Матушката господарски мълчи за визитата на Батюшката

Не намерих руско потвърждение на твърдението, разпространено от нашенския в. „Стандарт”, според което Путин наистина ще дойде в България, но не през ноември, както вече два пъти самотно предрече Бойко Борисов, а през декември.
Никой нищо не знае по въпроса, с изключение на „Стандрат”, при това с източник, който претендира да пише от Москва:
„Москва. Руският президент Владимир Путин е отложил с месец идването си в България, научи “Стандарт”. По предварителна информация той трябваше да е в София на 9 ноември за подписването за “Южен поток”. Както и да направи символична първа копка с премиера Бойко Борисов в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия.
Путин обаче ще дойде през декември, като точната дата още не е ясна. По-вероятно е руският президент да дойде в началото на месеца след визитата си в Турция. 9 ноември досега не бе потвърдена дата от Кремъл за визита в София. Тя обаче бе съобщена от премиера Бойко Борисов. Промяната на визитата не е заради липса на готовност на българската страна, уточниха източниците на “Стандарт”.
Путин отложи за 3 декември посещението си в Анкара, което бе планирано за 14 и 15 октомври. От началото на ноември за декември е преместена и визитата му в Индия. Путин пропусна и 4-странна среща в Пакистан за Афганистан в началото на октомври.
Вариантът руският президент да дойде през декември не бил нов. Засега е ясно, че той ще е на работно, а не на официално посещение. Във Външно министерство се потготвят за визитата като пишат опорните точки за разговорите на българската страна с Путин”.

Няма да коментирам как точно във външно министерство се „поТготвят”, като не знаят кога и изобщо ще намине ли пак Батюшката да ни уважи след заканите на Борисов да не преговаря, ако не му дойде на крака самият Путин или след като „побойникът” Симеон Дянков обеща да „напляска” руснаците . Но ще припомня, че Путин е докачлив и злопаметен като световна примадона.

Ако някой не е прочел в ivo.bg каква е истинската причина Путин да направи на маймуна Първанов, да го води за носа до последно и накрая да не дойде на енергийния му форум в София през април 2009 г., ще повторя ( според наистина достоверни източници): Батюшката бил страшно обиден във връзка с планираното присъствие в София на омразния му грузински премиер Саакашвили.

Връщам се към този епизод, за да дам база за сравнение. Ако Путин се обижда толкова люто, че са дръзнали да го поканят в компанията на напляскания от него Саакашвили, как ли е реагирал на поканата да си говори с готовия да го напляска Дянков и на (уж) шантажиращия го Бойко Борисов, който на пръв поглед му поставя ултиматум лично да дойде и да подпише за „Южен поток”( а после се умилква извинително пред ИТАР-ТАСС, която дори не му задава въпрос по темата)!

Представихте ли си тази фантастика как Борисов извива лапите на руската мечка, а Дянков й пляска шамарчета? Добре. А сега се събудете и погледнете истината в онова око, което не намига съучастнически: Борисов и Дянков посмъртно нямаше да проявят „храбростта” да се репчат на Путин, ако това театро не беше съвместно планирано с цел да им създаде алиби на български юнаци в защита на националните интереси, които те се канят да …предадат и по тази причина им е нужен (фалшиво създаден) авторитет на борбени патриоти, отстъпили по чисто „прагматични” причини националния суверенитет върху газопреносната ни система с очаквана от това полза, изразяваща се като някой и друг милион печалба- както вече си признаха- след цели 15 години.
Вестникът обаче, който не за първи път служи за пощенска кутия на кремълските манипулации срещу България, продължава с „уникалната” си новина, която обилно и безкритично плъзна в медийното пространство на покорно притихналата в очакване България.
„На 9 ноември обаче е 100% сигурно, че ще бъде подписано Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода “Южен поток”, информираха отлично информирани източници на „Стандарт”. За целта в София пристига председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.”

Както се вижда, дори и да не е вярно ( защото в това надлъгване всяка „новина” е предпоследна), явно ни подготвят ,че е приемливо (защото няма реакция от страна на Борисов). Излиза, че т.н ултиматум на Борисов може да бъде пренебрегнат с лекота: господарят праща един от обслужващия персонал да подписва с българския премиер, който се опитваше да внуши някаква заплашителна ( за „Газпром” и Кремъл) българска независимост с имитиране на гняв по повод „вероломния” ( по израза на Борисов) руски иск от 1 милиард евро като компенсация за АЕЦ „Белене”.

Матушката господарски мълчи за благоволението на Батюшката и ни оставя благосклонно, изправени на нокти, да си ги гризем в очакване на щастливото събитие, за което едни местни нещастници ни подготвят със североизточен поток от активни медийни „мероприятия”.

11 мнения за “Матушката господарски мълчи за визитата на Батюшката”

 1. Господин Инджев, на Путин не му се строи нов газопровод. Щото Русия няма газ за този газопровод. Цялата работа е да се цака Украйна. До няколко години ЕС ще бъде залят с евтин газ. Путин не е луд хвърля пари на вятъра за нов газпровод, който няма да му трябва. Друг е въпроса с българските лизачи. Нещастните рубладжии ще останат на сухо този път. Ще дойдат да подпишат разни меморандуми, разни недописани договори, анекси, други подобни щуротии и това е. Русия е изправена пред много сериозна криза. Цените на газа по света падат главоломно и Путин не може да спре този процес.

 2. “за АЕЦ „Белене”.”
  Да взема,че да ви припомня за миналата (лани 2012г,не тази 2012) за “килимчето подпалено” пред джамията,там в “сталичная”,не тук в “дупката” дето съм.За пак тая същата белена “мирноядренна” бомба със закъснител “размишления – да бъде или да не бъде” на привършване пред бяха ,”височайша визита” наблизо беше.После и “катуница” има предизбоерно.А да и “граждани против замърсяване на водата от американските шисти”,май и коли горяха някак си е така по “несведуюми причини”.Я пък сега в Пазарджик “единен фронт отечествен” от “християни – националисти и патриоти” срещу 13-те “врагове изедници ислямисти”,дето пък незнаели,че са такива.”На война,като на война”,та предварителна “артилерийска подготовка” от “наетите за изпълнение на определени задачи” (по търговският договор с дДС)преди щурм на гобернията непослушна.Бе няма ли да се палите от всякъде и да се приключва,що а са мъчите толко пък дълго време.Аде !То и без това дошло Е !
  Пък сед това все ще се намери някой да помете и отмие останките !

 3. По принцип такива визити не се обявяват! Голямата уста на Слънцето създаде проблем и на рашките не им остава нищо друго освен да отричат! Нищо чудно от нагнетеното вече напрежение и да не дойде “бащицата на Матушката”.

 4. Защо няма медиен шум? Как така тихо ни го пробутват? И защо няма да го охраняваме примерно ние и да си искаме разходите от Москва?(То пък ако е така, с армията си от агенти ще го гръмнат един път за чудо и после ще ни съдят – точно когато е празен).

 5. г-н Сотиров. Цените падат ТАМ, по света. Но когато се вързан за един доставчик това не се случва. Дори обратно. Иска се цена която може да се издруса от купувача. Това е закон за интереса. И никой доставчик и продавач няма да се откаже от него. Купувачът – в случаят България, е този, който трябва да си направи сметка какво и как да купува. С какви пари разполага и може ли да взема стока – в случая газ, на изплащане. Въпросът е дали управниците ни имат толкова далновидност и патриотизъм да съобразят тези неща или ще се поддадат на натиска на кресливите и верни на Партията електорати и най-вече медии!

 6. ПС. А строежът на газопровод е бизнес не само поради доставката на газ, а по много други причини. Завзема се територия! Отнемат се финансови ресурси!! Урежда се бизнес и сигурна печалба на хора близки до тези, които строят. И те не са обезателно от управляващата партия, а такива които имат добри връзки с основния строител и доставчик на оборудване!!!

 7. Г-н Инджев, ако путягата не дошъл в България заради грузинския президент Саакашвили, то си заслужава да поканим г-н Саакашвили да живее у нас за постоянно. Така ще си гарантираме, че самоизбралия се за трети мандат диктатор на руската империя няма да припари у нас.

 8. “Сметната палата на Руската федерация (РФ) започва разследването срещу „Газпром“, като иска да разбере защо в целия свят започват да работят по добива на шистовия газ, а монополистът пренебрегва тази новост. Според цитираното от руските медии становище на регулатора, по този начин концернът ощетява държавния бюджет с милиарди рубли данъци.”
  Да видим сега каква ще я къдрят дегизираните като “еколози” противници на шистовия газ.

 9. Господин Борисов, нас, “Южен поток” не ни касае като доставчик на газ. “Южен поток” е за пренос на газ през България за трети страни. България няма интерес от “Южен поток”, защото таксите за пренос на газ през страната ни ще бъдат много ниски. Така че, България няма и финансов интерес от “Южен поток”.

 10. до A.L.T. – е вече обявиха, че започват разработването на технологии за шистовия газ!

 11. С две ръце гласувам за предложението на г-н ПЕТЪР ДИМИТРОВ – да поканим г-н Саакашвили да се премести за постоянно у нас. А, ако откаже, все пак е фактор в родината си, да идва при всяка заявка за посещение на руския самодържец.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.