Обама продължава, Борисов има да се надява

Българските измерения на запазeното статукво на върха на САЩ след победата на Барак Обама могат да бъдат коментирани по различни начини, но един е безспорен: за разлика от своите предшественици Джордж Буш и Бил Клинтън той нито посети България, нито покани на официално посещение своя еквивалент ( от гледна точка на реалната власт на българския премиер) Бойко Борисов на официално посещение.
В този смисъл: добра новина ли е преизбирането на Обама за „силния човек” на България, който обича да го смятат за много близък на „американците”?
Силният човек на България и неговия екип от представители на силовите структури на държавата, с каквито гъмжи личното му обкръжение, всъщност си общува предимно, за да не кажа „единствено”, със силовите ведомства на САЩ. Внимателният поглед откроява многобройни контакти на всевъзможни американски специални служби на всякакви нива с българските им домакини в съответните организации.

Парадоксалното е, че научаваме за тези контакти не поради някакъв принципен порив към прозрачност в информирането на обществеността, а като следствие от склонността на Борисов и обкръжението му да парадират със своята значимост в очите на въпросните американски служби. Казвам, че е „парадоксално”, защото всъщност този толкова открояващ се на фона на липсата на друг вид двустранно общуване факт всъщност говори за обратното: САЩ прокарват пътека до една държава, която ги тревожи и търсят начини да противодействат на страховете си в областта на собствената си сигурност чрез превенция на място- не чак толкова, колкото с изпращане на войски на хиляди километри в Афганистан и Ирак, но достатъчно, за да превърнат този вид сътрудничество с България в приоритет.

Ако си спомняте една от разсекретените грами на американското посолство в сайта „Уйкилийкс” описваше странния контраст между готовността на българските служби да помагат на американските само по определени теми от значимост за американската сигурност, но не и по „някои” теми, свързани със ставащото на българска територия. Звучи като ревност или по-скоро като тих саботаж на партньорството в задния двор, в който по свои съображения българските власти искат да действат по свои стандарти и критерии без да им се пречкат.

И така, Барак Обама спечели втори мандат, но дали Борисов, който иска да постигне същото, е щастлив от развръзката? Ще продължава ли да се бори за титлата „човек на Америка” чрез ръкостискания пред камерите с директори на американски специални служби, които обаче никак не му помагат да бъде легитимиран на високо политическо ниво във Вашингтон по стандартния начин, по който това се прави чрез визити, разговори и пробиви в двустранните отношения ( какъвто така и не видяхме например в леда по въпроса за визите) ?

Бъдещето, разбира се, е непредсказуемо. Затова пък миналото, ако го разчитаме правилно, помага да се ориентираме кой какъв е и за какво се бори. Интересен щрих по този повод, който разбива спекулациите за сервилността на друг български премиер пред „големия брат”, внася днес Ейвис Боулън, посланик на САЩ в София тъкмо в онези бурни времена, когато БСП се сгромоляса от власт.

Ето какво казва Боулън в ексклузивно интервю за Дарик радио:

В една от дипломатическите Ви грами, които Уикилийкс публикува, пишете, че тогавашният премиер Иван Костов е “авторитарен и непредсказуем”. Когато се разбра за това години по-късно, той пък отговори, че Вие сте съветвали тогавашния СДС да се коалира с БСП по време на кризата през 1997 г. Спомняте ли си за тези събития?
Не помня такава грама. Много уважавам господин Костов, той е един изключително умен човек, който разбираше какво е необходимо да се направи в България тогава. Невинаги беше много гостоприемен към съюзниците си и подхода му отблъскваше много хора. Нямам спомен да съм го съветвала да сформира коалиция със социалистите. Доколкото помня, имаше служебно правителство и всички бяха изключително притеснени за икономиката и за това какво би се случило с девалвацията на българския лев, ако има дълъг период без правителство. По-скоро, вероятно съм му споделила своите опасения да не оставя политическите страсти да го заслепят и да се вземат решения, които да доведат до лоши икономически последици за страната.”

Когато интервюирах Иван Костов за книгата си „Течна дружба” с въпроса как си обяснява, че въпреки някои негови пререкания с американската администрация президентът Клинтън избра да посети България ( малко след като това направи и британският премиер Тони Блеър) като един от символичните си външнополитически жестове в края на управлението си, отговорът на Костов беше: „Така правят големите политици”.
Сега си имаме начело на държавата гостоприемен ( на приказки) към съюзниците политик, който обаче не изглежда много голям в очите на големия партньор САЩ. Налага му се сам да говори за това колко добре е приет, без да бъде канен на гости, нито пък да е уважен с гостуването на онези, от чието име обича да се произнася самохвално.

