Студен(тски) душ за горещите следовници на Живков

Демонстранти прекъснаха конференция за Людмила Живкова в Софийския университет, като нахлуха в залата, където се провежда тя и скандираха “Ура, другари!” и “БКП-КПСС”, съобщи “Дневник”

Докато на монитор текат снимки на Людмила Живкова, демонстрантите прекъсваха опитите за започване на събитието с викове и скандирания.

Според протестиращите, които са около 30 души, това е “псевдонаучна конференция, която цели да реабилитира комунизма”.

За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, те иронизират комунизма с поведението си, като носят и плакати с надписи “Людмила Живкова е комунист, а не народен будител”.

Сред плакатите има и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков.

Има и надписи “ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени”. Кафене.нет

Дъщерята на Живкова – Евгения, напусна форума без да прочете доклада си, съобщи БНР. Това е първият бойкотиран форум в СУ за последните 20 години, отбелязва радиото.

Конференцията все пак започна със закъснение, но и след нейното начало бурните реакции продължиха. Възмущение предизвика появата на последния началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС – Димитър Иванов.
Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. Виковете продължиха и по време на изказванията.
“Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим”, изтъкна деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев
Той призова протестиращите първо да чуят тезите в лекциите и след това да съдят форума.

За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, протестиращите иронизираха с “Людмила Живкова е комунист, а не народен будител”.

Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков.

Има и надписи “ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени”.
Припомняме, че възмущението относно конференцията, което от дни се надига в социалните мрежи, вчера стигна и до парламента.
Синята коалиция излезе с декларация, в кояно поиска Софийският университет “Св. Климент Охридски” да отмени форума и на ректора му проф. Иван Илчев да се потърси сметка за използването на висшето учебно заведение за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП”.
От БЗНС също заявиха, че са възмутени от поредния опит за реабилитация на комунистическия режим.
Останалите партии обаче не взеха отношение по спорната конференция.
Според сините мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Бойко Борисов, който бе бодигард на Живков. Те определиха като необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци липсата на реакция от ДПС.
actualno.com

Това са някои акценти от събитието на „прима виста”, което вероятно ще предизвика коментари тепърва. Защото се случи нещо, което все още не е разпознато от първите коментатори: инициативата да се противопоставят на предизвикателството Софийският университет да бъде използван за пропагандата на династията Живкови със задна дата беше на самите студенти. Организаторите на конференцията бяха толкова смаяни, че приспаните от поне десетина години, обявени за аполитични (най-после) български младежи наистина са се събудили, че отказваха да го забележат и признаят.

Един от тези организатори разпозна обаче моя милост и се опита да ме дръпне настрана, „за да се разберем”. Обясних му, че нямам нищо с организацията на студентския протест и че той е именно такъв. „Аааа, неее, какви студенти” , замига обаче той почервенял от яд. Наложи се да тупна няколко младежи по рамото, за да се обърнат с физиономиите си и да му кажат лично , че са студенти наистина и са тук по своя воля. Човечецът щеше да припадне…

Това е акцентът в случката, според мен: събуди се младата енергия на България за кауза, която не е свързана с пари, ремонти, общежития, побоища, кръчми и прочее подобни проблеми, активиращи напоследък протестите на студентите. Протестираха за кауза, за принципи, за свободата да се противопоставят на несвободата, пропагандирана от носталгиците по нея.

Протестираха същевременно срещу лесно разпознаваемата лъжа, че ставало дума за „научна конференция” и че под този претекст се прави брутална пропаганда на една отречена тоталитарна идеология и практика.

„Научните работници” от залата реагираха на протеста с призиви протестиращите да бъдат „пометени” от охраната. Охраната обаче, видимо объркана пред превъзхождащата бройка протестиращи, ми посвети лични нападки- поединично са свикнали да отстрелват такива като мен…

Вера Ганчева, видна сподвижница на Людмила Живкова, напусна ядосана с думите, че операторите снимат „на забранено място” ( защото има самочувствието отново, че такива като нея разрешават къде и какво може да се снима).

И други възмутени сподвижници и наследници на живковизма се оплакаха, че протестиращите им пречат, не разбирайки явно, че смисълът на протеста е именно в това: да бъде развален празникът на реставрацията на комунизма, който тече напоследък все по-весело, бурно и необезпокоявано в България под претенцията за повече плурализъм в единодушието ( на целия свят, с изключение на Северна Корея), че комунизмът е престъпна идеология и практика.

45 мнения за “Студен(тски) душ за горещите следовници на Живков”

 1. Пускам ви и тук декларацията, която написах и подадохме до ректора на СУ и до медии.

  Ние, долуподписаните настоящи и бивши студенти на СУ, чрез тази

  Д Е К Л А Р А Ц И Я

  изразяваме своето възмущение и срам от факта, че провеждащото се днес събиране е на територията и със санкцията на нашия университет.

