Борисов май ще отговаря във Вашингтон и за съучастието в атентата на “Газпром” срещу българските интереси

Преди малко повече от година зададох на Алекс Алексиев въпрос на една пресконференция в агенция „София прес” . Да си кажа правото, бях доста разочарован от видимото нежелание на нашия известен сънародник, може би най-влиятелния американец от български произход в Републиканската партия в САЩ, да се съгласи с критичния подтекст на моето питане по адрес на ГЕРБ и Бойко Борисов, които играят двойни игри между Русия и Запада.

Днес анализът на Алекс Алексиев, както и изказът му, вече е коренно различен в частта за пагубното поведение на българското правителство спрямо собствените ни национални интереси в енергийното заиграване с Русия.

Откроявам няколко акцента, останали „невидими” за българската публичност по повод подписването на „Южен поток” в явно нарушение на логиката, която би трябвало да изповядва натовска и европейска България:

-България на практика се съюзи с Путин срещу Украйна ( защото „Южен поток” е отмъстително руско заобикаляне на Украйна- бел. ivo.bg), която , въпреки комунистическото управление на Янукович, брани националните си интереси от „Газпром” много по-решително от България. Да не говорим за други държави по трасето на „Южен поток”, като Хърватия, която също беше подложена на руски натиск, но устоя…
-Властта в София дължи отговор защо избърза с подписването, знаейки, че се задават през март 2013 г. европейски мерки, които ще принудят „Газпром” да допусне други снабдители до своята газопреносна система и това ще пренапише правилата, наложени досега от руския монополист. Намекът тук за корупционния подтекст на мотивацията ( гарниран с обилен анализ на цялата корупционна същност на апетита за строителството на руски газопроводи от страна на руската газова мафия), е повече от очевиден. И е свързан с аналогични очевидности от българска страна…

Освен всичко останало, интервюто на Алекс Алексиев е като за „приятно прекарване” на Бойко Борисов в навечерието на мълниеносното му повикване за среща с Обама във Вашингтон на 3 декември, понеделник.

Ето и подробностите:

Алекс Алексиев: Южен поток е новият гаф на кабинета

30/11/2012 2

Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания в София, пред Агенция “Фокус”

Фокус: Господин Алексиев, договорът на България с „Газпром” за „Южен поток” вече е факт. Какво е вашето мнение?

Алекс Алексиев: „Южен поток” е нов гаф на правителството в енергийната сфера, след мораториума за шистов газ. Въпросът е дали е гаф, който носи дългосрочни вреди на България, или е едно сравнително временно явление, без особено стратегическо значение. Отговорът на този въпрос зависи от по-нататъшните действия на правителството.

Фокус: Как може да е временно явление, ако е дългосрочен договор с ясно дефинирани задължения за двете страни?

Алекс Алексиев: Съвсем лесно. България може утре да се отрече от договора в момента, когато влезе в сила Третият Енергиен Пакет на ЕС (очакван през март 2013 г.) като се мотивира, че договорът с „Газпром” противоречи на европейски закон, задължителен за страната. Русия може да ни заплашва с даване под съд, но няма да стигне до никъде. Защо например, не желаят да съдят Украйна, която открито нарушава всички клаузи на договора си с „Газпром” от 2009 г.? Между другото, договор, който е почти същия като българския.

Фокус: Каква полза ще има България от подобен отказ?

Алекс Алексиев: Ползата за нас би била – евентуален отказ на Русия от монопола върху „Южен поток” под европейски натиск и даване възможност на други производители да използват тръбата за износ в Европа, след като се построи. Тогава тази тръба може да стане звено от системата за пренос на каспийски газ до Европа. Това би било добро решение за България, тъй като ние ще имаме и нови снабдители и допълнителни транзитни такси.

Фокус: Но не смятате ли, че това е малко вероятно, като се има предвид как ревностно „Газпром” защитава монополните си позиции?

Алекс Алексиев: Не вярвам, че подобен обрат на нещата е чак толкова немислим за „Газпром”. Те, разбира се, се репчат, и се правят на неподатливи, но практиката показва друго. Напоследък няколко европейски държави получиха от тях сериозни отстъпки в цената на газ, някои чрез Арбитражен съд, други тихомълком. Правят компромиси, защото са в доста уязвимо положение.

