Премиерът пак блъфира и гафира в ефира

Внимателният зрител може би си е задал въпроса дали премиерът Бойко Борисов не блъфира снощи в предаването „Панорама“ на БНТ, в което някак между многото приказки (отново) вкара и посещение на Путин в България на 9 ноември за подписване на споразумение за проекта „Южен поток“.

Няма такава новина, потвърдена от руската страна. Можем само да гадаем дали всъщност Путин няма да привика българския президент Росен Плевнелиев ( както твърди пък руският вестник „Комерсант“), унижавайки едновременно държавния ни глава, ментора му Борисов и България, както вече веднъж направи през април 2009 г. , „пропускайки“ да уважи енергийния форум на президента Първанов в София, където с приведен гръб го чакаха до последния момент домакините. За съжаление нямаше уточняващи въпроси на водещия, от които поне малко да стане ясно дали сценарият на Борисов не предвижда изпреварващи ( или съгласувани със) сценария на Путин маневри с цел да се представи един предстоящ шамар за аванта. А в този дяволски прочит на евенгелието, признавам, Борисов няма равен!

Чудех се например в този смисъл какво ще изобрети този път нашият премиер, за да оневини фиското (си) с провалената номинация на Румяна Желева за втори мандат като заместник-председател на ЕНП. Защото още първият й мандат на този пост, уреден месец преди тя да бъде кандидатирана за еврокомисар , беше достатъчно незащитим ход поради очевидната прозрачност на опита избирането на Желева в европейското правителство да бъде предпоставено и „гарантирано“. Което направи провала й на изпита на евродепутатите, очакван именно като провал от мнозина, още по-релефен факт.

И ето че Борисов, или който там да го съветва да се излага по такъв начин, го е „измислил“: Румяна Желева не била избрана, сподели той с нас, защото „колегите“ от ЕНП решили да подкрепят румънската кандидатура, тъй като сблъсъкът между социалистите и консерваторите в Румъния бил предстоящ, първи по време. Само че отново нямаше кой да попита логично: защо, след като такива договорки са възможни и допустими, те не бяха направени предварително в същото това толкова задружно семейство, за да не се налага на „колегата“ Борисов да се оправдава и то на фона на катапултирането на Станишев на върха на европейската левица?

Това, че премиерът за пореден път най-невъзмутимо ни прави на будали или поне демонстрира, че ни смята за такива, явно не впечатлява вече никого. Но ако за мистерията около казачока с мистичното посещение на Путин можем да гадаем или пък за гафа с номинирането и неизбирането на Румяна Желева можем лицемерно да се направим да съгласни с обяснението на Борисов ( ако сме му фенове и му „прощаваме“ склонността да ни баламосва), то какво да кажем за поредното му излагане по проблем, който просто е въпрос на фактология.

Подобно на онзи, регистриран от моя милост, но така и не разказан от българските медии гаф на Борисов, „обявил на война“ от името на царство България на СССР, ( заявено от премиера ни на международен форум в София на 8 юни тази година), този път натовареният с най-много власт български политик сложи Италия сред държавите, решили да спрат ядрената си енергетика СЛЕД катастрофата във Фукушима.

„Германия, Япония, Италия забраниха използването на ядрената енергия заради катастрофата във „Фукушима”, зави Борисов в „Панорама“ и не беше репликиран, че Италия направи това още през 1987 г. след катастрофата в СССР в централата край Чернобил. Миналата година Италия само препотвърди тази своя политика под впечателението на японския апокалипсис, който обаче вдъхнови още повече ядрената лакомия на руско-българската далвера.

„Удобно“ е, може би, да не знаеш лично истината- особено при аналогиите с Чернобил в нашия случай, но ако си министър-председател и заблуждаваш народа в особено големи мащаби, каквито ти предоставя националният телевизионен ефир, просто не ставаш за работата, на която те е назначил суверенът -същият, който Борисов и бутафорните му врагове от БСП се скъсват в момента да ласкаят за правото му да решава чрез референдум съдбата на ядрената енергетика на България, вместо да си поемат вината за налудничавия ядрен ентусиазъм, подклаждан тук по време на атомната чума, повалила плановете за добиване на ток от „мирния атом“ на една от най-развиттите държави в света, като Италия, веднага след съветския урок от Чернобил.

