Националевропейският ни ментелитет в цифри

Преди да прочетете мрачната истина, която грачи грозна от едно статистическо проучване, бих искал да знаете, че я публикувам с усещането на човек, който съобщава на друго човешко същество за неизлечимата му болест, която може да бъде победена само с радикално лечение.
Българското общество е болно от омраза и то преди всичко тъкмо към слабите, унизените и безпомощните дори. Диагнозата ми се вижда ужасяваща, но трябва да стане известна на болните, ако изобщо искат да се лекуват.
Ето за какво става дума.

Vsekiden.com
„Българите не щат роми в семейството, нито в работата

Най-дискриминирани у нас са старите хора, установи изследване на Евробарометър. Около 58 % от българите проявяват нетърпимост към възрастните, сочат данните. 47 % пък недолюбват хората с увреждания, а 40 на сто са настроени срещу етническите малцинства.
Според експерта от БАН Вяра Ганчева, българите са настроени срещу циганите и не биха приели дете с ромски произход в семейството си. Едва 10% от българите биха поели този риск. 30 на сто пък биха станали добри приятели с ром, а 39% могат да го приемат за съсед, а половината биха склонили да работят с него.
Емигрантите от страните извън Европа също не са сред най-харесваните. 30% биха приели в семейството си например афганистанец или пакистанец, 55% ще се сприятелят с него, 60% ще са доволни да им е съсед.
Изследването изненадващо сочи, че емигрантите от Европа са дискриминирани от нас. Едва половината българи са готови да приемат такъв чужденец в семейството си, 72 на сто биха станали близки приятели с него, а 82% няма да имат нищо против да са съседи или пък колеги.
България е на предпоследно място в ЕС по брой хора, които смятат, че различните етноси обогатяват културния живот – едва 10% са на това мнение. На последно място сме по космополитност – едва 3%, но в същото време сме на първо място в ЕС против многообразието – 27 на сто.”

В тази картинка ми липсва „положителното”, статистиката с обратен знак. А тя сочи, че българите харесват най-много руснаците- толкова много, колкото никой друг в Европа( поне).
Това е преобладаващата координатна ценностна система тук, която обаче, смея да твърдя, съвсем не е плод на някаква естествена селекция, а е грижливо отглеждан феномен на принципа на скачените съдове- отливът от човечността е свързан с прилив на телешки възторг. Откачено е, но е факт.
Докато не се откачим от тази зависимост, няма да изплуваме от блатото на омразата към слабите, различните и немощните и ще продължаваме да се оглеждаме към мощните „покровители”, загнездили се в българските представи като фактор в народната любов от 19-ти век по нашите земи.
Гледам по телевизионните трибуни, включително и днес, нашествието на „националистите” от партии и партийки, които агитират срещу всичко, но никога срещу каквото и да било, свързано с любимите им колониални владетели на България от 20-ти век, доминиращи и днес в икономиката на България чрез диктата на суровинния си внос и отчисленията по веригата, част от които се вливат в пропагандата в полза на чуждата държава.
Голям „патриотизъм” тресе тъкмо онези в България, които нападат яростно западното влияние, „еврейските капитали”, циганите, сексуално различните, турците и всеки, който дръзне да не е съгласен с тази пропаганда. Но срещу съветско-руския колониализъм нито дума не отронват. Напротив: миналата седмица ударният парламентарно представен отряд на тези т.н. националисти стори челобитие на батюшката Путин в Москва, където, макар и в негово отсъствие, вкупом се изсипаха депутатите от „Атака”, за да му честитят рождения ден.
Защо правя тази връзка ли? Защото е не просто очевидна, но е крещяща, самоизтъкваща се дори. Ако не беше така за България щеше да е срамно да се афишира пред света с делегация от робски верни на своята колониална владетелка „патриоти”. Само че освен на индивидуално ниво в интернет, никой не се възмути институционално, че си показахме срамотиите чрез този акт на национално ( прието за нормално) раболепие към дългогодишните господари.

Това е диагнозата на заболяването ни: страдаме от притъпяване на сетивата за онова, кое е унизително за един европейски народ през 21-вия век. Тук обект на омразата са възрастните ( „лошия матрЯл”, според премиера Борисов), циганите, турците или „пришълците”, освен ако не са руснаци. Българските граждани, които правят изключение от това наложено правило, са всъщност нещо като чужденци в собствената си държава и е време да си поискат правата на малцинство, преди да попаднат в червената книга на изчезващия по тези земи вид хора, преследвани от местния еквивалент на черносотниците, които ни налагат руския черносотнически манталитет, преопакован грижливо като български национализъм.

