В кръчмата “Южен поток”: сметката, моля!

Кръчмарят, подписал намерението България да стане част от руския проект „Южен поток”, така и не ни показа сметката, от което всеки клиент на кръчмата разбира, че му готвят неприятна изненада, когато дойде време да се плаща. Но си е направил криво сметката, надявайки се да приемем за истина „ползата” от това обвързване с руската енергийна стратегия.
Ето една сметка, която прави читателят на ivo.bg Михаил Иванов, експерт с 40 г стаж като инженер проектант с ежедневна практика в контрактинга.
“Общата индикативна строителна стойност на проекта на българска територия е 3.309 млрд. евро, която ще се прецизира след изготвянето на екооценката и окончателното проектиране. Разчетът е, че инвестицията ще се възвърне за 15 години след началото на търговската експлоатация на българска територия.
Ако БЕХ няма възможност да финансира своя 50-процентов дял от строителството, парите ще бъдат осигурени от “Газпром” без българският дял да се променя. Руската компания ще си ги възстанови от дивидентите от дейността на “Южен поток България” АД. Нито българската държава, нито енергийният холдинг ще предоставят гаранции, обезпечения, нито ще залагат в полза на “Газпром” акциите си в смесеното дружество, се казва в съобщението на правителството. Конкретните условия на финансирането ще бъдат уредени с допълнение към акционерното споразумение.
Дължината на основната тръба ще е приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, с лупинги към основния газопровод. Техническият капацитет на съоръжението ще е 63 млрд. куб. м. газ годишно.
Колкото и несигурни да са цените в бъдеще, поради непрестанната тенденция на драстично поевтиняване на газа, все пак могат да се направят някои най-общи изводи с помощта на прост калкулатор. Ето например следното, може да се изчисли приблизително какъв е порядъка на “дивидента” който “братушките” са ни определили за това наше “инвестиционно” начинание.

Ако при постигане на пълния проектен капацитет от 63 кубични милиарда газ годишно за нас се запази “супер” цената от 404.17 $ на 1000 кубика, то цената на количеството газ, което ще преминава за една година би била около 25 милиарда $. При такава обстановка нашата 50% “инвестиция” за строителството (половината от обявените 3.309 милиарда евро, тоест 1. 654 милиарда евро би се изплатила за 15 години или с други думи “дивидентът” ни е 0.110 милиарда евро на година или по курса евро / долар около 0.14 милиарда $. Хайде сега да видим какъв процент от цената на газа за една година е това! 0.14/25 Х 100 = 0.565%!!!
Да ви е честита “сполуката” другаре! Цял половин процент! Срещу тази невъобразима за нас “изгода” ще получим възможността да ни извиват ръцете “братушките още десетилетия напред! Както се казва бизнес се върти со паре или со дупе. Ние пари немаме, ама као дупе сме фантастични! Мълчи Боко, мълчи Цецо, мълчете български юнаци! И да си скриете дупките в потурите отзад с юначните си калпаци, че мераклии много!

17 мнения за “В кръчмата “Южен поток”: сметката, моля!”

 1. Я, вече коментарът на г-н GB сте го извадили “на първа страница”.
  Не е мой, аз си позволих допълнение към сметката му. Моля, поправете се.

 2. Моите уважения към автора на сметките, аз също не съм фен на Южния троянски кон, но посоченият “цял половин процент” ЗА ТРАНЗИТ е напълно сравним с настоящата цена между Булгаргаз и Овъргаз, която е:
  “равна на 1,67 щатски долара за 1000 куб. м на 100 км”. (Цитат от тук: http://www.capital.bg/getatt.php?filename=o_556201.pdf)
  По сметките на автора:
  540 км * 63 млрд. куб.м. = 340 млн.$ би струвал транзитът в момента. Имаме 50% участие – 170 млн. $ са за нас. Авторът е сметнал 140 млн., което не е никак далеч от моята сметка, още повече, че моята е на база “посредници”. Дори става ясно от двете сметки, че при сегашните обеми потребление Овъргаз си е гушвала много добри комисионни. На наш гръб.
  Напълно съм съгласен с останалата част на поставения въпрос – струва ли си да правим инвестиция от 1.65 млрд евро, от която ще печелим максимум по 150 млн. долара годишно? Чисто икономически погледнато, наистина ИМА ЛОГИКА да не влагаме истински пари, а с дивидента да изплащаме участието в строежа. Особено когато трезво преценим газовата обстановка по света и неясното бъдещо запълване на тази тръба. Така че по тази точка не мисля, че са ни “прекарали” – добре е, че не сме затворили истински пари. Не така обаче стои въпросът “какво още ще влезе с руския газ у нас и каква е цената му”. Е, отговор на това често сме получавали от Иво Инджев.

