Опит за събуждане

ОБРЪЩЕНИЕ към Министъра на Образованието, младежта и науката и към Председателя на Българска академия на науките

ОБРЪЩЕНИЕ

към Министъра на Образованието, младежта и науката и към Председателя на Българска академия на науките
от Женя Георгиева, магистър по психология, Софийски университет, София, „ръкопляскала” срещу Конференцията в СУ на 19.10. 2012 и от 1043 граждани, присъединили се в рамките на 1 ден  /броят им продължава да расте/  към специално сформирана в знак на подкрепа на това

обръщение ФБ група :

ТЕ ПАК СА ТУК, ТЕ ПАК СА ТЕ…НО ТИ СИ ДРУГ !

Господин Министър, Г-н Председател на БАН,

Наближава денят на българските будители. Институциите, упълномощени да въплъщават, развиват и отговарят за българската наука и българското образование ще имат неприсъствен ден. Ще празнуват. От ученика в най-малкото българско училище в някое градче, до Вас двамата, господа. Включително Ректорът на най-старото висше училище в страната ни.
И той ще празнува.
Нищо чудно той отново да произнесе и някоя възпламенително-будителска  реч към „възпитаниците” си, призоваваща ги към свободолюбие и отпор на простащината.
Само че, преди това, господа, след паметната най-перфидна простащина, състояла се десетина дни преди този значим български празник  в заведението, за което отговаря, той дължи обяснение в какво качество се обръща към българските студенти.
Дали изобщо притежава качеството, което да му даде това право – на обективен учен и демократичен ръководител на деполитизирано елитно висше учебно заведение?
И дали не го прави в качеството си на продължител на традицията на злоупотреба с науката и образованието, както и с професионалното си положение в името на интересите на една партия?
Това звучи в общественото съзнание, господа, от 19.10. насам.
И омерзява дори приближаващия се празник. Защото в него то придобива и още по-конкретно и грозничко значение: Дали не се обръща към младите хора в качеството си на пряк потомък на ректор на същото заведение от времената на пълновластието на тази партия и лоялен продължител на „най-добрите” и традиции на употреба на науката за собствени нужди?

Че кръгът привилегировани „отварачки” на българското общество от времето на злоупотребите с наука, образование, култура и с всички други обществени сфери, спретнал си среща на територията на СУ, е пак тук и пак си е същият  – това, го видя българската общественост по време на  широко отразеното  и предизвикало скандал събитие. Организирано и ръководено от професор – член на Висшия съвет на БСП,  връчила официална покана на фигурата, оглавявала онзи отдел на ДС, отговарял за следенето и тероризирането именно на българските учени и преподаватели. Видя българската общественост  как завоювалият прозвището „Митьо Гестапото“ удостои нАучното събитие с височайшето си присъствие под ръка с бившата благоверна на един официално прогонен от България висш функционер на „братското” КГБ. Зърна смачканите  под натиска на гузността им и на студентския и граждански протест, физиономии на участниците. Чу гънещите се гласове. И си припомни осезаемо майсторлъка им в йезуитското използване на словото.

Те пак са си ТЕ. Те пак са ТУК. Въпросът, който поставям с това обръщение е:

Министърът на образованието и науката днес ДРУГ ли е?  Председателят на Българската академия на науките – ДРУГ ли е? Ще бъде ли този скандал напълно неглижиран от Министъра, /в стила на бившия Първи „…да се снишим, другари, докато мине бурята !”/ .  И  не просто неглижиран и игнориран, а дори възнаграден от Председателя на БАН : Дни след скандала в СУ, ректорът му е произведен в член-кореспондент на БАН.

На новина като тази, изтекла в общественото пространство, и подхожда фразата:
„С прискърбие научихме, че…”

Защото умря пред очите ни всякакво доверие, че в България днес има наука, има образование, на което можем да разчитаме. Че науката и образованието ни вече са ДРУГИ.  Не онези, които отхвърлихме, отвратени от тяхната десетилетна функция на пропаганда, наукоподобност, и непрекъсната възхвала не на какво да е, а на престъпен тоталитарен обществен строй..