  Срамуваме се от опитите на преподаватели в СУ да наложат практика на честване на рождени дни на символни за диктаторския режим фигури, каквито са Тодор Живков и Людмила Живкова, небрежно маскирано като „научна конференция“. Считаме това за опит за реабилитация на диктаторския режим в академичните среди и в общественото пространство.

  Срамуваме се от изводите, до които довежда сравнението между честването на рождени дни на представители на върхушката на комунистическата диктатура от една страна, и възвишените призиви отправяни към студентите в началото на академичната година от друга страна.

  Срамуваме се, когато наши колеги ни задават въпроса „И вие в този университет ли учите?“. Но отговаряме, че всъщност този въпрос не трябва да се задава на нас, а на тези наши преподаватели, които допускат реабилитацията на диктатора – сам с незавършено образование в нашия университет – да се провежда в залите на Ректората.

  Срамуваме се от отказа на университетски преподаватели да заемат еднозначна позиция на осъждане на диктаторския комунистически режим, който, наред с други престъпления, открито е атакувал свободата на мисълта, изразяването, възможността за рационален дебат и плурализма на мнения – основополагащи условия за развиването на научна дейност.

  Заявяваме, че участниците в този опит за реабилитация и излъскване имиджа на един престъпен диктаторски режим, макар и формално да остават преподаватели в университета, за нас губят напълно моралния авторитет, с който един преподавател се ползва пред студенти. Гледаме на лишаването от такъв авторитет като на най-сериозното наказание, което ученици могат да присъдят на един преподавател.

  Считаме, че петното от тези действия не може да пада върху университета като общност съставена от разумни и образовани хора. За нас отговорността за срамни акции като днешната остава у индивидуалните участници в нея.

  19.10.2012 г.

 2. Г-н Инджев, ще копирам и тук това, което написах в e-vestnik: Ние сме един от малкото народи, които обичат да бъдат тъпкани и им харесва да вегетират в тоталитарно управление. Защото е по-лесно. Винаги е интересно да анализираш слепотата на онези, които не умишлено не виждат, че тази конференция няма нищо общо с Людмила Живкова, а е просто параван, зад който бавно, но сигурно се реабилитира режима преди 1989-а, за да има някакво оправдание за безобразията на ГЕРБ и новия вожд на Тиквостан. Жалко е, че един ден българите ще се събудят, и ще осъзнаят, че са им отнети елементарните права, но още по-жалко е, че няма да протестират, а ще им хареса. В този ден измисления “преход” ще е направил пълен кръг, връщайки ни в една дори по-лоша реалност от времето преди 1989. Преди 1989-а малко от нас можеха да направят разлика, но 23 години по-късно светът е различен, а ние само ще бленуваме за него, така, както бленувахме преди. Мъчно ми е за българите, но това е техния начин и те си го заслужават.

 3. Превъзходно! Браво!
  Радвам се да чуя, че програмата за оглупяване не действа. Сега Вера Ганчева ще се напъне да напише най-дългото изречение: 3 страници дълго, възмутено-хълцукащо заради възпряната патетика.

 4. Браво на младите хора! Впечатлен съм! И обнадежден! Оказа се, че все пак не всички са родени от, под или на “Червеното знаме” 🙂
  Да са живи и здрави непримиримите свободни млади хора! Поздарвявам всички участвали в протеста!

 5. Г-н Инджев, Борисов Ви обвини, че ръководите “лошите” журналисти, сега се гответе да сте водач на “лошите” студенти! На Тях им трябва персонален виновник! Непокорните са виновни. Вие сте удобен за тази цел. ГЕРБСП са като проказа, която прониква навсякъде и заразява и малкото останала здрава тъкан. Рекомунизацията има същата цел, която преследват с референдума. Строй под знамената за следващите избори. Да струва колкото ще, пари има(за това).

 6. Най-сетне свежо събитие в задунайското блато! Намериха се хора, и то млади,които да разгонят тази псевдоинтелигентска езотерична глутница, която въртеше опашки пред правешката лигла, а вече 30 години вие на умряло. А проф. Илчев и останалите академични негодници около него да си отговорят на въпроса защо СУ изпадна от класацията на първите 400 университета в света? С правенето на подобна “наука“ отговорът на този въпрос не е толкова труден. Не ми е известно Техническият университет в Мюнхен да провеждал научна конференция на тема “Приносът на Хитлер за развитието на пътното строителство в Германия през 30-те години на XX век“.

 7. Не следва да е в СУ, иначе всеки да си прави каквито иска конференции, като съответно си ги финансира.

