Ядреналинът отново се покачи, но пак остана без медийна диагноза

Три поредни успешни за грабителите банкови обира, извършени по сходен начин в едно и също (населено) място, вече не са просто статистика. Това е диагноза за несправяне с проблема от страна на онези, на които им е работа да не допускат това или поне да респектират бандитите да си „починат за малко”.

Медийният кошер основателно се разбуни от новината за новото нападение на маскирани крадци, макар сумата от около 50 000 лева, която са отмъкнали от софийски банков клон да не заслужава на пръв поглед чак такова единодушно внимание. Защото и на неспециалистите е ясно, че е атакувана самата система за сигурност на банките, а не просто конкретни трезори.

Надявах се, че по същият начин една друга поразително идентична по своята настойчива повтаряемост новина ще привлече медийното внимание. Защото за трети път за броени месеци един и същи блок на АЕЦ „Козлодуй” аварира.

Това също вече не е просто статистика.Това също е сигнал за голям проблем. Голяяям проблем с ядрена бомба, а не с едни застраховани пари в един банков клон в размер колкото няколко заплати на началници от ядреното лоби!

Атаката срещу системата в случая е от такъв характер и с такъв потенциал да застраши (интер)националната сигурност, че бедната ми фантазия по-добре да не се обажда, за да не дърпа атома за опашката.

Само че ударих на камък. „Рових” в медийното пространство и не открих и грам медийна загриженост, напомняща поне малко на виещите тревога сирени във всички телевизии, вестници и радиостанции за банковите обири, ставащи пред очите ни ( и поради това- видими, укорими, вълнуващи на първосигнално ниво).

Понеже и без това съм „любимец” на медиите с моите критики към тях, макар вероятно на моменти обобщенията ми да звучат несправедливо спрямо изключенията ( които обаче не мога непрекъснато да обозначавам при наличието на явна тенденция към упадък на стражевата роля на т.н. четвърта власт, завързана на синджира на своите зависимости), смятам да я карам пак така: да, за пореден път се видя, че нашенските медии не виждат по-далеч от носа си!

Нещо повече, официозната телевизия ТВ 7 дори излъга аудиторията, че този блок на АЕЦ „Козлодуй” бил аварирал за първи път тази година- дали от елементарна немарливост или нарочно, но телевизионният рупор, който иначе води люти прокурорски кампании срещу посочени от управниците врагове под формата на „собствено разследване”, скри факта, че става дума за трета поредна авария.

Ето какво написа по този повод в своя блог работилият 17 години в централата анализатор на ядреното гориво Георги Котев, с когото съм съавтор на книгата „Ядреналин”, посветена на далаверите в ядрената енергетика и на първо място там, където тя оперира всекидневно, т.е. АЕЦ „Козлодуй”:

Преди точно две седмици прогнозирах това събитие (вижте в „Борба за ядрения кокал заплашва с авария АЕЦ „Козлодуй”?”), като се надявах то да бъде неутрализирано, но не би. Тогава предвидих авария с едновременно спиране и на двата блока, т.е. да спре 5-ти докато 6-ти беше все още в ремонт и се презареждаше с ядрено гориво. Междувременно 6-ти блок тихомълком е пуснат преди 3 дни.

Казвам тихомълком, защото медиите си спестиха „благата вест”, както обикновено правят. Днес, 23 октомври, в 9:24 часа 6-ти блок е спрян аварийно. По всичко личи, че организаторите и реализаторите на саботажа (екипа на доскорошния изпълнителен директор на централата Александър Николов) са избрали по-лекия вариант, да аварират само един от двата блока. Причината е, че едновременното спиране на двата блока ще бъде с изключително тежки последици, които ще затруднят последващото им пускане, което ще донесе негативи и на самите „играчи”.
Като саботаж може да се приеме и безпрецедентното аварийно спиране на един и същи блок три пъти в рамките на по-малко от половин година. Това вече е факт. И трите аварии на 6-ти блок се случват след смяната на ръководството на централата, в началото на май 2012 г. По този начин „старите кримки” дават сигнал до партийното и държавно ръководство, че новите не се справят.
Ако на някой не му харесва версията за организирани аварийни спирания на един и същи блок в рамките на половин година има и втора версия за причините, не по-малко престъпна от първата. А това може да бъде единствено и само незаконното надуване на мощностите до 105-106%, т.е. с 5-6% над номинала, за да се „печелят” (разбирай – крадат) повече парета. Когато разкрих тази схема в началото на тази година, ръководството на централата нареди да се манипулират данните за електропроизводството в сайта на предприятието, за да не си личи. Но както е казал народът: „Пръдня в торба не стои”.
Докато всичко това се случва и ще продължава да се случва всичкото БГ „политик” и „медия” ви облъчват ежедневно и еженощно с НИЩОТО АЕЦ „Белене”. И ще продължават да го правят, докато не се случи най-лошото.”

