След съветизацията следва русификацията ( на БПЦ и нацията)

Честито на софиянци, а после вероятно и на всички български поданици на Путин , чиито подчинен патриарх Кирил беше изпратен тази пролет в България (и по-точно в Пловдив), за да подготви почвата за путиноугодното дело, като посочи с височайшия си пръст как и кой трябва да превземе Българската православна църква!
Още не е погребан патриарх Максим , а операцията е задействана. За това свидетелства най-меродавната медия, която със съжаление цитирам ( втори път за един ден), но няма как да я пренебрегна: сайтът BNews отразява гледната точка на неотразимия ни Бареков, кречетало на устремилия се към най-високия пост в БПЦ пловдивски митрополит Николай.
За Бареков дядо му Николай би камбаните на сватбата му в Пловдив, а в пряко излъчване по Би Ти Ви помазаният „журналист” с пълно гърло подвикваше сватбарски триумфалната си благодарност за частната услуга: „Да живее Българската православна църква”- същата, която е на път да бъде възседната от послушници на Москва с лаком апетит към луксозния живот.

Съответно Бареков и компания връщат услугата на Николай-несъмнен кандидат на Кремъл за патриаршеския пост в България- и вече бият медийните камбани в София в прослава на предстоящото още по-голямо русифициране на БПЦ като следствие на нейното съветизиране от времето на съветския колониализъм.
Само един пример за това, че Бареков служи вярно на дядо си Николай. Вече съм споменавал ( ако някой се съмнява, може да провери): по внушение на ядосания от разобличението за скъпия му часовник за хиляди евро, с който първо сам се перчи, а после се цупи за ефекта от перченето, пловдивският митрополит Николай нарежда по телефона въпросното предаване да бъде спряно. Което и става- Бареков дори се хвали пред подчинените си с това, заявявайки, че е решил да „заколи” по тази причина магарето от предаването „На инат”.
Нито някакъв си устав може да им попречи, нито някакъв си срам от нахалството да нагодят нещата в полза на руския избраник за водач на Българската православна църква.
Ето и първото потвърждение за задействания план:
„вторник, 6 ное 2012 г. 16:58 ч.
Наместник
Пловдивският владика Николай става Софийски

Най-младият от митрополитите – Пловдивският владика Николай, става Софийски митрополит, реши Синодът на извънредното си заседание.
Това съобщи шефът на правителствената дирекция по вероизповеданията Емил Велинов, който също участва в съвещанието на Синода в Синодалната палата.
Именно Дядо Николай е предложил, вече като софийски митрополит, поклонението на патриарх Максим да се състои в катедралния храм на Софийската митрополия “Света Неделя”.
Пловдивският владика е избран на поста временно, уточни Велинов.
Мнозина обаче отдавна спрягат името на митрополит Николай като един от евентуалните наследници на патриаршеския пост. Сред аргументите на привържениците му надделява и фактът, че той е един от тримата, които нямат досиета и ДС-минало сред членовете на Синода.
Друг факт е, че обикновено Софийският митрополит е и патриарх, както беше в случая с Дядо Максим.
Няма пречка да се промени и уставът на БПЦ, който да премахне условието бъдещият патриарх да е непременно навършил 50 г., коментира по-рано във вторник за BNews историкът – проф. Божидар Димитров.
Според него Николай е един от петимата най-достойни за патриаршеския престол. През февруари той прави 5 г. като митрополит, което е другото условие в синодалния устав, за да може да бъде кандидат за патриарх.
Изборът на нов патриарх трябва да се състои 4 месеца след кончината на предишния, гласят още църковните порядки. Това ще рече, че нов водач на БПЦ ще имаме някъде около март догодина.”

28 мнения за “След съветизацията следва русификацията ( на БПЦ и нацията)”

 1. В един ден:

  Бойко Найденов – (заместващ, но вероятно бъдещ ) главен прокурор,
  Николай Пловдивски – (заместващ, но вероятно бъдещ) патриарх,

  Qvo vadis, popule…

 2. След като погребахме традиционната българска журналистика (остана само тази онлайн), дойде ред окончателно да се сбогуваме и с българската църква. Разбира се, мутризацията на църквата ни не е от вчера, но сега вече няма пречки набързо да бъде довършена. Всичко оттук нататък ще бъде гавра с покойник.

  И също както и при уважаваните журналисти, и в храмовете и манастирите ще останат мнозина достойни люде, които ще продължат да изпълняват призванието си въпреки всичко, защото то не им е дадено от синода, а от по-възвишено място.