 8. Само добре закален комунист може да даде такъв манипулативен, демагогски и несъстоятелен отговор на реакцията на “Синята коалиция” срещу “научната конференция”, какъвто даде самият ректор на СУ, проф. Иван Илчев. Хората, като него наистина ни смятат за големи балами, не можещи да различат истината от лъжата. Професор Илчев се мъчи да ни убеди, че това е “историческа работа”, но за нас, “баламите”, то е просто честване на 70 годишнината на Живковата дъщеря! Дали г-н професорът ще може да документира една критична лекция по неин адрес от поканените лектори на тази конференция, поне малко доближаваща се до есето “Семейството: начин на употреба” на професор д-р Никола Георгиев, публикувано в началото на 90-те години на миналия век? Затова и демагогства, като каза, че би включил Веселин Методиев в списъка на лекторите, а не да изразява “политическо” мнение по “исторически” въпрос. Имах журналиста Асен Григоров за човек с дясна визия за живота. С появата на авторското му, семейно предаване по БНТ, “Животът и други неща”, постепенно в изминалите седмици досега, това мое мнение взе да губи основание, за да стигна до разочарование. От предварителния анонс виждам, че в утрешното му предаване ще даде на напусналата днешната конференция внучка на Живков, Евгения, възможност да възхвали майка си. Даже този път пред много по-голяма аудитория в националния ефир! Е, приятели, все пак са ни оставили една възможност да посетим предаване на БНТ(оставям умилението пред върховния вожд за излъчването на ЦСКА-Левски без коментар). Това е предаването на Горан Благоев за бащата на паравоенното казашко съзаклятие, малко преди мача! Приятно гледане!

 9. Браво на момчетата, измиха срама ни да бъдем заедно със Северна Корея, Куба и Беларус последният бастион на допотопния комунизъм!

 10. Безкрайно съм щастлив да науча, че това се е случило. Никога Университетът не е бил място, където комсоц-малоумието е намирало благодатна почва за виреене. Следващият път да опитат с конференцийката си в пернишкия т.нар. университет.

 11. Бpaвo, cтуденти! Днec cтe 30, дaнo yтpe cтe 300! He дoпycкaйтe дa ви cдъвчaт и изплюят, кактo пocтъпиxa c тpи пoкoлeния бългapи пpeди вac!

 12. “Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим”,
  изтъкна деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев
  Щом деканът на Историческия факултет твърди, че тези “докладчици” са хората, които ще ни учат на история, това е пълно падение на Факултета. Но това вече не очудва никого, след публикацията на ДС-преподавателите в СУ. Вече се срамувам ка казвам, че съм завършил това учебно заведение, което приема вече без изпит!!!

 13. “събуди се младата енергия на България за кауза, която не е свързана с пари, ремонти, общежития, побоища, кръчми и прочее подобни проблеми, активиращи напоследък протестите на студентите. Протестираха за кауза, за принципи, за свободата да се противопоставят на несвободата, пропагандирана от носталгиците по нея.”
  ——-

  Колко помпозно и многообещаващо звучи.
  А стария циник у мен просто се обърна на другата страна и заключи, че просто сме видели поредното преброяване на дивите зайци. Демек бъдещи емигранти.

  Всъщност, за моя милост поне, интересният момент е кой, защо и как организира тоз’ внезапен порив на носталгия из задунайската. Защото някак нелогично е тази деятелност да е спонтанно явление. А пък за конференции и прочее калабалък се иска организация, парици малко… тез’ нещица не са “упали с неба” (с извинения за оскъдните ми спомени за руските спрежения). Ако имахме медии щяха да ни кажат кои са “чуждестранните агенти” на наша територия, които мътят водата из блатото.

  Е, може пък Биволъ да се задейства по темата…

  А кой знае, българия е стран… ъъ… територия на нобятни възможности, току-виж всички “научни работници” едновременно да ги е хванала меланхолията от пред-пенсионерската криза 🙂

 14. Организаторите на тази конференция покриха с неувяхващ срам името на СУ! Наглостта и алчността на тези хора е невъобразима : “Вера Ганчева, видна сподвижница на Людмила Живкова, напусна ядосана с думите, че операторите снимат „на забранено място” ( защото има самочувствието отново, че такива като нея разрешават къде и какво може да се снима).”
  Имат и самочувствието и властта и нахалството, но това очевидно не им стига. Искат да имат и аплодисментите на изкараният под строй народ, които те да приемат от трибуните. Отврат!

 15. По повод статията “Научна конференция за Людмила Живкова – езотерична бабешка седянка” в e-vestnik.bg, в друг сайт, посветен на проблемите на българската наука , проф. Л. Лазаров дава точна оценка по въпроса: “Всъщност, проблемът с тази “конференция” е, че тя е ОБИДА ЗА НАУКАТА. А иначе демократичното ни устройство позволява всякакви “езотерични бабешки седянки””.
  Е, след като в СУ се занимават с такива “научни” проблеми,няма защо да се чудим, че в световната класация на университетите, СУ го няма сред първите 600.

 16. БРАВО! БРАВО! БРАВО! БРАВО! БРАВО!

