С(т)имулиране на дружбата с братските колонизатори

Руски милиарди ще съживяват спа туризма ни. По заръка на президента Владимир Путин богаташи оглеждат занемарени санаториуми и хотели по Черноморието. Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец са сред най-атрактивните места за бизнесмените. Това разказа за “Стандарт” шефът на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов, който се завърна преди дни от Москва, където имаше бизнес разговори с голяма част от елита на руската столица. За първи път от 15 години насам се усеща промяна в нагласата към страната ни и българските партньорите, обясни той.
Руските инвеститори в момента имат интерес от дългосрочни проекти, в които да влагат пари, а не както бе доскоро да придобият активи и веднага след това да ги препродадат, за бърза печалба, твърди Шарлопов. Най-голям бил интересът към Черноморието. Търсят спахотели или комплекси на юг от Бургас, както готови такива, които имат финансови затруднения, така и терени за стартиране на изцяло нови проекти. Особено се интересуват от вложения, при които впоследствие да съчетаят предимствата на спатуризма с близост до български културно-исторически забележителности, обясни Шарлопов. Интерес имало към Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец. Причината е, че там не е допусната грешка да се презастроят масово ивиците, както е край Слънчев бряг. Статистиката на икономическото министерство, публикувана на сайта й, показва, че за първите 9 месеца на годината 36% от общия брой чужди туристи у нас са дошли от Русия – малко над половин милион души” ( в. „Стандарт”)

Тази информация е интересна сама по себе си по много причини и със сигурност ще бъде коментирана от доста поклоници на дружбата с руските капитали, независимо от техния произход, с възторга на туземци, уважени отново с всепоглъщащото внимание на своите колонизатори. В държавата, в която колонизаторите продават своите газови мъниста с огромна печалба, за да я инвестират после за увековечаване на своя неоколониализъм, телешкият възторг от „безкористната помощ” на СССР и неговите днешни рецидиви е превърнат в критерий за патриотизъм.

Тук пропагандаторите на антизападни настроения ще ви кажат какво ли не за лошия МВФ и неговите емисари, но няма да ги чуете да се възмущават от факта, че всъщност България е най-зависима от държавата, на която плащаме десет пъти повече за вноса на нейни стоки, отколкото тя внася от нас. Това е съотношение, характерно само за отношенията между метрополия и колония, каквато де факто е България спрямо далеч, далеч най-влиятелната спрямо икономиката ни руска държава, сравнимо с която и да било друга страна.

Ключовият момент в дописката на известния с възхищението си от разхищението на българския природен ресурс в полза на мафиотската далавера на бившия московски кмет Лужков в резервата Камчия вестник „Стандарт: самият Путин заръчва на назначените руски милионери да влагат в недвижима собственост в България. Дали е от любовни съображения, каквито не проявява при продажбата на скъпи суровини на България, как мислите?

Можете ли да си представите Обама да нареди на американските милионерски маси да инвестират където и да било? Или нещо подобно да направят Меркел, Камерън? Изобщо по какви ли причини Путин може да се е загрижил за пустеещите български санаториуми от времето на съветската колонизация, освен за целите на нейното руско продължение тук? Спънатият троянски кон на Русия в Европа накуцва силно и глутницата руски мечки е насъскана да го довърши.
Разликата между истинския и руския бизнес е известна: в руския му вариант той е назначен от Кремъл и изпълнява заповедите му. Те предвиждат десетилетните съветски инвестиции в българската зависимост, превърнали България в най-близкия сателит на съветския икономически труп, да продължат по новата схема на систематичното изпомпване на български ресурс чрез монополен внос на скъпи суровини от Русия и след това печалбите да бъдат инвестирани с претенция за благодеяние към най-бедната държава в ЕС. А защо е най-бедна и какъв е „братският” принос по наследство и по съвременни причини- няма кой да попита тук!
Същевременно България ( колко „случайно”!) има неофициален статут на най-русофилската страна на континента, който обаче не пада от небето, а е обект на специални грижи от страна на руската управляваща клика именно от момента, когато Путин дойде на власт. Ако проследите назад бурното разрастване на всякакви инициативи, годишнини, кампании за нови и нови паметници и поддържане на стари такива жалони на това влияние в България, ще установите ясната връзка с въздигането на Путин и неговата стратегия на „китайската капка”, биеща в една слаба точка за пробив в западните съюзи НАТО и ЕС.

Туземците, които се радват на задаващата се вълна руски петродолари, ако тя наистина продължи и се надигне още повече, приличат на туристи в собствената си държава, които се опитват да сърфират върху вълната без да виждат, че тя заплашва да се превърне в цунами. Защото не е вярно, че парите не миришат- миришат на мърша, когато цунамито се оттегли заедно със заника на суровинния шантаж на Русия спрямо Европа, който се задава на хоризонта.

