Помълчахме срещу мълчанието, за да ни чуят глухите управници

Случи се така, че традиционното (вече трета поредна година) припомняне на датата 9 ноември съвпадна с националния траур в България. Според една дописка в интернет, на призива на групата „За демонтиране на паметника на съветската армия” са откликнали стотина души, дошли да помълчат срещу мълчанието…

„Стотина души се събраха по повод 23 години от падането на Желязната завеса
от iNews.bg | 09.11.2012 |

Около стотина души се събраха тази вечер около Паметника на съветската армия, за да почетат жертвите на 45-годишния тоталитарен комунистически режим, чието начало беше сложено със съветската окупация на България през септември 1944 г.
За трета поредна година Гражданска инициатива ЗА демонтиране на Паметника на съветската армия организира събитие по повод 23 години от събарянето на Берлинската стена.
“Докато имаме в центъра на София паметник, изразяваш благодарност на съветската армия от името на целия български народ, нашите събития винаги ще бъдат под наслов “НАШАТА БЕРЛИНСКА СТЕНА”, посочват организаторите.

Присъстващите на бдението бяха запалили множество свещи в знак на почит освен към жертвите на комунизма, така и към пожертваните духовност, свобода, светлото в човешкия дух.
Сред събралите се личаха имената на журналиста Иво Инджев, политика Мартин Заимов и др.”

Славимир Генчев допълва картината в своя блог:

“Въпреки неблагоприятната обстановка (ако мога така меко да се изразя във връзка с обявения ден на национален траур по повод кончината на патриарх Максим) планираното и надлежно разрешено от местната власт ежегодно събитие на Гражданската инициатива “ЗА демонтиране на Паметника на съветската армия” – едновременно празник и протест – се състоя.
Съобразено с изискванията за ден на траур, разбира се, то премина мълчаливо, без политически речи, послания и песни. Но все пак – от сърце и със свещи, като израз на стремежа и желанието за светлина и в памет на хилядите жертви на комунистическия режим след 9.9. 1944 г.
Нещата изглеждат наистина двусмислени. Защото не е ли повод за национален траур и фактът, че докато цяла Европа празнува по случай разрушаването на Берлинската стена, ние тук се събираме пред стърчащия в центъра на София грозен, заплашителен, неуместен паметник на чужда окупационна армия, донесла ни най-страшното зло – болшевизма, който – вече ясно се вижда – съсипваше и невъзвратимо продължава да унищожава България? Вероятно територия с това име ще има и в бъдеще, но без българи…
Твърде глупаво ще бъде сега да се говори за “тримата големи”, за поделянето на Европа между победителите, за фашизЪма, за партизанското движение и други “авторитетни” дежурни историчарски мантри и заклинания. В края на краищата комунизмът можеше и да няма този чудовищно пагубен вид, какъвто ни се сервира на нас, българите, за да ни съсипе и като народ, и като общество, и като държава. И то не заради лошите американци или демокрацията, а заради продължаващото повсеместно нагло господство на червените цивилни деструктивни “строители” на съвременна България.
Темата е дъвкана и предъвквана многократно и нямам намерение да повтарям стотиците аргументи в полза на инициативата на групата, която преди три години хвърли камък в блатото на посткомунизма и по този начин предизвика ответната реакция на привържениците на съветското паметно присъствие (не руско, забележете, а съветско); защитата му от страна на националните предатели още веднъж показа и доказа и на нашето общество, и на цял свят, че в България съществуват среди, които с всички сили и средства бранят статуквото и своята светая светих. Ето как лъсна ужасяващата истина за многочислеността на Петата колона у нас, за която България е просто Троянският кон на Русия в Европа и която въпреки членството си в НАТО и ЕС все още се гърчи в капана на руските политически, икономически и финансови интереси.
Има обаче и нещо друго: паметникът изглежда напълно запуснат и някак обречен на капризите на времето (в “климатичен” смисъл). Имам чувството, че са го прежалили. И наистина – за какво им е, ако се осъществят проектите “Южен поток” и АЕЦ “Белене”? На тях такива паметници им трябват – от тях ще смучат кръвта на следващите поколения, доколкото ще ги има. И съм сигурен, че ако решат да се простят с каменното чудовище по заповед “отгоре”, първи ще хукнат да го съборят; дори няма да пуснат да припарят до него инициаторите с обвинението, че от инициативната група са искали само да го преместят, докато те са дошли да го разрушат…
И за да не бъдат новините все лоши, ще завърша този кратък репортаж със съобщението, че отскоро Групата “ЗА демонтиране на Паметника на съветската армия” е пълноправен член на Европейската платформа за памет и съвест с президент Гьоран Линдблад, който през март т.г. бе гост на нашата страна. От Европейската платформа за памет и съвест поискаха съд за комунистическите престъпници в България.”

Ето за каква международна организация, част от която „Групата за демонтиране на паметника на съветската армия” вече е, става дума:

Platform of European Memory and Conscience | Platform of European Memory and Conscience official sit
www.memoryandconscience.eu

Platform Members
• Berlin-Hohenschönhausen Memorial
• Center for Research on the Liberation Movement
• Estonian Institute of Historical Memory
• Foundation History of Totalitarian Regimes and their Victims
• Genocide and Resistance Research Centre of Lithuania
• Hannah Arendt Center – Sofia
• Hannah Arendt Society
• Institute for the Investigation of Communist Crimes and the Memory of the Romanian Exile
• Institute for the Study of Totalitarian Regimes
• Institute of National Remembrance
• International Association of Former Political Prisoners and Victims of Communism
• Jan Langos Foundation
• Koknese Foundation
• Meetingpoint Music Messiaen
• Mejlis of the Crimean Tatar People
• Memory (Paměť)
• Prague Academic Club 48
• Saxon Memorial Foundation for the Remembrance of Victims of Political Tyranny
• Secretariat of The International Commission for the Evaluation of the Crimes of the Nazi and Soviet Occupation Regimes in Lithuania
• Security Services Archive
• Study Centre for National Reconciliation
• The Federal Commissioner for the Records of the State Security Service of the former GDR
• The Institute for Information on the Crimes of Communism
• The Memorial to the Victims of Communism and to the Anticommunist Resistance
• The Occupation Museum Association of Latvia
• The Occupation of Latvia Research Society
• The Public Foundation for the Research of Central and East European History and Society – House of Terror Museum
• Unitas Foundation
• Warsaw Rising Museum
Присъединяването на българската група към тази организация е отговор на надменността на руския посланик Юрий Исаков, който с господарско самочувствие на разпоредител в българските дела ни определи като „маргинали”.
Накрая, в очакване на евентуални медийни ( или други?) реакции, да споделя още една интересна подробност, освен съвпадането на националния траур и международното признание на българските инициатори за премахване на фундаменталния символ на съветската окупация от центъра на българската столица.
Това беше първото, между много подобни събития, организирано от нашата „група граждани” ( както във в. „Работническо дело” наричаха т.н. неформали, позволяващи си в НРБ да имат публично изразено различно мнение от Партията и нейната държава), което привлече много телевизионни камери и фотоапарати. Подозрението ми е, че някои от тях бяха изпратени заради очакванията за скандал във връзка с протест, организиран в ден на траур.

Авторът на тези редове даде доста обширни интервюта ( по мерките на новинарските емисии) за Канал 1 на БНТ и за телевизия „Европа”. С риск да прозвучи като лош вкус, ще обобщя казаното от мен, за да може да бъде направено сравнение с онова, което евентуално се появи в ефира ( ако изобщо това се случи).

Наблегнах на личното си мнение, че за мен е важно да бъде забелязан и отбелязан не само неадекватният на историческата истина „прочит” на съветската символика, но и нещо още по-важно: нашата търпимост към лъжата- търпимост, която е в основата на всичките ни беди, свързвани от самите нас с политиката, но някак „неосъзнато”.

Казах, впрочем също, че не можем да се учудваме на масовото невежество относно истината за съветската окупация, след като самият министър-председател Бойко Борисов не знае, че СССР е обявил война на България ( на 5 септември 1944 г.) и дори твърди обратното: че България ( която всъщност поддържа дипломатически отношения с Москва до последния миг на окупацията) била обявила война на СССР. Ако това мое „разкритие” ( за което съм писал вече във връзка с изявлението на Борисов от 8 май в х-л „Шератон” на международен форум) се появи в националния ефир, ще го смятам за пробив в солидарното мълчание спрямо невежеството на „силния човек” на върха на държавата ни. Мълчание, впрочем, което, твърде показателно, се дочува и от редовете на БСП, която имаше свои представители на този форум, но се направи , че не „забеляза” гафа на Борисов, защото й е удобно заблудените маси да вярват на лъжата за България като инициатор на война срещу СССР.

22 мнения за “Помълчахме срещу мълчанието, за да ни чуят глухите управници”

 1. Поклон пред вас мили приятели, съжалявам, че не съм в страната за да бъда между вас на тези важни за България събития. Възхищавам се и се прекланям пред труда и непокорството на Иво Инджев. Ако някой може да носи определението “Дисидент” на новото време, това е ТОЙ !!

  Не заная защо, но днес сайта на ДСБ е блокиран. Знае ли някой нещо?

 2. Hищo дoбpo нe oчaквa дъpжaвa, в кoятo гpaждaнcкoтo oбщecтвo набpoявa cтoтина дyши.
  Пpизoвaвам БCП дa пpecтaнe c лицeмepиeтo дa гo paздaвa eвpoпeйска лeвицa, a дa излeзe oт ПEC и дa cи въpне прaвилнoтo име БKП. Taзи паpтия тaкa и нe ce peфоpмиpa, нe ни ce извини за пpecтъплeниятa cи, нaпротив – зaпочнa пoд смaянитe ни поглeди да пeрe чepвени биoгpaфии, злoyпотpeбявaйки c иcтopичecкaтa нayкa. Kъдe e подпиcкaтa c иcкa нa ocтaвките нa Илчев, Бaeвa и дpyгитe yчéни, кoитo тpoвят пoрeднoтo пoкoлeниe бългapи?

 3. Господин Инджев,каква е дефиницията за окупация?

 4. Рледполагам,че нямя да бъде допуснат коментара.Но отговорете си сам имало ли е окупация от СССР.Всеки подобен термин има точни параметри и аз мисля,че не ги познавате.

 5. Г-н Инджев,благодаря за всичко,което правите ,за да се демонтира този паметник,този трън в очите на софиянци и гости на столицата.Спомням си репортажи по телевизията по случай 3 март,руския посланик,руски партийни величия, се перчат като освободители.Липсваха потомците на царските генерали,на Юлия Вревская,на княз Мещерски и на много други, оставили костите си в България.Възмущавам се,защо вече 23г.историческата истина не тържествува.Защо българските историци не пишат,за да обяснят какъв е приноса на българските опълченци(ок.10 000) са участвали в Руско-турската война.След болшевишкият преврат в Русия,героите от Шипка и Плевен,руските генерали и полковници се включват в Бялата армия.Те намират убежище в България.Българското правителство им отпуска пенсии,както и на вдовиците им.Може ли да се потърси този списък с имената на генералите,получили пенсии, в Държавния архив и да се публикува?Българите са толерантни,но няма да го преглътнем този паметник на окупатори.Паметник на опълченците няма ,а Альоши във всеки трети български град.Грозна работа!

 6. Mnogo e pokazatelen za budeshteto na stranata fakta che poveche hora koito zhiveiat izvun BG biha doshli da izraziat poziciata si vchera pred pozornia pametnik, otkolkoto milionite koito zhiveiat v Sofia i gledat tozi pozoren pametnik ezhednevno. Dumite ne stigat da izraziat razocharovanieto ot samite sebe si. Pochitania kum vsichkite 100 choveka – grazhdanskoto obshtestvo na BG.

 7. Kum Iva:

  Ili ste mnogo mlada i/ili ste mnogo naiva ili puk ste ot Ruski proizhod za da zagatvate che mozhe bi stranata ne e bila okupirana ot Rusnacite.

 8. Историческа истина, скривана през време на комунизма бе че България никога не е обявявала война на СССР. Дипломатическите отношения никога не са били прекъснати. На 1 септември 1944 г. дойде правителството на Муравиев, което продължаваше преговорите на Багрянов с Англия и САЩ. На 3 септември те издадоха заповед за обезоръжаването на всички германски войски в България, което беше равно на обявяване война на Германия. Но на 6 септември СССР обяви война на България. Българите се биха срещу Германия девет месеца, и дадоха скъпи жертви, но излязоха от войната победени. Всичко това се криеше и се крие и днес от “бдящите” историци. Всички стари вестници от това време бяха унищожени и нито дума в историята. Нищо чудно, че ББ и много други не знаят истината или не искат да я знаят.

 9. Прeдпoлагaм, чe зaд ника iva ce кpиe някoя дипломиpaнa иcтopичка oт млaдежкото БCП oт copтa нa надя млaдeнoвa, кoято преди 2-3 ceдмици дoкaза yбедителнo при милeн цветкoв, че oт комyниcт нищo дpyгo нe cтaва, a нaй-мaлко иcтopик.

 10. В общественото и институционално пространство у нас съществува друг МОЧА-този на псевдоисториците и псевдоисторическите знания,особено в периметъра на новата и най-новата ни история.Той е много по-страшен от гранитния истукан в центъра на София.И не е случайно,че редовно пред него се събираме стотина души и още толкова,вайкащи се в блога,че не са могли да присъстват.Просто акцентите на противодействието на вече неприкритата реставрация на мафиотския съветско-руски или руско-съветски олигархически колониализъм са в неправилни посоки.А този факт задълбочава крещящия морален вакуум,който залива обществото ни,което,в крайна сметка е фатално, за българите и територията,наречена България.А,може би,някой изкусно ги направлява?

 11. Г-н Инджев, поздравеи и аз се присъединявам към мнението на KIROV и се възхишавам от всичко, което правите. Светите, като маяк на надеждата! По-кратко не мога да го кажа. Не мисля, че такива подмятания, като това на IVA трябва да бъдат така леко подминавани. Едва ли тук става въпрос за невежество. АСко е така преди писането на заядливи постинги всеки може първо да посети Уикипедия в Гугъл и то на чист Български език: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
  От дефинициите там ясно се вижда справедливостта на твърдението за окупацията ни от Съветската армия. Вижда се също, че по-нататък сме в състояние на следвоенен окупационен режим, който на практика приключва с рухването на Съветската империя или условно на 10 Ноември 1989г. След което приемницата на Съветската империя Русия продължава да се опитва да запази режимът на Руско влияние в България установен и поддържан чрез “птата колона” на Русия у нас или така наречените “Русофили” още отпреди Освобождението. Такива подмятания под формата на “невинни” или “наивни” коментари имат съвсем друга цел. Търси се отклоняване на четящите и насаждане на съмнения относно автора и тезите. Но не е случила “госпожата” на форум! Тука “рибоци” и “балъци” не четат “другарко”!

 12. Както се изрази един американски експерт по предизборни, PR и други кампании: “Вие произведете събитието, пък медиите ще се принудят да го отразят, дори и в най-плътното медийно затъмнение!”/ярък пример: Пуси Райът в “СССР” -б.а./
  Иначе жуналисти и журналистки бродят като обезумели из София в търсене на “сюжети”/”новини”/ – искали им на ден на човек по 15 (!), които да влязат “в обръщение” от информационните агенции, но с някаква непоколебима “мъдрост” разсъждават кое ще мине и кое – не. Знаят кой колко е силен и срещу кого може да се пише и срещу кого не може; дори срещу кого не можеш да се домогнеш до правосъдие – това за тях е аксиома.

 13. Ocвен дa opганизиpaтe мepoпpиятиe пpeд пaметника oкoлo Hoвa гoдина, кoгатo дocтa oт българите в чyжбина ce пpибиpaт вкъщи. Ho и 3000 дyши дa ce cъбepeм веднъж, тoва пaк нямa да кoмпeнcиpa тpaгичния фaкт, чe гpaждaнcкoтo cъзнaниe в България e пoчти нaпълнo пpитъпeнo.

 14. Считам себе си за порвоавтор на теорията за Тоталната ДоГаньовизация в България! Изглежда тя е валидна навсякъде – дори в т.н.”Гражданско общество”някои може да се изживяват като ДоГаньовци – ето един иска да бъде Главен ДоГаньовец поне на стотината “мълчаливци”!

 15. “Другарко” IVA,
  СССР обявява ЕДНОСТРАННО война на България на 5.9.1944г., която до този момент спазва неутралитет спрямо СССР!!!
  Нахлуващата на българска територия ,след 8.9.1944г. РККА(Червена армия) е ВОЕНЕН ОКУПАТОР, който след капитулацията на България след 9.9.1944г., до сключването на системата от Парижките МИРНИ договори през 1947г. , НАЛАГА “следвоенен” ОКУПАЦИОНЕН режим, който “де факто” ПРОДЪЛЖАВА официално до 10.11.1989г., а НЕофициално(“де факто”) ПРОДЪЛЖАВА и след 10.11.1989г. , до днес – 10.11.2012г., а докато има такива “другари” като вас, ЩЕ ПРОДЪЛЖИ да ПРОДЪЛЖАВА ,докато “стигнем” НЕБИТИЕТО…………”ДРУГАРКО”…………

 16. Bиж c`я, ти нe можеш дa тълкyвaш иcтopиятa, щoм нe cи ДИПЛOMИPAH ИCTOPИK oт млaдьeжкoтo БCП и нe cи чeл тpи пъти бaвнo “Haй-Hoвия 3aвeт” (на Hopa Oнaниeвa). Пaнимaйш?

 17. Панимаю, ПАНИМЮ!
  Не ми трябва да съм историк ,или “историк” от комсомолските, това са ОБЩОИЗВЕСТНИ ФАКТИ!
  Нищо не съм си измислил,само ПРЕПОВТАРЯМ , а някои ПРЕПОМИЛьОНВАТ тези факти!!!

 18. Както вече на няколко места писах: в фейс-бук, в блога си http://www.puliev.blogspot.com и на приятели, предлагам пред тези безумни паметници да се поставят мемориални плочи, които да обясняват на четящите истинската стойност на паметника, като: “Този паметник не отразява историческата истина. Съветската армия не е освобождавала България, а я е завладяла.” и така в същия дух.

 19. Чета ви с удоволствие,и за пореден път сте прав.Не знам дали има друг народ по света които така да се възхищава на поробителите си.Да милее по душманите си.Напишете нещо и за турските сериали,Живкови са пак актуални.По баровете дрънкат на пиано частушки от соц.миналото.Тъжна картинка е България сега.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.