P.S. Часове след тази статия в сайта БЛИЦ се появи потвърждение на анализа на анализатора на ядреното гориво Георги Котев че има проблем  и  5-ти блок, макар официалното съобщение да прикрива това по следния начин:

“АЕЦ “Козлоздуй” заработи на пълни обороти. От централата съобщиха, че той е включен в паралел с електроенергийната система на страната точно в 11,08 ч. Блокът беше спрян вчера след отказ в регулиращата система на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част).Системите и съоръженията на 1000-мегаватовата мощност работят нормално, което беше потвърдено от изпълнението на необходимите изпитания.

По-късно през деня в АЕЦ “Козлодуй” ще започнат операции за намаляване на мощността на пети блок, който ще бъде спрян съгласувано с Електроенергийния системен оператор. Планирано е в рамките на една седмица да бъдат извършени дейности за осигуряване на стабилната му работа през предстоящия зимен сезон.”

13 мнения за “Ядреналинът отново се покачи, но пак остана без медийна диагноза”

 1. Ето едно доказателство как тоталитаризмът си влачи престъпните практики в пакет, включително безотговорността при ядрени аварии. Диктаторът се е засилил да властва и командва на всяка цена и следва своите фикции и интереси, докато случващото се реално не просто е последната му грижа, а първа грижа да бъде скрито – колкото може! Нямаше наказани за “Чернобил”, няма наказани тук и днес за прикриване на аварии в АЕЦ. А може би е необходим изричен закон, осъждащ непростимо премълчаване на смъртоносни опасности, макар по-целесъобразно за родното безхаберие и корупция да е пълната забрана на ядрената енергетика у нас! Поне от това да се спасим.

 2. Днес също така разбрахме, че за да сатнеш директор в АЕЦ се иска да си 1. PR 2. Общнски съветник от ГЕРБ и 3… май това е….

 3. Ех калинка, калинка, калинка мая.
  Задунайская калинка, калинка мая!
  Ейййййййййй!
  Някои “отговорни ” другаре са готови да взривчт и планетата, камо ли някаква си Болхария и по- близките и околности ако става въпрос за застрашаване или нарушаване на личното им интересче!
  А каво да кажем за безотговорните калинки нацвъкали всичко и всички у нас! Те не ходят по пипера, а по изпиперерните ни глави. Пък всеки от главата си пати и ако тя е изпиперена ще му залюти на задника!
  Ех калинка, калинка, калинка мая.
  Задунайская калинка, калинка мая!
  Ейййййййййй!

 4. Прекалено често взеха да стават аварии в Козлодуй. Не разбирам защо не се обръща сериозно внимание на това, заплахата от сериозен инциден става съвсем реална. Това може да е катастрофа не само за България. Не може ли да се сезират някакви институции в Европа – това е пълно безумие тия мутри се замозабравиха!

 5. Като че ли наистина трябва да се случи УЖАСНОТО и да бъде обезлюдена една трета от територията ни,а останалата част и съседните страни от Европа – отровени от радиационно “цунами”, за да:
  1. проумее “мъдрото” българско природонаселение /това дето говори с “глас Божи”/, че не ни трябват ядрени/атомни централи;
  2. бъде излекувано същото природонаселение от извратеното му русолюбство, а петата колона от рубладжии-национални предатели обявена извън закона;
  3. се събудят ЕС и НАТО и да се сетят, че основателно или не, за добро или лоши, са ни приели за част от себе си и като така носят и отговорността и последствията, когато престъпни /прокомунистически/ формации вредителстват и пре/о/дават общите ни интереси и сигурност на чужда държава!

