Путин уж се репчи на Меркел, Борисов уж я слуша, но козирува на Путин

Много са приликите между Бойко Борисов и Владимир Путин, които иначе са несравними като мащаб заради огромната разлика в размерите на поверените им държави.

И двамата обичат личните телесни демонстрации за публична „душевна” употреба.

И двамата управляват чрез подчинените им медии, залагайки на саморекламата под купола на техния цирк със зрелищни „номера”.

И двама имат нещо общо с тигрите: единият „приспива” сибирски тигри с пушка ( което, предсказуемо, беше разобличено като постановка), другият направо е тигър, макар и бистришки.

И двамата са прозрачни в демонстрирането на фалшива прозрачност- да те показват по телевизията в реално време как правиш или решаваш нещо, не означава, че мотивите и реалните ти аргументи, нагласени за пред камерите, стават прозрачни.

И двамата успяват да внушат, че по липса на алтернатива, за което полагат извънредни усилия, нямат алтернатива на върха на властта.

И двамата владеят бойни изкуства и налитат вербално на бой срещу опити да им бъде зададен въпрос от някой репортер.

И двамата имат чувство за хумор от милиционерски тип – Путин се „пошегува” със смъртта на руските подводничари, отвръщайки на въпрос на Си Ен Ен какво е станало с подводницата „Курск”, с циничното „потъна”. Борисов също сипе подобни бисери- например пред смаяна българска аудитория в Германия, пред която похвали министъра си Цветанов с успешното разкопаване на трупове с багери.

И двамата, като става дума за Германия, са силно „влюбени” в госпожа Меркел. Но тук започват и разликите.

Запитан защо е толкова добре приет в Германия Бойко Борисов каза на 17 януари 2012 г. в Берлин, че има само едно обяснение:

Когато канцлерът говори аз слушам и след това изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат.”

И добави:

За разлика от много други премиери…

Един от тези много други премиери, за да не кажа от всички останали премиери, определено е Путин. Той дори обожава да се репчи на г-жа Меркел ( знаейки много добре, че това му носи „патриотични точки”, но и няма да му струва сътрудничеството с Германия), която едновременно, на ръба на сарказма, нарече вчера в Санкт Петербург на практика „единствения съвършен германец”.

Малко преди това тя беше парирала опитите му да я надприказва с обобщението, че ако се обиждаше лесно, нямаше да е на поста си дълго.

Така че Путин „безнаказано” употреби милиционерското си чувство за справедливост в оценките, опитвайки се да репликира забележката на Меркел, че в Русия не се спазват човешките права. За целта той буквално излъга, че през 2008 г. една от девойките от Пуси райът, въдворена в момента в трудов лагер, била участвала в антисемитска проява и вмени на Германия антисемитизъм с днешна дата, ако не признае това.

Само по себе си това внушение от страна на руски политик, който много добре познава симбиозата между великоруския шовинизъм и антисемитизма ( иначе щеше ли да нареди държавни почести за погребението на затъналия дълбоко в блатото на антисемитизма в края на живота и творчеството си Солженицин?!), е най-малкото лицемерно и доста подло, с нищо непредизвикано сипване на сол в отворената германска рана.Но не това е най-важното: основното в този сюжет е бруталното лъготене пред очите на целия свят.

Забравената от всички акция, която Путин извади от ръкава на шинела си, е от 6 септември 2008г.. В Деня на Москва арт-групата “Война”, в която членува по онова време Надежда Толоконникова, протестира срещу московския кмет Юрий Лужков- същият, когото протежето на Путин на президентския пост Медведев свали година по-късно с гръм и трясък заради корупция.
Участниците в онази акция не само не правят някакви антисемитски внушения, „бесейки” чучела на имигранти, а протестират по този начин срещу преследването на жертвите на традиционната руска нетърпимост към чужденци, хомосексуалисти и представители на малцинства, включително евреи.

Ето в това, за да теглим чертата за приликите и разликите, Путин ни най-малко не се различава от нашия властелин, който също е в състояние да каже на черното бяло и дори да налага този далтонизъм на публиката като „правилна” визия за дяволския прочит на евангелието.

И накрая, но не по-важност, още един паралел: в големите градове на Русия срещу Путин протестират хиляди хора, а у нас Борисов си го търпим като „човек от народа” да ни назидава какво ни „строи” и „дава” в продължаващата вече четвърта година ситуация, когато всъщност руши доверието в самата демокрация и ни отнема надеждата нещо да се промени в това отношение в близко бъдеще.

