Не АЕЦ или ЯЕЦ, а ЯДЕЦ на ядрения мазохизъм

Дали пък „мъдрецът” от Правец не е имал друго предвид, когато твърдеше, че ни бил построил две Българии и с това вдъхнови „мъдреца” от Банкя да му се възхищава?

Да постоиш (само) две Българии в материално отношение е срамно малко в сравнение с построените за същия период стотина Германии, Японии, Южни Кореи и прочее капиталистически обиталища от съответните народи и техните държавно-партийни ръководители. Затова пък, ако погледнем от друг ъгъл „двете Българии” на Живков, може да се окаже, че имаме действително уникално постижение в селектирането на две породи народ, два пропагандни аршина и всякаква друга двойственост в подхода към единствено правилната и актуална партийно-държавна линия.

Ярък пример е абсолютно несъвместимото тълкувание на опасностите от развиване на ядрената енергетика в две отделно взети части на родината. Оказва се, че в Северна България тя е жизнено важна за хората, които с нетърпение очакват да им посадят нови ядрени мощности. Така твърди най-сериозно Аецка Цачева, която не само самоотвержено прегърна идеята за референдум на сестринската ( в това отношение ) БСП, но и заплаши, че ще гласува „за”. Защото, обясни тя за пореден път на ниво звеноводка от ТКЗС, за хората в региона било важно да си имат атомна централа- сякаш става дума за птицеферма. И сякаш онези в Северозападна България, които вече си имат такава, не са най-бедните граждани на България и Европа според официалните статистика на евростатистиката!

Буря като реакция на местните власти и хората се задава обаче в противоположния край на България. Явно там живеят някакви други българи- „булгарикус курортикус”, може би, селектирани да виждат ползата от чистата природа-нещо, което по дефиниция изглежда напълно изкоренено от начина на мислене на българите край тихия ( в смисъл-мълчаливия) Дунав.

Реакцията на южняците еднозначно означава, че има човешки същества по нашите земи, които масово и единодушно се боят от „мирния атом”, и по този показател нямат нищо общо със сънародниците си с мазохистични наклонности ( както излиза) в не толкова далечния български Север. Нещо повече, уж не са българи, но и турските им комшии са стреснати, за разлика от храбрите северняци.

Духовете на границата ни с Турция са разбунени от проект за турска атомна централа на 12 км от българската граница, до курортното градче Инеада.

Турция е обявила официално, че ще строи ТЕЦ от другата страна на Резово. Местните хора се страхуват, че плановете са други и че туризмът в региона ще бъде съсипан и затова 3000 души вече започват протести.От няколко година властите в Анкара убеждават, че всъщност ще се строи пристанище. Хората се опасяват, че това е съпътстваща инфраструктура за бъдещата атомна централа съобщава bTV.

„Засега имаме информация, че ще строят топлоелектрическа централа, но сме сигурни, че проектът ще прерасне в ядрена централа. Те ще убият цялата природа. Всичко ще умре и тук и при вас, защото Резово е само на няколко стотин метра от мястото, където вече се строи инфраструктурата”, казва Тахир Ъшък от турския курортен град Инеада.

Значи така: на юг „мирните атоми” „ще убият цялата природа”, убедени са и българи и турци, но на Север и дума не се обелва за нещо подобно, сякаш „мирният атом” там единствено е свързан с „най-чистото” производство на енергия, както многократно заявява например лидерът на БСП, на тройната коалиция, на ПЕС и на партийно оцветеното ядрено руско-българско соцлоби Сергей Станишев, конкуриращо се с лобито на ГЕРБ.

Неговият съпартиец ,бившият кмет на Царево Петко Арнаудов( който сам по себе си не „ангел небесен” по въпросите на екологията) обаче не е съгласен. Ето част от тезите му, разпространени от сайта „Бесове”:

Готов ли сте да оглавите масов протест на Черноморските общини, така както през 2010 г., когато погнахте фирмата, която искаше да дупчи морето за нефт и газ?

– Аз даже заведох дело срещу решението на МС, независимо че управляваше БСП. И бях прав, тая фирма бе с уставен капитал 5 000 лв., създадена 5 месеца преди да кандидатства. Беше далавера. И се доказа.

– Каква е сега рецептата?

– Хората нямат информация, затова се тревожат. Има много начини за реакция: медиите да помогнат чрез обръщения към кметовете на Царево, Созопол, Приморско и Бургас. Дори и с натиск да настояват за отговор какво става. Екозащитните организации като „Зелени Балкани“, фондация „Биоразнообразие“ и прочее необяснимо за мен също мълчат! Да реагира ръководството на природен парк „Странджа“ – паркът е в списъка на Юнеско. Трябва да се предизвика широко обществено обсъждане.

– Проблемът не трябва ли да се решава на междудържавно ниво?

