Камъкът “Единство” цопна в в двуполюсното блато

Не е много възвишено да използвам като информационен повод възкресения агресивен изказ на Жорж Ганчев в публичното пространство, но като го чух днес да налита с антисемитски и сексуални намеци срещу (отсътстващата) Надежда Нейнски по Нова телевизия, реших да изоставя въоръжения си с търпение неутралитет по темата за дясното пространство, който обикновено пазя по простата причина, че с пропагандния разгром на дясното от страна на „десните” управляващи и без това се занимава цялата им машинария за внушения, интриги и обругаване. Но щом са опрели до изпитаната ръждясала шпага на Бай Ганчев за посичане на елементарното приличие на медийния мегдан, явно нещо много ги и подразнило.

Това нещо, макар и да не е изговорено ( цензурата не позволява да се споменава враговете освен в силно негативна светлина) е явно обявеният на 21 октомври на пресконференция в Народното събрание от Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков Национален съюз „Единство” като фракция в СДС, разрешена по устава на СДС, която настоява за нов десен проект. И не става дума за трима солисти- зад тях наистина са застанали достойни представители на структурите на партията в страната. И което е по-важно, според мен, зад тях стои като настроение натиканата в безалтернативността от 12 години насам маса разединени десни избиратели, която еднозначно желае обединение зад обща кауза.

Както вече съм споделял, очаквания за такъв процес съществуват сред всички десни избиратели, с които съм общувал. Тези нагласи, съществуващи и преди, бяха дори катализирани от решението на част от ръководството на СДС да скъса със „Синята коалиция” като формат за участие с ДСБ на следващите парламентарни избори.

Разликата между преди и сега е, че такъв проект получи реални очертания- както и в това, че ножът е опрял до кокала в рамките на двуполюсния модел ГЕРБ-БСП.

Проверих реакцията на добри познати, които членуват не другаде, а в ДСБ. Преди да се произнесе ръководството на ДСБ всички до един реагираха спонтанно с овации. Дали обаче сега са „всички за един и един за всички”?

Набеденият мускетар Бай Ганчев, без да иска, провокира този въпрос в желанието си да промуши на всяка цена и с доста просташка фронтална атака „острието” на новия проект Надежда Нейнски . Това не е нападение при самоотбрана, защото Ганчев е пренебрежимо малка политическа върлина, а е израз на признание за наближаваща опасност, която трябва да бъде атакувана от „десни” и едва ли не „американски” позиции, колкото и отчаяни да са опитите те да бъдат представени за такива.

Да, има „опасност” от дясно обединение, въпреки всичко и всички, които или се страхуват да направят крачката към него, за да не загубят повече, отколкото си представят, че биха спечелили без да „клатят лодката”, или пък направо заговорничат с ГЕРБ за следващите избори.

Тъкмо това заиграване беше изтъкнато от лидера на ДСБ Иван Костов като аргумент да откаже сътрудничество с РЪКОВОДСТВОТО на СДС, което, формално погледнато, продължава да е ръководство и на бунтарите в СДС, решили да се съберат, обозначат и разграничат от пагубната тенденция. Само че изявлението на Иван Костов, отново в духа на добре позната пропаганда, беше удобно изтълкувано в медиите единствено и само като захлопване на вратата пред „Единство”, макар- да повторя фактологията отново- всъщност намекваше за несъгласие за преговори за общи действия именно с ръководството на СДС. И за да бъде намекът му още по-ясен за „неразбралите”, Костов натърти, че ДСБ също искат единство…

Не е нужно човек да е кой знае какъв шахматист, за да „прозре”, че в тази ситуация предстоят следващи ходове. След неприличното предположение на шефа на СДС Кабаиванов, че Нейнски, Димитров и Шарков се опитвали да получат от него места в листите за следващия парламент ( сякаш му е в синя кърпа вързано промъкването там), не вярвам бунтарите в партията срещу разединението да го заобичат повече. Защото това е злобна спекулация от тяхно име за нещо, в което няма никаква логика: ако искаха да се продадат, щяха да постъпят тъкмо като онези, които си шушукат с ГЕРБ или отиват в партията на Меглена Кунева. Защото и двата трамплина, погледнато с днешна дата от кулата за скокове в загадъчния бъдещ парламентарен басейн, биха им гарантирали с много по-голяма сигурност въпросните депутатски скамейки, ако наистина искаха да ги търкат още един мандат на всяка цена.

Следващият ход ще бъде очевидно свързан с това новият проект да заживее свой живот в и евентуално ( ако не и задължително- да ме прости Синия Господ, ако звуча подстрекателски!) извън СДС. Не за друго, а защото заявката за единство отговаря на надеждите на страшно много разпръснати от години в униние десни избиратели.

Нима отделянето на „Единство” от СДС няма да е също подарък и за уверените в правилността на разделението шефове на СДС, които обещаваха 10 процентен скок в популярността (си) след разтрогването на „Синята коалиция”? Така те ще се отърват от нелоялните спрямо разделението съпартийци и ще могат, пречистени и олекнали, да тренират без баласт в дисциплината скачане над 4 процентната бариера на(д) входа на Съединението, което прави силата.

Трябва ли да става все по-зле, за да се оправят нещата в това отношение? Едва ли. Защото повече няма накъде.Може да е патетично да се каже, но всички знаят, че е така, макар това да прозвучи пораженски не на кого да е, а на Иван Костов.

Колко по-пораженско може да е положението след примирението с толкова много загубени поредни избори?

