Къде са доматите срещу автоматите?

Задава се отново един принципен проблем: протестира ни се, но не е толкова просто да изберем с кого, срещу кого, срещу какво точно. Ако си срещу властта и нейните безобразия, това прави ли те част от политиката на други, често пъти противоположни на твоите възгледи политически фактори, които също се обявяват против управлението?

Ето ви едно актуално уравнение с абсурден знак на равенство, каквито възникват непрекъснато.

Антикомунистът Кольо Босия протестира с домат срещу Парламента и беше арестуван. Комунистът Станишев го защити. Костов не подкрепи Станишев. Значи Станишев все пак е антикомунист, а Костов е наистина патерица на БСП, като твърди шефът на сегашното СДС Емил Кабаиванов, гравитиращ около антикомуниста Бойко Борисов, прекланящ се пред комуниста Тодор Живков.

Същевременно чух колегата Асен Григоров да коментира от екрана на БНТ в компанията на Петьо Блъсков, един от бащите на байганьовската пропагандна линия „всички са маскари”, че десните по принцип не протестирали, а протестите били нещо характерно само за левите. Излиза, че като участник в доста протести, съм ляв, както твърдят някои от най-злобните ми опоненти, макар лявата пропаганда да ми е посветила доста комплименти с твърдения, че съм непоносимо за тях десен (имах незаслужената чест да бъда хиперболизиран още преди 20 години от покойния вожд на лявата публицистика Продев, като „идеолог на синята идея”!).

Не бих неглижирал значимостта на каузата на демонстрантите със стандартната подигравка, че са били по-малко от полицаите, мобилизирани срещу тях. Бройката наистина е важна за запълване на урните с перушината на проскубания вот в полза на политическите лисугери, които за пореден път успяват да надхитрят колективната мъдрост на кокошарника. Но преброяването на човеците е нещо друго…

Това, което прави различни „свободните кокошки” от бройлерите, е съзнанието за причината- например за причината да има такъв Парламент, който да си заслужава съдбата на доматена мишена.

Именно поради тази причина смятам за важно да се протестира срещу нещо конкретно или фундаментално. Или срещу двете едновременно.

Такъв е случаят с Монумента на окупационната червена армия (МОЧА). Това е фундаменталния, монументалния символ на лъжата и търпимостта ни към нея, от която произтичат основните беди на България.

Не искам да кажа, че протестът срещу МОЧА е единственият достоен граждански акт, но пък казвам, че казусът илюстрира принципа на разграничението, важен за всеки, който не иска да бъде употребяван за целите на байганьовската мъглявина „всички са маскари”.

Срещу лъжата, символизирана от декларативната благодарност за „освобождението” ни чрез съветска окупация, не смеят, не могат и не биват допускани да се присъединят никакви други българи- нито „антикомунистите” от ГЕРБ, ДПС и Атака, нито другарите (им)от БСП, освен онези, които са достатъчно свободни, за да го направят.

Иначе не оспорвам правото на всеки да се упражнява под всякакви форми на протести , включително в духа на най-парадоксално успешния лозунг( „всички са маскари”) на злощастния ни преход към доста демокрация ( поне формално) и твърде малко благоденствие- на практика. Че е успешен- това се вижда и от неговата непреходна актуалност. А е парадоксален, защото на огромна част от българите беше втълпено, че всички са маскари, с изключение на самите тях, вечно измамените, които кудкудякат сърдито щом осъмнат с нов петел, допуснат да стърчи на стобора като паметник на собствената им кокоша слепота, въоръжен я с автомат, я с друга тояга за вкарване на стадото в обора на мълчаливото преклонение пред фундаменталната лъжа.

Да обобщя: има опасност протестите със зелен(чук) да бъдат употребени за целите на червения чук, ашладисан със сърп.

Ако зависеше от мен бих насочил доматите към автоматите, стърчащи над паметниците на лъжата в България. Но понеже не зависи, си запазвам правото да не участвам в абсурдното уравнение, от което управляващите и този път ще изстискат всяка капка за своя пропаганден коктейл “водка с доматен сок”.

13 мнения за “Къде са доматите срещу автоматите?”

 1. Иво,тая пасмина комунетата пак се е договорила.Юлии Москов(ски) лансира същата теза в НОВА ТВ.Ние десните не протестираме?

 2. Блестящ паралел между протеста срещу всичко и всички и конкретиката на символа МОЧА.
  Само с едно не съм съгласен. Квалификацията на Стефан Продев е повече от вярна. Затова отрицанието “не” пред “заслужената чест да бъда хиперболизиран още преди 20 години от покойния вожд на лявата публицистика Продев, като “идеолог на синята идея” трябва да падне. Нито за един момент г-н Инджев не е проявил колебания в избора на каузата на която толкова силно, толкова точно служи вече повече от 23 години.

 3. Първо, поздрав и благодарност за мъдрия анализ! Малко са хората, които виждат ясно във всеобщото тържество на хаоса и оглупяването. Невъзможността да се формулира ясно първопричината на проблемите ни е доказателство за добре свършена работа на оглупителите. Това си е за яд, а също така е гадно, че разни мършояди в политиката кръжат по дезориентираните протести и се надяват на дивиденти.
  Заслужава си да има протест срещу паноптичния режим с гербови копои – смешен, успореден с тоталния провал в разкриването и доказването на престъпления, безпардонното превземане на всеки възможен съд, реставрацията на живковизма, наглото отричане на проблем с медиите…до тоталната невъзможност на днешните управляващи да разберат, че те не са държавата. Към всяка удачна причина за протест прибавяш лепкавото “всички са маскари” и причината прокисва, става полюция на скрити лица, доматът се разкапва в ръката на самия протестиращ.
  Важно е останките от демократични хора в Парламента да осъзнаят, че скоро няма да е нужен параван, който да скрива, че сме недемокрация.