– Отговор първо трябваше да има от министъра на екологията. Нона Караджова втора седмица мълчи. Това е смущаващо. Аз не мога да мълча, защото живея в район, където хората се препитават основно от туризъм и риболов. Затова призовавам чрез вас и останалите медии да поставите въпроса на областния управител Константин Гребенаров.

– Той обеща да отговори, бил запитал консулството.

– Искайте официалния отговор. За един много по-незначим проект, какъвто бе петролопровода, се вдигна олелия до небето, проведоха се референдуми по общини. Сега сякаш компетентните органи в България не желаят да осветят проблема. „

И още по темата:

„Областната администрация на Бургас е изпратила официално питане до турската страна дали се предвижда в близост до границата с България да се изгражда турска атомна електроцентрала, съобщи областния управител Константин Гребенаров.Засега обаче отговор няма, тъй като съседите празнуват курбан байрам. Обещали са да отговорят по-късно. Дотогава се вихрят слуховете и тревогата сред хората от Резово ескалира.

Съседното турско градче е само на 20 км от границата, а от известно време там се виждат големи кранове, съобщи Нова телевизия. Това подклажда страховете, че проект за АЕЦ има и ако той се осъществи, поминъкът тук, който е свързан с туризма, ще намалее. местните хора споделят, че това ще ги накара да напуснат родното си място, тъй като няма да има с какво да се издържат.” /БЛИЦ

Както виждате, контрастът между липсата на реакция за съществуващите ядрени заплахи в българския Север и ураганът от надигащи се страсти с обратен знак на Юг за един турски „нероден Иванчо”, е не просто пълен, а драстичен. При това не говорим за някаква хипотеза, а за действаща централа съветско производство край Козлодуй, която само през последните няколко месеца е обявявала официално трикратно спиране на един от блоковете си и еднократно на друг след последната авария на съседната мощност.

Няма протести, няма реакции, сякаш става дума за друг народ, друга държава и със сигурност- за друга епоха, за епохата на принудителното мълчание от страх.

И понеже медиите тук се правят, че не съществува критик на това статукво и противник на доказано опасната вече в световен мащаб експлоатация на „мирния атом”, като работилият 17 години в АЕЦ „Козлодуй” анализатор на ядреното гориво Георги Котев, да видим тогава какво казва разрешеният (все още) за цитиране ядрен специалист Георги Касчиев в интервю за „Дарик радио” в отговор на въпрос за авариите в атомната централа, последната от които се случи преди седмица:

Преди седмица отново.
Преди седмица отново. След пуска на блока имаше, имаше и пролетта. И мисля, че в два от тези случаи се стигна до сработване на аварийната защита на реактора.
Притеснително ли е това?
Притеснително е от тази гледна точка, че да кажем, макар да не се стигна до някакви последствия, в някои от тези режими може да има, ако има отказ на оборудване или човешки грешки, може да бъдат като иницииращо събитие за някакви аварийни процеси. Слава богу, това не стана. Но пък, от друга страна, това, което стана, е един много тежък режим за оборудването – авариен режим, в който става доста рязка смяна на температурата и налягането както във втори контур, така и в първи контур.
С прости думи?
Тогава металът и заваръчните шевове на оборудването изпитват огромни напрежения, в тях се създават микропукнатини, съществуващите пукнатини се разширяват, това особено е важно за топлообменните тръбички на парогенераторите, също така за херметичната обвивка на топлоотделящите елементи, които съдържат ядреното гориво. Натрупва се и умора в основния метал. Всъщност всеки такъв режим изяжда по малко от остатъчния ресурс на оборудването.
Тоест животът на блоковете, грубо казано, се съкращава с всяка една подобна работа в авариен режим?
Може така да се преценява, да. Например в паспорта на реакторната установка, както си спомням, бил съм научен ръководител на пуска на пети блок, изрично беше записано, че за целия живот на атомната станция се допускат 60 пъти сработване на аварийната защита от пълна мощност. Тоест, ако си представим, че ще работи 50 години, веднъж на година. И нещо друго да ви кажа: преди години много се акцентираше върху това как шести блок в продължение на няколко години, мисля, че пет години, нямаше сработване на аварийната защита, и се казваше, че това е един много ясен параметър за високата безопасност. Да де, сега по същата логика трябва да кажем, че е обратното – след като за една година два пъти сработва енергийната защита, това какво е?
Имате съмнения в начина, по който се работи в централата или годините си казват думата иначе казано за тези реактори?
Не, не може да се допуска в една атомна централа годините да си казват думата. Те са били длъжни да изяснят какви са причините, има ли някаква обща основа за тези неща, за тези откази на оборудването и са били длъжни да изчистят тези места. И така е в целия свят – когато се установи, че от някакво оборудване тръгват първоначалните процеси, трябва да се вземат съответните мерки.
Вас обезпокои ли Ви фактът, че политическо лице, а не човек с експертен опит в тази област оглави централата в Козлодуй? Тези дни нашумяха имената на нови и млади кадри, които са назначени там.
Това е изключително авантюристично и е отречено напълно в световната практика. То няма нищо общо с изискванията за висока култура на безопасност. Изпълнителният директор и всички, които са там, тяхната първа и най-важна отговорност е да осигурят безопасната експлоатация. За да могат да направят това, трябва да имат много солидни и дълбоки познания, образователна основа, опит, специализация, тъй като, ако всички сме съгласни, че ядрената енергетика е една много сложна технология, с която се гордеят българите, то тогава за всички трябва да е ясно, че не може хора без опит и без знание да се поставят начело.
Тоест не може целта един човек с мениджърски умения, който да поеме и да ръководи от тази гледна точка централата, да оправдае или поне да гарантира онази нужна експертност, която пък стои в основата на безопасността?
Такъв човек може да бъде шеф на Борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Но когато виждате, че по цялата верига, тръгвайки от изпълнителния директор на „Козлодуй”, тръгвайки нагоре през енергийния холдинг, през министерството, опирайки до вицепремиера и премиера, че няма нито един, който да е наясно с ядрените технологии, за мен това е много обезпокояващо, тъй като, ако стане една авария, кой ще даде заповед за евакуация на населението? Няма кой да даде, няма кой да реши, защото всичките в този момент ще започнат да си звънят един на друг, да питат така ли е, да не би да ги провокират, така ли е наистина…
Тоест един политик там може да направи повече бели, отколкото един експерт?
Световната практика това показва. Ако ние, българите смятаме, че с това ще създадем някаква нова, още по-добра практика, няма такова нещо, няма как да стане това.
Променя ли се нагласата в Европа към ядрената енергия и изобщо към строежа на централи? Няколко държави след „Фукушима” взеха решение, че са до тук с атомната енергия.
Има промени в много държави, тъй като последствията от аварията във „Фукушима” са катастрофални. Само като компенсации на загубите на евакуираните хора са изплатени около 10 млрд. евро, доколкото си спомням. Преките загуби за Япония са около 150 млрд. долара, а непреките с косвените достигат до 300 млрд. Смятайте, че ако в една средна европейска страна, както са България, Румъния, Чехия, Унгария, стане такава катастрофа, тя ще е напълно унищожена. Тя е пълна развалина. И досега, към началото на октомври 159 хил. души продължават да бъдат евакуирани в областта около „Фукушима”. Така че много страни – Япония, Китай и в Европа – Германия, Швейцария, Италия – преразгледаха своите ядрени програми. Например в Япония 54 реактора работеха преди аварията, а сега работят само 2 и те най-вероятно ще приемат предложената програма от специалната комисия, при която 2030 г. би трябвало да няма работещи атомни централи в Япония, а на други места е различно.
С това, което казахте, в Европа не се чака ренесанс на ядрената енергия и строителството на нови атомни централи?
Не, никъде не се очаква, но нашите политици трябва да се замислят над последствията от аварията във „Фукушима” и „Белене”, ако ще строи също в зона с висок сеизмичен риск, дали е възможно да се пресметнат всички рискове и как те да бъдат отразен в проекта, след като дори и японците не можаха да го направят.”

На фона на тези сериозни въпроси обаче тандемът ГЕРБ-БСП се кара дали енергетиката ни е „ядрена” или „атомна”. Предлагам спорът, дали централата ни да се казва АЕЦ или ЯЕЦ, да прерасне в обществена дискусия срещу ядрената лакомия под надслов ЯДЕЦ!

29 мнения за “Не АЕЦ или ЯЕЦ, а ЯДЕЦ на ядрения мазохизъм”

 1. Понеже не съм от София, а и тук си имат всичко мен ми дожаля за моя роден край. Аз няколко пъти исках, молих, надявах се да построят Космодрум Първи в полята на близо, но не би. Ние там си нямахме и продължаваме да нямаме Цецка Цачева, но виновни ли сме? Нима аз нямам право на гордост? Нима нашия край няма право на работни места? А знаете ли колко доходоносен би бил такъв проект за България, при положение че едно изстрелване на спътник мисля бе окол милион долара, а на човек около 50? Защо държавата ни търпи да пропускаме такива бизнес ползи? Нима не можем да изнасяме хора на други страни в космоса? Защо родолюбието огрява само на някои места? А и казват, че Козлодуй печелел само по 50 милиона на година, а истрелването на един човек само е пак толкова – 50 милиона и заедно с подготовката е максимум седмица, две? Пак питам защо? Защо и уважаваните от мен комунисти мълчат така гузно, къде са те да подкрепят онеправданите парии, с какво толкова Ловеч е заслужил тяхната любов?