  Едно време в Техническия (университет) направо окупирвахме учебните корпуси и такива като другарките Ганчева и Баева не смееха да гъкнат, ама сега са се поразпуснали нещо…

  Трябва да им се понабиват тиквите периодически, та да са “в крак с времето”. 🙂

  Напуснали “конференцията”… Ма Чудесно, Ма прекрасно, Ма това се иска!

  Едно време и малко ги поотупваме. 😉

  И пак, БРАВО момичета, БРАВО момчета!

 17. Вижте как проф. Илчев увърта при Милен Цветков. Трябвало да се произнесат всякакви становища- и позитивни, и негативни.
  И това за възраждането на Людмиловия шаманизъм, анимизъм, въртоглавие. А не му хрумва, че по тоя начин би се легитимира такава конференция. Професор!? Негативни мнения на нечия годишнина ще търси.

 18. С 82 гласа “за” Общото събрание на Философския факултет протестира срещу провеждането в Университета на апологетична политическа, маскирана като “научна”, конференция за 70-годишнината на Людмила Живкова!!!

 19. Гадна и нагла пасмина са тази глутница “соц. интелектуалци” – верни слуги и хрантутници на Тато и Л. Живкова, презрение за такива!!!

 20. ДО Георги Андонов,
  Струва ми се че бъркате в заключението, че петното не може да пада върху Университета, а само върху тези участвали в срамното събитие. Та погледнете участвалите. Те всички са в петна и лекета от главата до петите. До един. За тях едно петно повече или по-малко едва ли има някакво значение, а за Университета има. Така, че петното пада изцяло върху Университета, и допусналите това срамно събитие трябва да поемат отговорността си.

 21. В Историческия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” !!! Имам чувството, че някои хора живуркали добре по време на онзи инкубатор, имат някакво подсъзнателно, мазохистично желание, да бъдат физически наказани и по този начин да освободят душите си от натрупаното чувство за вина. Те сякаш нарочно се стремят да бъдат нападнати от разгневена тълпа и бити с юмруци и ритници, за да могат да кажат на себе си след това: Ето, набиха ме, получих си заслуженото, пречистен съм. Не мога да си обясня иначе на какво се дължи това влечение да се появяваш по телевизията, по вестниците, да организираш конференции, да хвалиш онова време, да хвалиш Тодор Живков, да показваш пропагандни снимки, да дразниш непрекъснато всички по този начин. Тези хора са напълно в правото си да се събират по домовете си и с часове да хвалят режима, да се преобличат като пионерчета и осъществяват оргии ако искат или мастурбират пред портрета на Тодор Живков, но защо трябва да го правят публично, на всеослушание, хладнокръвно и с ехидна усмивчица ?! Защо е необходимо да лазят по нервите на хората, които и без това са толкова изнервени от пост комунистическия батак, който комунистите им завещаха, че много от тях са наистина на ръба и малко им трябва, както се казва ? “ПРЕДИ ДЕВЕТИ РЯЗАХМЕ ПАРТИЗАНСКИ ГЛАВИ, СКОРО ПАК ЩЕ РЕЖЕМ НА ТЕХНИТЕ ДЕГЕНЕРИРАЛИ ШУМКАРСКИ ПОТОМСТВА !!! Мръсни Комунистически Гадове прехода още не е започнал, ще ви ИЗТРЕБВАМЕ като кучета, първо ще Избиваме жените, децата и внуците ви за да не създавате Генетично увредени поколения. Няма да ви спаси нито Репресивния милиционерски апарат нито Анално зависимата Държавна сигурност – ДАНС, създадена от Украинския Педераст СърГЕЯ. Избиването на безродната комунистическа измет последователка на македонския славянин и българомразец Димитър Благоев е дълг и чест за всеки истински Българин. СМЪРТ за Комунистическите Копелета подлоги на Москва. МАСОВИ И ПЛИТКИ ГРОБОВЕ за жените, децата и внуците на Комунистическите Изроди. БЪДИ БЪЛГАРИН ЛИКВИДИРАЙ КОМУНИСТ. БЪДИ ЧОВЕК ЛИКВИДИРАЙ ДЕТЕ НА КОМУНИСТ.” – анонимен коментар от интернет форум по повод събитието. Тази въпросна конференция е минала само със скромен протест, но представете си, че на следващата такава, присъства този, който е написал горния коментар, заедно със своя група съмишленици. Какво става тогава ? Къде е властта в България, която е длъжна да упражнява закона, който гласи, че комунистическия режим е престъпен и предотвратява подобни събития, които могат да станат повод за нещо наистина страшно ? Ами тя властта сама се включва в тази игра на нерви, като някой от високата си трибунка чат-пат пуска по някоя хвалба по адрес на бай Тошо или БКП. Добре, че българина по природа е безкрайно търпелив.

