Борисов брани (душманите на) свободното слово

Направо нямам сили да коментирам изригването на премиера Бойко Борисов по въпроса за свободата на словото в България. То не подлежи на коментар: човекът сам си задава въпроси и сам си коментира.

Защото кой от запитаните от него репортери, подканяни да се оплачат от работодателите си, би дръзнал да го направи! Ако имаше между тях такива, готови да споделят публично обвиненията си, те нямаше да са на работа- подобни непослушници не ги търпят и ден в редакциите!

Искането на Борисов недоволните от началниците си журналисти да си вдигнат ръката и да се обозначат с някакво самобичуване от рода на „мен ме цензурират в моята медия, но аз съм мазохист”, е апотеоз на управленската бруталност.

Подобни висини в падението не е достигал и иначе доста извисения в первезното манипулиране на медийното послушание духовен баща на Борисов от село Правец.

Ето за какво става дума, можете да се запознаете с премиерския гняв от обобщението на колегите от Медиапул:

Можете да ме питате каквото поискате и да го излъчите в пълния му обем
Борисов: По-голяма прозрачност и по-голяма свобода на словото няма
“Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката”
15:05 | 19.11.2012 |

Никола Лалов

Премиерът Бойко Борисов отхвърли критиките за медиен монопол и цензура в медиите, както и за провалените обещания на ГЕРБ да подобри живота на хората.

“Ето това е цензура – че няма цензура, че има свобода на медиите и можете да стоите и да ме питате, каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. Не се притеснявам, защото по-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече”, запита риторично премиерът Бойко Борисов в отговор на репортерски въпрос в понеделник за наличие на медиен монопол в България.

“Вие виждате ли колко камери има тук, искате ли да ги броим заедно. Хайде да ги изброим, нека броим – пита ме за медиен монопол, пребройте камерите и попитайте кой от тези ваши колеги с камери и микрофони е член на медиен монопол. Има ли такива сред вас да му отговорите на вашия колега, който задава този въпрос. Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката. На кой от вас има цензура. Кой от вас е получил указание да не ми зададе някакъв въпрос или да ми зададе точно обратното”, запита премиерът репортерите, изпратени от своите редакции да отразят церемония по връчването на договори по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Бойко Борисов категорично отхвърли и въпрос за мнението на еврокомисаря Нели Крус, която в писмо до него наскоро каза, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната.

“Остави я Нели Крус, питам те теб, вас – кой ви е задал въпрос или кой не ви е дал да ми зададете въпрос. Това е цензура, ако някой ви е казал – няма да го питаш или на тази тема няма да говориш. Кой от вас има връзка с мен”, продължи да пита Борисов.

През тази година България се срина на 80-о място в класацията на “Репортери без граници” по индекс на свободата на пресата и е на последно място в ЕС. Лошото състояние на сектора бе коментирано от Европейската комисия, “Фрийдъм хаус” и чужди посланици. Наскоро посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер направи безпрецедентно изявление за цензурирано негово интервю във в. “Монитор”, където са отрязани именно критиките му към медийния ландшафт в България и концентрацията на собственост в медиите.

Борисов отрича, че ГЕРБ се проваля: А кой по света се справя с кризата?

Освен критиките за свободата на словото в България, Борисов отхвърли и оценка на агенция Ройтерс, че управлението на ГЕРБ се е провалило в обещанието си да подобри живота на хората. Отхвърлено бе и последното социологическо изследване на агенция “Галъп”, според което БСП съкращава преднината на ГЕРБ.

“За кое правителство Ройтерс е казало, че се е справило с кризата в света и е направило живота на коя страна в света по-добър през последните три години? Аз питам… оценката нека да я дават хората. Оценката я дават рейтинговите агенции и те всички повишават кредитния рейтинг на България”, заяви Бойко Борисов.

Ройтерс цитира данни от проучване на общественото мнение, според които опозиционната БСП е качила рейтинг и е намалила преднината на управляващите. Агенцията коментира, че икономическите трудности са се отразили на популярността на ГЕРБ, която дойде на власт преди повече от три години с обещания да се справи с продължителната рецесия. Забавените реформи, ниските доходи и липсата на решителни стъпки за изкореняване на ширещата се корупция се отразиха на популярността на партията, отбелязва Ройтерс по повод съботния протестен митинг на социалистите, проведен в София.

