Защо пресъхна изворът на хвалбите за “Южен поток”

ГЕРБ и БСП, при мълчаливото съгласие на ДПС и с шумната подкрепа на суперпатриотите от „Атака”, опаковаха за пореден път България в целофан, за да бъде поднесена за жълти центове на руските стратегически интереси. Предишният път го направиха с гласуването през януари в българския парламент, който обслужи натиска на „Газпром” България да се откаже дори да знае дали разполага със стратегически запаси от газ. Сега направиха следващата стъпка с подписването на руския проект „Южен поток”, от който обещават на България ( ако слуша и не шава много- и ако все още дава признаци на живот и шава) въпросните жълти центове най-рано след 15 години.

Тази „подробност” от изминалата седмица, разбира се, не е „любим” сюжет на отдавна укротените български медии, за които съботно-неделния обобщаващ събитията финал на същата тази седмица е огледало на автоцензурното безличие при избора на теми: всичко друго, само не и тази, опасната…

Не е ли „малко странно” при събитие от такова огромно значение за бъдещето на България, като предоставянето на българската територия за десетилетия напред за стратегическо ползване от чужда ( по документи) държава, под формата на чужд транзитен газопровод, нито един от водещите управници да не пожелае да се появи чрез ( иначе любимите им) телевизионни трибуни да се отчете и ПОХВАЛИ пред българския народ?

Гузни са! И си го признават косвено. Разбират, че обичайните пропагандни самохвалства няма да им свършат работа в обещанията за „светло бъдеще” след 15 години, когато никой не знае дали изобщо някой ще купува руски газ на края на тръбата на „Южен поток”, ако той изобщо се реализира.

Както за химерата АЕЦ „Белене” не можеше да се каже нищо за ценообразуването на готовия обект в далечното бъдеще- и това беше най-силния икономически довод за отказа от строителството- така същото важи и за „Южен поток”. И няма как онези, които се подписаха на български език с руски акцент под този вариант на „котката в чувал” да избегнат признанието за незнанието. Поради което предпочитат да се снишат отново в духа на заветите на другаря (им) Живков.

Сал един Цветан Цветанов се появи в петъчната сутрин при телевизионния говорител на властта Бареков, за да бъде изчеткан от водещия, че е не само първия български министър, поканен на посещение в САЩ в началото на втория мандат на Обама, но и май първия чужд министър на такова посещение във Вашингтон.

За сметка на това руската агенция ИТАР—ТАСС не се церемони и не пропусна да открои важния акцент. В митинга на БСП в София в съботния ден, около който за камуфлаж ГЕРБ и БСП спорят за бройката на участниците, ТАСС е упълномощена да извади пред скоби в репортажа си трогателната загриженост за съдбата на Северна България в случай, че не бъде построена АЕЦ „Белене”.

Агенцията, цитира кмета на община Белене Петър Дулев, според когото спирането на проекта за втора атомна централа обрича на застой социалното и икономическо развитие на Северна България.
“Последиците от спирането на този проект ще засегнат цялата страна. Община Белене вече прекрати своето социално и икономическо развитие, което беше свързано с тази атомна централа”, подчерта Дулев.
Младите българи както никой друг( !-бел. авт.) осъзнават необходимостта от развитието на ядрената енергетика, която е мощна опора за българската икономика.
“Младите специалисти търсят реализация тук, в България, а не в чужбина. Ние превърнахме АЕЦ “Белене” в национална идея и на 27 януари /насрочен национален референдум – бел. ИТАР-ТАСС/ трябва да я защитим”, добави Дулев.
Недоволството в българското общество във връзка със спирането на проекта, заедно с растящите цени на електричеството, беше също така усилено и от увеличения до 1 милиард евро иск на руската “Атомсройекспорт” към НЕК заради отказа от изграждането на АЕЦ “Белене”. /БГНЕС

Както виждате, на българската пропаганда е наредено да си трае, но руската е безмилостна: тя връща ядрената топка в мачлето на Борисов и БСП, уж скарани за бройката на митингуващите с червени знаменца. За целта ТАСС борави с мнението на „младите българи” и с обобщението за „недоволството на българското общество” ( направо няма нужда от референдум- ТАСС говори от името на обществото в България) както никой друг!

ИТАР-ТАСС има статута на световна информационна агенция, наследен от времето, когато нямаше ИТАР. С други думи тя съобщава на света съветск…пардон, руската гледна точка за онова, което смята за важно в България, демонстрирайки трогателна загриженост за един български регион.

Както се казва, тази схема е известна още от времето след Априлското въстание, когато руската пропаганда открива масирана артилерийска подготовка за предстоящото освобождаване на братята православни славяни ( с водещото участие на придворния руски публицист Аксаков, който по-късно бичува българите като неблагодарно племе, дръзнало да поиска и дори да си гласува неадекватна за своя примитивизъм европейска конституция- бичуване, за което и до днес в благодарна София има улица на негово име).