 3. Tova нахално момче, Николай е Руски агент и би трябвало да бъде в затвора. Казано е който сее ветрове жъне бури.

 4. Едно кречетало едва ли ще помогне на друго кречетало. Най-вероятно новият да е сред най-близкото обкръжение на стария. А защо ли само на няколко от владиците не са им обнародвани истинските досиета? Едва ли нормален човек в България вярва, че само те са чистите. За голямо съжаление, едва ли има такива. Амин. Бог да прости Максим!

 5. Нищо ново,това отдавна се е осъществило.

 6. Много бързо се задейства БПЦ – направо “оперативно бързо”.

  А и може би съм много мнителен, но такъв добър “тайминг” – избора трябва да се състои 4 месеца след кончината на предишния, т.е. Февруари и “о чудо” – точно февруари стават 5 години митрополитство на най-младия “дядо” претендент.. Направо “божествена” намеса ми се привижда от най високо ниво..

 7. Вярата ни е пред голямо изпитание. Църквата ни не се покая от службата и към сатаната. Вместо покаяние, каймака на клира се капсулира от разкриването на огромният грях. Представете си, колко ли миряни са загинали в лагерите на комунизма, следствие доносничество на изповедта? По стечение на същите обстоятелства, “отреклите” се от житейската суета в името на вярата, демонстрират привързаност към среброто и металите, непозната на множеството миряни. Мутризирането достигна до продажба на архонтски индулгенции. Божието тайнство и ритуали се превърнаха в стока. Материалната облага и плътската наслада са новите ценности проповядвани от висшето духовенство. Покварата е проникнала дълбоко, Ролекса и Бентлито станаха измерение на духовността на синода. Религиозните ценности, скромността и упованието в Бог останаха за нас, обикновените миряни.

 8. Бог да прости Дядо Пимен.

 9. Именно Дядо Николай е човек,доказал принадлежност към КГБ. Нали по делата ги съдим? Да припомня, че когато се канонизираха Светите баташки мъченици, точно той отправи искане за разрешение от московската църква за канонизацията. Да поискаш разрешение от църква, която е получила вярата си от нашата и е била васална на нашата в продължение на шест века, е показателно. Още повече, че православните църкви са равни сред равни. Това не може да не е съгласувано с останалите служители на сатаната.

 10. Заглавието на статията и увода към нея са изклчючително показателен и точен символ на тежката комунизация и русификация на страната-на ДЪРЖАВНО НИВО.

  Така ,г-н Инджев за пореден път доказва,че Българията е затънала в комуно-русоидиотското тресавище.

  Засега,спасения няма,може би няма и да има.

 11. Снощи попаднах на кадри с Максим – колкото по-стари, с толкова по-ясно изразен силно руски акцент и русизми.
  И за Николай няма да е чудно – като при яхусите на Джонатан Суифт: “за водач си избират онзи, който е с най-зловредния нрав измежду тях “, та хубавко да се дооформи зловредната единосъщна троица Николай-Бареков-Борисов.

 12. Сега виждаме на живо как е възникнало протестантството! Като гледам бъдещето на България е протестантската религия.

 13. Светла му памет на патриарх Максим и дано душата му намери покой.
  Той се прибра във вечния си дом, да му мислим ние, дето още сме тук, на тази земя. Временно.
  Кое е наред в България, та да се очаква, че точно църквата ще да е някакъв оазис. Според мен ставащото в БПЦ е поредното доказателсво, че Господ не е в църквата. Вяра и упование в Бог тази църква не може да даде никому, още по-малко помощ на изпаднали в беда хора. Явно нещо ни крепи, иначе как при тези условия народа оцелява, един Господ знае,и то въпреки БПЦ и държавата. Ще се намери ли някой да напише какви несметни богатсва има БПЦ на фона на мизерията на народа. То навсякъде църквите са един преуспяващ бизнес, но без мене. Моят Господ не е в тази църква и няма да се наредя да целувам ръка на разни църковни мутри и мекерета. Като си го изберат мутрата Николай, да им е честит. Има ли значение кой точно безбожник ще стане патриарх. И Николай, и Кирил, и другите дето не им знам имената са все същите. Служели били на руските интереси. Сигурно има и такива, дето служат и на турските. Та кой в България служи на българските интереси?
  А и къде са вярващите? Там където ни е и гражданското общество.

