Руският роман(с) “Южен поток”

— Кой е тоя Инсаров? Ах, да, онзи сърбин или българин, за когото ти ми говори? Патриотът? Дали той не ти е внушил всички тия философски мисли?
— Може би.
— Необикновен индивид, а?
— Да.
— Умен? Даровит?
— Умен?… Да. Даровит? Не зная, но не мисля.”

С този диалог между двама руски младежи, които се чудят през лятото на 1853 г. дали да не се изкъпят в река Москва като едни „дебелокожи скити” ( т.е. не се боят от студа като някакви гърци, както отбелязват сами), писателят Тургенев запознава читателя в романа си „В навечерието” със своя герой, българина Инсаров: патриот, умен , но чак пък даровит…

Колко даровит трябва да е българинът, който практически управлява днес наша страна в навечерието на нейното поредно заробване от Русия, за да „прозре” буквално часове преди омотаването на българската снага с руския газопровод „Южен поток”, че трябва да се освободим от руското енергийно иго?

Съдете сами за яловите прозрения на вицепремиера Дянков, чийто мандат вече изтича като пясък от старовремски часовник. Ако беше искрен в намеренията си да освобождава България от руската енергийна зависимост, защо не се изправи срещу новата стъпка в грешната посока?
Искрен политик в неговото положение щеше поне да подаде оставка, ако не може да направи нещо, за да предотврати задълбочаването на българската обвързаност. Но уви…Явно ни разиграват сценария на лошото и доброто ченге в един руски роман(с), предназначен за различна публика в зависимост от това, дали е преведен на английски, руски или български език.

Ето терзанията на Дянков, излегнат край „Южен поток”, който се чуди дали да не се изкъпе в него „ в навечерието” на положените български подписи под узаконяването на неоколониалната политика на Москва спрямо България:

Дянков се обяви срещу руската енергийна зависимост
15 ноември 2012, четвъртък
Oтделянето на България от руската енергийна зависимост е сред най-важните въпроси, смята минситърът на финансите Симеон Дянков.
Дянков каза, че енергийната зависимост върху България е една от големите тежести върху икономиката на страната и посочи, че по почти всички показатели българската икономика е в енергийна зависимост, предаде БТА.
„Разходите, които харчим за енергия, са много по-големи от средните за Европа”, отбеляза Дянков.
Ако България гледа по-дългосрочно, това да се отдели от руската зависимост е едно от най-важните неща, каза Симеон Дянков. Според него възможностите енергийната зависимост да бъде преодоляна са производството в България на природен газ и енергийната ефективност – санирането на сградите.
Предстои в четвъртък премиерът Бойко Борисов да подпише с представители на „Газпром” договор на България с Русия за газопровода „Южен поток”.
Финансирането ще е 100% на проектен принцип – привлечени средства от множество банки, обясни икономическият министър Делян Добрев пред БТВ.
Той допълни, че отделна проектна компания – „Южен поток България” е с 50% акционер Български енергиен холдинг и 50% акционер „Газпром”. Тази компания ще вземе заем, за да построи тръбата.
С част от приходите от транзитните такси ще се изплащат задълженията, като в срок от 15 години с приходите по това ново трасе трябва изцяло да се изплати тръбата и след този срок 100% от приходите ще остават за „Южен поток България”.
Шефът на „Газпром” Алексей Милер пристигна в София в сряда вечерта с частен самолет за финалните преговори по новия договор за газови доставки от 2013 г. и за подписването на инвестиционното решение по газопровода „Южен поток”. България остава последната страна по проекта, която не е подписала решението.
Газопроводът, чиято първа копка трябва да бъде направена на 7 декември, е с обща дължина 2355 км, от които повече от 900 км по дъното на Черно море. Тръбата ще минава през България, Сърбия, Унгария, Словения, за да влезе в Италия до град Тревизо. Първоначалните планове газопроводът да минава през Гърция и Австрия бяха отменени заради липса на рентабилност. ( Novinite.bg)

17 мнения за “Руският роман(с) “Южен поток””

 1. Предателите ще бъдат наказани, в това не се съмнявам изобщо.
  А този газопровод няма да бъде построен, ще се провали, така, както всичко руско се проваля,защото в основата му винаги е злото.Както няма вечни имеперии, така и Империята на злото ще се срине, очаквам го.

 2. И Трайков, и Добрев, и Дянков, и самият Президент Превнелиев ни проглушиха ушите с празни приказки за енергийна независимост от Русия, но щом нещата опрат до действия, мигом заемат позата “партер”! Навремето казваха за Тито, че при управлението на Югославия давал мигач на ляво, но завивал на дясно. Днес нашите “държавници” управляват страната ни давайки мигач към Западна Европа и завивайки към Сибир.
  Практиката показва, че разминаването между сигнализация и маневра рано или късно води до катастрофа!