 3. Казвам се Михаил Иванов, а не Росен Йорданов, когото уважавам. Казвам го не за друго, но не обичам друг да носи отговорност вместо мен. Имамй 40 г стаж, като инженер проектант и съм свикнал да боравя с “мъгляви данни” което си е ежедневна практика в контрактинга. Така, че дори и нашата купена преса, трябва много да внимава. Защото никога не знае кой може да прочете нещо, което е мъгляво дори на автора. Не подценявайте българските специалисти! Особено тези дето все не успяват да се реализират в България. Поздрави!

 4. Без ни най-малко да омаловажавам аргументите и произтичашите изводи от сметките на GB, позволявам си да отбележа, че е идиотщина да се реализират икономически обекти със срок на откупуване 15 и повече /25/ години! Динамиката, с която се развива човечеството в научно-технически и технологичен план, обезссмисля подобни проекти.
  Всяко детайлно планиране, базиращо се на дългосрочни прогнози се оказва грубо погрешно.
  Получава се като в анекдота, според който на база на конюктурната тенденция прогнозирали, че след 50 години всеки лондончанин ще бъде кочиаш на файтон от градския транспорт, но 10 години по-късно открили двигателя с вътрешно горене, а последвалото производство на автомобили обезсмислило професията файтонджия.
  Животът следва неумолимата математическа логика – не може да се реши система от уравнения,в която броят на неизвестните е по-голям от броя на съставящите я уравнения.
  Никой няма основания да твърди със сигурност, че след 20 години:
  – цената на газа ще бъде сравнима с днешната;
  – България ще има нужда от внос на газ;
  – ЕС ще има нужда от внос на газ от Русия;
  – газът ще е все още в групата на основните енергоизточници;
  – масовите двигатели /мотори/ ще ползват въглеводородно гориво;
  – Русия ще е все още крупен износител на газ и т.н.
  Освен това Русия е изправена пред вътрешни проблеми, които в близко бъдеще още десет ЮП няма да могат да решат.
  Целият този екшън е абсолютна авантюра, продиктувана от настъпващата в Русия икономическа безизходица. За България резултатът от участието ще бъде плачевен, а “сметката” ще платят идните /най-малко две/ поколения!

 5. Ще оспоря сметката на Пламен при когото се получават км*млрд.м3 = $. !!??
  Получава се малко като ЯБЪЛКИ * КРУШИ = ПЪПЕШИ (може и ТИКВИ).
  Къде е единичната цена за 1000 м3 на 100км ? БЕЗ НЕЯ ДОЛАРИ НЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ!!!
  И освен това транзитиращата страна не дели печалбата от транзита със страната клиент (обикновено).
  Затова ще предложа сметката си пак, малко изменена, за да е по-ясно.
  Уравнението е следното:
  63.000.000 * 1000 (м3) * 5,4 * 100 (км) * Х ($/1000м3*100км) = 140.000.000 ($)
  Следкато съкратим милионите от двете страни остава
  63 * 5,4 (1000м3 * 100км) * Х ($/1000м3*100км) = 140.000.000 ($)
  или
  Х ($/1000м3*100км) = 140 ($) / 63 * 5,4 (1000м3 * 100км)
  Или
  Х ($/1000м3*100км) = 140 / 63 * 5,4 ($/1000м3 * 100км)
  Така Х = 140 / 340,2 = 0,41 ($/1000м3*100км)
  Х = 0,32 (€/1000м3*100км)
  Х = 63 (стотинки/1000м3*100км)
  С думи
  ЦЕНАТА НА ТРАНЗИТА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ Е 63СТОТИНКИ ЗА 1000 КУБ. МЕТРА НА 100КИЛОМЕТРА !!!!
  Което е ОСЕМ ПЪТИ ПО-ЕВТИНО от съответната цена която Русия плаща на Украйна!!!!!
  Аз бях постнал преди време в блога едно видео което ще предложа пак като ПРИМЕР как ще бъде охранявано “ЕФЕКТИВНО “ трасето на газопровода. Сега ще го предложа пак за да е ясно с какво се сдобихме “ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА”.
  http://www.youtube.com/watch?v=xesLA-eGQCU
  Хайде честито на всички за ритниците които ни купиха за 63 стотинки!!!
  Това не е всичко, защото газопроводите в Русия се “наглеждат” c хеликоптери, всекидневно.(така е по ГОСТ). Така че освен копоите които се виждат във видеото, ще има и хеликоптери.
  Ако са им останали граждански някакви от СССР – ако не, да очакваме военни хеликоптери ли?

