Русия удари джакпота, България се прави на ударена

Когато шефът на руския газов монополист, разследван от ЕС заради монополизма си, налита в еуфория да целува и прегръща всеки български участник в церемонията по обвързването на България с руските интереси, това е издайническа мечешка прегръдка- единствен откровен жест в целия цирк с лъжите около „Южен поток”.

Познайте кой спечели и не може да се нарадва на фона на кривите усмивки на Бойко Борисов и изнасилените любезни гримаси на неговия преговарящ министър Делян Добрев!

Нито единият, нито другият, нито който и да е било от българските „победители” не се яви днес да пропагандира „победата” в конкуриращите се сутрешни телевизионни предавания. Водещият Виктор Николаев дори ги „издаде” от екрана на Би Ти Ви, че са били канени, но не са пожелали да се „похвалят”.

Защо ли?

Това прилича ли ви на обичайното поведение на Борисов и компания, които са в състояние да обявят за „успех” дори унизително слабото представяне на българските спортисти на олимпиадата в Лондон?

Ако се вярва на руските медии, командвани от Кремъл, Бойко Борисов е победил Владимир Путин, „изтръгвайки” цели 20 процента отстъпка в цената на руския газ. Но от онова, което видяхме от изпадналия в радостна истерия Алексей Милер, залитащ да млящи българските „победители”, излиза, че шефът на „Газпром” направо умира от щастие заради онези поне 2 милиарда евро, които ( пак според сценария на руските медии днес) най-голямата компания в света е загубила от сделката с най-бедната европейска държава ( което в Русия напоследък много обичат да посочват, колчем споменат нещо за България).

Вие помните ли коя е последната война, която е губила Русия? Бърз преглед показва, че ( ако не броим преливащата в гражданска война Първа световна) това е войната с Япония през 1905 г. Но колкото Бойко Борисов е адмирал Хейкачиро Того от Банкя, толкова България днес е Япония на Балканите ( а е била наричана така по времето на Стамболов, дръзнал да се опълчи на руските заплахи и дори да скъса дипломатическите отношения с Русия, водейки България към един възход в икономиката, който никога повече не се повтаря по-късно в нашата история).

Смешката със сметката, която ни представят в тези невъзможна битка, е нещо като опит да ни кажат, че адмирал Бойко, подобно на Хейкачиро Того край Порт Артур, е потопил в Перловската река поне два милиарда евро руска печалба. Ако е така, защо се държи като да са му потънали гемиите?

Договорили са се, но не за цените, за които нищо конкретно не ни казват (били търговска тайна!), а за това как да ни баламосват за постигнатия „взаимен интерес”, който означава прокопаване на българската земя с руски траншеи за потока от руско влияние.

А и няма как да знаят какви ще бъдат утре цените- утре, а не след 15 години, както мило обещават да почакаме за първата печалба на България от транзитирането на руски газ.

Не могат и не искат да знаят как точно американското газово цунами, което се задава с евтиния шистов газ на световните пазари, ще промени ценообразуването- в САЩ цената на тази стратегическа суровина падна 4 пъти за последните 3 години, а страната изпревари Русия по добив, след което е на път да се превърне вече в износител.

Руснаците ги бива да печелят войни на принципа „ ние за цената няма да спорим” ( както се пее в прословутата песничка на Булат Окуджава от филма „Белоруската гара”). Но това се отнася за онези войни, в които Русия жертва храбро пушечното си месо, наречено народ, без оглед на жертвите. Икономическите си войни обаче Русия губи до пълна капитулация, какъвто беше случаят с разпада на СССР и просията пред победената във Втората световна война Германия за някой друг милиард германски марки ( преди петролния бум, съвпаднал с началото на управлението на Путин в края на миналото и началото на настоящото хилядолетие).

Като стана дума за хилядолетия: хилядолетния съветски рай(х), който ни обещаваха, се сгромоляса въпреки всички лъжи за неговата непобедимост и предопределена вечност- и въпреки несметните природни богатства, с които по независеща от човешкия фактор воля е надарена най-голяма сухоземна империя на света.