За да заживее автентичната десница автентичен живот, тя трябва да спре с живуркането. От охраната на статуквото печелят само преялите с власт охранени гербери и консолидираните им конкуренти в раздаването на порциите от двуполюсната кухня, канещи се да се възползват от мишмаша на протестния вот. В тяхното блато цопна камък с надпис „Единство” и те реагират така, сякаш някой им го връзва на шията. Докато е малък, го ползват като брошка за присмех и украшение на двойните им гуши ( от червения печат долетя откровен кикот за „Единство”, а герберократските медии лицемерно се правят на неутрални, ако не броим подигравателните им карикатури) . Натежи ли обаче камъкът, крякането ще се усили.

Който се бои от крякане е осъден на клякане, на снишаване, граничещо с пълзене, с което бариера не се прескача. И е най-добре да не гази в тази мътна вода, в която нищо никому не е гарантирано.

Десницата беше зачената и родена в грях, предопределен от подарената ни СССР контролирана демокрация. Вторият брак с любовта на народа е труден, но пък след горчивия опит и помъдряването се появява шанс за ново начало, което България няма право да изпуска заради скараните родители.

46 мнения за “Камъкът “Единство” цопна в в двуполюсното блато”

 1. “Oфициaлното” CДС нa KaбaHeкoйcи дa нe ce прaви на oщипaнo. Ceгa мoжe да пpиcтанe cпoкoйнo нa пoтъващия ГЕРБ и дa пoтъне плaвнo c нeгo. A Cинятa кoaлиция щe прeбъдe, защото Heгoвo Beличеcтвo Дecния Избиpaтел я иска.
  Aвтope, блaгoдapя зa прoникнoвeния кoмeнтap!

 2. “Тази държава е обречена на комунизъм” – каза го през 1995г.една госпожа, която сега се мъдри на отговорен пост, намърдана там от ГЕРБ /Р.Инджова/. Мисля, че госпожата беше направо пророк – така е и до днес, така ще бъде още много дълго време. Нищо съветско /руско/ не е забравено, нищо пречещо на десницата не е преодоляно. Напротив, имам усещането, че сега с още по-голямо ожесточение се препъва какъвто и да е опит на десницата /каквото и да значи това/ да застане сериозно на политическата сцена. Борим се като Сизиф с камъка. Кой ли не ни връща в подножието – то цар ли не беше, то първо поколение български гражданин, то пожарникари, фикултурници, милиционери, провинциалисти в най-лишия смисъл на думата. Като казвам провинциалисти, имам предвид хора без хоризонт, без идеи, без каквато и да е представа за обществен просперитет, различен от зимнината и шуробаджанашката далаверка. Каквото и единство да предлагат тези уважавани от мен хора, то няма да се получи. Те са едно малко поточе, което ще бъде удавено в мощната Ниагара на руската имперска амбиция.

 3. Господин Инджев, на комунягите и рубладжиите им е до болка ясно, че Иван Костов е шотландски боец. Рано или късно ДСБ ще бъде част от управлението в Вългария и тогава жална им майка на комунистическите капиталисти. Бойко Борисов е в съюз с комунягите и извършава леко кръвопускане на бандитския бизнес и точно това ще му изяде главата. Бойко Борисов е слуга на двама господари. Вземете за пример Гриша Ганчев, плати си като поп и излезе от хапуза.
  Костов е страшен за петоколоннците, рубладжиите, комунягите, ченгетата и мутрите, защото ще вкара бизнеса в европейските норми и ще се спазват законите в държавата.

 4. Г-н Инджев, очаквах с нетърпение да Ви свърши търпението! Няма в медийните среди друга личност, която така директно да анализира събитията и съобщи истината с ясни и точни думи. Нека това, за което апелирате стане не утре, а още днес! Всяко закъснение ще дава възможност на ГЕРБСП, за организирана компроматна съпротива, срещу единствената реална за тях опасност – Истинска Обединена Десница.
  Тя ще бъде и гарант срещу тоталното сриване на икономиката и рекомунизацията на страната. Свалям Ви шапка и дано повече хора прочетат написаното днес!
  Сигурен съм, че арогантноста на Каба-иванов, няма да остави равнодушни достойните хора в (бившото) СДС, на чийто сайт вече няма място за никой друг, освен за мазната прослойка около новото им троянско магаре – Емил.

 5. Дано само се опазят от прикрити комунистически налепи!

 6. Това съм го написал като коментар и на Мартин Димитров, когато той публикува в профила си във Фейсбук идеята за “Единство”. – Почти никой не се заблуждава, че разединена истинската десница ще успее да влезе в следващия парламент, но демократичният избор (за разделно явяване на изборите) на симпатизантите поддържащи сегашните ръководства на двете сини партии трябва да се зачита. Най-добрият вариант, в този случай, за преодоляване на 4% бариера, е всички убедени демократи, които обаче са разочаровани по един или друг повод от СДС и ДСБ (както и осъзнаващи извършваната подмяна чрез партията на Кунева), да се организират около една политическа платформа, движение или съюз като “Единство” или подобен нему. Вече така създадените 3 центъра на представителство на автентичното синьо (СДС, ДСБ и новата формация) да влязат в коалиция за бъдещите избори. Мисля, че тогава ще успеем и дори като “бонус” ще подсигурим и представителството на целия (надявам се) син спектър.

 7. П.С. към горното ми изложение – Защо смятам, че формулата трима вместо двама, ще е вече приемлива за едно предизборно обединение? Там където има съюз само между двама партньори, много бързо се стига до доминиране на по-силния и съответно обезличаването на по-слабия. При коалиция обаче от трима единият от “слабите” може да се обедини с другия “слаб” и да наложи волята си на по-силния, тоест винаги може да се постигне уравновесяване на интересите (третият като арбитър).

 8. Г-н Инджев,благодаря Ви за поредната брилянтна статия!Очаквах я ,и бях убедена че ще бъде в този дух.