Най-значимата българско-американска среща се състоя в София при светкавичното и кратко до куриозност посещение на държавния секретар Хилъри Клинтън в София на връщане от Германия на 5 март тази година. То стана факт малко повече от месец след като Борисов ( чрез машината си гласуване в НС, задействана в синхрон със социалистическото й подобие) забрани не само на американци да проучват в България възможностите за добив на газ от шистови скали, но и на българите да знаят, дали изобщо разполагат с този предполагаемо огромен ресурс поне като коз срещу руския газов шантаж.

Борисов беше толкова „впечатлен” от вниманието, че пренебрегна принципа на реципрочността и лично застана до Клинтън да говори пред микрофоните след кратката среща, измествайки от тази полагаща му се роля външния министър Младенов. Впечатлението от впечатляването му обаче остави силното подозрение, че иска да тушира едно друго впечатление: за голям гаф в търговията с приятелство в полза на трета страна- направо да си го кажем- в във вреда на стратегическите интереси на натовска България.

Една нова американска администрация едва ли щеше да „опрости” този гаф, но за старата, току-що подновена, е още по-малко вероятно да подпише подобна индулгенция. Предаденото доверие не може да се върне от онзи, който го е предал – особено, когато има също така и ефекта на „нещо лично”.

Не знам за чипа, но ако искаме напредък в отличните на думи, но сдържани на практика отношения с най-големия ни съюзник, май трябва си сменим премиера- не че това е най-важната причина, но определени би помогнало в двустранните, многостранните и странните отношения с онази държава, която се опитва да пришпори България за своите цели с газов камшик и недипломатичен език.

25 мнения за “Обама продължава, Борисов има да се надява”

 1. “Не знам за чипа, но ако искаме напредък в отличните на думи, но сдържани на практика отношения с най-големия ни съюзник, май трябва си сменим премиера- “. Абсолютно. Вече трети по ред наш премиер е неадекватен спрямо не само външния свят, но и вътре в България. Неадекватен професионално и политически, неграмотен и небългарски. Никой всъщност сега не знае какви концесии са правили и правят с българските интереси тези семпли индивиди, за да компенсират недостига на компетентност и необвързаност. България продължава да деградира от всяка гледна точка, докато жизнените и интереси са в ръцете на първобитни креатури, нямащи и понятие, според мен, за ролята и значението си в този абсолютно неразбираем за тях процес. В нормалните страни наричат това структурен проблем, при нас той е всъщност трагична за нас самите поредна катастрофа.

 2. Борисов нямa нaмepeниe дa ce мъчи втopи мaндaт, a вечe пpeдaвa в движeниe щaфeтатa нa БCП.

  A Бapaк Oбaмa нямa ocoбeн афинитет към Eвpoпa, зa paзликa oт Aзия. Hиe ще прoдължим дa cи пoлyчaвамe зacлyжeните шaмapи oт Eвpoпa. Taка че, при цялaтa ми cимпaтия към Бapaк’YES WE CAN ONCE AGAIN!’Oбамa, c пoвeчe чyвcтвo ще възкликнa: GOD BLESS EUROPE!

 3. Е какво да правдят американците с тип като този:

  ББ за ръководеното от него убийство на един конекрадец преди години, за което държавният ни бюджет ще е лиши от 50 хил евро (следете, моля, ако можете, мисълта на другаря пожарникар):
  “Първо, той се самоуби, много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи заложници и стреля с “Калашник” по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да се стреля по полицаи”
  Значи, първо, той се самоубил, второ, убихме го, защото стреля по полицаи…

  Кога ли ще ни отърве съдбата от Туй…

 4. Г-н Инджев, къде изчезна постът за с.Бараково?

 5. Изящно изразена позиция, която напълно споделям!
  След като бб яхна “синьото”, за да спечели, но се омаза с лизачество към червените, накичи се с буквичката “Е” като “Европейско”, но го оплеска с руско влияние, не му минаха номерата да се кичи безпочвено с одобрението на САЩ и ЕС, а да си върти ганьовлъците както си иска, и мисля, че нещата ще си дойдат на място – все повече българи няма да се оставят да бъдат купувани, лъгани, както и самите те да лъжат, заради неминуемото придобиване с годините на политическа култура, унищожена за половин век от комунягите!