15 мнения за “Путин уж се репчи на Меркел, Борисов уж я слуша, но козирува на Путин”

 1. Има и разлики. Пу е АЛФА-ДОГ, а Бойко не е нито АЛФА-ДОГ, нито БЕТА-ДОГ, даже не и ХОТ-ДОГ, но пък се похвали че е ДЮНЕР-КЕБАБ (за пред арабите).
  Които му показаха в Сарафово че не е и такъв.

 2. Г-н Инджев, две досадни правописни грешки в заглавието…

 3. Напоследък само с путин се хвали, че се чуват и добре се разбират, щото “които си приличат, се обичат!”

 4. ” единият „приспива” сибирски тигри с пушка … другият направо е тигър, макар и бистришки.”
  Путин така “приспива” бисришкия тигър че даже не хърка а мърка.

 5. Из Несъбрани съчинения “НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПО-ПРОСТО НЕЩО НА ТОЛКОВА ВИСОКО МЕСТО”
  в няколко тома на Б. Тодорживков Борисов

  ( Матрялите се пазат в трезора на ГЕРБ – Граждани за
  Ехидно Реставриране на Болшевизма, етаж 0, стая 00.
  Такса за използване: -0.25 €. НОСЕТЕ ТОЧНАТА СУМА. НИЕ СЪС СТОТИНКИ НЕ РАБОТИМЕ! Постанувил: Цв.Цв. Цецерон – партиен лидер и пазител на Оазиса.)

  Том 1

  Бил съм празна тиква,
  гербераст и тъпа мутра,
  а не виждат и не знаят,
  че съм прост комунист

  ♦ Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме.
  ♦ Първо, той се самоуби, много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи заложници и стреля с “Калашник” по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да се стреля по полицаи.
  ♦ И гледахме прасе, гледахме кокошки. Аз ги гледах лично. Обикалях по почивните станции на Банкя. И там имаше такива, с помия, казани, където се събираше, си вземах и си ходех и си хранех прасето, кокошките. За да има яйчица, сутринта да ми направи. Ядях по 12 яйца. Да, като дете и нито холестерол имах, нито нищо.
  ♦ Ако учителката по математика е тук, може да сметне, че съм около 29 пъти по-бърз от Станишев. Ние правим училище за една година, другите го започват и не го завършват 29 г…
  ♦ Готови сме да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. 10 хил. – 20 хил. – 30 хил. допълнително, колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето.

  Том 2

  Докторе, все един и същ сън имам: след
  мен тича Наполеон да ми вземе автографа.
  Това мания за преследване ли е, или мания за величие?

  ♦ Заедно с мен кметовете знаем по 2-3 езика.
  ♦ Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време – не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии.
  ♦Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек, толкова пъти ми е пожелавал успехи…
  ♦ За 60 г. сме решили проблема. След 60, като сдадем властта, ще разширяваме…
  ♦ * Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за “Южен поток”.
  ♦** Аз съм подписал най-важния договор за “Южен поток”. Само преди две седмици подписахме всички клаузи. Ние сме изпълнили стриктно ангажиментите си по “Южен поток“. ЗА МЕН ТОЙ Е ПРИКЛЮЧИЛ И ЩЕ СЕ СТРОИ. Ние сме приятели от векове и ще си останем такива“.

 6. Извинявам се. Добавям и следващия том.
  Том 3
  Цецероне, какво е мнението на ЕНП за мен?
  Изключително, шефе, като за мен: Бихме били истински ястреби, ако глупостта можела да лети.

  ♦ Без АЕЦ “Белене” токът ще поскъпне 18 пъти.
  ♦ По време на войната България в един момент е била обявила война на всички – на Съветския съюз, на Съединените щати, на съседите си…

 7. Пет звезди на ATANAS за “Несъбрани съчинения “НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПО-ПРОСТО НЕЩО НА ТОЛКОВА ВИСОКО МЕСТО”

  ***** !!

 8. “China and the U.S. are both improving, which is extremely good news,” Jim O’Neill, chairman of Goldman Sachs Asset Management, said in a telephone interview. “If we could pretend Europe and Japan didn’t exist, the world would be fine.”