Да Ви дам само един пример. Всичките тръби на руснаците за износ в Европа имат капацитет около 255 милиарда кубически метра. Като прибавим 63 милиарда кубически метра за „Южен поток”, стават 318 милиарда кубически метра. Сравнете този капацитет с възможните годишни доставки от 158 милиарда кубически метра, които те са обявили за периода 2010 – 2025 г. и ще видите, че те нямат достатъчно газ и за половината от капацитета. И това може да видите лесно на практика.

Преди броени дни Путин откри с големи фанфари втората тръба на „Северен поток”, който общо има капацитет от 55 милиарда кубически метра. Това, което никой не посмя да каже по време на тържеството е, че първата тръба, която работи вече година, досега използва само 34 % от капацитета си. Досега няма случаи газопровод на „Газпром” да използва повече от 65 % от капацитета си. Същото ще стане и с „Южен поток”. Аз Ви гарантирам, че руснаците няма да могат да напълнят и половината от тези 63 милиарда кубически метра. Това, разбира се, значи, че ние ще останем с пръст в устата, от гледна точка на обещаните транзитни такси. Но също значи, че те вероятно ще клекнат, ако Европа ги натисне да пуснат други снабдители в полупразната тръба. Имайте предвид, че колкото и да се правят на велики, Путин и неговото обкръжение реагираха така остро на анти-монополното разследване срещу „Газпром” в ЕС, не защото са невинни, а защото ги е страх.

Фокус: Защо тогава правителството не изчака още няколко месеца да подпише, след като влезе в сила Третият пакет?

Алекс Алексиев: Това трябва да питате правителството, а не мен. По принцип, фактът, че ние, като че ли се подаваме на руски диктат по-лесно от много други, вреди доста на страната. „Газпром”, например употреби голям натиск и над Хърватия да подпишат „Южен поток” преди влизането на анти-монополния пакет, но хърватите, за разлика от нас, не се подадоха. Най-неприятното в цялата тази история е, че много хора на Запад вече ни смятат едва ли не – за руски васал. Преди няколко дни, шефът на ОМВ – Герхард Ройс, който агитира за построяването на „Транс Адриатик Пайплайн” (ТАП), използва като един от доводите си, че ТАП не минава през страни, които са „100% зависими от една страна”. Не е трудно да се сетим за кои страни говори той.

Фокус: Какви по-конкретно се ползите и възможните вреди от „Южен поток”?

Алекс Алексиев: За какви ползи може да говорим от един договор, който осъжда най-бедния народ в ЕС да плаща най-високите цени за газ и парно? Материални ползи, и то огромни, има само за руската газова мафия, нейните български лакеи и господарите им в Кремъл.

Фокус: За какво говорите?

Алекс Алексиев: Вместо отговор, ще Ви дам цитат от човек, който е отлично запознат с нещата – Евгени Шмал, отговорен за строителството на газопроводи в миналото и сега председател на Нефтогазовите индустриалисти в Русия: „Аз съм построил всички тези газопроводи, много хиляди километри, и си залагам главата, че при всякакви условия, тръбопровод не струва повече от 2 000 000 долара на километър, разбира се, ако не се смята корупционната част”. Но, тя се смята и тръбопроводите на „Газпром”, редовно са два или повече пъти, по-скъпи, от тези, които са построени на Запад, въпреки значително по-евтината работна ръка в Русия. Според мой колега-специалист, 412-километров участък на „Южен поток” у нас, трябва да струва 1.5 милиарда евро или 8.5 милиона евро на километър от „Газпром”. Само за тази отсечка отиват 2 милиарда евро в нечии джоб, директно от джоба на изстрадалия руски и български данъкоплатец. Ето защо, господата от „Газпром” много обичат да строят газопроводи, макар и да нямат газ за тях.

Фокус: Какви политически последствия може да има за България от „Южен поток”?

Алекс Алексиев: Първо, трябва ясно да се разбере, че мотивацията за този проект е изцяло политическа от страна на Путин, който взима всички важни решения на „Газпром”. Той цели да изолира Украйна и да я накара да се подчинява безропотно на по-големия брат. Второ, „Южен поток” има за цел да предотврати построяването на алтернативен газопровод от Каспийския басейн до Европа, през територии, неконтролирани от Русия.