 14. Тази сутрин професор някакъв по богослоние, с лукава усмивка обясняваше от телевизионния екран, как греховете и вероотстъпничеството на свещенници от клира не накърняват с нищо светостта и непогрешимостта на БПЦ.
  Остана само да заключи, че дори един от грешните може да бъде избран и да оглави църквата, без това да накърни чистотата й.
  Да ви напомня тази теза версията с онази партия, която била права, когато съгреши дори?
  Същият професор по богословие и източно православие си позволи безочието да богохулства, заявявайки че едно било църква, друго религия, трето вяра.
  Колко удобно – йезуити ще оглавяват и водят Христова Църква, а Тя ще си остава чиста, свята и неопетнена?! Продали се на Сатан ще посредничат в отношенията между вярващите и Бога!
  Не знам какво още трябва да се случи, за да се убеди вярващото природонаселение, че БПЦ не служи на Бога, а на Мамона и Сатана?!
  А, че православната мутра Николай Пловдивски е фарисей и руски агент сигурно само идиотите още не са разбрали.
  Крайно време е истински вярващите в Христа да проумеят, че влизането в осквернените ни църкви и преклонението пред водачеството на сатанинския ни клир са вредни, не – пагубни за духовното им здраве!
  По-добре да се молим в домовете си и сред природата.

 15. Моля се на Господ, г-н Инджев, да се обърка сценарият, който очерта . Когато говорим за възможните места, в които може да се говори за българско родолюбие, българско свободомислие и българска жажда за независимост, Пловдив е на челно място. Не дай Боже този път Пловдив да даде на България новия патриарх, въпреки, че пловдивският митрополит е присадена личност за града! Избирането на митрополит Николай (или както, не без основание, твои колеги нарекоха Дядо Тапетко или Лудото Коле) ще е събитие равносилно на това руският проект АЕЦ “Белене” да се осъществи! Да, поради младостта си е пропуснал да си създаде агентурно минало. Да, щом казва агент Тервел, възможно е проваления синод да промени устава, заради годините му.Но как ще изпълни последното условие-да застане с лика си пред миряните и да бъде припознат от тях като духовния им водач? Сега ще се разбере колко действително хора посещават българските православни църкви (превърнати в ООД-ета от днешните митрополити) и колко го е еня българския народ за чистотата и независимостта на Българската православна църква. Молете се сестри и братя да не се случва и с активна гражданска позиция да спрем нечистия заговор!

 16. Точно така Иво,пръста в раната веднага! Защото после, ще късно. Впрочем, на фона на “вайканията” на определена публика, че голяма част от клира са бивши агенти на ДС и поради това не е лошо да се допуснат и “по-млади” кандидати, само и само да не са агенти на ДС написах в един пост следното:
  А какво ще кажете, църквата да бъде оглавена не от бивш агент а от настоящ! И то не какъв да е а КГБ офицер! Кое според вас е за предпочитане. И за да не бъда голословен ще ви кажа, че лицето „дядо Николай“ е син на бивш командир на антитерористичен взвод в…Шесто Управление на ДС!!! И изведнъж този младеж вместо да наследи „героичната“ за времето си бащина професия ненадейно избира семинарията и веднага, без нито месец загубен заминава за цели 5 години за…Москва. Там следва разбира се духовната академия, а после и аспирантура в Московския университет! Класика, на дългосрочна КГБ подготовка на агент с далечна перпектива!!! Перспектива за глава на БПЦ! Е, от това по-добро попадение за руската разведка, здраве му кажи! А това, че църковният тих и благочестив животец не е по вкуса на въпросното момче, вече и „дядо митрополит“ е видно от цялото му „църковно поведение“! Той също така е яростен подръжник на Руския патриарх, независимо, че онзи е привърженик на друга марка часовници, конкуренти на николаевия Ролекс Също толкова яростно непримирим е негово светейшество към католицизма и всичко западно, което според него е единствено и само от лукавого! С чия ли стратегическа цел съвпада това поведение на „синчето на бившия шестак“ Но най-интересното е, че болгарското овчедуше паство е сляпо и глухо за всичко това! Не вижда очевадното и подкрепя „очеблажното“! Така, че дерзайте български овци, Московския батюшка се е погрижил за всичко! Вие само трябва да изгласувате някаква си скромна промяна в и без това комунистическия устав на БПЦ!!!!!!!

 17. От избора на нов Патриарх зависи дали БПЦ окончателно ще се отдели от народа си и дали окончателно ще остане само с театралната си роля или ще “слезе” при народа и поема пътя към изграждане на духовници подобни на болшинството от тези отпреди 1944.

 18. Симеон Борисов измени закон, за да направи от сладкар министър. Сега Синодът /не е свят!/ ще промени устава на БПЦ, за да назначи агент на КГБ за патриарх! Добре, че не могат изчадията на преизподнята до Светото писание да се докопат.
  Стига да можеха и Библията биха изменили и окото им няма да мигне!
  Спокойни са – вярващото природонаселение ще продължи да им се кланя и ръцете им да целува!

