Вен(д)ета

Съдия Венета Марковска не е изпълнила „молбата” на Бойко Борисов да се оттегли от получения вече пост в Конституционния съд заради „огромното напрежение”, което по признание на премиера се е създало около нея, а само е отложила подписа си.

Това съобщи днес вицепремиерът Цветан Цветанов пред БНТ, с което уведоми публиката за продължаващата агония в драмата със заложниците, в каквито се превърнаха съзаклятниците в парламента, издигнали и подкрепили оспорената ( като потенциал още преди две години в разследване на журналисти) кандидатура на Марковска.

Пред очите ни започна да се сбъдва отколешната тайна мечта на тази власт – и особено на вътрешния министър Цветанов- за изобличаване кривиците на правосъдната ни система. Заговори се за тях до степен, че и в Брюксел се включиха на висок глас.

Заслугата за това постижение обаче не е само на съдия Венета Марковска, която се заплете в противоречивите си обяснения, след което прехвърли нишката на това кълбо на МВР и прокуратурата. Тя на практика осъди сговорната дружина гласували за нея депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС да платят данък „бумеранг”.

Наградата за този напредък в осветяването на задкулисието в тъмнината на политическото договаряне извън прожекторите трябва да бъде колективна. Заслужиха я всички участници в процедурата по номиниране, закрила по време на узаконяването на номинацията и на защита на незащитимата позиция на съдия Марковска след като белята вече бе сторена.

Макар и рядко, арогантността на властта се наказва и това е един от тези случаи, когато се случва нещо като възмездие за затъналите в безизходица управници и техните помагачи от имитиращите опозиция другари от БСП и ДПС. Защото този път номерът с премълчаването на неудобната тема не мина. Просто чашата на европейското търпение преля и задвижи тежката воденица на българските медии.

Вода в тях наля отново министър Цветанов, който отказа днес да отговори в студиото на БНТ на логичните въпроси защо не са проверявани от МВР фактите от журналистическото разследване за биографията на Венета Марковска, а вместо това полицията се занимава да търси кой точно ги припомня на парламента и дали сигналът му е анонимен.

Но греши онзи, който си мисли, че полицията не си върши работата под вещото ръководство на своя началник. Намерили са врага и Цветанов не се поколеба да го открои: Медиапул, но и други, като БНР, които ( явно в колаборация помежду си) задават разни провокативни въпроси.

Така било предизвикано изявлението в Брюксел, настоя отново Цветанов като обяснение защо е обявил изявлението на официален говорител на ЕК за „неофициална” позиция, поради което се наложи още веднъж, специално като за него, друг говорител на европейското правителство да се произнесе и да осмее твърдението му за „неофициалния характер” на европейската позиция по казуса „Марковска”.

Хубаво е, че се намериха виновни. Иначе щяхме да останем с впечатлението за анонимна вина, с каквото оставаме за т.н. преход вече 23 години изобщо.

45 мнения за “Вен(д)ета”

 1. Когато видя, че Цветанов е гост в някое студио и превключвам. После прочитам някъде какво е изръсил отново. Представяте ли си каква е била неофициалният коментар от еврокомисията, щом нашите отбор-глупаци включиха задна скорост? Наскоро Меркел предложи да се създаде длъжност на комисар, който да одобрява (или не)националните бюджети. Защо не вземат да въведат общи европейски стандарти за назначаване на министри – който не ги покрие- аут. Хайде тогава да видим колко от нашите хубостници ще се класират? На бас, че няма да останат много от сегашните, особено “вътрешия”.

 2. Ако някой крадец задигне долните гащи от прането на балкона на съдия Венета Марковска, тогава МВР и прокуратурата са длъжни да търсят престъпника. Така стоят нещата по закон!

 3. Някой има ли данни за осъден невинен или оправдан престъпник от съдия Марковска? Това са ЕДИНСТВЕНИТЕ критерии за оценка на работата й. Останалото е ровене в мръсното бельо.

 4. Предлагам да наричаме тази госпожа, фаворитка на Цецоу и Р.Петков

  МРАКовска,

  а не Марковска, тя е марка единствено на ниската интелигентност, съчетана с морална дебилност – все качества, които бяха масово насърчавани през последните 60-70 години мрак в БГ.