 3. Моля за извинение! Да се чете Плевнелиев.
  И в допълнение – лошото в случая е, че няма да катастрофират Трайков, Добрев, Дянков и Плевнелиев. Ще катастрофира държавата, сиреч природонаселението!

 4. А от къде ще пълнят тръбата с газ?
  Южна Русия няма находища.Май от бившите братски соц.републики ще прекупуват?И това бързане не е ли за да се попречи на Набуко да ги направи по независими?А ние от какъв зор участваме в “братската”игра?

 5. Но пък добре се покри подписването на договора, с цирка, който разиграха с Венетка, която, апропо, се оказа, че в молбата за освобождаването си от поста заместник-председател на ВАС, която е гласувана днес от ВСС има следната подробност: освобождават я от момента на полагане на клетвата ѝ като конституционен съдия… т.е. Марковска така е записала в молбата си и на практика не е безработна.
  Целия цирк се оказа и за печеленето на точки от ГЕРБ – един месец го подготвяха. И успяха. ЕК ще ги потупа по гърба за Венетка, Газпром подписаха (включително и за изграждане на бъдещи парогазови централи) договор тихомълком – и агнето цяло и вълка вегетарианец.
  Нямам думи, просто.

 6. Dunes e edin mnogo tujen den za .BG.Uvi “pregrudkata”s Russia may veche ste charm”chupi”kosti….Mold .za izvinenie .za latinicata i .za izlishnata duma “charm”

 7. Плевнелиев е кукла на конци – преди два дена плачеше, че не са му ясни условията на договора, а днес – “барабар Петко с мафията”.

 8. Diankov e prosto paravan. Kato ikonomist e dobur no egoto mu e po-goliamo ot sveta (pitaite kolegite mu ikonomisti ot World Bank). Spored mnozina Diankov e avtorut na Doing Business Survey na Svetovnata Banka. Tova e veche utvurdeno merilo na tova dokolko blagopriatni za vodene na biznes sa usloviata v edna strana. E, poglednete kude e BG dens i s kolko se e pridvizhila napred otkak Diankov e vice premier s otgovornost za ikonomikata na stranata. Vizhte sushto kude sa Makedenia i Gruzia v klasiraneto, malki i mnogo po-bedni strani ot BG. Ako beshe profesionalist na miasto Diankov triabvashe da si podade ostavkata kato nesposoben da izvisi BG do chelnite mesta v klasiraneto. Chovekut e na zam premierskiat post ne za da sluzhi na interesite na naroda a da obsluzhva sobstvenoto si EGO, dano sega tova da e stanalo suvsem iasno i na nai-zabludenite.

 9. Цветан Цветанов – син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
  Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
  Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
  Симеон Дянков -стипендиант на фондация Людмила Живкова.
  Нона Караджова – дъщерa на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  Лиляна Павлова -внучка на заместник-завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ.
  Ивайло Московски – първа щатна работа в Мултигруп.
  Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП, съпруга на настоящ лидер от БСП.
  Работното време на mr. Бойко Борисов:
  Понеделник – рита топка в Дупница; Вторник – инспектира строителството на магистралите; Сряда – открива смяна на контактите в Медицинска академия; Четвъртък – открива пребоядисана детска градина;
  Петък – рита топка в Бистрица; Събота и nеделя – играе карти. Този човек постоянно e в платен отпуск.

 10. @DIVERSANT OF CIA Правилно! Списъка може да бъде продължен в тоя дух, но има ли смисъл? Важен е извода – ГЕРБ са по-лошата част от БКП, не са по-добрата.
  Не знам как може да се провери, но изглежда, че Тиквоний тихомълком апортира 100 км български газопроводи в новосъздаденото дружество “Южен поток”. Ако е вярно, Герб, и лично Тиквоний, ще заемат безапелационно първото място по национално предателство! Ще припомним, че даже Жан Виденов навремето не се огъна пред натиска на руснаците и ги остави да им текат лигите…

