Педя страна, лакят боклук

На езика на агенционната ( да не се бърка със сензационната) журналистика имаме „мълния”: истинска сензация за България и онази част от света, която ни гледа под микроскопа си или с обърнатия наопаки телескоп.
Световните агенции, ако забележат този микроскопичен ( за тях) факт, би трябвало да отбележат, че най-бедната страна в ЕС, абсолютен шампион в повечето негативни класации на сравнителна основа със съседите на континента по жизнен стандарт, изведнъж е попаднала в невероятно престижната компания на най-проспериращите държави.

Удряме от земята страните от Скандинавския полуостров, както и острова на най-голямото благоденствие в центъра на Европа- Люксембург, известен като единица мярка за добруване в световен мащаб.
Изпреварваме най-богатите нации и сме им лидери по производство на боклук.
„България е на първо място в Европа по количество на отпадъците на глава от населението, пише шведският вестник „Дагенс нихетер”.
На второ място е Люксембург, а на трето Финландия. Швеция е на пето място в Европа по количество на отпадъците на човек от населението.
Ако жителите на скандинавската страна продължат да произвеждат толкова отпадъци, то до 2013 година количество на боклука ще се удвои, прогнозира в свой доклад Агенцията за защита на природата.
По 410 кг битова смет се падат на човек в България годишно. От тях през обработка минават 404 кг. В Европейския съюз на гражданин за една година се падат по 502 кг отпадъци.
В доклад на европейската статистическа служба “Евростат” от началото на годината се посочва, че в България никакво количество от отпадъците не се изгаря или рециклира. Рециклирането е най-разпространена практика в Германия, Белгия и Словения. (Actualno.com)
Малка подробност от миризливия пейзаж е, че причината за подвига да се развием повече от най-развитите, е недоразвитата ни, меко казано, система за преработка на отпадъците. Развитият ни социализъм не ни ощастливи с възможности (и) в това отношение, а след него попаднахме и сред упадъчните (дести)нации, оставени на бунището на Европа да се борят със собствената си корупция.

Тази борба обаче, както се вижда, постига невероятен успех: с все по-малка икономика и все по-малко потребление бълваме все повече боклуци на глава от все по-малко население.

Поздравления за фокусниците, овластени да ни прославят поне с този невероятен номер под купола на световния цирк!

10 мнения за “Педя страна, лакят боклук”

 1. Това че имаме много боклук не е лоша новина. Лошото е, че не го използваме. В други държави/не в Европа/, събират боклука, покриват го с платно-специално, слагат соларни панели по него и добиват енергия. Европа иска да е зелена, като се има в предвид че не иска да добива шистова газ/въглищното лоби било много силно, особено в Германия и Франция/. Ако иска, ама наистина ако иска да е зелена, може веднага да използва БГ насъбралия се боклук и да направи една такава “централа”, защото ние сами не можем това да сторим. Ние нямаме тези технологии, но сме в ЕС, което ни дава шанс да се възползваме от неговото технологично развитие……. Все пак добре е че Евростат забеляза боклука ни. Това е едно добро начало на по силно асоцииране на БГ към евростандартите.

 2. Боклукът се си седи и ще ни зарива постепенно, той няма да изчезне. Да, добре е, че Евростат го забелязва и съм убеден, че компаниите, които го рециклират вече се облизват. Борбата е кой да го вземе. Случайно да си спомня някой какви гръмки лозунги имаше преди три години за завод за боклука? А случайно някой да видя или чу за такъв завод? Истината е, че играта за боклука е огромна. Може би се сравнява с разпределението на наркопазарите. Това е неизчерпаем източник на доходи, суровината за преработка никога ен свършва, напротив, увеличава се.

 3. На никой ли не му прави впечатление грешката – 502 кг отпадъци на европейски гражданин а ние с 410 кг сме на първо място?….

 4. Днес сутринта слушам по немската ARD прогнозите за приходи през 2012 год. Очаква се държавата да получи 600 милиарда! За сравнение през 2010 приходите са били 530 милиарда. Не искам да сравнявам България с Германия, но по време на криза тази страна увеличава приходите си със 70 мрд. Апропо, в Германия капацитета за преработка на отпадъци е толкова голям, че внасят “боклук” от Италия. Няма съмнение, че това е един много печеливш отрасъл. След механична и технологична обработка от “нищото” се получават многобройни ценни суровини и продукти.
  Докато в “богата” България, върха на държавата е засипана от боклук, ще чакаме дълго да получим пари от отпадъци.