Танковете така и не дойдоха да усмирят искащите повече демокрация българи, защото се намериха други усмирителни ризници. Но руските хеликоптери, предвидени по руските държавни стандарти за охрана на трасето на газопровода от 540 километра през България, като нищо ще забръмчат над главите ни. Защото АЕЦ „Белене” се трансформира и разля в един поток, продължение на „ течната дружба”, за която Борисов не пропусна да се произнесе пред същата тази ТАСС на 25 октомври с думи ( цитирани от Dir.bg), за които коментарът ми се съдържа изпреварващо в прочетените вече от вас редове по-нагоре в текста ми:

„Нашите отношения с Русия датират от много векове, ние сме православни народи, християни, отбелязва министър-председателят.

Бойко Борисов припомня, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет.

Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., посочва той.

“Нашите страни преживяха много трудности. Имаше времена, когато отношенията ни преминаха през хладен период през 90-те години на 20 век, тогава се разпаднаха Съветският съюз и Варшавският договор”, отбелязва Бойко Борисов.

“Сега Русия е страна с пазарна икономика, България избра пътя на евроатлантическата интеграция, но нашите отношения си остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които се уважават един друг. Настъпи време на прагматични отношения, което дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, културата, образованието и други области, помагащи за развиването на нашите отношения”, подчертава министър-председателят.

Бойко Борисов отчете активните контакти между България и Русия в културната сфера, където ежегодно се провеждат много мероприятия. “Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество”, посочва министър-председателят.

Бойко Борисов казва, че “нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни”. Той подчертава, че подвигът на връх Шипка ще остане завинаги в народната памет.

Откриването на визови центрове в Русия помогна за двукратното увеличаване на потока от руски туристи в България тази година, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в неотдавнашен разговор руският президент Владимир Путин му е казал, че по негови данни стокообменът между двете страни е нараснал с 12 процента тази година. “Безусловно, на първо място (по икономически показатели) е сферата на туризма”, отчита Бойко Борисов.

Той отбелязва, че в Русия работят 27 визови центъра, които издават електронни визи на руските граждани и “затова тази година в България успяхме да приемем два пъти повече руснаци”. „На тях българската дестинация им е позната, нашите езици са родствени, те се чувстват тук като у дома си, затова неслучайно толкова много руснаци купуват тук недвижими имоти“, посочва Бойко Борисов.

„Много руски граждани си купиха къщи и жилища в България, имаме високо предлагане в тази сфера във връзка с бума на строителството през последните години. Този избор е обусловен от много фактори – климатът в България е много хубав, природата е прекрасна, хората разбират руски език, посрещат ги радушно тук, също така ние имаме най-ниските данъци в ЕС и естествено, българските плодове и зеленчуци също привличат руснаците“, казва министър-председателят.

Пълното интервю с Бойко Борисов ще бъде излъчено в предаването “Формула на властта” по руската телевизия “Росия 24”, съобщава ИТАР-ТАСС.

13 мнения за “Защо пресъхна изворът на хвалбите за “Южен поток””

 1. В цялата история на България никой /дори комунягите/не си е позволявал политика на толкова явно, бих казал – демонстративно, национално предателство, както Бойко Борисов и ръководеното от него правителство!Странното е, че с последните си решения за многостранно, подчинено обвързване с Русия на Пу, страната ни нарушава основни постулати в глобалната доктрина на НАТО и застрашава сигурността на пакта, но НАТО не реагира по никакъв начин. Действително, остана само руснаците да започнат изграждането на военни бази на наша територия, а съюзниците и ръководството на НАТО да продължат да кротуват и да ни водят за страна-членка?!

 2. Ето как шефа на Булгаргаз “корегира” премиера Борисов:

  “Гогов обясни и че не е съвсем коректно да се говори, че отстъпката от “Газпром” в цената на газа през следващите 10 години е 20 процента, а че при заместването на старата формула за изчисляване цената на газа с новата, се получава приблизително такава разлика.”

  Интересно още колко корекции и поправки ще видим и чуем близките дни, седмици и месеци?

 3. Годишно страните от ЕС потребяват около 500 милиарда кубометра газ годишно. Без тенденции за повишение или намаление на това количество. Делът на Русия е около 145 милиарда кубометра от общото 500 милиарда с тенденция за намаление. Намалението на потреблението на руски газ в ЕС, идва от вноса на газ от други точни на света, Африка и Близкия изток. Много държави от ЕС се готвят сами да добиват газ от шисти. Това също ще намали износа на газ на Русия за ЕС. Разбира се, ако Русия намали цените на газа до 150$ за кубометър ще измести почти всички други доставчици на газ. Това едва ли станало, защото при такива цени Русия няма да има печалби. Газпром ще помпа загуби, наместо газ по газопроводите си към ЕС. Явно България също има желание да се включи в помпането на загуби след подписването на договора за Южен поток.

 4. Броени дни, броени пари и преброен и картотекиран от руснаците народ/като българския/ бързо изчезват!

 5. ПЛЕНАРНИ РАЗГОВОРИ между министър-председателят на Република България – г-н Бойко Борисов и председателя на правителството на Руската федерация – г-н Владимир Путин. 13 ноември 2010 г.