 9. Не разбирам, защо някой трябва да си променя позицията, дори момичетата от пънкарската група да са имали антисемитски прояви. Заради лошо отношение към евреите биха заслужили наказанието си ли? Значи гаврата с православен храм не заслужава трудов лагер, а заради някаква вяла ненавист към евреите това се допуска?
  Това, което написах може да изглежда антисемитско, но не е така. Искам да кажа просто, че няма разлика… и в двата случая момичетата не трябва да бъдат в трудов лагер. Общо взето мисля, че картата с антисемитизма е ненужна и не разбирам защо се хващате за това. 🙂

 10. Za F.A.

  Problemat e v tova, che proqvata ne e bila antisemitska, a prosemitska, t.e. tavarish Putin e poizvartql “nemnozhko” istinata, za da pasne na kagebistkata mu logika. A na Merkel kak i beshe izpisana na liceto organicheskata neponosimost kam toq car na mishkite…

  Inache za antisemiti i drugi antihora ima mozhe bi naistina drugi, po-efikasni metodi ot trudoviq lager, za da zapochnat da stavat hora – primerno tri meseca rabota s onkobolni deca.

 11. Примитивният кагебистки комплекс на Путин отново лъсна в пълния си шовинистически “блясък”.
  Меркел му говори за демокрация , и то не немската , а кагебистЪТ Путин поради липса на ДЕМОКРАТИЧНИ аргументи , превключва не само темата на разговора , но и започва да говори на единствения език който владее – ШОВИНИСТИЧНО-кагебисткиЯТ!
  По путинската логика единственият ОБРАЗЦОВ руснак-НКВД(КГБ)-ист, за немците и Меркел, би трябвало да е “описаният” в националсоциалистическата ПРОПАГАНДА от 30-те и 40-те години на ХХвек.
  Т.е. “образцовия” руснак , е мъртвия.
  Явно кагебистката “логика” на “другаря” Путин не е мръднала от равнището на “другаря” Сталин , отпреди 80-90 години.
  Някои държави се променят , ДРУГИ НЕ!!!
  ТЕ си остават “образцови”, както винаги!
  Колкото до ПРОТЕСТА на Пуси Райът, той е ЕДИНСТВЕНО и САМО ПОЛИТИЧЕСКИ, защото приватизираната от КГБ руска църква, се намесва в ПОЛИТИКАТА ,като призовава за гласуване за кагебиста Путин, което я прави ПОЛИТИЧЕСКИ субект – политически агитатор за ЕДНА от руските партии.
  Един ПОЛИТИЧЕСКИ субект ,винаги се подлага на ПОЛИТИЧЕСКА критика и ПРОТЕСТ от ПОЛИТИЧЕСКИТЕ си опоненти в МНОГОПАРТИЙНАТА демокрация.
  Когато се НАМЕСВАШ в ПОЛИТИЧЕСКИЯ спор, ставаш ПОЛИТИК, подкрепящ ЕДНА от всички ПАРТ(part)ии.
  Не можеш да имаш претенция за обединяваща роля, още повече религиозна, когато ставаш ПАРТ(part)иен АГИТАТОР.
  Както се вижда КГБ продължава да си има ЧАСТ(part)НОпартийна комунистическа “църква” , както преди 1991година, която обявяваше и ПРОДЪЛЖАВА да обявява за всеруска.
  Но когато имаш ТОТАЛ(АБСОЛЮТ)на власт , забравяш ,че си САМО една от ВСИЧКИ ПАРТ(part)ии, и налагаш ЧАСТ(part)нопартийното си виждане ,като ОБЩОвалидно. Типична ТОТАЛитарна УРОДЛИВОСТ.

  Поради това , Путин да не си мисли ,че никой не трябва да ПРОТЕСТИРА в ЧАСТ(part)НОПАРТИЙНАТА му кагебистка “църква”, защото този ПРОТЕСТ е ПАРТИЕН и ПОЛИТИЧЕСКИ, а не РЕЛИГИОЗЕН!!!

 12. Статията на Иво Инджев е много хубава, но Несъбрани съчинения “НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПО-ПРОСТО НЕЩО НА ПО-ВИСОКО МЕСТО” е бисер на остроумието.Смехът е бич за карикатурните наполеоновци като Путин и Бойко Борисов Кралевики.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.