Интересно е, че Украйна, ръководена от Янукович, един комунист, не по-малко скаран с демокрацията от Путин, взе много по-твърда позиция в защита на националните си интереси от нас. От гледна точка на политиката, съюзяването ни с Русия срещу Украйна не може да не повлияе лошо на отношенията ни с Киев за години напред. Също така, фактът, че с „Южен поток” ние отрязваме досегашните газови доставки на турските ни съседи, надали ще се интерпретира от тях, като приятелски акт.

Фокус: Има ли възможни последствия и в по-едър геополитически план?

Алекс Алексиев: Да, и то много важни. Фактът, че ние подписахме с „Газпром” преди да изчакаме Третият енергиен пакет да влезе в сила, говори съвсем ясно на Брюксел, че Русия ни е по-важна от законите на Съюза, и то точно, когато Европа започна да разследва грубите монополистични прийоми на „Газпром”.

Второ, и не по-малко важно за България е фактът, че ние, като че ли отново сме решили да тръгнем напред с руската гемия, в момент, в който тя бързо се пълни с вода, и е пред потъване.

Съвсем накратко, перспективите на руската газова индустрия, която е основен стожер, не само на руските финанси и икономиката, но и на самата власт на Путин, рядко са били по-нерадостни. Само преди четири години, през 2008 г., Путин се хвалеше на всеослушание, че цената на газта ще стигне 1000 долара на милиард кубически метра, че „Газпром” ще стане най-голямата компания в света с капитализация от 1 000 000 долара, че Русия ще превземе 10 – 15 % от американския пазар с износ на втечнен газ, както и китайския пазар с 68 милиарда кубически метра, годишен експорт и т.н. А каква е реалността днес?

Пазарната капитализация на „Газпром” в момента (158 милиарда долара) е повече от два пъти по-ниска, от тази през 2008 г. (365 билиона), акциите им се котират 60% по-ниско от 2008 г., „Газпром” не е изнесъл нито един варел за Америка, която междувременно стана най-големият производител на газ в света със своята шистова революция и Русия, въобще не е играч в бурно-развиващия се световен бизнес с втечнен газ. Китай отказва да работи с този огромен пазар изглежда безвъзвратно изгубен за Русия.

Не по-добри са новините от Европа, която остава главният пазар на „Газпром”. Само за няколко години доставките на втечнен газ стигнаха 30 % от общия внос и постоянно се увеличават за сметка на газпромските дългогодишни договори, индексирани на петрол, които са обречени. Нищо чудно, че руският експорт на газ тази година е около 24 % по-нисък от миналата, докато печалбите им през първите шест месеца са 34 % по-ниски.

А какво ще стане в следващите няколко години, когато Америка и Австралия се появят на пазара със силно конкурентни цени за втечнен газ, а страни като Полша, Украйна, Китай и Индия започнат масово производство на шистов газ? Всички тези необратими трендове карат известни специалисти като Михаил Карчуомкин от East European Gas Analysis да мислят, че „Газпром” има не повече от три – четири години преди банкрута.

Фокус: Можете ли да резюмирате накрая какво значи всичко това за България?

Алекс Алексиев: Правителството на ГЕРБ направи две кардинални грешки за една година с мораториума на шистовия газ и сега с подписването на „Южен поток”. То може лесно да ги коригира, като незабавно премахне мораториума, и се откаже от този пагубен договор с „Газпром” в момента, в който Третият енергиен пакет влезе в сила. Ако не го направи, страхувам се, че тази две абсолютно погрешни и анти-български инициативи ще останат в историята, като главното наследство на това правителство дълго след като ГЕРБ и Борисов са се оттеглили от сцената. Това ще бъде жалко, тъй като това правителство има не малко заслуги за разумната си фискална политика и финансовата стабилност, която то успя да постигне.

25 мнения за “Борисов май ще отговаря във Вашингтон и за съучастието в атентата на “Газпром” срещу българските интереси”

 1. Много скоро всички бележити и влиятелни граждани на света с български произход ще прозрат, че след Гошо Тарабата и агент Гоце Бойко Борисов е третият най-долнопробен и най-злокобен български агент на просъветския национализъм. Дерзайте, българи! Наближава му краят!

 2. Господин Инджев, очевидно е необходимо при всяка възможност и по всеки повод, усилено и целенасочено да бъдат информирани влиятелните представители на ЕС и САЩ, относно действителната политическа обстановка в България и ходовете на управляващата посткомунистическа върхушка. Защото твърде често позициите и реакциите на формалните ни съюзници издават неосведоменост, неориентираност, неразбиране и произтичащо предоверяване.
  Поправете ме ако греша.
  С уважение!

