Онемяване след шамара на международните будители на 1 ноември

Какво следва след Деня на будителите, в който международните будители удариха шамар на тройната коалиция между ГЕРБ, ДПС и (част от ) БСП, подкрепила безкритично чрез гласуване в парламента една съмнителна кандидатура за най-висшата съдебна инстанция в България?

Видяхте ли какво стана? Не, не сте. Защото гузните и зашлевени съзаклятници избягаха от фабриката за шамари, организирана за всякакви други грешници- истински или мними- извън кръга на това съзаклятие под формата на „телевизионни дискусии”.

В сутрешния телевизионен ефир на България, арена на чести препирни от какъв ли не характер, но винаги по подсказан от вчерашния ден събития и скандали сценарий, небивалата остра реакция на ЕК срещу едно вътрешно решение на България, свързано с непрозрачността при избора на съдии за конституционния съд и последвалия разнобой в реакцията на българските власти, издайнически отсъстваше от екрана.

Не се е намерил нито един „коментатор” от ГЕРБ, ДПС или БСП да обясни вота си, който докара международния шамар за събуждане на самозабравилата се в някакъв самодостатъчен сън симбиоза между власт и (уж) опозиция в кадруването в съдебната система. Като казвам, че не се е намерил, това не е означава, че не е бил търсен такъв събеседник. Напротив: по моя информация опити на журналисти да придумат говорители на състоялия се срам, представителни за него, е имало. Но омертата на симбиозата между виновните се е оказала по-силна от желанието им да се защитят.

Тази ситуация обаче роди факт от рядко естество в нашата медийна действителност: поради липса на представители на виновните, колегите от БНТ ”изпаднаха” в ситуация на остра опозиционност чрез коментарите на две неприятно ( за виновните) компетентни журналистки. Главният редактор на списание „Правен преглед” Мирела Веселинова, заедно с дългогодишния съдебен репортер (на работа днес във в. „Дневник”) Петя Владимирова, буквално „размазаха” виновните с анализ на юридическия и политически (вече и международен) скандал, в който България беше арогантно забъркана от кадровиците на правосъдната ни система. Да чуят откровената критика, на която отчаяно и безрезултатно се бореше да опонира водещият в студиото в ролята на отсъстващата „друга гледна точка”, беше истински фурор за обръгналите на пропаганда и нищо неказване зрители.

Проверих и твърдя, че този изблик на острота в коментарите наистина се дължи на факта, че виновните за скандала са се скрили, оставяйки по този начин една ниша за критика, каквато рядко позволяват.Сигурен съм, че ще вземат мерки това да не се повтаря по този разгромяваш репутацията им на господари на медиите начин. Но междувременно се видя какво би станало, ако за миг хватката на цензуратаотслабне и в публичното пространство бъде дадена думата именно на компетентни и независими критици!

Апропо, само едно нещо, от казаното в студиото на БНТ да беше произнесено, пак си струваше да се чуе: Петя Владимирова разби претенциите на властта да бъде глуха за „анонимни” сигнали срещу нейни любимци с припомнянето, че България е страна по конвенция на ООН, според която анонимните сигнали са основание за разследване на „държавна корупция”.

Иначе казано, въпросът например дали президентът Първанов е получил подкуп от свой спонсор ( търговец на оръжие, когото награждава с най-високо държавно отличие при явна търговия с влияние) базиран на анонимен сигнал в интернет, е не само легитимен, но и задължителен. Но само по международните закони, които явно са някаква формалност за българските медийни работодатели и техните политически началници.

Народните приспиватели, глухи за критики и без това, този път онемяха от оглушителния шамар на международните будители. Загубата на дар пелтечене може да е за кратко, но начинът, по който бяха събудени от чувството им за недосегаемост, е поучителен пример за подражание.

