Водачът ( на МПС) Борисов кара да върви

Дребен пътен инцидент с най-едрия ни държавен ръководител предизвика- не точно катастрофа във верижната реакция на медиите- но поне размисъл за катастрофалното състояние на журналистическите рефлекси в България.

Накъдето и да се обърна, откривам заглавия: „Кола на НСО удари джипа на Борисов” или нещо подобно, но задължително с акцент, че премиерът е удареният от колата на НСО. Така той излиза жертвата в инцидента. Но и най-беглият прочит на фактите, които дори подмазваческите медии не могат да скрият, показва категорично, че виновникът за инцидента е шофьорът Бойко Борисов, извършил неадекватна маневра. Набил рязко спирачки на кръгово движение и бил ударен от следващата го кола на охраната.

Заглавията би трябвало да бъдат в духа на „Премиерът предизвика пътен инцидент”. Но не са такива дори и в медии, които (все още) не са подчинени на официалната пропаганда. Това вече не е само автоцензура, а проява на автоматизъм в наложения начин на мислене, който „спестява” на сприхавия ни управник критичните оценки.

Медийната реакция прилича на въздушна възглавница, която предпазва водача Борисов при всяка катастрофа, която предизвика. Ако премиерът патентова този механизъм, може най-после да се класираме на водещо място не само в Европа, но и в света с изобретение, достойно да украси медийния автосалон на всеки автократ.

Да, лекото произшествие не е кой знае какъв проблем само по себе си, но все пак „обикновен” гражданин на мястото на нарушителя Борисов щеше да има друга съдба, а не просто да си подкара отново джипа до края на маршрута в Благоевград, след което отново да седне зад волана, демонстрирайки на практика недосегаемост за досадните процедури, който не биха подминали „простосмъртния” българин в разправията на пътя.

Така с нещо малко, но от сърце, Борисов за пореден път затвърди по зрелищен начин в очите на българските граждани, че се смята за нещо повече от тях. А медиите, които обявиха, че е ударен, се правят на ударени като катаджия, който е решил да не изпълни служебните си задължения, защото нарушителят е твърде опасен за здравето на неговата кариера.

18 мнения за “Водачът ( на МПС) Борисов кара да върви”

 1. Трябвало е да го проверят за алкохол, ама на дали. Проблемът на Премиера е не че са му блъснали колата, а че е блъснат в главата (по рождение)! Както и цялата припкаща паплач около него!

 2. Масовата практика в КАТ е виновния водач е този отзад. Каквото и да е правил този отпред. И аз съм го отнасял заради рязко спрал автобус с неработещи стопове. На съответната ми забележка КАТ споделиха че на всеки можело да се случи да не му работят стоповете.
  А според мен не му е работа на премиера изобщо да си кара колата. Щото очевидно и кола не може да кара перфектно както си мисли. Подчертавам “И” кола. Ако се пребие някъде с присъщото си повишено самочувствие НСО ли ще операт пешкира. Може би все пак е добре че не е подкарал още самолетите и въртолетите. Пък може и да не е добре 🙂

 3. Според мен, още по-голям пиар щеше да си направи, ако бяха извикали КАТ и му бяха съставили акт и отнели контролни точки.

  Съвсем отделен въпрос е, че в случая не е виновен Бойко, а водачът на колата зад него – нарушението е “неспазване на дистанция от предното превочно средство”. Затова и шофьорът не е могъл да реагира и се е блъснал. С каква скорост са карали те по кръговото и на каква дистанция са се движили двата автомобила един от друг?

  Съвсем очевидно не сте попадали в такава ситуация, г-н Инджев, и затова не мога да се съглася с написаното в статията Ви. На мен ми се е случвало да набия внезапно спирачки поради червен светофар, и зад мен е ставала катастрофа, какво, в случая аз ли съм бил виновен, или този зад мен, че е карал бързо и не е могъл да реагира (в случая моята кола не беше пострадала и никой не се заяде с мен, а тези блъснатите зад мен не счетоха за нужно да извикат КАТ).

  Иначе си е вярно, че откъдето мине Бойко хората присядат и казват по два пъти КУ. В това съм 100% съгласен с Вас. Ако, примерно, Гоце, г-н Дмитриевич, или Сокола, попадне в такъв инцидент, медиите съвсем нищичко няма да напишат, а ще наложат цензура над инцидента.