Според цитирано в понеделник от в. “Преса” проучване на “Галъп”, половин година преди парламентарни избори разликата между ГЕРБ и БСП се е стопила до три процента. Според изследването на агенцията за ноември, ако изборите бяха днес, управляващите от ГЕРБ биха получили 23%, а БСП – 20%, ДПС – 6%, а за “Движение България на гражданите” – 5%.

“Те винаги са давали такива прогнози, че си спомням, когато се явявах за кмет, Татяна Дончева ме водеше, а Милен Велчев го бяха обявили за кмет. Това е, демокрацията е това”, обобщи Борисов. “Идват избори и аз ще застана до моите обекти, това, което съм произвел за тези 3 години и половина. Да застане Станишев и да покаже неговите”, продължи премиерът.

“Ако не бяха похарчени, сега щеше да има пари”

“Спестяванията на гражданите в банките, които минаха 32 милиарда лева, огромните проекти, които бяха пуснати… Ето и снощи виждате, ако не бях направил спортната зала, къде щяхте да ходите на такива концерти (на Дженифър Лопес – бел.ред.)? И това само за няколко години, в условията на най-тежка криза”, напомни Бойко Борисов.

Той не смята, че правителството провокира социално неравенство заради намерението да даде коледни добавки само за най-бедните пенсионери.

“Социално неравенство се прави от това да дадеш 1 милиард за “Цанков камък”, вместо да ги дадеш за пенсионерите. Да похарчиш милиард и половина за “Белене”, вместо да ги дадеш на пенсионерите. Да похарчиш 100 милиона за безсмислено водно огледало в Кърджали, вместо да ги дадеш на майките. Опитваме се на всички да вдигаме и минималните работни заплати, и пенсиите, и всичко това, което бюджетът дава и в същото време да кофинансираме най-големите проекти за България, които са правени. За да има за всички, трябва да работят и да не се харчат парите по начина, по който ги харчеше Тройната коалиция. Ако не са били похарчени, сега щеше да има пари”, заключи Борисов.

10 мнения за “Борисов брани (душманите на) свободното слово”

 1. Репортерите, работещи за хламидийните партньори на другаря Борисов и неговото чудно правителство, нямат право да се оплакват, защото ако дръзнат, то тогава собствениците на тези медии (например известния приходящ софийски селяндур и медиен магнат по анално съвместителство с управляващите, другаря Делянчо Пеевски и безформената му майка, другарката Рени Тотото) няма да си получат клизмите за ежедневни заслуги, а за тях, това е все едно да изтърват връчване на тиквен “Пулицър”. Все едно някой да извади златното перо от дебелото черво на “топ-журналистката” Еми Мариянска, и да я остави без тоалетна хартия за писане.

 2. В пряко потвърждение на думите на Премиерът-Слънце, че “по-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото няма” е крещящата липса на най-голямата новина от вчера. На мача ЦСКА-Берое, недоволни от това, че ББ ги излъга август месец, че ще лобира при Газпром да стават спонсор на червеният отбор, агитката вчера през цялото време пееше: “Бойко Борисов, педерас, педерас”.
  Днес “ни дума, ни вопъл, ни стон” в нито една медия. Във всяка нормална страна това щеше да е водещо заглавие.

 3. Учудва ли се някой на БОКО? Това са приказки на нарцистична личност, която си живее в собствен измислен свят, обгрижвана от дупелизците около нея. Това показва, че няма или не иска да има нещо общо с реалностите.

 4. Думи НЕмам.Простотия до шия.Надмина ТАТО си.Беларус на Балканите ли ще бъдем?”Народът прост.И аз съм прост.Затова се разбираме.”Монополите,тъй наречената олигархия,му дърпат юздите.България по путинСКИ!Къде е ЕС?Ще търпи ли той ПОТЪПКВАНЕТО на свободата на словото?Къде е гражданското общество в България?Крайно време е да излезе от интернет и да потърси правата си на улицата!

