По казуса “Марковска” на медийната тоалетна стои напдис “заето”

Отшумяха без шум по най-големия в кратката ни история на членуващи в ЕС скандал между София и Брюксел.
Вие вярвате ли, че е възможно журналистите в многобройните съботно-неделни телевизионни трибуни и трибунали, които в други случаи са храбри като хранени псета, насъскани срещу враговете на стопанина, да не са забелязали безпрецедентната история как Брюксел сръчка София, която отвръща първоначално и първосигнално с ръмжене, преминаващо обаче в мъркане и мрънкане с тенденция да се окаже скимтене.
Аз не вярвам будната журналистическа съвест, винаги готова да услужи на силния, да е”проспала” още една възможост-стига да е било разпоредено. Защото журналистите не са тъпи. Но им се налага да изглеждат така…И не само им се наложи да си починат от тегобата да бъдат в крак с времето пред почивните дни, но се направиха на разсеяни и в делнично време.

Ако за вчера, понеделник, причината за тази принудителна въздържаност в реакциите можеше да се обясни с факта, че големият началник все още не се беше произнесъл, за да знаят как да пригласят всички, то след произнасянето му по-късно понеделнишки в стила на Махараджа, говорещ със загадки, създаде…още по-голямо объркване.

Владетелят възприе тактиката на слонската тактичност в тази стъкларска действителност, както той си я разбира: хем така, хем онака. Хем червивата ( според доста натрупани вече факти в публичното пространство) ябълка на раздора съдия Марковска може да е оклеветена, хем пък и при капка съмнение в репутацията й, същата имала право да харакири, загадъчно намекна човекът с твърдата ръка начело на държавата.

Тълкувателите на посланието напрегнаха мозъчни клетки и се защураха как да реагират. И в духа на изпитаната мъдрост, постигната чрез правилна селекция, днес, вторник, отново„пропуснаха” темата.
Явно заповедта по гарнизона е да не се „налива масло” в брюкселския огън, след като вчера от ЕК откровено се подиграха на вицепремиера Цветан Цветанов ( и на България, която той, уви, представя) с повторение на своята критика. В ново говорителско изявление със смях беше обяснено, че в ЕС няма „говорители на почасово заплащане”. Шегата в рамките на сериозното изказване, което потвърди позицията на ЕК, беше предизвикана от наглото твърдение на Цветанов, според когото казаното от говорителя Оливие Баи в деня на народните будителите 1 ноември с тон на възмутен от липсата на прозрачност в българската управленска мъгла, не била официална позиция, защото не била писмена.
Държавата е притихнала да види и чуе какво ще реши падишаха. Неговите знаци, които благоволи да даде на третия ден, са обект на напрегнат анализ от следящите с повишено внимание.
Много ( ни) липсва Бареков,главният телевизионен говорител на Цветанов и Борисов. Командировал се е в САЩ за изборите ( хайде на бас, че във връзка с кончината на патриарх Максим ще долети на пожар да лобира за светлото бъдеще на дядо си Николай пловдивски!).

Вместо Бареков него в ролята на водещи се изявяват професора Вучков и артиста Влади Въргала, които явно не са упълномощени да громят обичайните врагове на властта- не всеки се ползва с извънредното доверие на Щаба и с таланта на ударник на пропагандния труд. И докато се въргаляме в догадки защо изразителят на правата партийно-държавно линия не ни удостоява с обичайното си войнствено мнение в защита на властта ( а би могъл и от Америка да скастри Европа, само да му свирнат от София), неговият сайт BNews преживя тежки мъки в интерпретацията на събитията. Заглавията му, от които струи мъка, са достойна илюстрация на цветистия израз, използван по адрес на Цветанов от самия Борисов, който веднъж каза, че опитите да бъдел притискан твърдият Цветанов били като да мачкаш „таралеж на голо дупе”.
Ето какво лъсна на голо в сайта- най напред той отрази в заглавие категоричната експертиза на острието Яне Янев със следното тъпо твърдение:
„понеделник, 5 ное 2012 г. 10:25 ч.
Нов тандем
Костов & Кунева удрят Марковска
Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев.
„Тъй като г-н Костов и г-жа Кунева загубиха позиции в съдебната власт, сега зад завесите се опитват да режисират процесите, да раздухват в Брюксел необосновани тези, или да си служат с компромати”, обвини ги Янев пред НТВ. Според него
през последните седмици има разбирателство между Костов и Кунева да атакуват Марковска.
Целта им била да злепоставят България и да предизвикат нов скандал в Брюксел.
Лидерът на РЗС обяви и че атаката срещу Марковска се прави по елементарната ченгеджийска схема.
„Подхвърля се анонимка, която определени среди се опитват да официализират”
разясни Янев. Той припомни, че Марковска е с безупречна професионална биография. „