 2. Всъщност, ако Турция реши да строи в Игнеада, което тя Е решила, доколкото има информация…. остава безсмислено цялото говорене около Белене на тема сигурност и екология в България и като цяло Балканите… за АЕЦ и пробелмите, които може да докара на България и Черно море… няма държавни граници… не можеш да го спреш с куче овчарка, телена ограда или хеликоптер за наблюдение… отделно още сме на ниво “гьол” , а комисионният апетите е така силно разпален… докато се построи, ако се започне/продължи – не ми се мисли… и най-лошото е, че покрай комисионните ще се прокарват и изцяло руски модели на политика и “оформяне” на дъжавността и отношенията политика-държава-общество… само който е запознат с релаността в Русия в последните 25 години, може да види и реално да осъзнае, че ние сме оформени по техен образ и подобие, и въпреки, че сме в ЕС И НАТО става ясно кой всъщност дърпа конците у нас и защо за 25 години поне малко не заприличахме на тази пуста Швейцария (пък макар и на Балканите)…

 3. Крещяща некомпетентност ще продължава да аварира АЕЦ „Козлодуй”.

  Ето какво е казал за „24 часа” доскорошния доставчик на закусчици, за детски градини и ясли и настоящ изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, около 11 часа след аварийното спиране на 6-ти блок и около 4 часа след като пуснах новината, че „Прогнозата за саботаж с авария в АЕЦ „Козлодуй” се сбъдна!”

  “Той обаче съобщи още, че днес са щели да спират V блок заради 4 дефектни датчика, които са върху тъй наречените приводи. Тяхното предназначение е да спрат реактора. Те са част от системите за защита.
  В момента въпросните датчици, въпреки че били дефектни, работели. Ако изключат, нямало да се разбере на какво ниво са приводите. Дори и това да стане, то няма опасност, просто ще намалим мощността, каза още Николов. Пети блок ще бъде спрян, след като се пусне шести.”

  Вие разбрахте ли, кое спира реакторите – датчиците или приводите? Нито едното, нито другото! Реактора може да бъде спрян от органите за регулиране, които могат да се движат с помощтта на приводите, но могат и да падат от собствената си тежест, без помощта на приводите.
  Как датчиците хем са дефектни, хем работят? Как тогава са разбрали, че са дефектни? Вие кога разбирате, че сте погълнали отровна храна? А? Не е ли когато стомахът ви или друг човешки орган сигнализира с болка-симптом, за нередност в организма. (Ядрения реактор играе ролята на стомаха, в „тялото” на всеки ядрен енергиен блок, а не както ядрената мафия му приписва ролята на сърце.) Защо кифладжията Николов не ни каже просто, какви са симптомите? За да ни държи „спокойни” или от елементарно неразбиране? Някой нещо му е казал, той запомнил, каквото запомнил, останалото „донарисувал” и давай да разкзвам на народа.
  Потвърждение на това е и продължаващата тирада на Николов, че датчиците показвали нивото на приводите, а не това на органите за регулиране!!! След като вече знаем, че не приводите а органите за регулиране спират реактора, то тогава защо ни е да знаем нивото на първите и да не се интересуваме от положението на вторите? Свещенна простота! При аварийно спиране приводите изключват и органите за регулиране падат в реактора под собствената си тежест, за да го спрат за секунди. Ако датчиците показваха нивата на приводите, а не на органите за регулиране, то тогава при аварийно спиране на реактора, ние (разбирайте – операторите на реактора) няма да знаем колко от шестдесетте и един органи за регулиране са се спуснали в реактора и до какво ниво са достигнали. Казано по-просто, няма да знаем дали сме спрели реактора. Но за сметка на това ще знаем, че приводите са високо над активната зона – мястото в рреактора където се разполага ядреното гориво.
  А финала е направо разтърсващ! Нямало опсност а ко не се знаели нивата на органите за регулиране (приводите, според Николов), просто мощността щяла да намалее. Потресаващо! Тогава защо въобще го спират блока? Нали това води до загуби?
  Причината за тези бръщолевения на кифладжията е, че докато той е сърфирал с баничарката по детски градини и ясли, на 1-ви март 2006 г., на 5-ти блок, в резултат на аварирала циркулационна помпа, на реактора се подава автоматичен сигнал за намаляване на мощността от 100% до около 66%. Това става с въпросните органи за регулиране. При тази операция част от тях (шест броя, от така условно наречената 1-ва група органи за регулиране) трябва да паднат от собствената си тежест, а други органи, от групи 10, 9 и ако се наложи и 8-ма (в такъв обратен ред се движат) се вкарват в реактора с помощта на приводите, докато се стигне желаното ниво на мощност. И тогава станало ясно, че част от органите, които трябва да се освободят от връзката с привода си и да паднат не могат да го сторят, защото са „залепнали”. Желаното ниво на мощност, заради авариралата помпа, не може да се достигне и дежурния инженер на блока издава нареждане за спиране на реактора. Това става с пускането на самоход, без приводи, на всички 61 органа за регулиране. И, О небеса! Какво става? Цели 22 органа от 61 не искат да паднат!!! Но това става ясно не по показанията на датюици отчитащи нивата на приводите, а на органите за регулиране. Реактора на 5-ти блок беше на ръба да се изпусне контрола над верижната реакция на деление и да се саморазгони до неуправляеми нива.
  Кажете ми вие, от къде би могъл кифладжията Валентин Николов да го знае това? Затова сега говори абсолютни врели не кипели. Затова и не се учудвайте, че откакто е станал директор (малко повече от 5 месеца) спирането на 5-ти блок е четвъртия инцидент, на който ставаме свидетели. „Старите кримки” го пържат, както си искат. Следвайки тенденцията не би следвало да очакваме край на поредицата от инциденти. А после и наслда от „грамотните” Николови разяснения.
  А къде е ЧЕП Владимир Уручев? Сигурно „кове” закони в европарламента? Или брои милионите във фонда за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация? Нали уж щеше да съветва Николов? Виждаме колко и как го съветва. За какъв ЧЕП тогава го сложиха в управата на АЕЦ-а? Предполагам че и сами се досещате?