 5. Кой е най-големия губещ от случката с Венета?
  Самата тя, който ще продължи да е член на ВАС, ние гражданите, които ще продължим да да живеем по същия начин или ББ, който вече се чуди как да гаси пожара на недоверието към неговата персона в България и в Брюксел?
  Защо си мисля, че кукловодите подготвят почвата за новите кукли, които да играят театрото, докато ние (не визирам автора на този блог) си живуркаме безотговорно, мрънкащи на топло с чаша домашна в ръка?
  Другарката Венета, очевидно няма достатъчен интелектуален капацитет и за портиерка, но това я прави идеална маша в ръцете на плеймекърите.

 6. Пак ни прилагат снишаването с отлагането на подписа на Мраковска – изглежда с този основен похват на бай им тошо още дълго ще ни сношават…

 7. Тия негодници, така се осраха и омоцаха в собствените си изпражнение, че омирисаха Европа и целият свят. Крайно време беше ЕС най-после да им нанесе як ритник по голите им и посрани задници.

 8. Към г-н Тодориев: няма как Марковска да съди или оправдава престъпници, това не се прави в административните съдилища, вкл. ВАС. Не знам защо толкова много хора си мислят, че работата на съдиите се изчерпва само с това да окаушват хайдуците. А кой да решава ежедневните проблеми на хората – на някой не му платили за свършена работа, на друг съседът му съборил оградата. Това не са престъпления, ама трябва защита и срещу тях. Проблемът е по-сложен, пък дори и да се окачествява като “ровене в мръсното бельо”: тя няма моралния капацитет да е във ВАС, още по-малко в КС, а каквито бисери натвори с тия писма напоследък и за друг един капацитет се чудя…

 9. Почти съм готова за бас, че мадам М. няма да подаде оставка. Имам гузното очакване точно в нейно лице Б.Б да си намери майстора. Казано си е: с твоите камъни по твоята глава. Избрал си си една мафиотка, сега очаквай от нея поведение ала “майка Тереза”, само че другия път. На практика, след като е гласувана от НС, за госпожата не съществува никакъв правен механизъм да бъде отзована и нищо, ама наистина нищо не може да я принуди да напусне. Борисов може да й се моли до припадък, но това първо е незаконосъобразно поведение, а второ си е напълно безполезно. Единственото резултатно въздействие ще бъде, ако МВР-то разполага с тежък компромат и бъде заплашена / а не молена/ с него. Друг е въпросът, защо ако има компроматни данни за жената, герберите с всичка сила я набутаха в КС. Още по-друг е въпросът, защо ако знаят за безобразията й, до сега не предприеха разследване, каквото се полага на всеки простосмъртен закононарушител.

 10. @ Теодор Тодориев
  За конституционен съдия, не това са единствените критерии, които посочвате. Има още редица други по-важни посочени в Конституцията и др.нормативни актове, на които госпожата не отговаря, без да вземаме в пред вид и моралните и качества.

 11. към Тодор Тодориев: Господине, не питайте такива неща,защото госпожата не е наказателен съдия. По презумпция тя не раздава присъди, защото е член-съдия в административен /граждански/ съд.

 12. към Тодориев

  ..не знаех, че на Венета бельото е мръсно, а тя самата чиста. Няма да се спускам в подробности, но да знаете случайно какво означава “конфликт на интереси” и има ли той място в съдебната система?

 13. Губещи са българите!Ще ни отрежат от европейски пари,ще има ограничения за работа и пътуване в чужбина.Студенти в чужбина споделят,че имиджа ни е плачевен и това рефлектира върху тях.Брокерите дават жилища под наем,само срещу предплата за минимум шест месеца на българи и други съмнителни!За други европейски и американски граждани се иска само секюрити депозит и наем за всеки месец.Всяко безобразие,което се случва у нас има отзвук в чужбина,но нашите не говорят техния език.Под критика те разбират ,някой да дойде и да ти удари два шамара и един ритник!

 14. За тези, които са пропуснали “удоволствието” да се “насладят” на Българския управленчески манталитет ето ви два цитата на един физкултурник, както се оказва и сценарист, но по недоразумение на съдбата “вътршен министър” на България в момента:
  “Венета Марковска е заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), ако погледнем – обемът работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия.”
  “Ами трябва да ви кажа, че подобен сценарий сме го играли вече няколко пъти. Задава се журналистически въпрос от журналиста на БНР, отваря се един отговор, който се прочита впоследствие, след това излиза през “Медиапул” и след това вече започва да се транслира по вътрешните канали на медийното пространство в България. Това вече го наблюдаваме 4 пъти от последните няколко години.”
  Поствам ги тук от две статии на “Дневник” от днес, защото за рекордно време (това си е отделен феномен, достоен за рекордите на Гинес)само за 30 минути бяха прехвърлени от главната страница в архива и вече са по-труднодостъпни!
  Тука, както се казва: no comments!
  Все пак не може да не забележим, че е настанало пълно опетлаване на герберите в герберищата! Очаква се много бързо и интересно (щеше да е, ако не се пишеше на гърба ни) по-нататъшно развитие!

 15. Г-н Тодориев много сте далеч от цивилизационните критерии за политик,лидер и висш държавен служител.Иска се не само образование,професионализъм,но и висок морал.Бедна ви е фантазията какви документи и препоръки се изискват дори за по ниски позиции в държавния апарат и съдебната система на европейските държави.Журналистите в друга държава щяха да развяват мръсното бельо на г-жа Марковска, щяхме да видим и това на всичките й роднини и дори да знаем как е преминало детството й ,в плевенското село Подем.

 16. към Тодориев и Киров: Всички хора имат “мръсно бельо”, но пренебрежимо малка част от тях се кандидатират за “безукорно чисти” постове, при това много добре заплатени. Филип Димитров беше първата лястовица, която се опита да въведе в нашето законодателство понятието за конфликт на интереси. Възможно е принос в тази насока да имат и критериите на ЕС. Неоспорим факт е обаче възприятието на местната политическа класа, че колчем се позовем на този конфликт, тя да се оревава, че се вади мръсно бельо /с други думи играем го нечестно/.

 17. Още нещо интересно по темата: http://www.mediapool.bg/мила-ми-венето!!!-news199441.html

  A това изказване на вътршния министър направо ме убива: “Венета Марковска е заместник-председател на ВАС, ако погледнем – обемът работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия”

  Логика !!!!!

 18. До г-жа ИВАНОВА:
  Отговорите на поставените от Вас въпроси са елементарни:
  1. “Жената, за която има компроматни данни” се “набутва с всичка сила в КС”, за да играе там ролята на послушна кукла на конци – удобна и полезна за оня /ония/, които и на герберите дърпат конците.
  2. “знаят за безобразията й”, но “не предприемат разследване, каквото се полага на всеки простосмъртен нарушител”, защото:
  – и те и тя не се самоопределят като простосмъртни;
  – компрометирането й ще се предприеме в подходящия /удобния или неизбежния/ момент или ако тя се опита да излезе от контрол; в един от тези случаи ще изгърми като бушон; не “настъпи ли обаче котето” може да си докюта и до пенсия /малко вероятно/; въпреки, че защо не – в злободневен политически коментар по ТВ “Европа” сполучливо определиха Б. Велчев като “прокурорът, който ни показа, че си може и без гл. прокурор”.

 19. Хей, ТОДОРИЕВ, това комунягите умора нямате да се правите на “умрели лисици”!!!
  🙂

 20. Не очаквах точно тук такъв буквален прочит 🙂 и перефразирам. Някой знае ли за дела на Марковска решени в ущърб на държавата?

 21. Тодориев,

  Наглата съдийка беше опровергана по въпроса дали имала общи дела със адвокатът с който дели имот. Малко е вероятно тези 6 дела да са били в полза на държавата.
  Не разбирам защо търсите изрично нейни дела в ущърб на държавата? Конституционен съдия който лъже по 3 пъти на ден, пред цялата нация, без окото да му мигне , как мислите – ще бъде ли той в полза на държавата?

 22. @ТОДОРИЕВ
  Интересни въпроси задаваш, сякаш имаш някаква презумпция за единствена и непоправима правота на една от страните при делата във ВАС?
  Не си ли се замислил, че за да имаме администрация и административна уредба такава каквато е в момента (най-безобразната в ЕС) до някъде вина има и във ВАС?

 23. В цивилизованите държави щом се появи най-малкото съмнение за морала на служителя,се подава оставка.Обикновено става въпрос за прояви от личен или битов характер ,а не както е у нас-злоупотреба със служебно положение.Но у нас хората възпитани ,че партията е права когато съгреши дори,продължават да действат както са ги учили и малцина се възмутените,а мнозинството си ги харесва.

 24. Почти съм готова за бас, че мадам М. няма да подаде оставка. Имам гузното очакване точно в нейно лице Б.Б да си намери майстора. Казано си е: с твоите камъни по твоята глава. Избрал си си една мафиотка, сега очаквай от нея поведение ала “майка Тереза”, само че другия път.

  Почти съм съгласен с вас. 😉 Не забравяйте само че, по-големия мафиот е Б.Б. Той си е хищник и има хищнически инстинкт за самосъхранение. Мислите, че няма да ѝ скалъпят компромат, ако не иска да се оттегли?

  Първо ще има кандърми. Ако не вдене, ще ѝ скалъпят компромат и ще кажат пилатовски: я каква лоша била, ама ние не знаехме… Прегласуване. Всяко чудо по БГ медии за 3 дни и толкоз.

 25. Тодориев, ако един крадец на селски кокошки не е нанесъл никакви вреди на държавата и не е осъдил никого незслужено, това значи ли, че от професионална гледна точка е безукорен и мож е да бъде избран за съдия в Конституционния съд! И не ми казвайте, че не е професионалист по право, тъй като живеем в държава в която и министър председателят е пожарникар по образование! Не искам да кажа, че това последното само по себе си е лошо. Давам го за пример по отношение на професионализма.

 26. Колко много търпимост, колко много старание, колко много загриженост, само да му се помогне на ТОДОРИЕВ, да му се обясни, да бъде убеден…
  Приятели, нима наистина мислите, че сме в състояние да променим мисленето на ТОДОРИЕВ!

 27. ТОДОРИЕВ,
  хора които си позволяват да лъжат, извличайки полза от лъжата, хора без скрупули, хора контактуващи с лица от ъндърграунда /”оперативно интересни”/, хора чиито интереси финансово и имотно се преплитат с тези на мутро-бизнесмени, хора без чувство за мярка, чест, достойнство и срам,
  НЯМАТ МОРАЛНОТО ПРАВО ДА ЗАЕМАТ ТАКЪВ ПОСТ!
  Все едно дали имат или нямат “дела решени в ущърб на държавата”!
  Знам, че ти е трудно да го проумееш – въпрос на ценностна система!

 28. До Тодориев
  Хич и не знаех за Марковска докато последната не започна да лъже. Тогава стана известна не само в цялото БГ, но и в света. Предпочитам и да не бях научавала за нея, но вече знам и такива подробности, че госпожата най харесва да ходи по заведения, когато вдигне кръвното и че обича да говори задушевно с “непознати” по тези заведения.
  Правилният въпрос е: може ли лъжец да бъде съдия?

 29. До Тодориев
  Хич и не знаех за Марковска, докато нe нayчиx, чe Pyмeн Пeткoв мнoгo cи я гpизкa. Toвa ми e дocтатъчно, зa дa знaм, чe не cтaва.

 30. Считам, че изборът на съдия Марковска за конституционен съдия е проблем единствено на Народното събрание. Днес цялото внимание на българската общественост трябва да бъде насочено към незаконните действия на Премиера, а не към проблемите на Парламента.

 31. Чудесен текст и веднага искам да спомена и статията на адв.Екмеджиев Мила ми Венето… публикувана в Медиапул. Перфектната статия на един правист и гражданин.
  Според мен въпроса не е дали недоразумението на прехода Марковска ще си подаде оставката, а дали ще остане изобщо съдия.

 32. http://www.mediapool.bg/news/user/Адв.+Михаил+Екимджиев
  http://www.mediapool.bg/news/user/борис-митов
  Прочетете това и мисля, повече не е нужно.
  Каквато Венета, такива и приятелите около нея, такава и съдебната система. Тази особа трябва моментално да бъде изметена от съда към сливенския затвор, а всичките и съдебни решения от последните 20 години преразглежда ни.

 33. ТОДОРИЕВ,
  Вие “БУКВАЛНО” ли се отъждествявате с УЗУРПИРАНАТА от “другарите” ви , и от техните криминални “другари” “държава”, и ако Марковска не е уЩЪРБИЛА “държавата”, КОГО всъщност НЕ Е уЩЪРБИЛА, като не е уЩЪРБИЛА според вас “държавата”???
  Замислете се ,ако можете върху този въпрос, “другарю” НЕуЩЪРБЕН адвокатстващ!!!

 34. Данданията с Марковска се подклажда искуствено за отклоняване на вниманието. Всички се занимават с МАРКОВСКА, а никой не вади кирливите ризи на другите дето ги избраха по стахановски. Те всичките, света вода ненапита. Никой не казва нищо за Велчев или за Атанасов. И докато тук променяте мисленето на Тодориев, те ще си изберат и главен прокурор.

 35. Така е! И аз след като слушах по една ТВ половинчасовата апологетика на Румен Петков за достойнствата на ГОСПОЖАТА, и как в дъното на “калната” кампания срещу “един достоен съдия” стои злодеят Иван Костов, ми стана ясно що за човек е е тя и дали заслужава да заема този пост. А иначе у нас общественото мнение не значи нищо за пред управляващите. Тя ще се оттегли от поста не по друга причина, а заради натиск от Европа. Спомнете си Бриго Аспарухов, Румен Овчаров, Румен Петков…. Всички те до последно се опъваха, като магарета на мост, докато Европа не удареше по масата!

 36. Г-н Тодориев, хайде още един буквален прочит. Ущърбът на държавата е критерий, ако под това разбирате решения за нечия далаверка (тук включвам и кожодерщините на самата държава, защото такива има). За такива решения редовите мравчици няма откъде да знаем, освен ако лично не са ни стъпкали.

 37. @Тодориев
  Питате дали някой знае за дела на Марковска в ущърб на държавата? Да, знам. Като зам.-председател на ВАС отменя акт на НАП за 2 милиона лева срещу фирмите на Ованес Мелик-Пашаев (собственик на ферибота Оряхово – Бекет, хотел Дунтаун и Жокер медия). Това се случва чак на трета инстанция, като на предните актът е потвърден. Ако нещо трябва да бъде проверявано от прокуратурата и МВР, то това е дали материалното състояние на Марковска се е подобрявало успоредно с определени дела, които е разглеждала във ВАС.

 38. Тодориев,
  пропуснах да ти напиша, че Мелик-Пашаев е един от спонсорите на Доган 🙂

 39. Британският посланик призовал да се разследва Марковска,това щяло да бъде полезно за българи и чужденци!Мелик Пашаев е плевенски зет!Много силно плевенско лоби има в София и все около Румен Първанов се върти,той пък се върти около Георги Първанов!Въртележката май ще ни отвее някъде по света!

 40. Haпpoтив, TE много ce cтpaxyвaт от oбщecтвeнoтo мнeниe, зaтова ce cтapaят дa нямa тaковa. Дoкaтo бeзoбpaзиятa им вълнyвaт caмo шeпa бyдни пaтpиoти, шадpaвaнпиклeвцитe щe мoгaт да спят cпoкойнo.

 41. ДО СИЯ:
  Не съм съгласен с Вас, че “данданията с Марковска се подклажда изкуствено”. Според мен Марковска си е чиста проба издънка. Не надценявайте комунягите – те просто я оплескаха. Права сте – не е само и единствено Марковска, тя е само един от краищата на кълбото “свински черва”. И Велчев и Атанасов са от същата кочина. Ами синода?!
  Така или иначе издънките се трупат – сред тях са и АЕЦ-референдумът, и южният поток, и атентатът в Сарафово, и …
  Важно е ще се стигне ли до критичната граница у нас и до границата на търпимост в ЕС.

 42. Каката се е отказала от ВАС, значи Цецоу я натиска на всяка цена да стане конституционен съдия. И никаква ЕК няма да го стресне.
  Въпросът е защо Цецоу го прави. Ами заедно с кютука Анастасов, и Бобито Вельчев, ще бранят с матросовски гърди изборните манипулации догодина, ако има заведени дела за касирането им.

  Затова.

  Да му мислим ние, че още ги държим мюлюцьонерите на власт. Такова завземане на власт скоро в БГ не се е случвало от времената на един друг мюлюцьонер – др.Тошо Живков през 50-те години на 20ти век.
  Справка – днешната пълна подмяна на Комисията за достъп до информация – Цвета Маркова си отива, идват строго гледащи другари мюлюцьонери. Познайте какво ще се случва с достъпа ни до информация през следващите 5-10 години.

  Познахте – същото, което и с достъпа ни до свободи, от които Цецоу ще бъде така добър да ни освободи.

  А защо нито веднъж не споменавам ББ? Ами според мен развитието на казуса с вИнетка МРАКовска яснопоказа кой е силният човек в България днес. И той определено не е вече ББ.

 43. Поправка – не е Комисия за достъп до информация, а е Държавна комисия по сигурност на информацията (ДКСИ), където се решава кой има достъп до класифицираната информация. Което не променя много смисъла на горния ми коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.