Марковска даде на Цветанов да й пипне мускула

Опитът на Бойко Борисов да натрапи на ЕС на всяка цена Румяна Желева като член на европейското правителство завърши все пак с победа за Европа, при която кандидатурата на Желева за еврокомисар беше оттеглена през януари 2010 г., а после и от поста й на външен министър. Оставен й беше само партийният пост в ЕНП, само защото беше заварено положение, но при опита тя да бъде преизбрана там тази година беше окончателно бламирана и по тази линия (заедно с ментора си Борисов).

Скандалът със съдия Венета Марковска, който поразително много прилича на случая с Желева по много параметри, се различава обаче вече по една много съществена тенденция: има вероятност този път Марковска да си остане на поста, но да предизвика други оставки.

Поучена явно от сгромолясването на Желева в очите на европейците, което повлече и министерския й пост, съдия Марковска си пази сигурната „капия” в качеството си на заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Въпреки, че е избрана от парламента в Конституционния съд и вече само от нейната воля зависи дали да се оттегли преди да положи клетва, Марковска не е напуснала междувременно високия си административен пост в правораздаването, за който е известно, че вероятно й носи повече власт и влияние, отколкото евентуалното й участие в надзора над спазването на конституцията.

От тези два бункера Марковска вече води „приятелски огън”, въвличайки МВР и прокуратурата с писмено искане от днес да бъде търсен авторът на „доноса” срещу нея. И ако прокуратурата, която все още не е оседлана официално с партиен шеф ,мълчи засега, то строителят на управляващата партия се „издаде” днес за пристрастността си към казуса ( и каузата) Марковска. Цветан Цветанов нареди ведомството му да угоди на искането, поставено в писмения ултиматум на съдийката и да започне издирването на „доносника”.

В предаването на Милен Цветков, комай единственият водещ в националния ефир, който си позволява критичен прочит на суперскандала, днес Нова телевизия показа пълната безпомощност на защитата на Марковска. В качеството си на бивш конституционен съдия и неин личен приятел, както сам изтъкна той, съдия Димитър Гочев се опита да оневини Марковска с жестове на снизходително пренебрежение към разследващи журналисти ( и към крещящите, документирани от тях факти), както и с пледоария, която би разсмяла дори и неук селянин в съда, ако бъде изправен пред неговата антилогика.

Какво ли си казват хората пред екрана? Най-вероятно се убедиха лично, че с такова явно и демонстративно незачитане за вменяемостта на зрителите, не бива да се учудваме на тайните безобразия зад кулисите.

Не си струва дори да се цитират увъртанията около казуистиката, употребена за целта да се оспори безспорното: кристално чисто да беше миналото на Марковска, което се оспорва съвсем не от анонимни сигнали, а от подписани с имената им журналисти, тя беше уличена по абсолютно безспорен начин с днешна дата в казването на неистини ( не използвам друга дума, защото защитникът на Марковска в телевизионното студио повиши заплашително тон спрямо онези, които използват „другата дума”, за която се досещате). Тази дребна подробност само повече подсили усещането за недосегаемост, което явно е разболяло доста български магистрати, а заедно с тях и българската демокрация.

С нареждането си МВР да се включи в опитите да се изчисти името на Марковска по желания от нея начин, вътрешният министър Цветанов се направи на „ударен”. И може наистина да се окаже такъв. А заедно с него и началникът му. Защото работата този път е дебела- толкова, че да се скъса още повече нишката на търпението на Брюксел, където Цветанов се намираше, издавайки заповедта да бъде търсен източникът на „анонимния сигнал” срещу Марковска.

Но най-интересното е, че солидарно с ГЕРБ издайнически мълчат и съзаклятниците от тройната коалиция на партията с ДПС и БСП, които подкрепиха кандидатурата на Марковска с гласовете си в НС.