17 мнения за “Националевропейският ни ментелитет в цифри”

 1. Да пази Бог от руска пропаганда и американска бомбардировка – спасение няма!

 2. Всъщност е много просто. Бедните ги ненавиждат всички, вкл. другите бедни. И това е в цял свят, не само тук. Тук процентът на бедните е висок и затова процентът на хейтърите е висок. Чалгакултурата е по-голям враг на българина от руснаците. Един затъпял народ, ако не руснаци, други ще го клатят.
  Ниска ни е културата.
  А циганите са съвсем друга работа, но е дълга тема.

 3. Преди около три години в тоя блог И. Иджев пубикувана подобна статия: “Общественото (съ)мнение за българската демокрация”
  By Иво Инджев ⋅ ноември 4, 2009
  Тогава се подвизавах често из тоя блог под прозвището НикиБ . И ето какъв коментар съм написал /структуриран е с точки, които следват структурата на самата статия/:
  “1. Подкрепям демокрацията.
  2. Не подкрепям „твърдата ръка в управлението, персонализирана” в когото и да е.
  3. Както повечето българи съм разочарован от управлението.
  4. Както повечето българи смятам влиянието на Русия за положително. “Интересно, нали” Някому може и да е интересно, за мен е нормално.
  5. Смятам, че американското влияние у нас е нещо добро.
  6. Убеден съм, че Русия е наш съюзник /не знам дали е най-близкият/
  7. Не смятам, че Турция и САЩ са най-голямата заплаха за нас /не смятам, че са заплаха/.
  8. Не одобрявам “лигавите телевизионни турски сериали” /и не само турски/
  9. Не одобрявам факта, че “вместо да станем общество с пазарна икономика, ставаме пазарно общество” Това в кавичките е цитат /по памет/ на Митеран.
  10. И аз , както г-н Инджев “на мястото на Бойко Борисов не бих се гордял да бъда толкова популярен между хора, сред които демокрацията никак не е популярна”

  Posted by НикиБ | ноември 4, 2009, 19:57

  …май че нищо не се е променило, поне във възгледите ми…

 4. Не мисля, че “любовта” към Русия се дължи на ниското културно ниво на българите, а обратното. Тази “любов” е изработена с много усилия и провеждане на последователна и продължителна политика от страна на големия ни брат. Крайно време е обаче и да проумеем, че Русия не ни е голям брат, а е едно наше “дете” (в много отношения Русия е зачената от Българите) страдащо от гигантизъм.

 5. „Брулени хълмове“ (на английски: Wuthering Heights.

 6. nqmam nishto protiv,nikoq rasa ili nacionalnost,no nqma obshtestvo, koeto moje da ponasq da byde terorizirano i polazeno ot vyshki i drugi podobni paraziti,bilo to ot “ruski”,”ciganski”,”evropejski”, fashistki, komunisti4eski ili Bog znae kakyv proizhod, tolkova dylgo,kolkoto bylgarskoto.i az ne bih si osinovil rom4e, sled kato pro4etoh romana na Emili Bronte, i se sblyskah,i prodylzavam da se sblyskvam s romskata naglost , jestokosti meko kazano lipsa na vsqkakva kultura i vyzpitanie, ezednevno.syshtoto se otnasq i za drugite izbroeni po gore zadrugi, vklu4itelno i domakinite im. shto se otnasq do romite,naposledyk se nabludava zna4itelno podobrenie v povedenieto im…………veroqtno ima vryzka s fakta, 4e v nedelq pred mestniq zatvor, 4akashtite da vidqt rodninite i priqtelite si sa samo romi.koeto syshto e mnogo,mnogo losho.

  vyzrastnite…………bez komentar.

 7. vyobshte ne me interesuva dali tezi zlobni,nahalni i jestoki elementi,koito terorizirat, manipulirat i obirat teritoriqta Bylgariq sa romi,kitajci,korejci ili vegitarianci.mydriqt,nqkoga, bylgarski narod e kazal: kojto see AEC-ki jyne 4ernobilki!

 8. Аз съм сред хората, които проявяват сериозна и засилваща се нетърпимост към възрастните хора.