Не е България тази, която може да се пребори с руските опити за икономически реванш чрез суровинен шантаж. Европейският съюз обаче е колосална икономическа сила, пред която огромната по територия Русия е джудже.

Ако моите скромни разсъждения се строят на читателя незначителни оценка за падането на „българската крепост” пред чисто руския интерес на го има „Южен поток”, запознайте с позицията на Европейския съюз, която в превод от европейски език на езика на пълководеца от Банкя означава в резюме едно: ядец! Означава също, че и за Белене уж всичко беше предрешено, но когато става дума за ангажименти от геополитическо естество, България не е сама пред разплаканата от умиление руска мечка, намерила удобна хралупа в най-бедната европейска държава.

„Европейската комисия не разполага официално с важна информация за Южен поток, заяви в Брюксел комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи БНР.

Той отново напомни, че газопроводът ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания, когато стигне територията на ЕС.

България всъщност се явява първа европейска точка за тръбата, по която ще тече руски газ. Министърът на икономиката Делян Добрев на няколко пъти подчерта, че включването на страната ни в Южен поток е съгласувано с Брюксел.

От изказването на Гюнтер Йотингер обаче става ясно, че има доста неясни неща като например откъде ще минават трасетата и какви капацитети ще се реализират.

ЕК продължава да не знае дали за Южен поток ще бъде искано изключение от така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Той въвежда задължение собствениците на подобна инфраструктура да гарантират достъп до нея и за алтернативни доставчици.

Дни преди подписването на инвестиционното решение с България високопоставен представител на „Газпром“ заяви, че по Южен поток ще се транзитира само руски газ.

По думите на Гюнтер Йотингер, ако бъде поискано такова изключение, комисията е готова да влезе в преговори и ще бъде строга, но справедлива.

Запитан вижда ли проблем между обвързването на подписаното днес у нас споразумение за Южен поток с бъдещата отстъпка в цената на газа за България, комисарят по енергетиката заяви, че това е въпрос за партньорите по договора. Kafene.net

27 мнения за “Русия удари джакпота, България се прави на ударена”

 1. Е, за нас пък остана джакпотника! Като знаем какви анцузи и фуражкки ни оправляват, пак е нещо.

 2. Г-н Инджев ,
  от световните войни през ХХвек, Русия(СССР) е “спечелила” САМО една, и то с почти пирова победа, в съюз с най-мощните държави в света.Тази война е Отечествената война(Втората световна война) 1939-1945г..
  В Първата световна война България ,като съюзник на Централните сили приема КАПИТУЛАЦИЯТА на Съветска Русия в Брест-Литовск в началото на 1918г. Вярно е ,че болшевиките са основната причина за загубата на тази почти спечелена за Русия война, но това не прави незначителна ПОБЕДАТА на България над Съветска Русия в Първата световна война!!!
  Колкото за газовите договори, най-големия успех за нас , а също и за самата Русия ,и за ЕС, щеше да бъде отвързването на ЦЕНИТЕ на руския газ от тези на ПЕТРОЛА!
  Така и самата руска енергетика НЯМА да се развива по мафиотско-кагебистки тип, и така може би да спомогне за КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА на руската ЕНЕРГЕТИКА в БЪДЕЩЕ , но какво да правиш – КГБ-изъм в действие, чрез МОНОПОЛИЗЪМ!
  Който отново може да води до нова ПИРОВА победа(засега) на НЕконкурентновъзможността на руската монополна енергетика, още повече от болшевишко-кагебистки тип!!!

 3. Дано ЕК се задейства, да й светне червената лампичка, че руската мечка иска да влезе в дома й през задната врата. И да почне да раздава шамари на местна почва. Имам чувството, че Делян Добрев знае, че ще изиграе ролята на бушон в случая. А Бойко ще каже също както Сталин “ама не бях аз, той Молотов беше”.
  Докъде сме го докарали?! Европейците да защитават националните ни интереси!!! Ужас!!!