 6. Уважаеми Росене,
  отворете посочения от мен линк и намерете посочения от мен цитат. А именно – цената за транзит е “равна на 1,67 щатски долара за 1000 куб. м на 100 км”.
  Няма никакво значение колко струва газът, който ще се транзитира. Никакво. Важен е обемът и километрите. Затова не разбирам защо намесвате цената от $ 404. Затова уравнението е грешно, защото сумата не е 140 млн.
  Иначе, по всичко друго, Вашата сметка е ТОЧНО като моята – 63 ябълки (млрд.куб.м.) по 540 круши (км) по Х (цена за пренос) = печалбата ни (в тикви) за година.
  Е, аз ви казвам, че АКО цената “Х” е същата като в линк-а, то България ще спечели 170 млн. долара годишно.
  Но нека не отегчавам читателите и да не дразня домакина. Просто исках да съм правилно разбран и точен.

  P.S.Изчетох три пъти мнението на г-н Иванов (GB). Неговата сметка изхожда от това, че за 15 години Русия ще транзитира през нас пълния обем (63 млрд.), с което ще си изплатим разхода за 50% от тръбата. При това положение, да, излиза, че годишно ще печелим 140 млн. Но знаете, че обемът едва ли ще е пълен. Въпросът е, дали ще договорим СРОК за покриване на разхода (без значение обемите, които Москва ще пусне), или ще договорим цена за транзит. Тогава годинките може и да не са 15, а 25… или никога.
  За съжаление, аз нямам тази информация, а и едва ли някой я има все още. Забележките ми са изцяло за математиката, а не за геополитиката. Дано не го приемете като заяждане, защото уважавам много и чета мненията Ви.

 7. Г-н Инджев, вече имаме първите резултати от ЮП, докато той все още е само на хартия и още не са заглъхнали фанфарите по подписването на ЮП.
  Вижте какво прави един друг Бойко, който наистина постъпва МНОГО БОЙКО, дръзко и независимо, без да сме го виждали да се заканва с навъсен поглед като нашия.
  http://news.zn.ua/ECONOMICS/ukraina_uzhe_poluchila_3,3_mln_kubometrov_reversnogo_gaza-111614.html
  http://news.zn.ua/ECONOMICS/ukraina_pokupaet_gaz_v_evrope_po_suschestvenno_bolee_nizkim_tsenam,_chem_u_gazproma-111692.html
  http://news.zn.ua/ECONOMICS/rossiya_povysila_tsenu_na_gaz_dlya_ukrainy_do_430_dollarov-112139.html
  Ето че Украйна се готви да посрещне путиновата “диверсификация” и тя по своему.
  LNG-регазификаторното съоръжение е решено да се строи на черноморския бряг, за това вече преговаряха с Турция, за транзита на танкерите през Босфора, но докато още го няма в експлоатация вече е ВНЕСЛА ПЪРВИТЕ КОЛИЧЕСТВА РЕВЕРСИРАН ГАЗ ОТ ГЕРМАНИЯ.
  Забележете количествата които внасят само до края на годината – 1,4 млрд.м3, това се равнява на нашата консумация за половин година. За другата година вече планират да внесат до 4-5млрдм3.
  На каква цена? Ами за Украйна цената и досега беше по-евтина от нашата 416-426-430$ постепенно през годината срещу 485$ за нашия газ. Сега вече цената ще спадне с около 40-70$ за тоя газ който ще получат от Германия, която ще бъде 360-390$. C изгледи да спадне до 100$ по-малко през лятото което означава 330$.
  http://gigamir.net/news/politics/pub213842/
  Значи е било напълно възможно и ние да направим това, още повече че нашата консумация за 2011 е само 2,9 млрд.м3, или 14 пъти по-малка от тази на Украйна.
  Но има и друг съществен момент. Не се говори много за консумацията на Украйна и нейните метаморфози. Ето една диаграма и таблица която показва драстичното намаление на газовата им консумация.
  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=up&v=137
  Засега консумацията и е на ниво 27млрд.м3, следващата година ще внесе още по-малко – 24,5 а по-следващата ще спадне още и ясно се очертава как руският газ губи пазар с шеметна бързина. Към Украйна трябва да прибавим и Турция, която също съкращава руския газ и там тенденцията е да бъде ограничен-заменен с азербайджански, иракски и ирански (след ембаргото).
  Като прибавим невъзможността на Русия да пробие в Китай вече шеста година поред, докато Туркменистан и Казахстан отдавна подават вече газ там и яростната съпротива на Кремъл против транс-каспийския газопровод от Туркменистан към Азербайджан с посока Европа (заради “екологични” и “легални” причини, макар този тръбопровод изобщо да не минава през други води освен туркменски и азербайджански) картинката става наистина трагича за ПУ.
  Ето защо подписването на договора за Южен поток, освен че е НЕИЗГОДЕН за България, ПРОТИВ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ и НЕПОСИЛЕН за възможностите на страната, но но може да се оценява и по друг начин, който да, е свързан със спасяването на родните ПЕСоглавци но е най-вече прилича на спасителен пояс (спасително въже) за давещия се вече в отмъстителните си амбиции “велик диверсификатор” ПУ и въобще за потъващата водена от него Русия.