Днес, 23 години след това, и българската наука  и българското образование бяха напъхани в  интензивното реанимационно отделение. Има още някаква възможност да се реагира. И тя е:

Да изискате на 1 ноември, на деня на българските будители, Ректорът  на СУ да се обърне към обществеността. Не към българските студенти, които на 19.10. показаха, че са доста по-напред от него –  не само по свободолюбие, но и в оценката си на недалечното ни минало. А към цялата българска общественост, на която, след устроената с негова подкрепа обществена провокация, той дължи  да подаде ясна позиция по един въпрос:

КАКВА Е НЕГОВАТА ОЦЕНКА ЗА ОСЪДЕНАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ И ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ТОТАЛИТАРНА ОБЩЕСТВЕНА СИСТЕМА, НАЛОЖЕНА И ПРОСЪЩЕСТВУВАЛА В БЪЛГАРИЯ В ИСТОРИЧЕСКИЯ ПЕРИОД 1944 -1989г.

Има ли според вас, Господа, още мегдан за избягване на този въпрос от  г-н Ректора и бивш декан на Историческия факултет?

Г-н министър на образованието, младежта и науката, какво отношение ще има българската младеж към академичните институции и към своето министерство, ако Вие не изискате Ректорът на СУ и бивш декан на Историческия факултет да даде ясна позиция на учен относно периода, за който не само студентите, дори журналистът Бареков показа, че е доста по-напред от него като яснота за цялостната оценка! Като формулира въпроса си по един от дебатите относно конференцията така: „Светъл лъч ли е Людмила Живкова  в една тъмна епоха?”  Необозримо по-напред не само от Ректора, но и  от настоящия Декан на Историческия факултет, от преподавателите в него, т.е. от академичната институция, упълномощена  да подава обективни научни оценки на българската история  и отделните периоди от нейното развитие. Щом като, за разлика от тях постави въпроса за оценката на една фигура от най-новата история на България В КОНТЕКСТА на оценката на цялостния исторически период.

Защото и той, като всеки поне донякъде разумно мислещ човек, предполага, че такава оценка на  историческия период несъмнено е налична  като ПРЕДПОСТАВКА, върху която ИФ се занимава с частния въпрос за оценка на една от неговите високопоставени фигури. Защото е недопустимо и немислимо, че такава оценка на цялостния исторически период, няма от страна на ИФ. Че той е абдикирал от функцията си да даде такава. Вече 23 години. Че бяга от  негативна оценка  на цялостния  историческия период  на властване на една партия, изравнен с национал-социализма  като тоталитарен режим и осъден като престъпен и от Европейския и от Българския Парламент.
Този опасен прецедент е в унисон с поведението на преименуваната наследничка на същата тази партия. И Историческият факултет на СУ и БСП  избягват цялостната негативна оценка като запълват празнината с активно издирване на малки плюсчета, които да пуснат в нея. В това си бягство от цялостна оценка като от огън, ИФ се хвърли към тази , чието завещание беше: Мислете за мен като за огън. И е на път да изгори, уви, не за да свети!..

Абсолютно независимо от това дали Л. Живкова е, или не е отворила дупка в желязната завеса, тази злополучна конференция прогори дупка в розовата завеса, под която до сега партийната лоялност необезпокоявано е била поставяна над научните  принципи и стандарти. През тази дупчица надникна  българската общественост и се стъписа.
Г-н Министър, г-н Председател,

българската общественост обръгна на нетърпими неща. Най-честият коментар, който можете да откриете в разговори или под публикации в интернет пространството, независимо колко чудовищна е новината , визирана в тях, е: „Нима си учуден?”
Този път, обаче, реакциите бяха:

„ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!!!”