 4. АЕЦКА плещи глупости! Що за тъпотия е твърдението, че хората от Северна /Северозападна България си падали по атомната енергетика и примирали от желание да се строи нова АЕЦ в Белене?! Аз самият живея в гр. Видин и твърдя, че няма такива настроения. Хората са неинформирани,смутени, объркани, раздвоени, чувстват своята некомпетентност да вземат подобно рисковано и високоотговорно решение! Разбира се 20-30 процента са достатъчно технически и икономически грамотни, за да са наясно, че един такъв атомен проект е безумие, както от гледна точка на финансовото състояние на страната ни, така и от гледна точка огромните рискове и заробването на поколения след нас.
  Наясно са, че се подготвя узаконяването на една огромна измама, която ще облагодетелства шепа политици и олигарси от ядрената мафия, ще осигури препитание на хиляда човека и ще досъсипе живота на милионите останали българи! Заиграването с цената на ефтиния “атомен ток” е опашата лъжа, така, както и лакърдиите за убийствено скъпите ВЕИ!
  И ето тук е ролята на политиците ни от автентичното дясно! Настъпват дните на БУДИТЕЛИТЕ! В оставащото време до реферетдума трябва да се организира и проведе мощна разяснителна кампания сред населението, с привличането на неподкупени и отговорни учени и експерти. Трябва да се отрази комунистическата пропаганда!
  Да се произнасят по темата и сугестират от екрана хора неуки и предубедени като Сергей Станишев е едновременно и смешно, и тъжно и вбесяващо. Едно хлапе, без никаква техническа грамотност, без нито ден реален трудов стаж, специалист по пагоните, кокардите и копчетата, да се изтъпани с цялата си наглост и безочие и с менторски тон да ни разяснява тънкостите на ядрената енергетика!!!
  Трябва да се насочи вниманието на хората – когато си болен, търсиш мнението на лекар, а не на инженер; ако ти трябва план за строеж, търсиш архитект, а не лекар! Не можем да оставим “баба Гицка и дядо Седефчо” да решават проблемите на ядрената ни енергетика!!! За тази цел разполагаме с учени по атомна физика, с хабилитирани специалисти, с експерти – те трябва да решат, а политиците да не умуват, а да приведат решението на практика!

 5. Дано повече хора да се запознаят с тази статия! Г-н Котев, Вие сам знаете, че кифладжията е поставен за директор с определена цел – трябва да се реализират нечии корупционни мераци и той е много удобен за манипулации. От него не се иска да е компетентен и да работи, а само да изпълнява определени инструкции.

 6. Аз съм от Ямбол и с ужас разбрах за намеренията да се строи АЕЦ от турската страна на Странджа. Сигурен съм че турците които живеят в близост ще протестират до дупка а и от нашата страна на границата ще има протести. Общо взето, ако намеренията да се строи АЕЦ на това място се потвърдят, това ще докаже липсата на всякаква балканска логика и елементарно планиране в енергетиката на района, сякаш участваме в някаква своеобразна “Надпревара във въоръжаването с АЕЦи”. Пълно безумие, тъкмо ще ги настроим и света ще мине изцяло на възобновяеми източници а ние да треперим при всяка авария и аварийка…Нямам думи, тези дето ги мъдрят тея защо не си погледнат календарите и да видят в коя година и кой век живеем вече?

