Живков и наследниците му от площад “Журналист”

Централният софийски квартал „Лозенец”, а може би и не само той, осъмна днес облепен с призиви на Националната демократична партия „Да спрем циганския терор”. Продължението на призива от името на самоназначили се за свръхпатриоти партийци гласи: „ Да продължим идеЙте на „Атака”. Авторите са тиражирали неграмотността си. Издайническото погрешно Й ( и кратко) кратко и ясно изобличава „дъблочината” на демонстрирания агресивен „патриотизъм” на хора, които сами илюстрират правилото, според което на въдицата на примитивния расизъм най-лесно се ловят необразованите хора ( не само в България).

Връщам се и гледам новините на ТВ 7, където водещата съобщава за „монометен”, вместо минометен обстрел ( друг е въпросът, че на български може да се каже и минохвъргачен, но руският език, разбираемо, продължава да доминира във военната лексика у нас). Решавам, че е грешка на езика. Но не е . Именно „монометен” е обстрелът и в текста, който тече на т.н. крол в ефира на официозната телевизия и водещата просто чете написаното, без да се усъмни, че има грешка…Което ме успокоява по въпроса за грешките- какво толкова, всеки греши, дори и овластената пропаганда, която има пари да си купи грамотни журналисти, обаче за чест на гилдията (все пак) не всички се продават.

Но да се върнем към терора с лепенките по витрините на магазините, които ни призовават да спрем терора на циганите. Любопитна семантична подробност е, че това се случва на площад „Журналист”- същият, където мес(т)ната месарница от месеци наред продава стоката си под портрета на Тодор Живков. Месарите ни натрапват текезесарския си политически вкус, а други агресори със собствена визия за чиста раса тероризират лепкаво чужда собственост. Претендиращите за чиста раса мърсят без съгласието на хората витрините им, които после сами ще трябва да чистят от лепкавата пропаганда.

Ами ако циганите решат да я изтрият с камъни? След което арийците им отвърнат с нова акция, пък циганите извадят брадвите, а арийците пистолетите и т.н. Чуден  нов “възродителен процес” би се получил под одобрителния поглед на Тодор Живков от месарницата.

И още една подробност: случайно или не, но лепенките с призива да продължим „идейте” на Атака „красят” аптеки и други магазини, но не и местния банков клон. Вероятно храбреците благоразумно са пропуснали едрия обект от съображения за (собствената си) сигурност- ами ако има денонощна охрана, алармена система или просто видеонаблюдение? По-лесно е да се тероризират аптеки, нали така…С други думи, дават си сметка, че вършат нещо нередно, но се развихрят само там, където смятат, че няма да срещнат отпор.

Питам българските медии по въпроса за отпора. Защото си спомням, как обслужваха раждането на въпросната партия. Когато на 25 март отцепници от „Атака” създадоха националистически клонинг на своята партия-майка, българските медии се скъсаха да обгрижват новороденото, което беше сукало обилно от парламентарното мляко и чрез Димитър Стоянов дори беше захранило с идеЙте си Европейския парламент. Надеждите на услужливите медии явно клоняха към това, че клонингът някак по-умерено ще представя националистическия вот в България ( пред чужденците) в угода на ГЕРБ, тъй като махалото на силната любов на бащицата Волен Сидеров към управляващия Борисов отново се бе върнало в обратната точка.

Явно няма да стане, както са се надявали. Агресията е в кръвта на примитивния национализъм и някой трябва да постави въпроса на основата на закона, ако не искаме хора, поставящи се над закона, да ни разлепят някоя нощ стикери с жълти шестолъчки по вратите.

19 мнения за “Живков и наследниците му от площад “Журналист””

 1. Аман от тия простаци, господин Инджев! Интересно, обаче, защо полицията си трае, като това е нейно задължение, да охранява имота на гражданите? Има и друго, на улица “Кръстьо Сарафов”, близо до площад “Журналист”, от години крадци редовно източват бензина от колите и свалят акумулаторите им. И това става в квартал като „Лозенец”. Какво е дереджето по другите краища на герберската ни татковина, само Бог и Бойко Борисов знаят.
  P.S. Може би сбърках, дали сложих Бог пред Бойко Борисов неправилно? Ако е така, моля за извинение!
  P.P.S. Драги съкварталци, внимавайте за автомобилите си като ги оставяте през нощните часове в квартала ни. Инак, Синята зона достигна и до площад “Журналист, но полза има само общината която събира парсата по стар комунистически обичай.

 2. А “идеЙте” на “Атака” се оказаха “идеЙ” на ДС от 90-та година, а те на свой ред на КГБ от по-рано и така, а сукалчето Димитър Стоянов и майка му са длъжни да си спомнят, че вече са били един организъм /като бременна и ембрион/ когато им е кумувал авторът на “Фашизма”

 3. Площад “Журналист”,именуван площад “Княгиня Евдокия”,когато журналистическия квартал се обитаваше от журналисти,писатели,артисти и музиканти.Няма и помен от атмосферата преди 1944г.,когато там можеше да срещнеш Елин Пелин,Сирак Скитник,Данаил Крапчев,Парашкев Хаджиев и много големи личности от българския умствен елит.Анцузи и джапанки,гърмяща чалга,бездомни кучета и клошари шарят сред новопостроените сгради на елита на цървулите.Старите жители на квартала бойкотират въпросния месарски магазин,с надеждата да фалира и да изчезне заедно с месаря и портрата на Т.Живков.В градинката се провеждат митинги на БСП.Комунисти от села и паланки пият кафе на площада.

