На лъжата краката са КС

Нали сме приели, че веднъж избран за президент българският президент трябва да бъде наричан президент, независимо, че мандатът му приключил?

Иначе казано, неписаното правило, към което поне досега се придържат публичните говорители, е президентът, след като е избран пряко от народа както никой друг народен трибун, да не бъде „разжалван” с обидното звание „бивш президент”.

Хайде сега си представете как с гласа на президента Петър Стоянов се отхвърля възражение на президента Росен Плевнелиев до Конституционния съд.

Представихте ли си? Добре. Въображението ви работи

В страната на неограничените абсурди, където царят става премиер, а неговият телохранител става нещо като цар, от чието мнение зависи всичко и всички, може да се случи и президентът да бламира президента.

Тогава, щом имате въображение, отговорете си на още един въпрос, който на пръв поглед е абстрактен.

Какво е общото между извисяващия се в центъра на София над всички и всичко Монумент на червената окупационна армия (МОЧА) и издигнатата вчера кандидатура на президента Стоянов са Конституционен съдия, предложен по този начин за понижение спрямо досегашния си статут на държавен глава?

Общото е в символиката на прочита…

Под ботушите на съветския окупатор е изписана благодарност за „освобождението” от името на вероломно завладения от чужда армия без съпротива срещу нея и почти претопения по съветски образец българския народ.

Под кандидатурата на Петър Стоянов се подписа нейният формален вносител Емил Кабиванов, председател на СДС, твърдейки следното на публично място, пред журналисти:

Министър-председателят научава в този час (за Петър Стоянов), в който и вие”.

Общото е лъжата.

Само много заблуден, непросветен, тежко простуден до пълно бълнуване или болен от нещо друго човек може и за миг да си представи, че президентът Стоянов ще бъде изваден пред строя без съгласието на командира на този процес да бъде попитан предварително за „съгласието” му.

Както знаем Бойко Борисов сам държи да съобщи по всякакви поводи, че той „кара влака” във всяко отношение: че взима лично решенията за футбола, волейбола, заплатите на миньорите от конкретен забой, а сега изведнъж се опитват да ни убедят, че тъкмо в тази ситуация е държан в неведение и то след разгласеното вече предварително посещение на същия Кабаиванов при него.

Президентът Стоянов, който пропусна шанса си да покаже несъгласие с лъжата в негово присъствие и по въпрос, свързан с личността му, все още може да се оттегли от тази комбинацията и да спаси част от своята репутация. Но каквото и да се случи, вече е сторено злото: видяхме демонстрация на търпимост към лъжата. Същата, каквато с преклонена главица приемаме за истина, минавайки безропотно покрай въоръжения символ на лъжата за нашето светло съветско минало, предопределяща настоящето ни да е „на светлинни години” от онова, за което иначе завистливо мечтаем с поглед към други народи и страни, където заради подозрение в лъжа задействат процедури по сваляне на президенти от власт.

 

 

38 мнения за “На лъжата краката са КС”

 1. Господин Инджев, за хора с милиционерски манталитет е нормално да спретнат ново театро с цел да замажат провала на предишното театро. Пък и ново писмо могат да напишат на Барозо, санким той трева пасе. На това народът му казва дебелоочие и тепигьозлък. Най-точното е комунистическо дебелоочие и тепигьозлък.

 2. “Президентът” Петър Стоянов може да излезе от срамната ситуация само по един достоен начин – като официално, пред медиите откаже поста с една твърда и разобличителна реч срещу машинациите и техните машинисти.
  Само така ще знам, че не съм гласувал още навремето за Тиква.