 19. Г-н Инджев,
  С голям интерес слушах тази нощ
  Вашето участие в “Нощен хоризонт”.
  Както винаги бяхте точен,обективен
  и”в десетката”.Благодаря Ви от
  сърце
  Сърнева

 20. Тя тази организация се е отделила от Бога, не от народа. И вие и викате “църква”. Интересно, по какви критерии? Защото само бегъл прочит на Писанието оставя у мен други впечатления за “църква”, чиято глава е наречена Христос, а не папа, патриарх или кой знае какво друго.

 21. То “Дядо” Николай агент на ДС не е,но със сигурност е на КГБ. Не вярвам руските служби да пропуснат българин в Московската духовна академия. А че е мутра му личи отдалеч, не е нужно да му виждаш часовника или пък приятелството с друг пловдивски колос – Баретков. Та не знам защо русификацията върви винаги паралелно с мутрификацията, КГБфикацията, газификацията и ядреналинофикацията.

 22. Posted by Павел Тинков :
  “Стига да можеха и Библията биха изменили и окото им няма да мигне!”
  Те са променили текстове,много текстове са променени !
  Много фалшификации има !

  ЦЯЛАТА ТАКА НАРЕЧЕНА “БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА” Е ФАЛШИФИЦИРАНА.
  Всичко е фалшиво и не по Божите Заповеди !
  Страшният Съд Е !
  Бог несе ръководи по “часовниците” на простосмъртни грешници !И на никого не Се кланя и моли !

 23. За да вляза в тон с един-два подозрително благочестиви коментари по-горе, ще кажа и аз: “Да се помолим се за душата на патриарх Максим”, /- тя със сигурност ще има голяма нужда от това пред Божия съд/

  …И малко извън християнството – според Платон безсмъртната ни душа е изградена от няколко компонента, единият от които е т.н. “гражданско чувство”, сетиво, абсолютно необходимо за живот в човешкото общество. Точно тази частица тотално отсъства от душите на висшия ни клир, а някои тълкуватели предполагат идеята, че такова нещо изобщо няма почва в православието по нашите ширини. Дори иначе блестящият метафорист и наблюдателен психоаналитик д-р Михайлов /чието мнение за Костов не споделям/, бил казал: “Тези, които действаха от името на свободата и атакуваха църквата, бяха победени от Максим, той ги надживя и в пряк, и в преносен смисъл”.. – Дали само аз долавям зле прикрито злорадство?..Дали “надживяването” и оцеляването е християнска добродетел? Трябва ли да се противопоставят Свободата и християнската догма, както на някои батюшки им се ще? Аз не съм “практикуващ християнин”, но според мен тук някъде лежи границата между мистично-крепостното руско православие и една църква, която може и е длъжна да има обществена позиция. Някой в коментарите горе остроумно е провидял началото на “протестантсвото” у нас, което би се случило, разбира се, стига да има поне няколко висши свещеници, които да искат да служат истински както на религията си, така и на истинския морал и духовност. За съжаление такива няма, защото руско-православната ни рубладжииска реалност по-скоро ще ги направи будисти, отколкото евентуални български будители.

  Виждате ли как самия досег с тази реалност превръща всяка институция и авторитет в карикатура на самата себе си? – пример – Добрия стар цар Симеончо и монархията, висшия клир и църквата, управляващите и опозицията, “медиите”? Подозирам серионо, че ако не беше крехкия факт на приемането ни в ЕС и НАТО, сега щяхме да сме в Евразия, а парламента щеше да гласува обратно “член първи” в конституцията, този път в полза на Гербомунистите…

  Надявам се този път да не се дадем толкова лесно..

 24. “Светла му памет на патриарх Максим и дано душата му намери покой”-Сия

  Какво казахте Сийче,светла памет на един от най-лоялните служители на комунистите и ДС. Колко сте годишна,че не знаете,че 5-то Управление на ДС денонощно охраняваше максим,а колата му беше Мерцедес. А ние простотрията чакахме по 16 години да се доредим за една Лада

 25. Сия,вникнахте ли добре в заглавието на статията на Г-н Инджев,или то нищо не означава за Вас.Един от стожерите за съветизация и колонизация на България изигра Максим. Явно сте му много благодарна.

 26. “и комуто свещи палят православните скотове” Ботев

 27. Цървул-болшивиците,в стремежа си да ги приемем,като равни на ВСЕВИШИЯ,държаха да страним от религията.Сега са първи “калинки”Аз съм вярващ но не съм религиозен. Като шев на църквата и агент на ДС,Максим трябва да е полковник или генерал.Отношението ми е като към всички антихора.
  Новия,веднъж се срещнахме пред една врата,здрависах се и толкоз. Мой приятел има къща до църквата. Като почна да влачи тези скъпи коли
  какво да мисля?Като всички комуняги

 28. Браво Лазаре,ти си истински мъжкар,така трябва да се пише за всички категории комунистически мерзавци,а не като Сия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.