 4. И на какво отгоре да се хвалят…

  Първо: отстъпката от 20% (която според бТВ аха-аха била 25%) е на база цена в началото на годината. Тоест, онези прословути 11% от това лято са ЧАСТ от 20-те %. Значи новодоговорената отстъпка реално е 10 % (върху вече намалената цена). Но не това е най-важното, защото

  второ, може да се окаже, че реално никаква отстъпка не е договаряна, щом са премахнати посредниците. Нали се сещаме, че тези посредници досега не са вземали 0.1 или 0.5%…

  Извод: с цената на премахването на посредниците (да не ги казваме кои са, че става страшно), получаваме заробващото участие в един изцяло руски проект. “Благодарение” на Овчаров и сие, разбира се, а сега и на техните последователи, всяка отстъпка изглежда много по-голяма, когато тръгваш от една много висока цена.
  А Русия, като държава, не губи никакви милиарди от сделката – губят посредниците. “Печалбата” на България е замяната на едни окови с други – посредници срещу заробващата тръба.

  Е, как да се похвалиш с нещо такова??? Прилича малко на вица за мечката и ловеца, на който, когато всеки път му засичала пушката, мечката го опъвала. Е, на нас в крайна сметка май ни е харесало, щом се връщаме пак и пак.

 5. мисля че потока няма да се състой крайно нереален и икономически неизгоден проект предвид тежките дни и години за русия и газпром и петролната индустрия в света има само една фирма която може да строи съоръжения по дъното на морето от такъв мащаб и сега най важното не съм сигурен че изобщо биха рискували а ако все пак опитат всички ще разберат защо е черно нашето море имали потенциал русия или газпром да строи такова съоръжение на теория да на практика не след кански мъки ще обвинят някой че ги е препънал я в италия я в ес а милер ги целува защото го спасиха иначе отиваше в пенсия

 6. Страхотна статия , великолепен анализ, написана е от човек с изключителна дарба и талант. Само заглавието от няколко думи, казва голата истина.Прочетох статията с непосилна мъка и физическа болка от истината.Отново съм отчаян…искрици от надежда ми дават думите написани в “курсив”…
  Супер си и никой не може да се сравнява с теб, уважавам те и с обич към личността ти!!!

  dimitari

 7. Г-н Инджев, ще се присъединя напълно към Вашите разсъждения и ще изкажа най-напред поздравленията си за статията и мнението си че тя е достойна да се напечата на първа страница на най-големите вестници на Европа. И необходима, защото все пак европейците би било добре да знаят че руските потоци ще им създават тепърва проблеми.
  Ще продължа вчерашния си пост по темата в който дадох някои цифри за положението в което се намират южноевропейските страни що се отнася до газова консумация и перспективи.
  Имам чувството че по нашите земи се е завърнало времето кокато Гласът на Америка и на западните радиостанции се заглушаваха а съветските и родните фанфари се амплификираха до умопомрачение. В един бърз преглед на он-лайн изданията на европейските вестници не намерих нищо по случая, а рускоезичният интернет е направо наводнен от съобщения за бъдещите мощни вълни на великия поток. Но ето че след обяд започнаха да се появяват съобщения, най-интересното от които ми се струва че е това на най-авторитетното италианско бизнес издание – IL SOLE 24 ORE, чрез кореспондетката му Сисси Белломо (хареса ми името и и затова го цитирам).
  http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2012-11-16/south-stream-soci-chiedono-064345.shtml?uuid=AbQPPN3G
  Та ето какво ни разказва Сисси, която единствена добавя малко повече гарнитура към предложеното вече съобщение за думите на Йотингер.
  ОК ЗА ЮЖЕН ПОТОК НО ПАРТНЬОРИТЕ ИСКАТ АВАРИЕН ИЗХОД – това е заглавието.
  Оказва се че предната вечер , преди Миллер да пристигне при фанфарите в София и да потъне в дълбоките обятия на нашия премиер той е имал много сложна и напрегната среща в Милано, в седалището на ENI. Преговорите продължили до късна вечер съобщава тя, но малкото информация която се прокраднала за наблюдателите била следната:
  1. Миноритарните партньори на Газпром в консорциума поискали настоятелно да бъде отбелязано в писмен вид в споразумението “ПРАВОТО ИМ ДА НАПУСНАТ ПРОЕКТА, АКО НЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ В БЪДЕЩЕ.”
  За какви условия става въпрос обаче не е станало известно, поне официално.
  След като продължава с кратка информация за проекта и въвлечените страни и митарствата на Газпром по Европа в търсене на удобно място за седалище, тя продължава….
  2. НИЩО НЕ БИЛО СПОМЕНАТО ЗА ТРАСЕТО на потока, само било дадено да се разбере че потокът щял да се излее в Тарвизио, в Северна Италия.