 5. Забелязвам, че “свободата на словото” здраво стиска за гушата и някои интернет сайтове. Там политиците се оплюват яко, кога заслужено, кога не, но имената на някои медийни магнати се кътат от посегателства по-ревностно отколкото името на Пророка в ислямския свят.
  Има един сайт с амбициозно име и още по-амбициозно самоопределение. Там пишат две дами със силно опозиционно тези, които на срещата с Нели Круз, Валери Запрянов даде като пример за свободата на словото в България, защото, представете си, те пишели свободно в неговия вестник. Под текста на една от въпросните авторки изразих какво мисля, като чета техните материали. От една страна харесвам написаното, но от друга си спомням гнусната “похвала” и изпитвам неудобство заради самите тях. Много е неприятно да те дадат за пример в подобен контекст. Единствените по-силни думи, които използвах бяха “недоразумение” – по адрес на Запрянов и “дебил” – неадресирано. Коментарът ми излезе вчера в пълния си вид, но за моя изненада днес се оказа съкратен на половина – нямаше ги Нели Круз, “недоразумението” и моето неудобство, а само оценката ми за текста. Нямаше го и подкрепящият коментар на друг читател. Странен вид половинчата цензура. Още повече, че “главният цензор” в този сайт беше сред журналистите, подписали писмото до еврокомисаря. От него знам, че Делян Пеевски “сякаш е правен в час по трудово обучение”, какви негодници са Любомир Павлов, Донев, Блъсков и останалите медийни босове. А за Запрянов и Тошо Тошев като за покойници (Господ здраве да им дава!)- или добро, или нищо. И като не можеш да напишеш нищо добро за тези хубостници, по-добре да не ги споменаваш. Няма такива медийни собственици, няма никаква Нели Круз, няма “нАучна конференция” в СУ, няма, няма… А иначе много обичаме свободното слово. Но и бахура обичаме…

 6. Банкянската му баба на боко/онази със салатата с Менделеевата таблица, включително с радиоактивните елементи…/ да не го е излъгала като малък, че свободата на словото е нещо, дето трябва да търсиш викайки го на тъмно в гората. Ако обаче междувременно не се появят онези въркулаци – цензурата и медийният монопол, значи всичко е наред…

 7. Слава на народа, че смени тройната коалиция с едноличната власт на Бойко Борисов, та и аз се поразмърдах. Във времена на творческа криза Бойко започна лично да строи духовни магистрали, да реже лентички на литературни кръжоци, да се снима с наградени в конкурсите „Първи стъпки“ и „Трети петли“, да излива милиони левове творческа мощ във всички си медии. В първите редици на борбата с творческата криза застана и културният министър Вежди Рашидов. И един хубав ден, в една хубава Бойкова телевизии той съобщи радостната вест, цитирам: “Като че ли има бум на говоренето и бум на правенето и както виждате, резултатите не закъсняват“.

  Мисълта ми е, че когато България се управлява от хора като Бойко и Вежди, творческата криза се преодолява лесно и на всеки му идва да им напише или каже нещо от сърце.

  ФОРУМ

  Muncho. „Но кога се там съзирва Козлодуйски бряг – бум!“

  Вежди го е казал като Вазов.

  Rada. И Вазов е бил министър на просвещението.

  Ognyanov. Да, ама Вазов не е служил на мутрите, а на България.

  Pradleto. Това му е грешката. Затова е и умрял.

 8. do Nikolaj

  Predlagam: 1. da mahnem glasnite; 2. da mahnem syglasnite; 3. da ostavim samo Ku i Q. :).

 9. Прав сте Г-н НИКОЛАЙ! Току що проверих. Орязали са коментара ви на “Редута” под статията на Седларска за ставащите работи на оня и по някои места на тоя свят! Ето затова става въпрос и точно това трябва да се покаже на Банкянския (да го наречем) “мечтател”! Вие как мислите, кой е орязал коментарът ви? Авторът разбира се Седларска. Или поне се е съгласила, защото са и наредили от “Преса”. И след някой друг ден пак ще напише нещо красиво. Но съм сигурен, че ще и бъде много кофти. Но да не придиряме много щото и тя като всички нас гърла храни, дето са на тоя свят. Иначе ще отидат на оня! И тук стигаме до главния извод. За всичко е виновна най-вече мизерията в която сме потопени и в която така грижливо ни държат всички управляващи досега. И като ни дърчат на едно място, дето нито е на оня, нито на тоя свят, но не е и чистилище, както писах там след вас, а е по-скоро мърсилище, ще се движим като едни сенки, дето нито са тела, нито дущи. Също както в описанията на Оруел. Е, за какво слово и каква свобода може да става дума? И изобщо какво значи това демокрация в мърсилището?

 10. Този човечец съвсем изгоря,то бива дебилност,ма неговата е световна. А стилът му на изказване трябва да бъде изучаван във факултета по журналистика.Че не е учил науките,това е простимо,но че не знае какво говори,това не е …
  Хората от Банкя в мнозинството си са прекрасни- толерантни,акуратни и възпитани,но ББ демонстрира пълна противоположност ..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.