 4. А “идеЙте” на “Атака” се
  оказаха “идеЙ” на ДС от 90-та
  година, а те на свой ред са на КГБ
  от по-рано и така, а сукалчето
  Димитър Стоянов и майка му са
  длъжни да си спомнят, че вече
  са били един организъм /като
  бременна и ембрион/, когато
  им е кумувал авторът на
  “Фашизмът”

 5. “Национализмът е последното убежище на безделника.” Арнълд Тойнби

 6. Отровата на Сидеров и Капка явно се оказа по-силна от гените на Радой Ралин. Това подивяло и понадебеляло недоносче позори името на дядо си. Мръсна паплач!

 7. Рехабилитация, респирация и реанимация на чудовището, което мислехме за умряло. То, чудовището тоталитаризъм, само си е дремело докато настанат по-благоприятни времена. Още няколко финални щрихи в разкрасяването, за да се вдигне в пълния си блясък: с ураново лъчение и въжделения за нов аец, в електромагнитно поле от животински магнетизъм на людмилови екстрасенси. С взрив на черна дупка, приютила носталгия и глупост в космически размери, наедно с припявания и брътвежи от тайни ложи и омраза към другите…
  И очаквате ли възпитаното мрънкане на разни мислители да Го възпрат?
  Спасявайте се!

 8. Само с едно не мога да се съглася в тази статия – причината да няма грамотни журналисти в медиите не е, че те не се продават, просто самата концепция на модерните контролирани медии е да се ползват полуграмотни, послушни девойки, на които и през ум да не им минава да проверяват фактите, или да търсят другата гледна точка. “Журналисти” е дума, която изобщо не е редно да се ползва в случая.

 9. Не, това наистина е непоносимо, Иво! Непоносимо е реставрирането на тоталитарното ни минало. С право Любослава Русева напомни, че не е отменен законът, приет от 38-то НС през април 2000 г., касаещ тоталитарното ни минало. Къде са държавните органи, които трябва да съблюдават за спазването на законите (МВР и прокуратура), къде е и гражданското ни общество, което трябва да реагира на всяко посегателство върху демократичните ценности. В коя нормална държава ще бъде позволено държавен служител(кмет) да украсява селото си с лика на комунистическия диктатор Живков, на Дочо от Несебър да монтира на шосето билборд със същия лик, на игумена от руската църква в София да обявява на русофилското сборище на язовир Копринка, че сме една държава с Русия и т.н. и т. н. От колко време апелираш СГС да изпълни решението си за демонтиране на “най-любимия” паметник в София? Оставаме си май само с говоренето в блоговете на независимите журналисти, защото за да се самосезира нашата прокуратура е необходимо, най-вече, да бъде обиден Бойко Борисов!

 10. Вземам повод за коментар от последния абзац на статията. Мисля си, че изобщо не става дума за агресия с ксенофобска насоченост , а за агресия със свсем друга насоченост. До провеждането на проклетия им референдум ще ни “шашавят” с всякави подобни плашила. Само и амо да не се концентрираме, да не им опонораме на предателството и гадното подхлъзване. Апелирам към всички посетители на блога да не си губят времето в разсейването на димни завеси, а да насочат цялата си енергия към провалянето на референдума. За мен лично това е цел номер едно. Не че не е важно и коментираното от г-н Инджев, но мисля, че сега имаме други приоритети.

 11. tosho, ти да не си някой малоумен племенник на дядо си Тошо (“човека от народа”)та не проумяваш какво е написал г-н Инджев?
  Като не ти щрака акъла не се напрягай да разбереш нещо и не се излагай.

 12. КАКВО СЕ ЧУДИТЕ, КОГАТО В КРАЯ НА МИНАЛАТА И НАЧАЛОТО НА 2012 г. НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ.”ВИТОША И БУЛ.”ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” СЕ ПРОДАВАХА КАЛЕНДАРИ С ЛИКА НА ТОДОР ЖИВКОВ! КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ, КАКВО ЛИ КООРДИНИРАНО СА НИ ПРИГОТВИЛИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ И ДС.

 13. Комунизмът,фашизмът и религиозният фанатизъм умело запълват с популизъм нишите, които демокрацията им оставя. Те разчитат на два много прости принципа:
  -Врагът обединява – всеки различен е враг;
  -Простите хора са лесен инструмент.
  Борбата срещу тези пагубни за човечеството идеологии е борба за знание, мъдрост, образование, отвореност на културата. Когато разумът и интелигентността отсъстват, функциите им се заместват от първични животински инстинкти, които всеки човек е наследил от еволюцията. Качественото образование е благоприятната среда, в която вирее истинската демокрация.

 14. В допълнение на разсъжденията ми, в противен случай, демокрацията се изражда в монекрация и игра на манипулативни техники.

 15. Tosho, ти дa не си aвтop на идеЙте, че peaгиpaш тaкa oщипaнo тyк? Дpъж ce ecтecтвeнo.

 16. Интересно, в някои софийски трамваи може да се види залепен стикер на “Национал-демократическата партия” с призив на лидерката Капка, за която явно се предполага че е някаква адски авторитетна и популярна личност. Та призивът е: “Да сложим край на омразата!”
  Сега тези нови листовки явно са продължение на “слагането на край на омразата”…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.