Съветският шамар по традиция тук се представя за аванта-това се вижда от изброените примери и от самата съветска окупация, представяна у нас монументално като форма на освобождение. Авантаджиите обаче трябва да си консумират шамарите сами, щом толкова им харесват,а не да ги „взимат назаем“ от СССР и Русия, за да ги връщат на сънародниците си с лихва, за която данък плаща лековерният български гражданин, който си е дал доверието на депозит в погрешен трезор.

9 мнения за “Премиерът пак блъфира и гафира в ефира”

 1. Инджев…прав сте и то за кой ли път,ако Бойко е против атомя или ядротто,те там с Кюри да си спорят,ЗАЩО ,защо питам аз всячески се чудят как да смажат хората с ВЕИ,орева света за ВЕЦ-Ц.Кмък,не е ли това целта,алиби да строим ЯдЕц,или там както го кръстят,,,,,

 2. И преди съм го казвал, но сега е подходящо да се припомни и един култов гаф на Борисов от преди години, когато още беше кмет на София, но се палеше, че ще се пребори за пускането на спрените (в края на 2006 г.) блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”. Журналист/ка го попита, как точно ще го стори, на което той отговори, че: “Ако трябва ще седна, ще изуча термоядрения синтез и лично ще ги пусна.”

  Все още издирвам информация дали Борисов се е дипломирал по специалността “Термоядрен синтез”? А също така дали е ходил на стаж до Слънцето, защото това е най-близко намиращия се действащ термо-ядрен реактор до нашата Земя, който работи на принципа на синтеза на леки ядра. В действащите ядрени реактори, навсякъде по света, протича точно обратния процес – деление на тежки ядра. Но за Борисов това са подробности от пейзажа.

 3. Ами той Премиерът от доста време си ги плещи каквито му дойдат. Типичната кръчмарска лакардия с елементи на неизбежно самоизтъкване и скромно приемане на всеобщото възхищение. Нали мнозинството от хората искат точно такъв – един от тях? Ето го, да си го пазят. За малцинството все още границите са отворени. Все още…

  Аз пак ще опитам да вметна, че народът на Литва на референдум отхвърли идеята за строителство на АЕЦ. Поради съвпаденията – референдум, АЕЦ, бивша колония на СССР и други, смятам, че е редно да прочетем Вашия коментар, г-н Инджев. Ако го има и съм го пропуснал, простете за нахалството.

 4. Не съм сигурен, че едно евентуално чакане пред кремълските врати ще унижи Плевнелиев. Всичко, което говори и прави, до момента подсказва, че по-скоро ще му достави удоволствие.

 5. Поздравления отново.

  Лъжите, които се сипят от националния/те ефир/и вероятно ще продължат и занапред. Същността на телевизията и медиите се състои в това – да служи на властниците с едничката цел да манипулира населението. Освен това – нали от нещо и те трябва да се хранят?

  Понякога се питам – дали изобщо България може да има собствена национална политика, без да козирува от векове на по-велики сили. Дали може да води своя собствена политика, независима – такава политика, която да накара българите отново да повярват, че не е орисия да се родят тук. А че е честно и достойно да живеят и работят в с в о я т а родина, близо до с в о и т е семейства.

 6. “Погрешен трезор”, доста великодушно сравнение.Бойко Борисов ни изумява с показността си, лъжите си, провалите си и най-лошото е, че си вярва. Мисли си, че и “лошият материал” му вярва. “Блаженни са невежите, тяхно ще бъде царството небесно”-пише в Библията.

 7. Само на мен ли ми липсваха други гости в пЪнорамата, обикновено са двама-трима от различни партии и се репликират и се прекъсват… Демокрация…

 8. … много правилно… бих допълнил само: каквато публиката – такъв и ораторът… ще разберем дали това е точно така догодина… макар, че като знаем у нас как се правят избори… надали и това ще покаже точната картина на нещата…

 9. Само да вметна, че Германия също поне от преди 4-5 години води целенасочена политика за закриване на ясрените си централи – т.е. също не е повлияна от “катастрофата във Фукушима”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.