Разсейване, вместо разследване издава съзаклятниците

Вместо да разследват, разсейват се от държа(в)ния сектор в медийното поле, минирано с претенцията да е частна собственост.
Трети ден как „храбрите дружини” (сред т.н. разследваща журналистика у нас) прехода бранят , като се правят на разсеяни.
На 1 ноември от Брюксел нападнаха вероломно кристално чистата ни и прозрачна ( според управляващите от ГЕРБ и тяхната приятелска опозиция от БСП и ДПС) процедура по назначаване на заслужили протежета на върха на правосъдната ни система. Европейските обвинения за мътилката в тази балканска чистота остават без внимание от иначе хиперактивните защитници на националистическата, социалистическата и герберската правда в нашата Родина.
Имат си доминиращи съботни и неделни телевизионни капии в национални ефир, но „пропуснаха” да ги използват, за да се оправдаят за този невиждан скандал, в рамките на който България беше заплашена с извънредна порция мониторингови шамари от Брюксел.
Премиерът Борисов глухо и необичайно за него мълчи. Загубил е своя основен управленски дар- да обяснява шамарите, които му удрят, като целувки и милувки.
Вицепремиерът му Цветанов се озърта и гледа да омаловажава. Според него нямало официална позиция на Брюксел, докато не му я напишат в писмо (само някакъв си говорител на ЕК се произнесъл остро). Един вид- дава отчаян пример за това как се спазва процедура, когато си натикан в ъгъла.Това може да послужи за поука на Фидосова, която смачка процедурата в парламента като валяк ( (за да не кажа „трактор”).
Сал един Румен Петков, съюзник на Борисов по доста въпроси и също така кристално чист политик от БСП от времето на срещите му с „оперативно интересните” Галеви в Дупница, се хвърли в открита битка да защитава ( с което все повече я закопава) своята съгражданка съдия Марковска, превърнала се в ябълка на разбора.
А разборът на събитията, макар и контролираната официозна журналистика да мълчи за тях, роди все пак днес следното:
МЕДИАПУЛ:

„Новоназначеният член на Конституционния съд (КС) и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е съсобственик с адвокат Румен Еленски на 2.5 дка до село Езерец край Шабла, съобщи “Капитал” в събота, позовавайки се на справка в имотния регистър.
Ден по-рано самата Марковска призова всеки, който се интересува от имуществото й да направи проверка в общодостъпната база данни. Като уточни, че “за конфликт на интереси и дума не може да става”, визирайки отношенията си с юриста, известен с клиенти като Ахмед Доган, Владимира Янева и Веселин Пенгезов.
Марковска и Еленски придобиват имота през 2002 г. срещу сумата от 3200 лева. В сделката участва и бившият инспектор към ВСС Анита Михайлова, избрана от парламентарната квота по предложение на ДПС. В регистъра няма данни имотът да е отчужден до момента, което означава, че тримата продължават да са съсобственици, уточнява изданието.
В този 10-годишен период досега Еленски се е явявал по поне шест дела, разглеждани с участието на съдия Марковска. Факт, който бе удобно спестен от нея в първите й изяви след избухването на скандала около безмълвно подминатия от парламента сигнал със съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияение.
Прави впечатление, че Еленски има завидна успеваемост в част от тези казуси – от 2005 до 2010 г. печели дела, представлявайки няколко петролни компании през 2005 г., фирма, придобила държавен имот в Балчик, през 2010-та, както и съпругата на шефа на ВАС Георги Колев – Нели Русева през 2006 г. Тогава тя печели дело, образувано по жалба от Нотариалната камара срещу заповедта на тогавашния правосъден министър за преместването й от Сливница в София.
“С адвокат Еленски сме работили заедно в плевенския съд, той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. От там се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам”, заяви само преди десетина дни новата конституционна съдийка преди да бъде опровергана с данни от системата на ВАС.
Връзката на Марковска с Анита Михайлова пък имаше ярка изява през последните дни, видно от специалното отношение на депутатите от ДПС към номинацията на зам.-шефката на ВАС. Групата на Доган “под строй” уважи избора на конституционни съдии в сряда, за да гласува за Марковска. Заедно с Михайлова двете са членове на ВСС между 2003 и 2007 г.
Информацията за общата придобивка на Марковска и Еленски е поредният факт, който обезмисля честата смяна на версии и обяснения, с които висшият магистрат решително “разобличава” като анонимен донос всяко съмнение за нейното “безукорно поведение”. Думи, с които шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) опита да защити новото назначение в КС пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
Само ден, след като депутатката от мнозинството прати въпросното писмо до Барозу, зам.-вътрешният министър Веселин Вучков публично уличи в лъжа Марковска по повод твърдението й, че никога не е разговаряла с него по повод ареста на близкия й приятел Георги Георгиев през януари 2010 г.
Тя и този път невъзмутимо “актуализира” версията си, признавайки за срещата им, но коригирайки повода – не заради ареста на бизнесмена, а заради “задържаната й в МВР лична карта”.
Вижте, минали са много години от тогава (2 години и 10 месеца – бел.ред.), както разбрахте… Тази среща въобще не касае ареста на някого, защото аз доколкото знам арест не е имало, доколкото знам какви са данните. Това, което наистина се изнесе – е намерена моя лична карта. Аз обясних – просто съм я наистина изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Аз трябваше да си поискам картата. Това е цялата работа. Много добре зная, че когато се случи нещо подобно – има си следствие, прокуратура се намесва и т.н., не е моя работа аз да установявам тези факти”, обясни Марковска в събота.
Спомените й за това нейно посещение на столичната ул. “Шести септември” обаче бяха доста по-мъгляви само седмица по-рано.
“По отношение на среща с министри… със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася”, коментира зам.-шефката пред медиите след първото си изслушване в парламента.
Паметта й изневери и по отношение на самия Георги Георгиев, който се оказа бивш съдружник със сина на съдийката. Както и човекът, който по думите й лично трябвало да й донесе забравената “чантичка с документи”, когато бе задържан. За който в началото на 2010 г. Марковска обаче твърди пред тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубена, видно от данните по вътрешната проверка срещу полицаите, арестували Георгиев.

13 мнения за “Разсейване, вместо разследване издава съзаклятниците”

 1. Йелева номер две.

  Само не знам какъв номер ще врътне Бойко Шамара (както гениално го беше окарикатурил Комарницки в “Сега”). Че предишния път (пък и преди една седмица) той държа фронта до края. Явно кукловодите му и държат на своите назначения. Но ще го отнесем всички ние.
  Пак.

 2. Нещо, много странно видях по телевизията, което ми е трудно да коментирам – свещеник изпя “Многая лета” пред Бойко Борисов и гости от Европа и помоли Бог да благослови новооткрито сметище. После Бойко пожела на ботевградчани да им е честито новото сметище и сряза лентата. Кметът почти целуна ръка на Бойко, а всичко това се разиграваше в някаква кал пред една огромна издълбана в земята дупка. Накрая се закани, че ГЕРБ ще управлява още 60 години. Не знам на гостите от Европа – чиновници поканени за респект, как им се е сторило всичко това, но на мен ми се стори, че всички в тая държава нещо окончателно сме се побъркали. Май нещо в повече ни дойде тази бурна смяна от комунизъм към демокрация и присъединяване към Европа, не издържахме психически и се смахнахме някакси. То като се замисли човек, нормално е да се побъркаме. Малко ли неща ни се случиха за 20 години. Първо махахме символи. После се появиха мутри… Или са биз-несмени ? Чалга… Странни текстове. Странни шоу-програми… Какво искат да ни кажат ? Лош ли беше Живков или не беше ? А, Костов…? А Виденов…? Симеон какво направи ? Защо дойде изведнъж и изведнъж си тръгна ? Бойко мутра ли е ? Пожарникар е ама… Ами агентите…? Футбола, какво става с футбола…? И там има нещо. Медиите…? Волен Сидеров…ислямистите…заплаха…циганите !? Кой какъв е ? Лъже ли ? Аец Белене… Да го строим ли ? Трябва ли ? Ами, руснаците…? Газа, какво става с газа ?! Ще има ли ток след 20 години или няма да има ? Не се притеснявайте, нормално е да се побъркате. Твърде малка държава, а твърде много информация. Дори Щатите нямат толкова много натрупани противоречия и съмнения за толкова кратък период от време. Просто върху тази малка държавица и този малък народ е изляна една гигантска кофа с простотии и този малък народ се побърка. Свещеник отправя молитва към Бога в чест на сметище, а реакция няма. Това е като в лудницата, където никой луд не реагира на лудостта на другите, смятайки я за лудост. България се превърна в една голяма лудница, пълна с луди, това е моят извод. “Няма кой да спре песента на лудия.” — Венцеслав Константинов. Няма кой, защото всички останали също са луди.