 3. Договорката между Борисов и Емил Кабаиванов е толкова ясна,лъжата,че няма договорка е толкова явна!Кабаиванов заявява публично,че до последния момент никой не е знаел кой ще е кандидатът на СДС,дори и Б.Б.Тогава как да си обясним,че рано сутринта на 20 ноември вестник “24часа” излиза със заглавие на първа страница “ПЕТЪР СТОЯНОВ СМЕНЯ ВЕНЕТА МАРКОВСКА”.А и на Петър Стоянов не му прави чест да седи и да се кипри пред камерите,да скромничи с жестове и думи.Беше време,когато го подкрепях с цялата си душа и сърце,но вече не е така.И смятам,че не съм единствена.Ако той приеме предложението,това ще бъде неговото пълно морално падение.

 4. Сотиров, Барозу незнам дали трева пасе, но много добре се вписва в групичката на 3-та: Борисов, Барозу, Кабаиванов. И пак повтарям – тези ми наблюдения са само спрямо проявите на Барозу в българската политика. По други вапроси може да се проявява и като съвсем различен политик, но тогава каква е тази шизофрения, какви са тези двойни стандарти. Не искаме много от него – просто европейско отношение и малко интегритет.

 5. 2013 – П.С. в КС, Б.Б. в МС и СК извън НС?

  – У.Ж.С.!

 6. Нямам никакво съмнение по отношение лъжата на Борисов. За мен с този нов театър Б.Борисов признава, че и Марковска е негов провал. Следователно трябва да има оставки и поемане на вина, но за Бойко и ГЕРБ това е немислимо. И друго – вече не се впечатлявам от проявите на Борисов, които са над закона, от неговото Его, от простотията и наглостта, от опита за диктатура и т.н., защото не той взема решенията, а тези които го ръководят и един от тях е Доган. Смятам, че ДПС участва в сегашната власт скрито чрез ГЕРБ, а това означава, че и Първанов е в тази игра.

 7. До mdam: има един лаф – Насила, хубост не става! Защо от ЕС трябва да ни ръчкат като говеда да вървим в пътя? Нали сме хора, нали Бог ни е дал разум, сами да си определяме живота. Не от ЕС, а ние сме избрали прости и неуки хора да ни ръководят и да определят битието и съдбата ни.

 8. Като видяха зор тези мръсници, веднага се хванаха за “синьо”. А и номинацията на Петър Стоянов много прилича на опит да бъде приспан отново синият електорат, който по-скоро ще се просне да протестира пред Парламента с риск за живота си, но за тази терористична и мафиотска шайка БСП няма да посегне да гласува НИКОГА!

 9. Важно е да има скандали, и общественото мнение да е фокусирано около мнението на Б.Б. и другите псевдо водачи на политически партии, а слугински настроените медии ще им предоставят ефирно време и печатни пространства. През това време тези който са наясно с постановката ще продължават да ограбват и малкото което е останало.

 10. Всичко е добре, но с малка забележка: “…без съгласието на командира…”, по-точно е “тартора”.

 11. На лъжата краката наистина са КъСи. Нали никой не си мисли, че Петър Стоянов ще седи и мисли три дни. Това време му трябва, за да сондира дали настроенията са в негова полза или не. Е, би трябвало да е вече наясно. А мотива с неговите ангажименти, е само повод за евентуален отказ при неблагоприятна ситуация. Надявам се и неговата суетност да има някакви граници, въпреки, че никога не е късно да станеш(пак) за резил.

 12. Не е ли време, ние обикновените хора да затворим фабриката за илюзии в собствените си глави?
  Той ни го обеща от терасата на президентството.
  А ние отдолу му повярвахме, защото думичката СПРЕМ от неговата уста беше много ПО-УДОБНА от думичката СПРЕТЕ, с която би ни вменил отговорността за собствената ни съдба.
  Защото, не е ли единствено и само в нашите ръце силата и волята да променим начина, по който живеем ДНЕС?

 13. За ролята на Кабата в това театро има една много точна дума – ИБРИКЧИЯ.