  3. В сичко е готово, с две думи, казва Сисси, помпозните тържества в Москва могат да започват, ясно е че на 7 декември ще се направи “първата копка” в Анапа на Черно море, но НА ПАРТНЬОРИТЕ ИМ ИЗГЛЕЖДАЛО МАЛКО ВЕРОЯТНО, ЧЕ РАБОТАТА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ, ПОНЕ ДОКАТО НЕ СЕ РЕШИ КОЙ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ СТРОИТЕЛСТВОТО.

  4. Източници, близки до проекта посочвали, че ИНЖЕНЕРНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ И ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ГОТОВИ.

  5. Също така – ключов момент – “Газпром” все още НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАМЕРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КЛИЕНТИ КОИТО ДА ПОЕМАТ ОБЯВЕНИТЕ БЪДЕЩИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОСТАВКИ.

  Мисля че тази информация е полезна за всички на които вече са им пропищяли ушите от фанфарите.

 8. Г-н Инджев, моля ви се коментирайте снимката с печеното теле в краката на Бойко Борисов, направена в момент когато от Европа коментират нещата, които сте описал в публикацията.

 9. към АНТОНИ | ноември 16, 2012, 14:07

  И на мен така ми се струва, че няма да го бъде тоя “поток”. Но не трябва да забравяме, че руснаците не са били никога прагматици в икономиката и всичко са подчинявали на имперските си интереси, каквито и загуби да са понасяли след това.

 10. Ето защо било разиграването с Мраковска, та да може в мъглата руснаците отново да откраднат от България територия, влияние и пари чрез безнаказаното подписване на “Южен поток”!
  Нали гнилият рапон бб разправя с огромна увереност пред чуждестранни журналисти как ей сега, на, почвал “Набуко”…

 11. Г-н Инджев, рядко съм си позволявал претенции към вас и по-често съм бъркал. Но дали и този път? Защо 2 седмици всички мълчаха дружно за ЮП, включая и вие. Нито медии, нито блогъри, нито политици. Това оставя у мен впечатление, че има някаква договорка м/у Русия и ЕС и само аз съм идиота, на който не му е ясна. Същевременно всички се занимаваха с Марковска. Аз си направих тази сметка:
  Марковска е 1/12 от КС, с мандат от 9г, т.е. има 9/12 едногодишна “тежест”. ЮП и газовия договор ще ни тежат единия поне 15г, другия 10г. Кой въпрос бе по-значим? Такова масово мълчание в медиите които ползвам не бях срещал от години.

 12. М/у другото по горната тема питах на няколко пъти на няколко места – мълчание. Явно аз съм селският идиот.

 13. Към mdam:

  Макар за мен това да не е вярно, все пак би било разбираемо: нали съм изявен русофил, трая си…За другите не отговарям.

 14. Възниква поне един въпрос: Знаел ли е Гюнтер Йотингер, че “вчера” в България, България/Европа/ подписва “някакъв” договор с Газпром/Русия/??

  Защото за спечелените от Русия войни знаем, но има ли поне една спечелена война от Европа??

  Бог да пази Америка!!!

 15. към росен донякъде си прав но все пак никой не играе с бити карти ако загубите са много и системни следва фалит на ссср го доживях идва и този фалит на русия като фактор лавров осмян и игнориран в арабските тежнения за сирия а путин смешник пред учителката от гдр сега гфр на която дори обясни какви са реалностите в гфр само не можа да обясни защо има пуси с присъди в русия а в гфр не от моя опит и скромни познания щом рим падна русия я няма никаква на изток вече има 60 милиона китайци изобщо не ги мисля и възприемам като империя освен на злото а една китайска поговорка гласи всяко начало има и край началото е поставено чакаме края дано го доживея

 16. ДСБ изпратиха писмо до МС и НС с 10 въпроса, които днеска тия от БСП поставяха в НС, но никои не отговори! Още по – малко медиите поканиха някой от ДСБ да говори по въпроса. ДСБ има сайт – четете!!!