 7. Уважаеми, господин Котев!
  Преди всичко благодаря за обстойната информация по случая. Четох Ви и косата ми настръхна!
  Питам се, каква част от “мъдрият” ни народ е прочел /и ще прочете/ написаното от Вас и ще си даде ли сметка какво значат думите Ви:
  “Реакторът беше на ръба да се изпусне контрола над верижната реакция …”
  Мисля си, че не повече от 10-15 процента от “мъдреците”, които утре ще гласуват на референдума могат отчасти да асимилират информацията Ви, да я осмислят и осъзнаят евентуалните последствия. Аз обаче Ви разбирам и ми става страшно, тъй като Видин е прекалено близо до Козлодуй и не ни дели поне едно що-годе прилично възвишение!!!
  Не смятате ли, господин Котев, че народецът ни в голямата си част е технически отчайващо неграмотен и изпростял, поради което единствено мрънкането на “храбрия шивач” И. Иванов от ДСБ от парламентарната трибуна и чат-пат по телевизията съвсем не е достатъчно, за да проумее природонаселението ни какво му готвят?!
  Как приемате идеята за популяризиране на материята /примерно: уран, ядрен разпад, верижна реакция, ядрен реактор-принципно устройство, “горещи зони”, зареждане, пуск, работен режим-регулиране на мощността, спиране, извеждане от експлоатация/в стил, смилаем от средностатистическия електорат. Знам, че то е съвсем нелека задача! И все-пак.Защото същият този електорат днес се чуди що за регулиращи органи са тези пръти, дето трябва да паднат,къде всъщност падат, защо трябва да паднат и какво от това, че не са паднали. Пък и тази циркулационна помпа. Аварирала – голямо чудо! За една нищо и никаква помпа да спираш цял /при това съветски/ реактор!?
  Повярвайте ми хората, от които зависим са отчайващо неуки!
  Накрая, като Ви уверявам в безкрайното уважение и възхищението, което изпитвам към Вас, моля Ви, приемете една дребна забележка – това “саморазгони” ме подразни с произхода си. Предлагам да го замените със “самоускори”. Още повече, че “разгонване” на български има по-друго значение. Извинете ме за дързостта!
  Най-искрено Ви желая здраве и успех във всяко начинание!
  С уважение!

 8. Ама и Цецка е една географка – да твърдиш, че хората от Северозапада се натискат за АЕЦ в Белене си е тотална неграмотност. За такова твърдение на изпит по география
  късат. Белене не е в Северозападна България. Северозападът вече имА АЕЦ и какво от това, нито цъфна, нито върза – ето в гр.Оряхово, на 15 км от Козлудуй няма болница. Няма и да има, защото в Северозапада просто няма млади хора. Тях ги няма, защото пари няма, училища няма, здравеопазване няма. Не се решават така проблемите – на парче и конюнктурно. Ако няма визия за дългосрочно развитие – ще си клечим върху върху заклинанията само – АЕЦ, АЕЦ, ЯЕЦ, ядец…

 9. Господин Инджев, сигурен бях, че няма да пропуснете да отбележите идиотизма на комунягите и рублофилите. Както винаги – 10! На всеки нормален човек е ясно, че комунизмът е чиста проба шизофрения.

 10. Господин Котев, много внимателно четох. Благодаря Ви за информацията! Аз мога само да добавя, че настоящият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов освен кифли и банички знае да прави и различни видове сандвичи. Разбира се, тези ценни умения на господин Николов го правят неоценим труженик и ръководител на такъв стратегически обект като АЕЦ Козлодуй. Нещо повече, дейността на ръководител на АЕЦ Козлодуй е детска играчка за ранга на господин Николов.

 11. А как искате тук в дупката,в която никой никога не наднича,освен комунистите “населението” да бъде информирано.От началото на лъжата “преход към демокрация” казвам на всички “сини лидери най” “тук е комунизъм,тук трябва да се полагат усилия и помощ,не на жълтите павета в софииската мъгла,дето нищо не знаете на кой свят сте””.Тук в дупката най комунистическа,дето никой никога не наднича да си позволиш да казваш истината е равно на самоубийство,ама съвсем найстина.Тук никакъв достъп няма до никакви “медиини”.Тук дори няма покруитие на “националнана Нова ТЖ”.Тук интернет единствено ‘адсл БТК”.Тук само “радиоточката – национално уж радио” и чалга много чалга “медии”.Аз пиша истината,но никой не ми вярва,ама абсолютно никой,по ви харесва комунистическата диагноза дето ми се поставя постоянно “луд”.От есента на 2009г,след като през пролетта заровиха Майче ми започнах да пиша,помощ да търся,каквото беше останало от мен да спасявам,но грешка направих от “нощната радиоточка ” започнах и това ме дозакопа,та вече почти нищо не остана от мен.А ИСТИНАТА Ви казвам,нищо незнаете за ИСТИНАТА булгаристанска за “що така все си снърди и все на по зле”.Неможе да си “обяснявате” защо тук така “населението” “мазохистично” без да ста надничали в дупката,с ФАКТИТЕ да се запознаете,а не от поднесените ви псевто жълтопавейни “журналя”.
  Тук северозападнало от крайният квартал на “сталичная” си е така ,както си от “светлата дата” 9.9.1944г,само петолъчките са боядисани в тон с оградата на която са по мое щение от времето на палатката.Тук имаш “избор” “не знай много,не надигай глава и живей като скот”,”бягай от тук и се спаси”,”оставаш и надигаш глава- мъртав си ти и блиските ти”.Сега във Вашата България това.
  Криводол ул.”25 – конгрес на КПСС” номер 13.Един,който казва винаги истината с истинското си име,не анонимно “няма избор”.А и никой неме брой вече за жив.Наказан от всякъде,от всички,щото си позволява още да мърда.