 3. От мутра като бб не може да се очаква нито разум, нито отпор на руските интереси.
  Натресе референдум за ядрена енергетика и “Белене” на хората, които и хабер си нямат от експертните оценки, да не говорим за купуването на гласове и директни фалшификации на вота, на каквито се натъкваме на всички избори.
  С подписването на “Южен поток” против директивите на ЕС чашата преля, време е да чуе любимата си дума: “ОСТАВКА!”

 4. Ivo, v ada da gorish , chuma da te trushne ,nqm da stanesh mrasniko , da puknesh dano ,da puknesh govedo prosto !

 5. Когато през зимата на 2009 прекъснаха снабдяването с газ за България написах в този блог, че истинската причината бе “газ просто няма”. Доста време му е отнело на Алекс Алексиев да стигне до този извод. Това е положението, Русия няма толкова газ колкото претендира че има.

 6. Бъдещето ще покаже, че забраната на шиктовия газ – не заради опастности, и сключването на договора Южен поток, са стартегически правилни. Не защото ще са печеливши, а защото други неща ще са много по-печеливши, заради тях.

 7. “„Южен поток” е нов гаф на правителството в енергийната сфера, след мораториума за шистов газ. Въпросът е дали е гаф, който носи дългосрочни вреди на България.”
  След това изречение загубих интерес да чета.Мисля,че това решение на правителството беше едно от малкото правилни решения,които са вземали(и то все се случва под натиск).

 8. “Най-неприятното в цялата тази история е, че много хора на Запад вече ни смятат едва ли не – за руски васал”.
  Очевидно Г-н Алекс Алексиев се е изказал много дипломатично, като за пред българска публика. Надявам се президентът на САЩ, Г-н Обама, да не бъде толкова дипломатичен, а направо дая набие здраво обръчите на тиквената ни бъчва, както добре заслужава. Но за съжаление истината по отношение на това каво не вече, а от около 65 години мислят за нас е другите и далеч не само тези от запад е точно това. И не едва ли не васал , а по-скоро част от Русия. Питайте ме мен, дето през ден мо се налага да обяснявам на някого, че не съм руснак! Ето сега идва Коледа и пак, за кой ли път трябва да обяснявам на началството си, че празнуваме на 25-ти Декември, а не на 7-ми Януари и как така у нас Грегорианския календар, а не Юлианския и защо кирилицата е българска, а не руска и как така името ми да не е руско и т.н и т.н. За късмет (според мен добър) попаднах в свят където имам възможността да контактувам главно с англоезични специалисти и ги опознах много добре (оказаха се всички много свестни хора), както и в резултат надявам се просветих много от тях, а и цели общности (фирми) за Българската история и патилата български. Но никой от тях и досега не може да проумее, защо като знаем всичко това (горките, те веднага си мислят, че всички българи са като мен) продължаваме с васлното си поведение (дупене) към Русия. Те имат този навик, да извличат обобщено мнение от частни случаи, което си е съвсем естествено за културните хора. Представям си какво мнение си изграждат за нас политиците при контактите с нашите “такива”! Няма какво да си го представям, Г-н Елекс Алексиев го е казал.
  Имал съм случай, когато амеркански инженер, партньор в един проект при първата си среща с кмен ми заговори на руски, явно в опит да покаже уважение и топли чувства. Не мога да опича учудването му на острата ми реакция. Съжалявам и досега за тази реакция, самият човек не я заслужаваше. В друг случай пък обясних на двама британски инженери колко погрешно е да назовават азбуката ни “Сирилик”, а би трябвало да се казва “Кирилик”. Тогава един от тях, който беше работил някъде из източния блок или в Гърция, каза “А-а да бе, да – Киро, Киро…”!
  Според мен действията на Тиоквона са селски хитрости изцяло продиктувани от това да си осигури втори мандат, чрез непреченетно на Русия, защото не знам за българските избиратели, но ситуацията у нас е такава, че ако Русия реши да му попречи никакви избиратели няма да го спасят. До такава степен е влюбен във властта, че е готов да прегази и собствената си майка, а каво опстава за България! Надявам се да последва съвета на Г-н Алексиев за отмятането след приемането на Европейския закон. И вероятно Президент Обама, ще му обясни на чист Банкянски диалект, че дори и Русия да го посади, като фикус за втори мандат има начини това да се коригира, пък ако ще да е и с някоя Българска “пролет” или “есен” и тиквона трябва да си набие дебело това в тиквата, за да не го засърби отзад!