Че подмяна на нашето минало се прави от партията, стремяща се да отхвърли отговорността си за него, поставяйки търсенето на електорални дивиденти над обществения  интерес – не е новост. На 19.Х. и обществеността и Вие, господин министър, получихме силен сигнал, че в подмяната на миналото ни участва и академичната общност, употребявайки  бастиона на деполитизираната наука в страната ни, призван да отправя от тази свещена за българската наука територия обективно-научни послания към българското общество.

При това участието на ИФ и Ръководителя на държавния университет е с напълно идентичен стил на този на извършваната от БСП подмяна. Няма по-нечистоплътен, нито по-опасен и деморализиращ начин на извършване на подмяна от именно този стил: Заместването на обобщената цялостна оценка с частни крайпътни оценки. Наречен от философа Бертранд Ръсел: „подмяна на логическите нива”.

Г-н Игнатов, преди няколко месеца, Вие лично, при това от името на цялото правителство, произнесохте отчетливо:

„Подмяната на нашето минало е заплаха за националната сигурност.”

Надявам се, в тази ситуация, няма нужда да обясняваме на човек, имащ тази яснота, че е опасно да не реагира!

Светъл лъч ли е Людмила Живкова  или тъмнотата на епохата не може да позволи такова определение върху член на ЦК на БКП е вторичен въпрос. При налична негативна оценка на този период, никой не би имал против да се анализират и търсят – кой където си реши и може – някакви малки плюсчета. Поне никой, който е наясно, че няма човешко явление, което да е 100% негативно. ПРЕОБЛАДАВАНЕТО на негативното е това, което определя обективната научна оценка на едно явление, именно като негативна.

Г-н Министър на образованието, младежта и науката, не поемайте и върху себе си омерзението, което с основание изпитват българските младежи към подобно лицемерие и абдикиране от поетите функции. Не ставайте част от процеса на абдикиране от отговорност. Изискайте такава оценка от дължащите я на обществото ни сега. При неспособност да се подаде тя – независимо дали от научна немощ или от партийни пристрастия, Ректорът на СУ, настоящият  Декан на ИФ и всички преподаватели, взели участие в подменянето на тази оценка с опит да раздават индивидуални индулгенции,  губят правото си да заемат постовете и функциите, с които са упълномощени от обществото ни.

Нещо повече – показват, че 23 години сме си затваряли очите пред употребата на тези функции от тяхна страна за реваншистко-партийни  цели. И че се налага спешно да се преоцени продукцията, излязла през този период от представителите на тази институция! На първо място – учебниците за българските ученици. Както и спешни предложения за допълване на Закона за осъждане на престъпния обществен строй от най-новата ни история, които да придадат на този Закон операционалност и да предотвратяват бъдещи злоупотреби с науката и образованието за неговата явна и/или още по-деморализиращата за обществото ни – подмолна реабилитация чрез подмяна на общата му оценка  с частни, псевдонаучни, роднинско-приятелски позитивни оценки.

Мога само да се надявам, че и вие, господа, няма да абдикирате от поверените ви функции. И съпровождащата ги  отговорност да стимулирате конструктивни процеси в толкова важната  за бъдещото ни развитие като нация сфери на науката и образованието, младежта. Химнът ”Напред науката е слънце!” се изпълняваше с патос и в годините, когато злоупотребата и с наука, и с образование повече заслужаваше една небългарска песен: „Ослепен от науката, аз бягам”. /Blinded by science, I’m on the run/

Надявам се силно, да НЕ избягате. Да НЕ се държите като слепи и глухи към това, което разтърси общественото внимание. Българските медии показаха поне донякъде, че не са точно тези, които бяха по времето, в което трите фигури, отговарящи за БТА, Българското Радио и Българската Телевизия носеха имената: Глухчев, Тихчев и Трайков. Спомнете си! Не си измислям. Наистина това бяха имената!