 9. Танушев, на сте разбрал смисъла на статията. Не вкарвайте думата “коалиция” там, където не става дума за такава.

 10. Не съм съгласна с Танушев.Нека са съвсем чисти нещата-безселщни като Марков и Каба Иванов,стига веше-тъкмо нещо читаво излезе-и хоп,хайде да се обединяваме.Слушайте Костов/Иво правилно е анализирал позицията му!

 11. От създаването на ДСБ следя и процесите в СДС. Всички ръководства на последното, с неумелите си и неадекватни действия, постоянно ми напомняха защо все пак Костов (и много сини граждани) трябваше да създадат ДСБ. Последните действия обаче на компанията Борис Марков, Иван Сотиров и Емил КабаНякойси, за последен път ме убедиха, че е добре че има ДСБ, за да не гласуваме с отвращение. Съжалявам за десетките хиляди носталгични симпатизанти на трите букви СДС.

 12. Танушев,
  Аз пък такива тройни коалиции не искам, пък били те и сини. Знаем като се съберат орел, рак и щука как хубаво теглят колата с всички нас натоварени в нея…
  Лошото е, че нито Димитров, който вероятно е много добър икономист, нито Нейнски-Михайлова, която е определено безлична имат хазиматичността на истински политически лидери, и като такива, никога няма да успеят да го обединят това Единство и да минат бариерата от 4%. Очаквам на следващите избори Синя коалиция от 15-20 малки сини фракцийки с още толкова малки сини лидерчета. Трябва си сериозна личност, която да борави умело с популистките медийни словоблудства на ГЕРБ и да няма скрупули да ползва мръсните предизборни номера и шантажи на БСП, ако наистина имат амбициите да управляват. Наказателен вот може и да има, но той определено няма да бъде даден в полза на експертните мнения на Мартин Димитров…

 13. Двата полюса са ГЕРБ-БСП срещу Сините:
  1. Угаждането на Русия в енергетиката.
  2. Цялата геополитическа ориентация само при Сините е към Европа.
  3. Сините единствени осъждат комунистическото минало.
  4. Отношението към ченгетата и темата за лустрацията съвпада при ГЕРБ и БСП се припокриват напълно, а сините заемат противоположната позиция, която обаче е конвертируемата на международно равнище.
  5. Международният имидж за ГЕРБ и БСП клони към изолация, докато сините – не!
  6. ГЕРБ и БСП са обвинявани във връзки с организираната престъпност, а това не важи за сините.
  7. ГЕРБ и БСП водят еднакво неадекватна вътрешна политика, която разхищава, без необходимите реформи, и никога не са натруоали НИЩО! Сините могат да се похвалят с успехи – параметрите са записанани в историята.
  Май “разбиването на двуполюсния модел” от мадридския изрод се състои в разбиването на единия полюс – синия, а вече си берем горчивите плодове на еднополюсната власт неототалитаризъм, а истинската опозиция е смазана, включително със старите тоталитарни практики – заплахи, уволнения, черни списъци за непоказване в медиите, морален тормоз, включително физически нападения, без ефективно правосъдие след това!

 14. Подкрепям всяка една дума в статията на Г-н Инджев с две ръце !
  Моето решение за кого да гласувам на следващите избори, вече съм го взел, но при текущото статукво ще е с риск гласът ми да пропадне. Ще подкрепя тези, които ясно се идентифицират с дясното на средната класа, като принципи, идеи, цели и ценности и са последователни в следването им. Нима тези критерии не са еднакви за ДСБ и СДС ? Нима има нужда от фрагментиране? Нека тогава всеки да си каже и да се идентифицира по идеи и чии интереси брани, а не по празнословие и демагогия!
  „Дясното“ на олигарсите и монополите води до бавно, но сигурно потъване в мизерия и емиграция за 99% от народа и разликата с „лявото“ на така наречените социалисти е само в скоростта на потъване.

 15. танушев мамин сине.
  Мястото на автентичния сдс е до герб и бсп. В никакъв случай до Единство и ДСБ до земеделците на Мозер и др. от Синята коалиция. Ако някой не го е разбрал все още…
  А г-н Инджев и другите десни авторитети е крайно време да изоставят смешния неутралитет и да застанат мощно зад гърба на Синята коалиция и Иван Костов. Време е вече.
  Дошло е време разделно и десните се нуждаят от всякаква подкрепа не от неутралитети.

 16. “За да заживее автентичната десница автентичен живот, тя трябва да спре с живуркането.”
  Много хубаво и точно казано. Здравомислещите десни политици с визия за България имат шанс само като единен политически субект. Иначе подхранват избетуили се, т.е. дегенерирали, изродили се самочувствени величия (каквито има бол в СДС за съжаление). Хубава тенденция на десните за самоанализ – нещо, което като че избягваха. (Мнение на лаик)
  Този път става въпрос за България, не само за присъствие във властта!

 17. И Taнyшев, и вceки дpyг тpябва дa e наяcнo, чe дяcнo обединение c yгoвopката дa e бeз Ивaн Kocтoв нe мoже да имa, защото тoй e лицeто нa дяcнoтo в България.
  A кoйтo e c комплекcи oт cилни xapaктеpи и пoлитичecка кoмпeтентнocт, да oтивa в БCП, къдeтo нa днeвeн peд e дeбaтът пo нayчния въпpoc “Kyлтypнo-aлкoxoлният пpинoc нa Ивaн Cлaвкoв зa ycтaнoвявaнeтo нa дpyжбa oт вeкoвe за вeкoвe мeждy ЦK нa БKП и Джoни Уoкъp”.

 18. До Иван:

  Адаш, подкрепям напълно мнението Ви относно автентичното дясно и всякакви тройни коалиции, освен едно: танушев мамин сине.

  Борис Танушев не заслужава такова отношение. Не и той.

