Нас червеният Атом роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта

И в САЩ, където лакомията на ядреното лоби е традиционно ненаситна, се забелязва тенденция към спад на ентусиазма за добиване на ток от „мирния атом”, което е свързано и с истинската енергийна революция там, довела до четирикратно поевтиняване на цената на природния газ след бума в добива на газ от шисти. Косвено признание за безсилието на човека да се опълчи на природните стихии, способни да причинят ядрена катастрофа, е изключването на ядрени централи по източното крайбрежие на САЩ под напора на урагана Санди.

Все по-разтревожени са дори французите в своята прекрасна родина, превърната в най-гъсто населената с ядрени мощности развита демокрация в света. За германците, японците, австрийците, гърците, италианците, които отдавна или напоследък се изказаха срещу атомното безумие на своя територия, да не говорим ( пак).

Само в България обаче не стихна ядреният възторг, отглас от скандиранията „КПСС-БКП”!

Както при стихията Санди, където уникално се срещнаха и се обединиха от противоположни посоки мощни въздушни течения, така и у нас топлите чувства на управляващите към ядрената енергетика се сляха с горещата любов на опозицията в канализирания въздух под налягане, какъвто се очертава да бъде референдумът под мотото „Много или адски много да обичаме ядрената енергетика”. Във фалшивия спор за точните думички се откроява „адски”, но това не е позволено да се коментира.

Не чувам, не виждам и не мога да прочета нито едно мнение на политик, овластен другар или другарка, които дори за миг да допуснат, че това „завоевание на социализма” под формата на съветския проект АЕЦ „Козлодуй” трябва да бъде разглеждано като бомба със затихващи функции, на която трябва да бъде търсена алтернатива в България.Тук с пълна сила се разгаря благородното социалистическо състезание за повече и по-скъпа пропаганда за евтиния вчерашен ток-нищо, че утре може да ни струва не просто скъпо, но , не дай Боже, всичко!

Уж с намерение да бъдем просветени в навечерието на референдума БНТ излъчи снощи ярка като чернобилски взрив реклама на руската ядрена енергетика. Под формата на опонент на руските претенции към България, но само по финансовата страна на въпроса, дефилира министърът на енергетиката Делян Добрев. Некоронованият крал на ядреното лоби в България Румен Овчаров бащински се усмихваше миролюбиво в интервюто, уверен в превъзходството си като акула в свои води. Нямаше нужда да си рекламира стоката, защото чука на отворена врата.

Камерата на държавната телевизия се разходи в предприятие в Подолск край Москва сред триумфиращите със самодоволството си руски производители на оборудване за България и нито за миг не отрази и лъч на съмнение в мрачната „необходимост” от него за нашата страна. Изводът беше еднозначен: България си е поръчала тази каша и трябва да си я сърба- поредна илюстрация на цинизма в стил „ бутни баба си по стълбите и я питай после защо тича”.

Отвореният финал на филмчето допуска единствено международен съд да реши евентуално препирнята колко точно скъпо трябва да ни струва да се отървем от тази зависимост. Но частично…Защото като цяло няма мърдане…

Има критици на самата необходимост България да продължава да задълбава в тунела на концептуалната си безизходица по енергийната си стратегия чрез превъзнасяне на евтината ( в конкретна епоха и контекст) ядрена енергия, която се оказа адски скъпа за Япония, съветска Украйна и доста милиони невинни техни съседи. Но да се даде думата на българските критици ( не само и не непременно от екологични позиции) да прошепнат пред значима аудитория мнението си тук е точно толкова забранено, колкото в Саудитска Арабия да се организира световен конгрес на производителите на уиски, украсено с модно дефиле на оскъдни бански костюми, представяни от арабски девойки в пряко предаване на местната телевизия.

Свобода на словото???

Тук ни е наложена свобода на прославата на единствено правоверната линия на партиите във възхвала на единия Атом и неговите многобройни пророци. Позволено е само да се говори, пише и разсъждава единствено в крак с тази линия.

