На завет от заветите на Левски

Не „откривам Америка” с репликата, че днешното тържествено отбелязване на руския светец Александър Невски от БПЦ няма нищо общо с древните традиции на българското православие, покръстило всъщност Русия. Но има много общо с една друга традиция, която е многозначителна в условията на днешната криза във върхушката на БПЦ и може като нищо да остане незабелязана.

След като България реагира на руските бомбардировки срещу Варна с гняв, само 5 дни по-късно, на 19 октомври 1915 г., правителството пристъпва към процедура за преименуване на софийската катедрала. Предложението е вместо да бъде наречена на руския светец Александър Невски тя да се прекръсти на „Св. Св. Равноапостолни Кирил и Методий”. Така и става след указ на Фердинанд от 21 март 1916 г.

Българското название обаче просъществува само 4 години. И тук е аналогията с днешното време, на която искам да обърна внимание.

Руският светец Александър Невски е реабилитиран като патрон на най-големия български храм по инициатива и под натиска на висшия клир на БПЦ в ситуация, когато Русия вече не съществува, погълната е от пламъците на болшевизма. Раболепието на българските дядовци пред руското началство е нелепо в онази обстановка, когато вече няма руски батюшка на трона, на когото да се подмазват. Но въпреки това го правят и успяват в това начинание с благосклонното съучастие на правителството на Александър Стамболийски ( който е направо популисткия прототип на нашия днешен премиер).

В България, управлявана сега от граждани с претенцията да ни развиват по европейски начин, наблюдаваме познатото прехласване по руската символика, свързана с руското вечно противопоставяне на Запада. Александър Невски е руски пълководец, воювал срещу шведи и германци, но за неговото заиграване с татарите от Златната орда поклонниците му свенливо мълчат.

И се получава така: днес европейска България безропотно приема  руската историческа трактовка и традиция, която е наложила на България и българите да имат като свой светец руския заговорник със Златната орда, който обаче е громил съвсем правилно западните врагове. Доста шизофренична символика по отношение на освобождението на българите от турските орди, нали…
И на всичко това на висок глас отново припява БПЦ под одобрителния поглед на новия Стамболийски. Това е един дебеловрат кръговрат.

„Съвпадението” съвпада и с поредните дни на културата по двустранното трасе- този път домакин е Москва ( след като през 2008 г. имаше цяла година на Русия в България, последвана от обратен жест година по-късно)

Междувременно в Русия, където знаят как да заиграват със Златната орда и златните ордени, почти канонизираха като светец на дружбата културния ни министър Вежди Рашидов, обявявайки го за академик. Той така се поласка и си повярва, че тази сутрин си приписа в телевизионно интервю (още едно) чудодейно първопроходство в историята на българската култура. Похвали се , че има заслуга за първи път български певци да пеят в Болшой театър, макар миналата година например сред звездите, поканени да осветят ремонтирания Болшой, да блестеше Александрина Пендачанска ( явно е станало без да го питат). Но откъде да знае това човечецът, който обеща да заведе на сцената на Болшой (отдавна покойната) Гена Димитрова и след гафа ни поясни, че не сме го разбрали- искал да каже, че ще пее на запис…

Апропо, за БПЦ дякон Левски не само не е светец, а е направо враг , защото захвърлил расото заради някаква си национална революция ( несанкционирана от Батюшката). Пък и що за завет ни е оставил : “който ни освободи, той ще ни зароби”! Тази сбъдната прогноза е направо светотатство не само за БПЦ, но и за с(ъ)ветските ни власти в миналото, както и за техните адепти днес.

Но да спрем дотук, за да не смущаваме празнуващите.

Алилуя!

25 мнения за “На завет от заветите на Левски”

 1. Според моите разбирания на прост вярващ, непосветен във високомислените църковни дела, нито Васил Левски, нито Александър Невский може да са светци, защото нито революционер, нито военен имат право да се назоват такива, а само хора, проповядващи мир и любов, могат.

  Но какво разбирам аз.

 2. Господин Инджев, според мен, госпожа Пендачанска не се брои, първо защото е костовачка, второ, не пуши пури и трето, много е талантлива и няма навика да се умилква около министри на културата.

