Граждани оспорват прехода ( на Борис Велчев към Конституционния съд)

ИСТИНСКИЯТ ПРЕХОД

Автор:

Мартин Русков

В България, под натиска на Европейската комисия, протича една плавна промяна. Това е промяната, която милиони българи искаха да се случи на 10 ноември 1989 – промяната от тоталитарно към гражданско общество. Тази промяна е по-популярна като преход от комунизъм към демокрация. Едва ли някой днес би тръгнал да спори, че през 1989 се е променило кой знае какво. В тази статия излагам моето разбиране за това, което се случва и давам пример как една малка стъпка може да ни доближи до така желаната нормалност.

Но нека започнем от официалното начало – промяната на думи – периодът след ноември 1989, документиран във филма “Подмяната 10ти” на Пламен Петков. В този период, въпреки говоренето за демокрация, някак съмнително обществения живот продължава да бъде ръководен от функционери около БКП и ДС. Известни такива имена са Александър Лилов, Андрей Луканов, Атанас Семерджиев, Любен Гоцев, Гиньо Ганев, Цвятко Цветков, но има и много други.

След края на XX в. в страната се усеща нужда от друга, по-осезаема промяна. В отговор започва процес на промяна на лицата. Така безцеремонния Никола Филчев е заменен с деликатния учен-пеналист Борис Велчев. За разлика от предшественика си, Велчев е много старателен в спазването на закона и адекватното говорене. По подобен начин поддръжника на режима на Милошевич и агент на ДС Георги Първанов – Гоце е заменен от успешния ръководител на проекти Росен Плевнелиев. Като политик, Плевнелиев лесно може да бъде запомнен с призивите си за прозрачни и обективни процедури. Не на последно място, изглежда в момента наблюдаваме опити да бъде заменен мутренския стил на Бойко Борисов с ингелигентното говорене на Миглена Кунева.

И все пак едва ли има нужда да убеждавам когото и да било, че промяната, която ни трябва е друга. Трябва ни промяна на действията. Това означава не само прокурорът да говори внимателно, но и да покаже нагледно, че прокуратурата като институция реагира адекватно на съмненията за престъпления против държавата. Означава и президентът не само да говори за добре мотивирани решения, но и да взима такива. Но всъщност преди всичко означава ние като общество да осъществяваме активен контрол върху нашите държавници.

Убедени в това и в силата на личния пример, група приятели инициирахме отворено писмо и съпровождаща го интернет подписка, които оспорват номинацията на Борис Велчев за конституционен съдия, която Росен Плевнелиев направи. Подписката поставя под въпрос както аргументите, които Плевнелиев изрежда, така и цялостната работа на Велчев като главен прокурор. Ние смятаме, че неуспехът да бъде наложен закона в България не трябва да бъде възнаграждаван с нов висок и значим за държавата пост. Смятаме и, че повърхностни и слаби аргументи не са истинска прозрачност. Излагайки това свое убеждение, ние успяхме да спечелим подкрепата на Гражданска инициатива “Справедливост” за нашата кауза. Сега искам да приканя всички, които търсят действителна промяна в България да се запознаят с нашето писмо, ако споделят позицията да подкрепят подписката и при възможност да я разпространят. Точно такива конкретни действия са необходими, за да се случи постепенно промяната, която ние всички желаем.

С тази подписка няма да предизвикаме мека революция, но ясно ще покажем, че не искаме държавници с поведение граничещо с лицемерие. А точно такива граждански действия трябва да виждат както настоящи и бъдещи политици в България, така и хората, оказващи натиск над тях отвън. За всички тях такива подписки дават ясен знак какво ще подкрепим ние като представители на българското общество. А когато такива подписки получат силна подкрепа сред обществото, и медиите вече няма да могат да се преструват, че не са информирани за тях. Затова искам да приканя всички да помогнете слагайки името си на страницата на подписката. Само когато видят, че активните и будни граждани в България са единни в искането си за действия, подкрепящи думите, само тогава политиците ще се съобразят с такова искане.

Тази подписка няма да промени България за един ден. Но тя е една малка стъпка, която погледната като част от една по-голяма картина ще предизвика повече отговорност и повече справедливост, както сред политиците и правистите, така и в останалата част от обществото. А не е ли точно това важна част от промяната, която искаме?