Другаде земетресенията предизвикат цунами ( от обществени дискусии и реакции), тук предупрежденията за очакван голям трус в клокочещата Вранча, публикувани в един румънски вестник онзи ден, не повдигнаха нито един въпрос в публичното пространство, в което гражданското ни общество прилича на заглушен реактор- не произвежда енергия, а само напомня с бетонното си мълчание, че го е имало някога.

Пак питам, както в книгата „Ядреналин”: трябва ли на козлодуйския бряг да има „бум”, за да бъде зададен-поне зададен!- пред българите истинският въпрос: какви алтернативи са ни нужни на доказаните чрез стрес тестовете в Чернобил и Фукушима ялови претенции на човечеството, за да бъде усмирена ядрената лакомия.

13 мнения за “Нас червеният Атом роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта”

 1. За огромно съжаление българския клон на ядрената мафия няма да се “кротне” докато наистина в Козлодуй не се случи най-лошото. Индикациите за това са повече от очевадни, особенно през последните 6 месеца, с три аварийни спирания на 6-ти блок и принудително спиране на 5-ти, заради дефект в оборудване. Някой да е чул за виновници, наказания и търсене на отговорност? Няма и да чуете.

  Що се отнася до изкуствено натрапвания спор за атомната и ядрената енергетика ще добавя още един щрих, защото преди няколко дни един читател на блога на Иво изрази съмнение, че имало смисъл в това разделение. В бившия Съветски съюз и сега в Русия този раздел от науката се нарича неутронна физика и никой не спочи, че това е същата тази, както атомна, така и ядрена физика, респективно – енергетика. По тази логика атомните централи, както ги наричаме ние – на Изток и абсолютно същите ядрени централи, както ги наричат те – на Запад, със същия успех биха могли да се наричат и неутронни централи. От това нищо съществено няма да се промени.

 2. И аз снощи изгледах въпросното филмче. Изключително тенденциозно, но, страхувам се, въздействащо на незапознатия и неследящ алтернативния информационен поток електорат. Явно пропагандата за референдума се разраства…
  Искам да ви обърна внимание на една друга неродена АЕЦ – тази в област Инеада, Турция. На няколко километра южно от Резово съседите подготвят строителството й (подобна информация излезе в Бивол). Нищо не се споменава за нея в националните ТВ! България явно няма да протестира срещу нейното изграждане, защото отричането й означава да отречем и нашата неродена АЕЦ Белене…
  А президентът ни казва, че туризмът бил приоритет на държавата. Как обаче ще се развива морски и еко туризъм на юг от Бургас в близост до АЕЦ и голяма ТЕЦ, която също се планира?!?!

 3. До 10 – 15 години енергията от слънце и вятър ще бъде страшно евтина.

 4. Наистина, “невероятно, но факт”! Не мога да повярвам, че всякаквите там рецептори на българската “журналистическа будна съвест”, са закърнели до степен, такава че никой, нито един журналист дори или представител на медия, с изключение, разбира се на г-н Инджев и неговият блог, така и не успя да направи паралел между очакваното природно бедствие във Вранча и неговата географска близост с територията, върху която внезапно гушналите се управляващи и “опозиция”, трайно са решили да издигнат кладата, на която да монтират за жертвен агнец цял един народ….! Не, за българското ядрено лоби и послушното му робско поданичество, никакво природно явление или бедствие не е в състояние да промени идиотското намерение, на всяка цена, с всички налични средства и по всички възможни начини, да се постигне заветната цел – построяване и реализация на руско-имперският неоколониален енергиен и тотално заробващ ни за поколения напред, проект БелеНЕ!