 3. Съветския съюз продължава да съществува в главите на премного българи. Невероятно е колко много хора вярват искрено, че откъм Русия струят само лъчи доброта и положителни мисли за България! Още по-невероятно е, че сред русофилите има доста голям процент млади и (уж) интелигентни хора… На фона на всичко това, името на една катедрала е нищо работа. В хората е проблема! Ако имаше (достатъчен брой) истински патриоти в България, недоразумения като Аксаков, Невски, МОЧА и тям подобни отдавна трябваше да са забравени.

 4. И все пак, господин Инджев.
  Много, много велики и полезни нам люде са излезли именно от недрата на тая същата Църква. Която мнозина днес тъй ” храбро” хулят. Понякой път се питам колко от тия, кресливите, някога, с нещо са се потрудили за другиго. Помогнали са. С една троха хляб, с една добра дума. С една премълчана лоша дума. Ей така, чудя си се.
  Църквата не е само и не е просто талибанина Николай, дето ходи с охрана и в олтара даже. Аз съм Църквата. Вие сте Църквата, господин Инджев. Всеки човек. Защото без мен, без Вас, без всекиго- няма Църква. Пък ако ще и да има митрополити. Много лицемерие, много наглост, много двоен, че и троен стандарт има в отношението ни към нашата Църква. Возил се бил някой си в линкълн. ` Ми хубаво! И куп пачаври и силиконови певачици, мутри и прочее боклук се вози, ама тях ги търпим. Никого не защитавам- само давам пример за стандартите, с които мерим. Ето, аз и мои приятели преди години поправихме една църквица нейде си. Тоя, в чиято епархия е църквата, не рачи да ни разреши ДАРЕНИЕТО И РЕМОНТА- щото не поискахме това разрешение с колкото трябва…Да,

 5. Преди броени дни се случи странна случка с мощите на Александър Невски, но за сметка на това тя е в пълен унисон с руската традиция и душевност и разглеждана от този ъгъл в нея няма нищо странно.

  http://www.gazeta.ru/social/news/2012/11/19/n_2623593.shtml

  Нещо друго което няма връзка с темата но засяга болезнено чуждопоклонниците в България наричащи себе си русофили.

  http://www.facebook.com/pshelkov/posts/386900038056056

 6. аз не мога да докажа думите си- нищо,че ги чуха още трима души освен мен. А каквото не е записано,то не е станало- нали така?
  Да, ама аз съм проклето създание- всички храмове са собственост на Църквата. Тоест- разрешение за работа мога да получа от всеки член на Синода, не само от митрополита на въпросната епархия, където е храма. Зарязах го онзи да си подрежда ролексите и отидохме в Св. Синод. Дядо Кирил и дядо Неофит ни приеха, изслушаха и за един час получихме всички нужни документи. После осветиха реставрираната църква. От тогава вагони работа съм свършила и с двамата. Подчертавам- говоря за лични впечатления. Нищо повече. Който каквато кола ще да кара. Крайно време е да спрем с тия клюки на дребно. Да вземе някой да иде да снима автопарка на Николай, да се свети ролекса му! Че ми писна с тоя линкълн вече! България е място, в което добрите дела остават скрити- защото не правят рейтинг. Знам това, защото съм работила и като доброволец и съм участвала в приятелски кооперативи за добри дела. Как пък един журналист не ” сбърка” да се поинтересува от някое добро дело. Не за да ни похвали! А просто, за да информира, че има и такива неща. ` Щото петима млади люде и колцина читави свещеници просто не сме новина. Е за това. Ние си знаем. Нищо. Важното е добрите дела да се множат. И да са видни за тия, които се нуждаят от тях. И за Бог.
  А инак- аз обичам светиите воини, господин Инджев. Задайте си въпроса защо толкова от най- обичаните, най- почитаните светии на православието са всъщност воини. Аз за себе си имам отговор.
  Ал. Невски ми е чужд и далечен- именно заради тия игри с Ордата. Все ми се струва, че е канонизиран по политически, а не по други причини.
  Апостола, той отдавна е канонизиран. В сърцата ни. Безписмената ми прабаба държеше негова снимка на иконостаса. До Светата Богородица. И казваше, че това бил ” Свети Дяконът”. Още си е на иконостаса, все си е там. Просто иконостасът вече е в моя дом.
  А пък тоя, на културата, дали може да не го споменаваме толкова често!? Лошо ми става.
  Преди неприлично талантливата Пендачанска в Большой са пели Борис Христов, Никола Гюзелев, Гяуров, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов…Ама това този с пурата явно го е пропуснал в мъглата от аурата на собственото си ” величие”…
  А това за преименуването на патриаршеския храм не го знаех. Благодаря.

