Виж кой (не) говори за скандала “Марковска”

Нашият пръв партиен и държавен ръководител Бойко Борисов, който е цитиран днес от в. „Труд” да се „шегува” в стила на своя образец за подражание от Правец, че щял да управлява още дълго ( още 60 години- докато Живков ни заплашваше „само” , че ще остане на власт като столетник, какъвто е бил дядо му), прави типична за предшественика си грешка: не разбира как пролуките в контрола над информацията могат да го дискредитират.

Борисов, трябва да се признае, е добър ученик на Живков и направи доста за овладяването на „важните” медии. Но както съветската перестройка попречи на плановете на Живков да векува, така и несвършената и несъвършената работа на ГЕРБ по пълното запушване на всички пробойни в пропагандната китайска стена, с която са се обградили срещу всякакво волнодумство, на практика усилва впечатлението за провал в цензурата. Защото и малкия успех на пробилата истина се превръща в крещящ факт.

Нещо подобно се получава с нарастващото информационно влияние на интернет. От ГЕРБ се усетиха и набързо приложиха схемата с пазаруването на вестници и телевизионни канали с парите на пристаналата им банка, която преди служеше по същия начин на кабинета на БСП. И въпреки това, както се видя в случая със съдия Марковска, недоубитите волнодумци успяха със свое журналистическо разследване да повлияят върху една от далаверите на властта до такава степен, че чак в Брюксел се възмутиха и реагираха по безпрецедентно гневен начин.

Говоря за истинско журналистическо разследване, а не за онези поръчки в медиите на ГЕРБ и на първо място в телевизионния трибунал ТВ 7, на които спускат разни разработки, препират ги като чисто ( и просто) медийно разкритие, след което ги сервират на прокурорското внимание като сигнал на „гражданското общество”, разбунтувало своята будна съвест срещу някой враг на властта, посочен всъщност тайно на нейните „разследващи” слуги, на които едновременно с това се опитват да създадат ореол на безкомпромисни борци за народна правда.

В едно предаване на БНТ, в което ме попитаха защо ми се е обадил лично по телефона премиерът Борисов предишният ден, казах на 29 април, че „такива грешки стават” и поясних, че си е направил погрешно сметката, ако е смятал, че ще ме поласкае и приласкае, за да не го критикувам повече. Ядосах го и той обърна тоягата, като ме посочи месец и половина по-късно на практика като негов враг номер 1 в българската журналистика ( иначе защо ще ме споменава без конкретен повод в негативна светлина на заседание на Министерския съвет на 16 юни, видно от нарочно публикуваната стенограма)?

Ето че сега Борисов мълчи втори ден по казуса с Марковска, който показа колко са му набрали в Брюксел, за да задействат мълниеносно острата реакция буквално часове след събитието в София- това е знак за натрупвания, изригнали при последната капка, преляла чашата на търпението.

За сметка на премиерското мълчание обаче проговаря заместник-министърът на вътрешните работи Веселив Вучков. Това се счува в една от малкото недоубити значими медийни трибуни. Пред в. „Капитал” Веселин Вучков на практика изобличава както съдия Марковска, така и нейната закрилница Искра Фидосова( коя е главната в тандема не е много сигурно за мен).

Както е известно, председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова изпрати в петък писмо до Европейската комисия. В него тя се застъпва пред ЕК за Марковска, която била избрана с “безукорното поведение” за член на КС, макар тя да заяви, че никога не се е срещала със заместник-министър на вътрешните работи по личния въпрос с гражданина Георгиев.

Ето част от писмото й:

“На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство”.

Днес обаче в. „Капитал” помества интервю с Веселин Вучков, в което той, без да прави квалификации за неверните твърдения на Марковска и Фидосова, ги опровергава:

В. „Капитал”, към Веселин Вучков:

Срещали ли сте се с г-жа Марковска?
Връщате ме към случай отпреди две-три години. Тогава обяснихме за тази среща. Мисля, че беше в началото на 2010 г. Приехме госпожа Марковска двамата с тогавашния заместник-министър Павлин Димитров.

По чия инициатива беше срещата?
Тя беше пред сградата на министерството, много разтревожена. Поиска да се срещнем и я приехме. Срещата бе много кратка, 5-6 минути. Аз тогава се запознах с нея.

Кога е била тази среща?
Спомените ми са избледнели, отдавна беше. Вероятно в началото на 2010 г., не мога да кажа точно.