  Причината е склонността на старците да вярват и слушат политици и телефонни измамници повече отколкото слушат мен, въпреки, че аз им плащам песниите, а политиците и мошениците им ги крадат.

  Т.е. моята неприязън към възрастните е породена от желание за самозащита, понеже те “вземат решения” (или по-скоро се поддават на користни внушения), а после аз плащам цената.

  На изборите ще поставя на бабите и дядовците си въпроса съвсем пряко – да си опичат акъла за кого гласуват, за да не замина и аз с еднопосочен билет, ако властта пак се окаже в ръцете на прости и крадливи питекантропи.

  Жестоко? Да. Но няма да им позволя в старческата си духовна и умствена немощ да унищожат наследството си – бъдещето на своите внуци и правнуци.

 9. Hищo изнeнaдвaщo. Kъдeтo имa виcoкa бeзpaбoтицa и бeднocт, имa и oмpaзa към paзличните xopa, поpaди yceщaнeтo, чe ни oтнeмaт нeщo. Kъм pycнaците oтнoшениетo нe e пo-лаcкавo, въпpeки чe никoй наш coцoлoг нe ce нaeмa дa гo пpоyчи. Бившaтa ГДP пpeз 1990-те г. ce тpeceшe дopи oт физичecки издeватeлcтва нaд чyждeнци (мoтo “Ausländer raus!”*), нo кoгaтo бившaтa ГДP cи cтъпи икoнoмичecки нa кpaкатa, затиxнaxa и тези cлyчaи – кaто дeтcка бoлecт нa пpexoдa, oт коятo гeдeepoвцитe ce излeкyвaxa, кoгaтo им ce пocoчи пepcпeктива.

  * “чyждeнцитe вън!”

 10. Защо ли похожденията напоследък на политическата ни “върхушка” до батюшката им Путин прилича на предизборно раздаване на роли и реплики…

 11. Към PAVLIK MOROZOV,
  От това, което пишете се подаразбира, че сте млад и затова се обръщам към вас с добро чувство и със желание да ви помогна. Не сте прав да проявявате “сериозна и засилваща се нетърпимост към възрастните хора”. Работата е там, че духовната и умствена немощ не са приоритет само на възрастта. Или аз, като съм на 61 години трябва да си посипя с пепел главата, да се усамотя някъде и да пазя тишина и да не преча на младитемза да не ги дразня понеже те ме “издържат”. Аз например и досега работя в чужбина, топ специалист съм по автоматика и напоследък съм консултант по електрическите системи при изграждането на големи и модерни сгради. Имам предвид не нещастните български молове и офиси, а такива като “Бурдж Калифа – 828 м висоока, в Дубай. Никаква пенсия не ме чака в България, та не се безпокойте, няма да ви тежа! Няма да тежа и на собствения си син лекар ортопед с безработна жена архитект, а напротив пращам му отвреме на време по нещичко за да си помогне на “астрономическия” доход от 750 лева и да не пести много от храната и отоплението на внучетата.
  А какво да кажем за такива, като Айнщайн или Сахаров, които и на преклонни години са били много “по-млади” от мнозина от физически младите! И освен това ужасяващото е, че на сборищата на язовир Копринка ходят повече млади хора! “Пенсиите”, колкото и “зажмуцани” да са нямат пари затова> Друг е въпросът, че поради редица обстоятелства старите хора у нас живееки, целиа си живот при социализма са за нещастие в по-голямото си число останали бедни не само физически, но и духовно, но към това трябва да се пристъпва с разбиране и уважение и да им се помага. Не с нетърпимост и омраза. Между впрочевм защо сте си избрали този ник Павлик Морозов?

 12. He e дo възpacттa, дpyже… Aз cъм в чужбина и в избopeн дeн пътyвaмe c пpиятeли нa възpacт 30 дo 55 гoдини 600 км и чaкaмe peд 3-4 чáca дa глacyвaмe зa CK. A 20-инaтa ми близки в Coфия (нa възpacт 35 дo 64 гoдини) или ce възтopгвaт от неoтpaзимия ББopиcoв, или cи въoбpaзявaт, че нaкaзвaт пoлитицитe кaтo не глacyвaт…

