от българите, които се припознават в новия „човек от народа” и от Народната партия в ЕС по заповед на сърцето.

Генерала обаче трябва да знае, че тук…всяка заповед е предпоследна и това е особено валидно за заповедите на сърцето на избирателите, влюбени в протестния вот. И го знае. Ето защо действа като за последно без оглед на това, какви са последиците от неговия поход към точно този вид европейско развитие на ориенталския ни придатък към ЕС-подход, който спокойно можем да наречем монархофетишизъм.

14 мнения за “Монархофетишизмът като наследство от казармения комунизъм”

 1. „Присъдата” на носителя на „Пулицър” Фиск е кратка и ясна : „българските военни са научени на това от съветските”.
  Ясно е,Ivo- и всичко друго ,за което пишеш е ясно и затова не случайно Република България на Бойко Борисов/RBBB/ прозвуча в целия свят като обратно прочетено – РССС/Съюз на Съветските Социалистически Републики/.Не знам дали обратно прочетено и BBBB/4B/ означава Бойко Борисов е Българския Бастион/на комунизма/ ,но със сигурност такава представа за нашата Република България напълно се разминава с истинската представа за Република,каквато нашият ,изстрадал български народ наистина заслужава:крайморско-дунаваска, европейска република …

 2. Браво г-н Инджев. Поздравявам Ви за направените изводи в статията. За да имаш надежда за успех днес в БГ – “удари чело пред падишаха”…
  На мен ми е обидно. Но знам маса хора, които само с това се прехранват – “удари чело пред падишаха”…….

 3. БСП ГЛАСУВА “ПРОТИВ” ИСТИНАТА, А ГЕРБ СПАСИ БОЙКО

  Във връзка със създадената анкетна комисия, която да разследва случилото се с проекта АЕЦ Белене през последните 10 години, смятам, че е интересно да се прочете част от изказването на Иван Костов в Народното събрание, което не беше отразено никъде освен в сайта на ДСБ.

  “…В този период, последните 10 години, страната беше вкарана в една авантюра. Една тежка авантюра, която трябваше да компенсира действията на правителството на Симеон Сакскобургготски, свързани с приемане на условията на ЕС за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Като компенсация, нека си припомним тогавашният преговарящ – г-жа Кунева, предложи на правителството и то прие, да бъде взето решението за строителство на АЕЦ Белене. Това решение коригира преди това взетите решения, които българските правителства бяха взели в предходния период и които бяха продиктувани от финансова целесъобразност, а по-точно от невъзможността на България да финансира толкова голям ядрен проект със свои собствени сили поради това, че преживя един фалит, финансов фалит като държава, и беше неспособна да вземе каквито и да е кредити. Тя преживя този фалит през 1990-та година, когато правителството на г-н Андрей Луканов официално обяви България във фалит – това е основната причина, поради която страната нямаше никаква възможност да продължи изграждането на ядрена мощност, нова, на територията на страната. Тази ситуация с финансовите затруднения се повтори и през 96-та година. България беше изправена пред невъзможност, пред 2-ри фалит, и по този начин е единствената държава от Източна Европа, която преживя две финансови катастрофи. С две финансови катастрофи зад гърба си нашата страна тръгна 2002-ра година да строи свръхскъп проект, след като дълга и беше достигнал огромни проценти по отношение на произведения брутен вътрешен продукт… Тройната коалиция прие отворени условия, тоест прие да и се дописва сметката за строителството на АЕЦ Белене, на фона на това което казвам – за икономическите възможности на страната. Бяха започнати поръчки, бяха изхарчени пари, при положение, че не се знаеше окончателната стойност на проекта, тоест на една страна фалирала два пъти, руският доставчик, руският участник, руският технолог предлага да плаща докато каже – стига… И ние трябва да знаем защо въобще това правителство е започнало да плаща, след като е знаело в какво състояние е, след като е знаело че не може да увеличи държавния дълг на страната, защо се е съгласило да осъществи тази огромна вреда на собствения си народ.
  Дълго време аз си мислех, че това се прави заради руския инвеститор. Дълго време аз споделях мнението, че БСП по принцип е партията, която прокарва руски интереси в страната. Но, сега когато идват същите тези руски участници, съвсем леко пребоядисани, така съвсем леко изрисувани отпред, като американски, изведнъж се оказа, че БСП не им дава подкрепа… и започвам да подозирам, че е въпрос на комисионни, заради които започна този проект. Да, да… не е смешно… За всички тези държавни поръчки, които са извън закона, които се провеждат в нарушение на процедурите на закона, се взимат огромни комисионни – това не е тайна, това се е случвало и ние искаме да знаем какво точно се е случило… И освен това, тази комисия, трябва да даде достатъчно материали, за да бъдат разобличени веднъж завинаги точно тези хора, които водят тези лобита, които са посредниците за тези закононарушения да се превръщат в комисионни. Това е повече от необходимо, защото тези хора са по телевизиите, по медиите, те разиграват театър – смешен, нелеп в очите на тези които разбират, но примамлив за очите на хората. Трябва да се свалят маските на тези хора, трябва да е ясно какво стои, какъв техен персонален интерес, стои зад тази хиперактивност да излизат непрекъснато и да защитават един безнадежден проект. Трябва да се потърси сметка и от сега действащите държавни институции защо не е спряно лицензирането. Защо не е върнат лиценза на техническия проект ? Защо не е върнат от това… какво чакат да се случи, след като са взети решения от правителството и от министерския съвет ? Призовавам ви да подкрепим тази комисия, това е правилна стъпка към истината.”

