Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов

Не очаквам да бъдем информирани достоверно и откровено за срещата на американския президент Барак Обама и премиера Борисов, поради което не смятам за „бързо остаряваща” темата за четенето между редовете във връзка с това събитие, независимо, че до него остават буквално часове ( към момента на писането на този текст).

За да не прозвучи като някакво самохвалство, ще определя „развитието” на сервираната ни предварителна информация в крак с онова, което вече анализирах в две статии, за „интересно съвпадение” с моята теза за същината на старателно замазвания проблем с посещението на Борисов. Сега вече попълват странните информационни кухини и ни подготвят за факта, че скандалите с назначенията на съдии и прокурори са отекнали чак в Белия дом.

Ето какво признават от правителствената информационна служба, давайки си сметка явно, че на двустранните разговори не сме сами и ако продължават да манипулират българската публичност чрез упорито премълчаване на неприятностите на Борисов ще се наложи да се червят след като по американски канали научим за тях.

Барак Обама ще постави и темата за върховенството на закона и реформите в съдебната система на България.
През последните месеци Държавният департамент на САЩ не крие критиките си към корупцията и буксуващата реформа в съда.” (Novinite.bg)

Вашингтон може и да не крие, но София крие…Явно е дошло време това да бъде разкрито.

Към тази „спестена” досега от българските власти информация има и добавка от американска страна, която не оставя съмнение за зле прикритото раздразнение във Вашингтон от българските съюзници по въпроса с атентата край Бургас.
„Президентът Барак Обама очаква да научи от българския премиер Бойко Борисов как върви разследването на терористичния акт на бургаското летище „Сарафово” от 18 юли 2012 г., заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.”

Четенето между редовете, което предложих в досегашните си две статии във връзка с формата на посещението на Борисов в САЩ, приличащо на гасене на пожар, има свое продължение днес. И други са забелязали „някои странности”. Ето какво отбелязва агенция БГНЕС в собствена кореспонденция от Вашингтон:

Борисов – първи или последен от евролидерите при Обама

Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна късно вчера във Вашингтон за срещата си с Барак Обама в понеделник. Белият дом оповести предстоящата среща само преди няколко дни, на 26 ноември.
Премиерът е придружаван от заместник министър-председателя Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов, предаде специално за БГНЕС от американската столица Соня Каникова.
Това е първо официално посещение на Борисов в Белия дом. В съвсем краткото съобщение на Белия дом, в което никъде не е спомената думата “покана”, се казва, че президентът Обама ще приеме българския министър-председател на 3 декември. В него се казва още, че президентът “приветства възможността” да бъдат обсъдени ред “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”. И накрая, американската страна поставя очевиден акцент върху очакванията си да бъдат обсъдени разследването на терористичният акт в Бургас и реформите в съдебната система.
Говорителят на МВнР Весела Чернева, която също пристигна във Вашингтон във връзка с посещението, посочи като теми на предстоящата среща “сътрудничеството в областта на сигурността, върховенството на закона и борбата срещу тероризма с акцент атентата в Бургас – Борисов ще запознае президента Обама с това, докъде е стигнало разследването. Двамата ще обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, въпроси свързани с енергетиката, Балканите и Близкия изток”, каза тя.
Много български медии изтъкват, че Борисов е “първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”. Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.
Дългото отлагане на среща с българския лидер може да се тълкува по различни начини: до този момент среща не се е налагала, защото в двустранните отношения не е имало никакви проблеми и те не са се нуждаели от освежаване; България не е била сред приоритетите на Вашингтон; между двете страни не е имало никакви спешни политически или други въпроси за изясняване.
Какво налага провеждането на предстоящата, сякаш набързо свикана среща, може само да се гадае. Белият дом на Обама е известен с прагматизма си – ако има среща, значи е необходима. В понеделник може би ще получим някои отговори, но по-вероятно е да трябва да продължим да четем между редовете.” /БГНЕС

Когато четете тези редове, погледнете между тях и се спомнете какво се опитаха да скрият от нас българските власти. И си задайте въпроса защо ни подхвърлиха залъгалката със съмнителния комплимент, че нашият премиер е едва ли не най-желания събеседник на Обама в началото на втория му мандат (който всъщност още не е започнал, а тече онзи мандат, през които Борисов така и не беше поканен в Белия дом макар и само на работно посещение).

Отговорът е очевиден: имат какво да крият от нас в играта, която наричат външна политика, но всъщност е опит спрямо нея да приложат същите популистки номера за целите на пропагандата, с каквито си служат във вътрешната политика. Пример: Борисов буквално злоупотреби с присъствието на министъра по сигурността на САЩ Джанет Наполитано в София на 10 октомври, поставена от него в невъзможната ситуация да реагира на репликата му към български репортери, че тук имало едва ли не съвършена свобода на медиите. Така излезе, че тя трябваше да му служи за параван на глупостите и да изглежда съгласна с тях.

Поучени от този опит, който демонстрира арогантността на балканския ни властващ манталитет, този път американските власти са взели мерки да не допускат повече подобни евтини номера- парираха ги в зародиш с многозначителна сухота в информирането за формата и целите на визитата на Борисов. А евтините номера, както знае всеки житейски зрял човек, рано или късно излизат скъпо на самонадеяните „фокусници”.