 3. за какви грехове бе Господи, с такива управници ни наказваш 🙁

 4. Днес в Канал1 Р.Петков и Д.Матов бяха на амбразурата да защитават Марковска и да хулят Костов.
  Нито дума по новите разкрития от имотния регистър.
  Говорителят на ЕК бил временен и т.под. глупости.
  Жалко за Канала,че не дава трибуна за противно мнение!

 5. Наистина започвам да се питам, властимащата върхушка на България от идиоти ли е съставена или нас се опитват да ни правят на идиоти?!
  Днес в сутрешните новини , излъчвани по ТВ ЕВРОПА, цитират Премиера ни /с извинение/ Бойко Борисов да казва, че очакваното увеличение на пенсиите с около 10-20 лева сигурно ще се стори на пенсионерите малко, някои дори ще го приемат като подигравка, но те трябва да имат предвид, че броят на пенсионерите у нас е над 2млн и 200 хил човека и едно такова увеличение ще струва на държавния бюджет повече от ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА?!
  Питам се доколко грамотен е този човек, как е завършил ОСНОВНОТО си /не средното и не висшето/ образование, умее ли да смята с прости числа?! И този субект със съмнителни умствени възможности и знания стои начело на държавата ни!
  Наистина много сме я загазили!!!

 6. Няма журналистическа грешка – току-що чух думите на Бойко, от собствените му уста!
  Според този човек наистина
  2,2 млн Х 20 Х 12 прави число по-голямо от два милиарда!
  Скръб!!!

 7. . понеже те проляха кръв на светии и пророци, и Ти им даде кръв да пият: заслужават това.
  7. И чух другиго да говори от жертвеника: да. Господи, Боже Вседържителю, истински и праведни са Твоите присъди.
  8. Четвъртият Ангел изля чашата си върху слънцето; и даде му се да опалва с огън човеците.
  9. И силна жега опали човеците, а те похулиха името на Бога, Който имаше власт над тия порази, и се не покаяха да Му въздадат слава.
  10. Петият Ангел изля чашата си върху престола на звяра; и царството на тоя се помрачи, и човеците прехапваха езика си от болка
  11. и похулиха Небесния Бог поради болките и раните си, ала се не разкаяха за делата си.
  12. Шестият Ангел изля чашата си в голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътят за царете от изгрев слънце.
  13. И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра и от устата на лъжепророка три нечисти духа, подобни на жаби:
  14. това са бесовски духове, които вършат личби; те отиват към царете на земята и на цялата вселена, за да ги съберат за война в онзи велик ден на Бога Вседържителя.
  15. (Ето, Аз ида като крадец: блажен е, който бди и пази дрехите си, за да не ходи гол, и да се не виждат срамотите му.)
  16. И ги събра на мястото, наречено по еврейски Армагедон.
  17. Седмият Ангел изля чашата си на въздуха; и от престола на небесния храм се раздаде висок глас, който казваше: свърши се!
  18. И бидоха светкавици, гръмотевици и гласове, и биде силен трус, такъв голям и силен трус, какъвто не е ставал, откак има човеци на земята.
  19. Великият град се раздели на три части, и езическите градове паднаха; а Вавилон великий биде споменат пред Бога, за да му се даде чашата с вино от яростта на гнева Му.
  Вие не вярвате,кланяте се на попове и свещи,идолопоклонници атейсти,няма каво да се чудите.
  “Бог си знае работата” аз три години пиша и само бивам препращан към лудницата,както и през всичките години преди.
  Е няма да се чудите,за лудоста писано е “кога,как и защо” Като дойде,а дошло е.
  и определено не се е показало на телевизоро !На “телевизоро са бесовете дето поглъщате,та и лудоста ви.А майче ми ,когато жива беше,когато всички цар си приехте викаше “имам изпрани чували,да дам,че може човеко да нема с кво да донесе парите дето чакате”,шеговито така,понеже с основно “неграмотно” образование тя.Беше !После молих за помощт,да живее,но несе намери никой!В клудница ме пращаха и тогава !
  То и на Васил Иванов Кунчев никой не понечи да помогне,и майче му от мизерия се хвърли в кладенеца !
  “Българи юнаци”
  женчовци “мъжкаре” !