  По– късно, БСП гласува “против” тази комисия, за която говори Костов, а ДПС се “въздържаха”, но комисия все пак ще има. Не беше прието обаче, предложението на Костов да бъде изслушан Бойко Борисов “защо половин година не е предприел действия за прекратяване на проекта за АЕЦ “Белене”, защо не са били договорени окончателните условия за спиране на проекта, както и защо Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не е спряла лицензирането на централата.” “Водил ли е разговори за строителство на АЕЦ “Белене” зад гърба на Народното събрание след приемането на решението на парламента”, попита още Костов.

 4. Цирковата трупа Боко Тиквата, Цветанушка, Дебил Дянков, Миро Ирлан(д)ското, както и няколко ваксаджии и помощници, по странно и извратено желание на ГОСПОДАРИТЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО, наречени правителство на нещастната държава България, няма да разкрият нищо по същество, т.е. кой лапал, да му е сладко, кой пил, кръв да му стане, въпроса е Янето да донесе някой и друг процент. А пък Костов нека си задава дълбокомислените въпроси, те нали му резнаха пътя към медиите.

 5. Моля да ме извините, че бягам от темата, но това, което прочетох току що в Медиапул ме потресе!
  http://www.mediapool.bg/казашка-паравоенна-организация-в-софия-ще-брани-отечеството-но-не-казва-кое-news198018.html
  Необходимо е спешно да се организира протест пред Руската църква! Трябва да принудим МВР и прокуратурата да си изпълнят задълженията по закон!

 6. “Действа като за последно”, много точно. Действа не без оглед на европейско развитие, а направо безогледно и безсрамно.
  Така ли ни беше замислена демокрацията – да приключи по тоя жалък начин? Или е система, която разчита на мислещи хора – стопяващо се малцинство в България? Или просто разни мърлячи с власт ѝ отслабиха имунитета съвсем умишлено на тази наша несбъдната се демокрация?
  Ето сега като онагледяване на думите Ви г-н Инджев! Местят ЦИК в съседство с ГЕРБ. Що? Чувалите са тежки явно.
  Както знаем в България може да се “действа като за последно” много дълго време. Чумаво място сме.