Въпросът сега е, дали в деня на българските будители, няма да ни се наложи да  раздадем тези имена като прозвища, разпределяйки ги между  Министъра на образованието, науката и младежта, Председателя на БАН, и Ректора на СУ. Силно се надявам да не ни се наложи!

Женя Георгиева
– магистър по психология, Софийски университет, София;

– автор на 123 научни публикации и съобщения на български и английски, вкл. такива, преведени от реномирани издания на френски и унгарски език;

– член на български, европейски и световни научни асоциации, включително учредителен Съ-председател и Председател за Източна Европа на Международната научна общност за прилагане на системен подход към процесите в обществата в преход „Системи в преход” (SiT). От 1993г. насам SiT функционира и като официална под-структура на Международната асоциация по фамилна терапия /IFTA/

– изнесла на наУчна конференция в Будапеща, Унгария през август 1991г. /в дните на „Пуча” в тогавашния СССР/ разработка на двама български и един германски автор, спечелила Конкурса за най-добър научен анализ на психо-социалните процеси в света след падането на Берлинската стена. Разработката е удостоена с две международни награди, с връчването на които се ангажира първият демократичен Президент на РУнгария:
– Наградата за 1991г. на Световната психиатрична асоциация;

– Наградата за 1991г. на Международната Фондация за световно разбирателство „Масерман”.

преподавател в Медицински университет, София, притежаващ най-ниската степен на научно звание в България,

За сметка на това, притежател на най-висшата титла пред нечие име:

в качеството си на един от 1043 членове на сформираната в знак на подкрепа на настоящото обръщение ФБ група:  ТЕ ПАК СА ТЕ. ТЕ ПАК СА ТУК… НО ТИ СИ ДРУГ! и особено в качеството си на един от десетките студенти и интелектуалци, „ръкопляскали” час и половина на проведената в СУ на 19 октомври 2012 нАучна конференция . Сещате ли се коя е тази най-висша титла, господа?

ТИТЛАТА: СВОБОДЕН!

Пожелавам Ви я!

31. 10. 2012, София

 

27 мнения за “Опит за събуждане”

 1. Няма как това да се случи , което иска авторката , докато на власт е мутро-комуноидната герберска мафия. .Само масови протести , а не единични , по браншове такива , ще стреснат бандитите, които управляват държавата . И дано по- малко фалшификации на изборите да направят , за да паднат от високо.Лошото е , че се подготвя ново НДСВ, нов ГЕРБ- проект – на др. ПРЪМОВА .

 2. Искрено се радвам, че в България има все още свободни хора

 3. Поклон пред гнева на магистър Женя Георгиева! Търпението потъва и изплува гнева. Излъгани останаха всички, които очакваха вълкът да смени освен козината си, поне малко от мирогледа и характера си. По това, колко медии ще посмеят да публикуват гневното обръщение на магистър Женя Георгиева, ще разберем дали сигнала, даден преди дни от посланика на Германия, е достигнал до “производителите” на новини и можем да преброим свободните такива.

 4. Великолепно!!! Присъединявам се към изложеното по-горе, в тези дни на горест и отчаяние, г-жа Женя Георгиева е светъл лъч, който ни дари с малко топлина.
  Димитър Димов, София

 5. До госпожа ЖЕНЯ ГЕОРГИЕВА:
  Поклон! Във възторг съм! Възхищавам Ви се! Подкрепям с цялата си душа всяка дума от написаното.
  Бях отписал “акадимичната ни общност”. Днес вече знам, че има надежда.
  Бъдете все така смела и безкомпромисна!
  Бъдете здрава!
  С дълбоко уважение!

 6. Ocтaвки дa подадaт нeмeдлeннo opгaнизaтopкатa Бaeвa и нeaдeквaтникът Илчeв! CPAM мe e, чe cъм зaвъpшил/a yнивepcитeт, в кoйтo cи разигpавaт коня кoмyниcтичecки динозaвpи!