 6. “АЕЦ-Белене се строи, при това с пълна пара, както ясно личи от думите на Андрей Давидов, директор на машиностроителния завод „Орджоникидзе” в Подолск край Москва…”
  Едвин Сугарев (http://www.svobodata.com)

 7. да не забравяме ,че е все едно от коя страна на дунава ще гръмне по чернобилски!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Споделям новина извън темата. Както ще видите, драги съфорумци, на фона на дивашката реставрация на комуната в милата ни Родина можем да мечтаем за молдовския опит.
  Скоро ще мечтаем и за белоруския… А след време може и за севернокорейския, както е тръгнало. За Монголия не говоря- там отдавна комунягите са аут

  Ето и новината:

  Партията на комунистите в Молдова не могат да се явят на избори в някои от районите на страната, защото използват съветска символика, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от агенция „Фокус”. Централната избирателна комисия в сряда отказа да регистрира кандидатите на комунистите за предстоящите местни избори, които ще се проведат в няколко района през ноември.
  Решението на ЦИК се основава на закон, влязъл в сила в началото на октомври. Той забранява използването на комунистически символи за пропагандни цели. Според анализатори това ограничение е насочено преди всичко срещу опозиционната партия на комунистите. В момента комунистите оспорват забраната в Конституционния съд.

 9. Много правилно Георги Котев посочва, че докато в АЕЦ “Козлодуй” стават авария след авария, днешното безотговорно неокомунистическо управление на страната ни “облъчва ежедневно и ежечасно с НИЩОТО АЕЦ “Белене”. Считам, че последното никога няма да се построи, защото България никога няма да намери толкова много пари. Ще го влачат докато т. н. “ядрено лоби в БСП” и кадесарските олигарси откраднат и последните възможни държавни пари и ще го забравят. Голямата опасност за Родината, а и за цяла Източна Европа, е АЕЦ “Козлодуй”, защото там може да се разиграе Чернобилската трагедия!

 10. До TODOR

  Понеже, защото, обаче сайта на телевизията не ми даде възможност да оставя коментар, въпреки че се регестрирах, реших да го пусна тук, пък може и да го видят?

  В края на юли т.г. участвах с г-н Янков в предаването “Видимо и невидими”, на същата телевизия. Тогава той беше представен като “системен анализатор”, а днес чуваме, че е произведен в “енергиен експерт”. По този повод искам да попитан г-н Янков:
  1. Кой, кога, къде и защо му присъди това високо звание?
  2. Колко часа, дни, седмици, месеци или години той има стаж в която и да е АЕЦ по света? В кой институт или учреждение свързано с ядрената индустрия той натрупа този “огромен” опит?
  3. Защо, когато той говори за строящисе или планирани да се строят някъде ядрени мощности той не си служи със съществителни собствени имена??? Всяка една ядрена инсталация по света се съпровожда от име, което идва най-често идва от местността на която е построена или от близък населен пункт. Изглежда “модулните” АЕЦ на г-н Янков ще се строят в космоса???
  4. В своя статия “Бъдещето на ядрената енергетика” той твърди следното нещо: “Дълбочината на изгаряне на ядреното горивото трябва да е почти двойно по-голяма от предходното поколение реактори. Това повишава ефективността и намалява високо радиоактивните отпадъци.” А истината е точно обратната! Нелепото твърдение на г-н Янков показва липса на елементарно познаване на процесите в ядрените реактори, което го прави неподходящ за това, за което се представя. Не смятатйте, че се “натискам”, но ако искате да сте обективни към зрителите си можете да ме поканите в някое следващо предаване, аз ще си донеса учебника по реакторна физика и ще ви покажа какво е то “дълбочина на изгаряне” и до какво води тя.
  5. Относно реакторите, които щели да горят отработилото ядрено гориво от съвременните реактори, чиято технология (трансмутация) г-н Янков също не назова съществуват само на хартия. Да, само на хартия и в главите на превъзбудени ядрени експерти, но няма практическа реализация. Проблемът при тях е, че отработилото ядрено гориво е “изтощено” и не е в състояние само да генерира нужния поток от неутрони, който да гарантира самоподдържаща се верижна реакция на деление на тежките ядра. Ако то беше способно да прави това би продължавало да си гори в сега действащите реактори. Следователно, за да се реализира реактора на г-н Янков и компания в него трябва да има допълнителен източник на неутрони, за да компенсира недоработката на неутрони от изтощеното гориво. Поканете г-н Янков да обясни на зрителите ви, как ще стане това, колко ще струва и как ще се изплати?
  Да продължавам ли? Бих могъл да го правя още много дълго, но за сега и това е достатъчно. Не ли?
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.