 5. Строежът и пускането в експлоатация на ядрен реактор/централа означава отговорност за контрол на ядрения процес за следващия половин век (или повече) и отговорност за генерираните ядрени отпадъци за много хиляди години, при положение че решение за тяхното безопасно съхранение все още не съществува. Това означава поемане на ангажименти от името на следващите поколения, които дори не са родени по времето, когато решението за строежа се взема.
  Както видяхме от ядрените катастрофи в САЩ, Украйна (СССР по-това време) и Япония, те са възможни независимо от дизайна на реакторите, претенциите на строителите и операторите на централи, политическата система и нивото на икономическо развитие. На пръв поглед причините за трите най-тежки инциденти в историята на ядрената енергетика са напълно различни: в Щатите – техническа неизправност и несъвършенство на дизайна, в Чернобил – човешка грешка, в Япония – природно бедствие от нечуван мащаб. Но реално причината и за трите е една – прекъсване на охлаждането и невъзможност да бъде спрян процеса на прегряване на ядреното гориво, поради което се стига до неговото разтапяне. Какво следва след това – по думите на уважавания ядрен специалист Arnold Gundersen „Общото при трите инцидента е това, че може да бъде посочена началната дата за всеки от тях, но и за трите краят остава неизвестен“. 25 години след аварията в Чернобил Украйна събира международни помощи, за да изгради нов саркофаг, тъй като старият е вече неефективен и изпуска високи нива на радиация. Във Япония – никой не знае какво трябва да се направи, за да спре кошмарното изтичане на радиация.
  Опасната комбинация от корупция и бюрокрация е характерна черта за контрола на ядрената енергетика на всички ядрени държави. Исторически ядрената енергетика е получила неизброимо количество държавни субсидии навсякъде по света, което е причина погрешно ядрената енергия да бъде считана в миналото за евтина. Но цената не е най-страшното или най-важното. Много по-страшно е липсата на ефективен и независим контрол на ядрената енергетика. Контролиращите държавни органи, политическата класа и компаниите оператори на ядрени централи се оказват в сложни взаимни зависимости и конфликт на интереси навсякъде по света. Това важи и за Япония, която в момента плаща скъпо за това срастване.
  В САЩ журналистическо разследване на АР разкри, че изтичане на радиоактивен тритий е имало в 48 от 65-те ядрени централи в страната, като с остаряването на 104-те реактора инцидентите стават по-тежки и с много по-голяма честота. Има случаи на заразяване на питейната вода в близост до централите. 2/3 от течовете са станали в последните 5 години, което се отдава на факта, че подземните тръбопроводи корозират, като в същото време тяхната регулярна инспекция е изключително скъпа и по тази причина считана от компаниите за непрактична. В същото време 40-годишните лицензи на 66 ядрени реактора са удължени с още 20 години. Реакцията на NRC – ядреният регулатор на САЩ – към нарастващите проблеми с остаряващите реактори? – Облекчаване на изискванията и разхлабване на режима, преход от контрол към партньорство в укриване на проблемите…
  Япония е може би най-развитата в техническо отношение страна, въпреки това в доклада на „независимата“ Международната агенция за атомна енергия (International Atomic Energy Association – IAEA) са посочени пропуски, които никой не би допуснал като възможни. Те разкриват още веднъж фундаменталната невъзможност да бъдат предсказани и предвидени всички бъдещи събития и това показва несъстоятелността на претенциите на ядреното лоби, че ядрената индустрия е безопасна, както и че с новото поколение реактори нещата ще бъдат различни.

 6. Е нали самите руснаци хванаха собствените си заводите,че използват ниско качествена стомана за производство на парогенератори за ЯЕЦ, в това число се оказа и част от подменените парогенератори на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Ей за това дефектират толкова често напоследък, но нашите хубавци прибрали комисионните не се интересуват за последиците, и от разследването на руската страна.

 7. Много хора в това число и “компетентните и всезнаещи” управляващи от ГЕРБ са забравели за зе-
  метресението през 1977 г. март месец/някой от тях не са били родени а другите са били малки/ от
  тогава са минали 35 години.От това земетресение пострада и Свищов,имаше доста жертви и съборени
  сгради,но това не пречи на руските подлоги и ядреното лоби да прави всичко възможно АЕЦ Белене
  да стане, а Вранча не “спи”.ПО ЗДРАВ!

 8. Че ядрения Москвич няма да тръгне, е ясно. Въпроса е колко парици ще гепят Р.Овч., Гоце и компания. И коя част от БКП ще спечели милостта на батюшка Вова – по-добрата, или по-лошата част от БКП, т.е. комунистическата аристокрация или поизпуснатата от контрол нейна прислуга.