По какъв повод е била срещата?
Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 06-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време… Помолихме пострадалите да подадат жалба за инцидента. Това беше всичко. Категоричен съм, че не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена! Беше назначена проверка по случая, както се постъпва винаги. След половин година синдикатите поискаха среща с нас в защита на служителите по този инцидент. Както обикновено се случва – твърденията са противоположни… Доколкото си спомням, наказанията бяха отменени, водеше се досъдебно производство. Наказателното дело ще каже кой е крив и кой е прав, ние не сме били там и не сме съдии. Но Марковска не ни е оказвала натиск, това е истината.”

12 мнения за “Виж кой (не) говори за скандала “Марковска””

 1. “Костов си купи хеликоптер” – заглавие на първа страница б.Труд 1998″г,някъде в миналият век.
  Пилопна с “кражбата на часовник”в “Шоуто” на “шоумена” в началото още на ОДС управлението.
  Канал 3 с Виза недялкова и д-р Михайлов + “патриот Сидеров (“богослови”).И “България уби дете” + стачка на БНР “журналисти”.
  Що съм казал првез февруари 2001г какво ще,ми то акъл се иска,малко но на време !
  “Нищо ново не описваш,щото 99.99 бг поселението си е с марксиско/ленинско/пролетарско/нископоклонническо/прекарай другарчето,нареди себе си манталитет.
  Което приучено “Партията мисли за всичко,ти няма да мислиш”,немож изби “опасен за себе си и околните” сатана от главата му материално прасешка.Малцината такива като мен,който по ред стечени обстоятелства,са се “повредили” и са имали ‘наглоста да си правят гънки “на сивото”,са чуждо тяло ,нежелано и непоносимо за “идилията” на кочинката.”
  Румен Бърцов
  http://aig-humanus.blogspot.com/2012/11/blog-post_2.html?showComment=1351869567186#c2974905541135514780
  “Глутницата “мнозинството”,което чака да му посочат “врага” и да се нахвърли да го разкъса “виновен за всичко на всички” “народен съд” и “втаг народен” и “в името на народа” “разпни го”.Познати са ми тези ,всекидневно ми и сега !Същото като “тест 2012 Иван Костов” – глутница подивяла всенародна с посочените “всенародни врагове”.Мнозинство от “комуноиди” ,нищо ново под соц слънцето БГ,само се възпройзвежда поколение,след поколение и все някой друг,някой от някъде дошъл в кочинката та се изакал !
  Румен Бърцов – враг всенароден,мръсник най !
  03.11.12, 00:53″

  “СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ – КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ – ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.” – цитат .
  И “Бог помага,но в кошара не вкарва” – народна,някаква приказка на изчезнал …

  Posted by Румен Бърцов | ноември 1, 2012, 19:18
  500 г най малко трябват явно на БГ роба да се върти в кръг и се закопава сам,мрънкайки и “разпни го ” на този ,който захванал се да му свърши работата !
  http://frognews.bg/news_48705/Ivan_Kostov_Ima_i_vtori_signal_sreshtu_Veneta_Markovska
  Вижте се само каква смрад се лее,всички сте потънали в смърдело блато и въобще не ви прави впечатление.Българее,Страшния съд ви чака,вие сте засмърдяли на мърша с отровени мъртви души.Неспасяеми сте.Погледне те се каква смрад творите всяка секунда.Погледнете всеки ден се изтрепват,деца избивате,изтровихте.Деца убиват деца.Комунистическата зараза ви погълнала до над глав.Сами сте си виновни и ще се довършвате,дошло ви е Страшният съд.Роби сте и такива ще си умрете.

 2. Питах се кое качество на Марковска толкова е привлякло ГЕРБ, та са я избрали с квотата на парламента за КС (освен калинката Анастасов, за него е ясно). И си дадох сметка, че това е способността й да лъже, да увърта, да се отмята и да замазва. Страхотни качества за един съдия, не мислите ли? Най-малкото в представите на Борисов и Цветанов.

 3. Това, което се случва в България, е жестоко изнасилване над сетивата на нормалните и мислещи хора в държавата. Чувствам се като прилеп в Деветашката пещера по време на снимките на “Непобедимите 2”.