29 мнения за “Онемяване след шамара на международните будители на 1 ноември”

 1. “Апропо, само едно нещо, от казаното в студиото на БНТ да беше произнесено, пак си струваше да се чуе: Петя Владимирова разби претенциите на властта да бъде глуха за „анонимни” сигнали срещу нейни любимци с припомнянето, че България е страна по конвенция на ООН, според която анонимните сигнали са основание за разследване на „държавна корупция””

  Горното е изключително интертесно – лично нямах и идея за подобна конвенция, а предполагам повечето хора също не са чували. Замислих се … наред с това че има основание за разследване на екс-президента по “анонимни” сигнали, какво а ситуацията за текущият МП, на базата на “сигнали” (тука е спорно дали да се третират като анонимни или не) – Congressional Quarterly, Wikileaks etc., за връзки/принадлежност със среди на организираната престъпност.

 2. Да, Иво и аз имах възможността да проследя въпросната дискусия по БНТ тази сутрин. Включвайки телевизора, видях най-напред лицето на Петя Владимирова. Прочел вече нейният писмен коментар по темата, очаквах на противоположния стол да е седнал някой от защитниците на комбинаторите при кадруването в съдебната система. Какво беше изумлението ми, когато камерата показа на другия стол Мирела Веселинова. Не си спомням скоро да се е случвало такова “едностранно” коментиране на проблем и то срещу днешните власти имащи! Горкият млад водещ, смешно ми стана как се опитваше да накара критикуващите дами да смекчат тона на тяхната обективна и напълно заслужена критика. Съгласен съм, че след това предаване, хората зад декорите ще вземат мерки да не се повтаря отново по какъвто и да е повод, а такива до изборите ще има бол. Пробивът тази сутрин показва, че “другите хора” не трябва да се отказват и да използват всяка възможност чрез средствата за масово осведомяване да пробуждат и ако трябва да ограмотяват аморфната част от населението ни, колкото и да им е труден достъпа до такава трибуна днес!

 3. Не съм гледала изявата на двете журналистки, надявам се да не повтарям техните коментари и изводи. Но от случката с печалния избор на Марковска и Атанасов може да се направи още една важна констатация : Съдебната система НЯМА проблем. Проблем е политическата класа, която натриса на хилядите съдии ръководители, недостойни и негодни дори за ръководител на ТКЗС. Така формирана ръководната съдийска шапка разпространява по обратния ред надолу рзлагащо зловоние в небивал мащаб. На практика проблемът при съдийте е кариерното израстване. Като виждат, че не работливите, компетентните, неподкупните се издигат шеметно в кариерата, то за тях няма никакъв стимул да съблюдават дори обикновено приличие. Изборът на Марковска е огромен шамар именно върху морала на всички работливи мравчици в системата. Показва им се нагледно как Октоподката владее напълно положението, как няма никакво възмездие за престъпно поведение, как няма никакъв смисъл да си различен от вълците и да не виеш с тях, защото нищо добро не те чака – пример с Мирослава Тодорова. Статуквото е непоклатимо и то е крепено от политиците, не от обикновените съдии.

 4. Хора дайте линк за това предаване по БНТ-това е чудо на чудесата,бре!

 5. Вежди Рашидов, който, както е известно, е световноизвестен със своите скулптури и пластики от метал, показвани над 40 пъти на изложби из целия свят, отговори днес на питане, поставено от депутатите Петър Курумбашев и Антон Кутев от БСП и Михаил Михайлов от Синята коалиция…

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5256751

 6. Допълнително отрезвяващо ще им се отрази на управляващите извънреден доклад на ЕК, посветен на липсата на вътрешен ред и сигурност у нас, та да се махне най-после тарторът борисов с мазната си усмивка и лъжите, както и с цялата си камарила.

 7. Като скромно допълнение: Чл. 5, ал. 4 от Конституцията – “Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.”
  До тук с аргумента: “Не проверяваме анонимни сигнали!”

 8. Без ни най-малко да омаловажавам въпросната дискусия по БНТ, същата се оказа само щрих от цялостната сутрешна новинарска емисия. В упорития си опит да ни правят на балъци, многократно и напоително обясняваха например:
  – как в “една нива с люцерна” /в края на октомври?! – бм/ трима, “охраняващи люцерната от евентуални набези”, въоръжени с огнестрелно оръжие селяни са пребили група френски “тюлени”?!
  – как поради “травма на гърба” Президентът Путин отложил визитите си на Балканите за декември, тъй като лекарите преценили, че “пътуването със самолет би застрашило гръбначния му стълб”?!