Това за мършата, впрочем, както знаете, не е мое „изобретение” , а е тъжно наблюдение на един поет, отчаян от продажността на сънародниците си в зората на тяхното заробващо освобождение.

P.S. за това колко “крупна” е работата с участието на 150 “мощни български бизнесмени”:

15 октомври 2012 г.,  гр. Сандански:

Облечен като Стефан Караджа с комитски дрехи, крупният български бизнесмен Стефан Шарлопов и лидер на гражданско сдружение „Майка България” посрещна 50-годишнината си, информира “Вяра”.

На купона в неговия хотел „Пирин” в Сандански присъствали 150 от най-мощните бизнесмени на България. Всички до един били облечени в народни носии.

Хотелиерът изпратил 28 хил. лв., събрани от подаръци, за църква във Велико Търново”/БЛИЦ

18 мнения за “С(т)имулиране на дружбата с братските колонизатори”

 1. В последните 1-2 години се усеща съществуването на подобна необявена директива от най-високо ниво и в областта на науката.
  Руски научни емисари от Дубна и други научни центрове в Русия, търсещи сътрудничество на всяка цена с българските си колеги, са чести гости на БАН. Предлагат се не само “изгодни” сътрудничества с покриване на всички разходи, но и пари за апаратура и компютърно обзавеждане.

 2. Руският капитализъм – най-великият и хищнически в света!Там и комарите са много велики!

 3. Пред ислямизациата предпочитам руско-мафиотска колонизация

 4. Най-интересно, е че Путин и Бойко Путина (използвам близката по звучене дума, за да не бъда циничен) действат абсолютно еднакво, но пък веднага се вижда на кого колко му е багажа. Нашият Пут…ин принуждава бизнесмени да купуват футболни отбори, а онзи Путин – земя, природни богатства и др., т.е. истински капитали. После се чудим защо правим като него, пък нещата не вървят (всъщност онзи с прякора навярно се чуди). Ами с такъв багаж само на такъв път можеш да тръгнеш, господине Пут…ин! Сега нагледно ми светна значението на лафа, че онази дума, която избягвам е не толкова женски орган, а вид мъжки характер!
  Този мъжки характер, който се пъчи пред камерите и се стреми да се докаже като голям мъжкар е всъщност една болна глава, която с такава готовност разкри пред целия свят своите проблеми – да прави нещо или да не прави. То не бяха “с цигари” и “без цигари” и пак “с цигари”, после “За” и “Против” АЕЦ, после здравните проблеми, каси и пътища, социална и бизнес-политика. Горкият! Сигурно не му е лесно. Ама пита ли ни нас, които гледаме и берем срама пред чужденците заради него!
  Бойко не за затвора, той е за клиника!

 5. В държавата, в която колонизаторите продават своите газови мъниста с огромна печалба, за да я инвестират после за увековечаване на своя неоколониализъм, телешкият възторг от „безкористната помощ” на СССР и неговите днешни рецидиви е превърнат в критерий за патриотизъм.

  Г-н Инджев, само това изречение да бяхте написали за цялата си журналистическа практика, би било предостатъчно! Ако бяхте живяли по времето на Ботев и Раковски, днес щяхме да изучаваме публицистиката ви редом с тяхната. Поклон!

 6. Странно защо този “родолюбец” Шарлопов, който празнува нещо си обут в потури и зачебръснат в пътриотизъм е решил да стане прекупвач,дилър на крайморските ни почивни домове. Да, те са в окаяно състояние.Но кой е виновен? Едва ли аз, Иво И. или на бръснаря брат му. Ми, да…Иван Костов е виновен…Затова сега ще ги хподадем на руската страна, те пък от своя страна целогодишно ще изпращат “летуващи цивилни изкуствоведи” и далаверата с топлите морета ще се уреди поради бедност на ЕС.Врътката е прозрачна, но преодолима.Не ви ли прави впечатление колко мастило се разля из газетите за начинът да станеш български гражданин.100 хиляди евро и готово.Какво са 100 хиляди евро пред възможността да настаниш една рота “ОМОН” на брега на Черно море. Перманентно.Капан за тарикати. Обаче “американецът” Дянков не вдява.Не вдява или не иска да вдене? А може би, някоя благородна и православна фондация вече се грижи за бъдещето на синовете му? Дано да се лъжа…Макар, че син за баща не отговаря както рецитира Симеон Сакскобурготски,с извинение…

 7. Назначените милионери и милиардери от путинова Русия не ме интресуват!Жалкото е, че тукашните “бизнесмени”, в частност някакъв Шарлопов и хора нарекли се политици са най-голямите продажници прокарващи руските интереси.