 4. Налага се да защитя родната журналистика от несправедливите и най-меко казано недобронамерени упреци на автора . Доколкото ми е известно в НСО-то си имат разни правила за ескорт и едно от тях е дистанцията до обекта на грижите им – твърде малка дори и при висока скорост , от гледна точка на обикновения шофьор . При това положение всяко дръгливо маче , изскочило внезапно на пътя може да накара леко разсеяното НСО да сбърка , колкото и да е тренирало . А , като казах “висока скорост ” – май нищо не прочетох за нея .
  Както и да е . Ако обаче аз бях вестникар , мойто заглавие за този национален катаклизъм , с големи букви щеше крещи : “ОСУЕТЕН ОПИТ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ПРЕМИЕРА . БОЙКО КАТО ПО ЧУДО НЕВРЕДИМ” . А отдолу с по-малки букви : “Разследват презокеанска връзка чрез новия американски посланик . Целта – преразглеждане на решението за шистите” .
  Така че можем да сме благодарни на медиите за това , че ни уважиха горе-долу като нормални хора , вместо да ни пробутват нещо подобно на моето преложение . А това сигурно е резултат от срещата на европейската мацка с най-първите ни издатели . И ясен белег за възходящо развитие на свободата на словото у нас .

  Това приличаше на защита , ннали !

 5. Има народи, които не са родени за демокрация, не мога да се борят за нея, нито пък могат да я запазят, ако някой им я подари. Българския народ е един от тях.

 6. г-н Инджев,в сайта който четох за инцидента пише,че сее е блъснала в него”пилотната”кола от кортежа,как така пилотната кола е след колата на башбаканина….за къв … е тоя кортеж,или ТОЙ карал толкова бързо че кортежа с рисково каране го е следвал….абе кво само се занимаваме с ТОЯ.на него вече МУ изгоря чипаа,,,Серж стана ПЕС-водач ;)и бодигарда изпуши….днес пак некви писма ..някви глупости пак задочно си мерят тъпотата,,,жалко за РъБъ,,демократтите или са натикани в ъгала,или вече са си заминали,,

 7. Май пиша, само когато не съм съгласен с вас… Но по закон в такива инциденти винаги е виновен тоя отзад, защото не е спазвал дистанция.

 8. Не му е работа на ББ да шофира – според правилата за охрана му е забранено да го прави дори и на поляната!

 9. Наистина ББ трябваше да изчака КАТ и да мине цялата процедура:
  – А такаааа…. кво стана ся?
  – Ами блъснаха ме отзад…
  – Да, бе! Как пък все ви блъскат отзад… Това е кола на НСО, не виждате ли в огледалото?? Трябва да дадете път, че да не ви гръмнат за едното нищо.
  – Ама аз съм ….
  – Стоп! Айде сега да не се фалим кой кой е. Вече няма наши и ваши, всички сме Негови. А вие сте виновен в случая. Във всички петепета, в които са замесени коли на НСО, виновните са онези, които са ударени от колите на НСО. Как пък не ви се изясни вече?! И какво ще правим сега? Глоби, точки, а може и по-сериозни работи да станат, че тези от НСО не се шегуват. Пак ви питам – какво ще правим сега? Дайте си свидетелството, талона за преглед, гражданската…
  – Ама не може ли наистина да направим нещо…
  – Ами направете, де!

  Тук ББ вади двайсе кинта, мята ги на задната седалка на астрата и си тръгва с пожелания да внимава.

  Така щеше да си вдигне рейтинга поне с десет процента.

 10. От такива леки катастрофи няма да и излезне на България късмета! Тежка катастрофа ни трябва на нас! Тежка! И “генерала” уверено ни води към нея.

 11. Журналистите се правят на умрели лисици вече четвърти ден след водещата статия на ,, Свободен народ,, , в която новината – бомба е, че Бойко е натиснал НАП за данъчна проверка в главното мюфтийство по искане на изхвърления от там законен мюфтия Неджим Генджев .След намесата на премиера задължнията на мюфтийството се стопяват от 15 на 3.5 млн лв. Другата скандална новина е , че Б.Б се намесва в избора на главния мюфтия чрез влияние над САС – така законно избраният Недим Генджев е отстранен, а Мустафа Алиш,човекът на Анкара е отсъдено , че е легитимен . Следва благодарствено писмо от М.А и от името на турския посланик и обещанието мюсюлманите да гласуват за ГЕРБ на следващите местни и парламентарните избори 2013г.В изблик пък на благодарност след случилата се подкрепа от ДПС за избора на няколко ГЕРБ- кметове , Румяна Бъчварова / зав. каб. на премиера / пита Дянков за възможност да се увеличат бюджетните пари на мюфтийството . Вл. Горанов/ зам. фин. министър / обаче се държи геройски и отговаря , че такива пари няма шанс да се дадат.
  Чудя се дали живеем в нормална държава ?