 9. Не мога да се съглася с констатацията на г–жа Иванова, че съдебната ни система няма проблем, а проблемите са изцяло в политическата класа, която “натриса на хилядите съдии ръководители недостойни и негодни дори за ръководител на ТКЗС”. Това, последното, е вярно, но то е малката беда. Голямата беда е, че веднага след рухването на Берлинската стена цялата ни съдебна система мина под опеката на комунистическата Държавна сигурност и по–точно под опеката на Второ Главно на ДС. След този момент България няма съдебна система и никога няма да има! Всички съдии и прокурори са длъжни да спазват указанията на своите опекуни. Който не го прави, излиза от играта. Тази трагедия на българската нация стана възможна след като Иван Костов, който имаше цялата власт, не отвори архивите на Държавна сигурност (за да видим кой кой е в тази държава) и не извърши лустрацията.

 10. Какво значение има дали сигналът е анонимен или не? Естеството на сигнала и информацията е това което трявба да интересува проверяващите а не как е получен сигнала. При тази отмъстителна власт трябва да си глупак за да излезеш с името си. Тези окупираха и съдебната власт и кой ще те защити когато се изправиш срещу тях?

 11. Г–Драгулев.Стига впрягайте името на Иван костов.Просто вече е омръзнало на хората,които помнят близката история да обвиняват единствено и само него за всички злини.Повръщами се от такива приказки.Сменете плочата и потърсете други много по–големи виновници.Просто прекаляват всички,подобни на вас.Аман!

 12. Опитвам се да разсъждавам без емоции и мисля, че г-жа Иванова има предимство пред г-н Драгулев. Защото точно политическата класа, основана главно на структурите на ДС, направи така, че да нямаме не само нормална съдебна система, но и разбира се, нормална икономика. Костов мога да упрекна за избора на Никола Филчев, което хич не е малко. Но не мога да го упрекна за липсата на лустрация. Петър Стоянов, и Конституционният съд се обявиха против нея. И колкото и да си мисли г-н Драгулев, че Костов е имал цялата власт, самият той си противоречи. Властта никога не е изпускана от ДС. Само вижте къде са сега голяма част от министрите и депутатите на онова СДС, и ще ви стане ясно.

 13. Смешно!
  Хем знаем, че “цялата ни съдебна система мина под опеката на комунистическата ДС и по-точно под опеката на Второ Главно”, хем трагедията била възможна по вина на Иван Костов, който “не отвори архивите на ДС, за да видим кой кой е в тази държава”
  Драгулев, не си в час!
  От самото начало знаем, че ДПС е противоконституционна, но тя си функционира до днес!
  Много скоро след началото и за слепите стана ясно кой е Ахмед Доган, дори досието му в архива на ДС публикуваха, но той продължава да бъде водещ политик и да осигурява на комунягите няколкостотин мюсюлмански гласове!
  Оше при първия мандат и слепите проумяха кой е Георги Седефчов Първанов /някои дори преди това/, но това не му попречи да дерибейства 10 години като президент на Булгаристан!
  За кого още не сме разбрали кой е и какъв е – може-би за Максим и неговия клир?!
  До кога ще се правим на недочули и недоразбрали?! Малко ли ни бяха 23 години, по делата им да ги познаем?!
  Всяка политическа класа си заслужава съдебната система!
  Всеки народ си заслужава политическата класа!
  На човек можеш насила да му отнемеш – да му дадеш насила не можеш!
  Никого не можеш насила да направиш свободен!
  Стига с този Костов!

 14. @ ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ Няма какво съществено да се добави към коментара на БЕЗПАРТИЙНА .Вие г-н Драгулев, не за първи път се опитвате да уязвите Иван Костов. Той е публична личност, и това, разбира се е ваше право. Стига да го правехте по честен начин, а не с изтъкване на полуистини, прилагайки критерии на които не би издържал морала и на канонизиран светец. Аз лично имам обяснение за Вашите чувства, нямам намерение да влизам в спор с Вас, само искам да Ви помоля всеки път когато решите да дадете воля на натрупана неприязън към И.К., се замислете в чия мелница наливате вода. И ако искате си припомнете гласуването в парламента по въпроса за шистовия газ.
  P.S. Двете журналистки тази сутрин по БНТ бяха чудесни.