 8. Към ALLAN,
  Не знам дали го съзнавате но вие показахте къде е основният ни проблем: “Говорителят на ЕК бил временен и т.под. глупости”!
  Ами ето това е. Това показва всичко! Това е раликата в манталитета. У нас автокртичното мислене е бетонирано в мозъците ни и за жалост “бронебойни патрони няма открити, няма открити”! Какво означава временен говорител? Всеки е временен. Това е говорителят на комисията на ЕС! “Какво тук значи някаква си личност”? Казаното от ГОВОРИТЕЛЯ остава, ако ще и пет говорители да се сменят след него. Робуваме на личността и не уважаваме институциите! Затова и цялото ни управление и всичките ни институции са такива, каквито ги виждаме. Силно зависими от “личностите”, които ги представляват. И това, ако не е автокрация здраве му кажи! А автокрцията води към тоталитаризъм! И затова и законите и правилата не са закони на държавата, а са на този или онзи, кой както го разбира и се наложи. Или с други думи няма закони на практика.

 9. Едно друго виждане по въпроса http://www.yambolnews.net/

  Марковска е камуфлаж. Истинските са – Анастасов. И този, който евент. ще я замести.
  Като активно мероприятие на хора обучавани да ги вършат е предложението и избора за Конституционният съд на Венета Марковска. Издигането й и впоследствие организираните срещу нея атаки, при това на Европейско ниво, водят до няколко изгодни за управляващите от ГЕРБ нещица. Първото е, че в канонадата срещу нея, остава, почти незабелязано МВР-юридическото образование, ниското му кариерно развитие и опит, каквито, както се предполага, трябва да притежава един Конституционен магистрат. В суматохата и шумотевицата около нейното битие, той стои на здрави морални твърдини поне.

  Второто е, че на фона на омаскарената Марковска, ако все пак тя не прояви тепегьозлък и се откаже от избора си, следващият посочен, ще изглежда приемлив.

  И третото е – за съжаление – унижаването на юристите в страната. С посочения, както се твърди лично от Борисов, завършил “право” но в Сименово Анастасов, се доказва, че кой ще бъде член на най-висшия български съд – Конституционния, комай голямо значение. Което пък е и нормално за сегашното управление, начело на което в ХХІ век, стои, авторитарно на моменти, личност, също завършила в Симеоново, пожарникарския факултет…

 10. Може би в някоя от следващите серии на “Седем часа разлика” щеше да се случи “съдия Стоева” да стане член на Конституционния съд. Защо тези (не)ЗАВИСИМИ депутати принуждават сценаристите на филма да променят сюжетната линия,да пренаписват сценария или да приключат с този проект, защото поразително прилича на истинския живот.Това течение в изкуството “СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ” навярно все още е на мода дори и в реалния живот.

 11. Бог да ни пази от управляващи ненормалници!При комунизма имаше хубава приказка-Най мразим прости пу-ки и диверсанти!Към тинков-два милиарда лева на ден,за година,или
  за 10 години?

 12. Как трябва да се преразкаже приказката за лъжливото овчарче в ГЕРБ-ерски вариант? Веднъж Желева, втори път Марковска, трети път…, а дано Тиквоний.

 13. @ЖИВКО БОЕВ
  Чул те господ!!! Дано, дано, ДАНО!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.