Студен(тск)ата лекция по антикомунизъм стресна властта и нейните медии

Не стихва вълната от възмущение в българските медии за „поругаването” на т.н. научна конференция в памет на готвената да ни управлява от баща й Людмила Живкова. Само по себе си е интересно, че този път пропагандата се отказа от традиционното си оръжие и се видя принудена да премине в настъпление, вместо да се прави, че няма такова събитие, както постъпва обикновено в подобни случаи от години насам.

Осиновената от Тодор Живков дъщеря на покойната юбилярка, наследничката Евгения Живкова, се скъса да раздава интервюта в качеството й на „жертва”, а сред опонентите по темата бяха подбрани единствено и само известни дейци на ДСБ (обичайните заподозрени боксови круши)с презумпцията, че те са подбудителите на протеста в СУ. Но не са…И тъкмо това искат да скрият ревностните изпълнители на поръчката да бъде отклонено внимание от същината на събитието.

Грешите, ако си мислите, че съдя само по субективните си наблюдения. Защото знам от първоизточника, че участничка в протеста е отказала да се появи в предаването на Бареков по официозната ТВ 7 в неделя следобед и е предложила да ги свърже с един от студентите, но й било отказано категорично с аргумента, че не можело студент да седне до професор ( Искра Баева).

Моторът на акцията бяха преобладаващи и на брой при нейното осъществяване студенти от СУ, организирали се помежду си в интернет . Точно това прави събитието не само различно от подобните изяви през последните 10-15 години, но и …опасно!

Опасно е за наранените души на откровени носталгици по комунизма и техните смълчани прикрити съмишленици от властта да се разчуе, че млади, образовани и мотивирани от антикомунистическа кауза българи са дали сигнал за пробуждане на тази енергия въпреки всичко, което беше направено за нейното потушаване от три поредни правителства и техните успокояващи опонирането по темата за комунизма пожарникарски маркучи. Ето защо от ГЕРБ мълчат и чакат „бурята да попремине” , следвайки тактиката на Тодор Живков спрямо перестройката на Горбачов.

Мълчат подозрително единодушно и медиите. Не само не питат студентите, но и се стараят да не ядосват с излишни въпроси властта, на която не й е удобно да заеме позиция: хем Шефа харесва Живков и клана му, изказвайки се ласкаво за тях ( и обратно-те за него), хем се прави на антикомунистическа.

В духа на зададената неофициално официална линия на премълчаване пропагандата не е извадила на показ нито едно от младите студентски лица на протеста. Нито едно! Все едно, че ги е нямало.

И друг път съм го казвал, но ще повторя по нов повод: т.н. политическа класа ужасно се бои, да не би да възникнат някакви самородни авторитети, за които не могат да бъдат надробени в копанята на медиите компромати за целите на заливането им с помия- „разкрития” или просто мръсни гащи от миналото, каквито се намират практически за всеки от предишното поколение. Ако ли пък кафявото в тези гащи им се вижда малко, кафявото им въображение ще го добави върху бельото на врага…

Съответно медиите послушно странят от опасната тема за самоорганизирането на протестирането в центъра на София, където всяко освиркване на властта и нейната арогантност остава в историята- като онова на Фердинанд, което студентите празнуват и до днес.

Страх може и да пази лозе, но в урна бюлетини не вкарва.

Страхливите медии само си заслужиха нова порция презрение, което- кой знае, може и да доведе до съответното прозрение за слугинската им роля сред критична маса българи, които да последват примера на шепата студенти от СУ и да изнесат неочаквана лекция на самоуверените партии.

16 мнения за “Студен(тск)ата лекция по антикомунизъм стресна властта и нейните медии”

 1. Дано главния червен носталгик на Тиквостан и очевиден спонсор на кампанията по реабилитиране на комунизма, в грандоманията си, не е забравил как пълнеше гащи от страх на 10 ноември 1989 в парламента духовния му гуру, правешкия паразит бай Тошо, когато му пожелаваха дълголетие и творчески устрем. И дано в устрема си към светлото (си) бъдеще, Борисов, не е забравил какво се случи с неговия колега Чаушеску и жена му в братската държава Румъния на Коледа същата година в един училищен двор. И да се надяваме, че повечето българи все още помнят какво е било само преди 23 години, и са помъдрели достатъчно, за да знаят, че революция се прави с рязане на глави.