 7. Следя всяка публикация на г-н Инджев, но не всякога коментирам. Предпочитам да чета какво са написали по-умните от мен.Тук, обаче, ми се иска да припомня как най-добре го беше казал покойния Радой Ралин, цитирам по памет:”Не се страхувам от министъра на културата, а от културата на министъра.” Дали пък не е имал в предвид и днешния министър?!…

 8. Аиде сега пък и вие! Аз си го разбирам Веждито, главен (или заслужил) мултак на републиката, да ме прощава са невежественото ми колебание при титулуването. Вие като ударите пет, шест ракии, слуша ли ви се А. Пендачанска, или ви се слуша Мара Отварачката, а? И сигурно по кръчмите се говори само за опера и тям подобни изкуства, та ще знае за смъртта на Гена Димитрова. Ще кажете, ами вестници, нещо…, …когИ да ги чете? – вечер на пияна глава, или сутрин росен, росен, когИ мисли за шкембе чорба? Ама всеки ден ли…? Е, па всеки ден…

 9. Много интересно е и друго:
  как така БПЦ не канонизира Апостола на Свободата Васил Левски за светец, с мотивите, че е убил дете, а Невски, громил шведи и германци, е пръв руски светец, натрапен и у нас…

 10. Присъствам по възможност на всички протести пред МОЧА,но тези дни ми стана обидно и срамно…Там се събираме стотина-двеста, а тези дни видях огромно множество..в цялата страна… да протестира против забраната за пушене!?Какво бъркаме,очевидно нещо бъркаме!Да оставим настрани това,колко мозъчни клетки трябва да има същество с разум,та да разбере,че вреди на здравето си,че си съкращава и без това обидно краткия живот,че вреди на околните и замърсява природата/независимо колко “голям” артист и професор да е/.Велики цивилизации като Египет,Елада,Рим и Византия са съществували без да познават пушенето и тютюна.Донесено е от колумбовите моряци,заедно със сифилиса и трипера.Пък и да си кажа,познавам много българи и българки непушачи,но не съм виждал циганин и циганка над седем години, да не пушат.Та,един такъв порок изкара маса народ на улицата!Виси въпросът-това кауза ли е и колко обществено значима е?Задавам си и друг въпрос-защо протестите пред МОЧА не се оглавят от автентичната десница,та какво срамно има да се обявиш срещу един символ на ултралевичарския терор и лъжа?Питам се още,щом има движение на откровени национални предатели “Русофили”,защо не излезем на улицата да протестираме или да основем движение”Русофоби”,при всички случаи,ще бъде по-патриотично начинание.Ако човек не се вторачва в собствената си история,има много примери в световната и в европейската,когато национална независимост е придобита следствие военна намеса на чужда държава,но само в нашата историография се използва унизителното”ОСВОБОЖДЕНИЕ”.И,може да греша,но си отговарям,че не стоим зад принципи и кауза,зад определен и формулиран морал.Дори Марксизмът си има своите морални принципи.Развитите демокрации стоят зад християнския морал/но не зад източно-православния/,и зад протестантската трудова етика.Дори непосредствените ни цели/каузи/са объркани.Ако вместо да висим пред МОЧА застанем пред СУ с искания за сваляне на нищожествата в ръководството му и това на Историческия факултет,и за спиране изопачаването на историческите факти,то при следващи акции пред МОЧА ще дойдат и студентите от този факултет.Не само премиерът ни,но и масата българи не знаят кой на кого е обявил война през септември 1944г.Е,как и колко да дойдат пред МОЧА?Журналистическите прозрения в блоговете и многознайните коментари по повод едно или друго действие на рушителите на съвременна България,както виждаме,дори не ги смущават-следват нови и нови, още по-нагли.Уж се борим за истината,но май го правим на парче.