Дотук –добре. Щом Янев казва, значи и Бареков ще козирува и изпълнява с подобни заглавия, защото така повелява онзи, който им диктува. Обаче малко по-късно взе да става трудно. Защото Борисов направи намека си със смекчената твърдост ( на чие „дупе” се пише това омекване, ще видим). Метафората на Борисов за допустимостта да има капка истина в твърденията срещу репутацията на Марковска предизвика направо шизофрения в пропагандата. И роди следното, представително за заболяването заглавие в BNews:

понеделник, 5 ное 2012 г. 16:00 ч.
Лична молба
Марковска да си ходи, ако доносът е истина”

В желанието си да угодят на началника и с няколко думи да отразят есенцията на герберовата му мисъл, пропагандаторите са родили оксиморона за доноса, който може пък да е истина. Не им е хрумнало, че ако е донос, няма как да е истина. Защото доказаното истинското твърдение не е донос, а журналистическо разследване, при това с дългогодишна давност, извършено отгоре на всичко от медии, чиито собственик е посочен на Бареков и компания като обект, подлежащ на удавяне в капка истина.

Е, как да не дадат „заето”!?

Едно е сигурно: няма нужда да чукаме на врата на тоалетната с надписа „заето”. Работата намирисва отдалеч и вече доведе до прозрачност, но не в София, а в Брюксел, където май окончателно се разсеяха съмненията относно разваления стомах на днешната българска демокрация. А имунната й медийна система, както се вижда, направо е колабирала, щом „важните медии” в България не смеят да произнесат истината, без заповед да се присламчат към нея.

Ще си запуши ли носа обаче Европа или ще помогне за проветряването, след като вече се провикна да си отворим гражданските сетива?

25 мнения за “По казуса “Марковска” на медийната тоалетна стои напдис “заето””

 1. “Ще си запуши ли носа обаче Европа или ще помогне за проветряването, след като вече се провикна да си отворим гражданските сетива?”
  Не вярвам и този път Европа да си запуши носа Г-н Инджев! Изявлението на говорителя, колкото и да не им се ще на герберотиквениците е много добре премислено и последвалото вишочайшо мълчание не е също никак случайно! Но големият “експерт” Яни Янев, който пророчески провидя новият ударен тандем Костов & Кунева как удрят Марковска би могъл да използва “пророчеството” си и за собствени нужди, ако само се змисли, че такъв един тандем би могъл да се яви и на изборите и че потенциалните възможности на този тандем са такива, че жалката Марковска се явява твърде малка цел за неговите възможности!

 2. Г-н Инджев, силно се надявам, че на Европа вече и омръзна само гнусливо да си запушва носа за всичко случващо се в нашата татковина мила и гаранция за това видях именно снощи по ТВ, когато гледах изявлението на г-жа Пия Хансен! Тонът й бе убийствено саркастичен и подигравателен и всяка нейна дума би следвало да бъде почувствана като забиващ се пирон в напетата снага на цветановци и руменпетковци – смели кавалери, обединили се в защита на оцапан съдийски имидж! Какво ли друго обединение ни готвят……?

 3. Комисарите и техните експерти да си подострят моливите и да започват да пишат черновата на извънредния доклад по въпросите на ПРАВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШЕН РЕД, защото явно АПОСТОЛА и неговите четници от герб не се съобразяват с никого и с нищо и вероятно са твърдо решени да смачкат всичко по пътя си до следващите парламентарни избори. Напишете го този доклад и съвсем официално го представете на вниманието на всички българи поне два месеца преди изборите през 2013 година, иначе може да очаквате по-голямо наществие от екскурзианти по вашите земи след изборите. Само така уважаеми приятели от ЕК ще ни помогнете на нас, а и на самите себе си!