 9. Газопровода може да бъде в интерес на България!Защото е на Българска територия и ще бъде национализиран,затворен или саботиран!България ще има нов Стамболов
  който ще деиства като Украина.
  Русия е в безисходица!Има газ и петрол
  но няма превоз,тръби,територия.Няма търговски патниори които да и вярват.
  Голямото предателство на ГЕРБ е Белене
  и забраната на шистовият газ.

 10. Проблемът е, че нито едно правителство на България от 2000 год. насам не мисли в перспектива! Всичко се прави на парче, а националноотговорна политика така не се получава. Така се договори “големия шлем”, така сега, за да се запуши една пробойна, се отваря друга. Много бих бил впечатлен, ако се получи предложения от Алексиев вариант – да се откажем от тръбата, защото ЕС-законодателството ни принуждава. Ама надали, като слушам какви ги говори Манчев…

 11. Ех, пустия му Алексиев. Като толкова много се е престаравал Борисов пред Москва, къде мълчаха американците досега?
  Фискалната стабилност на България в момента ще остане в историята под кодовото название ,,изтребление на дребния и средния български бизнес” в името на интересите на едно свръхамбициозно кариеристче.
  За южен поток – да се надяваме, че глупостите, които натвори Борисов не са необратими. Колкото до шистовия газ обаче – малка държава като България не може да си позволи такива експерименти във времена, когато най-ценния ресурс на планетата става чистата вода и почва.

 12. Понеже на американците им пука за българските интереси. Осве ако не съвпадат с техните..

 13. “Разумна фискална политика и финансова стабилност”,но на каква цена?!Нима тази цена се плаща от олигархията и монополистите в България?Очевидно и крещящо НЕ!Част от тези монополисти са си чисто руски.Материалната мизерия е съпроводена от пълна морална и културна деградация и демографски колапс.Страната ни е в процес на невиждана в историята ни национална катастрофа.Вероятно номенклатурата на БКП,която без прекъсване управлява и до днес под ръководството на руските си ментори,се ръководи от от правилото:”Щом тенденцията е пълна интеграция в ЕС и загуба на суверенитет/разбирай губене на властта/,то-след нас-и потоп!”.Друг е въпросът,че стъпките на това правителство в закопаването на държавата не бяха изненадващи и моментални,та даже и чичо на село ги разбра и ги очакваше,то защо имаше и продължава да има изчакване и безучастно наблюдение от страна на формалните ни съюзници?

 14. Сега а и в бъдеще Бойко ще се оправдава навярно с Италия, Словения и Унгария, последните две от които имат и териториални причини да приемат този ЮП, но първата не. Потокът е рожба на перверзните планове на КГБ да, но с помощта и на култивираните от тях европейски “свои хора”, един от които е видният италиански и европейски ПЕСоглавец – Р. Проди, подвизавал се и на върха на ЕК. При неговото управление стана зачеването и създаването на ембриона на ЮП.
  Но в какво ще може да бъде упрекнат Бойко от един фалирал “мечтател” за взимноизгодно сътрудничество и партньорски отношения с КГБейския “диверсификатор” на европейската енергетика. Няма ли да изглежда това като търсене на сламката в чуждото око?
  Факт е че Русия не изоставя посятото по Европа а продължава да го култивира и използва за своите цели – ерозията на ЕС, на икономиката и, на структурните и връзки по всячески начини. Защото на изток не може да пробие защото Китай е силен и ще се оправя без тях в енергийно отношение и то с максимална диверсификация на източниците което го прави и много гъвкав. И пробива и успява да пробие, макар да е отчайващо изостанала, дори в сферата където е “най-силна” там където е най-слабо съпротивлението, където изобщо го няма или естествено където и е разчистен пътят от местни колаборационисти както е у нас.