 5. До ДЯДО ГУДИ:
  На това му казват “глупости на търкалета”!
  Най-много ни е боклукът защото:
  – не оползотворяваме нищо от строителните отпадъци;
  – не утилизираме нищо от промишлените отпадъци;
  – изостанали сме с половин век в опаковките;
  – утилизацията на вторични полимери е на плачевно ниво;
  – богатите на целулоза промишлени и селскостопански отпадъци, все още не са превърнати в източник на енергия и т.н.
  Покриването на каквито и да било отпадъци със “специални платна” и “соларни панели” е или твое безпочвено хрумване, или просто нещо не си доразбрал.
  И изобщо, утилизацията на промишлените, селскостопански и битови отпадъци или просто обезопасяването им, чрез изгаряне, не опира като проблем у нас нито до технологии, нито до инвестиции!
  Европейските фондове са широко отворени за подобни проекти.
  Има една единствена причина за нашето безобразие и тя се състои в това, че НАСТОЯЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА СЪБИРАНЕТО, ТРАНСПОРТА, ТРЕТИРАНЕТО И ДЕПОНИРАНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ Е “ЗЛАТНА МИНА”, ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЩА ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ И ЗАХРАНВАЩА СИВИЯ СЕКТОР!!!
  Една инсталация /не завод!/за високотемпературно, екологично-чисто изгаряне битовите отпадъци на София не струва повече от 200-300 млн и се реализира за година и половина, но от времето на първата криза “Суходол” /Софиянски/ до днес, никой не си мърда пръста да реши проблема. В същия период милиарди “бюджетни излишъци” се стопиха за “чешми” и др. п.
  Разходите по балирането, транспортът на десетки км и съхранението на софийския боклук само от времето на Боко като кмет до днес са изяли десетина такива инсталации!
  Ако още не си проумял за какво иде реч, ще ти подам жокер – Румен Гайтански /”Вълкът”/ и нароилите се негови следовници даряват за рожденните дни на любовниците си с “Лексус”-и!

 6. Силно се съмнявам във верността на тази статистика. както знаете, в България за сметоизвозване се плаща според количеството на (пре)извозеното. И понеже този процес е труден за следене, какво по-лесно от това да отчетеш 2-3 повече от реално извозеното, откъдето пък идва грешката в статистиката и съответно – класацията. Тоест, грешката (не) е вярна благодарение на нашите, даващи мило и драго да станат боклукчии, мутри и вся остальная сволоч…

 7. Дядо Гуди, вие очевидно не схващате принципите на работа в България.
  Данните за количеството боклук са от отчети. Отчетите надуват цифрите. Надуват ги, защото повече боклук означава повече събрана такса. А повече събрана такса означава повече пари за фирмите на жената на министъра или на мъжа на министръката. Преработка на боклук няма и няма да има, защото веднага ще лъсне огромна разлика в събрания и преработения боклук. МФ, МИЕТ и най-вече МОСВ правят всичко възможно в бизнеса с преработка на отпадъци да де допуснат само няколко “наши” фирми. Особено що се отнася до опасните отпадъци! Законът за опазване на околната среда беше променян толкова пъти, колкото е необходимо, за да обслужва точно тези няколко фирми.
  И така: боклуците са много, защото това носи повече приходи за онези фирми, които УЖ ги събират, съхраняват, транспортират, сепарират и преработват. В това УЖ се крие цялата разлика с Европа.
  В България всичко е УЖ. Една работа се смята за свършена, когато е нагласена така, че да изглежда като свършена. Целта на всеки български политик е да се преструва максимално добре, че върши работата, за която му плащат, а в същото време той си върши работата, от която ще дойдат сериозните пари. Народът харесва точно такива политици и затова България е точно такава държава – уж демократична, уж европейска. Уж държава!

 8. Новината е изключително любопитна,но анализът и трябва да е по-задълбочен.В редица дедективски истории състоянието в наблюдавана къща/дори необитаема/се анализира по количеството изхвърлен боклук.Къщата България никога не се е поддавала на директен външен анализ,а само опосредственият анализ се е доближавал до реалната действителност.Явно е,че по количеството боклук могат да се направят интересни изводи за РЕАЛНОТО състояние на бълг.стандарт.Така като и по ежегодните 3 млрд увеличение на банковите депозити,както и това,че по всеки по-голям уикенд по над 300 хил автомобила се изнасят зад граница,а през останалото време 2млн автомобила нон стоп джиткат въпреки бензин от 3лв.Да добавим и 2млн пушачи с разходи за навика по 200-300 лв на месец и още по 100 за семейно комплектоване с джиесеми.Странни факири сме българите-но нон стоп плачещи.

 9. До Дедо Гуди и други:

  Сигурно поне 80% от боклука ни е сгур и пепел от отопление на въглища и дърва. По провинцията това са основните енергоносители. Бих се радвал на 80% боклук от найлонови торбички, ама няма да стане скоро.

 10. I’m in the waste management business. Everybody immediately assumes you’re mobbed up. It’s a stereotype, and it’s offensive. ~ Tony Soprano

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.