 6. Нищо добро за БГ, нито за Европа не очаквам от втория мандат на Обама. Макар че в началото ми импонираше с елегантния си стил и обаятелно говорене. Което има опасност да си остане едно позьорство ако не се достигне до някакви положителни промени за гореспоменатите.
  Засега той се оказа един заблуден “мечтател”, особено с неговия “reset“ от който нищо не излезе, нищо не постигна, да не казваме че прояви видима слабост, която бе даже документирана и от която въображаемият му “партньор“ ще се възползва докрай. Дано в днешните му обещания да довърши това което е започнал да има и нещо друго в предвид, защото ако все още се осланя на мечтите си и си представя Русия за партньор а не съперник, (или враг, както съвсем откровено Ромни си я представя) още отсега можем да го отпишем като президент който може да се добере до някакъв успех. При положение че сега срещу себе си има едно арогантно и ехидно ПЕРДЕ като “великия диверсификатор“ ПУ, от когото не само се очаква но и вече ясно се откроява безогледно настъпление и мачкане на съседите по всички възможни фронтове.
  Нещата които могат да ни донесат някакво успокоение и надежда са, че все пак в Конгреса мнозинството се държи от републиканците, които не се славят като особени мечтатели в това отношение, от съществуващия в американската политика дух и нагласа за би-партизанско мислене по въпросите на националната сигурност и интереси ( нещо съвсем различно от партизанщината която ние познаваме по нашите земи) и от силното и влиятелно присъствие на терена на старите съюзници на САЩ в Европа – Великобритания и вечните “тъпи поляци“ – единствените които твърдо държат фронта и настъпват в областта на шистовия газ (последните данни ги сочат за шеста икономическа сила в Европа и бъдещ играч на газовия пазар като износител, с реални изгледи да се намести на местото на Норвегия чиито запаси се изчерпват постепенно). Всичко останало в Европа е ПЕСоглаво и ПЕСомислещо ляво, ”политкоректно” , перфектно пасващо на старобългарското определение “ храни куче да те лае” и размечтано за добросъседски, взаимно изгодни и всякакви други позитивни отношения с неизменно обидените – червенофашистката империя от североизток и зеленофундаменталистката вълна от югоизток. Начело с ПЕСоглавия ѝ председател на европарламента Шулц, раздаващ наляво и надясно необузданите си определения за всички инакомислещи, който още преди изборите имаше нахалството да определи като “най-изгоден” и даже “предпочитан”( ??!! ) за Европа именно Обама.
  През втория мандат вече ще се премине от позиционна газова война на планове, мераци и закани към реални действия в които САЩ изостават и ще им е много трудно да озаптят североизточната мечка със зинала паст, макар оръжията им да са много силни и технологично по-модерни и инновативни.
  Ние сме не само слабото звено в цялата ситуация а с предателско поведение и хамелеонски действия, ненадеждни, несигурни, провинциални, малодушни, големи бабаити на думи и отчайващо слаби на каквито и да било полезни действия в съюзническо отношение. Даже не и ПЕСоглавци а просто МАСТИИ. Главно в лицето на сегашното ръководство.
  В резултат очаквам оформянето на една нова газова желязна завеса (засега), която ще преминава по течението на Дунава, с всички страни на юг от него във сферата на наистна скъпоценнАтА рускА газ. Или по-скоро една огромна потенциална желязна захапка, на тази зинала паст със силно издадена долна челюст навътре в Европа, с изплезен език простиращ се чак до Италия (която е пък е най-бъкана с ПЕСоглавци в цяла Европа) и готова да я погълне при всяко необмислено и грешно нейно залитане.
  Но в края на краищата и тя ще отстъпи и ще си остане една закъсняла ПРОЗЯВКА.
  За останалото ще си плащат американците, а колкото до руснаците, те винаги са заявявали че им е било по-трудно и проблемно с републиканците, но пък с демократи на президентския пост все са имали търкания и проблеми, като всички успешни стъпки на някакво що-годе партньорство са постигали все с републиканците.

 7. ТИКВОНИЙ
  Бил съм тиква празна
  гербераст и популист
  а не мислят и не знаят,
  че съм просто комунист!

 8. Съжалявам, че пак пиша, но вИнетка марковска (използвам малки букви напълно съзнателно) е продължила днес с (не мога да намеря истинската дума, толкова е отвратително всичко това) милиционерското си поведение. Поискала от прокуратурата да бъде издирен автора на материала в “Капитал” и да й бъде предоставен адреса му!!!
  Е, какво, после Боко/Цецо ще прати там ония с гранатометите ли!?
  Или пикаещият във фонтани ще изпрати нЕкои авери на своите авери Галевите ли???

