Призрачност при избора на съдии

Свикнал съм да съм в малцинство по отношение на онова, което повечето българи харесват или не. Това често ме вкарва в графата „чуждопоклонници” или направо „предатели”.
За разлика от мнозинството българи не харесвам смъртното наказание от сърце, а не заради европейската директива.
За разлика от мнозинството не мисля, че циганите трябва да бъдат кастрирани, насилствено интегрирани или „само” игнорирани в техните гета.
За разлика от болшевизираното болшинство у нас не харесвам употребата на „мирния атом” за производство на електричество, макар той да е внедрен в душите и сърцата на мнозинството мои сънародници от десетилетната пропаганда.
За разлика от болшинството съм направо „меншевик”-не харесвам руската политическата физиономия, макар България да държи първото място в Европа по харесване на Русия ( каквото и да значи това).
Приличам обаче по нещо на повечето българи -не може да се каже, че „харесвам” кой знае колко и европейските институции, но когато става дума за доверие се класирам сред преобладаващата част от нас, които се доверяваме много повече на ЕС и неговата бюрокрация, отколкото на българската.
„Eдва 16 процента от българските граждани има доверие в съдилищата на собствената си страна или виждат подобрение в работата им през последните пет години. За сравнение дори в сочената с пръст заради правните си проблеми Румъния доверието в съда е по-високо – всеки четвърти румънец вярва в почтеността на тамошните съдилища.
През последните пет години не се наблюдава каквото и да е стопяване на планината от недоверие и подозрения в корупция, която общественото мнение в България е натрупало спрямо съдебната власт. Несъмнено основна роля за това играят скандалите с и между магистратите, защото пак за последните 5 години едва 7 на сто от пълнолетните българи са имали някакво вземане-даване със следствие или съд. Доверието към МВР също не бележи особен прогрес. В „нашата полиция” имат вяра по-малко от една трета от българските граждани. Така по показателите за доверие на своите граждани в националната правосъдна и правоохранителна система България убедително заема последното място в Европейския съюз.”
03.08.2012 г. „Дойче веле”
Същевременно ние българите сме номер едно в Европа по доверие на гражданите в ЕС.
На фона на тази картинка, как мислите, на кого ще повярва мнозинството от българите в скандала с Брюксел заради назначаването на нови български конституционни съдии, гласувани вчера от послушната на Бойко Борисов машина за съгласяване с него в Народното събрание без на номинираните да бъде зададен нито един въпрос? При това от Европейската комисия изрично предупредиха само преди два дни, че посочените кандидати за важните постове трябва да преминат през публична процедура на задаване на въпроси- т.е. през прозрачна парламентарна проверка.
В разследване на „Медиапул” и „Капитал” се припомня, че току-що назначената с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и части от БСП ( новата тройна коалиция?!) в конституционния съд Венета Марковска, която е заместник-председател на Върховния административен съд, е в приятелски отношения с Георги Георгиев,арестуван през януари 2010 г. Според свидетели Георгиев се е държал арогантно и е размахвал карта на Върховния административен съд, каквато няма право да притежава. Двамата полицаи обаче си изпълнили служебния дълг и го арестували, заради което по-късно са уволнени.

Марковска, доказано, е в приятелски отношения и с Румен Еленски, адвоката на Ахмед Доган по делото за хонорара от 1.5 млн. лв., който се явява по нейни дела.
Ако това е „компромат”, значи определено в Брюксел, на който българите вярват, вярват на „компромати”. Защото реагираха вчера безпрецедентно остро след като препоръките им за критериите при подбора на конституционни съдии в България не само не бяха взети под внимание, но практическа са бламирани от управляващите тук. ЕК заплаши с извънреден доклад: (не)приятелски огън, но не случаен, а предизвикан.
Право на Европейската комисия е да наблюдава и прецени необходимостта от междинен доклад. Не бих могъл да коментирам това изявление“, азявява в интервю за „Труд“ зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, който също бе избран за член на Конституционния съд като кандидатура на ГЕРБ.
В превод на европейски език неговата реплика означава нещо като”да си гледат работата”. Това можеше да е проява на първично чувство за независимост и патриотизъм дори, ако беше казано обаче на място, а не като безпомощна, лишена от аргументи реакция в защита на една управленска арогантност.
Прав е юристът с диплома по право от полицейска школа Анастас Анастасов- право е на ЕК да съди. Но къде остава правото на правосъдие за самите български граждани? Те и без това нямат доверие на правосъдието у нас, а сега пред очите им се разиграва още една демонстрация на незачитане на елементарното приличие при кадруването в правораздаването, с което доверието в него се срива още повече.
Един призрак броди из европейска България- призракът на лъжата за прозрачността, превръщайки я в призрачност. И тази власт се опитва да измами всички, но не успява поне по отношение на самата Европа. Остава да видим доколко са се развили по европейски българските избиратели, за да накажат лъжците.