 15. добре де след като Борис Велчев не изпълни задълженията си и не започна разследване на базата на “анонимната” информация от бивол и уйкилийкс защо той е избран за конституционен съдия, а не му е потърсена отговорност за неизпълнение на служебните задължения? след като той не е изпълнявал служебните си задължения като главен прокурор как можем да сме сигурни ще изпълнява добросъвестно задълженията си като конституционен съдия и няма да взима “правилни” решения под угрозата да му се потърси сметка за неизпълнение на служебните задължения?
  просто си питам отговор не очаквам. отговора е ясен за всички които могат да пресметнат 2+2.

 16. Не споделям оптимизма на някои хора тук, че лидерите на ЕС ще се намесят ползотворно в безпрецедентните скандали в съдебната ни система, защото точно те носят цялата отговорност за нейното състояние. Приеха България в ЕС без тя да е преустроила комунистическата си съдебна система, въпреки, че до последния ден обещаваха това да не се случи. След това определиха срок за преустройството й, за който срок изобщо забравиха. Колкото до вината на Иван Костов, че имайки цялата власт не проведе лустрацията и не отвори архивите на комунистическата ДС, както сториха това всички бивши комунистически страни в Източна Европа, ще напомня само как всяка вечер през януари 97–ма Иван Костов повтаряше “ние няма да ви излъжем, няма да ви предадем”. Неотварянето на архива на ДС и непровеждането на лустрацията са първите две крачки към предателството. “Празни приказки” са оправданията, че някой му попречил. Той въобще не направи опит.

 17. Г-жо Сергилова за мен не е важно какво е направил Иван Костов за България а какво не е направил!

 18. @ ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ Изкушен съм да се намеся отново. Не защото желая да адвокатствувам на Иван Костов, но защото не мога да отмина опити несправедливо да се очерня единствения държавник, който в условията на практически непокътнато комунистическо влияние, владение на всички институции в държавата от агенти на ДС, наличие на ОГРОМЕН брой агенти в самото СДС, съумя да тласне страната по пътя на европейското благоденствие. Вие г-н Драгулев ЛЪЖЕТЕ безцеремонно, надявайки се от дистанцията на времето, мнозинството от хората да не си спомнят комисията Андреев, както и факта, че закона за досиетата, който беше предложен в парламента, бе спрян от конституционния съд. И ако имате личен проблем с И.К., например, демонстрирал е интелектуалното си превъзходство пред Вас, недейте да страдате, Вие сте един от многото, ако сте се надявали да Ви включи в класата на господарите, но надеждите Ви са останали напразни, значи Сте подценили морала на държавника Костов, ако искате да удовлетворите низки страсти на ранена душица, обадете се на Митьо Гестапото, той може да Ви насочи към “факти”, които са подготвени за новата предизборна кампания.

 19. И двa пъти дa cъмне, нямa дa ми пpоcвeтнe.

 20. За мен Петър Драгулев е ясен – който не е съгласен с него е комунист. На него обаче не му е ясно (или се прави на такъв), че тезата му “антикостов” налива вода в мелницата на комунистите, представящи се за социалисти, мигленакуневци, жоржганчевци, нововремци, царисти, бойкоборисовци, “разочаровани” бивши сини и всякакви тинтири-минтировци!

 21. Хм , много влюбени хора . Много хора , или много влюбени – преценете сами . Според мен зависимостта между броя на хората и силата на чувствата е обратнопропорционална . Ако не вярвате – ей го ДСБ-то . Още в началото на 2005 се похвалиха че сме прехвърлили 15000 . А сега ? Дали са останали всичките председатели на райони , поне ? Не знам , а и никой не казва . Може би всичките тия хиляди “дребни душици” са се люто разочаровали от това , че не са справедливо овъзмездени за участието и с една седяща “служба” в общината дори , и смачкани от интелектуалното превъзходство на г-н Костов (което предните години не забелязвали) , са се “ориентирали” практично кой при Бойко , кой при Волен…?
  И на мен ми се щеше интелектуалното превъзходство да е сигурен белег за антикомунизъм , и то често е , но за съжаление не винаги . Щом руснаците са решили да вкарат троянски кон в европрйския хиподрум , ще му подготвят подходящ жокей , нали .
  Смятам за най-права г-жа Безпартийна като казва ,че ДС никога не е изпускала властта в България . Само дето не и виждам противоречието .