 7. Г-н ТИНКОВ,рекомунизацията започна след като ония докараха Симеон, виждайки, че комунетата са бита карта. Тъпият народ все още помнеше ВИДЕНОВ и как изчезнаха сметките му в банките. На този народ трябваше някой да му обещае, че някой ще го оправи за НЯКАКВИ дни. И понеже ония, същите, знаейки манталитета на народа си, нали те са му мили мозъка 40 години,знаеха, че и МАДРИДСКОТО.. ще се провали, му направиха алтарнетива. Бойко Борисов! “Велик секретар” на МВР и т.н. Според Тошо Тошев. Доколкото помня по времето на “великия секретар” станаха много десетки знакови убиийства.От тях разкрити- НУЛА! По времето на “великият секретар” гърмяха бомби, ако не всеки ден, през ден. Разкрити-нула. “Великият секретар” си остана велик! Даже помня г-н ТОШО Тошев правеше допитвания във вестника си. На на въпросът му кои са най-великите българи, читателите бяха отговорили №1 Бойко Борисов, №2 Слави Трифонов.
  На въпросът, кои са най-големите злодеи, народът беше отговорил №1 Иван Костов, №2 ИВО Карамански.
  Г-н Инджев, виждам, че съм сбъркал материалът, под който пиша. ….
  Добре, ще взема отношение по началото. Г-н Инджев, още като четох ТЕЧНА ДРУЖБА, се сетих за службата си в армията преди 30 години. Хубаво е, че изнасяте случаят от КЕРБАЛА в публичното пространство, но моля ви, не се учудвайте. В средата на седемдесетте служих в поделението в ЕЛХОВО, мисля, че беше 22010. Цяла година полкът ни се подготвяше за армейското учение, което е веднъж на 4 години. Участвах в него! Всички танкове, БТР–и, артилерийски установки бяха окопани в земята, маскирани с с храсти ,дървета отгоре, да не ги виждат враговете от въздуха. На личният състав му се еба майката, с извинение! Но там, където беше разположен щабът на тази ТРЕТА АРМИЯ, естествено беше провело мероприятията си и политическото ръководство на ТАЗИ армия. Цялата поляна беше окичена с лозунги, по палатки, по борове… Лозунгите,ли? Да, познахте! СССР, ВЕЧНА ДРУЖБА, БЪЛГАРСКАТА и СЪВТСКАТА АРМИЯ и т.н и т.н Общото между тях, г-н Инджев, беше , че всичките можеха да се видят , не от въздуха , а от космоса! Та вие ми говорите за КЕРБАЛА. Ами да ви напомня, когато президент беше нашият, г-н Петър Стоянов, началник щабът му ген. МИХОВ, изпрати почетна гвардейска рота на погребението на Тодор Живков. После на въпросът “защо?”, отговори- “Кво толкоз е станало? Беше държавен ръководител!”. Сега ,г-н Инджев, имаме един министър на войната, за който нищо не мога да кажа. Само се сещам, че точно той предложи т.н. “генерал” Марин за орден СТАРА ПЛАНИНА. Сега празнуваме 100 години от Балканската война. Добър повод да се сетим, че преди 100 години, сме имали истински генерали!

 8. За пореден път: Дано повече българи прочетат и тази статия.Дано започне да им просветва в манипулираните мозъци.Все пак не сме чак толкова затъпели, /д/нали ?

 9. Да, господин DIMITROV.D е прав. Имали сме истински мъже за генерали. Те били известни не със заповеди “Напред”, а с призиви “След мен”. Генерал Колев, който лично води една малка конска дружина за разузнавателни цели в царевичака край днешния град Тервел, при вида на почиващите румънци тихо казва: “Юнаци, майка България пленници не ще. Шашки вън!”
  КОгато чета поредния журналистически шедьовър на Иво Инджев малко ми докривява, че само седим тук и си говорим. Замислих се какво ни обединява, да, има много неща. Иска ми се да се роди нещо, около което да се обединим, ама много хора, идея, човек. Да излезем и да го заявим – както Мишо Шамара. Честно да ви кажа, изкефих се на това момче. Хареса ми първичността, грубостта, арогантността, освирепялостта срещу противника – точно както ген. Колев и юнаците му в царевичака край Тервел през 1917г.

 10. Горният пост отнасящ се до генерал Колев и казаците го чета вече за 10 път. КОКО какво искаш да кажеш , кажи го, или ако не можеш, не повтаряй по 10 пъти едно и също нещо в различен контекст!

 11. Комисионни, г-н Инджев, има, но ги вземате Вие – от БСП, за да внушавате неистини преувеличавайки незначителното и разчитайки на простотият на голяма част от българите. Вие вземате комисионни за да участвате в подетата от БСп кампания против правителството! Знайте, че този път има много интелигентни хора, които няма да Ви последват!

 12. Ами това с Искров изобщо не е прецедент . Още на кметските избори в един предизборен моабед (диспут) по телевизията байБойко обеща да разкара Герджиков от поста му на заместник кмет по финансите , а след като стана кмет , в еуфорията така силно забрави какво е говорил , че онзи и сега май си седи на същия стол . То и никой не го подсети , но това е друг въпрос .
  Няма спор – лъгането не просто му се отдава , за него то е толкова есествено , колкото и дишането . Безусловен рефлекс , значи . Защо ? Защото когато лъже е съвсем…искрен.
  Струва ми се , г-н Инджев , че Вие сте склонен често да хиперболизирате (сигурно заради лични симпатии) функциите и лидерската роля на премиера ни като такъв . Така де , когато е обещавал да уволни Искров , откъде е могъл да знае ще остава ли Искров или няма да остава ? Или пък за Гердгиков – че ще откара и до днес ? А Вие се надявате за Белене да знае . Ще знае ако му кажат . Когато и каквото .
  Питали ли сте се защо Бойко е толкова привързан към “Бистришките тигри” ? Ей там вече е лидер . Истински , не формален . Може и на подводница да ги повози . Стига да се хванат на бас .

 13. Ashkolsun, Ivo! C тази cтaтия oтнoвo нaдминaxтe ceбe cи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.