 19. кой ви бръсне за слива, хората ви мразят, пенсионерите си мислят и са сигурни че сте им взели„намалили„ пенсиите, кой ви обича,как да разверат хората , че пред глада и Самоковеца трябваше да се направи избор, кой ще ви прости, че Доктора влизаше с торба пари при Мими и назначаваше полицейски шефове. Но аз ви подкрепям„не ви деля„защото бяхте пионерчета спрямо предишните и сегашните акули, ако има морал в политиката то може да е само при/в синята коалиция

 20. Подписвам се под всяка дума в тази статия. ДСБ И “Единство” трябва да се слеят в обща партия- само тогава ние, сините избиратели ще сме сигурни, че обединението този път е искрено. Писна ми от боричкания, от съпредседатели и всеки да тегли към себе си, от схеми за редене на листи и накрая пряко сили сме минали бариерата. Искам да има силна синя партия и искам Костов и Надежда заедно- те са десницата в България. Да пуснат някои от младите начело, те да стоят плътно в ръководството, да я правят тая обща партия и да се върви с чиста съвест и с гордо вдигната глава напред. Ето това вече ще е моята партия

 21. Този анализ изразява почти 100% личното ми мнение! Казвам го като младежки председател в СДС. Крайно време беше да се разграничим от пародията на Раковски! Факт е, че в “дясното” в БГ има всякакви персони – и играчи, и използвачи, и нагаждачи, и всякакви други -ачи, но има и истински дясномислещи хора, които просто държат на принципи и дават времето, енергията и финансите си да защитават тези принципи с политическите инструменти, до които имат достъп. Именно тази група хора трябваше да каже в прав текст на черното – черно и на бялото – бяло. “Единство” е стъпка в правилната посока, макар и да не е целия път.

 22. Великолепен анализ на г-н Инджев. В този момент и с това “ръководство” за СДС няма какво да се каже. Кръгла нула. Надеждата, но и голямата болка на повечето хора, които четат и пишат в блога на нашия домакин, се нарича ДСБ. Защо се случи така, че партията с най-голям политически и експертен потенциал губи влияние и популярност. Защо отливът от ГЕРБ не се превръща в прилив към автентичната десница? Защо Кунева и нейната сбирщина “крадат” с лекота активистите, избирателите, та дори и историята на някогашната “синя” България? И нека за момент забравим злобата и коварството на гербаджии и комунисти, продажните медии, и всички останали външни причини. Нека се вгледаме в нашия двор. Аристократично пренебрежение към хората (който не е разбрал няма какво да му се обяснява), политика на компромиси (някой знае ли Константин Димитров и Евдокия Манева дали все още членуват в ДСБ?), хубави инициативи, последвани от нищоправене (битката с олигарсите фронтално и поименно). И всички са се скрили зад широкия гръб на Костов.Защо силни кандидатури като Светослав Гаврийски и Мартин Заимов бяха забравени след едни неуспешни, но много по-резултатни избори от последните. А да не говорим за президентските избори – просто нямаше за кого да се гласува! И Костов обикаляше с онова недоразумение да му прави кампания.
  Ще се сети ли ДСБ да се обърне към “новите десни” -млади, образовани хора с амбиции сами да градят своя живот?Поне докато все още има такива у нас.
  Трябва ли да има обединение? Твърдо да!Обединение на хора с идеи, а не на кухи партийни черупки. Качествените хора от ДСБ и СДС да изчистят проблемите по между си, да си стиснат ръцете и да продължат напред.Защото сме задължени да опазим някакво островче на нормалността сред заобикалящото ни безумие.И никакви три центъра и нови коалиции със старите “труженички”! Защото всички ние, около 200000 човека, просто нямаме място в държавата на Борисов и Цветанов. Или трябва да се махнем, или да се оставим да ни смачкат между милиционерския чук и комунистическата наковалня!

 23. Дълги години не се присъединявах към официалната десница в България. Не исках да преча с името си. А и това, което правеше десницата не ми “харесваше”.Най-сетне днес съществуването на ДСБ, създаването на “Единство”, статията на Инджев,коментарите тук ми дават надежда, че ДЯСНОТО в тази страна без купеното и продаденото СДС може да бъде обединено.

 24. До Николай.
  Трябва да сме благодарни на Кунева, маркетинговата и партия „Депутат на повикване“ е като онези ларви, които обират мършата, без да пипат живото месо на набралата рана на българската демокрация. Разбра се всъщност, за кого принципите и идеите не значат нищо, когато иде реч за депутатско място, а електората не е чак толкова глупав, рядко настъпва два пъти една и съща мотика.