22 мнения за “Граждани оспорват прехода ( на Борис Велчев към Конституционния съд)”

 1. Хм, културата “трай коньо”, още наречена “българска”. Да пишем писма до комунистически реставратори и поклоници, до говорещи празнословия нищоправци. Хубаво, ще подпишем. Като не може да се направи друго. Де го?

 2. Господин Русков,
  инциативата е похвална, трябва да се заеме категорична позиция и тази част от обществото, която не е съгласна да я лъжат, да покаже категорично, че няма да позволи това. Оценката ви за главното прокурорстване на Велчев е правилна, но само донякъде. Велчев беше монтиран на този пост не за да вкара престъпниците в затвора, а за да осигури недосегаемостта им. Той блестящо го направи и ще бъде възнаграден за това. Къде е тук изненадата.
  Прекрасно е, че имате подкрепата на Гражданска инициатива “Справедливост” за вашата кауза. Сигурна съм, че ще спечелите още привърженици.
  Искам само, ако позволите, да коментирам едно изречение от вашия монифест: “С тази подписка няма да предизвикаме мека революция, но ясно ще покажем, че не искаме държавници с поведение граничещо с лицемерие.” Извинете ме, но това показва пораженческа нагласа. Защо ще правите нещо, което знаете, че няма да успее. Щели сме да покажем на управляващите, че не сме съгласни. И какво като им го покажем? Да не би да мислите, че тях много ги интересува.
  Искам да кажа, че може би трябва да предефинирате целите си и да кажете какво точно искате да постигнете. Подписката е хубаво нещо, ще преброите колко хора са съгласни с вас, но не можете да твърдите, че сте представители “българското общество”. Такова няма, а доколкото го има, то не е единно. Ами една голяма част от т. нар. “българско общество” подкрепя предложението за Велчев. И на тях ли сте представители?
  Предполагам, че искате да кажете, че искате да преброите хората, които са за истинска промяна. Ако е така, кажете го в прав текст. Например: А бе хора, ние тук искаме да направим една подписка и да се преброим колко сме дето не одобряваме избора на Велчев за конституционен съдия. Ако сме много, на еди коя си дата, в еди колко си часа, излизаме на улиците във всички градове и не позволяваме Велчев да бъде избран. Това е, кратко и ясно. Иначе съм съгласна с вас, че промяната може да се случи на малки стъпки и затова хората, които го искат трябва да се задействат. Харесва ми, че идеята ви е конкретна и това, че не искаме Велчев, е едно добро място, от което да се започне.
  Много се надявам, че разбирате позицията ми и ви пожелавам успех.
  Освен това не разбрах как и къде се провежда тази подписка.

 3. Не прочетох материала, само заглавието. На гости съм, ще го прочета утре. Искам само да кажа, че след като чух за номинацията на Велчев преди седмица,две, бях потресен. Циркът продължава. България е там, където беше преди 20 години. Да живее новият ни възглупав, мънкащ, инфатилен президент, за който наистина си мисля, че не знае за какво става дума!

 4. Най-после нещо конкретно!!! Дайте линк, че не намирам нищо във фейсбук.

 5. От много време насам имам вътрешното убеждение, че трябва, болезнено необходимо е стойностните хора да направят нещо реално за промяна в обществото. Обсъждането на актуалните теми в държавата е важно, но недостатъчно. С цялото си сърце подкрепям такава подписка, но не разбрах как практически да стане това. Не живея в София и близкото ми обкръжение не споделя моите възгледи. Моля насочете ме как да се включа.

 6. Естествено е всеки истински българин да подкрепи подписката, защото номинацията на Борис Велчев ми напомня написаното във в. “Пламък” (вестник на българските емигранти в Северна Америка) – “България е може би единствената страна в света, която успя да направи “трипъл–трипъл”. Издържа диктатор, който да я управлява еднолично повече от тридесет и три години; единадесет години, след което избра на неговото място бившия цар, детрониран от същия този диктатор; а четири години по–късно на същото това място избра бодигарда на същите тези горепосочени многогодишен диктатор и бивш цар на българите.”

 7. Присъединявам се към мнението Сия!!!
  Дайте линк за да Ви подкрепим и Вас!!!