 11. Нека преди да говорим за Васил Левски да се запознаем с основните му идеи, тези с които е зарибил цялата младеж в България! Нека след като се запознаем го обявим за най0великият политически пълководец и нека да започнем изпълнението на заръките му?! НАРОДОВЛАСТИЕ КАЗА ТОЙ!!!
  “С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв (са) откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кесаджии и еничари и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и прaвата свобода, а турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.” Васил Левски

  “Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система “ демократска република” и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна система, то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.” Васил Левски

 12. БПЦ е руска агентура и предател на българският народ.
  Храма А.Невски е подигравка с българщината.Срам на всеки българин
  който прекрачи прага и!

 13. След статията и след “Гласа на Левски”, няма как да не си зададеш “маса” въпроси, Кой, Как„ Кога, Защо поруга неговите завети. Защо всички негови псевдопоследователи измениха на завета му за “чиста и свята република” и ни натресоха все чужди царе! И ако отидете в Wiki и прочетете Кой, Как, Кога и Защо построи Храма, ще ви стане и ясно Кой, Как, Кога и Защо ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ…. Това не е един човек, а група от хора, банда с много чужди пари, които след предателството създадоха “необходимите и достатъчни” условия да има война, от която ТЕ направиха ОЩЕ много, много пари, с които пари и изковаха своето благополучие та и до днес. А Героите, истинските Герои останаха Ни мили, Ни драги. …
  Кой, Как и Защо оставиха роднините на Левски да съществуват в кайно мизерни условия след “освобождението”, крайната точка по плана ИМ да ГО ликвидират.

  Истинският Български Божи Храм все още не е построен.
  А трябва да бъде! И ще бъде построен, НО тогава и само тогава, когато излезат на яве истинските предатели на Левски!

  Историята НИ, трябва да започне от момента на неговото предателство.

 14. До МАРИЯ П:
  Като че ли не сте чак толкова вярваща християнка, щом си позволявате да твърдите “Аз съм Църквата…Вие сте църквата. Всеки човек.” Да не би да се позовавате на някакво ново Свето писание?!
  Я, вместо да нравопоучавате, вземете и внимателно прочетете глави 17 и 18 от Откровение, като обърнете особено внимание на 18:4,5,6 и 7. За кого мислите се отнася текста на тези стихове? За коя “Блудница” става дума?!
  Не ставайте смешна – юдейската Църква /главни свещеници, книжници и фарисеи/ предават на смърт Спасителя!
  И обърнете внимание – ние /тези, които вините/ никого не съдим, има кой на съди. Просто поставяме висшите духовници на нашата църква редом до “куп пачаври и силиконови певачици, мутри и прочие боклук”, където всъщност им е мястото! И КАТЕГОРИЧНО отказваме същите синодални скотове да бъдат посредници в общението ни с Бога!
  Апропо, Исус само е проповядвал в храмовете /вероятно поради факта, че там по традиция са се събирали множествата дирещи своя Отец. Не се е молел в храмовете – молел се е на открито, на полето, на планината, на брега на езерото, в градината, далеч от “посредници”!
  Прочее, четете Библията.

 15. Поздравления,господин Павел Тинков! Не съм веща по библейските въпроси,но не искам посредник между мен и Бог.Бог е в мен и аз отправям молитвите си направо към Него.Преди влизах понякога в църква,да запаля свещичка,но вече и това не правя,защото съм отвратена от нейните служители.Разбира се,има изключения.