17 мнения за “Призрачност при избора на съдии”

 1. А днес външният министър обявил, че изказванията на ЕК са некоректни, защото разпространяват слухове (Медиапул). От изказването на външния министър може да се заключи следното: ЕК работи със/доверява се на слухове и не стига това, но и ги разпространява. И още: медиите, които са писали за позицията на ЕК са съучастници в разпространяването на слухове. (Да ви намирисва на призив за цензура?)
  Направо си е “гледай си работата” и даже “нямате работа в наш’та си кочина”. Питам се при тая наглост дали по някое време няма да има opt out от Европейския съюз, щото стана ясно, че парите са срещу реформи. А цивилизованите хора в Парламента не можаха да направят нищо освен да поздравят и целунат избраните. На хубава демокрация се радваме, такава една беззъба и мекушава, без имунна система.

 2. Винаги съм казвал, че е добре Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и т.н. да говорят повече по медиите. Само така ще стане кристално ясно какви са всъщност.

 3. …половината от съдиите и прокурорите са били милиционери…какво може да се очаква от такива “специалист-юристи”

 4. Не сте прав, господин Инджев. Ние вярваме 100% на изпълнителната и на съдебната власт. Ето – аз вярвам, че ще правим референдум за АЕЦ. Вярвам, че ще строим АЕЦ и ще задлъжнеем с няколко милиарда евро точно когато останалия свят ще спре да строи атомни централи. Вярвам на Бойко Борисов, че ще проведем референдума, въпреки, че бил незаконен. (това го казва министър-председател на една европейска държава!!!!) Вярвам, че институциите ще продължат да следят за стабилността на държавата така, че да не се накърнят интересите на комунистите в страната. 100% имам доверие в това, че България няма да дразни Путин за руските интереси и ще продължи да НЕ изпълнява политиките на ЕС.
  Така, че доверието ми към българските институции е пълно и безрезервно!

 5. Господин Инджев, групата за приятелство България – Канада в Парламента остава без председател. Предполагам, че сега за председател на тази група трябва да бъде намерен депутат който е завършил милиционерски ПУЦ в Симеоново. Досегашният председател, Анастас Анастасов, напуска парламента по конституционни причини и за да бъде спазена традицията и приемствеността трябва да бъде намерен парламентарист с милиционерско образование за председател на тази група. В краен случай, по изключение, може и пожарникар.

 6. Ще се възползвам от Вашата метафора:”Един призрак броди”ще добавя-в Европа,която живее с предвоенните илюзии че на комунизъма може да се въздейства с мирни средства.Колкото успяха да се приложат спрямо нацистка Германия и фашистка Италия.Защо смятам така.Защото по всички показатели :кадри и поведение,настоящите управляващи са чиста проба комуисти!Илюзия е,че тази управляваща групиравка м
  оже да бъде страсната с изявленията ,които цитирахте,с тези-на германския посланник и намеците на г-жа посланнека на САШ.Таралежа който вкара в гащите на ЕС ЕНП,с припознаването и постоянната подкрепа на ГЕРБ в лицито на Б.Борисов ,Цветан Цветанов ,даже и на Плевнелиев,трудно може да бъде неутрализиран с високопарни думи или икономически санкции.Разбира се,тука не става дума за военни действия,но за една доста по-голяма дипломатическа твърдост,особено след днешното изявление на мин.Н.Младенов,за което предполагам вече всички са известени.Наглостта на Б.Борисов с опита му да вкара Желева в политиката също трябва да бъде лакмус за европейските политици,че комунистите разбират само от тояга,каквото и да се разбира от това!Време е те да разберат че споменатите илюзии по отношение на управляващите в БГ ,носят само негативи на ЕС!Ето,Турция поставя ултимат на ЕС за нейното приемане там най-късно до 10 години.Авторитета на ЕС пада,откоето дивиденти извличат такива режими ,като тези в БГ,Русия и тем подобни!

 7. По неясни за широката общественост причини вчерашният/ и таз сутрешният/ бабаитлък на ГЕРБ към ЕС и направо спихнал, та се пръква ново скудоумие – ще се изслушва Марковска, за да си очистела името и то СЛЕД като вече е избрана за конституционен съдия. Колкото до симеоновския кадър, той се шмугнал в храстите и е незабележим като партизанин обрал мандра.

 8. Като член на първата група на Amnesty International в България и сега член на американския клон, те поздравявам за мнението ти по всичките въпроси свързани с правата на човека! Само в скоби да кажа, че когато Сенатът разпитва (testimony) кандидат за Върховния съд (9 души) прави преглед на всичките дела, които кандидатът е имал в своята досегашна практика. И всичко това се предава non-stop по телевизията.