„Слуховете”, че ГЕРБ се кани да управлява следващата година с ДПС, са верни и пушилката с караницата между тях в Кърджали е същата, както при нападките между „Атака” и ДПС, чрез които скачените съдове наливат вода в мелницата на своя авторитет пред собствената аудитория. Както е вярно, че топлата лична връзка между Бойко Борисов и Георги Първанов се прояви при гласуването на депутатите от крилото на Първанов в БСП в полза на Марковска, а после и при яростната защита на кандидатурата й от страна на Румен Петков. За което от „Позитано” мълчат защото иначе трябва да признаят, че не контролират петата колона на бившия президент в БСП.

Нямам претенцията да съм първият, който по този повод е употребил в статиите си определението „Новата тройна коалиция”( защото няма как да знам, дали само аз съм се сетил), но това определение вече си пробива път в публичния анализ на партиите извън ГЕРБ, които се борят за доверието на десните избиратели. Не ми си вярва да се обединят на този принцип, но дори се ограничат само с разобличаването на сделката, това ще има отрезвяващ ефект за българското общество.

P.S.

Кризисна среща на две видни съдийки и “далечен” познат

Въпреки тежкото си здравословно състояние Марковска реши дело в полза на властта
20:22 | 08.11.2012

 Снимка: Mediapool.bg

В деня, в който Венета Марковска “впрегна” в изчистването на името си прокуратурата и МВР, искайки да издирят автора на сигнала срещу нея и да проверят информацията в него, тя бе засечена в компанията на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

На масата на двете съдийки присъстваше и мъж на средна възраст, силно приличащ на бизнесмена Георги Георгиев, чийто арест преди две години стана повод за журналистическо разследване, което е цитирано във внесения в парламента сигнал срещу Марковска преди избора й за конституционен съдия. Към днешна дата тя отрича Георгиев да й е близък, независимо, че преди две години вътрешният министър Цветанов твърди, че Марковска живее с бизнесмена на семейни начала и поради тази причина тя ходатайствала пред заместниците му заради ареста.

Според източници на Mediapool, зам.-шефката на Върховния административен съд (ВАС) Марковска, избрана на 31 октомври за член на КС, е изпратила писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което моли оставката й от ВАС да бъде гласувана на по-късен етап, тъй като е в болнични до 9 ноември.

Премиерът Бойко Борисов, който в понеделник е разговарял с г-жа Марковска за нейното оттегляне от Конституционния съд, също каза, че тя е “много разстроена, зле е със здравето”.

Освен съвсем нагледното доказателство за видимо доброто здраве на Марковска и близките й контакти с добилия голяма известност покрай скандала Георгиев, снимката (макар и с недобро качество) дава яснота и за топлата връзка между конституционната съдийка и МВР шефа Цветанов, който в четвъртък категорично заяви, че авторът на сигнала срещу нея ще бъде издирен “в най-кратки срокове”.

Силовото ведомство реално не разполага с никакви правомощия да се занимава в случая, освен ако мистериозният подател на компрометиращата информация за Марковска не е извършил престъпление и срещу него не е образувано наказателно производство.

Друг интересен момент в тази ситуация е, че въпреки официално тежкото й здравословно състояние, Марковска е намерила сили на 6 ноември да оглави 5-членен състав на ВАС, който окончателно да остави в сила приетата от правителството спорна такса от 4% върху стойността на всеки граждански иск.

Въпросната тарифа бе остро критикувана, тъй като според юристи силно ограничава достъпа до правосъдие на голяма част от българските граждани. Причината е, че докато таксата не бъде платена, дело няма как да започне. Бизнесът също беше против въвеждането й, защото е валидна и за търговските казуси.

Тарифата бе отменена преди три месеца от 3-членен състав на ВАС с мотива, че не е спазено задължението преди да се въведе, тя да бъде публично обсъдена. Магистратите приемат на първа инстанция, че не е спазен 14-дневният срок, в който би трябвало да се даде възможност на всеки заинтересован да даде становище за таксата.

ВАС аргументира този свой извод с приложено по делото писмо от главния секретар на Министерския съвет, в което се казва, че липсва информация за публично подлагане на обсъждане, тъй като е минало много време “от момента на изготвяне на тарифата” и заради “реализиране на периодични промени в интернет страницата на министерството”.

