Троянският трон на Русия в Европа

Кой казва, че ГЕРБ била партия без визия за бъдещето? Нищо подобно! Друг е въпросът, дали става дума за взиране в европейското или в евразийското бъдеще на България.
ГЕРБ водят битки за окопаване в съдебната система, което, както и друг път съм споменавал, силно напомня на логиката от вица за Тодор Живков и най-близкия му в последните години на режима другар в политбюро Милко Балев. Според онази шега, двамата посетили последователно Софийския университет и Софийския затвор, и на въпроса на Милко Балев защо др. Живков е обещал десет пъти повече пари за храна за затворниците, отколкото за студентите, Живков отвърнал: „ Еех, Милко, студенти тепърва ние с теб няма да ставаме”!
Само че и над ГЕРБ има Господ. Той взима в Кремъл решения от още по-стратегически характер. Писал съм и за него, но нека този път дам думата на други мнения за това как Русия (и чрез кого – пак чрез ГЕРБ, както се вижда от изявленията на Божидар Димитров и на шефа на дирекцията по вероизповедания Емил Велинов), готви в съгласие с Москва митрополит Николай за престола на българската православна църква в опит да сбъдне неосъществената от векове мечта да подчини България по духовен път на своите геополитически цели.

Русия се проваля в тази своя мисия през 19-ти век, когато българската общност успява сама да се пребори срещу набезите да бъде практически погълната от московската патриаршия, предвождани от граф Игнатиев в Цариград. Въпреки тях българските възрожденци извоюват независимостта на българската екзархия, чиито граници на проповядване на български език на целия полуостров по ирония на съдбата стават определящи за подписания от същия руски царски пратеник договор в Сан Стефано- юридическа и дипломатическа авантюра, извършена с пълното съзнание, че подписът му нарушава правомощията, дадени на Русия да воюва срещу Турция от името на европейските сили на Цариградската конференция през декември 1876 г..
Победоносната руска империя, която многократно доказва стремежа си да не допуска силна България,а с това и подозренията на най-светлите български възрожденски умове, обрича споразумението от Сан Стефано на неуспех, но и залага трайно усещането за несправедливост по вина на Запада- заради Берлинския конгрес, на който всъщност са потвърдени решенията на тази конференция, разпокъсваща де факто земите на неслучилата се в максимални граници българска държава, но не и на екзархията, извоювана от самите българи.
И до ден днешен руската пропаганда и нейните производни в България експлоатират без задръжки в името на „вечната дружба” този неизчерпаем източник за манипулиране на българската памет. На „правата” на ментор с дълбоки корени на менторството тук и в днешно време, когато ни управлява партията с претенцията да развива България по европейски път, Москва отново и отново се меси в българските дела за пришпорване на своя „троянски кон” в Европа.
Империята козината си мени, като и названието си дори, но нрава си на преследвач на вековните си цели-не. Ето, че в съдбоносен момент тя отново опитва да сложи ръка върху водачеството на българската духовност чрез свое подставено лице.
Това не е някаква фантазия на вашия автор ( и автор на книгата „Течна дружба”, в която тази тема е широко засегната). Това е факт, който сякаш възкръсва от спомените на Симеон Радев за събитията от преди близо век и половина, но е доста по-опасен в днешния контекст, защото съпротивителните сили на българския патриотизъм са притъпени, а лакомията на проруските сили за власт и облаги, които текат по трасето на „течната дружба” като североизточен паричен поток, е изострена да пълно саморазголване на съзаклятниците, които дори не се крият.

В. „Капитал”, 6 ноември 2012 г.

Според сегашния устав бъдещият патриарх трябва да е над 50-годишен и е нужно да е бил митрополит поне пет години. Засега няма официална информация кой може да е наследникът му. Едно от спряганите имена е на Пловдивския митрополит Николай. Наскоро историкът Божидар Димитров заяви, че той е “напълно подходящ за патриарх на България”. Николай обаче е на 43 години и не отговаря на сегашните условия за избор, но според Димитров уставът може да се промени. Николай е скандално известен със заклеймяването на гей парадите, концерта на Мадона в София, сурогатното майчинство и съжителството без брак, с обявяването на оръжейния търговец Петър Манджуков за архонт, както и със скандала около ремонта на църквата “Света Марина” в Пловдив, който според експерти е заличил художествени и исторически ценности

В. „24 часа”, 8 ноември 2012 г.

Врачанският Калиник изказва нестандартна идея – Пловдивският Николай временно да поеме и Софийска митрополия, а Сливенският Йоаникий да стане наместник-председател. Гласуват и приемат. Двама се обявяват против, но не заради личностите, а заради начина. Смятат го за противоуставен, тъй като разделя двете длъжности, а е записано, че наместник-председателят е и Софийски митрополит, какъвто е и патриархът. Дядо Николай още на другия ден, т.е. вчера, влезе в Софийската митрополия и започна работа заедно с викарийния епископ Йоан.
Засега на църковния устав не отговаря 43-годишният Николай.
Той е навършил изискуемия 5-годишен стаж за митрополит, но няма навършени 50 години. Това провокира някои публични личности извън синода, като Божидар Димитров, да поискат промяна на устава в полза на младостта. Други, като Татяна Дончева, пък се обявиха против “духовници, които имат общо с бизнесмени, кичат се с коли и ролекси и се чудят с каква още благина да се сдобият”.
Шефът на вероизповеданията Емил Велинов не крие симпатиите си: “Вътрешноорганизационната среда на църквата трябва да се постегне. Мисля, че един нов църковен събор може да промени устава и възрастта да не е пречка пред младия Николай той да поеме и официално църквата”, каза пред bTV Велинов.
Проф. Христо Матанов: Битка на лобита ще определи избора
Като човек, който познава в детайли БПЦ, кой според вас е най-подходящ за български патриарх?
– При тази ситуация е най-добре да мине един преходен период. Защото който и да наследи патриарх Максим, той ще е рожба или на тоталитарното минало, или на тъй наречения разкол. Това са хора, които не са расли в нормална обстановка и всички са обременени от миналото. А някои нямат достатъчно опит.
– Например?
– Пловдивският митрополит Николай. Според мен той няма опит, макар да чувам, че имал някакви амбиции. Дори в църквата се готвели да променят устава заради него. Мисля, че му е още много рано. Църквата неслучайно е сложила тази възрастова граница. Предполага се, че човек трябва да натрупа достатъчно опит – житейски и църковен, за да стане предстоятел.
– А ако уставът бъде променен?
– Въпрос на избор е, особено когато става дума за патриарх. Има много лобита – и чужди, и български. Ще бъде не толкова борба между митрополити, колкото битка между лобита. Поне моят опит показва, че така ще се развият нещата.
– Какви са тези лобита?
– Чух, че се споменават руски, сръбски, гръцки. Има и финансово-икономически, които се интересуват доста от църквата. И ще държат техен човек да е начело. Борбата няма да е лесна.
– Кое лоби е най-силно и би могло да окаже влияние върху избора на следващия български патриарх?
– Руското.
– Митрополит Николай ли е негов проводник?
– Не бих могъл да кажа. Да не забравяме, че повечето възрастни митрополити са руски възпитаници, дядо Николай – също. Част от младите пък са обучавани в Гърция. Борбата ще е тежка.
– Каква е вашата прогноза?
– Нямам такава, защото все още не са се оформили интересите и лобитата. А може би това няма да стане публично, а задкулисно. Да наблюдаваме какво правят митрополитите и представителите на чуждите държави, нашите политици. Тогава може да се ориентираме. Но сега е доста рано.
– Като изявен медиевист можете ли да направите аналог между сегашното състояние на БПЦ с друг исторически период?
– Няма точна прилика, ситуацията е уникална и не се повтаря. За пръв път БПЦ живее след толкова години в условията на демокрация и на преодоляна екзархия.
Проф. д-р Христо Матанов е изявен учен в областта на византийската и балканската средновековна история. Бивш директор на дирекцията по вероизповедания от 1993 до 1997 г. Роден е през 1952 г. в Харманли. Преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на 10 монографии и десетки научни статии. Сред трудовете му се открояват “От Галиполи до Лепанто”, “Средновековните Балкани”, “Дневникът на един византийски велможа”.

В „Преса”, 9 ноември 2012 г.
Професор Иван Желев, преподавател по Нов Завет в СУ и бивш директор на “Вероизповедания” към МС.

Днес няколко явни и още несмели кандидати за бялото було ще се борят в близките седмици и месеци да получат първия пост в БПЦ. Макар той да изглежда вече „продаден”. Защото правителствата може и да се сменят, но държавната власт никога не си изоставя интереса. Ако е трудно да се излезе срещу цялата Църква, защо да не се чупят пръчките една по една? Има ясни индикации за такъв подход, както и за лансиране по много начини на „подходящи” хора. Последните изказвания на директора на вероизповеданията са много обезпокоителни, защото са страна в предстоящата „битка” за трона. Той в деня на смъртта на патриарха каза, че „участвал в заседание на синода”, „решили в синода (заедно с него)”, че трябвало да се свика Църковно-народен събор и да се промени уставът на БПЦ в частта му за възрастовата граница (която обслужва само един определен митрополит), фактите показват не само лош вкус, но и явна намеса на държавата в делата на Църквата, която по конституция и по закон е отделена от държавата. Дали „играта загрубява”, или просто наглостта става по-видима, решете сами.

19 мнения за “Троянският трон на Русия в Европа”

 1. “Просто наглостта става по видима” Чудесен завършек.

 2. Проф. Збигнев Бжежински за Русия:
  “Но также очень важно для России сформулировать свое видение мира и понимание собственного исторического контекста, которые бы ей позволили справиться с растущими домашними проблемами.
  Меня беспокоят национализм, натужное позерство, вроде создания Евразийского союза, к которому, кажется, никто не хочет присоединяться, кроме самой России. Вся эта политика, на самом деле, означает бегство от реальных проблем.
  Вы – часть европейской цивилизации.
  Первостепенной целью должно быть стремление стать полноценным членом Европы. Любые препятствия на этом пути наносят такой урон! Поэтому мне показалось странным, когда я посмотрел на современную Россию: у вас такие умные и творческие люди, в вас столько потенциальной энергии, а вы слоняетесь вокруг да около с какими-то устаревшими представлениями о евразийстве, национализме, не говоря уж о комических претензиях на всемирное лидерство.
  Невозможно построить страну на основе одномерной экономики и националистических лозунгов. Это верный путь к самоизоляции и бесконечному воспроизведению одних и тех же проблем.”

 3. Г-н Инджев отново поставяте пръст в раната с точни анализи и прогнози за състоянието и бъдещото развитие на БПЦ. Честно казано не мислех да коментирам тази тема, защото не съм типичен пример за мирянин, все пак съм от поколението на т.н.Априлски пленум на ЦК на БКП/ роден в годината на пленума/ и си останах повече атеист въпреки, че формално съм християнин. Мисля си, че в момента състоянието на БПЦ е доста трагично.Църковните служители си живеят с мисълта, че сме в 17-ти или в 19-ти век и изобщо не поглеждат, че все пак сме в 2012 година.Някои от Висшия клир се сънуват може би и като народни будители.Съвременните хора обаче придобиват знания и опит извън Църквата, тоест те са много напред в познанието отколкото всички заспали летаргичен сън служители на БПЦ.Другите две Деноминации на Християнството /католици и протестанти/ са много по динамични и поради това печелят много привърженици и последователи. БПЦ днес ми прилича повече на търговско дружество, отколкото на съвременен духовен център.Продават свещи и друга църковна утвар, предлагат различни услуги – сватби кръщенета, опела, погребения и др. За по-богатите предлагат като екстри-Архонт.Висшият клир много харесва скъпи подаръци като часовници, автомобили и др.Така че залогът е висок и предстоящата битка за овакантения пост Патриарх вероятно ще бъде истинска война. Дано си изберат Ловчанския митрополит за пръв сред равни, иначе едва ли я чака добро БПЦ за в бъдеще. Дано се опазят от чужди влияния – вътрешни и външни за страната ни фактори и да забравят сребролюбието.

 4. По мое скромно мнение природонаселението, обитаващо нашите земи, никога не е изповядвало искрена вяра в Христа /доколкото изобщо може ортодоксът да се приеме за автентично християнство/. Вярата на българина е по-скоро микс от онаследени остатъци от прабългарски и славянски вярвания, старозаветни библейски притчи и суеверия.
  Не веднъж съм споделял убеждението си, че за да претендираш, че си математик, обезателно трябва да си чел математика. И не само да си чел – да си изучавал. Позаинтересувайте се каква част от вашите познати са чели /и четат/ Библията. Независимо, че известна част от отговорилите положително ще ви излъжат /от неудобство/.
  Това, че при всяко преброяване срещу съответния въпрос всеки без да се замисля много-много записва “християнско”, нищо не значи.
  Дълго размишлявах защо това е така. Постепенно стигнах до извода, че има една основна причина – покръстването на българите е извършено с “огън и меч”, сиреч с насилие. А насила не можеш да накараш човека да вярва. Насила можеш да отнемаш, да даваш не можеш. А вярата се дава /предава/. Или идва отвътре!
  Затова и помаците ни са ерзац-мюсулмани.
  Та да си дойдем на думата. И този пореден русолюб/блюд/ски напън ще бъде всуе. До “водачество на българската духовност” няма да се домогнат. Най-много да подчинят българските духовници-“православни скотове”. А те отдавна не са духовни водачи на българина.
  Ефектът ще бъде обратен – ще се доизпразнят църквите, ще нарастне делът на изповядващите неортодоксално християнство и този на атеистите.
  Навремето и виц такъв като че ли имаше. Нещо от сорта: “Как БКП би могло да се пребори окончателно с религията и да направи всички българи атеисти? Като направи висшите духовници членове на Политбюро.”
  От всичките напъни на комунягите ще им остане само далаверата, въпреки че и тя не е малка – доколкото чувам 15-20 млрд!!!

 5. Паметници.тържества,руски гости,все почести оказвани на Русия и СССР,все ние трябва да благодарим,а кога руснаците ще ни благодарят за спасените между 35 000 и 50 000 руснаци белогвардейци избягали от болшевиките?

 6. Имам странното усещане, че “скандалът Марковска” и провокациите на Доган за нов прочит на историята са два фалшиви балона за отвличане вниманието на Българската общественост от най–актуалния проблем днес за осъдителната присъда срещу България на Съда по човешките права в Страсбург заради ръководената от Бойко Борисов противозаконна акция за отнемане на човешки живот, защото след тази присъда единственият цивилизован изход е импийчмънт за Боко! Има ли парламентарна опозиция в посткомунистическа България?

 7. Споделям изцяло мнението на RADIVOICE и Павел Тинков.

 8. Залогът е голям. Имоти много. Комунистически апетити също.
  Днес слушах “Хоризонт”. “Ники Ролекса”, определен за следващото “бяло було”, който ще бъде избран, погазвайки всички църковни норми и четейки биографията на дядо Максим, първо пропусна периода 1950 – 1955 г., а след това каза, че бил в Московската патриаршия. Там КГБ не прощава и затова дядо Максим не излезе сътрудник на ДС. Никой не спомена, че е бил член на БКП и затова днес комунистите лееха сълзи.
  Все пак: Бог да го прости!

 9. Уважаеми господин Инжев,
  Иво и аз като теб съм роден в дните на мракобесен(странен израз) сталинизъм през 1951 г. През годините се “радвах” на възхода на социалистическата ми Родина (странно смесване на понятия), дори имах честта (без майтап) да се насладя на словото на огнената другарка Людмила Живкова(същинска дъщеря), която завършвайки факултета по история трябвало да изнесе няколко урока в подбрано училище. Както и да е, словото бе познатото, с кратки подвиквания и с трудно разбираема артикулация. Отдалечавам се от темата, ставаше дума за църквата, след години знам ли защо осени ме идеята и през 1981 г. завърших богословие в Духовната академия “Св. Климент Охридски”. Познавам лично всички действащи лица, както и поменатите по-горе от вас. Хубавата новина е, че изпълняващият дълги години службата патриарх НЯМА ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН РЕДОМ ДО СВЕТИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ БЪЛГАРСКИ, ЕКЗАРХ СТЕФАН БЪЛГАРСКИ И КИРИЛ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ В БАЧКОВСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ДОМ НА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ СВЕТИТЕЛИ. Лошата е, че в името на покоя, ако не стане чудо (а чудото са протестите на мен, вас и поне на 5000 достойни българи) покорните митрополити в т.нар. света православна българска църква ще бъдат недостойни докрай избирайки недоносеното агентче на ФСО, така наричащият се митрополит Пловдивски Николай. Избран е в нарушение на устава на БПЦ, т.е. не е Митроплит, както и да е. Господин Инджев, чрез вашия блог се обръщам към обичаният от мен митрополит Видински Дометиан. Ваше Високопреосвещенство възхищавал съм се от Вас, бъдете архимандрид Дометиан, Знеполски Дометиан, който ми е разказвал и показвал New York, дядо събуди се.
  Обръщам се към архимандрит Неофит, преподавал ми църковно пение, Ваше Високопреосвещенсво, дядо Неофит вашите беседи (извън параметъра на невмите) бяха полезни за благочестието и вярата ни. Дядо Неофит изправете се, заедно с дядо Дометиан, станете светлият лъч на обичната ни църква. Силите са ви слаби, но на пръв поглед, всички ще застанем зад, до и с вас. Извини ме Димитре, застани зад Симеон.
  ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОСТОЕН ИЗБОР ЗА ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ Е МИТРОПОЛИТ ДОРОСТОЛО-ЧЕРВЕНСКИ НЕОФИТ, в мире СИМЕОН ДИМИТРОВ.
  Димитър, завършил с отличие богословие през 1981 г. при Ректорството на проф. д-р Шиваров

 10. Изхождайки от ситуацият да се избира патриарх, исторически винаги избиран от светската власт, си зададох въпроса, кой? Доказано служитли на ДС и останалите самодоказали се на КГБ. Очевидно и тази “система” е непроменена. Приписва се на предходният патриарх единение, когато така нареченият разкол, беше ликвидиран с насилие и побой. За това дело има кой да съди.Проблема е вече отново на преден план. Има комисия за досиетата, но на нея не се подават данни за тези от тях които са служили на КГБ. Знае се, че голяма част от тях са работили за чужда служба. Очевидно и в момента работят за тях. Защо до момента няма един агент на КГБ разкрит. Излизат стотици работили за ДС и нито един за КГБ. Очевидно тези даже не се обявяват. Кой слага чадър върху това? Дали още не се управлява страната от империята на злото?

 11. Защо няма комисия за принадлежност към КГБ?

 12. Защо ли, наред с множеството аналогии, по които установяването на комунистическата диктатура прилича на началото на края на Света, описан в “Откровението” на Свети Йоан/като “беззаконието ще се увеличи и любовта на мнозина ще охладнее…”/, наред с това е описано и завземането на Църквата, а вярващите отлъчвани. 3а съжаление, вече в повечето църкви главните новоиздигнати свещеници, лоялни към висшия клир на БПЦ окончателно са потъпкали малкото честни, отзивчиви и начетени свещенослужители, като сами пропъждат хората. Не им трябва специално преследване и спиране – с лошото си отношение и алчността си те естествено дискредитират тази институция – от долу до горе.
  А във времената около отхвърлянето на Османското присъствие народът е разполагал с истински духовни водачи и в лицето на свещениците, затова обществото е напреднало почти чудотворно, надмогвайки руските набези.

 13. @DIMI:
  Богослове, по-полека с полковник Дометиан-видински!
  Втурнахме се още 1990-та местното СДС към Църквата, за духовна опора и упование! Включихме дори Дядо Дометиан в изборната си листа.
  В София бързо беше охладен ентусиазма ни от г-н Соколов – още тогава на Раковска имаха необходимите данни за връзката на Дометиан с ДС.
  Тогава бях склонен да омаловажа този факт. Казвах си – мрачни, тежки години бяха на жестоко изпитание, притиснали са го, не е имал избор, огънал се е, човешко е.
  В следващите години обаче, поведението на Дядо Дометиан коригира представите ми. Днес със сигурност мога да твърдя – видинският митрополит няма нищо общо с вярата в Христа, начинът му на живот няма нищо общо с богоугодността със скромността и смирението, с отказа от земните съблазни…
  Твърдиш, че го познаваш лично, че се “възхищаваш от него”, че си готов да застанеш “зад, до и с него”. Да ми кажеш тогава нещо за контактите на Дометиан с Гайдарски, за бизнес-отношенията му с FANTI-G на Илия Йорданов, да ми изясниш характера на “немската му връзка”! Да продължавам ли с въпросите?
  По-полека, богослове, да не се препънеш!

 14. До ЗБИГНЕВ:
  Дано не ме разберете погрешно – и аз си падам по Бжежински, споделям геополитическите му позиции.
  От предложения от Вас цитат обаче, според мен става ясно, че въпреки всичко той слабо познава Русия, руския народ, руската душевност, руския манталитет, “потенциала” на руснаците.
  По мое мнение, той просто изгражда това свое мнение на базата на ограничените си контакти с избрани представители на това племе /те не са нация!/. Мисля, че Бжежински не е бил в Сибир, не е бил в обкръжението на мужици, не е контактувал с шофьори, стругари, строители, колхозници, не е обменял мисли с безпартийни комунисти-сталинисти! Може-би поради това изневерява на твърдата позиция на повечето “ястреби”, допускайки, че Русия би могла да се демократизира. И, позволявам си да твърдя, греши!

 15. Аз пък мисля, че Николай пловдивски е най-подходящ за съдържател на Свещеният вертеп, в който се е превърнал висшият клир на БПЦ. Като отрекли се от Христа и станали служители на Мамона, те ще пируват в обществото на архонтите си и няма да ги е страх нито от Страшнияят съд, защото нищо не показва,че вярват в Бога, нито от презрението на миряните, които смятат за стадо. Но можете ли да си представите отец Иван от Нови хан или някой като него за патриарх. Такива свети хора биват само осмивани и смятани за ахмаци и от клира и от лаиците.

 16. “Нашият (на Русия) троянски кон в Европа” наистина е цитат на достатъчно отговорен руски представител и като че ли вече става нарицателно , което всички използваме за да опишем кратко подчинената си роля в двустранните отношения .
  Не знам дали случайно или съвсем умишлено (и добре премислено) въпросният съветски товарищ е определил Европа за конската им цел . Аз съм твърдо убеден , че очевидната цел на “троянския кон” е NATO . Вероятно затова , когато трябва да изпратим хора в натовските структури първите ни кандидатури винаги са дърти препарати (отдавна препарирани патки) , които своевременно биват “разкривани” и съответно връщани . За да се пратят после по-добре “маскираните” .
  Мисля ,че “троянски кон на Русия в НАТО” е по-точното описание на нашто си…”международно положение”.

 17. Г-н Тинков, а Вие били ли сте в Сибир на разговор с мужици и стругари и т.н.?? И какво е за Вас “демократизиране”, повече от една партия или не повече от две??…… Защото г-н Тинков, демокрацията е И ЗЛО, ако прекали, както стана при нас… примерно…

  A democracy is nothing more than mob rule, where fifty-one percent of the people may take away the rights of the other forty-nine.-казал го е много умен човек, който създаде най-успешната държава на планетата Земя.

 18. Щом духовните пастири(15-те владики) са всички доносници на държавна структура и са нарушавали регулярно 10-те Божи заповеди и тайната на изповедта, то защо искате да им целуваме ръка и да ги почитаме като Божи наместници, каквито всъщност не са?! И защо е цялата тази изкуствена шумотевица около избора на нов патриарх, когато от 10-15 години се знае кой ще е следващият и тихомълком се подготвя “стадото” за него? За него, както и за бившия патриарх, няма досие в ДС и това не е случайно! В матрицата сме доживотно и от нея няма отърване… 🙁
  Мигар в 21 век все още има толкова много заблудени овце , които не са го проумели тази очевадна истина??!!

 19. VLADO,

  Кое преценете кое СЪОТНОШЕНИЕ е ПО-добро,
  51/49 или 1/99, към кое от двете съотношения бихте проявили ПО-голям АФИНИТЕТ???
  Демокрацията не определя съотношения, тя по дефиниция означава само ДЕМО(народ) и КРАТИА(власт) , които за всеки означават различни неща, въпроса е само съотношения ли означава за вас демокрацията???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.