 22. Имам чувството, че ще се пръсна от вътрешно напрежение, възмущение,бяс и гняв. 89-та година (след като изкарахме Филип Биков от сградата на телевизията и го принудихме да ни се извини) вървяхме вечерта заедно с Блага Димитрова покрай СУ. Млади хора бяха запалили огън на пътя. Тя ги помоли да го загасят, за да не се разтопи асфалта. На “майка им комунистическа”, реплекирах – не бива да приличаме на тях. И младежите загасиха огъня. Сега, ако се върна назад, бих избесил всички комунисти и агенти на ДС по стълбовете. С главата на долу. Без никакво угризение. Колко наивни сме били! Не бяхме готови за промяна. Подариха ни я или ни я натрапиха?! Спомням си също изложбата на Тодор Цонев и една от карикатурите му – гуруто се отдалечава от чалмосаната Людмила и казва – Госпожо, не ви ща ни йогизма, ни идиотизма ви! А сега с пълна сила тече реставрационна пропаганда. “Не е задължително да сте луд, за да работите при нас, но все пак помага”. Къде да се денем ние – (не)нормалните хора?! Заливат ни с медийна пропагандна помия, промиват мозъка по-добре от Живковите цензури, институциите са враг, а ценностите са пари и чалга. Дано тези млади достойни младежи измият срама от челата ни. И при следвшия форум посветен на Владко, ще отида и аз. Май е време пак да излезем на улицата, но този път с повече разум и рутина.

 23. След тази наистина героична проява на студентите, е нужно да се види и реакцията на Европарламента, който също е ДЛЪЖЕН да взема отношение относно използването на Университет, работещ спрямо Европейски стандарти, съгласно които НЕ МОЖЕ да бъде използван за политическа пропаганда. Все пак НИЕ СМЕ част от единен пазар и стандарт на “поведение” задължаващо всеки. Защото ако подобно “нещо” се случи примерно в Германия, ректора на другия ден ще е вече уволнен “дисциплинарно”. Ако обаче Европа и САЩ си замълчат, “онези” ще използват репресивната машина бавно и мъчително срещу тези НАШИ студенти.

 24. Поздравления за статията!

  Аз също смятам, че се е посъбудило свободното мислене, даже доста отдавна се е събудило, но нямаше необходимата енергия за действие.

  Трябваше да се изчистят някои окови на страха и закостенялостта, на пасивността и липсата на смелост, наслагвани с десетилетия /че и векове/. Този процес на “изчистване” от страха, на непримиримост и желание за действие тепърва започва, мисля си.

  Що се отнася до покойната Людмила Живкова, не трябва да се отрича факта, че тя и цялото това звено около нея, бе една малка, макар и съществена пречка за имперската политика на тогавашния СССР, тъй като с особено независимото си поведение /визирам влеченията й към Индия, Асамблея на мира и много, много други неща/ вероятно в слисаните очи зад стените на Кремъл всичко това е изглеждало като наченки на опит България да се откъсне от желязната прегръдка на руския брат. Но откъде-накъде този малък сателит ще се опитва да прави своя собствена си политика /само културна или не/, макар плахо скрита зад странностите и амбициите на дъщерята на самия Първи /Тодор Живков/?! Било е абсолютно недопустимо. Индия-Англия, Англия – западен свят. Това са връзки, които от пръв поглед се виждат, а само мисълта, че някой на своя глава се заиграва с това /за Людмила Живкова е било начин на живот, вероятно, но за Кремъл е нещо повече/ – е било достатъчно да бъде ликвидирана.
  Мнението ми е, че действително е била ликвидирана, макар че днес гледах запис на интервю с господин Крум Благов по БТВ, в което той дори подчерта, че такова нещо няма, че едва ли не е починала от физическо изтощение и крехко здраве.

 25. То и аз бих се присъединил към всеобщия ентусиазъм . Обаче чак когато студентите от СУ (и не само , но най-вече) започнат да мислят и смятат , вместо да “считат” .
  С една дума – рано е да се каже , май .

 26. Преди малко гледах репортажа на БНТ по новините. Струваше си да се видят увисналите джуки на Левчев и безпартийния комунист Сендов. Струваше си да се види разкривената от злоба физиономия на дъщерята на “НЕЗАБРАВИМАТА”- Евгения Живкова. Явно не са очаквали някой да им провали “научноисторическото” занятие. После се замислих за какви неща се радваме, двадесет години след като комунизма отиде на бунището на историята и ми стана криво за тъпия ни народ и сбърканата ни държава.

 27. В деня на Свети Иван Рилски “сатанинското сборища” си провежда идолопоклонение .Всеки с “вярата” си.
  “По делата им ще ги познаете”.
  И Бог си знае работата !
  И който е лъже “на лъжата краката са къси” и Истината в крайна сметка винаги излиза.