  ВЛАДИМИР ПУТИН:Строителството на „Южен поток” ще позволи да се минимизират практически до нула всички доставки на нашия газ за Европа – от нашия бряг директно за българския. И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4.

  БОЙКО БОРИСОВ:Една молба от страна на министъра на финансите, сметката, по която се внася капитала на „Южен поток България” АД – така ще се казва новата компания, да бъде в Българската банка за развитие, която е сто процента държавна банка.

  ВЛАДИМИР ПУТИН: Що се отнася до сметката за „Южен поток”, смятам, че това е напълно възможно. Обществото да се чувства сигурно и тази банка да е надеждна.

  БОЙКО БОРИСОВ: Тя е сто процента държавна и се гарантира от Българската централна банка.

  ВЛАДИМИР ПУТИН: Добре.

  БОЙКО БОРИСОВ: Ако няма други въпроси, колеги, да отидем да подписваме.

 6. Ами преди и много английски граждани си бяха купили къщи и жилища в България, ама направихме всичко възможно за да ги изгоним и заменим сруски такива. Понеже сме много евроатлантически ориентирани. Затова и дълго още ще има да гледаме Шенген през крив макарон! Но Бойко Борисов си прави много криви сметки. Ако си мисли, че с врътките, които прави ще омилостиви руската мечка, та белким получи благословията и за втори мандат многио се лъже. Евроатлантическата ни ориентация е последното, което ги вълнува. Даже точно обратното, вълнува ги най-вече отдаЛлечаването ни от тази ориентация и обръщането ни обратно в “правилната” североизточна Евразийска посока! А затова те си имат верни и изпитани протежета в България и Бойко далеч не е измежду тях. Москва на врътки не вярва и ще го разбере това Банкянският тарикат на изборите. Лошото е, че вече няма истинска политическа алтернатива у нас и масовото негласуване не е на мода. Кога най-после ще узреем? Сигурно след руснаците. Жалко, няма да го доживея!

 7. Интересно дали на министър-председателя му е известно, че напливът на руснаци в България, с който се хвали (!?!), е по ръба (и дори отвъд) закона. От една страна, руснаци нямат право да придобиват земя (дворовете на къщите и терена, върху който са построени сградите им) в България (чл. 22 КРБ). От друга, пребиваването (краткосрочно, продължително, дългосрочно или постоянно) на чужденци в България според българския закон (гл. III ЗЧРБ) се допуска при точно определени условия, които не включват близост на езиците, чувстване като у дома си, влечение към плодове и зеленчуци и т.н. Издаването на български визи зависи на първо място от изпълнението на изискванията за това и чак след това от броя “визови центрове”. Шенген ли??!?

 8. Не сте прав, че няма никаква полза за България и българите от потока. Поне половината българи ще целуват ръка на ББ за това. Схемата е изпробвана. Когато се продаде за жълти стотинки Булгартабак на Съветската Външно-търговска банка същата стана спонсор на футболен клуб “Левски” както стана ясно с доста милиони. Сега си свалихме гащите и се накиснахме в потока нопък Газпром ще даде доста милиони на същия футболен клуб. Извинявам се, но това ни е нивото и на държавата и на държавниците. Само припомням, че благодарение на едни такива милиони изсипани на същия клуб преди 15тина години и до днес имаме най-високите цени за мнобилни телфонни услуги в ЕС, нали?

 9. Точно така,наистина е много чудно как никой от управляващите не иска да се похвали с тоя “голям успех” за дьржавата и за ГЕРБ.Като знаем мерака на Бойко Борисов да е непрекьснато на телевизионния екран,направо не мога да си го обясня.Нека неговите големи фенове да помогнат малко.

 10. Osthe edno potvurzhdenie na otdavna izvestnia fakt che v otnosheniata ni s rusia nikoga ne sme imali nuzhda ot vuzelin. Zashto li, ami zashtoto da ni nasilva ruskia botush “PURVA RADOST E ZA NAS.” Iztukan ot mazohizum e tozi BG narod. I mai si e chista istina che tova shte produlzahava “OT VEKOVE ZA VEKOVE.”

 11. Интервю с Трайчо Трайков на17.11. 2012:
  …Какви забележки,г-н Трайков?
  – Подписахме окончателно инвестиционно решение, без да са договорени основни параметри. Например каква е цената и какви ще са транзитните такси. Това предстои да се договаря. Каква ще е лихвата на заемите и как ще бъде компенсирана България за тези между 600 и 800 млн. лв., които ще изгубим заради смяната на входната точка на тръбата на наша територия. За тези изгубени приходи трябва да искаме компенсация. Всъщност това, че не трябва да губим по тази линия, сме го записали още в протокола с бившия енергиен министър на Русия Сергей Шматко от 2010 г.”
  Интересни неща казва бившия мин-р:
  http://pressadaily.bg/publication/6034-Трайчо-Трайков:-Заговорих-за-газа-и-ме-викнаха-в-МВР

 12. Всичко за Русия е казано в “Русия и русите” на Астолф дьо Кюстин, но някои са чели само “Винету”.
  Костадинка Терзийска

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.