 14. Не мога да знам, дали П.Стоянов бидейки “Г-н президент” ще приеме да се дисквалифисира в обикновен чиновник /защото членовете на КС са си обикновени чиновници,не са магистрати/. Случаят обаче ни дава добър повод да дискутираме за т.нар.”дясно”. Някак много бързо забравихме опълченските /отчаяни/ усилия на Н.Неински и М.Димитров за отстояване идеята за дясно единение. Между другото, призивите за единство аз лично възприемам като чист евфемизъм: за да не кажем, че ДСБ е единственият автентичен десен субект, хайде да дотурим и кьопавото СДС, така малко, за политическа коректност. Много имам да кажа и за ЕНП, която с лека ръка припозна като свои милиционерите, че даже ги толерира напук на истинската българска десница. Както и да е, когато отидем да гласуваме, изборът си е наш ЛИЧЕН, отговорността си е наша. Г-н Инджев ни даде повод за коментар преди няколко поста, мисля че дойде време да погледнем по-сериозно на темите , предоставени за наш коментар – ако даде Господ и са наше решение, когато му дойде времето.

 15. Другарят Борисов, след като сложи главата ни на дръвника на Южния поток, който ще отмие каквото потече след посичането, току-що с пълна (Путинска) увереност ритна столчето под “Набуко”, който ще увисне със страшна сила…
  Май капо ди тути БГ капи играе вабанк. Явно е много сигурен в капото си. Да видим!
  Чакайте в новините…

 16. Сотиров, не съм съгласен. Насила хубост не става, но депутатите в ЕНП стават. След като се е сдушил с Борисов заради еди си колко бройки сега ще му сърба попарата и ще бъде слаган в един кюп с него. След като не отреагира на лъжите и хвалбите на Борисов по негов адрес(на Барозу), аз го приемам за част от тях. Не гледам на ЕС като външна сила в случая, приемам се като част от нея и негодувам с/у един европейски политик и изявената му липса на ценности. Да, в коментара ми гледната точка може да е външна, но аргументите остават като част на България от ЕС.

 17. MDAM, vie mai barkate ES sas CCCP/PytinRys i Barozy s partiiniq si sekretar.
  ES e dobrovolen sayuz ot syverenni, demokrati4ni darjavi i nikoi ne ni e vinoven, 4e nie samo na kniga sme takiva, nito e dlajen da ni “opravq”.
  I v Blizkiq Iztok ima6e opiti za vnasqne na demokraciq otvan, no vijdate, 4e kogato “matr`qla” za demokratizirane ne se poddava, ne se polu4ava.
  Zatova Сотиров e prav: насила хубост не става.

 18. Хубавото на лъжата и лицемерието е че един ден лъсва (истината) и дискредитира носителите си. В този казус лъсва че:
  1)Това СДС не е ОНОВА СДС, за което гласувахме някога и имахме надежда че ще ни приобщи към нормалния свят.
  2)П.Стоянов не е онзи демократ за който дълго време се представяше и дори много западни политици му повярваха.
  Дано това ни помогне да си направим правилните изводи.

 19. До mdam – Барозо няма общи неща с ЕНП, той бивш маоист. За какви бройки става дума?

 20. Нещо напоследък много често ми идва да кажа “Сега разбирате ли защо Костов напусна това СДС?”. Но пък Кабаиванов е еманация на цялата простотия, кариеризъм, и лични сметки на софийската организация на СДС, които досъсипаха малкото останало уважение към трите букви. Съжалявам за хилядите симпатизанти на трите букви от миналото, каквато и аз бях. Но е време да прогледнат.

 21. Тъжно и срамно е Петър Стоянов, чието име скандирахме по площадите,да влиза в такива недостойни комбинации с Бойко Борисов.За Бога, Петьо, този човек заяви, че само може да мечтае да направи за България това, което е направил Тодор Живков.До него ли е твоето място?
  С недоумение
  Костадинка Терзийска

 22. Блестящ коментар, г-н Инджев! Много се страхувам, че 3-те дни за размиъл на президента Стоянов са твърде малко,за да може не само той, но и “разбитите авари” да разберат за какво става въпрос всъащност!