 4. Тиквонии, с помоща на подопечните му медии, успява да заблуди и обърка огромната част от населението – онази огромна част, за която четенето се свежда до програмата на TV, наи-много спортните рубрики по вестниците. За останалите…, си има Кунева. Остава ни да се надяваме, че ще го застигне крилатата фраза на Клинтън: “Икономиката, глупако…”.

 5. По-скоро Марковска е привлякла Герберите с това, че работи със всеки който си плаща. Без значение какви са му политическите убеждения.

 6. През последната седмица след първото изслушване на Марковска пред депутатите от правната комисия тя на няколко пъти категорично отрече да се е виждала с някого от ръководството на МВР по повод ареста на Георгиев.

  “По отношение на среща с министри… със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася”, коментира категорично пред медиите преди седмица конституционната съдийка.

  Освен, че сериозно противоречат на спомените на Вучков, думите й са диаметрално противоположни и на коментара на Цветанов, който той даде пред Mediapool през юни 2010 г., запитан дали знае, че тогавашният му заместник Павлин Димитров се е срещал със зам.-шефката на ВАС преди да започне вътрешната проверка на полицаите.

  “Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров или Вучков. Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска”, обясни преди две години и половина Цветанов.

  Тогава той дори добави, че няма да се поддаде на никакъв външен натиск срещу служителите му и изрази съмнение, че полицайката Маркова изобщо е в състояние да упражни насилие върху Георгиев: “Самата колежка не е в състояние да упражни такава сила спрямо потърпевшия. Искам да кажа, че този гражданин се е държал доста невъзпитано към служителите при проверката на документите.”

  Освен разговора си със Вучков и Димитров, Марковска отрече и, че Георгиев й е близък, но след като бяха публикувани данни за общите бизнес отношения между него и сина й, тя с половин уста призна, че всъщност е близка с бизнесмена.

  Обстоятелството, че при ареста на Георгиев в него е била служебната карта на Марковска от ВАС също провокира противоречиви обяснения от нейна страна. При проверката на фактите около ареста от 2010 г. тя бе заявила пред тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубила картата си.

  Преди ден, след второто си изслушване в парламента, което бе проведено извън всякакви регламенти и процедури по нейно желание, тя вече обясни, че всъщност с Георгиев били на “общо събиране”, където Марковска си забравила “чантичката с документи” и той поел ангажимент да й я върне.

  Съдийката излъга също и, че никога не е участвала в състави на ВАС, които са разглеждали дела, по които страна е бил съгражданинът й и близък приятел – адвокатът Румен Еленски. В сигнала, подписан от Георги Тонев Колев до правната комисия се сочеше, че Марковска е гледала такива казуси в абсолютен конфликт на интереси. Тя категорично отрече, а след товa стана ясно, че е участвала в разглеждането на най-малко шест дела с участието на Еленски. Тогава Марковска промени и тази своя версия, правейки внушението, че е абсурдно от това да се твърди наличие на конфликт на интереси, защото тя познавала много юристи.

 7. Несъгласуваност! Това е проблемът на управляващите – в работата,дори и в ходатайствата/интересчийството/шуробаджаначеството… Да бяха се уточнили какво точно/”прозрачно” ще говорят пред (явно не толкова заспалото) общество… Но и без този фал беше ясно, при това и от екрана, че безукорната (според другата безукорна – Федосова) лъже 🙁
  ГЕРБ много се стараят да (про)паднат окончателно и от т.н високи етажи…

 8. А какъв ли е ,,бизнеса” на сина на Констуционния съдия?! Евентуални съдружници ,спонсори,дарители и….

 9. Интерсни коментари прочетох- и опити за мислене и поредни цапаници на анонимни платени драскачи , но заради ( или въпреки) написаното тук в мен остава един въпрос- докога ще слушаме глупостите на престъпни паразити от сорта на костов, има ли шанс да не е в сила, че сестра ти е к***а, защо винаги беззащитните са виновни и докога в българия изгубилия политическа битка ще си признае загубата и ще си извади изводи вместо плюе и обижда всичко живо и да търси и вменява вини на всички, само не и на себе си…. Тишината трябва да се чуе …..

 10. @ ЖЕЛЬО А, бе Желка, нека първо чуем защо тая джофра лъже като дърта циганка, па после ще слушаме… тишината… в твоите уши.

 11. Желка:-), oпитaй ce сaмо за дeн дa зaбpaвиш фopмyлaтa “Kocтoв e винoвeн” – мнoгo помaгa!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.