 25. ”ЕДИНСТВО” е правилен ХОД, за десните в СДС!
  Обаче създателите направиха грешка с етикета, който поставиха на плаката с указателна табелка към обединеното дясно, в което Tе от ”ЕДИНСТВО” ще бъдат първата ЦИГУЛКА и канят СДС и ДСБ! Канят ДСБ и СДС!
  Хода е правилен, но само и единствено към СДС, защото е резултат от статуквото в СДС!
  Към ДСБ този ХОД е погрешен, защото ДСБ безспорно са за обединеното дясно, като ДСБ преди три години лансираха тъмносиния проект “СИНЯТА КОАЛИЦИЯ”!
  ЗАЩО СМЕХОТВОРНАТА групичка (Борис Марков-Иван Сотиров-Емил Кабаиванов) групирани около идеолога си ИВАН СОТИРОВ за движение към политика “АНТИКОСТОВ” успя да вземе връх и да поведе стремглаво към бездната на НИЩОТО нашето отроче СДС!
  Този упорит, на времето (1990-1992г.), младеж се промъкна в СДС като плъх, и със силата на червей, започна да гризе ”мм” по ”мм” от тялото на СДС!
  Неговия първи противник, на Ив.Сотиров, бе “БЪКИ-Е.Б.” към когото И.С. изля цялата си омраза в реч от трибуната на 13-тата НК на СДС в НДК на 9 март 2002 г. и прославяше правилните действия на И.К. срещу министрите от кабинета си, които създадоха лошия имидж всред избирателите!
  Такива плазмодии ,
  хора с политическия капацитет на ИВАН КОСТОВ трудно биха били припознали за сътрудничане във и със екипа Му,
  особено като това на лицето без политически морал ИВАН СОТИРОВ, не можеха да имат шанса да бъдат в челото на демократичните реформи, защото са част от ретроградни, без визия и стратегия пиявици на СДС за лична консумация!
  Тези ПЛАЗМОДИИ даваха мило и драго да видят СДС на ДЪНОТО без Иван Костов,
  отколкото на ВЪРХА с ИВАН КОСТОВ и така те, ПЛАЗМОДИИТЕ,
  родиха началото на краха на СДС на 9/10 март 2002 г. с избор в неподходящия момент на Н.М.-НЕЙНСКИ за лидер на СДС,
  като способстваха да се отстранят Катя Михайлова и ИВАН КОСТОВ от управленската писта на СДС,
  една ТОТАЛНА грешка, чиято цена СДС и до днес не може да изплати и превъзмогне!

  Последва неуспешен опит на Н.М.-Неински да бъде Кмет на СОФИЯ (25 окт.2003г.) и опит на 48 депутати от СДС на НС на СДС в зала N 8а в НДК на 25.11.2003 г. да Я отстранят от ЛИДЕР на СДС!
  Течаха избори в МК и в Общ.Орг. на СДС, но с решение на НИС на СДС от 10 януари 2004 г. бе насрочена бърза НК на СДС за 21/22 февруари 2004 г..
  На 26 януари 2004 г . от клуб ДИАЛОГ, подкрепящ СДС поискахме от Костов реформи в СДС и той
  поиска отлагане с поне 2-3 месеца на 14-та НК на СДС. Искането не бе уважено с цел отхвърляне на Костов от СДС, и ден след 14-та НК на СДС той напусна СДС,

  Последва искане на висшегласието от смпатизанти на СДС от цялата страна и … и на 30 май 2002 г. се роди ДСБ с приемане на прочутата ХАРТА “ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ в ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА”, един документ, който в дясното политическо пространство няма аналог до днес!
  Колкото по силни знаци даваше гения на ИВАН КОСТОВ с ДСБ, толкова по ожесточени срещу него ставаха тези от ГС на СДС и от Раковски N 134, които като чуеха името на ИВАН КОСТОВ, изпадаха в транс, който извеждаше съзнанието им от реавновесие и родиха етикета , за ПРОЧУТИЯ КОМАНДИР!
  А наистина ли КОСТОВ бе КОМАНДИР? Или просто бе нужен КьОР ФИШЕК, за да се отклонят симпатизантите на КОСТОВ в посока на ЦАРЯ, а като този ход се оказа вреден за България, кукловодите от ДС в сянка бързо го екстраполираха и пренасочиха в посока на непринудения, със свой чар, небрежно праволинеен ГЛАВЕН СЕКРЕТАР на МВР!
  ТОЗИ ВЪПРОС с особена сила днес се НУЖДАЕ ТОЛКОВА от ОТГОВОР, колкото и от отговор се нуждае и факта, КОСТОВ или БОРИСОВ е по-голям КОМАНДИР?
  Последваха Рокади в СДС с Петър Стоянов; с тандема Пламен Юруков и Пламен Радонов; а накрая и с Мартин ДИМИТРОВ, който за 3 г. съживи СДС,
  но това не се вписваше в търговската концепция на шайката от ул.”Г.С.Раковски” N 134 и бул.”Витоша”-18, които като разбираха, че СДС им се изплъзва,
  избраха удобния момент и нанесоха своя силен “ЪПЕРКУТ” на СДС на 15 май 2012 г., “БОРИСОВ ДЕН” ПО-СТАР СТИЛ, именден и на БОРИС МАРКОВм, но и на мен,
  при който Главния СЕКРЕТАР на СДС-Борис Марков, владеещ структурите на СДС,
  ( за разлика от неуспелия от края на 2000 г. опит за преврат на ХРИСТО БИСЕРОВ, тогава ГЛАВЕН СЕКРЕТАР на СДС, с искането му Костов да остане само политически лидер, освобождавайки поста ПРЕМИЕР на страната, поради последващия контра удар на Светслав ЛУЧНИКОВ, който направи на ПУХ и ПРАХ подмолните опити на тази шайка, те заровиха и глава, и томахавки в пясъка като единствено дупето им стърчеше над повърхността на пясъка ),
  подготви предварително краха на СДС чрез гласуване на отказ на СДС да бъде част от СИНЯТА КОАЛИЦИЯ и напрактика извадиха СДС от влиянието на ДСБ и на КОСТОВ, който не би допуснал тази шайка в обща листа с ДСБ и по този начин извадиха емоционалния Мартин от равновесие, който им поднесе исканата за тях новина на секундата! ДАВАМ си ОСТАВКАТА като ЛИДЕР и откриха пътя им към … новия, но сламен в сравнение с Мартн лидер – кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов!
  ЕТО и моята позиция от 2009 г., която поразителоно и със същите аргументи е валидна и днес:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=48&rid=29&archive=1
  Какъв извод следва от това?
  СДС изпусна дивото и чрез ЕДИНСТВО гони ДИВОТО!
  Дано успее тройката Надежда, Мартин и ШАРКОВ, защото само така може да се събуди от летаргията СДС!
  Всъщност единствената полза от ЕДИНСТВО е,
  ( че без него тройката счита, че няма място за изява, а чрез него ще има по-голям шанс ),
  че маркира посока, която и без “ЕДИНСТВО” се знае и е ясна!

 26. Прекрасна статия, както и много от коментарите. Един скромен съвет- гласувайте за г-н Костов, той просто няма алтернатива

 27. Отлична статия, г-н Инджев.

  Поздравявам и Николай за коментара.

  IN KOSTOV WE TRUST!

 28. Хубава новина. Тепърва ще им скачат отвсякъде и много помия ще се излее, защото знаят – десните избиратели не са цигани, да ги купиш с две кюфтета, и толкова отдавна чакат да се появят техните хора….И аз мисля, че Костов е верния човек.

 29. Към Борис Ташков

  Прочетох емоционалния ви коментар, а също и този, публикуван в сайта на Е.С през 2009 год. Позицията Ви тогава и сега е позиция на истински десен човек, участвал сам в събитията и с лични впечатления от личности, причини и следствия. Не се е променила и позицията на Сугарев: за Костов или нищо, или лошо. Голям човек – малка душа. Или както се казва: боже, пази ме от приятелите, а от враговете ще се пазя сам!
  За съжаление, интригите са били винаги силната страна на голяма част от немощните политици и интелектуалци. Прави ми впечатление, че в блога на Е.С., статиите на Иво Инджев, никога не се публикуват в първите рубрики “България днес” или “Позиция”, а само в малко четената седма по ред “Блогария”. Може да съм мнителен, но мисля, че това не е случайно.

 30. До ImBlack
  Метафората е добра, но се опасявам, че слоят живо месо много изтъня. Да не би накрая от автентичната десница да остане само гол скелет или както казват някои “зложелатели“ кожа и Костов.

 31. г-н Киров,

  Много сте прав! Нищо не е случайно в блога на Сугарев.Още помня как реагира на обаждането на Бойко Борисов в студиото на Кулезич…като ощипана мома.

  IN KOSTOV WE TRUST

 32. Позицията на Ташков е вярна и много последователна/четох още в 2009 анализа му и мнението за поведението на Едвин/.Отдавна призовавам Е.С.да замълчи,защото с неприкритата си злоба към Костов вреди на сините,част от които го имат за месия.Най-лесно е да стоиш отстрана и да критикуваш,а точно тази позиция си избра Е.С.Макар че всички знаем колко упреци имаше към Костов,когато го изпрати посланник-не свърши нищо,и с това само компрометира управлението на СДС.И незнайно защо връщайки се в една отпуска малко преди края на мандата си/не по рано,за да не го отзоват предсрочно/се нахвърли срещу Костов в едно предаване по ТВ .Най странното беше,че всъщото предаване участваше Костов и то преди Е.С.Така че Едвин издрънка всичките си слова ,когато Костов не можеше да се зщити или да обясни едвиновите приказки.Но аз и досега не съм чула той да казва нещо за Е.С. и за неговата зловеща роля.Това в отговор на коментара за Командира.А сега като си мисля това предаване май беше Всяка неделя и ако наистина е така-нещата си идват на мястото.

 33. И потвърждавам – КОСТОВ е верния човек и стига сме се литкали насам натам!

 34. До:ImBlack
  “…а електората не е чак толкова глупав, рядко настъпва два пъти една и съща мотика.”

  Иска ми се да Ви вярвам, но примерите за обратното, вече са толкова много…

 35. Единството с Костов е невъзможно. Той е “нарцис” като ББ ,но много по-интелигентен и хитър.Никой не казва как ДСБ извиваше ръцете на СДС на местните избори при договорка за редуване на кандидатите в листата за общински съветници и накрая се наложиха ДСБ да има превес .Или как три месеца след вътрешните избори за президент не излъчиха вице.А Мартин забрави думите си :С Костов не може да се преговаря.Така, че не слушайте хрисимите думи на ИК , а се вгледайте в подмолните му действия.Той обвинява СДС, че колаборира с ГЕРБ ,но негови хора са зам.министри, посланици, съветници на ББ по евроинтеграцията. Посочете един СДС-сар на ръководен управленски пост при Борисов. Не вярвайте на данайците когато Ви поднасят дарове!!!!!!!!!!!!!!!

 36. Уважаема г-жо Станева,
  Почвам отговора си отзад напред. “Посочете един СДС-сар на ръководен управленски пост при Борисов.” Това, което остана като експертен потенциал в СДС не става и за чеп за зеле! ГЕРБ си има купища подобни “експерти” и си ги назначава къде ли не. “С Костов не може да се преговаря”. Може, стига да имаш аргументи и хора зад гърба си. Хора, а не негодници като Марков, Бориславов и Сотиров.”Или как три месеца след вътрешните избори за президент не излъчиха вице.” На фалшивите вътрешни избори знайно как победи недоразумението Христов, който после, в титанична битка със Светльо Хиподилски изгуби 7 или 8 място. Как да излъчиш вице на този льохман. Дори и Костов не може да нареди на симпантизантите си да гласуват за депесарско мекере. “Никой не казва как ДСБ извиваше ръцете на СДС на местните избори при договорка за редуване на кандидатите в листата за общински съветници и накрая се наложиха ДСБ да има превес.” Ако става дума за София това е напълно естествено. На всички избори в столицата, когато ДСБ се явяваше самостоятелно имаше сериозен превес над СДС. Спомнете си “синия центърнападател” Милко Герджиков. Признайте си, че СДС-София е куха структура, куха като Хелоуинска тиква. В такава се превръща и цялото СДС под ръководството на д-р Кабанезнамсикой.

 37. Към Станева
  Г-жо, струва ми се, че идеята да вадите везната за влиянието и да мерите точно в този момент няма да се “продаде” добре (да си довърша пазарската метафора). Казвам го като безпартиен човек, ничий член освен на семейството си и гласоподавател. Каузата в момента трябва да бъде на десния харман: да се отдели плявата и зърното да се събере. За да я бъде тая държава.
  Това с Костов е вече като новата богомилска легенда: Сатанаил Костов и Дедо ДС Боже. Ако беше хитър Костов, нямаше да му забиват толкова удари под кръста! Той е умен човек, който може да взима отговорни решения. А за данайския дар не доразбрах. (Да не е избирането на Надежда Михайлова със съдебната регистрация на ДСБ? Това не е данайски дар, а джентълменско поведение). Много дълго стана, но последното изречение ще е за мен – може да послужи за нещо тази информация: започнах да пиша коментари от около година, дотогава бях кротък читател, когато почна съвсем да става ясно, че всичко отива по дяволите.

 38. До Николай
  Поколенията се менят, едни си отиват, други идват, а в България все още има млади и не чак толкова млади хора с интелект и жажда за истинска демокрация, тук и сега.
  До Г-н Дончев.
  Разглеждано в частност, около 20% са загубена кауза, но останалите 80% са под медийно влияние, избират „по-малкото зло“, или не виждат за кого си струва да се гласува. Няма какво да се лъжем, не можем да очакваме голяма победа за демокрацията на следващите избори, но може да се направи голяма крачка в правилната посока, която води до голямата победа.
  До Станева.
  Г-н Костов и според мен не е най-подходящия за лидер на единното дясно, но е от най-доброто, което истинските демократи разполагат. Единство без Костов е обречено, време е за смяна на поколенията, но с приемственост и подкрепа от по-опитните.

 39. Tochno se chudeh sashtestvuva li vse oshte SDS i tazi statia, che neshto tzopva niakade mi dava niakakva informatzia po vaprosa. Chudia se i na entusiazma na komentirashtite sled statiata. Kakvo ochakvat potentzialnite desni glasopodavateli ili si mechtaiat, che shte stane v diasnoto prostranstvo v zadavashtite se izbori? Kakvo ni dadoha kato izbor prez izminalite godini SDS, DSB i posle Siniata koalitzia? Provalil se, za sebe si viarvam savsem saznatelno, desen prezident. Posle dve kandidat-prezidentski kandidaturi koia ot koia po-absurdna. Nablijat li izbori, kavito i da sa te, lichostite, litzata, igrachite i igrite sa vse edni i sashti. Vnedreni ili pred i pod-plateni “demokrati” i v dvete partii, no nai-veche v SDS (kato po-lesno probivaema) se seshtat da nedovolstvat, da pretendirat, da napuskat, da atakuvat rakovodstvoto si i vse ot sorta “obedinitelni”, “pechelivshi” i “prevlichashti” izbirateli deinosti. Sled izborite, vsichko zatihva i se zakrotiava do zadavanetoi na horizonta na sledvashtite izbori, kogato s nov jar se aktivira poznatata shema. Taka e veche ot 12 godini. Dami i gospoda, drugarki i drugari (pokazvat se i takiva v tozi blog i ne iskam da se chuvstvuvat prenebregnati), taka narochenite demokratichni sili v kakvato i konfiguratzia da se iaviat, kakto i da se kazvat, shte minat 4%-tovata granitza i tova shte bade poredniat “uspeh” za nas. Za pechelene na izbori, ne govorim.
  Nujdata ot diasna partia e kreshtiashta. No bivshata DS, nastoiashtata DANS, bratskata dalgoraka KGB i vsevazmojni rodoliubivi i rusoliubivi organizatzi, saiuzi, iavni i taini obshtestva, ne pozvoliavat i niama da pozvoliat da se sazdade takava. Zachenatite v griah i ako v promeneniat kontekst tzitirame kakvo Robert Penn Warren e dobavil kam zachevaneto “rodeni v koruptzia”, SDS i DSB shte badat darjani ot gore tzitiranite s abriveaturi organizatzii na sistemi, na sanitarnoto nivo predi palno izchezvane, za da ne se sazdade partiata ot koiato imame nujda.

 40. Отворено писмо до всички демократи и свободни личности

  Никога не съм предполагал, че в Пловдив, някога синият Вашингтон на СДС, може да има хора, които да не ме оставят да спя умствено, интелектуално и дори емоционално..

  Тук, в този град, тук точно, живеят и чертаят стратегия най-бистрите и оригинални умове от онова СДС, дето всички помнят, искат и мечтаят.

  От Пловдив трябва да започне синьото възраждане, синьото младежко СДС, всичко онова, което днес ни дойде като бонус – свобода да пишем в интернет, преди това бе немислимо – свобода да пишем, да имаме нет, да сме в почти равни условия, както са хората отвъд Калотина…

  СДС не е притежание на няколко души, не е тромава и тежка структура с побелели коси, каквато е БСП, която познавам в детайли. СДС не формация каквато е ГЕРБ – един най-отгоре, който мисли и прави, другите отдолу се съобразяват с решенията на върховете и боговете от Олимп.

  СДС не е изградена на етническа основа – тук националистическото начало е поставено като част от едно голямо многообразие, в което има от всичко – българи, арменци, евреи, мюсюлмани, но това не я прави разнопосочна, а напротив – палитра на един смел художник, който не рисува абстракции, а пресъздава умело действителността, тук всеки може да представи своята картина, без да бъде натирен и пратен в забрава. Така е при нас, така трябва да е.

  Човешката същност, човешките мечти, човешките стремежи да се саморазвиваш, както ти позволява времето, таланта, възможностите и ти самия създаваш условия на останалите да се развиват.

  СДС вече се събужда, започва да показва в някои части на страната ни признаци на индивидуалност и това име СЪЮЗ. Когато бяхме СЪЮЗ, тогава вътрешната ни същност бе истинска, всеки бе елемент от здравата конструкция. Авторитарният подход, налагането на централизиране, партията – майка, това отблъсна хората, това обособи клика от сини чиновници-бюрократи, които всеки път се изказват от мое име. Аз, ти, той, ние, вие и те – ние сме си ние, защото сме свободни. Как някой евродепутат, който не познавам, та и той (тя) не е направил труда да се срещне с хората, та той ми говори за честност, принципност, откритост.

  Евродепутатът не седи в Брюксел, да се разхожда наляво-надясно, рядко да си идва. Та я иди в град Х, да те видят хората, нали те са гласували за ТЕБ г-жо Надежда, името ти е Надежда, дай им надежда, посочи им път, дай им формула, да се събираш едва с 4% от хората на СДС по тайни сбирки, в НС, по клубове, които са от шамански тип, това ли е извадката, която показва че СДС трябва да прави Единство, та СДС е Единството, там има СЪЮЗ на ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ – самото име го казва, защо ми е Реал (Кастиля), като си имам оригинала – Реал (Мадрид).

  Единството го имаме, то е в нас, не ни трябва документ, структура, клуб, сдружения, за да сме Единство, какво единство бе хора. Ние бяхме и сме Единни, но тези дето се смятат за хора от връх Олимп ни нахъсват един срещу друг.

  Събудете се, ТЕ не СА ви ПРОПОВЕДНИЦИ, ние сме храма, ние го създадохме, ние се грижим за него, не ни трябват ГОСПОДАРИ, които да ни водят. Ние самостоятелно живеем, мислим, работим и се забавляваме.

  Теориите на Мартин са негови теории, дръзновенията на Надежда са нейни дръзновения, това че ви ги опаковат с целофан, който блести и изглежда глазура, не трябва да Ви заблуждава.

  Ние сме от СДС, ние сме тялото, душата, очите, ушите, очите, краката на това тяло СДС.

  Не ми трябват експерти, които са оставили тялото СДС на легло 12 години, а сега да твърдят, че ТЕ не са виновни за състоянието на ТЯЛОТО.

  Аз, Ти, Той, Ние и Вие ли сме направили това с тялото ни, не санитарите от СДС – Костов, Надежда, Мартин и останалите водили СДС. Те вместо да търсят начин да се съюзят с истинските седесари, отиват при тези, които се махнаха от СДС, ами какво е ДСБ, копирано СДС, с друго име, с друго регламент, с друг адрес с други цели…

  Ние сме СДС, да забравим дребните дразги, личните войни, нека сме един тим, да сме един силен отбор, така всеки ще иска да ни е привърженик, последовател, част от цялото

  Само СДС

 41. Ako bqhte prochel gorniq posting na Boris Tashkov shtqhte da si spestite komentara.
  Kapitalnata greshka, koqto pravite, e da slagate pod edin znamenatel SDS i DSB, zashtoto dvata politicheski proekta nito sa “zachenati”, nito se razviha po ednakav nachin.
  Koeto puk obqsnqva, zashto v SDS v edin moment vzeha preves razkolnicite, s licemernoto obqsnenie, che koaliciqta s DSB im bila BEZPRINCIPNA.
  Samo deto nikoi ot novoto rukovodstvo na SDS ne se naema da obqsni, na kakvi PRINCIPI pochiva nastoqshtoto im zaigravane s GERB.

 42. […] Днес [27.10.2012] Кабаиванов подари снимка на Кошлуков с подтекста “Вие сте един от нас”. Само преди седмица пък същият този плужек написа благодарствено писмо на Бареков във връзка с някакво разследване на ТВ 7 – пак с подтекста “Вие сте един от нас”. Наколенките между контролираната от ГЕРБ ТВ 7 и контролирания от ГЕРБ СДС вече са съвсем явни.

  Posted by Mila

 43. Статията на ИВО ИНДЖЕВ даде прекрасен повод на нас, не членувалите в БКП, които водихме, отстоявахме и доказвахме ежедневно преди 10 ноември 1989 г. във и със своята битка нашето си некомунистическо право да бъдем равностойни или по-добри от тези, които тогава, скрити зад партийния билет, а днес и финансово много заможни ни управляваха, ни управляват!
  Аз съм УБЕДЕН, че СДС рано или късно ще достигнат до моите изводи, защото от тях дивиденти аз не получавам и не ще получа, както не съм получявал през всичките години, когата бях фактор от декември 1989 г. до 2004 г., когато чужди на СДС фактори го насочиха в братоубийствена война, сривайки авторитета на своя ЛИДЕР с вътрешна безумна война, която без никакъв смисъл водят и до днес с цел да докажат на БЪЛГАРИЯ, че той не ин е ЛИДЕР!
  За съжаление както са тръгнали ще водят война не само с БСП, ГЕРБ и с Б-я на Гражданите, но и със СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, която вероятно ще бъде запазена или ако допуснем, че не се запази, то със сигурност с ДСБ!
  Ще има ли смисъл тази война?
  Или симпатизантите на СДС и на ДСБ, ще останат при СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!
  Кой и КАК ще поеме ОТГОВОРНОСТТА за ПРОПУСНАТИЯ ШАНС?
  В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ ИМАШЕ една единствена ВЪЗМОЖНОСТ!
  Ще я приложим ли днес в практиката?

 44. На този славен пловдивчанин Велко ще задам само един въпрос:Добре ли ви подхлъзна Петър Стоянов като ви поощри да напускате Синята Коалиция,а после се покри и сега не се чува и не се вижда.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.