 8. G-n Iordanov, ne e vuzmozhno i nie da napravim sushtoto kato Ukraincite. Nie kato narod si umirame da umreme za interesite na Rusia. Taka che ne e vupros na neznanie a na smetki i politiki koito se praviat v Moskva i izpulniavat ot Sofia.

 9. УважаемиПламене,
  не се хващайте моля Ви на закачката ми , аз също не искам да се заяждам. Но се получава че тук днес кос-коджа ми ти инженери не можем да разшифроваме сметките на нашите ръковРЕдители, които подават информацията на природонаселението (или мат’ряла) така че нищо да не се разбере. А задачката е за 4-ти клас. Съжалявам че трябва да Ви го казвам но сметката Ви не е вярна. Може би просто бързате, както и аз, писах преди да излизам, бързах и не изтрих нулите от уравнението , макар че казах че го правя.
  Аз също видях цената от 1,7$, не в линка от Вас а в руския сайт. Числото 170 милиона аз не мога да го получа по никакъв начин използвайки цена 1,67. Най-неправилното е да делите 340милиона на две – половината за руснаците и половината за нас.
  Г-н Иванов правилно използва 63 милиарда. И неговата сметка е вярна. Числото 63 млрд.м3 година не е някакъв въображаем капацитет а при някоя пикова консумация а транзитирано общогодишно количество, което през годината може да варира. Да , може да варира и през годините , но е нещо на което се разчита. Затова е правилно да се използва.
  Освен това нали за това тръбят от няколко години. Какъв е смисълът да се влагат толкова милиарди в тоя крейзи проект ако ще се ползва наполовина или с непълен капацитет. Нали затова се планират три отделни етапа 1+2+1 тръба. Поне аз за това съм чел безкрайно много пъти през последните години.
  Използвайки цената 1,67 пък се получава 568 милиона печалба.
  ¼ от които, съответстващо на една тръба само, т.е. 15,75млрдм3, прави точно 140 милиона, с които ние ще погасяваме руските инвестиции за нашия дял за 15 години.
  Защо тогава ще погасяваме само 140 милиона а не повече или всичките и да си изплатим дълга по-рано? Все пак се влагат 16 милиарда инвестиции (общо) и 3,3 милиарда (една колосална сума за отсечка от 540км) за 4 тръби и трябва да се погасяват те за 4 тръби пък за това ще отиват печалбите само от едната? Къде ще отидат печалбите от другите 3 тръби? В нечии дъбоки прегръдки ли или ще получим само една тръба в края на краищата (което е моята прогноза в случая) а ще си платим за 4?
  Добре, няма да са 4, ще е само една, но тогава числото 63 млрд.м3 си е чиста ПРОПАГАНДА.
  Подхвърлят ни се “ефектни” цифри от рода на 20% намаление, мат’ряла блее възторжено, вчера прочетох маса възгласи “Браво Бойко!”, но всъщност информацията е силно завоалирана и половинчата.
  Видяхте че в Украйна цената на транзита е от национално значение и се публикува и обсъжда всеки ден.
  Може би така ще стане и у нас след като я изместим от местото и на ВЕЛИКА СТРАНА ТРАНЗИТЬОР ??!!