 11. Аз пък си мисля че руският романс “Южен поток” е изпята песен. Всичко което ни предлагат от Русия и Газпром като информация подлежи на внимаително разследване, проверка и съпоставяне на факти, както и задължително опит да се види от обратната, противоположна гледна точка.
  Разбрахме от Москва че Гърция не можела да финансира южното отклонение на потока и затова е изключена, което е много съмнително. Още и че в южната част на Европа имало значителен спад на потреблението вследствие на кризата и не се очаквал скок в консумацията. Никой не казва че гърците обаче, с техния най-голям в света търговски флот не могат да са други освен противници на газопровода а не “останали извън борда”, както ни се сервира. Само гръцките флотови магнати са поръчали тази година 38 нови LNG танкера от общо 82 поръчки направени по света при 370 действащи в момента. Всички тези танкери са поръчани в Ю. Корея и нито един в Китай, като с това показват че залагат на качество и експедитивност в мобилизацията си. Инвестициите им в своя LNG флот по тия поръчки са 8 милиарда долара, което прави ½ от обявената цена на ЮП и 1/3 от това което ще бъде фактическата му цена. Така че това че гърците не можели е пропаганда. Проглушиха ни ушите с този ЮП а за това какво става по другите фронтове на истинската диверсификация не се чува нищичко.
  Това означава също че Гърция напротив – ще бъде един много силен допълнителен фактор за нерентабилността на този газопровод. Колко още танкера ще поръчат и ще пуснат на вода през идните 2-3 години ще се види, но е ясно че темповете няма да спаднат а ще се увеличат. Защото Европа строи и планира да построи 36 нови LNG съоръжения и ще трябва някой да ги захранва.
  Хърватия пък е оплаквана също че останала извън “горката”, но тя с този си акт и с планираното построяване на 2 свои LNG регазификатора за 10 + 8 млрд.м3/год. в Адриатическо море просто показва че не иска този поток и тези цени а иска Европа и енергийна независимост както и да бъде локален LNG хаб за Западните Балкани, защото годишната и консумация е пет пъти по-малко. Даже Албания ще строи такъв за 8 млрд.м3/год. , а пък има още по-мижава консумация.
  Cловения щяла да получава 24 млрд.м3/год. по ЮП, казал Миллер !!?? Интересно какво ще прави с толкова газ при положение че потребява само 1 млрд.м3/год. Остава да видим как ще стане това.
  Що се отнася за най-големия консуматор на газ в Южна Европа – Италия, за нея били предназначени 22 милиарда. Това също не е вярно защото само в северната част на Адриатика тя има една и планира 2 нови установки. Така че не 22 а най-много 6-7 милиарда може да внесе от ЮП. Засега тя планира и проектира построяването на общо 11 нови регазификаторни съоръжения по цялото си крайбрежие с общ капацитет 89 млрд.м3/год. – повече от сегашната и годишна консумация. А в ЮП е очевадно че участва за да положи подводните тръби в което е световен лидер и се стреми да осребри колкото се може повече от технологията си. А там това са 10 от 16-те милиарда.
  Мисля че става ясно защо отпадна южният ръкав на ЮП. Просто и там руснаците са закъснели и няма място за техния газ. Ще направят първата тръба, ще приковат към нея страните през които тя минава за 10-на години и толкоз. Но успяха да се промушнат все пак през най-заспалите страни в тази част на Европа. Които и ще получат този нов руски газ по програмата на “великия диверсификатор”, а за останалите, този път руският газ ще бъе вече и на търкалета.
  “България става СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР на Русия, ВЕЛИКА СТРАНА-ТРАНЗИТЬОР на руския газ в Европа. Благодарение на ЮП ние ставаме СТРАНИ-СЪСЕДКИ, появява се ОБЩА ГАЗОВА ГРАНИЦА за нас. “Южен поток” значително ПОВИШАВА СТАТУСА на България като ИГРАЧ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ГАЗОВ ПАЗАР” – казва Миллер. Наистина хипер-помпозно и в духа на най-славните традиции. Само в две изречения е напомпал шест огромни балона със своя газ.
  А на практика проектът им успява само в едно – родните ПЕСоглавци получават най-после жадуваната пъпна връв от матушката си.
  В другата част на Европа обаче тепърва остава и да видим КОЙ-КОГО в предстоящия сблъсък. За нас уви, е ясно вече КОЙ ни смачка, и КОЙ позволи това да стане, но е ясно и кои се опънаха и се готвят за газовото противопостявяне с други средства.

 12. Как така, хем договорът за “Южен поток” е много изгоден за България, хем много ни намалят цената на газа? Както казваше Георги Марков, Русия направи така, че билетчето им печели и от двете страни.

 13. “Ще припомним, че даже Жан Виденов навремето не се огъна пред натиска на руснаците и ги остави да им текат лигите…

  Posted by Живко боев | ноември 15, 2012, 18:36”
  заради което верните рубладжии в неговата партия му спретнаха играта със зърнената криза и хиперинфлацията и го свалиха от власт.

 14. Ех, г-н Инджев, нима не знаете защо го е казал Дянков? Наистина ли не се досещате?
  Защото си “прави биографията”, както се казва на английски. Прави я не за сега и не за България. Той не се интересува от България, а от това с какво ще се занимава в САЩ след края на мандата. И такива изказвания му придават вид на борец за енергийна независимост. Няма да е чудно, ако почне работа в АЕС (щатската компания, не някоя атомна централа!)

 15. Г-н Инджев, очаквам с огромно нетърпение Вашите разсъждения относно подписването вчера на договора с Газпром. Чест и почитания!

 16. @ ROSSEN IORDANOV:
  Прецизно и точно! Адмирации!

 17. Нека да запомним имената на националните предатели които подписаха за Южен поток!Дано това е последният търговски договор с Русия,защото от досегашните сме само на загуба!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.