Противно на мнението на колегите си обаче председателстваният от Венета Марковска 5-членен състав заключва, че на първа инстанция е бил омаловажен факта, че по отношение на тарифата са “представени становища по проекта от различни министерства, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Националния съвет за тристранно сътрудничество и дирекции на МС”.

“Съдът необосновано, формално се е позовал на липса на доказателства, при това без съответната категоричност, а не е съобрази постигането на целта на въведеното изискване – довеждане до знанието на обществеността на проекта за предстоящото приемане на Тарифата, видно от аргументираните становища на участниците в процеса по обсъждане нормите от подзаконовия нормативен акт”, пише още в мотивите на състава, оглавяван от Марковска.

С последния аргумент, на практика, ВАС приема, че посочените институции са представители на обществеността, с които е достатъчно проектът за 4-процентна такса да бъде обсъден, за да влезе в сила.

“Решението е скандално и може да се дължи на два фактора: липса на непредубеденост и някаква форма на зависимост или некомпетентност и инертност. То има много силен политически залог. Очевидно е, че пропорционалната такса затруднява до степен на невъзможност правото на съдебна защита на гражданите. Съдът в Страсбург има трайна практика, според която, за да не е прекомерна таксата, тя трябва да е между една средна пенсия и една средна заплата”, коментира пред “Сега” адвокат Иван Груйкин, който обжалва въвеждането на въпросната тарифа.

“Недопустимо е съдия Марковска да се произнася с оглед на комплексната ситуация, в която се намира и която показва липса на безпристрастност. Съдебното решение е в полза на акта на правителството, което, от своя страна, е функция на парламентарното мнозинство, което избра Марковска за конституционен съдия. Нещата са свързани. ВАС е допълнение към политическата власт”, смята още юристът.

Решението на 5-членния съдебен състав, председателстван от Марковска е окончателно и не подлежи на обжалване.

25 мнения за “Марковска даде на Цветанов да й пипне мускула”

 1. Близкият до вътрешния министър Цветан Цветанов председател на Софийския градски съд Владимира Янева (вляво) и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска (в средата), скандално избрана за конституционен съдия от парламента, прекараха няколко часа в столично заведение в четвъртък вечерта, съобщи Медиапул.
  Интересното в случая е, че официално и двете са в болнични, като непознат мъж отговаря последните дни на телефона на Марковска с обяснението, че тя е получила криза заради разразилия се около назначението й скандал. Премиерът Бойко Борисов, който в понеделник е разговарял с г-жа Марковска за нейното оттегляне от Конституционния съд, също каза, че тя е “много разстроена, зле е със здравето”, напомни Медиапул.

 2. Какво трябва да стане бе:
  Отсвирена Желева в ЕНП,
  Марковска,
  Изтеглянето на Уорлик,
  Иска на Росатом,
  присъда от 2003 Чакъра,
  Разговора с Танов,
  връзката с Пашата,
  с Тим,
  С ПИБ,
  Сибанк и КБ;
  Каквото и да стане няма медиен отзвук, камо ли натиск.
  Въпросът е с каква информация държи Марковска Герб,Бсп и Дпс , та да гласуват заедно.
  Какво инфо има Алексей Петров за ББ ,че е в зандана.
  Очите ,Галевите и Маргините на свобода, Марио Николов и спонсора и те.

 3. Само за 20 минути съдия Димитър Гочев този показа, че няма никакъв морал, ценности или каквато и да правна етика. Господин Гочев звучеше жалко и нелепо опитвайки се да извади главата на Марковска от блатото в което тя сама се е набутала. Потресен съм, че хора като него решават човешки съдби.

 4. Според мен, ако и двете са такива, кавито твърдят в Европа, Бойко им изпраща тези, които заслужава отвратителният. хомосексуален и корумпиран ЕС!!
  Уважение за него!

 5. Нещата си имат естествена логика… Явно тя трудно се разбира от управляващите, които и да са те.
  От тази гледна точка, поздравявам Г-н Инджев за това, че е един от малкото, които пишат правдиво по подобни теми.
  За добро или за зло България се управлява от “ченгета” – и преди и сега.
  Не става, няма и как да стане, въпрос на време е… Но, взе да ми омръзва…
  Оставам оптимист за нацията ни.