 28. От news.bg: “Неуспешен беше и опитът на Фишер Апелт, ректор на университет в Хамбург, да направи встъпително слово. Той призова протестиращите да не обвиняват исторически личности, тъй като това е огромен срам. Германецът не успя да довърши речта си, тъй като изведнъж се появи и проблем с озвучаването и настана страшна микрофония.”……… представяте ли си, че там е имало и германец, ректор/на някакъв университет от Хамбург, никой не уточнява какъв/, и т.н. ……. Ми това си е било международна среща на европейско ниво. Явно е едно, че един призрак броди из Европа, призрака на комунизма. … Май наистина родината на комунизма е Германия… Прави са гърците, …. Вече мога спокойно да кажа, че Германия наистина се държи като една европейска Москва, прибира парите от “регионите”, при нея всичко си “цъфти” и “хубавей”, а регионите, ръководени от нейни протежета тънят в мизерия и липса на работа. И на всичко това, изпраща емисари като този ректор, за да възражда тоталитарното минало на регионите. Започвам да разбирам Британците и Dutch’s.

 29. Г-н Инджев, благодаря Ви за статията и за присъствието на протеста!
  Благодаря на всички присъствали на този протест!
  Този народ трябва да се събуди и е крайно време да отсее плявата от просото.

  IN KOSTOV WE TRUST!

 30. Както се изказа Радан Кънев:
  Дали някой щеше да я познава, ако не беше “Дъщерята на Генерала”? Едва ли, бих казал Аз!

 31. В една карикатура на Тодор Цонев, озаглавена “Луд умора нема”, както винаги чалмосана, Людмила е седнала с гол задник на тоалетната и усърдно рови в купчината книги пред нея – зер, не знае кога ще й дойде вдъхновението. Та и тази конференция сега – понамирисва откъм замисъл, ама то си е от местовдъхновението й, в предвид ибрикчийските занимания на организаторите й осигуряващи в политически аспект подмиването на зачервените от шамарите на историята другарски отходни отвърстия. Изпаренията там, поради остротата си, са явно от възбуждащо естество. Направо се чудя как възпламенените им мозъци още не са се сетили да спретнат и едно симпозиумче на връх рождения ден, примерно, на другаря Йосиф Висарионович. Подходяща тема би било “Пролетарската диктатура в контекста на (такова беше)времето” – пък да видят те тогава демократите каква вина ще им вменяват – направо на мезета ще ги направят учЕните.
  А инак, не че да не е имало нишани за случващото се. Отварям скоби – Маркс му вика на това “диалектическо развитие по спирала” тоест, връщане към старото но на на един по-висш етап – затварям скоби. Ами да вземем само преименуването на музея на тоталитарното изкуство в такъв на социалистическото. И това ако не е творческо постижение – малка пластика на името и голям реставрационен ефект. И като се замисли човек, някакво основание все пак има. Та нали имаме градове с имена Благоев и Димитров, кой ще му хрумне да ги нарича тоталитарни?
  Имаме си дори и доминиращ над европейската ни столица паметник на съветската армия окупатор, докато паметните плочи (най-внушителният за епохата си монумент) на “железните шопи”, бутнати обаче, за да се строи НДК Л. Живкова, дори и не бяха споменати в специалния репортаж по БНТ посветен на войнишките паметници и излъчен в навечерието на 100 годишнината от Балканската война.
  Друг пример – съвсем наскоро се проведе още една историческа атака – тридневна конференция на тема „Да опознаем миналото си” под егидата на Българския хелзинкски комитет. В сайта на БХК съвсем сериозно и официално се твърди, че целта на техните ерудити е: ”третирането на евреите от българската държава да се разгледа комплексно – да се обсъди както спасяването, така и съучастието в геноцида.” Ха така! Няма тинтири-минти, Бг-то “третира”, а не спасява евреите, няма шменти и капели, БГ-то е съучастник в “геноцид”! А пък вие си мислихте, че БХК само раздава награди. Неее, то може освен това и да разопакова целофаните на “монархо-фашисткото” управление. Ама както се казва – да му берат гайлето тия, дето му вярват.
  Въобще – магистрали. Други биха казали – мъка, трети – приход (вместо преход), защото за тях друго от 44-та насам не е и имало. Но аз все пак държа на първото определение. Откакто се заговори за магистралите на духа (пустите му историци, отново тяхно преоткритие е)на мен немедлено ми се възстанови спомена за людмилината хармонично развита личност, липсваше ми само материализираната представа за мястото на тези пътни съоръжения в цялата тази идилия, докато обаче не чух словесата на “добрия човек” (който може, да открие връзката с тази аналогия) от института по роботика (да не се бърка робот с роб, с последния се занимават социологическите агенции). В резюме предадени, думите му звучат като “Бойко, схемата, фор евър” – човекът свързал транспортните коридори с душевния си мир (тука има магистрала, тука нема – да, не, 1, 0 /в бинома(на роботиката) му е майката) – ето на това точно му се вика “българска магистрала на духа” – иначе казано – Мислете за мен като за магистрала (към сияйното минало)!