 2. Nali drugaria BB e antikomunist. Shto taka se striaska. ili moje bi ne e??….

 3. От уикипедия: “Психопатът е човек, който НЯМА СЪВЕСТ, съзнателност, но не защото му липсва интелектуалният капацитет да разбере разликата между редно и нередно, а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността(способността на човек да разбира и открива смисъла от извършването на определени дейности като четене, преглед, наблюдение и др.)мислите и т.н. Някои от характеристиките на това включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети. Курт Шнайдер дава следното описание: подчертана дисхармоничност на нагласи и поведение, неуравновесеност, СКЛОННОСТ КЪМ ДЕКОМПЕНСАЦИИ, безотговорност, егоцентризъм, непредвидимост на реакциите, ЛИПСА НА ЧУВСТВО ЗА ВИНА, изменчивост на отношенията, изкривено самовъзприемане и НЕПРАВИЛНА САМООЦЕНКА. Психопатите са ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от МАНИПУЛАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Понеже те са НЕСПОСОБНИ НА СРАМ или страх, езикът на тялото при тях или тонът на гласа им, и други подобни знаци, никога не ги издават, както обикновено се случва с другите лъжещи.Когато те са поставени в ситуация да отговарят на реални въпроси и да се сблъскат с РЕАЛНИТЕ ФАКТИ, те, без дори да направят пауза, ще преработят своята история така че да пасва на фактите и да изглежда консистентна. Това непрекъснато преработване на тяхната история води до противоречия, които оставят слушателя объркан. Друга причина, поради която те са такива НЕВЕРОЯТНИ МАНИПУЛАТОРИ е, че те практикуват по-усилено. Според Хеър, множество психопати са очарователни на повърхността и имат изключително умение да показват емоции (докато всъщност не изпитват такива) и имат невероятното умение да манипулират другите. Термин, често използван е ‘сладкодумен’, означаващ импровизирано умение в речта, което е често неискрено или повърхностно, привидно. Те имат по-малко социални задръжки и вътрешни възбрани, и са по-екстровертни, доминиращи и уверени в себе си. Те също така НЕ СЕ страхуват да причинят обида, да бъдат отхвърлени или да бъдат разочаровани. Тези неща, когато се случат, те ги отхвърлят и НЕ СЕ чувстват обезкуражени от това ДА ОПИТАТ ОТНОВО. Трябва да се отбележи, че не всички психопати имат това “спокойно и гладко” очарование, често при не добро възпитание на някои от тях им липсва социалната грация, изящество и елегантност или образование, за да впечатлят хората. Такива психопати разчитат повече на заплахите и насилието, за да получат, това което искат. Херви Клекли предполага (Клекли, 1941), че на психопатите им липсва способност да разберат какво в действителност значи животът.

  Социопатът НИКОГА НЕ ИЗПИТВА ВИНА, тревога или РАЗКАЯНИЕ, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли НЯМА СЪВЕСТ, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро и зло са СИЛНО ИЗКРИВЕНИ.

  Обикновено социопатите нямат стойностна система и се отнасят с пренебрежение към такава, както и към цената на човешкия живот. Напълно егоистично, те се опитват да задоволят всяка своя духовна или физическа нужда и потребност.

 4. “… но й било отказано категорично с аргумента, че не можело студент да седне до професор”!!! Това сериозно!? За по-голяма обида не бях чел скоро.Горкият Дудук, накрая сам ще се оплете като пиле в кълчища!

 5. Студентите не трябва да чакат Студенския съвет-той е близко до властта и до преподавателската тодорживкова номенклатура в СУ.Будните студенти са в основата на протеста против “Научната конференция за Л.Живкова”.А тази Евгения първо да си смени фамилията и да прави каквито си иска- помени,конференции и каквото още си измисли,но не и в СУ.Тя и е майка и никой не може да и забрани да я почете,но не и в СУ.

 6. г-н Инджев, имам предложение към вас. Защо не интервюирате някой от студентите организирали и/или участвували в протеста и не им предоставите “правото на отговор” от трибуната на вашият блог. Очевидно е че те няма да имат възможност да изкажат мнението си и да го аргументират в “официалните” медии където са представени като хулигани, талибани и т.н. и както сам посочвате са пренебрегвани всячески само и само да не се признае, че все още в България има будни хора и на тези хора да им се отнеме възможността за широко отразена публична изява, за да не събудят с изявите си някой от позадремалите. А тия позадремалите после като нищо ще вземат да събудят дълбоко заспалите и тогава …
  ееех, по размечтах се. може би е заради усмихнатото човече което сте скрили в дъното на страницата 🙂

 7. Не е по темата, но току-що го слушах новините по БНТ… Мартин Димитров ще се окаже прав за задкулисните игри БСП+ГЕРБ. Какво излиза, никой не е казал официално на руснаците “Спрете да строите оборудването за АЕЦ”. Тоест – АЕЦ ще има, а Тиквата се прави на дръж ми шапката. Идат избори, на които ще ни кажат – така и така ще плащаме милиард, дайте поне да построим нещо. (А ПЕС-ът Станишев да не си потрива ръчичките доволно – и 0% да вземат ГЕРБ, това няма да се отрази на неговия резултат, той ни набута в тоя ЦИРК).

 8. Правилно! Не може студент да седне до т.нар. проф. Искра Баева. Това е обида за всеки уважаващ себе си студент, пък и не само за студент. Поздравявам студентите,че не са приели такава подигравка.
  Всъщност, от днес нататък, който седне с в студио с това нещо проф. Искра Баева, ако ще и академик да е, го отсвирвам. Оставете ги водещите сами да си ги интервюират Искра Баева и Евгения Живкова. Все пак човек трябва да спазва някаква елементарна хигиена.

 9. С възкресяването на комунизма не знаят ли, че ще възкръсне и борбата срещу него?

 10. Наистина много странно е това да се прави честване на 70годишнината на Людмила. Тия дни се зачетох в биографията й. Значи, тя е специализирала по онова време в Оксфорд, което е един много интересен факт. Моя милост беше за 2 дни в Оксфорд през април тази година, и бях гръмнат от неговото великолепие. Това е един доста голям на размери град, където традициите са на почит и под традиции не разбирам само, че кръчмите, в които пих бира, са били там от има-няма 5-600 години. Говоря за университетите в Оксфорд, Крайстчърч Колидж, парковете, музеите, отношенията между хората. Нищо не ме кара да мисля, че великолепния град, който видях преди няколко месеца, е изглеждал по-различно през времето, когато Людмила е специализирала там. Да се сравнява комунистическа България (такава, каквато я помня от късните 80) с Оксфорд е все едно да сравнявате палатков лагер на аборигени с центъра на днешна София. Не ще и дума, че Людмила е била “заслепена” от този контраст и ще да си е дала сметка, че баща й е първи в някакво примитивно село, което се съревновава със Съединените щати по производство на “грамфони”.
  Така че носталгия, но по какво? По това, че избрани можеха да учат в Оксфорд, а на останалите им позволяваха да обменят по 50 дойче марки на излизане от България. Че някои получаваха големи привилегии, а останалите сричахме “Чавдарчето е примерно във къщи и във клас, то помни – пионер ще стана аз” и други дивотии.

 11. @Пламен
  Надявам се БеляНЕ да няма, дори 7 в Козлодуй да няма. Надеждата ми е в Европа и ми се ще да тълкувам новините от русия, като имперско бърчене на вежди и удържане на някаква позиция преди да се кротнат и да си сложат някъде другаде реакторите. Въпреки че, след тея далекопроводи май съм последния глупак с надежда.