 4. Г-н Инджев, във връзка с анонсирата от Вас в статията Ви от 04.11. “Ако искаме будители, да навием собственият си будилник”, дата за организирано присъствие пред МОЧА на 09.11.2012г., бих искал да Ви обърна внимание и на необходимостта от СПЕШНА организация на четящите този блог в защита на всичко постигнато дотук от прехода насам, тъй като в момента абсолютно тихомълком се подготвя ЧУДОВИЩНА ГАВРА с българските граждани от страна на Гражданите за Ехидна Реставрация на Болшевизма, както сполучливо са ги определили други ваши форумци! Става дума за появили се информации в няколко сайта за бъдещият строеж на НОВ МАВЗОЛЕЙ на Гошо Тарабата на същото място – пред двореца, под предлог, че ще се строи нещо като бизнес-център. Проекта си има информационна табела със съответните разрешителни за строеж, готовност на площадкака, брой работници и т.н. и т.н. В един от сайтовете е застъпено мнение, че всичко това е само шега и че на мястото ще бъде изградена само някаква си “арт” инсталация, но след всичко прочетено дотук, аз съвсем не съм на това мнение, имайки впредвид кой е начело на Софийска Община!

 5. Господин Инджев, както всички знаем, Бойко Борисов е строг, но справедлив. Той, Бойко Борисов, де, търси истината дори и в доносите. За мнозина, това би било смешно и налудничаво, но за мъдрия, умен и невероятно интелигентен министър-председател, това не е така. Той търси! Щото си знае работата. Дори лично Той
  гарантира за възпитаника на милионерски ПУЦ в Симеоново.
  Пък от друга страна пак е ясно, дори и за бебетата – зад цялата тупордия стой демонът на републиката Иван Костов.

 6. Евала, Иво! България ще се оправи като почнат да те четат всички българи!

 7. Май “заето” ще остане задълго, като всички индикации сочат липса на съзнание и последвалото изпускане. Но даже и при летален край, на трупа за известно време прорастват ноктите и косата. Е, ние сме тези нокти и коса.

 8. Оня ден Румен Петков, човек който в нормална държава няма да излезе от затвора, такава пламенна защита направи на Марковска, че сиромашката не и остава никакъв полезен ход освен да си взема шапката и да си ходи. Все пак буди любопитство поразителното единодушие между ГЕРБ и БСП във вижданията им за “реформа” в съдебната система, този препъникамък за влизането ни в ШЕНГЕН. На европейците явно вече им писна от селски номера и започнаха да говорят в прав текст. И още нещо на Борисов, Петков и останалите малоумници някой накрая трябва да им обясни, че в ЕВРОПА номерът със “злодея Костов” не минава. Там по-добре от тях знаят кой кой е в тази държава.

 9. Г-н Инджев, нормално е медийната тоалетна в Тиквостан да дава “заето”. Как иначе хламидийните (в цивилизованите страни, както знаем, терминът е “медийни”) партньори на правителството, начело с Ники Дудука, лудото Янче Янева, Дългокраката Сузи Кошлукова, ТВ7, самодейците-топ-журналисти от БЛИЦ, овладялата тънкото изкуство на писане върху тоалетна хартия в клекнало положение със златно перо, затъкнато в дебелото черво Еми Мариянска, известния медиен магнат и приходящ столичен шампион по водоизместимост Делянчо Пеевски и безформената мама Рени Кръстева – Тотото, ще си получават ежедневните клизми по награда (“Фекален Пулицър”) за заслуги към другаря-тиква Борисов?

 10. Покрай коментарите за одиозната Марковсака, някак изпускаме не по-малко важният казус с милиционера от Ямбол. А той е също така скандален и опасен. Този човек няма никава правна квалификация за работа в Конституционен съд. Ако трябва да бъде докладчик по дело – ще рече сам да го изработи и да го предложи на останалите съдии за обсъждане, той изобщо няма да се справи. Е, остава му да помоли, поръча, накара някой друг да му го напише. Това означава, че от името на Конституционния съд ще правораздава съвсем неизвестен и неизбиран субект, което безспорно е много опасно и си е очевидна подмяна на институциите.