 32. И аз съм завършила СУ. И аз се срамувам. Много, много се срамувам!
  Безсрамни, цинични, нагли. Те са като кукувича прежда – колкото повече ги скубеш тлкова повече се увиват и смучат.
  Жалко за Алма Матер. Още едно-две подобни мазни лекета и ще си търсят студенти с обяви във вестниците.

 33. Единствената “заслуга” на Людмила е , че е дъщеря на ТЖ. Да си организират честването у дома, и да не ни занимават с малоумието си.

 34. Новината звучи толкова хубаво, че просто не мога да повярвам! Опасявах се, че психиката на младите /неживяли комунизма/ е окончателно и неспасяемо, стъпкана, смляна, покварена, очалгарена и о-чегеварена. Не било вярно!
  Сега вече знам – само в това е истината! И надеждата! Младите, необременените, неуморените, неразочарованите могат и трябва да поемат съдбата си в свои ръце!
  Дано се окаже прав социалистът проф Ас. Златаров: “Това, което днес желае младежта, това е щастието на утрешния ден.”
  Ние, “уморените коне” трябва да подкрепим тези момичета и момчета, с всичките сили, които са ни останали! Ние 50 и повече годишните, с непромити мозъци, трябва да бъдем тяхната памет за онова мракобесно минало, техния горчив опит, тяхната неистова жажда по несъстоялата се свобода, тяхната опора!За да я има България!

 35. Ако вече не сте го прочели, прочетете това!

  СЛОВО ИЗВЪН КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПЕЩЕРА- блога на артх. Белчо Дончев – 19 окт.2012 – http://www.tovae.to

 36. Kak da zabraviat minaloto kato to im dade i titlite, i parite i obraza na experti i kompetentni… Minali pokrai expertite i kompetentnite.

 37. Чест прави на младежите протестирали срещу реваншизма на комунистическата мегаломанщина чийто ярък представител и пламенен последовател беше др. Л.Живкова.
  Сега има Интернет и е възможно за всеки да се запознае с материали и подробности от нейните пърформънси но аз бих предложил на по-младите студенти да надникнат в него и се запознаят и с “делото” и “постиженията” на една друга представителка на тези комунистически извращения и носителка на психопатски амбиции в науката – а именно съпругата на аверчето на баща и от ловните хайки , другарката прфесор-академик-инженер-изобретател Елена Чаушеску, която така беше “извисила” цялата румънска наука, че и беше станала носителка на десетки титли хонорис кауза и то не само на африкански но и на редица западни уч. заведения. Може и да им се изясни защо вчерашните протестиращи са безкрайно прави.
  Не искам да си представям къде можеше да отиде пък нашата комуно-принцеса в “извисяването” на родната ком-култура ако съдбата не и бе отредила толкова недостатъчно време за изява и ако беше живяла колкото нея, след като я беше почти догонила още на младини.

 38. аз що ли си мисля че младите нямат тоя дух и енергия,,,някой стар ги е надъхал :)Те младите не знаят кой е Иван Костов,камо ли Л.Живкова,не мислите ли?И за стрите коне-докато се показват по телевизията лица като,Костов,Надето,все псевдодемократи учили за планови стопанства и разсипали държавата,дясното няма да се възроди,ама никога,а и сега Борисовв е носител и флагман на дясното???Пази боже….Кава алтернатива имаме за дясното…ами никаква,затова по една шепа хора-30,ще мислим че е голям успех,това е истината според мен,а и с позицията на Синята коалиция на умрял кон,скоро няма десните да имаме представители НИКЪДЕ..това е истината сценария е написан и те не се вписват в уравнението.