 9. Променя ли се нагласата в Европа към ядрената енергия и изобщо към строежа на централи?
  ========================
  Ето мнението на ядреният физик (специалаист по АЕЦ) ГеоргиКасчиев:

  “Има промени в много държави, тъй като последствията от аварията във „Фукушима” са катастрофални. Само като компенсации на загубите на евакуираните хора са изплатени около 10 млрд. евро, доколкото си спомням. Преките загуби за Япония са около 150 млрд. долара, а непреките с косвените достигат до 300 млрд. Смятайте, че ако в една средна европейска страна, както са България, Румъния, Чехия, Унгария, стане такава катастрофа, тя ще е напълно унищожена. Тя е пълна развалина. И досега, към началото на октомври 159 хил. души продължават да бъдат евакуирани в областта около „Фукушима”. Така че много страни – Япония, Китай и в Европа – Германия, Швейцария, Италия – преразгледаха своите ядрени програми. Например в Япония 54 реактора работеха преди аварията, а сега работят само 2 и те най-вероятно ще приемат предложената програма от специалната комисия, при която 2030 г. би трябвало да няма работещи атомни централи в Япония, а на други места е различно.

  С това, което казахте, в Европа не се чака ренесанс на ядрената енергия и строителството на нови атомни централи?

  Не, никъде не се очаква, но нашите политици трябва да се замислят над последствията от аварията във „Фукушима” и „Белене”, ако ще строи също в зона с висок сеизмичен риск, дали е възможно да се пресметнат всички рискове и как те да бъдат отразен в проекта, след като дори и японците не можаха да го направят.”
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986824):

 10. В момента ни плашат с ново увеличение на тока,поради скъпите възобновяеми енергоизточници.На фона на пропагандата за “евтината” ядрена енергия помисли как ще гласуваш на референдума.Но аз и мисля такива като мене,съм съгласен да плащам по-скъпа зелена енергия сега и даже в бъдеще,отколкото да лиша децата си и техните деца от правото да живеят в страна където въздуха е въздух,водата е вода и земята е земя,такива каквито са били от хилядолетия.

 11. Многоуважаеми г-н Инджев. Винаги е
  имало малко хора в родината ни,на които можеш да се радваш.Задавам си въпроса защо е така и отговора е един и същ-
  ЦЪРВУЛ БОЛШИВИЦИТЕ Говореха за комунизъм и искаха ние,като нарко- мани да живеем в комуна,а те….
  Най-страшното за тях беше да си независим /в каквато и да е сфера от живота на човека/ и се създаде безличника на нашата земя. 1997г.,
  когато поне привидно оставиха властта,трябваше да има подготовка
  за нова КОНСТИТУЦИЯ.Тази само узакони разбойническите банди наречени партии.
  Някъде 70-те години при среща с комсомолския актив на Бургас, сатра
  па Живков им внушава”може всичко да правите,но ? ВЛАСТА да папазите?
  Имплантираха се в партии,сдружения т.е. има ли двама 3-я ясно какъв да е. Каракачановци от всякакъв модел Да запазиха запазиха властта,но държавата си отива.
  При мъртво вълнение,когато центъра на тежестта на тялото отиде под повърхността,вече си отишъл.
  Много се говореше за ДС,но те бяха само маша.Защо не се разисква,
  какви вреди на човешката ни същност
  е нанесло БКП
  Да,академичната ни общност е била
  подмолна,а сега алчна и продажна,но
  има толкова начетени и знаещи хора!
  Партизаните,били криминални и как-
  ви ли не.Сигурно е имал всякакви,но наследниците им много не се съпро-
  тивиха, и защото ли?Вождовете били
  вербувани от Гешев.
  За ядрените централи ???? ЦЪРВУЛА
  не иска да схване,че идват НОВИ ТЕХ
  НОЛОГИИ. На този свят подържането е
  важно и неблагодарно,но тази СГАН
  иска НОВО,да вземе КОМИСИОННИ.
  Много ми е драго г-н Инджев. Пенсията ми е около 9% под прага на
  бедността,която казват,че е 211лв.
  Ако има някаква крайна нужда пак съм готов да се включа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.