 13. Преди години живях известно време в скандинавските страни. Имах един съсед – приятен събеседник на около 80 години. Човекът беше интелигентен, почетен консул на Испания, занимавал се цял живот със собствен бизнес – развъждане и отглеждане на норки (вид гризач от сем.порови с ценна кожа) във специални ферми. Познаваше България от там – бизнеса с норки, който БГ държава се опитвала да усвои през 70-тте години. Човекът беше с десни убеждения, членувайки в дясната партия „hjoire“, а племенникът му бе активен функционер на лявата управляваща социал-демократическа „arbaiten party“. Веднъж се пошегувах с него, като казах, че решението му кой да подкрепи на предстоящите избори сигурно е трудно, предвид неговата политическа ориентация и роднинските му топли чувства към племенника си. Той обаче ме погледна внимателно и съвсем сериозно ми каза приблизително следното, което запомних може би за цял живот. „Господине, аз съм възрастен човек, пенсионер от повече от 10 години! От деня, в който прекратих своя активен трудов период от живота и започнах живота си на пенсионер, прекратих и своята политическа активност. Престанах и да гласувам, защото считам, че право да определят своето бъдеще имат преди всичко хората в активна, трудова възраст. Не мисля, че един пенсионер знае по-добре от сина си или от дъщеря си, които се трудят и отглеждат деца, кое е по-добро за тях самите, за техните семейства и за страната като цяло. Не мисля, че бих допринесъл нещо съществено за тяхното благосъстояние, ако гласувам от позицията на моите възгледи, които някога са били вероятно добри и напредничави, но днес едва ли отразяват нуждите на съвременните хора. И накрая, аз изживях своя живот през един тежък и труден за родината ми период. Постъпвал съм така, както е диктувала моята съвест, морал и моите представи за по-добро бъдеще за моите деца. Сега е техен ред да правят това, преди всичко с мисълта за бъдещето на своите деца. “

 14. Според мен има едно просто и логично обяснение: пенсионерите често гласуват по заповед отгоре за твърда ръка, повече държава, повече полиция, по-голяма пенсия и т.н. и ни докарват или БСП, или Атака или Б.Б. или някой друг Крали Марко. Общо взето живеем в държава моделирана с пенсионерски и цигански вот. Е как да има харесва това на младите? Пенсионерите ли ще живеят и работят тук след 10, 20, 30, 40 години или младите? Чий глас трябва да се чува тук? На статуквото или на реформата? Колко много риторични въпроси…

 15. До GB:

  Определено не се гордея с отношението си към старите хора, но то е факт. Причината да се отнасям по-специално към възрастните не е в това, че са по-неориентирани от другите възрасти (това е индивидуално), а в това, че вече не са продуктивни, но още се чувстват заслужили, чувстват, че “им се полага”, и продължават да преразпределят с гласа си ресурси, които трудещитете се трябва да създават всеки ден с все по-малко контрол върху употребата им. Плодовете от десетилетния труд на днешните пенсионери са окрадени и пропиляни, и днес те живеят не от миналите си трудови постижения, и не от милостта на държавата, а благодарение на парите, които трудещите се заработтяат всеки ден. Време е пенсионерите да разберат това, да припознаят своя благодетел, и за започнат в диалога с него да изказват мнения и препоръки, а не да издават заповеди, иначе става така, че хората дето се возят на задната седалка посягат да карат колата, а това ВИНАГИ завършва зле.

  П.П. Ника “Павлик Морозов” избрах през 2005-а, когато започнах да пиша във форума на “Сега”, за да иронизирам някои фанатични червенотиквовичковчета, които пишеха там. Оттогава ми е създавал много недоразумения , но в крайна сметка с него съм разпознаван на много места и затова си го пазя. С родителите си съм в много добри отношения, и те обичат да четат постовете ми по форумите, макар че – разбира се – не са съгласни с много мои мнения. На БКП/БСП не симпатизирам.

 16. До: дo Павлик Морозов

  Да не очаквате да се учудя, че емигрантите са по-инициативни и борбени от нас, останалите тук?!

  И да – възрастта има значение.

  Възрастта радикализира.

  Някои стари мъже като им се натрупат годините, и решат, че вече няма какво да губят, почват да мислят и да се държат като луди млади.

  Обаче бунта на 20 и на 60 са съвсем различни неща. Бунта на 20 руши, за да разчисти място за строеж. Бунта на 60 просто руши – от разочарование, от обида, от реваншизъм. (Хората, които цял живот се бунтуват, са разбира се друг случай.)

  Не обръщайте внимание на хейтърските коментари на останалите тук комплексари и продължавайте да помагате, за да може някой ден да се завърнете, ако разбира се ви се иска, поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.