 17. Защо мълчат като посрани след една толкова “успешна” сделка ли? Ами ето защо; Колкото и да се вълнуваме окло развонялият се гьонсуратлък на институциите ни около Марковска, все пак макар и за кратко се появиха статии с някои подробности около подписаното “Намерение за инвестиционно споразумение за ЮП” От статията в “Дневник”: България подписва договора за “Южен поток” и доставката на газ, която престоя на страницата санмо толкова, колкото да се напишат едва 51 коментара там, при положение, че под всяка от множеството статии за случая “Марковска”, всички от тях лесно достъпни от 3-4 дни, та и досега се събират по 250 и повече мнения все пак се прокраднаха следната информация:

  Как ще се строи “Южен поток”

  Общата индикативна строителна стойност на проекта на българска територия е 3.309 млрд. евро, която ще се прецизира след изготвянето на екооценката и окончателното проектиране. Разчетът е, че инвестицията ще се възвърне за 15 години след началото на търговската експлоатация на българска територия. Ако БЕХ няма възможност да финансира своя 50-процентов дял от строителството, парите ще бъдат осигурени от “Газпром” без българският дял да се променя. Руската компания ще си ги възстанови от дивидентите от дейността на “Южен поток България” АД. Нито българската държава, нито енергийният холдинг ще предоставят гаранции, обезпечения, нито ще залагат в полза на “Газпром” акциите си в смесеното дружество, се казва в съобщението на правителството. Конкретните условия на финансирането ще бъдат уредени с допълнение към акционерното споразумение.

  Дължината на основната тръба ще е приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, с лупинги към основния газопровод. Техническият капацитет на съоръжението ще е 63 млрд. куб. м. газ годишно.

  Колкото и несигурни да са цените в бъдеще, поради непрестанната тенденция на драстично поевтиняване на газа, все пак могат да се направят някои най-общи изводи с помощта на прост калкулатор. Ето например следното, може да се изчисли приблизително какъв е порядъка на “дивидента” който “братушките” са ни определили за това наше “инвестиционно” начинание. Ако при постигане на пълния проектен капацитет от 63 кубични милиарда газ годишно за нас се запази “супер” ценатра от 404.17 $ на 1000 кубика, то цената на количеството газ, което ще преминава за една година би била около 25 милиарда $. При такава обстановка нашата 50% “инвестиция” за строителството (половината от обявените 3.309 милиарда евро, тоест 1. 654 милиарда евро би се изплатила за 15 години или с други думи “дивидентът” ни е 0.110 милиарда евро на година или по курса евро / долар около 0.14 милиарда $. Хаиде сега да видим какъв процент от цената на газа за една година е това! 0.14/25 Х 100 = 0.565%!!! Да ви е честита “сполуката” другаре! Цял половин процент! Срещу тази невъобразима за нас “изгода” ще получим възможността да ни извиват ръцете “братущките още десетилетия напред! Както се казва бизнес се върти со паре или со дупе. Ние пари немаме, ама као дупе сме фантастични! Мълчи Боко, мълчи Цецо, мълчете български юнаци! И да си скриете дупките в потурите отзад с юначните си калпаци, че мераклии много!

 18. Гос.Инджев четох и слушах Петър Димитров за договора с Газпром.Прочетох и вашата статия- в удивителен синхрон сте двамата .Що така се получава .В други случаи ни посочвате как европейската преса отразява едно или друго в България сега мълчите а примери колкото искаш.Оставам с впечателението че се занимавате с ре-контра дезинформация.Разочарован съм.

 19. Към Тони:

  От доста време се отказах да се хващам на провокации, но по изключение ще отбележа колко отчаян трябва да е човек от липсата на аргументи, за да каже две абсолютни глупости в няколко изречения.
  Едната е видна от факта, че в статията се аргументирам именно с европейската позиция, която според вас, отсъства в статията (!!!). То бива “слепота”, ама това е просто…
  Другата е за “синхрона” …Бъдете сигурен, че съм в “синхрон” с твърденията на всеки, който казва, че пропагандата на ГЕРБ ( за която сте представителен явно) е брутално примитивна.
  Освен това съм в синхрон с всички, които са против канибализма, независимо от партийната им принадлежност.
  В този смисъл, не съм разочарован ( от Вас)- направо “не ме разочаровахте”, потвърждавайки впечатлението за безсилието да се защитава незащитимото.