 12. 9-то септемврийско “празнично” събитие,”медийно интересно”.Само когато трупове има,тогава !
  http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Otnovo-katastrofa-s-vlak-na-ograniaem-zhp-prelez.aspx
  публикувано събота, 10 септември 2011 11:22
  “Влак удари товарен микробус на железопътен прелез преди гара Криводол. Инцидента е станал малко след 18:30 часа на 9 септември. Влакът, пътуващ от София за Видин помита товарния автомобил, който е преминавал през прелеза при спуснати бариери и го влачи около 30 метра.”
  Та “вземате бял чаршав,поривате се с него и вървите бавно с позитивна усмивка към гробищата” информирано – съвети за населението от времето татово при ядрен конфликт.
  И да бъдете позитивни !Бог си знае работата…!

 13. Ние сме против номинацията на Б.Велчев за конституционен съдия
  http://www.peticiq.com/ne_na_provalenia_prokuror
  Подписи (351) – няма далавера за гражданята.
  УНИКАЛЕН ШАНС ЗА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ!
  http://www.peticiq.com/signatures/keshebgenergy/
  Подписи (4 326) а,е тука “безплатно,на далавера за гражданята виртуални”
  “уния горе” и “оная държавата” ,а и “рибата меришела от към главарта”.
  А Конституция и “цялата власт пройстича от народа” – главата !

 14. Както става ясно, не референдумът е проблемът, а онова, което се опитват да скрият с неговото провеждане.

  И понеже са кифладжии (и в пряк, и преносен смисъл), както сполучливо е написал Г.Котев, те не са наясно, че трудно могат да се скрият толкова важни неща от толкова много хора за толкова дълго време. Колкото и европейската ядрена мафия да се опитва да покрие кифладжиите край Дунав, от определен момент нататък те ще станат твърде опасни не само за здравето на ядрената индустрия в ЕС, но и буквално за здравето и живота на няколкостотин милиона европейци. (Но пък от друга страна, защо да обиждаме кифладжиите – те произвеждат нещо, макар и дребно, а Кифладжиите – нищо, освен проблеми, и то едри.)

  Очаквам силен външен натиск да си оправят бакиите в Козлодуй, за да не продължават да ритат столчето под обесника “ядрена енергетика”.

  А евро-натиск вече има, и то само за няколко дни – за съдебните назначения (и в Съдебния съвет, и в Конституционния съд – кифладжии), за свободата на медиите (Н.Крус и немския посланик), а скоро очаквам и по отношение на външната ни политика (продажба на нов вид експлозиви в Близкия изток)…

 15. Не би било зле, Аецка да прочете как Онтарио плаща на съседен щат да приеме тока им.

 16. До г-н ПАВЕЛ ТИНКОВ.

  Благодаря за инереса и разбирането! На мен ми се струва, че не толкова народа ни е технически неграмотен и невеж, а по-скоро ядрената мафия използва много умело средставата за пропаганда и лъжа не само у нас, но и спед хората в много други народи по света. Тази гигантска пропаганда и манипулация продължава вече повече от половин век и на практика хората са зомбирани на тази тема.

  Не смятам че е нужно да се правят ограмотителни курсове по технологията на работа на ядрените реактори, защото съм абсолютно категоричен, че ядрената енергетика следва час по-скоро да прекрати своето съществуване, в целия свят. (Макар и да сте прав, че много малко хора ще разберат по-горе описаната от мен случка.) Не е и нужно чак какво усилие от страна на всеки човек, за да разбере вредата и опасноста от развитието на тази индустрия. Давам за пример г-н Иво Инджев, с който имам честа да съм съавтор на книгата “Ядреналин”. Г-н Инджев няма никакви специални познания в областа на ядрената технология. Но по хода на писането на книгата на него практически всичко му беше ясно. Само два случая имаше, когато той ме помоли за допълнителни разяснения. С това искам да кажа, че всеки който прочете книгата ще добие повече от достатъчна представа за този сектор на индустрията. Това не е реклама, а факт. Забелязвам го и от коментарите на хора, които вече са я прочели и вече гледат по много по различен начин на този отрасъл.
  Поздрави!