 4. “Слева молот, справа серп

  Это наш советский герб

  Хочешь жни, а хочешь куй

  Все равно получишь **

 5. Добри новини: вчера, след протеста пред Парламента, е имало хвърлени домати и по МОЧА – местните чистачки могат да го потвърдят!
  Друг е въпросът, че трябва да се приеме от отговорните и съпричастни мислещи хора у нас национална стратегия за справяне с руското нашествие тук в наши дни, не и без помощта на извращаването на историята.

 6. Ако приемем , че протестите срещу МОЧА определят границата между достатъчно и недостатъчно свободните (с което съм абсолютно съгласен) , то като че ли ще се окаже че не сме парламентарно прердставени .

 7. Г-н Инджев,принципно съм съгласна с Вас, но Вие се включихте в групата “Томатина” с името си и снимката си, а после не Ви видях на протеста. В крайна сметка аз и съпругът ми отидохме,и когато някои журналисти ни задаваха въпроси, отговаряхме, че нашият протест е конкретно срещу сегашното корумпирано и некадърно управление и не сме съгласни с твърдението, че всички са маскари. По-добре щеше да бъде да присъствате и да изразите позицията си, която споделяте тук. Вашият сайт не се чете от хиляди…телевизията е по-мощно средство за информация. АЗ не се притеснявам, че някой ще ме обвини в подкрепа на комунистите, дори и да стоим в момента “от едната страна на барикадата”. Както и не считам за правилно поведението на СК в парламента да не участват във вот на недоверие към правителството на ББ, ако е иницииран от БСП или ДПС. Те трябва да имат своите аргументи срещу това управление и ясно да ги заявят, подчертавайки, че това не е израз на солидарност с партии на техните опоненти. Иначе се получава като във вица за картина от соц.реализма (предполагам го знаете). Опасявам се, че ЕНП има пръст в поведението на СК. Но в ЕС не знаят важни детайли от нашата действителност, а и ЕНП си прави аритметиката за броя на депутатите в Европарламента малко механично…

 8. Към Ирина:

  Не съм се включвал, някой ме е включил, без да ме пита.
  Когато реша да се включа някъде, правя необходимото да това бъде ясно и недвусмислено.

 9. Г-н Инджев,струва ми се, че щом е така, трябваше да ни информирате в сайта си, защото наистина е глупаво някой да те включва в акция без личното ти съгласие. Аз и съпругът ми (той ходи редовно на протестите пред паметника МОЧА), не мислим, че само автоматите заслужават домати. Затова се питахме защо не Ви видяхме пред НС в събота с домати в ръцете или джобовете. Но Вие представихте позиция, която не съвпада напълно с нашата, и с това недоразумението приключи. (Впрочем считам, че подкрепата за премахването и преместването на споменатия паметник от центъра на София не е достатъчно голяма, защото е вярно гениалното прозрение на не особено гениалния ББ за “мат’рияла”. Още дълъг път има да извърви обществото ни докато узрее за по-важните и приоритетни събития, с които трябва да си отвоюва един поне нормален живот за хората. За сега масовият българин скача само когато му бръкнат дълбоко в джоба.Най-скъп на сърцето и неприкосновена ценност ни е хладилникът…

 10. Не съм убеден, че протестът на Кольо Босия срещу Доматената мишена (протест против продажната ни политическа класа предала каузата за свободна и демократична България) наливала вода във воденицата на комунистите, защото Станишев се обявил в защита на Босия. Считам, че синът на члена на Политбюрото на ЦК на БКП прави този ход единствено, за да компрометира протестите на дисидентите от поколението на Босия. Считам, че и двата протеста (против МОЧА и пред НС) са актуални и необходими. Протестът срещу арогантното неизпълнение на решението на Столичния общински съвет (СОС) е безпрецедентно национално унижение. Именно то потвърждава факта, че ГЕРБ на другаря Борисов, както и БСП на другаря Станишев, са едно и също болшевишко котило на Българския комунизъм. Никъде по света няма такъв позорен паметник, както никъде по света няма такова “дясно” управление!

 11. Господин Инджев един простичък въпрос към вас като дясномислещ човек (за какъвто несъмнено се смятате) – приемате ли Конститутцията писана от комунистите, така че да им е удобна на тях и децата им?
  Аз личон не я приемам и настоявам тя да бъде сменена (по законен път) чрез свикване на 8 ВНС или чрез 3\4 ОНС. Докато това стане всякакви протести срещу олигархията в България (от 1997 досега не можем да споменем нито един политик, за който да няма съмения че е крал) са основателни.
  Те са насочени не срещу хората в институциите, а срещу порочността на системата – вземете прочетете кен Киси, “полет над кукувиче гнездо” (“някога и аз си мислех,че проблемът е в Старшата. вече знам, че не е. Старшата е просто служител на Системата. Ако не е тази Старша ще е друга Старша. хората са преуспяващи и аутсайдери”).
  Протестът на Николай Колев бе насочен именно срещу тази Система.
  вие одобрявате ли комунистическата конституция (вкл. и частта за главния прокурор и всичок останало ) Г-н Инджев?
  желая ви приятен ден.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.