 9. “Да се върнем към думите на преподобни Нил Синайски, който казва: “В това
  гнусно и отвратително отношение към душата, демоните не знаят насита,
  но като пияници, колкото повече се напиват, толкова повече се разгоре-
  щяват… Така и те особено неистовстват и силно и свирепо нападат
  душата, когато най-много са й навредили, като я поразяват и нараняват
  от всички страни и вливат в нея своята отрова. И няма да я оставят,
  докато не я доведат до еднакво с тяхното състояние или докато видят, че
  тя вече се е отделила от тялото.”
  Сякаш великият праведник, живял през пети век, е казал тези думи за нашите
  дни.”
  http://www.eresite.eu/virtual_r.htm
  “Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете,
  дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.”
  “Модерни медиини времена” и “…роденият като роб си търси постоянно господар”,незнае що е да си свободен.” и “управниците са виновни,ония горе”.Не “ония доле са роби в съзнанието си и все си търсят и чакат някой да ги управя,пък те да си спинкат,да не свършват нищо,а само да мрънкат вечно.Та поради това като съм казал през февруари 2001г ,че това което иде ще е по от всичко преди комунистическо.Народа каквото си пожелал си го получава !
  Това,което Котев казва е самата истина,толко е страховито,но какво,колко други все такива,но народа си чака да му падне цялото небе на гклавата,да го премаже.Мъртво блато ,безжизнено !

 10. Симеоновският кадър си е един прост шушумигар. Истинската Хищна Хиена е невзрачната на пръв поглед женица, наречена Марковска. Някъде бях прочела, че тя е прототипът на съдия Стоева от телевизионен сериал. Нищо подобно – тази невзрачна женица е такова чудовище, каквото нашата кинематография не е показвала. Тази е мафията с главна буква,всички които сме от системата го знаем, дори бившия

 11. Леко извън темата.

  Днес е денят на “народните будители”!

  Иво Инджев полага героични, според мен, усилия да осветлява задкулисието , да обяснява процесите, да разобличава лъжите.

  И вярвам, че всичко това е заради България!

  За мен Иво е един от малкото съвременни будители.
  А, че българите имат нужда от будители е абсолютна истина.

  Навсички последователи на Иво и на него – здраве и късмет!

  ARTHUR /все още.Поради “демокрацията” и “законността” в България/

 12. Съжалявам за грешката. Имах предвид, че бившият гл.прокурор, понастоящем конституционен съдия много добре знае какъв грандиозен пресъпник е Марковска. Иако не се срамува тази да му е новата колежка …аз не знам какво още трябва да се случи.

 13. Глава втора
  ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ (от Конституция на Република България,която била в сила,но пък никой не разбрал)
  Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
  Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
  (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
  (аз несъм се подписвал да бъда подлаган на експерибенти от последователи на Гьобелс и Менгеле)

  Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.
  (много замърсена БГ околната среда,чалгария навсякъде медиина/политическа “гражданско патриотична”)
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  Чл. 59. (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
  Чл. 61. Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни или други бедствия при условия и по ред, определени със закон.
  “СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ – КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ – ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.” – цитат .
  И “Бог помага,но в кошара не вкарва” – народна,някаква приказка на изчезнал …

 14. Правешкият диктатор, който еднолично управляваше социалистическа България повече от тридесет и три години, в края на своето управление установи, че социализмът е едно недоносче. Неговият бодигард, който е бодигард и на детронирания от същия горепосочен многогодишен диктатор български цар, и който както изглежда ще управлява страната поне тридесет и три години, още на третата година от управлението си установи, че Европейският съюз е едно недоносче и каза на всички европейци “да си гледат работата”. Нищо страшно не се е случило. Само на европейците в България “жална им майка”!

 15. Боко Тиквата не ще го уплаши някакъв си междинен доклад. Те нека дават парета за магистралите, пък нека си пишат доклади за съдебната власт колкото си искат. Само, че той по далече от носа си не вижда. И румънците си мислеха, че няма връзка между парите от еврофондовете и проблемите в съдебната власт, ама какво се получи? А Боко, дали си дава сметка, какво ще му се случи ако в предизборна година му спрат парите за магистралите, не знам.

 16. Защо да се срамува (от новата си колежка)бившият главен прокурор, госпожо Иванова?
  Не са ли си лика-прилика по действия и бездействия?
  Да не би да очаквате и президентът да се срамува от “номинацията” си…
  Да се срамуваме всички ние, които така търпим, така се оправдаваме с това омразно “нищо не може да се направи”, така сме заспали, че никакви будители не могат ни събуди, както се вижда 🙁

 17. Стъпили удобно на колелата на 4-власти и подпрени на 5-тата колона, още 45 години на ГЕРБ няма да им стигнат в управлението.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.