 39. Преди няколко дни в едно коментарче написах за тази принудена комунистическа панихида инспирирана от “храбрата шивачка”Жени Стил.Много е коварно да се мисли, че Иван Илчев е “непричом”/в неговата лексика/към събитието в поверения му автономен институт каквато е Алма Матер.Всичко бе много добре подготвено и организирано доста отдавна.Мюнхенският професор да не би да е “минавал” случайно край СУ и да влязъл да прочете един некролог? Нека не ставаме наивници на пределна възраст. Днес-20 октомври пълчища от пеещи комунисти се събират на “Позитано”20 да музицират болшевишки частушки И това ли е импулсивно събитие. Лошото е, че Митев-оня декан, дето се поопита да накака Борисов в речта си при започването на семестъра, сега се изметна и започна да говори “исторически” постулати.И въобще що за “историческа” личност е Незабравимата. Просто една луда жена забаламосвана в безсилието си от Тато и Бетето. За да и угодят и дадоха възможност да превърне България в поле за изява на дъновстко-вангенски манипулатори.Цитирам една страхотна епиграма от онези години:
  “МОЖЕМ ДА СЕ ХРАНИМ И С ХОРМОНИ.
  НО ЖИВЕЕМ ЗА СВЕТОВНАТА ХАРМОНИЯ.
  А КОЙТО ИСКА ДА КЛИНЧИ-
  ЩЕ ГО ШИБА ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ!
  Епиграмата не е на Радой.Текст народен…Нека така да го наречем в случая. Лошото е, че бабички и маразматици като В.Ганчева, Левчен, Русев и сонм катили сега се вайкат помедиите и говорят, че е нарушен принципът за демократичност на изприказване на глупости. Студентите са объркани, защото са невежи./Е, не 100%/.Иначе щяха много бързо да наврат Ганчева и останалите исторички в подлеза до развеселите от гроздова музиканти. Там, о там Светлин и Левчев могат да си четат опусите от сутрин до здрач. И отново. Благодаря ти Иво, че ни даваш възможност да пишем и по тазе просташка случка.Прочее СУ отдавна не е бастион на академизма и свободата.Примерите с освиркването на Фердинад са принудени и не издържат на простащината на съвремието. Стига толкова за Мила.Незабравима,незабравима, ама не може вечно за нея и за Батето.Нека оставим време и за малък Тошко, който си търси контакт-партньорка без обвързване, но срещу хонорар. Що за тъпи времена?

 40. Художникът Иван Кирков за “културата” през живковизма, водена от другаркята Живкова към светли бъднини…

  http://vbox7.com/play:c11cd373

  А другаря Д.Иванов, последният шеф на Шесто, който също бил на нАучното събитие, на такива като Иван Кирков им е изнасял нАучни и културни беседи за величието на диктатурата на пролетариата (малокултурието).

 41. BGFILES е напълно прав, такива „конференцийки„ които под формата на научно-исторически аналиии реабелитират един режим официално със закон, обявен за престъпен към собствения си народ, колкото и невероятно да звучи за психологията на населението обитаващо България, все пак такива „активни мероприятия“ ако ползваме терминологията на комунистическата ДС, могат да предизвикат едно хубаво масова разчистване на сметки по подобие на онова което направи Брайвик със социалистическата младеж в Норвегия, разликата е само в това, че там е направено превантивно, докато тук ще се направи със задна дата…всъщност отдавна трябваше да направи

 42. В духа на набиращия все по-голяма популярност живковизъм в България, 70-годишнината на дъщерята на Тодор Живков е почетена с научна конференция.
  Защо научна? Няма сериозно обяснение. Людмила Живкова никога не е била учен. Тя само е минала през БАН, за да й залепят етикета, че се е занимавала с научна работа. А да се изучава научно делото й са бабини деветини.
  Същинската й роля беше на принцеса.
  На жена с власт, на която всичко е позволено. На 33 години баща й я прави министър на културата, на 34 – член на Политбюро на ЦК на БКП и народен представител. Това става в държава, в която средната възраст на членовете на Политбюро – върховният орган на управление, е около 70 години. За млад по върховете на властта по онова време минава Стоян Михайлов, направен секретар на ЦК на БКП на 50 години.
  И в това управление на старци Тодор Живков посади дъщеря си. Толкова нахално издигане във властта по пряка роднинска линия дотогава Живков не е демонстрирал. С този акт затвърди образа на своя режим като роднинско шуробаджанашки.
  За всеки от семейството беше помислено. Например зетят Иван Славков Батето имаше в някакъв момент 6-7 поста едновременно – шеф на БНТ, председател на БОК, шеф на Съюза на филателистите и нумизматите, шеф на списание „Българско фото”, шеф на Клуба на младата художествено-творческа интелигенция, зам.-шеф на тогавашната Евровизия на соцстраните и др.
  Людмила много я обичаха художниците, защото раздаде куп държавни поръчки за стенописи, скулптури, наля пари за годишни изложби, биеналета, триеналета, откупки и т. н. На фона на простаците във властта и старческата им възраст, за художниците тя беше манна небесна.
  Сега научна конференция ще чопли езотеричните й глупости и увлечението й по източните учения, които тя странно съчетаваше с комунистическата идеология, като член на най-висшия партиен орган. Ето един цитат от словото й при откриване на асамблеята „Знаме на мира”, типичен за нея:
  “И нека щастието да бъдеш вечно нов, когато твориш, бъде най-красивото достояние, бъде най-скъпоценното богатство, бъде най-прекрасната дреха, която ще блести върху вас в звънтящия трепет на седемладната хармония на Вечността.”
  Противно на баща си, тя сама си пише речите и докладите. Впрочем, такива словоблудства не са били в състояние да измислят нито отдел „Култура” на ЦК на БКП, нито протокола на Министерство на културата.
  По онова време българите са живели в някаква гротеска. И досега обаче някои не могат да го разберат.

 43. Ура, другари! Да живеят всички бекапета по земните кълбета!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.