Екологично чести въпроси

Не взимам страна в спора дали еколозите- истински или непризнати за такива от властта в случая- са прави да оказват „натиск върху българската минерално суровинна индустрия”. По същата логика не искам да оспорвам и правото на работещите в тази индустрия да си пазят хляба, както стана видно вчера от тяхно шествие в София, преминало под надслова за борба срещу „квази еколози”.

Стана обаче ясно чрез това събитие, че властта за пореден път употребява двойния си аршин за управляване на лобистките интереси в държавата чрез тояга за едните и морков за други. През януари, след еднократен екологично обяснен за пред публиката протест срещу добива за шистов газ (какъвто в България никога не е добиван, т.е. той е „нероден Иванчо”), същата тази власт светкавично се задейства и услужи на интересите на руския монополист „Газпром”, който има интерес България дори да не знае дали да разполага с такава суровина, забранявайки на себе си дори проучването.

Ето че сега същата тази власт, която обоснова онова единодушно гласуване на ГЕРБ и БСП с „чуваемост за гласа на еколозите”, се солидаризира изцяло срещу еколозите и с протестите с обратен знак срещу реално съществуващ проблем- т.е.срещу „роден Иванчо”, защото това не били истински еколози. Може и да не са. Обаче онези, възмутените от невиждания и непомирисван газ, какви бяха? И как ги определиха като „истински”?

В интервю за радио „Фокус” президентът на КНСБ Пламен Димитров благодари днес на министъра на икономиката , енергетиката и туризма Делян Добрев, че не се е поддал „на натиска на квази еколози”.

Водещ: Миньори, металици и химици от КНСБ и КТ „Подкрепа” излязоха на митинг-шествие. Акцията е за запазване на работните места в рудодобива и срещу необоснованите нападки, изказвания и натиск върху българската минерално-суровинна индустрия. Какво успяха да постигнат – въпросът е към президента на КНСБ Пламен Димитров.”

Обобщаващо казано ( за да не цитирам повече скучния разговор), г-н Димитров благодари на властта, действайки в тандем с нея срещу еколозите. Каква идилия на профсъюзно-властовата дружба!

Щом като конкретните работни места, за които профсъюзите управляващите така солидарно са загрижени, са по-важни,как да разтълкуваме решението да НЕ се създават работни места по линия на проучването и евентуалния добив на газ в България под натиска на едни еколози, сред които дейно участие взеха структурите на БСП по места?

Този логичен въпрос не пречи с днешна дата екологичните претенции в друг сектор да бъдат обявени за политизирани и за по-убедително да се правят аналогии със зелената вълна в Европа, когато това изнася на управляващите- защото Европа не е Русия и едва ли стряска с тайни лобита и ултиматуми ГЕРБ.

Водещ: Г-н Димитров, казали сте на протеста, че миньорите и металурзите не стават за политическа дъвка. Кой произвежда тази дъвка, коя е тази политическа сила?
Пламен Димитров: Вижте, аз го казах метафорично, в преносния смисъл, но съм убеден, че има политически интереси зад тези екологични напъни на организации, които между другото нямат своята доказана същност като такива. …

Зелената вълна, която доведе нови движения в Европа на власт, ако щете, и в техните парламенти, трябва да е автентична, тя не трябва да бъде измамна или пък преднамерено рекетьорска, ако иска наистина хората да й повярват. И аз апелирам тези, които наистина защитават природата, също да се присъединят към нас и да обявят тяхната експертиза – дали според нея наистина има замърсяване конкретно от тези предприятия, които се обвиняват от няколкото квази екологични организации.”

Това ли е същината? Да не би „някой” в нашата държава, който говори в случая на „профсъюзен език”, да се е разтревожил от зелен пробив в българския парламент? Ами ако момчетата и момичетата от „Орлов мост”, които стресната високомерния сън на ГЕРБ, вземат и се обединят с подобна цел? Това ли е причината за „гъвкавата” тактика на овластените съзаклятници за недопускане на подобно обединение чрез приласкаване на едни и отблъскване на други еколози?