 23. Известно е, че президентите на БГ, кагато си завършат президенството, получават едни доста СОЛидни суми, месечно/като вид пенсия/, годишно за “офис и секретариат”, и имат постоянна охрана за тях и семейството до “живот”. Тези парици, заедно с онези 15 000 лв.за глава депутат/месец излизат от хорските събирания. Ако Стоянов “падне” в длъжност и стане съдия, облагите от президенството остават или ще се допълнят??

 24. Петър Стоянов е от хората, които винаги са приемали интелектуалното превъзходство на Иван Костов за лична обида.Тази мъка и разяждаща ревност не може да бъде потушена от достижения като заемането на формално най високия пост в държавата.Напротив, това само засилва горните чуства, довежда ги до истерия и пълно замъгляване на мисловната дейност, стигайки до там, да каже – “нищо, че няма да има СДС, по важното е, че няма да го има и Костов”. И сега го движи същия мотив – съгласен е да бъде “декласиран”, “дисквалифициран”, съблазнен от мисълта, че с евентуалното си влияние в КС, ще може да пречи на коалиционната политика на ДСБ, да бламира политически ходове на Иван Костов, дори цената за това да бъде ликвидацията на СДС!

 25. Приказките от “А бе Петре, какво правиш” до “Предател” каквито се леят обилно последните дни, само ще разсеят и малкото съмнения на Петър Стоянов да приеме предложението да стане член на КС. Не знам каква е тази дебилна активност.
  Сериозно ли някой си мисли, че без съгласието на Стоянов, Кабаиванов ще му обяви кандидатурата.
  Някой по-горе написа, че членовете на КС били чиновници, а не магистрати. Има ли нужда да припомням кои бяха членове на КС и какъв респект внушаваха. И както написах вчера: плачовете са напълно излишни. Кандармите също.

 26. Някои колеги тълкуват доста песимистично и негативно евентуалният избор на П.Стоянов.Но според мен ситуацията е оптимистична.Без съмнение,това би дало шанс на СДС да се стабилизира и получи един по-приличен резултат на изборите.Вероятно догодина ще участва и в Правителството,въпреки,че вероятно ГЕРБ ще има самостоятелно мнозинство.Не вярвам някой да се подвежда от “прогнозите” на кънчовците.Както и/поне от тук присъстващите/да желаят Доган ПАК да разпределя порциите.

 27. И още една догадка за предварителното обмисляне на предложението на Петър Стоянов за КС:
  напускането на Емил Стоянов от Европейския Парламент дойде изненадващо няколко дни преди номинацията на Петър Стоянов, както някога оттеглянето на Петър Стоянов от българския парламент дойде малко преди кандидатурата на Емил за евродепутат от квотата на ГЕРБ…

 28. Нали не мислите, че президента Стоянов не е знаел за неговата номинация за КС. Така, че дори да откаже факта, че е пориел според мен е падениеНе е нужно да се самозаблуждавате, че в Стоянов е останало някакво чувство на приличие. Той отдавна от другата страна на барикадата

 29. Аз предлагам Петър Стоянов да се кандидатира за патриарх. Вярно, не е монах, но кой от действащите митрополити е монах по призвание? Пет години президентски стаж спокойно могат да се приравнят на пет години митрополитски. За четири месеца Кирил и адаша Николай така ще си оскубят взаимно брадите и ако ПС не се бръсне направо ще ги отвее. Умее да печели избори. Е, умее и да губи, но втори мандат, а тук няма такъв. Тогава д-р Кабанезнамсикой ще му стане викарий, а за всички лемури от столичното СДС ще се намерят доживотни службици из Софийска епархия. Ще отлъчи и анатемоса Иван Костов, а Бойко Борисов ще му целува ръка по Коледа и Великден.

 30. Е, на Пепи не му е сефте.

  По подобен начин през 2001 се опита да се поклони едновременно във всички географски посоки.

