Борисов на пожар във Вашингтон

Преди 10 дни вътрешният министър Цветанов Цветанов замина по работа САЩ . Обучават ли го, поучават ли го, изучават ли го толкова дълго?

Последното ( по време), което дочуваме във връзка с доста дългата му командировка, е, че се е срещнал ( пак) с Джанет Наполитано, секретар на Департамента по вътрешната сигурност на САЩ, същата, която беше на 10 октомври в София, за да чуе от премиера Борисов похвала за вътрешния му министър Цветанов, който, за разлика от други негови предшественици на министерския пост, има виза за САЩ. Висока оценка, нали!

Необичайно честите и още по-необичайно продължителни (цели десет дни в САЩ!?) срещи с представители на едни и същи служби на САЩ и техните началници сигурно са наложителни, но точно поради това възниква въпросът: те признак на отлични отношения ли са или тъкмо напротив- има някакъв пожар за гасене?

Освен това САЩ мълчаха цяла седмица след инициативата на Цветанов да оповести изпреварващо за предстояща среща на президента Обама с премиера Борисов във Вашингтон. И изведнъж, след този едноседмичен размисъл, от Белия дом не само потвърдиха, че Борисов ще гостува, но се оказа, че това ще стане почти мълниеносно, буквално по горещите следи от дългото пребиваване на Цветанов.

Вместо до края на годината, както предвещаваше съобщението на пресцентъра на МВР в София, Борисов заминава за САЩ още на 3 декември. На пожар!

Официалното американско потвърждение на нещото, което звучеше като самопоканване, старателно избягва думи като „покана” или каквото и да е описание на вида на контакта, който ще се състои. Просто Обама и Борисов ще си говорят по много, много конкретни въпроси, сред които е важната роля на България в НАТО и още по-точно: какво става с разследването на атентата в Бургас от 18 юли.

Днес посланикът на САЩ в София Марси Райс лаконично потвърди в интервю за Би Ти Ви подразбиращите се странности на поканата, която не е наречена покана, а е явно нещо друго. Ако от няколкото изречения, формулирани внимателно от нея, се отдели дипломатическата опаковка, остават две ключови думи: Иран и атентата…

И знаете ли какво ми прави впечатление? Борисов, съгласувано с Москва, направи (не)възможното да създаде впечатление за негова „победа” над Путин, когото уж заплашваше с бойкот на „Южен поток”, ако руският президент не му дойде на крака в България. После клекна, но от тази поза ни изиграха сценката с извънреден пряк телефонен разговор по настояване на Борисов, който в последния момент се наложил, за да може „Газпром” да направи отстъпка от цената на газа за България и така да се стигне до подписването на договора за руския проект „Южен поток”.

С Вашингтон и с Обама явно тези номера не минават. Колкото и да се опитват да щадят реномето на българския премиер, американците не влизат в долнопробни пропагандни сделки за измама на българското общество. А който може да чете ( между редовете), да си прави изводите за това с кого си е по-близък нашият началник…

33 мнения за “Борисов на пожар във Вашингтон”

 1. Обикновенно в дипламацията и политиката публично оповестените теми са за журналята.Същността на диалога остава за вътрешна консумация и подразбиране.Фактът,че за ПЪРВИ път в историята на България държавният Лидер е ОФИЦИАЛНО поканен от Властелинът на света е изключително показателен за много неща.Още повече,че е и ПЪРВИЯТ евролидер поканен от новият Обама.Демократичният свят знае с кой от България ще контактува и следващите 4 год.

 2. Господин Инджев, щом са призовали нашия пожарникар на бегом във Вашингтон, явно работата е дебела. Щом има пушек, има и огън. Значи някъде гори. На Борисов не му ли стана ясно, че с руски мюзевирджилъци европейска държава не се управлява. Не е ли ясно на управляващите, че България има поети задължения към нашите партньори и съюзници от ЕС и НАТО, които трябва да изпълняваме.