 7. 4% – толкова са хората в Вългария притежатели на така наречения здрав разум. Словом – четири процента. Безспорно, госпожа Георгиева е от тези 4%.
  Господин Инджев, може би си спомняте, че в личен разговор с Вас, аз споменах, че мнението на хора като нас, това което мислим и говорим, е глас в пустиня. Надявам се, да не сте се обидили. Разбира се, това че нашите гласове, са глас в пустиня, не бива да ни отчайва. Пък и друг избор нямаме! Дори и да станем хор на гласовете в пустинята, заслувава си да опитаме. Не бива да спираме!

 8. „Девети септември 1944г.Ликуваше победилата революция.
  Някогашния професор археолог и довчерашния управник на монархофашистка България се отправи за последната си среща.Среща със Страшния съд—Човешкия и на историята.А пред него не можеше да се разчита на снизхождение и милост”
  Това е финала на предговора от 180 стр. на акад.Илчо Димитров на издадения през 1990г, ‘Дневник” на Богдан Филов

 9. Поздрави за г-жа. Георгиева и пълна подкрепа на писмото ѝ!

 10. БЛЕСТЯЩО!,но г-жа Георгиева се обръща с призив съм мин.Игнатов,игнорирайки ФАКТА,че той,Игнатов, е от същото комунистическо котило към което принадлежат огромна част от управляващата днес върхушка.Да не забравяме за миг,че Премиер министъра Бойко Борисов възвелича ДЕЛОТО на Тодор Живков,построил ДВЕ Българии!Че той,Б.Б. в битността си на Гл.Секретар на МВР,взе участие при откримане паметника на своето Гуру-Т.Ж. в Правец,церемония водена от Георги Първанов.И т.н….Въобще,слогана”Ние пак сме тук”продъпжава да бъде актуален,въпреки мимикрията на членство в ЕС и НАТО.И в тази мимикрия участва доста голяма част от БГ народонаселението.За съжаление!!

 11. БРАВО!
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БУДНИТЕ И ЧЕСТНИТЕ!!!
  Днес се навършват и 100 години от раждането на писателката ЯНА ЯЗОВА, убита в най-мрачните години на тоталитаризма, за да бъдат откраднати произведенията й от комунистическите хрантутници на семейство Живкови и ДС, а архивът й разграбен и унищожен. Дано потъпканите имена се върнат и заемат полагащото им се място на олтара на науката и изкуството, защото дотогава там ще се въдят подобните долни твари.

 12. Напълно подкрепям. Така повече НЕ ТРЯБВА, НЕ МОЖЕ, и НЯМА да я бъде!

 13. Браво! Дано доживеем изчистването на
  България от комуноидните изчадия и
  техните мутренски потомци!Жалко е че
  те имат възможност да ни тормозят все още!

 14. Въпреки всичко тези идиоти, полезни или безполезни, постигат целта си, па макар и частично. Дори авторката на тази чудесна инициатива, сякаш изпитва “шведски синдром” – “запълване на празнината с малки плюсчета”. На тях това им стига. Поне засега. Не съм склонен да приема няколкото западни филми, подкрепата на придворни художници или частичния достъп до забранена литература за “равнозначни на човешки подадената чаша вода от терориста на неговите жертви”.Сигурно няма да цитирам точно съобщение от френската преса от ония години, но смисъла е следният: “Лувъра беше отворен в неработен ден, специално за българската принцеса”. Не беше посочена сумата, която е накарала служебните лица да предприемат тази стъпка.

 15. Чудесен начин да отпразнуваме Деня на будителите с Обръщението на г-жа Женя Георгиева! Честит празник и на теб, Иво, защото за мен си един от оскъдно малкото съвременни будители! Жалко, наистина, колко малко сме “другите хора” в България! Жалко, че това се отнася и за тези, които трябва да са най-будната част от обществото-студентите!