Давам си сметка колко скучна тема съм избрал – двойният аршин на това управление отдавна не впечатлява никого. Да го изобличиш е точно толкова „впечатляващо”, колкото да съобщиш, че напоследък вълците ядат месо.

Имам обаче „интересен” въпрос: къде са еколозите- онези от „Орлов мост” с техните (основателни иначе) протести срещу посегателствата срещу горите и особено „липсват в картинката” вече цели 10 месеца онези януарски еколози, които с един единствен отлично организиран ( от кого ли?) съботен протест в 12 български града пожънаха небивал успех в преодоляването на ушната кал по пътя към съзнанието на властта?

Не знам дали въпросите ми са екологично чисти, но са чести поради странното съжителство на нетърпимостта към екологични претенции в един случай, съчетано с подозрително бърза „чуваемост” за някои добре организирани изблици на „народен гняв”, употребяван за обосноваване на решения от стратегически характер за днешния и утрешния ден не на някой регион, а на цяла България, какъвто беше случая с протестите срещу „американците, които искат да ни дупчат земята”.

6 мнения за “Екологично чести въпроси”

 1. Иво Инджев забравя, че ако си сигурен, че в България има достатъчно конвекционален газ и си сигурен, че ще го разработваш, забраната за проучване на шистовия е доста хитър ход да не си губиш времето с глупости.

 2. И не само… За шистовия газ – добре, горе-долу навсякъде протестират еколозите… Но къде са еколозите, къде бяха докато се случваше цялата дандания около подписката на БЕСЕАПАШИТЕ? Къде по света се е видяло и чуло еколози да се крият като мишки, когато с месеци се прави омерзителна пропаганда в полза на ядрените безумия? Има ли еколози като нашите по света? А се говори, че някои от шефовете на зелените са в подписката на БЕСЕАПАШИТЕ!!!

 3. Господин Инджев, има такова заболяване, нарича се шизофрения. Аз бих го нарекъл комунистическо-русофилска шизофрения. В смисъл, един ден в главата на болните се вихрят идиотски мисли, а на другия ден пак се вихрят идиотските мисли, но с обратен знак на вчерашните.

 4. До IQ146 – извинявам се предварително, ама този IQ не ми се струва много реален.

  В подписката на апашите спокойно може да присъстваш и ти, и аз, и Иво Инджев. Да има начин да проверим дали сме там? Няма. Избирателните списъци всяка партия ги има, следователно всеки може да си спретне и подписка. Т.е. не всеки – само тези, които имат структури в цялата страна 🙂

  Ако искаш да си оправдаеш IQ-то, замисли се: Кой нормален шеф на зелена партия ще ходи да се подпише за Белене? Аз разбирам, че ги обвиняваш в продажност, ама няма логика в твоето предположение. За какво да се подписва там? Какво печели? Глупости са това.

 5. @ ГОШО “ако си сигурен”, “че ЩЕ го разработваш” – ама много “ако”, много “ще”. Ами ако не си сигурен, че го има, ако не си сигурен, че ще го разработваш, тогава какво? Само пълни простаци, национални предатели и мюрета на Газпром могат да забранят на собствената си страна да ЗНАЕ, не да добива, повтарям, да ЗНАЕ, има ли на собствената си територия шистов газ. За целта трябваше да се направят всичко на всичко 4 (четири) сондажа. А тия простаци американците, понеже много обичат да се занимават с глупости, си имат газ за по-малко от 85$ на 1000 куб.м, докато ние умниците, плащаме на “братушките” над 500$. Това е най-високата цена в Европа! За да ни връщат после част от огромните си печалби като финансиране на петата колона, няколко телевизии, някоя и друга партия и огромната си шпионска мрежа. Понеже не се занимаваме с глупости и сме много умни.

 6. Абе, ГОШЕ, какъв е този твой конвеКционален газ, че нещо не съм го чувал?
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.