 8. “Земя като една човешка длан,но повече голяма ти неси ни нужна”.
  Само дето не остана нищо българско от тази “Мила родино,ти си земен рай”.
  А баш “националистите” на рожден ден при своят московски господар.
  Пък и “национално отговорен бизнес” де го ?!
  Въобще имало някога държава на българите,някога но не сега.
  Но нали Бог си знае работата и който не пази това което му дал…

 9. “Търсят спахотели или комплекси на юг от Бургас”
  Отново целта е Босфора.Добре че е на турска територия-ако беше на българска-до сега да сме го не продали а просто преотстъпили.
  А колкото до назначените капиталисти-на руснаците и капитализма не е като при хората.

 10. Всички знаем, че тази руска “експанзия” на нашето море и в планинските ни курорти не е от вчера. Но в статията си Иво ни показва много по-тревожни факти. А именно, че процесът е централизирано управляван – нещо, което отдавна подозирам. В частен разговор със западни наблюдатели съм споделял тези свои страхове и отговорът е още по-обезсърчителен: “не можем да спрем руснаците да купуват имоти в БГ”! Към това бих добавил горчиво, че тук “петата колона” едва ли има решаващата дума. Основната причина според мен е пословичната ни алчност! Да, така мисля аз, че алчността ще ни “изяде главата”, за съжаление!Май така е било ипрез 14-ти век, така е и сега. Никаква Путинова агресия и никакви русофили не могат да ни “покорят” ако ние не бяхме толкова алчни!!!

 11. @ ТЕО Не мисля, че Боко Тиквата, добре охранена мутра, е за клиниката! По скоро за клиниката са онези недохранени българи, които смятат, че той, мутрата, мисли за тях като за хора, а не като за матРИЯЛ. Които се оставят на тъпунгери като Бареков и подобни нему медийни лакеи да им затварят очите с елементарни простотии, да не могат да провидят, че ТОЙ, мутрака не прави нищо, проиграва историческо време на България с простотиите си, вместо реформи, твори безисходица и безнадежност. И на всичкото отгоре, винаги е готов да се надупи на руснаците, с мазохистично удоволствие, без оглед на лично и национално достойнство.

 12. към Мара Костадинова,
  Както сме между чука(Русия) и наковалнята(Турция) не разбирам какво толкова ти харесва Чукът!

 13. @МАРА КОСТАДИНОВА:
  Много плитко, МАРЧЕ!
  Съвсем сте я закъсали с пропагандата! Взехте твърде често да се повтаряте! А схемата много, ама много елементарна! От рода на:
  “Пред комунистите предпочитам Бойко.”
  Нямало, казвате, алтернатива. Само, че има! И то не една.
  Трябва да си голям тъпанар, за да повярваш, че изборът е между “ислямизация и руско-мафиотска колонизация” и, че друга възможност няма!
  SURVIVOR, средновековната “наковалня Турция” не ни е ислямизирала за 500 години под свое владение, не защото не е можела, а ЗАЩОТО НЕ Е ИСКАЛА!
  Днешна Турция е член на НАТО и наш съюзник и както по всичко личи, амбициите й са не да ислямизира когото и да било, а напротив – тя самата да се европеизира.

 14. Г-н Павел Тинков, не се опасявам, че Турция ще ни ислямизира но смятам риска от икономическа и етническа зависимост за реален. Турция има силна икономика и “шеста колона”.
  Китайците не водиха световна война но завладяха света с производство и силна икономика.

 15. “Турция … както по всичко личи, амбициите й са не да ислямизира когото и да било, а напротив – тя самата да се европеизира.”
  Европеизация на Турция?!?
  Мантра от средата на 20 в.
  Повтаряй си я, пък белким се сбъдне.
  “Както по всичко личи” проспал си последните десетина години…
  Ердоган европеизира, не си поплюва…

 16. Китайците aко ca завлaдeли cвeтa, зaщо не cмe го yceтили?

 17. До БАЧО КОЛЬО:
  Европеизация на Русия?!?
  Мантра от началото на 18 в.
  Повтаряй си я, пък белким се сбъдне.
  “Както по всичко личи” проспал си последните триста и десетина години…
  Путин европеизира, не си поплюва…

 18. Павел Тинков, ходил ли си скоро в Щат парк във Виена? Там е страшно, всичко е черно от жени с бурки.Заплахата от ислямът е голяма.С Русия имаме една вяра, а България оцеля във вековете благодарение на християнството.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.