 3. neshtastno blogerche ,preboqdisan komunqga i agentche ,prosqk ,koi shte ti podari i edna stotinka za umopomrachenite ti pisania ,glupak neshtasten ! jurnalist si tolkova ,kolkoto az sam astronaft i za bloger ne stavash ,komunistichesko izchadie !

 4. По-близък е със собствения си началник, разбира се. Човещина.

 5. Дано го попревъзпитат в САЩ родния гаден цървул като как България е в НАТО, а разгражда двора на ЕС за руснаци и загробващи руски взривоопасни/за българския бюджет и екологична безопасност/ ядрени и газови проекти, като “Белене” и “Южен поток”, за сметка на Евро-Атлантическите директиви.

 6. Не сме късметлии ние българите , България е по близо до Русия от колкото до САЩ !

 7. Закачката с визата за САЩ е страхотно попадение. А иначе т. нар. “партия на Бога” се е превърнала в държава от нов тип, ако мога да се изразя така – един възкръснал СССР от времето на Хрушчов… има си министерства, министри, събира данъци, изплаща финансови помощи, има милиции, казарми, герои, приятели и врагове, има и собствена история с победи и поражения. Няма официална територия, но оперира на четери или пет континента и претендира, за територията на поне два от тези континента. Не мисля, че системата на бай Тошо “снишаване докато отмине бурята” ще даде някакви резултати. Ако наистина се очаква от българския премиер да посочи виновниците за атентата в Бургас и да си създаде още повече врагове е по – добре да го направи на европейска територия в компанията на поне един двама външни министри (холандски, френски, защо не и руски).

 8. към puhcho
  valq@abv.bg

  Е, ти със сигурност си астронаФт ( доколкото такава дума няма), т.е. едно нищо…Така че истеричната злоба на едно нищожество е комплимент за нейния обект.

 9. Към Арсен Люпен
  blabla@hot.de

  Ехооо, алоооо, блабла…Нито е официално поканен, нито пък е първо посещение на български държавен лидер в историята…
  Само толкова ли можете от гербаджийския пропаганден щаб-не разбирате ли, че служите зле на началството , като се излагате?
  А това за журналята, доколкото съм поводът за глупостите ти, го приемам лично и понеже блогът е личен, те. не съм длъжен да търпя нахалството ти- ти е за последно тук.
  Намери си друга платформа за излагане.

 10. не е на официалон посещение за да не излага, братят Хамериканци…а е извикан да го смъмрят че няма напредък в корупцията и сугрността – двете най-важни теми. Марси Райс загатна че ще си говорят за атентата в бургас и за корупцията и ще Обама, ще се “интересува от напредъка на България” както дипломатично се изрази или както ние бихме казали защо буксува страната ни по възлови въпроси, и какво трябва за да се решат скоротечно нещата.
  Накратко – директора привика калпазанина да му друсен едно яко мъмрене.

 11. Разкошен си Пухчо! Само гдето не си Пухчо, а Йори, ама ти не го знаеш. Изпитвам удовлетворение и неизказано удоволствие като изпаднете в истерия и разпените уста в безпомощна злоба!Най-ме кефи когато вие – червените започнете да обиждате на “комуняга”! Пеняви се по-често – оправяш ми настроението!
  🙂

 12. Арсен Люпен, до колкото помня, Борисов беше на официално посещение в САЩ. Ти явно отбираш доста от “дипламацията”, но що се отнася до дипломация си кръгла нула. Аз също не разбирам от такива неща, но поне зная, че едно официално посещение на такова ниво се подготвя поне година преди това. Е, може и половин година, но две седмици е много кратък срок.

 13. Четат Ви, г-н Инджев, четат Ви където трябва. А реагират както могат – милиционерската. Това още веднъж доказва, че паниката им е неудържима.