 16. Господин Тинков,
  позволявате си публично да квалифицирате съм или не съм ” достатъчно” вярваща. Съдите ме. А има кой да съди- както сам казвате.
  Да чета или не Библията не Вие ще ми кажете! ОПРЕДЕЛЕНО не Вие!
  Нравопоучителстването или размахването на пръст е Ваше дело. Ако да бяхте внимавал в Библията щяхте да помните ето това: ” Където сте двама или трима, събрани в Моето име- там съм и Аз заедно с вас”. Така казва Иисус. Не Исус, а Иисус.Това имах предвид, казвайки, че всеки от нас, всички ние сме Църквата- защото сме събрани в Неговото име.
  Както и да е, Вие сте непогрешим. Забравих. Такъв е коментарът Ви- пропит с дълбоката убеденост за собственото Ви съвършенство.
  Още веднъж, в случай, че не сте ме разбрал- публично да ме квалифицирате като ” достатъчно” или не вярваша и да ми размахвате пръст е доста нахално! И невъзпитано. Така че бъдете така добър да не си позволявате това. Поне по мой адрес!
  А висшите духовници са като всички други хора- и те ще бъдат съдени. Като мен, като Вас, като всекиго. И те също отговарят за деянията си и за бездействията си пред Бог и пред съвестта си. Също като мен и като Вас.

 17. @ МАРИЯ П.
  Още при първите Ви коментари имах намерение да опонирам на представите Ви за моралния облик на Висшия клир, които представяте като хора със мироглед и представи като всички останали (с пороци, слабости и прегрешения приравнени дори и с престъпници или хора без морални задръжки). И същите тези хора имат право да ръководят и определят съдбата на църквата и на миряните (вярващите християни). Възниква въпроса: кой им е дал това право? И след като са се отдали в служба на бога, не трябва ли да вършат само богоугодни дела (т.е. да спазват каноните на Библията и десетте Божи заповеди). А Вие смятате, че те могат да бъдат със същите пороци, като мафиотите, мутрите, проститутките, престъпниците и т.н. и че съдник може да им бъде само Бог.

 18. P.S.
  Коментара ми е предизвикан, от упоритото Ви желание да наложите своето погрешно мнение за състоянието и приоблемите на БПЦ и Висшия Клир.

 19. До Мария П.
  Права сте, особенно в това, че ДОБРИНИТЕ у нас никой никога не афишира. Но най-лошото е, че в стремежа си да критикуваме, издигаме най-големите предатели в култ, и някои им се кланят до смърт.

  Не че “оправдавам” нечии ролекси или линкълни, но църковните хора в повечето държави са все МНОГО богати, имат ролекси, линкълни, кадилаци, данъци не плащат и събират по /определен/% от дохода на “миряните” задължително.
  За църквата в БГ не знам от къде идват парите за заплатите на пасторите или поповете. Ако някой знае, нека напише.
  Но вярата и църквата са две коренно различни неща.
  А онези които СИ мислят, че са прочели Книгата “правилно”, нека СИ я тълкуват както СИ искат, но без да СИ налагат “тълкуванието” на прочита СИ.

  И още нещо, което е голям проблем в БГ, повечето от онези, които си мислят че “мислят демократично”, винаги свързват богатството с “лошотията”, а не с труда. А трудът е труден за осмисляне и особено за оценяване.

 20. Още един, който е дълбоко убеден, че неговото мнение е самата правилност и непогрещимост. А всяко чуждо мнение е ” погрешно”. Ама разбира се. Ето в такива моменти се сещам защо напуснах България. И бързичко ми минава всякаква носталгия. Остатъците от нея- отдавна я излекуваха милите родни картинки.
  Инженер Симеонов,
  висшият клир е огледало на тия, които предвожда. Да, мисля, че повечето от тия хора са нагли, арогантни, самовлюбени търгаши, нямащи нищо общо с Бог.От някои имам лични впечатления- които вече споделих. Но това което аз лично мисля все още не ми дава право да определям от позицията на последна инстанция какъв е този или онзи. Дори да мисля, че е арогантен наглец и масов убиец. Примерно.
  Нещо, което и Вие, и господин Тинков си позволявате в блога на господин Инджев. Лични квалификации с претенция за непогрешимост. Без да ме познавате. Но, разбира се, смело и ” авторитетно” си позволявате да ме съдите. Доколко това е уместно и възпитано, вече просто отказвам да коментирам.
  И още нещо за висшия клир. Един монах от Рилската света обител, Бог да го прости, някога ми каза: ” тия, които управляват Божиите дела на земята, рядко служат Богу. И по- често на себе си и на суетата си.” Ние решаваме как и дали приемаме това. Както и всичко друго в живота си. Пак ще кажа- отговорност за думите и делата си всеки носи.
  А за клира въобще- без значение дали е висш. България е пълна с прекрасни свещеници, за които никой нищо не знае. За ежедневната им битка за едно парче повече добро. В този живот. Тук и сега. Не просто никой не знае за тях- никой не се интересува от истинското служение на тия хора. Защото те не са новина. Не са скандал. Не носят ” рейтинг”. Нищо. Тия, които се нуждаят от тях и тия, които им помагаме според силите си- знаем.
  Просто не мога да разбера защо едно мнение става повод за…Както и да е. Явно трябва просто да чета този блог, без да коментирам. Може би.