 10. Сметките на Пламен и Росен Йорданов са грешни, а сметката на Михаил Иванов за 110-те милиона евро (за съжаление) е вярна, с изключение на вземането предвид цената на газа, която е без значение.
  Важно е колко ще вземаме за транспортирането на газа, а не колко струва транспортирания газ.

  Справедливата сметка показва, че трябва да вземаме между
  145 и 169 милиона евро годишно от нови транзитни такси, освен текущите 80 млн. евро (157 млн. лева) годишно транзитни такси (газ за Турция, Гърция и Македония), които се запазват.

  Сметката правя при следните три важни условия:
  1. Транзитна такса в размер на 1.38 EUR (1.76 USD) на 1000 m3 газ за 100 km, което е текущата цена за транзитиране на Булгартрансгаз;
  2. От 63-те млрд. m3 газ изваждаме текущия руски внос за България и транзит за Турция, Гърция и Македония в размер на общо 17.7 млрд. m3 газ (по данни за 2011 г. от БЕХ), който вече ще идва от Южен поток, а не от стария газопровод през Румъния.
  3. Договорена клауза 90% ship or pay за транзита по Южен поток (днешното интервю на Михаил Андонов от БЕХ за Дарик радио).

  Ето и самата сметка:
  Газпром трябва да плаща нови транзитни такси за минимум 39 млрд. m3 газ при 90% ship or pay (63-10%-17.7) или за максимум 45.3 млрд. m3 газ при пълно натоварване (63-17.7).
  Тези между 39 и 45.3 млрд. m3 газ ще се транзитират през 540 km газопровод от Черно море до Сърбия.
  Транзитни такси при минимално натоварване: 39 000 000 * 5.4 * 1.38 ЕUR = 290 628 000 EUR / 2 = 145 314 000 EUR за България.
  Транзитни такси при максимално натоварване 45 300 000 * 5.4 * 1.38 ЕUR = 337 575 600 EUR / 2 = 168 787 800 EUR за България.

 11. С риск да досадя на всички си позволявам пак да се обадя, защото ми се струва, че в дискусията се изпуска нещо много важно. В сметката, която ви предложих са използвани само официално достъпни данни и преценката на дивидента е само най-обща, колкото да даде ясна представа за какво става дума. Погледнато дилетантски няма нищо лошо да печелим “Иинш Аллах” – ако даде Господ тръбата да се напълни, потреблението да расте и цената да не се срива, което, както отбелязва Павел Тинков е едно твърде “идеално”, сиреч много малко вероятно пртедположение.
  Но тук става въпрос и за нещо друго. На пръв поглед изглежда логично и привлекателно да се печелят едни 140 милиона $ ей така за “нищо” Е точно за това “нищо” трябва добре да се замислим. В действителност дивидентът идва от печалбата и съответно нашият такъв би трябвало да се изчисли, като процент от печалбата. Аз не знам кава печалба си представят руснаците с тяхната безгранична лакомия, но обикновено и нормално печалбата от инвестиционните проекти е в рамките на 20-22% и рядко стига 25% от стойността на продукта, който се продава. И така, ако продуктът, в случая целият обем газ пренесен и продаден за една година струва 25 милкиарда $, то целия дивидент (печалбата) е в рамките на 6 милиарда $. Е от това за нас само 140 милиона ли! Това е 2.33% от общата печалба. Като се има в предвид, че основния процент отива за производителя на газа, тук не разполагам с данни за да преценя доколко тези 2.33% полагащи се за 50% от преносната мрежа на наша територия са справедливи, но да приемем че горе – долу са добри. Но тук става въпрос, че стях ние изплащаме строителната стойност на тръбата. Тук интересното е защо само 50% от тръбата на наша територия трябва да е наша и доколко останалите 50% собственост на Русия се отразяват благоприятно на суверенитета ни. Сега вече прословутият ни дивидент започва да прилича на кон за кокошка. И тука е възможността да се преговаря. Ние нямаме пари. Това би трябвало да значи не строим и толкова. Ако толкова искат другите тогава да започват да ни молят и да се съгласяват и приемат нашите условия! Ние тръби няма да купуваме и полагаме, нито ще правим компресорни станции, защото нямаме свободни пари, които да вложим като капитал, при едно начинание, което дори изглежда доста рисково. Но тъй като много искат някои и затова трябва да положат тези инсталации на наша територия, да бъдат така любезни да ни плащат наем и обезщетение за земята, която ще използват. И ние не им дължим абсолютно нищо, но ако обичат да започнат да си плащат наема още при започване на строителството (момента на окупиране на съответната земя) пък как и с какви пари тяхна си работа. Дали ще ни дават газ с отстъпка (може и безплатно няма да се обидим), дали в бъдеще ще ни отчисляват дивидент от евентуалната печалба) или нещо друго, но ако обичат да си плащат наема редовно или да вървят на майната си! Хайде сега да видим какъв наем да поискаме за земята за 540 км основни тръби, 94 км отклонения и 3 компресорни станции! Колко мислите? Аз не съм в България и нямам точни данни, но се касае за не по-малко от 65 кв км от нашата територия! Вие сметнете но аз мисля, че 140 милиона $ не са никак достатъчни! И това е за наем, ние земя не продаваме или поне не би трябвало, защото няма пари, които да платят кръвта и потта на дедите ни! Могат да ни я вземат само на сила, което вече се е случвало при съответните ни робства. Руснаците обаче по стара традиция ни финтират отвътре с русофилския си троянски кон. Предлагат ни само ерзац робство “на прах” в очите. Какви са клаузите на ЮП за земята? Искам да знам това и не ме интересува на кого били тръбите. Най – вероятно ще са Китайски! В противен случай се замислям дали в “дивидента” не е включен и втори манадат във властта на преговарящите продажни тиквеници. Поздрави!