 20. Г-н GB, реших и аз да направя една проста сметка с калкулатора. Но не в проценти а в долари, т.е. каква е цената на транзита от който единствено ние “печелим”. И да я сравним с цената на транзита на другите страни. Вашата сметка е абсолютно правилна.
  Цената на транзита е обикновено на 1000 м3/100км. Колко е тя тогава за БГ ?
  В БГ по такъв начин ще имаме 63.000.000 * 5,4 * Х = 140.000.000
  Така Х = 140 / 63 * 5,4 = 0,41 $ = 0,32€ = 63 стотинки.
  За да я сравним с тази на Украйна, на която се явяваме “алтернатива” и където тя е 3,30 $ ще направим следната сметка:
  3,30 / 0,41 = 8,05. Значи нашата цена е ОСЕМ ПЪТИ ПО-ЕВТИНА.
  Ето тук е дадена цената на транзита през Украйна и през БГ.
  http://www.energy-experts.ru/comments8066.html
  Получава се че ние се договорихме не за два а за 8 пъти по-евтино от украинците.
  Не “продадохме” а предадохме, харизахме ЗЕМЯТА на България за 63 стотинки.
  В тази статия екcпертите, освен че казват и верни неща особено за това че БГ нарушава законите на ЕС, което ще повлече последствия, според мен по-лоши от тези техни прогнози, а именно ОКОНЧАТЕЛНОТО МАРГИНАЛИЗИРАНЕ НА БГ ОТ ЕС И ПРИБИРАНЕТО И В РУСКАТА КОШАРА.

 21. Да приемем, че всичко изписано до момента, поне донякъде, отговаря на истината. За всички е ясно, че осъществяването на мечтата “енергийна независимост от Русия” е трудно осъществима. Въпросът е, какви са на опциите, след като разни не-информирани псевдо еколози ореваха света срещу шистовия газ. Сами нямаме средства за развитие на добив от черноморския шелф. Какво предлагате??? За мен лично е без значение дали уранът идва от Китай, Русия или САЩ, дали газът е руски или патагонски. Въпросът е каква е цената и дали са ни защитени икономическите интереси. Мисля, че е крайно време ЕС, вместо само да размахва пръст, да застане твърдо зад нас и да натисне “братушките”, които разиграват цяла Европа. Колкото и да плюете Бойко Борисов, Русия е опонент отвъд нашите възможности.
  И не на последно място – тази гнусна играе се се точи вече доста години (не без участието на гнусния Серго и компания) – къде бяхте всички вие тогава?

 22. Има нещо по-важно от това дали ще го бъде ЮП или не . То е по-важно и непоносимо срамно за критично малцинство българи , обаче .

  Докато средствата за масова пропаганда ни тъпкаха в съзнанието “скандала” около избора на конституционни съдии ( множественото число е заради липсващия скандал без кавички с безшумното пропълзяване в Конституционния съд на други два охлюва ) , отразяваха великодушно европейското “рамо” и решаващата роля на младият ни проевропейски “настроен” президент…какво се случи ?

  Сложиха ни тръбата отзад (ако се приеме по условие , че гледаме на запад). Ей това се случи.

  Не знам дали признатият срам , подобно на греха е половин срам . Ако ми помине , ще ви кажа .

 23. Към Самуил:

  Един въпрос и един съвет..
  Вие къде бяхте, че искате от другите да са били…
  А съветът е- трябваше да надникнете в архива на блога от времето на предишното управление. Защото неинформирания Ви избор да заклеймявате не е извинение за интелектуалния Ви мързел да проверите дали имате основанието за обвинителното посочване с пръст ( не там, където трябва).

 24. Адмирал Того ръководи унищожаването на Балтийския флот при Цушима. При Порт Артур са потопени други кораби, но от сухопътната армия на граф Ноги.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.