 8. Аз Румен Бърцов ,български гражданин,неосъждан;гр.Криводол ;обл Враца;Ребублика България,
  ДЕКЛАРИРАМ:
  На основание извършените престъпления спрямо мен ,Майче ми Санда ,довели до нейната смърт “бавно и по особено жесток и мъчителен начин” и спрямо баща ми описвани от мен три години (чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг,както повелява Конституцията и законите начин).На основание продължаващите тежки престъпления спрямо мен и баща ми и до сега.На основание погазването на всичките ми граждански човешки права,записани в Конституцията на Република българия в това число и правото ми на живот.
  Излагайки тези съображения и поради липса на никакво действие от страна на кандидат за конституционен съдия,настоящ ръководител професионален на “наказателно процесуално то действие или бездействие” с лично име Борис Велчев ,считам за основателно да ми убедеността,че същият не отговаря на изискванията по Глава осма
  КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД
  Чл. 147.
  (3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества,най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.
  От Конституция на Република България
  Глава четвърта
  ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА
  Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.
  Никъде не намерих за квотата президентска конституционно да записана.Може зрението ми двойно да пропуснало !
  В закон за
  КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  THE CONSTITUTIONAL COURT OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
  Търсене
  http://www.constcourt.bg/
  Начало
  “В своята дейност Конституционният съд се утвърди в обществото като политически независим орган, осигуряващ върховенството на Конституцията….”
  Утвърдено ли е ?!!
  ПалецЪт ми е все още здрав,но пък съм по далеч от крайният квартал на София у лево !А и чакам бащшами да си дойде от лечение и пак като лани да видя,как ще го лекувам с подръчни средства до оправям последиците от лечението.Пак ще трябва да измислям чудеса! Гражданин уж съм на Републиката,ма само на уж по въпроса с правата,за задълженията не съм забравен ни за миг.

 9. Пълна скръб! Президентът ни, избран и с моя глас, се оказа безгръбначно от клас мекотели! Ужас! Вече ми идва много!
  Подкрепям подписката. Кажете как трябва да го направя на практика.
  🙁

 10. Аз също гласувах за Плевнелиев но вече започвам да се разочаровам от него. Дано не стигне до това което беше Гоце Параванов!
  Подкрепих подписката.

 11. Спомнете си и кой предложи повторната номинация на Ирина Бокова за Юнеско!

 12. Благодаря за линка – подкрепих подписката, омръзна ми тази ш,робаджанащина във властта! Със съжаление трябва да призная, че и аз дадох вота си за Плевнелиев, уж по-малкото зло!!!:(

 13. Учудвам се колко хора от форума, наглед интелигентни и просветлени са гласували за Плевнелиев. Жалко, аз си мислех че този форум е за трезвомислещи хора а не от-трън-на-глоговци. Удивително е как здравомислещ човек ще повЕрва на една толкова елементарна и прозрачна схема за самовъзпроизвеждане и легитимиране на полукриминални елементи и техните протежета по високите етажи на власта. Последствията от едно такова лекомислие и наивност ше бъдат дългосрочни за цялото ни общество.

 14. Солидаризарам се с казаното от Петър Драгулев, Канада: “бодигарда на същите тези горепосочени многогодишен диктатор и бивш цар на българите”.

  Лошото е, че истината не се вижда от народонаселението вътре в BG.

 15. Изведено по математическата теория на вероятностите, след управлението на “бодигарда на същите тези горепосочени многогодишен диктатор и бивш цар на българите” логично е следващия ни голям управник да е ваксаджията на “бодигарда на същите тези горепосочени многогодишен диктатор и бивш цар на българите”.

 16. Номинацията на Борис Велчев (внук на втория човек в комунистическото Политбюро) за конституционен съдия, който ще решава съдбините на нацията и държавата, е едно от най–големите безобразия на днешната неокомунистическа диктатура на Бодигарда и е безспорно доказателство, че комунизмът се върна в България. Колкото до Президента ще му напомня само, че роднините на жертвите на комунистическия терор в България чакат той да изпълни обещанието си, дадено в Деня на жертвите на комунизма, когато като новоизбран Държавен глава поднасяше венец пред паметника на избитите за петдесет дни по нареждане на комунистическите главатари тридесет хиляди невинни българи. Единствената цел на този геноцид е да всее страх сред българите, за да не се надигнат против окупаторите – същите тези окупатори, чийто паметник днес стърчи в центъра на столицата.

 17. ‘Писмото’ е абсолютно нелепо. Няма никакви факти, нищо смислено. Само празни лозунги и апели. А и не разбрах кой е авторът – или е никому неизвестен, или е псевдоним…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.