МВР се прави на МнВР

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Барак Обама до края на годината.
Поканата на американския държавен глава е била предадена от специалния му съветник по въпросите на контратероризма Джон Бренън, който разговаря във Вашингтон с вътрешния ни министър Цветан Цветанов.
Съветникът специално е подчертал, че това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му.
Вицепремиерът предал поздравления от името на Борисов за преизбирането на Обама и пожеланията му за успешни нови четири години начело на САЩ.
В разговора Бренън подчертал, че администрацията на президента и американският народ като цяло винаги са считали България за важен стратегически съюзник в Европа и света, информира пресцентърът на МВР, цитиран от Би Ти Ви.
Бренън и Цветанов са обсъдили и разследването на терористичния акт в Бургас.
Постигнато е било взаимно съгласие, че в съвременния глобален свят нито една държава по света не е застрахована срещу подобен тип престъпно деяние. ( Vesti.bg)

Това научаваме по волята на пресцентъра на МВР. Липсва ли ви нещо в съобщението?

Липсва едно малко „н”, от което следва едно голямо „НО”. Малкото „н” би трябвало да присъства в абревиатурата МВР, защото нормалната практика е МнВР да обявява подобен роден покани.

Що за покана е това? Да не би да е някаква импровизация в стил „ Абе, кажи на Барак, така и така съм наминал да се видим, що не вземе да покани и шефа?”. На което Обама се удря по челото и възкликва чрез един контратерорист, понеже си няма други канали за пращане на покани: ” Ей, как не се бях сетил сам-добре че наистина намина, щото как иначе щях да се сетя, пък и няма по-блиндиран пощенски гълъб от Цецо- той е “гроб”, изобщо няма да издаде нищо за поканата, преди да я съгласуваме и уточним”!

Голямото „НО”, което следва от липсата на малкото “н” , предстои да се изяснява. Защото изобщо не е ясно какво означава обещанието Борисов да се види с Обама. Никак не звучи официално, а и няма уточнение дали е работна евентуалната визита на българския премиер „до края на годината”.

Няма как да знаем, защото от американска страна мълчат. Което също демонстрира едностранното значение на този напън да ни бъде внушена ( по линия на МВР!) важност за нещо, чиято стойност не ни е известна по мерките и теглилките на дипломацията.

Най-малкото, което прозира през целофана в момента, е липсата на съгласуваност с американските домакини (припомням пак, с извинение, че в отговор на мой въпрос в телевизионното студио Борисов направи заявката преди 10 години още като главен секретар на МВР, че му е интересна само външната политика, докато вътрешната била изпражнение в целофан).

Това може и да се промени с последващ ход, най-вероятно от страна на Държавния департамент или на посолството на САЩ на София, но напънът на вътрешното ведомство да ни осведомява за външната политика на премиера издава неадекватността на амбицията да зачетем важността на приносителя на вестта.

Иначе, като се казва- и аз дори съм се срещал с американски президент. Даже и снимки на ръкостискане с Бил Клинтън имам за „доказателство”, но това не ме прави партньор на държавния глава на САЩ.

И това посещение няма да е официално, щом не е е наречено официално.
Истината е, че при всички самохвалства за голямото приятелство с големия съюзник ,премиерът Борисов така и не бе поканен цял един мандат на официално посещение във Вашингтон и сега самият той избива комплекса си с очевидно изхвърляне и преувеличаване на собствената си значимост, с което унижава не толкова себе си, колкото поверената му България.

Р.S. А дали във Вашингтон са похвалили Цветанов за отказа му да признае официално заявената американска версия (споделяна от Великобритания и Израел) за отговорността на ливанската групировка Хизбула в атентата в Бургас от 18 юли- датата, празнувана от самата Хизбула като ден на победата над Израел)? Ето това щеше да е по-интересно да узнаем от българското МВР, но нещо мълчат по въпроса…Сигурно не обичат да се хвалят с такива похвали!

6 мнения за “МВР се прави на МнВР”

 1. Такава среща се подготвя с месеци. Казал нещо съветникът на Обамата Джон Бренън, кой знае какво е чул и по-важното разбрал нашият министър и търчи да се хвали като циганин с бел дзадник. Има и друг варинат за тази среща. Обамата май ще привика наший генерал да му тегли ушите и да му набива у канчето, че доста бели стори с Южен поток.

 2. Поредният “кьорфишек” на тиквата и тиквениците около него!

 3. Този пъ Цв.Цв. постъпи като извънземен – от космоса се бухна право в цъфналата ръж. Нямам никакво съмнение, че цялата тупурдия си е лична инициатива на лицето с особения изказ. Ако поканата беше нещо и наполовин вярно, Биг Бос-ът досега да е оревал орталъка, колко го ценят по онези ширини. Зад мъглявината на съобщението прозира още нещо, все едно “лицето” казва “Ако не съм аз да ти издействам поканата, ще видиш Бял дом през крив телескоп”. За нас, обикновените земляни остава да проследим дали Империята ще отвърне на удара. После ще си доядем пуканките и ще напуснем МОЛа.

 4. Е, То (ББ и ЦвЦв) тъпото си е тъпо.

  Тези недуразумения ме подсетиха за един виц – за плюене и ртадост от дъжд, както и да е.

  Лично ми се струва че среща между Обама и ББ до края на годината, или поне в близко бъдеще, ще е съвсем в “рамката” на (новото) начало на външната политика на “новият” президент.

  Та така – изглежда че първото посещение на Обама, след преизбирането, ще е … в Бурма!!!
  (може да се правят някои аналогии какво е Бурма, и накъде се е запътил ББ в “оправяне” на държавата – но за момента ше е грубичко, но кой знае)
  Та Обама в общи линии обясни защо в Бурма отива и прочие и прочие – с две думи, в превод на недипломатичен (абе уличен направо) език – Обама каза че от една страна визитата е “израз на задоволството” че режимът в Бурма напоследък по малко (сравнено с преди) се @сира, а от друга ще е там да “набива канчета”

  Там, до Бурма, има и една сила, Китай, дето крепи (икономически) режимът – и посещението на Обама определено е “съобразено” с реалнистите, особено с военната стратегия на САЩ в региона.

  Ако се върнеме на “недоразуменията”, и аналогиите – ами може да се окаже че среща ще има, ама едва ли дори на “нивото” Бурма, а целите ще са ясни – набиване на канчета и скръвцане със зьби по много “поводи” – потоци, шисти, арабски “епопеи” (Сирия, Бургас), а вероятно и “намек” в насока Quarterly може да има (но не от президента а от “колегите” на ЦвЦв)
  … А да, и до България наблизо има една сила … а и Сирия не е далеч

 5. Не е зле пресцентърът да започне да смята, вместо да счита.

 6. Тиквоний отчаяно се нуждае от балсам за наранената си душа. Огромният му нарцисизъм е наранен жестоко от бруталните и нетактични руснаци.Та той ще остане де факто като национален предател в историята, защото е отстъпил безплатно за дълъг период от време българска територия, лишил е страната от милиарди долари приход (защото след пускането на Ю.П. нашата тръба ще остане празна, а 150млн.$/год, за 15год. са повече от 2млрд.$) Подопечните му медии засега ще мълчат, но постепенно ще се разбере, че цената на газа за РБ е по-висока от тази на Германия, от тази на Полша и т.н. Колкото и да е прост, все пак хитрият Тиквоний, може да си даде сметка за последиците, които ще доведат неговите страх и дупедавство пред Путин. Особено в предизборна година. Затова той се нуждае от компенсации. Една среща с Обамата ще му дойде “екселънт”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.