  Дано е успял “мечтателят” да възприеме и някои други идеи на Ромни по време на вчерашния обяд, специално от областта на отношенията с Русия и подхода към нея и нейните действия. Защото нищо не можа да “ресетира” а само посреща удари засега и гледа как безпардонното ПЕРДЕ ПУ си разиграва троянските кранти тук и там. При безпомощното, безумно и не по-малко замечтано нехайство на Европа.
  Затова, макар да съм съгласен с всички цифри и доводи че Газпром и Русия са заврени в ъгъла и от там нямат изход, не съм такъв оптимист какъвто се показва сънародникът ни от Америка. Очаквам напротив не проява сговорчивост или още по-малко на страх, а още по-акцентирана агресия от страна на ПЕРДЕТО. То ще се запецне и ще оспорва положенията на Третия енергиен пакет до дупка. Може и да посегне пак на някой от съседите.
  А за България очаквам нова екзотика….
  По всичко личи че се оформят частни охранителни предприятия – ЧОП за охрана на стратегически руски обекти в Русия и зад граница. Можем да хвърлим и ЧОП, дали ШПИЦ-КОМАНДИТЕ от такива “охранители-казаци” които се зараждат и в БГ и чиито “атамани” си показват вече рогцата(засега) не са именно с тази цел – да се охраняват руски обекти у нас, като Южен поток или по-скоро ДА СЕ ТЕРОРИЗИРА НАСЕЛЕНИЕТО С ПРИСЪСТВИЕТО ИМ.
  Другото великоруско ПЕРДЕ – Рогозин е посрещнало и подкрепило с ентусиазъм “идеята на казаците отдолу” за такова сътрудничество с държавата.
  http://izvestia.ru/news/538009
  А тук се вижда и как ще изглежда екзотиката откъм въздуха.

 15. До колкото ми е известно, Южен поток е “договор” между компаниите ЕНИ и Газпром. А ЕНИ е компания, която е един от най-големите играчи на световния енергиен пазар. Ако БГ “скочи” на Газпром, ще “скочи” и на ЕНИ. Ако БГ нарушава някакви Европейски норми, то тя ги нарушава, защото ЕНИ вече ги е нарушила. А ЕНИ си е Европейска компания с капитализация от 138 милиарда $, което си мисля, че е сериозна сума и предполага, че ЕНИ е сериозна компания, с възможности и ПОЛИТИЧЕСКО влияние. Предполагам че г-н Алексиев е прав във всяка една своя констатация, но си мосля че “проблема” не е в БГ.

 16. Ivo, v ada da gorish , chuma da te trushne ,nqm da stanesh mrasniko , da puknesh dano ,da puknesh govedo prosto !

  Posted by petq | ноември 30, 2012, 23:18
  Ех Петя, Петя /може и Петка Чапайски/ само това ли можа да измислиш. Що за простотии бе Петка, така ли се оборва противно мнение.

 17. Дa нaкaжeм прocтакa c игнopиpaнe!

  [Toвa не e пpизив към г-н Инджeв дa нe пyбликyвa тaкива “мнeния”, защoтo тe ca cвoеoбpaзнo пoтвъpждeниe нa нeгoвитe aнaлизи, кaктo и opиeнтиp зa читaтeлитe мy в интeлeктyaлнaта нeмoщ на вpaгoветe мy (ни!)].

 18. Прав е ДО ПЕТЪР. Преди се впрягах на увредени като “ПЕТЯ”, но в последно време започнаха да ме веселят. Писането им неграмотно, простотиите – безгранични. Гледам, че и на клетви го удариха. Наслаждавам се, като виждам как се давят в собствената си тъпа злоба!
  Господин Инджев, оставете ги да беснеят – от тази по-сполучлива пропаганда в наша полза, здраве му кажи! Дайте им възможност до край да излеят /черно на бяло/ цялата си жлъч и простотия! Толкова ниско паднаха, че каквото и да пишат не е в състояние да Ви засегне и обиди.
  🙂

 19. Към petq
  Брутално голо/ /словно,а/ и грозно/а.

 20. Питам се, защо ли Обама не привика нито Първанов, нито Станишев да им “набива канчетата”, когато подписаха големия член?

 21. Към petq,
  А ти ще притуряш дръвца! “О, свещена простота”!

 22. Към МАРИНОВ:
  Отговорът е съвсеим простичък. Само трябва малко да се помисли /ако е по силите ти/.
  Защото за цял свят е ясно, че и Седефчов и Серж са русоблудски подлоги и за тях да … подписват всякакви руски членове е естествено и очаквано. Докато Бойко се прави на десен, членува в ЕНП и се кълне във вярност на ЕС и НАТО. Не може хем това в онова, хем душата в рая!
  🙂

 23. Благодаря Ви г-н Тинков Павел! Пряко силите ми е да мисля, но след като ми обяснихте, стана ми ясно 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.