 21. Към МАРИЯ П:
  Отново демагогствате в усилията си да замажете смъртните грехове на продалите се на Сатана висши православни попове! Как зад всичко личи червената политическа окраска! Само че хватката „партийните водачи може и да са грешни, но това не вини Партията – Тя остава непогрешима” в случая е неприложима!
  Това, че се съмнявам в искреността на вярата Ви, произтича от фриволните интерпретации и очевидното непознаване на материята. Само че по този начин не Ви съдя. Защото едно е да „квалифицираш, а съвсем друго – да осъдиш. Присъдата вменява вина – аз не Ви виня. Просто демаскирам позицията Ви.
  Притежавам четири различни издания на Библията от 1936 година насам. Само в едно от тях името на Спасителя е изписано като Иисус. Вероятно въпрос на превод – надявам се да знаете през колко езика достига до нас българският текст на Светото писание. Забележката Ви е формална и несъществена, и очевиден опит за заяждане. Все едно е дали ще го наречем Ешуа, Йезус, Иисус или Исус – става дума за Него, за Христос Спасителя.
  Правилно цитирате: Където сме двама или трима …” Но, обърнете внимание, не в/с/ Църквата, не с „висшите духовници”! Следващото обаче: „всички ние сме Църквата” е вече Ваше „свободно съчинение”. Защото Църквата е институция!
  Не споделям и твърдението Ви, че „висшите духовници са като всички други хора … като мен, като Вас, като всекиго.” Защото духовниците са помазани /призвани/ да бъдат еманация, да бъдат апостоли /учители/, да бъдат пример за подражание, да бъдат пастири на стадото, да бъдат едно стъпало по-високо в общението ни с Бога! На кое от тези изисквания отговарят свещениците от Синода?!
  Накрая – прави впечатление, че в гневната си реакция старателно избягвате да коментирате посочените от мен стихове от Откровение. Защо?

  ПС. И моля Ви, не се опитвайте да ми приписвате свои думи и претенции, които не съм предявявал. Никъде в обръщението си към Вас не съм си позволил позата на непогрешимост. Много са греховете ми, и знаете ли, най-страшният от тях е, че се съмнявам!

 22. До МАРИЯ П:
  Ама Вие вече наистина се оляхте!”Тия, които управляват Божиите дела на земята, рядко служат Богу.” Тъпо и богохулно!
  Първо – няма несъвършен, който да е призван или получил правото да “управлява Божиите дела на земята”. Дори съвършенният Христос не е имал подобни претенции!!! Второ – днес земята е предадена във властта на Сатаната и така ще бъде до второто пришествие, когато “дойде царството Му и бъде волята Му”. И трето – да не служиш Богу и да имаш претенциите да предвождаш вярващите в Него си е най-краткото определение за слуга на Сатана.
  Всеки, несъгласен с Вашето мнение незабавно обвинявате в претенции за абсолютна правилност и непогрешимост.В същото време от изявленията Ви непрестанно лъха на неоценена компетентност и превъзходство.
  България била пълна с “прекрасни свещеници, за които никой нищо не знае”, освен Вие, които “скромно” им помагате според силите си! Ами ето – ако твърдението Ви отговаря на истината, тъкмо тези свети монаси искаме ние миряните да оглавят Клира ни, а не “пачаври, мутри и всякакъв боклук” /както е понастоящем/!
  “висшият клир е огледало на тия, които предвожда”!??????
  Ами Вие току-що ОСЪДИХТЕ всички вярващи! Заклеймихте всинца ни, КВАЛИФИЦИРАЙКИ НИ като пачаври, мутри и всякакъв боклук”!
  Апропо, похватът да обвиняваш опонента си в собствените си грехове е старо оръжие, ползвано от фарисеи, йезуити, фашисти, комунисти и пр. безбожници.
  Знаете ли, оставете ни нас “милите родни картинки” да се борим за вярата си и за щастието, което заслужаваме, както знаем. Не се опитвайте да менторствате “от разстояние”.
  А Библията все пак трябва да се чете. И да се изучава даже! Особено от дълбоко вярващите, с претенции “да правят ученици”! За Ваше успокоение това не съм го казал аз.

 23. Блогът на господин Инджев НЕ Е място за лични нападки! Както не веднъж съм напомняла. Опитах се да защитя мнение и собствената си личност. От откровените глупости и ЛИЧНИ обиди на хора, които с нищо не съм обидила. Освен с мнение, различно от защитаваното от тях. Забравих, че България е място, където диалогът не е възможен. Не и нормалния, възпитан диалог. Все забравям! Че България е място, където свободата на говорене съществува като слободия на словоблудие и обиждане на ” противната страна”.
  Господин Тинков, не коментирам цитираните от Вас стихове, защото е безмислено да се говори със субект, чуващ само собствения си глас. И ОБИЖДАЩ както му падне. Последните Ви коментари също ме обиждат и засягат. Безмислено е дори да се опитам да се защитя. Няма смисъл.Говорите откровени глупости, но това е Ваше право.

  Господин Инджев, извинявайте.
  За жалките ми опити да се защитя- просто всеки човек се пази от тъпа агресия. Както и да е.
  Вашият блог е единственото българско нещо, което чета редовно. Четях. Може би ще продължа да го правя. Въпреки троловете и талибаните във форума. Все пак, не всичките Ви читатели са убедени в съвършенството си раздаващи присъди създания. Има и доста интересни мнения. Но за да не изпадам в глупави ситациии- просто няма да коментирам материалите Ви. Колкото и да ги харесвам. Сигурна съм, че ще продължа да виждам случващото се в България през аналитичен и точен поглед. За което още веднъж благодаря.

 24. Винаги съм смятал, че Левски – това е българския Христос. живял 37 години (Исус живее 33). не е открита и досега любовница на левски. Отдаден на каузата. Три години – обиколки из страната. Опити да внесе нов морал (“Българи и туриц ще живеят заедно в мир.” “Брате панайоте, ти з войводството ли си? Трябва да даваш пример!” “нека се освободи отечството пък да ме наредят патките да паса”. “АКое за цар – ние и сега имаме султан. нам трябва чиста и свята република”) Накрая е предаден от някой от АПостолите, (Исус е прададен от Юда), преди това – от ОБщи.
  Относно момчето “цял живот ще ми тежи на съвеста – но аз трябваше да избирам между живота на много хора и живота на един човек.избрах многото.”
  Исус също е можел да се гневи – награбил е бича и раздал правосъдие срещу търговците в храма.
  Исус е разпнат, Левски е обесен.
  Смешно е да зе твърди че Левски не може да баде мъченик, защото е убил един турчин (враг на народа) и едно момче което е пречело на каузата – колко души е избил цар Борис -покръстител – 52 рода и един ослепен син. И пак е светец.
  не приемам това, че Левски не е светец.
  за мен той Българският Господ, дошъл да изкупи вините ни, и да ни остави заветите си
  “Трябва ни чиста и свята република” “Времето е в нас и ние сме във времето”. за съжаление докато левски превари своето време, днес ние изоставаме от него…Апостолеее Колко ни липсваш.

 25. господин Ники Спиров, думите “мъченик за вярата” говорят ли ви нещо? нима патриарх евтимий, който е участвал в битката за Търново не е достоен това да бъде Светец? Нима не трябавше да канонизират “Св.георги победоносец ” – римсик оцирер, преминал към християнство и линчуван заради това? Осъзнайте се. Революционери и военни имат право д бъдат светци при определени поводи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.