 12. Още от първите си дни след девети БКП започна създаването на своето генетично тяло с огромният апарат на “кадри”. Бъдещето на всеки бе предопределен от тях. Едни създават благата, с глад и труд, други седят на сладките места. От класово, до най-класово общество. Деца само с “ОФ бележки” можеха да следват. Автобиография беше ключ за всеки, къде да живее, къде да учи, къде да работи, даже как да се ожени. След това около една трета от кандидат студентите се проваляха още преди изпитите да започнат. Разобличени като деца на кулаци, врагове на народа и т.н. Вземете биографията на Доган. “Пропаднал” за образование, а след това ДС му отваря всички врати и получава най-добри бележки. Колко много са като него. Нищо чудно, че от така изградената генетична комунистическа интелигенция само 18 преподаватели в университета протестират за Живкова. Те някак си са успели да преминат през гъстите кадрови решетки на БКП.

 13. Ние, долуподписаните настоящи и бивши студенти на СУ, чрез тази

  Д Е К Л А Р А Ц И Я

  изразяваме своето възмущение и срам от факта, че провеждащото се днес събиране е на територията и със санкцията на нашия университет.

  Срамуваме се от опитите на преподаватели в СУ да наложат практика на честване на рождени дни на символни за диктаторския режим фигури, каквито са Тодор Живков и Людмила Живкова, небрежно маскирано като „научна конференция“. Считаме това за опит за реабилитация на диктаторския режим в академичните среди и в общественото пространство.

  Срамуваме се от изводите, до които довежда сравнението между честването на рождени дни на представители на върхушката на комунистическата диктатура от една страна, и възвишените призиви отправяни към студентите в началото на академичната година от друга страна.

  Срамуваме се, когато наши колеги ни задават въпроса „И вие в този университет ли учите?“. Но отговаряме, че всъщност този въпрос не трябва да се задава на нас, а на тези наши преподаватели, които допускат реабилитацията на диктатора – сам с незавършено образование в нашия университет – да се провежда в залите на Ректората.

  Срамуваме се от отказа на университетски преподаватели да заемат еднозначна позиция на осъждане на диктаторския комунистически режим, който, наред с други престъпления, открито е атакувал свободата на мисълта, изразяването, възможността за рационален дебат и плурализма на мнения – основополагащи условия за развиването на научна дейност.

  Заявяваме, че участниците в този опит за реабилитация и излъскване имиджа на един престъпен диктаторски режим, макар и формално да остават преподаватели в университета, за нас губят напълно моралния авторитет, с който един преподавател се ползва пред студенти. Гледаме на лишаването от такъв авторитет като на най-сериозното наказание, което ученици могат да присъдят на един преподавател.

  Считаме, че петното от тези действия не може да пада върху университета като общност съставена от разумни и образовани хора. За нас отговорността за срамни акции като днешната остава у индивидуалните участници в нея.

  19.10.2012 г.

  P.S. Като завършил философския факултет на СУ, се присъединявам към тази декларация, дело на моите бивши колеги.

 14. Изкушавам се да споделя с вас, че според мен Л. Живкова не е била нито интелигентна, нито умна – ще дам за пример героя д-р Фауст на Гьоте, който казва, че след като е изучил толкова науки/философия,, е същият глупак като преди…
  Само истински глупак като Л. живкова може да си въобрази, че е “принцеса” и учен и “огън” —-
  Не мога да забравя и ужасния й грозен глас и колко отблъскваща като цяло беше… Не мисля, че всички непременно трябва да са красиви, но един душевно и духовно красив ум излъчва красота вътрешна…

 15. Г-н Инджев, присъединявам се към коментатора с неразбираемото име по-горе – наистина би било много приятно разширяване на Вашия сайт, който и без друго редовно четем, ако от време на време публикувате интервюта с такива хора, които никога няма да поканят в медиите.

  Убеден съм и разчитам, че знаете как да направите точно такова интервю, което да е изключено да мине в медиите! 🙂
  А интересни събеседници дал Господ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.