 22. Господин Инджев, не съм изпращал текст със съдържание “И два пъти да съмне, няма да ми проесветне”. Моля, проверете от кой имейл е изпратен този текст на ноември 3, 2012, 0:39

 23. Като дойде на власт тройна коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС, на Драгулев ще му просветне. Той ще им вярва, а те няма да го предадат. А Костов – на бесилото. Марковска ще подпише присъдата. Ние ги можем тези неща. Да мачкаме тези, които могат и да мълчим като пънове когато ни тъпчат.
  Защо не запушим Орлов мост с лозунг – “Пробутването на Марковска е нагло, цинично, добре пресметнато”. Те знаят, че няма да го сторим, те знаят, че ние сме заети да бесим Костов. И затова го
  правят. Лесно им е, защото знаят, че живеем на тъмно, че никога няма да ни просветне!

 24. (към Живко Боев) Българските антикомунисти, към които се числя и аз, винаги сме признавали добрите неща, извършени от Иван Костов, когато беше премиер. Проблемът е, че последните са твърде малка част от всичко онова, което Иван Костов бе длъжен да направи, когато на Четвърти февруари получи от разбунтувалия се против комунизма български народ цялата власт в държавата. Несвършеното от премиера Иван Костов вечно ще тежи като воденичен камък на България и ще я тегли към дъното! Критикуваме Иван Костов още и за това, че след като загуби властта престана да бъде опозиция на надигащата се необолшевишка опасност. По вина на Иван Костов днес в България няма никаква опозиция срещу диктатурата! Двайсетина политически мижитурки седят в Народното събрание и отвреме навреме с преграхнал глас правят безсмислени изявления, които никого не топлят. Над това трябва да се замислите всички вие, които в този блог ме ругаете и обиждате и без дори да ме познавате, умувате над моя интелектуален багаж!

 25. Дa oбвинявaш Иван Костов, чe нeщo нe e нaпрaвил (нa фoнa на вcичкo, коeто e нaправил като прeмиep и oпoзициoнeн лидep), e нaглocт и изoбщo нe пoдлeжи нa кoмeнтap. Oбединeнaтa дecницa e eдинcтвeнaтa в Народното събрание, която прави смислени изявления, които ни топлят. A чe e мaлобpoйнa, ce дължи на peд лицa и причини вътpe и вън oт нeя. 3нaeте, че тaм нe вcичко запoчвa и cвъpшвa c Иван Костов. Kaкто виждатe, имaм полoжитeлнo мнeниe за интелектуалния ви багаж, зaтовa ви cмятам за пpoвокaтop. Издaвa ви липcaтa на конcтpyктивноcт в кpитикитe и повтapянeтo като пaпaгaл нa oбвинeния към Иван Костов, пo кoитo тoй ce e oбяcнявaл дo втpъcвaнe. Пocледният ви пocтинг издaвa и че нe cтe прoчeл внимaтелнo oтгoвopите към вaс в този фopyм, кoeтo e жалкo, защoтo пpoпycнаxтe пoреднатa възмoжнocт дa ви прocвeтнe.

 26. Воденичните камъни за България са “антникомунистите” с необозрим интелектуален багаж. Те влачат и дърпат надолу.Безпросветно! Горките – чакали са 4 години след Виденов и 55 след Живков България да стане Швейцария. Костов обеща, но се оказа некадърник. Добре, че дойде тройната коалиция да пооправи нещата. И то само за 800 дни. Спокойно – тя пак ще дойде. Този път с Н.В. Б.Б. начело. Ще ни просветне – дано не е късно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.