 12. Един таксиметров шофьор разсъждаваше така:
  – Кой не кара, той не се блъска!

  А премиерът се движи много не само по въздух, но и по суша, за да може да смогне на ленторезачката. Припомням някои отминали събития.

  21 януари 2011
  http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-nso-kortezh-7835615

  15 февруари 2011
  http://www.dennews.bg/news/2011/2/15/1393-nova-katastrofa-s-korteja-na-boiko-borisov

 13. Mislia che tova e mnogo dreben povod za da bade otbeliazan.
  ¨Pokrai tazi pushilka drugarite prodaljavat da zabogatiavat za smetka na prostiate si izbirateli. A demokratite naistina mai sa zaminali. Povecheto…

 14. Има симптоматична аналогия с този пътен инцидент.То е ясно,че задният шофьор е виновен.Но Бойко така управлява и държавата,карайки тези ,които не могат здраво да държат волана да си чукат главите при всяка негова маневра.Колко пъти съветския школьник,дето КГБ го тури начело на ПЕС, си тряска главицата заради неадекватно разчитане на ситуацията.Стигна до пълно посмешище.А и не само той пострада от непредсказуемите ходове на Премиера.Политическата игра шахмат е доста сложно пилотиране и не трябва да се приема първосигнално.Който не е запазил дистанция и хладнокръвие,за да разчете това стопове ли са или мигач,си блъска кратуната.

 15. Тъй като сме на НАЙ-задна позиция в ДОХОДното европейско “шофиране”, а в настоящия кризисен момент ВСИЧКИ в ЕС здраво са “набили” ДОХОДните спирачки(някои дори са дали ЗАДЕН ход), НО ние все не можем да ги “УДАРИМ” ДОХОДно дори ОТЗАД, да не говорим СТРАНИЧНО или ЧЕЛНО!
  ВСИЧКИ са ни “УДАРИЛИ” ДОХОДно отзад , и ОТДАВНА са ни задминали , без да се съобразяват с подобни на туземните ни КАТ-аджийски “правила”(номера)!
  Какво да правиш, разни народи , разни КАТ-аджийски “ИДЕАЛИ”!

 16. Aбcypднoтo в цялата paбoтa e, чe тoчнo пък лицeтo Бойко Борисов би мoглo да бъдe paзфacoвaнo oт мeдиите зa oтpицaтeлнo вpeме, cтига дa иcкaт, пaрдoн, cтигa дa им нapeдят. Eдин Toшo Toшeв нямa никaкъв pecпект oт “cприxaвия ни yпpaвник”. Преди oкoлo пeт гoдини глaвозамaяният Борисов ce oбaжда нa Toшeв дa го xoка, чe в някаквa cтaтия в “Tpyд” Бaтмaн нe бил oбpиcyвaн в дocтaтъчнo кpacни кpacки. Toшeв мy oтвpъщa (цитиpaм пo пaмeт): “A бe дpишльo, я cи глeдaй paбoтaтa! He cтигa, чe ти пaзя гъза вeчe ceдeм (!) гoдини, и пaк нeдoвoлeн.” 3aбeлeжeтe: Toшeв нe caмo нapyгaвa Бaтмaн, кaто да e дpeбeн xyлиган, нo го пpaви дopи пpeд cвидeтели. He ce питaм кaк ce чyвcтва “жypнaлиcтът” Toшeв в coбcтвeнaтa cи кожa – нe ce cъмнявам, чe мy e по-дeбeлa oт cлoнcкaтa.

 17. “В петък Благоевград празнува 100-годишнината от освобождението на града. Празникът преминал без премиерът да се появи на градския площад. В същото време обновеният спортен комплекс от седмица бил заключен, защото се чакало лично премиерът да пререже лентата. Първоначално събитието трябвало да се състои преди 2 седмици, но церемонията била отложена за 5 октомври, уточнява БГНЕС.”

  Чудех се какво да сложа в курсив от горния цитат. Какво най-важно да почертая. И намерих… какво да не почертая: “уточнява БГНЕС”. Останалото си е “шедьовър”.

  Премиерът можеше от кумова срама да намине към площада на път за спортния комплекс. Щото следващият път Благоевград ще се освобождава през 2112. И може да не може да присъства. Да преочете половин страница. Ама да му я напишат PR-те! Не да съчинява. Пък и нищо да не кажеше, само да застане на трибуната за половин час – стига. Верно, там лента за резане няма, ама нали не сме го избрали за крояч.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.