За съжаление обаче в случая това се пише на сметката на България и няма как да се сърдим на подобно отношение към нас (не ни го казват пряко, но е ясно какво си мислят), което сме си „изпросили” чрез подобно политическо представителство.

26 мнения за “Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов”

 1. Иво,
  страхотно четеш, не само между редовете, но и между запетайките. Мисля си, че “първото посещение на ББ при Обама” ще е последно. Ще им останат снимките от Белия Дом.
  Преди време “The Economist” писаха за наш Бибитко, както го наричат по форумите. Май ще излезе вярно, че некролозите на политическите покойници първо ги пишат там. И още нещо ми се струва показателно – форумните талибани на ГЕРБ са се активизирали много яко по всички възможни форуми, не само в твоя блог. Плюенето по Костов не е спирало, но сега изригна с нова ярост, ми се струва също показателно.
  Винаги ми е интерсно да прочета какво си прочел между редовете и как се изпълняват твоите прогнози.
  Отваря ти се доста работа.
  Бъдете здрави!

 2. Право У десетката :))
  Четох и предните-и те са точни.Поздрави

 3. Президентът Обама ще се срещне с министър-председателя Борисов в Белия дом
  26 ноември 2012 г.
  Белият дом
  Служба на прессекретаря
  На вниманието на медиите

  Изявление на прессекретаря относно посещението на министър-председателя на България Борисов

  На 3 декември (понеделник) президентът Обама ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов в Белия дом. Президентът приветства възможността да обсъди широк обхват от теми, свързани с двустранните и регионалните отношения по време на среща в Овалния кабинет, в това число лидерството на България в НАТО и нейния ценен принос към Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Президентът също очаква да получи информация за развитието на българското разследване на терористичната атака в Бургас на 18 юли 2012 г., както и за провежданите реформи в правосъдната система и за утвърждаване върховенството на закона.

  Думите “покана” и “официално посещение” липсват в този текст.

 4. Уау! Президента на Америка очаква да получи информация след преизбирането му за правосъдната система в България и “бързото” разследване на атентата.
  Какво “постижение” на бат’ Бойко и компания!Те са първи!

 5. Освен краят на мандата за Обама, преди настъпване на новия му мандат, е краят на мандата и за Хилъри Клинтън, която лично се убеди как може да шикълкави борисов, когато стане дума за независима от Русия енергетика и шистов газ, но той нали си е червей и както и да падне, все не е по гръб, ще пообиколи предизборно сънародниците, ще се похвали, че е именно височайшо поканен, ще се оплаче от лошия мат’рял у дома и ще изкрънка пак туй-онуй…

 6. Не знам дали САЩ реагираха достатъчно остро на “реформите” в съдебната ни система, на реставрацията на социализЪма, на възкръсналата българо-съветска дружба (повсеместна и нерушима) и на всички останали харакирита, които си правим тука, но със сигурност не са били изненадани от случващото се. Затова не мисля, че ще искат някакъв отчет от ББ. То какво ли има неясно, че да се отчита толкова…
  По-вероятно е администрацията на Обама да е призовала ББ и клакьорите му, за да ги видят с очите си на живо и да се уверят за какви идиоти става (на) въпрос. Сигурно след срещата им с ЦвъЦвъ са били втрещени от чутовната му глупост и са решили да видят с очите си останалата част от “банката кадри” на ГЕРБ. ББ ще им е за десерт…

  ————–

  Според мен срещата е свързана с бъдещето на ББ в политиката. Ако САЩ, което е твърде вероятно, са свалили напълно доверието в него, то на тази среща ще му кажат какво ТРЯБВА да направи, за да се надява на спокойни старини извън политиката. ББ не спря да повтаря какви чудесни партньори сме с ЕС и САЩ, но в крайна сметка защити единствено руските интереси в БЪлгария.

 7. ТИКВАН ПРЕОТКРИ ПЕНЬО ПЕНЕВ
  „Не мечтая за безсмъртие и пътища леки,
  а за ватенка топла в зимния ден.
  Безсмъртно нека остане навеки
  построеното тука от мен.”
  П. Пенев

 8. Мъж влиза в баничарница:
  – Една баничка, моля.
  – Два лева!
  – Как така?! Вчера беше левче!?!!?!
  – Да, ама от днес е два. Един лев за баничката и един – за Бойко Борисов.
  – Ох, добре. Ето два лева.
  Касиерката връща един лев ресто.
  – Добре, де. Нали два лева?!??!?
  – Да, ама нямаме банички.

 9. Доста зависими български медии изтъкват, че Борисов е „първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”.
  Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.
  “Бойко Борисов е по своему невинен” – така, както са невинни доматът, приматът, тикавата… и всяко друго създание без морал, свян и култура.

 10. То е ясно, че Обама го вика да му трие сол на главата, въпреки че верен на своя стил и пословичен нарцисизъм, Борисов като се върне ще каже, че Обама го е извикал за да се снима с него.

 11. Психопатът е човек, който НