България подари пес на Путин, а ПЕС подари на България Станишев

Когато на 22 септември 2009 г. казах на Дан Билефски от „Ню Йорк таймс”, че доста българи не са щастливи от издигането на Ирина Бокова на върха на ЮНЕСКО, имах предвид именно укрепването на поредния авторитет от средите на БСП с помощта на Запада, което се обръща срещу България рано или късно. Само че тогава, преди три години, моят глас беше ако не единствен в публичното пространство, то доста самотен. Не си спомням някой политик или дори коментатор във „важните” медии да си позволи „крива дума”, за да не бъде обвинен в „предателство” срещу националния интерес България да има свой представител на толкова престижен пост.

От Меглена Кунева, която се радваше на глас ( и беше цитирана в този смисъл в същата статия на „Ню Йорк таймс”), до моя (почти) съименник, кореспондента на БНТ Асен Инджиев в Брюксел- всички се зарадваха шумно на успялата безалтернативна и необсъждана от никого и никъде в България единствена българска номинация, наложена еднолично от президента Георги Първанов.

Бокова имаше и подкрепата на Бойко Борисов- мълчалива първоначално, чрез необичайна за него пасивност под формата на отказ от заемането на една ниша за влияние и шумна след това. Тя се изрази в целувки и прегръдки между двамата в кабинета на премиера, намиращ се на върха на политическата си мощ. Ако не се бяха разбрали предварително, Борисов щеше непременно да „изревнува” Първанов за налагането на собствено протеже. Само че гарваните у нас си ходят заедно тайно на лов, вместо да си кълват протежетата. А мършата, която си делят, сме…хайде да не казвам, друг го е казал отдавна!

Ето че сега Първанов лансира Бокова за шеф на БСП. Само много наивен или лицемерен коментатор може да твърди, че това е възможно без нейното съгласие.

Как става така, че левите български кандидатури за високи международни постове успяват и преливат външен авторитет за вътрешна партийна употреба тук, а десните, въпреки водещата роля на десницата в Европа и мощта на републиканците в САЩ, се провалят зрелищно и самоубийствено? Ярка илюстрация е превръщането на неизбираемата, представяна като дясна кандидатура на Румяна Желева в нещо уникално в политиката изобщо: двойно камикадзе, взривено дистанционно от Борисов вече веднъж през януари 2010 г., но активирано отново за втори подобен атентат срещу партията Му, авторитета Му и България като родина на този абсурд.

Нима западните ни приятели не можеха да посъветват убедително Борисов да не натиска копчето на тази бомба? Или не го направиха именно, за да го оставят да „блесне” пък дано някому да „просветне” що за птица е?

Искам да си го „върна” на Запада за това, че се държи спрямо нас обидно с намека, че си заслужаваме началниците- такива, каквито самите те не биха понесли и за миг начело на държавите си. С това ни съобщават, макар и без да го изговорят гласно, че ни смятат за …онова, което гарваните си поделят под леко гнусливия поглед на партньорите ни в чужбина.

Едно е ние да си го кажем с болка за самите нас, друго е да ти го намекнат чужденци, държащи пред носа си кърпичка, напръскана с есенция от гербери. Разликата между тях и онези от нас, които си позволяваме остра (само)критичност е в това, че те не рискуват да бъдат натикани в ъгъла на живота, ако са малко по-откровени в прилагането на собствените си стандарти и откажат да бъдат употребявани за пробутването на фалшива стока с европейски етикет в българската политика. Но не си правят този труд, защото така си спестяват едно усилие, което явно смятат за излишно, понеже поставят на първо място „стабилността” на малката България с бурната история, която този път е послушна и не създава проблеми, каквото и да означава това за някакви си общи ценности.

Вярно, чрез отказа да пуснат България в шенгенското пространство, наказват косвено и управлението на страната, но точно на него най-малко му пука. Борисов и компания никак не страдат от някакво си загатнато международно недоверие, което може да бъде разчетено като значим сигнал само от критично настроени българи, загубени и без това за каузата на ГЕРБ. Приоритетът на управляващите тук е да поддържат животворната за тях доверчивост сред българските избиратели чрез контрол над пропагандата, задоволявайки се със санитарния минимум доверие сред съюзниците, които не се месят в тази българска каша за местна консумация.

Всъщност излиза, че по отношение на избора на партньори в дясното пространство наблюдаваме как Западът прави същото като нас: заслужава си онези, с които избира да си партнира в България. И Борисов се възползва от тяхната безпринципност точно, както и от нашата пасивност-редовно се хвали в присъствие на западни авторитети от тяхно име, а те мълчат редом с фалшива усмивка.

Как да не си спомни човек още веднъж знаменития гаф на Рузвелт, нарекъл никарагуанския диктатор Сомоса „кучи син, но наш кучи син”! Тази цинична откровеност с десетилетна давност струва на САЩ и до днес скъпо, защото не минава ден някой да не им го припомни във всякакви актуални комбинации. Вероятно така ще стане и в нашия случай един ден, когато Борисов ще остане само неприятен спомен, но ще бъде сочен от левите и русофилските среди с пръст като „техен кучи син” дълго време.

Борисов подари на Путин български пес, а ПЕС подари на България авторитета си, като си качи на главата доскорошния гражданин на Русия ( и на СССР преди) Сергей Станишев. Бартер в партер с дългосрочен ефект!

24 мнения за “България подари пес на Путин, а ПЕС подари на България Станишев”

 1. zapadnite priateli, g-n Indjev, sa mnogo vinovni za restavraciata na komunizma v BG. Vapreki che ne znam dali restavracia e nai-tochnata duma s ogled na tova che toi nikoga ne si e otival.
  Kogato izpbrash za shef na PES sinat na edin kom despot cialata credibilnost se gubi v ochite na zriashtite (otdelen e vaprosat kolko sa te). Verno, decata ne sa otgovorni za postapkite na roditelite. No tuka ne stava vapros za sociologicheski teorii na semeistvoto i obshtestvoto, a za simvolika. Oshte kogato evro parlamentat othvarli deklaraciata na bivshite soc strani, v koiato se iskashe da se obiaviat prestapleniata ot komunizma za prestaplenia sreshtu chovechestvoto si kazah che neshtata sa mnogo zle. Izborat na sincheto Sergei e potvarjdenie na tova.
  Evropa shte plati visoka cena za pasivnata poddrajka na komunizma. I tia veche zapochva da go pravi.

  Za sajalenie tova ne ni topli osobeno nas balgarite.

 2. Може би е време сами да си изтеглим каручката викайки Неволята?
  Това е към нас, не към Вас г-н Инджев.

 3. Прекрасен анализ. Просто искаме малко помощ, а тези наши кучи синове от Европа се оказват палета. Страх ги е българската червена полит-мафия да не им отговори с антиевропейска пропаганда?!

 4. Отново чудесен анализ, г-н Инджев!
  Какво ли би станало със Западна Европа след войната, ако нямаше план “Маршал“ и САЩ не бяха приели ролята си на лидер? Една комунистическа Евразия заедно с постколониална Африка със сигурност биха преобърнали наопаки картата на света. Но това, което се случи след 1945 година не стана и след 1989. Западът затъна в самодоволство, трупане на богатство и пренебрежение към бедните роднини от новите демокрации. Единствено Германия изсипа милиарди в присъединените територии на бившата ГДР. Останалите се ограничиха в търсене на нови “кучи синове“, които да приобщят към “ценностите на демокрацията и пазарната икономика“. А кандидати имаше много, повечето от средите на бившите компартии. Те винаги са усещали по-добре от другите накъде духа вятъра,а слугинажа им е втора природа. При такъв богат избор на удобен “матриал“ за какво им е на западняците да се занимават с вироглави демократи, които вярват в някакви си ценности и идеи? Така и тръгна нашата българска куца демокрация.
  И затова днес Бокова е начело на почти фалиралото от нейното управление ЮНЕСКО, рожбата на българо-съветската дружба Станишев се перчи като пръв европейски социалист, а докато канцлерът (който и да е той) говори, Борисов слуша. След това може и да се поскара на тези, които хленчат за помощ от Германия.Всички много уважават Барозу.И никак не харесват чешкия президент, евроскептикът консерватор Вацлав Клаус, който не се колебае да нарече глупостта глупост, та дори тя да идва от най-високите етажи на европейското чиновничество.
  Преди време Иван Костов заяви, че Западът с нищо и за нищо не ни е помогнал. Грешка! Западът ни отрезви! И сега не очакваме нищо от никого!

 5. Сърдим се, когато от Изток ни се месят (или направо заместват) на всяко едно управленско ниво, но не се свеним да молим Запада за намеса? И без това ни смятат за неуспешен (дотук) опит за интеграция, не мисля, че Западът може да направи нещо повече от това “да ни остави да се излагаме, пък ха дано се усетим сами, отвътре”. За разлика от Изтока, Западът проявява принципност, дори когато е в наша вреда. Иначе ще се превърне в Изток. Е, винаги може да скръцне в посока Изток с едно “спрете да се месите”, но рискът за открит конфликт е твърде голям за малка България. Въпреки принципността.

 6. Господин Инджев,
  Подкрепям казаното в статията. Позволете да добавя, че още от първите дни след 10 ноември 1989 г. Западът нагло предаде дисидентите, некомунистите, честните и мислещи хора у нас. Западът, представляван от хора на ЦРУ, вече бе сключил договор с комунистическата номенклатура и никакви отчаяни опити, разкрития за престъпната машина на БКП/КПСС/КГБ/ДС не трогна лидерите на “демократичния” свят. С тяхното явно или мълчаливо съгласие скромните автентични дейци на некомунистическата опозиция бяха изтиквани на заден план, а начело на държавата бяха тропосвани нищожества, родоотстъпници, откровени предатели и конформисти, които после напълно логично се оказаха агенти на ДС/КГБ.
  Само преди седмица присъствах на лекция на Катрин Лалюмиер в “Шератон”. Лекцията бе организирана от Българското дипломатическо дружество, френското посолство и т. н. Присъства и “дисидентът”-философ Желю Желев.
  Когато Ал. Йорданов зададе резонния въпрос на г-жа Лалюмиер какво ще стори Западът, за да ни избави от удушаващата прегръдка на Путинова Русия и на ДС/БСП, г-жата отсече, че това си е наша работа и ЕС не може да се бърка във вътрешните проблеми на страната.
  Когато през 1992-93 г. г-жата изприпка у нас, за да подпре Ж. Желев, това не бе намеса. Сега ни казва открито: “Оправяйте се. Който взел-взел. Кака Калутка вече е честна…”.

 7. Малко е в страни от темата, но за каквото и да става дума, никога не трябва да забравяме, че смее под руско иго и докато не се освободим, мечтите ни трудно ще се сбъднат.
  Днес е националният празник на Австрия. Формално, на този ден е гласуван неутралитета на страната. Фактически, и това изрично се уточнява, това е денят, когато руснаците са си отишли.
  Германците празнуват на 3ти октомври. Това е денят на обединениято, но поводът е същия. Нашите национални празници са все денят в който руснаците са дошли. Ясно е защо не сме като немско говорещите, а все за техния начин на живот бленуваме. Не е ли време да поработим за нашият си национален празник?

 8. Може да излезе, че с тази смъртоносна доза доверие към сатанишев, ПЕС им подари България – приватизираният в последно време с помощта на ГЕРБ в полза лично на БСП връх Бузлуджа е симптоматичен в това отношение. Сякаш БСП и ГЕРБ са дух и тяло на един и същи организъм.
  А 4 години за такъв тандем на власт са достатъчен срок да сме ликвидирани.

 9. Чета горната статия и ме налегнаха едни “невчесани” мисли. Истина е, че всичко това не ни харесва, но отново си пеем старата песен затова, как другите са ни виновни и криви. Имаше там един герой, непрекъснато го цитираме, че “който ни освободи, той ше ни и зароби”! Цитатите са красиво нещо ама вникваме ли в техния смисъл? Най “смисленото” до което достигнахме е че “спасяването на удавниците е дело на самите удавници”! Типично за нас, които винаги сме безпогрешни, но все другите ни пречат. Имаме традиционни продукти признати за най-добри в света. Българската маслодайна роза и киселото мляко са известни отдавна. През последните стотина години обаче, докато баварците осавършенстваха БеЕмВе-то ние се специализирахме в производството и отглеждането на най-добрите ПЕСове в света. Това напоследък получи своето заслужено признание от ЕС! Има ли някой, който да претендира за по-расов и по-безроден ПЕС от нашия! Има много ПЕСове в Европа и отделни достижения, като Сапатеро или Оланд, което обяснява техният авторитет, нотова си остава нефела работа! Затова ЕС им даде сега за водач един истински елитен ПЕС, да си го гледкат в очите и да богоговеят пред него! И нека най-после видят какво всъщност значи истински ПЕС, та белким поизтрезнеят някои от тях и разберат че ПЕСовъдството не е чак толкова здравословно хоби! И от ЕС имат желание също така да помогнат и на Русия да се нормализира и затова ч коткат по всякакъв начин. Какво са виновни, че Путиновата империалистическа акула най-налита на българското червейче! На, нека опитат с Латвия или Естония, ама не става. Там и да налита акулата червейчето бяга и пищи до небесата. Пък ние си кротуваме, като жертвено агънце! Е. акулата и на БеЕмВе-та налита, ама най си иска българското червейче.

 10. Чета коментариите и се чудя. Какви са тези упреци към западните ни партньори? Та нали ние единствени, заедно с румънците при първите свободни избори си преизбрахме комунистите. Нима мислите, че не са го забелязали! Нали нашето СДС бе учредено от “учредители” като Жорж Ганчев, Волен Сидеров, Петър Берон…Нима мислите, че не са го забелязали! По времето на ОДС и Иван Костов нима не ни оказаха всяческа подкрепа и за реформите и за излизането от икономическия колапс? Дори Тони Блеар идва в София лично за да я засвид9етелства. Обещаха ни да ни поканят в НАТО и ЕС, заради подкрепата в Косовската криза, нима не го направиха? Какво направи българският народ. Изгони Костов, маргинализира го и докара недоразумението Симеон! Нима мислите, че не са го забелязали? Българският народ искал да влезе в НАТО и ЕС затова съвсем свободно и демократично си избра за президент най-видният антинатовец. Нима мислите, че не са го забелязали? Запушиха си носа и ни приеха в НАТО и ЕС и го поканиха да подпише договорите. И пуяка без капка свян го направи. Какво искате повече от западняците, да доидат, да ни окупират и да наложат европейските норми и правила, ли? Няма как да стане. Прост народ- такава държава! Докато не се отървем от проклятието си наречено комунисти, нямаме свястно бъдеще.

 11. За добро или лошо, Западът ни е оставил сами да се оправяме с кашите които набедени политици като сегашвата тиква забъркват ежедневно, ежечасно, ежеминутно. Стига това да не им причинява главоболие. Предполагам, че отдавна са разбрали тоталната несъстоятелност на Премиерът-Слънце. В момента са заложили на кукувицата Кунева за парламентарните избори през 2013.
  Трябва невероятна мобилизация на всички демокрачно мислещи граждани за да успеем да се противопоставим на разгула на маразма.
  Все е имало тежки времена, но толкова подли и пошло-чалгарски-никога.

 12. И още нещо. Всеки народ изправен пред криза или тежки времена си избира водач, който е минал през такава ситуация и се е справил. У нас единственият такъв беше Иван Костов. Какво направи мъдрият ни народ. Избра си да го преведе през кризата пожарникар с една прочетена книга зад гърба си. Ами няма прост народ, който да живее богато. Поне аз не знам, освен някое петролно емирство, може би. Жалко за умните и мислещите, които в тази държава са тотално малцинство.

 13. Извинявам се за новото включване. Преди 20-тина години един японски депутат за моя почуда откъде толкова информираност в тамошен политик след като България е в периферията на периферията на техните интереси направи за смях тогавашният ни посланик Главанаков. Последният се опитващше напразно да убеди японеца, че БСП нямало нищо общо с БКП. Депутът явно добре подготвен за срещата поиска да му се отговори само с да или не. Е ли БСП правоприемник на БКП. При новият опит на посланика да го “убеди”, че тези не били онези, японеца рязко смени темата.
  За съжаление нашите западни партньори са наистина на принципа на ФДР. Достатъчно са заявления за лоялност на “бивши” комунисти и проблем няма. Напротив. Заиграването с путинова Русия, дано не съм прав, е мина със закъснител с огромен политико-икономически ефект за ЕС.

 14. Днес на обяд,попаднах на изявление на Станишев от името на КБ,по повод дебатите по бюджета за следващата година.За мое голямо огорчение,изказването на Станишев беше много силно с фактологията от предизборната програма на ГЕРБ и практически нейното неизпълнение през целия мандат на Борисов.Искам да кажа,че с това квази управление,ГЕРБ дава козове на БСП,респ.на ПЕС,да атакуват т.н.дясно управление на държавата ни .Учудващо е наистина,че тези факти не намират НИКАКЪВ отзвук всред ЕНП и други десни европейски формации.Не желая да коментирам поведението на администрацията на САЩ,за която очевидно БГ не е от приоритетите на външната политика.Така че,наистина,решението на нашите проблеми ще трябва да си ги решаваме ние,проявявайки борбеност за отстояване на демокрацията в държавата ни и търсейки всякакви възможности за информиране на обществото ни за безобразията които стават в наши дни,вкл.и добрата подготовка за тях с докарването на Кобурга и последващото управление на БСП и коалиция.Защото,аргументите изложени днес от Станишев са железни и даващи глътка въздух и надежди за следващ мандат на БСП.

 15. “Той замълча и замислено спря натъжените си очи на Еврокомисаря.

  – Не те познавам. Ама чуй какво ще ти река: млад си, хубав си. Юнак си. Де такъв господар да имаме като тебе! Ще ти слугуваме, ще ти плащаме харач, нека е процент от НАШИЯ БВП. Но само ти да си! А то сега какво е…

  – Какво е сега?

  – Кой отде иде, коли, кой отде иде, граби и пали. А ний сме прости хора, ний сме като овце. Добре е да има кой да се грижи за нас, да ни стриже и да ни дои. ама и от вълци да ни пази!

 16. Добро утро, г-н Инджев.Заключенията са Ви абсолютно правилни, но напълно известни. Трябва да се отговори на въпроса: “Что делать”, за да не сме на това “дередже”? Чакам отговор.
  П.П. Виждам, че много от блогърите мислят като мен за Иван Костов. Толкова много години след управлението му все е в устата на “независимата” преса и е най-черния. Отговорът го е дал Владимир Иличь Ленин. Четете, господа!

 17. http://bg.wikipedia.org/wiki/Криводол
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Поп-фолк
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Седем-осми
  “Криводол Лимонада?
  Познати на баща ми са намерили тази бутилка при разкопките за софийското метро. О, да!”
  http://velqn.com/?p=7688#comment-11435

  УЧИЛИЩЕ ЗА КМЕТОВЕ НЯМА, НО НИКОЛАЙ ИВАНОВ ГО Е ИЗКАРАЛ
  http://www.snimkapress.com/index.php?lang=bg&r=home/t6381/t23446
  “Независимият кандидат за кмет на Враца е горд обитател на квартал „Дъбника”, случил е на съпруга и наследник”
  “След школото в Галатин Николай станал полицай в Криводол, а Ирена започнала работа в строителния отдел на общината. Да бъде квартален му било интересно и полезно за бъдещата кариера. Ежедневният контакт с хората, превенцията, опазването на обществения ред, контролът на разрешителните режими и отчетите пред гражданството се оказали истинска школа и за уменията му да управлява.”
  “В чисто партийното си развитие Николай Иванов стигна до областен председател на БСП, а в управлението – от заместник кмет на Криводол – до кмет на общината. На финала на втория си мандат естествено е готов и с равносметката. Тази, която може да се пипне и да се види.”
  Нали и аз така викам,че може да се пипне и да се види ,мъ пък никой неще да види,то и въпрос на кого,каква му гледната точка де!Що пък никой неще да види “успехите на най успешниот кмет соцялист независим комунист”,чудна работа !
  А мноко “чудни” работи има за виждане в дупката невиждана Криводол,ма мноого интересни ,невероятни работи “Опознай родината ,за да я обикнеш” или да ти се погади (въпрос на гледна точка).но нали родно все е мило.!

 18. Издигaнeтo на Cтанишeв нa пиeдеcтал поpaди нoвaтa мy титлa e caмo български фeнoмeн, и то oт cъщотo кaчecтвo кaтo лeгeндaта, чe ББopиcoв бил чoвeкът нa Aмepика y наc. Aко нaпpaвитe eднa aнкeтa cpeд гepмaнcкитe coциaлиcти, нямa дa намepитe и тpимa, кoито да знaят кoй e прeдceдaтeл нa ПEC, защoтo титлатa e незнaчитeлнa и фopмaлна. Ha Запaд вceки би ce yчyдил, чe y нac мoгaт дa ce пeчeлят пoлитичеcки дивидeнти oт тaкoвa нeщo.

 19. И още, Aндpeшкoв: EC нaиcтинa не e кoнципиpaнa дa влияe върxy вътрешните paбoти на стpaнитe cи-членки. Aкo бешe, EC никoга нямaшe дa дoпycнe пpoблeми oт ecтecтвoтo и paзмepитe нa тeзи в днeшна Гърция. Прoчетeтe и нaпиcaнoтo oт Dimitrov D.

 20. Точно така е „кучи син, но наш кучи син”!си мислят едните, но другите знаят, че той е „техен кучи син”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.