 14. Към PUHCHO

  PUHCHO, един съвет за идеологически правилно настроение – за да бъдеш достойно хламидийно партньорче-пионерче на другаря премиер. Помоли Тиквата да ти преотстъпи за един ден опиканите и осрани кюлоти на духовната си майка, другарката-комунистка Цола Драгойчева и каскета на правешкия паразит и кумир на Борисов – бай Тошо. Нахлупи си ги на главата, дишай дълбоко и рецитирай устава на ГЕРБ под звуците на химна на въпросната партия, изпълнен на двуглас от правителствения певец Веселин Маринов и собственото му дебело черво.

 15. Е, и ако не го бяха поканили пак щеше да е виновен.

 16. Към Гошо:

  Намекнал съм го, но май трябва да го напиша още по-ясно: очевидно не са го ПОКАНИЛИ ( старателно избягват тази формулировка), а са го ИЗВИКАЛИ на отчет…

 17. Ми крайно време е да почнат да му дърпат ушите, щото аман от водевили и оперетни сценки.

 18. Възможно ли е наистина Тиквата да бави разследването за атентата в Бургас по искане на руснаците ? И дали това ще ясно след посещението при Обама ? Доста опасни мисли. България рискува изключително много, ако се окаже вярно едно такова твърдение. Обаче няма изобщо да се учудя. Едва ли Тиквата и екипът му имат ясни представи какво всъщност правят.

 19. Сега ще разберем от кого се страхува повече нашият Тиквоний – от прекия си господар, фашиста Путин, или от “властелина на света” мистър Обама?

 20. В грамите си за ББ Макълдауни обрисува точно ББ. Преведено на нормален човешки език описанието звучи така: ББ е тарикат, който се гордее с тарикатлък и дебелашко поведение; с огромно его, търсещо одобрението на Америка и затова може да се използва за нуждите на Америка и същевременно ББ да се цивилизова.
  И удариха на камък с цивилизоването. Та затова сегашното привикване няма да е покана, а нещо друго. (Сигурно не са свикнали да канят от Белия дом осъждани от съд в Европа.)
  Но пък простаците в БГ си намериха за кого да гласуват. А за някои като Съвсем Сглупен се осигури и препитанийце – да лазят из форумите и да пишат тиквени венцехваления.

 21. Угодия няма, но все пак да посоча очеизвадния факт, че през декември са коледните празници, към които американците се отнасят много сериозно.

  Така че това “до края на годината”, всъщност означава не по-дълъг период от първите две седмици на декември.

 22. Докато сини, червени жълти са се хванали за гушите в медийното пространство и промиват ушите на хората с манипулации, в България стана нещо което много симптоматично. В СУ по времето на доклада на учени от ЦЕРН … откраднаха лаптопи на гостите.

  За човек който живее извън България това е нещо което му се струва би могла да стане само в пра-историческата ера – една малко очовечила се маймуна скача в залата и задига нещо което му прилича на дранкулка… За човек който е излязъл отдавна от България, това му изглежда страшно … оставете комунизма, оставете прехода оставете политиката … докъде я докараха тази държава безумните политици мафиоти – корумпираха полицията, смачкаха образованието и науката … унижиха най-интелигенти и способни хора на нацията … издигнаха в култ мутрата – тъпо, безмозъчено, арогантно и безчувствено говедо.

  Помня едно време по митингите някой каза – “ако не гласувате за СДС в бъдеще България ще се превърне в зоологическа градина – ще идват да ни гледат като предстваители на пра-исторически експонати”. Не помня кой беше но не позна само в едно – гласуването за СДС през 1997 не помогна а може би даже усили тенденцията към превръщането на България в “зоологическа гредина”. Сега ще ходят в България да гледат българите през решетка … да не откраднат някой лаптоп.

  Няма значение какви “идеи: им се крият в главата – сини “демократи”, червени “социалдемократи”, жълти “центристи” – всички те заедно заринаха в говно вековните традиции на един народ на онази България която имаме само в спомените си и която отдавна сме загубили.