 17. Няма да се трогнат от сериозните предупреждения на експертите нито оскотелите от глад и мизерия “северняци”, баламосани и зомбирани до безсъзнание, още по-малко Р.Овч и компания, нито пък ядрената мафия или пък малоумните петоколонници, които изтръпват при мисълта, че ще строшат хатъра на батюшка Вова.

 18. Понеже :Posted by 1 наум | октомври 31, 2012, 19:18
  “а скоро очаквам и по отношение на външната ни политика (продажба на нов вид експлозиви в Близкия изток)”
  Та си рекоя “айде като се чака експлозия…”
  СЛОВЕНЕ =СЛАВЯНИ, НАЙ-ГОЛЯМАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.
  http://protobulgarians.com/falshificatsiya.htm
  Иван Танев Иванов 07 януари 2006 год.
  Историческата истина обаче е съвсем друга и точно тук се крие голямата фалшификация! Нека оставим настрана факта, че по време на тези събития, Москва е все оше никому непознато село.
  Азбуките български са с начало Арамайк асириан,древното племе ,без майтап.
  “Бог си знае работата”,ДА!
  Да кажа ли?,понеже времето си цък,цък,цък….Какъв зара на “Москва е все оше никому непознато село” чрез русофилските партии да владее Великобългарските и Сирииски територии,а както и колко болен е “български нацист”.Аууу!Гледате в пръстите на краката си,аз какво съм виновен !Пък и “светлините на големото село” заслепяват !
  (айде със “славянски” азбуки веди) Амин !

 19. До всички ,които обиждат кифладжиите!
  Не е морално, и е дискриминационно , да обиждате професията!
  Г-н Николов НЕ е кифлджия , той е търговец на кифли. Има голяма разлика между търговец и производител!
  Кой от вас би произвел дори и една кифла, която да МОЖЕ да продаде???
  Г-н Котев , вие бихте ли се наели?
  Някой друг???

 20. Уважаеми г-н Инджев, вече втори мой пост от последните три дена не се появява като коментар под Ваши статии, вкл. и тази от снощи.

  Какъв е проблемът – технически или друг. Помогнете ми да се ориентирам.

  Моля да ми отговорите на посочения мой имейл p_p_trojanski@yahoo.com.
  С уважение,
  Петър

 21. А, сега се вижда, че е за модериране, а вчера не излизаше подобно съобщение – явно причината е, че сега не съм попълнил третото поле – Web site

  Все пак, ако имате видимост, моля да пуснете вчерашното?
  И да ми кажете да не попълвам Web site

 22. До ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КИФЛИ

  Извинявам се! Моля за извинение всички пекари, хлебари, сладкари и кифладжии!

 23. към Петър Пенчев:

  Възможно е да съм допуснал някаква грешка, но при мен няма вчерашен Вас пост.
  Пратете го, моля, отново.

 24. При възникналата внезапна радикална разлика във виждането на перспективите на атомната енергетика в югоизточна България инициаторите на Референдума за АЕЦ май се оказват в ситуация, характеризирана от спортния коментатор Петър Василев с думите: “Каква невероятна поредна драма, уважаеми зрители!”.
  На този фон методът на “фурнаджийската” лопата тип “бат’ Бойко” като че ли е за препочитане!

 25. Сигналът, че АЕЦ “Козлодуй” работи при повишена мощност без издадено разрешение от АЯР, бе от 27.03.2012 г. Добре е все пак, че Комисията по петиции към Европарламента преди два дена ни съобщи, че Сигналът го възлага на Еврокомисията за разследване и доклад в ЕП.

  Не че не сме се парили от подобни действия на Брюксел, но ни остава да ‘стискаме палци’ до … Референдума да няма пета авария в АЕЦ “Козлодуй”, повтаряща се на едно и също!!! оборудване(като шивача – реже го и все късо). След Референдума народонаселението да му мисли.
  http://www.eurochicago.com/2012/11/signal-na-ass-anna-politkovskaya-e-vazlozhen-na-evrokomisiyata-za-razsledvane-i-doklad/

  Вчера бях допълнил в поста си тук, че този сигнал на АССАП бе по предоставеното ни лично от автора, разследване на Георги Котев, на когото благодарим.

 26. Г-н Котев , благодаря за извинението, но не е въпроса само за производството на кифли, имаше и подтекст за АЕЦ Козлодуй и неговото ръководство. Надявам се,че сте го схванали?!?!?!

 27. България казва “НЕ” на нови ядрени централи!Обществено събитие · От Petar Kardjilov. понеделник, 05.10.2012 г. 12:00.. пл. Независимост

  Най-спешните причини за протеста:
  – безумието за строителство на нова АЕЦ в България
  – безумието за строителство на АЕЦ и ТЕЦ в Турция до Резово
  – непрозрачността в ядрения сектор в България
  Организатори: ПП “Зелените”, Българска антиядрена коалиция/БАЯК/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.