Да разровим кучето

По трасето Москва-София летят непотвърдени реципрочно новини за митична среща между българския премиер Борисов и руския президент Путин в деня на падането на Берлинската стена ( 1989 г. ) – 9 ноември.

Руският вестник „Комерсант” отвърна с обратен знак на българските официозни медийни намеци за нещо, което Москва не е съобщила и потвърдила със своя официална информация от същия род: има вероятност президентът Росен Плевнелиев да лети за Москва да преговаря за „Южен поток” в случай, че Путин не кацне в България, твърди „Комерсант”.

Иначе казано, научаваме от руски източници за планирано евентуално унижение на българския президент като пощенски гълъб на подсвиркване, макар същият да беше заявил, че България няма да е вече троянски кон на Русия в Европа ( декларирано отново от Плевнелиев пред българи в Чикаго на 20 май тази година).

„Комерсант” се ползва с реноме на един от най-сериозните руски вестници. Руската медийна ситуация е драматична, но и специфична. Пресата не е напълно подчинена на централната власт в Русия. Путин управлява чрез най-всепроникващите телевизионни канали, докато Борисов прави…същото, опитвайки обаче да надмине Путин с контрол над вестниците като прониква дори в интернет с помощта на подставени лица чрез пазаруване на сайтове с голяма посещаемост.

В „Комерсант”, както и в други руски вестници, има ярки опозиционни гласове. Един от тях е на Константин фон Егерт, с когото разговарях наскоро- увери ме, че Путин няма да довърши дори този свой мандат и ще бъде принуден да слезе от политическата сцена поради протестната вълна. В качеството му на бивш журналист от руската секция на Би Би Си той често е търсен за коментари от световни медии.

Да ви е известен тиражен, ако не влиятелен ( защото такива вече май няма) български вестник, в който да работи поне един журналист, позволяващ си да прогнозира открито крах на Властелина?

За да лансира хипотезата за полет на Плевнелиев като алтернатива на отменено посещение на Путин в България, руският „Комерсант” вероятно знае нещо, което българските власти не споделят с нас.

Не ми се вярва „Комерсант” да участва в някаква плитка схема на Кремъл. Работата е по-дълбока.

Руснаците обичат израза за „заровеното куче”, което трябва да се търси, за да се размирише истината. Предстои то да бъде изровено. Ще видим и помиришем дружбата, скрепена при посещението на Путин тук с подарено от Борисов кученце.

Ще има скимтене, лай и въртене на опашка.

4 мнения за “Да разровим кучето”

  1. А тук сме щели, много било важно/снощи раздухваха поредните простотии/, да разравят “големия държавник” … лж, дъщерята на тж. Да не беше помпозната квалификация, непростима за фамилия на убийци и крадци на лични и исторически ценности, както и да е, но – не, тук пропагандата си знае едно и също – партийните “величия” ще се тачат, а жертвите им ще тънат в пълно забвение. Тези истини няма кой да разрови!

  2. Путин няма да посети БГ.за другото-вие си направете изводите

  3. Единствено бих предложил като вариант на заглавието, отговарящ на равнището на неизчистена съветизация и настъпваща русификация на всичко в България, включително и езика:
    “Да разровим СОБАКАТА”

  4. “Да ви е известен тиражен, ако не влиятелен ( защото такива вече май няма) български вестник, в който да работи поне един журналист, позволяващ си да прогнозира открито крах на Властелина?”

    Този въпрос е подвеждащ. Няма такъв журналист, но не защото ги е страх, а защото няма как Той да падне, пази Боже. Такъв крах е просто невъзможен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.