Плачът по Людмила и плакатът в Брюксел- открийте приликите, ако можете

Темата за носталгията по комунизма, за реваншизма на куминизма и неговите символи, какъвто стана т.н. конференция за 70 годишнината на Людмила Живкова в Софийския университет, има днес своето също така символично европейски продължение. Със следната новина:

Европейската комисия изтегли плакат с изображение на комунистическия символ сърп и чук от централата си в Брюксел, след като бившата съветска република Литва протестира срещу присъствието му в европейска институция, предаде агенция “Франс прес”, позовавайки се на информация от дипломат от Вилнюс.

Според посланика на Литва в Брюксел Арунас Винчюнас постерът е бил част от кампания, частично финансирана от Еврокомисията.

“След като започнахме да търсим обяснение, получихме информация, че това е конкурс за плакати на тема Europe4all (“Европа за всички”), който частично е финансиран от Европейската комисия”, обясни дипломатът и допълни, че е получил уверение, че плакатът ще бъде премахнат..

В същото време Еврокомисията отрече да е финансирала проекта, но заяви, че е предприела действия след оплакването от Литва.

“Плакатът не е плакат на Европейската комисия. Той е част от серия плакати, висящи в коридор, които са направени от творци за състезание на Чешкия съвет за външни отношения. Този конкурс не беше финансиран от ЕС”, каза говорителят на офиса на Еврокомисията в Литва Гиедриус Судикас.

“Щом този спорен символ беше забелязан, постерът веднага беше свален”, каза Судикас и допълни, че той ще бъде премахнат и от другите сгради на евроинституцията.

Въпросният постер изобразява жълта звезда на син фон, съставена от символи на християнството, юдейството, исляма и други религии, а сред тях на няколко места са кръстосаните сърп и чук. Под звездата стои надписът “Ние всички можем да споделяме една и съща звезда. EUROPE4ALL”.

“Символът е поставен наред с древни религиозни символи. Чукът и сърпът са модерен символ, свързан с идеология, основана на насилие”, заяви литовският евродепутат Леонидас Донскис. “Той символизира страданията на Централна и Източна Европа”, подчерта той и допълни, че неговото изобразяване означава да се пренебрегва трагичната участ на голяма част от Европа. ( Дневник)

13 мнения за “Плачът по Людмила и плакатът в Брюксел- открийте приликите, ако можете”

 1. Г-н Инджев, корицата на книгата Ви “Течна дружба” е достатъчно ярко доказателство за “разликата”, между Литва и България, а за прилики просто няма смисъл да говорим!

 2. Тук е мястото да посочим колко напред в развитието на демокрацията се намира Литва, включително с лустрационен закон, който абсолютно забранява заемането на високи държавни постове от бивши агенти на тайните служби. Да не говорим за предприетите реформи, въпреки немалките проблеми, или за немислимите за тук модерни техни политици, изнасящи политически презентации на чист английски.

 3. Изобщо не са важни приликите и разликите между България и Литва. Важното е, че БЪЛГАРСКОТО Народно събрание (по време на управлението на Иван Костов!) прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България (от 9.09.1944г. до 10.11.1989г.) за престъпен! Ако Родината ни бе правова държава и имаше независима от политическите партии и Държавна сигурност Прокуратура и Боко, и организаторите на конференцията за дъщерята на Правешкия престъпник щяха да дават обяснения пред Следствието, а в центъра на БЪЛГАРСКАТА столица нямаше да стърчи паметник на такъв агресор, какъвто е Сталинската червена армия!

 4. В Русия отхвърлените творби като формалистични, упадъчни, противни на соцреализма, подобно на своите творци са заточени в Узбекистан, и сега са световно известни в специален музей. Виж “Пустинята на забраненото изкуство” (The desert of Forbidden Art) и излъчен по много телевизии и достъпен от Амазон. Защо в България г-жа Баева в търсенето си за истината за миналото, нищо не иска да каже са заклеймените от българските гаулайтери упадъчни произведения. Защо г-жа Искра Баева с претенциите си за историк не попита за това стоящите на първия ред блюстители на соцреализма в нейната “научна” конференция. Защо не попита главатаря на Шесто кои творци са шпионирани и оправяни да влезнат в релсите пред времето на Людмила и целия “щастлив” период за творчество в казармите на пропагандата.