  Това, разбира се, е ужасно, само не е безочие. Това е вече съгласувана тактика, а не солова акция на самозабравила се представителка на мафиотската върхушка. От най-високо ми се струва подаден знакът да се продължи с твърдия подход. Тоест, ББ започва да “пикае” на ЕС, по примера на Фонтанчик, защото май е избрал началото на завоя към антиевропейската линия в собствената си политика да е точно сега. Ами да – Путин се задава, избори се задават, значи моментът е подходящ. Защото иначе (тоест, ако не останат на всяка цена във властта), догодина по това време ББ и ЦЦ може да правят компания на Галеви по някои топли острови, за да не си правят взаимно компания на други топли места.

 9. Иво отново е брилянтен в “хващането” на скритите детайли.

  Преди да се “уморя”* да споделям в блога молех всички четящи и пишещи тук да не наричат т.нар. “български” “премиер”** с безименното “Борисов” или с обидното “тиква”, а с онова, което го характреризира най-точно като “личност” и като “десен”, И “политик”, а именно МУТРАТА!

  Според грамите на САЩ посланниците побликувани в Уйкилийкс въпросният гражданин е “организатор на трафика на амфетамини през Турция” и е замесен в “незаконни сделки с горива с Лукойл” и с “пране на пари” и т.н.

  Щедро финансираната кампания за излъскване на общественият образ на МУТРАТА, помощта оказана му от “величеството” Симеон 2, раздаваните на ръка “журналистически хонорари”(ха, от къде ли е имал толкова “сухо”) за положителни медийни материали и т.н. манипулации плюс откровени изборни измами позволиха на МУТРАТА да узурпира властта в България. Видя се, че последното е САМО и ЕДИНСТВАНО в полза на лили-Путинска Русия и петата и колона у нас, начело с “опозицията” на ГРОБ – БСП и Д(П)С, разбира се.

  У нас МУТРАТА може и да е “силният” във властта ( стига да слушка господарите си), но не е естествено да се очаква, че САЩ, знаейки за БАНДИТСКОТО му минало, ще го легитимират като действителен политик чрез официални контакти.

  ———
  * рядко мога да добавя нещо към чудесните журналистически анализи на Иво.

  ** МУТРАТА не може да се счита нито за “български” “политик”, нито за “български” “премиер” доколкото ВСИЧКИТЕ му действия и бездействия са целенасочено отправени СРЕЩУ независимостта и развитието на България и за подчинението на народа ни на най-големия ни враг – Русия.

 10. След втория мандат на Обама, Америка ще прилича повече на България, отколкото България на Америка.Запомнете какво ви казвам, дано сме живи да си говорим след 4 години.

 11. Barack Obama vodi dobra ikonomicheska politika, a po pravilo rezultatite ot tova se useshtat nqkolko godini po-kqsno (tochno kakto 1) politikata na Iv. Kostov doprinese Bg da kara na avtopilot i vapreki tova da e dobre godini nared sled negovoto upravlenie; 2) tochno kakto Germaniq dnes profitira ot reformite, koito Gerhard Schroeder – kanzler dopredi 7 godini – provede).

  Zatova amerikancite dadoha na Obama vtori shans i ne mislq, che sbarkaha. Tva komunistite ne se umorihte da predvijdate kraha na “zagnivashtiq” Zapad, be. Haide veche sviknete s misalta, che tova moje da se sluchi samo v mokrite vi sanishta.

 12. Недоумявам защо журналистите у нас вече цяло денонощие се спотайват и не коментират решението на Съда по човешки права в Страсбург. Действията на тогавашния Главен секретар на МВР, който днес е премиер на страната, не само са безпрецедентен позор за посткомунистическа България, но я представят пред света в съвършено различна светлина. В най–новата история на света няма демократична страна (изключвам държавите с комунистическа, нацистка или фашистка диктатура), в която човек ръководил противозаконна акция за отнемане на човешки живот, да е станал след това премиер. Такъв шамар от Страсбург не е получавала никоя европейска страна! Позор!

 13. Prostete za latinicata, no iskam da kaja samo :Amerika bez prezident moje da kara i pak nqma da stane kato BG`.

 14. Aз бих казала , че също трябва да внимаваме в отношенията си и със САЩ , не само с Русия , защото светкавичната среща на 5 март беше показателна за целите на посещението- Клинтън се срещна първо с представители на циганските организации , отдели им цял 1 час от краткото посещение . Демек трябва да ги интегрираме , да си ги гледаме , да внимаваме да не нарушаваме правата им. САЩ нямат добри планове за нас , целта им е нашата древна държава да бъде претопена от цигани , в обозримо бъдеще и да се автономизира с искания от мюсюлманското малцинство за автономия .Турция им е най – близкият партньор и общите им планове за нас не са в нащ интерес / меко казано/

 15. до:СИЯ
  Предполагам пишете, от позицията на човек живеещ в САЩ и разбиращ от това, което се случва в момента?!
  След 4г. Америка все още няма да има много общо с България,предвид политическическият “елит”, които “управлява”страната ни!