 11. Уви, реакция от страна на ЕНП май не виждаме. Нито си признават грешки там, нито виждаме мерки, само един заместник председател не гласуваха, а интервюта за нашите медии да дадат или за чужди? Ще ли плати Баророзу грешката си “Борисов”?

 12. До ultra
  Ако питате мен, това е по скоро димна завеса пред подписването на неизгодния за България Южен Поток. Последното не е по-малко притеснително.

 13. Господин Инджев, четейки вашите статии, при мен отпада необходимостта
  да посещавам сатиричния театър.
  Необходимата ми порция сатира получавам от вас.

 14. Скъпи приятели,
  Преди да напиша за подкрепата от Европа,която не само ,че Я чувстваме ,а и Я виждаме ,споделяме Я с благодарност , искам да се помоля за душата на българския патриарх Максим,който ни напусна завинаги:Бог да го прости!Мир на праха му !
  Не забравяйте ,че гражданите за европейско развитие на България са реформирани комунисти ,което ще рече евроскептици и те са явен образ на скритите евроскептици в лицето на социалистите- преименуваните комунисти у нас.Вижда се ,че политиката на управляващите спрямо Европа е унизителна.Спомнете си ,че подобно нещо се случи с предлож. кандидатура за бълг.еврокомисар и изобщо какво очаквате да се случи и да видите в държавата на мутрите,освен мутренско поведение и унизително за българския народ – преструктуриране по високите етажи на властта и правосъдието у нас,които се борят за оцеляването на безподобната в ЕС държава ,каквато е днешната-разорена България.

 15. Чудесно казано!Ако наистина на ЕК е”писнало”от номерата на Б.Борисов,Цв.Цветанов ,Румен Петков и С-ие,следващата стъпка трябва да бъде препоръчаната от RADIVOICE рецепта:нов доклад на ЕК.Там,в далечния Брюксел, трябва да осъзнаят,че дебелокожите тапири ,не се стряскат от стрелички ог сорта на споменатите в публикацията Ви,г-н Инджев.Комунистическата наглост с която тези хора се представят става все по-силна и пръква като въшка върху челото на Бълтария!Ясно е,прочем,че в Брюксел се опитват доста деликатно да посочет гафовете на Управлението ни,но по всякакви пътища е необходима да им се показва 1:1 с кого си имат работа!

 16. Макар в случая с БГ “журналистика” да е валиден онзи принцип “или добро, или нищо”, защото тя е в летално състояние отдавна, причините за кончината трябва да се обсъждат и анализират.
  Иначе и за нас ще стане – “или добро, или нищо”.

  А по отношение на корупционния казус, републикански (а вече и европейски) шампион по търговия с влияние, “Венета Марковска” предлагам безплатно следния лозУнг:

  “Нека Конституционният съд да кара без вЕнетка по републиканската безпътица”.

 17. Съжалявам, че пиша не по темата, но вече сте написали, каквото си мисля, а днес научих скъбна вест … От днес СДС официално е в мозъчна смърт …
  „СДС е единна формация и създаването на такива фракции, особено които имат за цел не да разширяват влиянието на СДС, а да го принасят в жертва в някакви нови неясни политически субекти и коалиции, не работи в интерес на демокрацията на СДС. Ние сме поели ясен и недвусмислен курс на самостоятелно“, съобщи Кабаиванов.

 18. Да, ситуацията наистина е “крайна”. При избор на “съдия”, лъсва лъжа и то от управляващите. За такова нещо при ТЯХ, “хвърчат глави”.
  ЕС иска от нас да си “излъскаме” обувките, преди да влезем в неговия “двор”. Но ЕС много добре ЗНАЕ че ние нямаме “четка” с която да се почистеме, още повече, ние нямаме квалифицирани “чистачи” които да знаят как се чисти с тази “четка”. Времето го доказа, а времето е пари. Вече наистина е КРАЙНО необходимо ЕС да изпрати “бригада”, която да е “въоръжена” със съответните “четки и препарати” и да започне едно истинско европейско почистване на България. И ако може тези “чистачи” да останат поне за четири години. Защото ние сме си платили и си плащаме за това. ….
  По въпроса за липсата на “независима медия” … защо групата депутати наречени “демократични” не отделят част от онези 15000 лв., които получават ежемесечно на глава “представител” и не инвестират тези пари в създаването на едно радио “talk show”/давам го като пример, защото това е много популярно на запад и е много ефектно и не е скъпо за издръжка/, защото тези пари които ТЕ получават също са наши, те идват от бюджета и тяхното ппредназначение е да се използват от опозиционните партии именно за подпомагане на политическите идеи на ОПОЗИЦИЯТА.

 19. За хора като Тиквоний по нашия край казват – ТИ ГО ПЛЮЕШ, ТО ВИКА – ДЪЖД ВАЛИ!

 20. Реакцията на ЕК много закъсня,ченгетата и комунягите от ГЕРБ подчиниха ВСС ,сега ще подчинят
  и КС след още малко време ВСС ще им избери и удобен Главен Прокурор,а новоизбран ВСС ще довър-
  ши започнатото от стария ВСС ОВЛАДЯВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА – С ЕДНА ДУМА ЧЛЕН 1 НА СТАРАТА
  КОМУНИСТИЧЕСКА КОНСТИТУЦИЯ СЕ ЗАВРЪЩА.ЧЕСТИТО!Р С. Изборната ПОБЕДА на “КАЛИНКИТЕ” от ГЕРБ е в
  кърпа вързано.

 21. Така е Илия. Ченгетата и комунягите подчиниха цялата съдебна система. Но ако един бивш премиер, на когото ние (редовите членове на СДС) подарихме властта, беше извършил лустрацията, както в другите бивши комунистически страни, нямаше да е така! Не смея да му напиша името, за да не ме ругаят неговите вечно будни адвокати, но сигурен съм, че ти се сещаш за кого става въпрос. Мен, обаче, ме мъчи и един друг въпрос. Дали и ние не сме виновни, че така лековато му се доверихме?

 22. Към Петър Драгулев от3:19 днес.Без съмнение на Вас приляга позицията ня КАБАИВАНОВ ,настоящия “лидер” на СДС.Хайде да се върнем в периода след онзи,чието име НЕ СМЕЕТЕ да произнесете-ИВАН КОСТОВ-когато последния беще такъв на СДС.Пребройте колко души се опитаха да ръководят този съюз:поне ПЕТ.Та да се върнем към мантрата ,че правителството на Костов не е успяло да се пребори с ДС-тата в БГ.Напротив!Бе подготвен закон за лустрацията,който като отиде в КС изпратен от комунистите,бе отхвърлен с равен брой гласове ,като между противниците на този закон се мъдреше името на ГЕОРГИ МАРКОВ,оказъл се по-късно ДС ченге от 6-то у-ние на ДС и лидер на “Ред ,законност и справедливост”,въздигнат от днешния политически пътешественик ЯНЕ ЯНЕВ.А митът за който Вие,г-н Драгулев говорите,се разпространяваше освен от комунягите и от ПЕТЪР СТОЯНОВ,ТОГАВАШНИЯ бг ПРЕЗИДЕНТ,известен още с това ,че не допринесе за разкриване убийството на ПИСАТЕЛЯ Георги Марков/въпреки декларациите му по въпроса/,със съмненията ,че съпругата му е била също агент на ДСи с прословутите реплики”кажи си Иване” и за “победените авари”/по повод нежеланието на ОДС да колаборира с Мадридския мошенник и комарджия,докаран в БГ от КГБ/.Когато пишете нещо,постарайте се да проучите нещата за които пишете,а не да се доверявате на съмнителна и злонамерена информация…

 23. Здравейте,търся поне един спътник от Варна до София,целта ми е да си разделим пътните разходи!!Тръгване от Варна-около 10.30 сутринта на 09.11.12
  За връзка-блога на г-н Инджев!!!

 24. Не се измъчвай Драгулев, верният отговор на твоя въпрос няма да ти хареса! Кеси си в Канада и хич да не ти пука.

 25. (към ИНЖ.ЛАЗАР МАДЖАРОВ от12:18 днес) Едва ли днес, когато в Страсбург лъсна най–големият позор на посткомунистическа България, е време да се занимаваме с бивши политически величия, но от уважение към Вас ще Ви отговоря. Дори всичко, което казвате да е точно така, то не оневинява Иван Костов за несвършеното от него, защото той не направи опит да го свърши. Истината за Иван Костов е, че след убийството на Зоран Джинджич той се уплаши!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.