 5. Понеже съпругата ми е от Литва, бил съм там и поназнайвам това-онова. Техния преход не беше безкръвен, дадоха 13 жертви в рамките на няколко месеца на протести и бунтове докато си извоюват независимоста от СССР, която празнуват официално на 13 март, национален празник, за разлика от нас, българите, които още не можем да се разберем какво стана (и въобще стана ли?) на 10.11. Сходна съдба но уви, те са много по-наясно с историята си и гледат напред, докато ние имаме все още незатворени страници от нея което ни пречи да гледаме напред.

 6. Като мрънкаме за разликите с Литва,как един се не сети,че там не са православни и са доста религиозни,че моралът на тази база е друг и на всичко отгоре го има.Имало у нас закон за не знам какво си!Че човек и да не е юрист,вижда,че законът у нас е врата у поле.Където има православие-има олигархия и няма морал.Вижте какво наложи ЕК в Гърция-незабавно уволнение на цялата данъчна администрация!!!А може ли някой да оспори,че гърците не са религиозни?Нещата не са толкова прости,че да се сведат само в един постинг в синьо-червени краски.

 7. Мен хулите не ме смущават,
  врагът с които те покри —
  аз знам, аз вярвам, че си права,
  когато съгрешиш дори!
  И ако нявга се забравя
  и почна да те клеветя —
  не ме заплювай! Аз тогава
  не бих заслужил чест такава —
  дори на храчките честта!

  Не е превод от литовски.
  За по-младите – написал го е Хр. Радевски. Интелигентен, надарен поет, но…комунист. Те са същите – Баева, Левчев, Русев, Ганчева, Илчев и всички останали форумджии. Логично е и присъствието на Митко гестапото. Ако беше проведена една литовска или източногерманска лустрация, това нямаше да се случи, най-малко в СУ.

 8. ПрИЯТЕЛИ, НЕ БЪРКАТЕ ЛИ НЕЩО СЪЩЕСТВЕНО. КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е МИНАЛО, А НАСТОЯЩЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.

 9. Добре ще е тази Еврокомисия и г-н Винчюнас да бъдат поканени да разгледат и България, която също е един от “коридорите” в ЕС.

 10. Захари, дали си православен или католик няма особено значение, по-важното е вярваш ли наистина в нещо по-възвишено от силата на парите и роднинските си връзки или не, спазваш ли поне 10те основни божи заповеди или не. Ако питаш мен, ние даже не сме и никакви християни по вяра, ама истинска вяра, а не само куха декларация в някоя форма от преброяване на населението. Ако става въпрос за нашата вяра, то и аз не знам каква точно е тя понеже нещата са толкова объркани от този наш вечен конформизъм че ставаме смешни и жалки. Ами тук още се прави “курбан”, въпреки че от 135 години сме освободени от турците, празнува се св. Валентин, въпреки че официалната религия е православна, само Буда още не сме почнали да почитаме но скоро и това ще стане когато китайците завладеят икономически света. По-склонен съм да заявя че повечето българи реално вярват повече на силата на парите или роднинските си връзки и са чиста проба атеисти а има и много т. нар. “трапезни християни” които спазват всички религиозни обичаи но само в гастрономическата им част.

 11. Освен сърпове, чукове и свастики, на звездата има още един многозначителен символ – логото на Газпром (долу в дясно) – май затова са махпали плаката.

 12. Към Алекс:Алекс,споделям констатациите Ви за религиозността на българите и за народопсихологията ни, и за това давам пример с гърците.Религията освен догма и канон е и идеология, и като институция генерира наи-много морални норми-сам говорите за божите заповеди…Маргинализацията на православната църква е изначална-още с утвърждаването на цезаропапизма като принцип в естествената и родина-Византия.А истинският и лик на лицемерие,двуличие и конформизъм с властта и силните на деня са констатирани още от богомилите.Както виждаме комунизъм и олигархия се редуват с блага приемственост,а православието все си е подлога и на двете…В страни като Литва не е имало такива метаморфози,въпреки,че многократно са освобождавани от нашите”двойни” освободители,както се казваше преди години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.