 23. @СИН

  Харесвам коментарът Ви, но “…онази България която имаме само в спомените си…” всъщност са спомените от заглавията на вестниците по онова време. Или просто си спомняте младостта…

  …..

  ББ е призован, а не поканен. Това си е призовка. Той трябва да се ЯВИ пред Обама, а не да го посети. Вероятно няма друг такъв премиер на тази земя, който да бъде така безцеремон(т)но призоваван от днес за утре на презокеански “визити”. ББ ще се яви да дава отчет какви ги върши с руснаците и защо.
  Не ни върви с премиерите – или ги забравят в чакалнята, или ги игнорират напълно, или ги привикват с призовки…
  А Цветанов е стоял толкова дълго, защото не е могъл да запомни точните думи, които да предаде на ББ. Понеже изобщо не могат да му се доверят с каквито и да са документи, трябвало е да наизусти половин страница текст – и отишли няколко дена…

 24. @ СИН (или СИВ),
  Такива инциденти с чужди гости се случват само ако гостите са от “запад” и в определени исторически моменти. Преди години в БАН – на крачка от НС, на лекции за присъединяването ни към ЕС бяха откраднати от гардероба връхните дрехи на представители на еврокомисията(май и на еврокомисар)
  Не си спомням такива инциденти да са се случвали с гости от “изток”. Дали е случайно, че тези дни бе създадена и партия за “излизане от ЕС”. Тези съвпадения и факти са само за размисъл.
  А Вие какво предлагате като решение за възстановяване на “вековните традиции”? И как да ги свържем със страния факт на една такова визита “без покана”? Тъй де, да си дойдем на думата!

 25. @ СИН:
  Може да се каже и по-кратко: “Всичките са маскари”
  Кой ли го беше казал преди теб?

 26. Цвъ, Цвъ да не е в Гуантанамо. Там му е мястото, спор няма, ама и Тиквата да отиде и там да си остане

 27. светлосин, виждам че пак сте тук.
  Няма кой друг да изрече безумието “гласуването за СДС през 1997 не помогна а може би даже усили тенденцията към превръщането на България в “зоологическа градина”, освен някой загрижен за това, всички демократи да бъдат преставени за маскари и напъхани в един буркан с комунисти и популисти.
  В текстовете ви има голяма прозрачност, в истинският смисъл на думата.

 28. 1) “Всички са маскари” пoвтapяше нeyмopнo Beлиcлaв Дъpeв, цитиpaйки бaй Гaнъo.

  2) Гopкaтa Бopянкa (“PUHCHO”) пa` cтанaлa oт cън пo oбяд c г_зa нaгope. Maxмypлукът не пpoщaвa, бpeй…

 29. ДА се надявяме,че големия бял баща ще начука обръчите на Боко Рапона.А който може да чете ( между редовете), да си прави изводите за това че на нашият началник…Обама,че му го начука.

 30. He иcкaм дa плaшa нитo тeб, нитo Oбaмa, нo Борисов дoгодинa пo тoвa вpeмe нямa дa e пpeмиep, зaщoто 1. ГEPБ нямa дa cпeчели избopитe и 2. Бopиcoв oщe лaни кaза, че щe ни cтaвa президeнт пpeз 2016 г.

 31. Попитали радио Ереван:
  – Как можем да направим Бойко Борисов герой?
  – Какъв герой? – попитали от радиото.
  – Еми, такъв, национален – като Васил Левски.
  – Еми, обесете го.

 32. Първо Хилари Клинтън дойде скоростно.Наскоро Цв.Цв. бе привикан задълго.Сега Б.Б. е привикан също скоростно.Мисля,че милиционерите си изчерпиха лимита относно това,че “Б.Б…. може да се използва за нуждите на Америка.” Квото го ползваха – ползваха.Според мен Б.Б. ритна бакърчето.Дотука беше.

 33. Дали именно Южен поток и недомислените изказвания на Борисов, че Набуко е безперспективен не са истинската причина за привикването във Вашингтон?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.