 16. Нямам ФБ и за съжаление не съм се включила в групата във ФБ, но привествам написаното от Женя Георгиева. Честит празник- денят на будителите, сред които Людмила Живкова определено не е.
  д-р Радостина Славчева

 17. Иво, благодаря ти! Честит ти празник, съвременни будителю! Честит да е и на общността от будни хора,сформирана чрез твоя блог, всеки от нас правещ по нещо, за да не е нужен чак 100 годишен сън на най-красивата енергия в обществото ни, която майсторски бе упоена.
  Благодаря ви приятели за коментарите, които будят голямо вълнение! Независимо кой е проф. Игнатов, той е министър на образованието, младежта и науката. След скандала с тази конференция, не може да мълчи! Колкото повече го натиснем – толкова по-трудно ще му е да продължи да показва доколко е абдикирал от нормалните си функции. Ще подам линка на ФБ групата ТЕ ПАК СА ТУК. ТЕ ПАК СА ТЕ…НО ТИ СИ ДРУГ ! за да могат подкрепящите обръщението да се присъединят – ако решат. Както и да са в течение на събитието, което замисляме пред телевизията, ако няма реакция от министъра до 1 седмица. Още повече, че тази група има намерението да стане “Екип за спешно реагиране” – за да не оставяме ескалиращите опити за реваншизъм и ре-живковизация, без реакция.
  Живи и здрави да сме, да имаме енергия да ЖИВЕЕМ свободата, докато се борим за възникването на Култура на свободата в обществото ни.

 18. Г-н Инджев, поздравления за празника на будителите!Радвам се, че мога да Ви чета и да вярвам, че някога в България нещата могат да се променят.

 19. Днес 01.11 случайно се загледах в предаването на БНТ “Лице в лице”.Коментираха темата за Деня на Народните будители. В един момент с типичния си сарказъм Сашо Диков попита:” Е добре де, къде са сегашните будители?” – в смисъл, че ги няма, няма такива. /предавам въпроса му по смисъл,не дословно/ И тогава водещият Димитър Цонев бързо и категорично го опроверга: “Има ги!” Сащо Диков:” Къде???” Д.Цонев: “Как къде? В ИНТЕРНЕТ”!!!
  За първи път чух от такава висока трибуна, каквато е все пак БНТ, такова категорично признание, за един толкова категорично прикриван, потулван факт!
  Дано един ден Гласът на Будителите от интернет да достигне и чрез средствата за масова информация до ума и съзнанието и на хората без интернет!
  Дано!
  Към Вас Будители от Итернет – вярвям Ви и подкрепям Вашия стремеж към истината!

 20. Женя, възхищавате ме! Може да сме 4%, а може и да сме доста повече – всичко е в нашите ръце. Защото аз (мисля, че и Вие също)съм непоправим оптимист и вярвам в силата на доброто и здравия разум.

 21. Блестящо! Моите адмирации към Жени Георгиева! Безпощадно точно! Присъединявам се към всичко, казано от нея! Все още има надежда за България!
  Благодаря на г-н Инжев, че публикува това нейно писмо, иначе как щяхме да узнаем за него?!!
  Честит празник на всички, в които гори духът на Будителите!

 22. Напълно съм съгласен и напълно подкрепям обръщението на Жени Георгиева и съмишлениците и колеги, студенти и други демократично настроени граждани. Но лично на мен ми се искаше това обръщение да бъде с по-остра насоченост към и призив за отстраняване от университета на конкретни преподеаватели (като Искра Баева, проф.Илчев, проф.Пантев, и редица други ретроградни “учени”, които открито се стремят към реставрацията и възвеличаване на рухналият социалистически или комунистически строй и провалилите се негови идеолози и ръководители) които манипулират съзнанието на младото поколение. За такива хора няма и не бива да има място в българското образование и култура.

 23. Поздравления на Жени за “Екип за спешно реагиране”! Поздравления за обръщението й!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.