  Сладур!

 31. Към БИВШ СЕДЕСАР:
  Според мен допускате сериозна грешка. Всеки алианс /”доброволно сдружение”, партия и пр/ се крепи /запазва своята цялост и единодействие/ на базата на общоприета доктрина, устав, канон, съвокупност от ненарушими принципи. Ако такива отсъстват формированието е нестабилно и бързо се разпада, по силата на неразрешими обективни вътрешни противоречия. Съвсем естествено и произтичащо от горните съждения, всеки член на формированието е НЕОТМЕНИМО ДЛЪЖЕН да спазва всички изисквания и забрани, предвидени в приетите принципи, доктрина, устав, канон.
  Естествено, за да е ефективно съществуването на така създаденото формирование, всяко неизпълнение /нарушение/ следва безкомпромисно да се санкционира по предвиден отнапред начин, а в случаите на рецидиви, след натрупването на критична мяра от неизпълнения /нарушения/, нелоялното звено да се изключва /отстранява/ от състава на формированието.
  Във всички останали случаи доволно бързо формированието губи своята ефективност, а малко след това настъпва хаос и разпад.
  Всичко това важи с пълна сила и за ЕС и за НАТО. То е съвсем простичко – като държиш зад крепостните си стени троянски кон, неизбежно ще нахлуят варварите, ще опожарят, разрушат и опустошат крепостта ти.
  От тази гледна точка недоумението на MDAM по отношение необяснимата пасивност на ЕС и НАТО и толерантността им към безобразията във вътрешната и външната ни политика и продажното ни русоблудство смятам за напълно основателни.

 32. Дали някой от хората с манталитет на “разбити авари” ще разбере нещо от болката на Тerziyska и Безпартийна за погазените им надежди и уважение, към трите букви и кауза? Съмнявам се. За тях трите букви са се превърнали в стока за бартер на политическия пазар. Дали ПС и посочилите го ”без негово знание“ ще разберат основанието за тежките и справедлива истини казани от Боев и Мърцов? Също се съмнявам. Аварите едва ли ще се трогнат от друго освен от възнаграждението, което ще получат в замяна на поднесеното на тепсия (по точно в гювеч) немощно тяло на СДС. А вожда на аварите? Той едва ли ще може да надскочи собственото си самолюбие, което си въобразява , или му внушават, че е достойнство.
  Недостойно е г-да! Да бяхте станали придворни поне в царски двор, а сега няма да сте и придворни, а прислужващи. И дано млъкнете да вините други защо сте загубили след огромната поддръжка, която имахте някога. Изгубили сте, защото не сте били в СДС за да се борите, а защото е било печелившият отбор. И сега пак търсите такъв.
  Недостойно е да имаш сатут на експрезидент и да го замениш за позиция, на висш държавен чиновник . Защо? За да си “в играта”? За да услужиш някому? За да попречиш някому? Или може би помагате на брат си? …. Нищо от това не може да бъде в полза на достойнството и да ви спечели уважение г-н експрезидент.
  Между достойнството и ползата, аварите избраха ползата. Мижитурска и малка ама ползичка. Грешка! Загубиха и последните остатъци от уважение, което имаха, а ползата и възнаграждението им ще се стопят до и след изборите….

 33. Още един опит …
  Да наистина ОТНОВО СБЪРКАХ, г-н Инджев е писал повече статии в интервала 1-15 за ЮП, отколкото след, незнам защо съм останал с грешно мнение. Но аз май честичко си бъркам.
  Сотиров, прав сте Барозу не е бил председател на ЕНП. Но, …
  Барозу е издигнат от ЕНП за председател на ЕК, както е и бил неин заместник председател. Незнам дали реален такъв, или просто понеже е издигнат от ЕНП за ЕК е и бил назначен за зам-председател. В wikipedia пише ex-officio vice president of EPP.