 6. Я, и фрезистите са се изказали. Правилно, работническата класа трябва да може да пише и да чете. Е, има проблем с мисленето, ама ако беше обратното, нямаше да стои зад струга. Като Цецито Цачева, видна фрезистка на републиката, а.к.а парламентарен спикър. С настоящото развитие на ситуацията, при което ББ дава ход пълен назад към обятията на Путин, загърбвайки ЕС, скоро ще видим най-видната у нас представителка на работническата класа да фалцетничи срещу “отвратителния, хомосексуален и корумпиран ЕС”.

 7. Мисля си, ако ще има Южен Поток до месец, тази Марковска е само димна завеса.

 8. Дори само изнесените в тази статия факти, компрометиращи съдебната ни система, дават достатъчно основание на ЕК да наложи на посткомунистическа България тежки санкции. Но всъщност корупцията в съдебната система придоби по време на управлението на Боко такива ужасяващи размери, че изнесеното тук е един микроскопичен детайл. Затова буди недоумение мълчанието на ЕК и създава в мен впечатлението, че всичките безобразия се вършат със съгласието на Брюксел! Като гражданин на страна членка на ЕС питам защо прокуратурата в моята родина не открива предварително производство против ръководителя на акцията за отнемане живота на Чакъра, след като в своето решение Съдът по човешките права в Стразбург категорично сочи, че акцията е противозаконна и неин ръководител е днешният премиер на България Бойко Борисов. Питам също така докога разследващите това престъпление ще правят българските граждани на идиоти като твърдят, че Чакъра се е самоубил, след като часове след убийството на Чакъра самият Бойко Борисов самохвално заяви пред екрана на националната телевизия, че по негова заповед по къщата на Чакъра (обградена от над сто полицаи и барети от отряда за бързо реагиране) са били изстреляни петнадесет бойни снаряда и при тази бомбардировка Чакъра е загинал.

 9. В новините чух изказване на представител на ЕНП.Ужасена съм. Бареков да беше разбирам, но такова одобрение не съм очаквала, независимо, че са сестрински партии.

 10. Как така всеки път тези се оказват в болнични? В такива случаи болничният трябва да бъде анулиран. И двете в болнични, а не спазват болничен режим, и се кукнали в кръчмата…За всеки е ясно, че тези хич не са болни, ами институциите са болни.

 11. @Popova: Няма ли кой да го заяви на висок глас в ЕП, за Барозу и ЕНП и Борисов? Малинов, Михайлова какво се спотайват? Или е толкова лицемерна Европейската политика и трябва да карам примерно ДСБ да ходят при зелените в ЕП?

 12. Кой,кой е в България?Тази анонимност ще ни убие!Кога най после българите ще разберат,че не може да си политически,финансов,духовен елит,не може да си публична личност и да си анонимен?Бойко Борисов има инстинкт за самосъхранение,защо прави тези грешни ходове?Тези хора са се побъркали,снимката на Янева и Марковска го доказва.Как ще бъдем равноправни европейци,като елита ни е див балкански?Кога тези хора ще престанат да се държат като на селски събор?

 13. Нямаме сила като общество да надвием все по-затягащата примката около врата ни мафия на ГЕРБ-БСП-ДС. Марковска е черешката на мерзостите им. Междувременно народът се гърчи без капка правосъдие – НУЖНА НИ Е ПОМОЩ ОТВЪН!

 14. Мария, елитът ни не е див и балкански, елитът ни е комунистически, мафиотизиран и продажен, мястото му е зад решетките, но за да се случи това, ни трябва истинска дясна /консервативна/ партия, каквато уви нямаме. И няма да имаме скоро, защото Русията не дава, защото на практика Русията ни управлява…,и защото не е чак толкова далечно времето преди 9 септември, та още някои хора помнят какъв елит сме имали, а тези, които не знаят или не помнят, могат да попрочетат…

 15. Случаят “Марковска” има още един аспект, съвсем прозаичен и много сериозен. Става дума за пари – ама много пари. Госпожата е на 61год., ако се пенсионира на 63 ще получава нелоша, но все пак някаква пенсия. Ако обаче отиде в КС и изкара пълен 9-годишен мандат, то докато навърши 70 год. тя ще получава тучна месечна заплата не по-малко от 7000лв. Умножено по 12, а после по 9 – кажете сега, кой е лудият и кой му дава зелника ?

 16. Г-н Инджев преди дни написах в блога ви че това много ми прилича на епизод от филма “Седем часа разлика” и днес като гледам тази снимка от Мидиапул си мисля,че филма сигурно скоро ще завърши,но истинските срещи по тъмна доба между висши юристи и висши бизнесмени и всякакви политици няма да приключат скоро.Всъщност всичко зависи от всеки един избирател,а изборите предстоят в средата на 2013 година!

 17. След като публикувах, прочетох написаното от РОСИЦА и искам да я успокоя, че има такава партия и това е ПП “Демократи за силна България” и ако тя я припознае като своя би могла да се присъедини като член или симпатизант.

 18. Абсолютно,добре разбирам за какво става дума.Винаги съм задавала въпроса,защо се дискредитират потомците на следосвобожденския български елит?Защо този комунистически маниер продължава?Защо бивщият президент Георги Първанов има право да бъде на трибуната по случай Съединението,а потомците на тези,които са го осъществили,НЕ?Защо Цецка Цачева ще бъде почетен гост за Ботевите тържества във Враца,а потомците на Ботевите четници ,НЕ?Въобще някой знае ли имената на тези 150 българи,последвали Ботев,знаейки,че отиват на сигурна смърт?Дефицит на история,комунистите не обичат историята,летоброенето на България трябва да започва от 1944г!

 19. Знаете ли колко акта, наложени от НАП на нарушители и за колко милиона лева е отменила “чистата” Венета Марковска в качеството си на заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС)? А знаете ли чии са думите: “Спокойно, над мене е само Господ”! изречени по време на получаване на солиден подкуп, съпроводен с обилна вечеря по повод отмяната на точно такъв акт на НАП за 2 млн. лв., запитана да не би случайно нещо да се обърка? Това е Венета Марковска, избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС – новата стара тройна коалиция! Ако МВР ще разследва нещо, нека да се разрови в делата, които тази е гледала и какви решения са вземани от ВАС с нейно участие. От ЕК много добре знаят за какво става въпрос.

 20. Към Росица: Все пак всеки що-годе дясноориентиран избирател в БГ знае, че единствената дясна и консервативна партия в БГ си я има и се нарича ДСБ, и си съществува, съвсем друг въпрос е обаче доколко тя има своите шансове за представяне в следващите избори и доколко това изобщо и въобще ще й бъде позволено пак от тези същите, които и Вие цитирате – руските наместници в страната, или казано накратко Петата колона на Русия тук, чийто ярки представители още от днес не се и посвениха да направят всичко възможно/чрез подставените си лица в медиите/ да пропагандират и да подготвят още отсега почвата за избор на т.н. “дядо” Николайчо, за бъдещ патриарх!

 21. Европа ще допие ли стакана със съветската отрова?
  Вероятно да, дори и да повърне след това….

 22. Дясната партия в България беше Демократическата партия.Комунисти и фалшиви демократи направиха всичко възможно да я унищожат и да присвоят имотите й,защото това беше най богата партия.Няма дясна партия без потомците на едрата и средна буржоазия,както и на духовния елит(писатели,художници,журналисти-Крапчев,Танев,Райко Алексиев и др) преди 1944г.Ако прочетете биографиите на строителите на съвременна България,ще разберете,че това са потомци на българското чорбаджийство преди Освобождението.В цял свят се знае,че първото поколение прави пари,второто поколение се образова,а третото поколение има потенциала да прави политика.Само наивни хора могат да вярват ,че хора с работническо-селски произход ще правят дясна партия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.