 12. “Това не е всичко, защото газопроводите в Русия се “наглеждат” c хеликоптери, всекидневно.(така е по ГОСТ). Така че освен копоите които се виждат във видеото, ще има и хеликоптери.
  Ако са им останали граждански някакви от СССР – ако не, да очакваме военни хеликоптери ли?” — и какво излиза, на територията на България ще има няколко руски военни бази?!

 13. Ами така е г-н Инджев – пост фактум. 3 поста след, 1 преди. Период 1 седмица назад и напред. Пък и не съм ви обвинявал в русофилство. Обвиних ви, че мълчахте. Като всички.

 14. Добре, признавам че греша и аз!!! Благодря на Мечо Пух за поясненията.
  Но грешките не са в изчисленията а в това че боравя с данни на пропагандата която медиите разпространяват. И все пак цената за транзит през БГ е крайно ниска.
  Греша и заради постановката за българската територия. Поради емоцията. Да, газ тече не по територията а по тръбите , две от които не са наши.
  50% от собствеността е руска. Т.е. 2 тръби са руски и 2 тръби са изцяло български.
  Ние нямаме пари и си вземаме заем за да си ги построим. Изплащаме си солените лихви по дълга но тръбите са наши.
  Двете тръби са руски и по тях тече руската дружба, пардон газ. За транзит не можем да претендираме защото руски газ тече по руски тръби и няма за какво да го намесваме. Трябва да говорим само за нашите 2 тръби и руския газ който тече по тях.
  Но мога ли да попитам – къде е НАЕМА за двете руски тръби които лежат на българска територия, на българската земя. Не ме интересува транзита по тях, но НАЕМА ме интересува и още как.
  Защо за НАЕМА на нейните тръби на българска територия не се говори? Това исках да попитам и аз, но както се вижда г-н Иванов е развил въпроса вече.
  Само ще дам още примери по този въпрос, поне за което съм срещал да се дискутира:
  Русия плаща на Казахстан за Байконур по 115 млн долара НАЕМ и казахите искат увеличение до поне 200 милиона.
  Русия плаща на Украйна за Севастопол по 100 млн долара НАЕМ и украинците също искат увеличение, сега с този ЮП може да очакваме изненади.
  Русия плаща на Азербайджан за противоракетната установка по 7-8 млн долара НАЕМ и азерите също искат увеличение до 300 милиона на година.

 15. към mdam:

  Извинявайте, но с какво точно сте заслужили да сте обвинител и счетоводител на чуждото “мълчание”, измервано в някакви собствени бройки преди и сега?

 16. Дори да ни го даваха безплатно, пак е пагубно да зависим от руските доставки на газ. Русия я очаква невиждан в историята упадък, хаос и разпад. И това ще стане също толкова неочаквано и бързо, както стана със Съветския съюз. Лошото е, че сега светът няма лидери като Роналд Рейгън и Маргарет Тачър,които да нарекът нещата с истинските им имена,вместо да ухажват злия малък човек Путин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.