 34. Spored men osnovniqt problem na ES e, 4e pravilata mu se uveli4avaha obratno proporcionalno na jelanieto na stranite-4lenki da gi spazvat, za6toto ot4asti protivore4at na nacionalnite im interesi.
  6te bade golqmo predizvikatelstvo za ES da privede v balans tezi ne6ta, no mislq, 4e 6te uspee.
  Na Zapad nikoi ne iska razpadaneto na ES.

  Na6iqt balgarski problem e, 4e tragnahme v pravilnata posoka (na ikonomi4eski prosperitet, demokratizaciq i zakonnost) po vreme na upravlenieto na ODS, zatova ES ni pripozna za svoi 4len. No sled upravlenieto na ODS napravihme obraten zavoi kam CCCP i tova si e ve4e na6 problem.

  Osobeno dnes, kogato ES ima mnogo po-golemi problemi ot troqnskoto poni v zadniq si dvor, nqma kakvo da o4akvame pak ot Bryuksel da ni opravqt.
  To i da go napravqt, v BG 6te zapo4nat pak voplite, 4e ni se me6ali vav vatre6nite raboti…

 35. @ BIV6 SEDESAR:
  Според мен обърквате причини и последици.
  1. В една общност не може без правила и в ЕС последните са по-скоро недостатъчни отколкото много.
  2. Понякога в една организация правилата влизат в противоречие с интересите на съставляващи от организацията, но ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ВЪРХОВЕНСТВОТО Е В ПОЛЗА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩНОСТТА, А НЕ НА СЪСТАВЛЯВАЩИТЕ!
  3. Основният проблем на ЕС е, ЧЕ ПРАВИЛАТА ЗАЩИТАВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩНОСТТА НЕ СЕ СПАЗВАТ! Имайки пожелателен характер, правилата на ЕС остават в сферата на добрите намерения.Всяко управление се състои от следните три задължителни фази: създаване на правила, контрол върху спазването им и санкциониране на нарушенията.
  Днес в ЕС и НАТО по ред причини втората фаза е слабо застъпена, а третата почти отсъства.
  4. Гореописаният проблем е основна причина за кризата на Европа както в политически, ТАКА И В ИКОНОМИЧЕСКИ план.
  5. Според мен допускате /може-би от сантименталност – признавам и на мен не ми е чужда/ политическа наивност. Управлението на ОДС беше бледа флуктуация на фона на целия контролиран от комунягите и ДС преход! Ако това е успяло да заблуди западноевропейските политици – язък им за претенциите да управляват Европа.
  6. Проблемите на ЕС и НАТО, както вече подчертах, са резултат от липсата на строга законност и ред в една Европа, раздирана от противоречивото поведение на друсаните от социализъм Франция, Испания, Гърция, Румъния ,дясната, пазарно-ориентирана политика на ядрото, обособено около Германия, вътрешната нестабилност на Италия, Българското русоблудство и проислямистките тежнения на Турция /НАТО/!
  7. Накрая – няма такива неща като “понита”, “задни дворове”, “големи и малки проблеми”, “ЕС на две скорости” и прочие!
  8. Изобщо не става дума за това “Брюксел да ни оправя” – НАПРОТИВ! Става дума за строги дисциплинарни мерки по отношение на всяка страна-членка, нарушаваща правилата, а при рецидиви – предупреждение и В Ъ Н! Това не е намеса “във вътрешните работи”. Защото настоящото поведение на управляващите органи в ЕС наподобява повече флирт по време на кадрил.

 36. Появи се информация,че в Русия ще демонтират паметниците на съветския диктатор Ленин .По цялата страна…..Ако е възможно,нека Г-н Инджев провери дали това е вярно,или само слух.

 37. Президент Стоянов трябва да отговори на един въпрос :Защо разреши да бъде открит паметника на правешкия пъпеш под съпровода на Гвардейската рота?Е те тука са си съмишленици с банкянския тайгър-и двамата са фенове на Тато….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.