 16. -да се чете политическият.Извинявам се!

 17. Към до:
  Подкрепям тезата ви.Просто това си е един ляв мандат със силен уклон към усвояване,другарите вече си искат мандата и той тихомълком ще се изуе като пуфня из гащи.А пък Обама не знам каква ще я върши.
  Поздравления Боев много ми хареса.

 18. Брилянтен анализ!
  Аз споделям мнението,че американците много искат да опитат от идеите на комунизма.Бог да ги пази от тотално оглупяване!

 19. Все пак това си е една психологическа и маркетингово надлъгване. Няма какво да се лъжем.

 20. Пазарите посрещнаха по-скоро негативно преизбирането на Обама. Обратно на пазарите, в Москва сигурно ликуват, защото ще могат по-свободно да си развяват коня в Европа;))) Със сигурност през вторият си мандат Обама ще отдалечи Америка още повече от Близкият изток и Европа. Какви последици ще има това за нас, може само да се гадае.

 21. Обикновено не вземам два пъти отношение по един постинг, но съм поласкана от факта, че двама души вземаха орношение по моето мнение. Не искам да съм права, но фактът, че Обама бе избран за втори мандат само показва колко много се е стопила средната класа. Силата на Америка е в средната класа, а не в богатите. Отънее ли средната класа, пиши го умряло. От доста време се води война за умъртвяване на средната класа не само в Америка – повече богати, повече бедни – закон за съхранение на материята. Още не знаем чий проект е Обама, но за сега работи. Свекърът ми казваше, че не може да се разчита на човек който един курник не построил в живота си и той не е паднал след него. Искам да кажа, че Обама никога не правил истински бизнес, не може един бюджет да балансира. Той е community organaizer и управлява страната като такъв – набляга на преразпределението. Знаете какво става когато се преразпределя, т.е. установява се Справедливост.
  Хубавото на Американската система е, че всъщност президента няма толкова реална власт, колкото например българския министър-председател. Ще поживеем, ще видим.
  За интересуващите се препоръчвам един изключителен документален филм: http://de-zorata.de/blog/2012/11/05/star-film-i-novi-istini/
  Бъдете всички здрави.

 22. @СИЯ,
  Напълно споделям вашето мнение и изводи за управлението на Обама и ситуацията в САЩ след изтичането на пъвия му мандат. Не обръщайте внимание на горните двама празнодумци какъвто вместо впрочем е и самия Обама. В подкрепа на твърденията ви предлагам следващия великолепен анализ на човек който отлично познава комунизма, чекизма и неговите вождове, защото е живял под комунистическото иго. Би трябвало и всички мислещи българи живяли под тиранията на съветската, а днес руската мечка много добре да познават нравите и. Ако за Обама все пак има някакво оправдание (не я познава добре) то за нас няма.
  http://www.ruscomment.com/view.php?filename=articles/2012-10-24-16-35-53.php

 23. @ПЕТЪР ДИМИТРОВ
  Г-н Димитров, прочетох статията която предлагате в която става въпрос за това как китайският тигър щял да си похапва а и като приложение към предишния ми пост предоставям на вниманието на блога този линк където се вижда как другото допотопно животно има намерение да си похапва ако не му се сложи намордник навреме.
  http://www.flickr.com/photos/89835083@N05/8168919974/in/photostream/lightbox/

 24. Obama ne spoluchi v nqkoi svoi vajni nachinaniq, zashtoto be blokiran ot republikancite, no imam vpechatlrniq, che tova nqma da prodalji i prez vtoriq mu mandat. Za USA sam optimist/ka.

  No za BG ne sam nikak, zashtoto ochakvam dogodina da se sformira troina koaliciq BSP/DPS/Kuneva i veche otkrito nadup_ane v posoka severoiztok.

  Izpalnqt li se mrachnite mi (no dosta relistichni prognozi), to vashata prognoza za polojenieto sled 4 godini zvuchi poveche ot absurdno (imam predvid prognozata vi “След втория мандат на Обама Америка ще прилича повече на България, отколкото България на Америка).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.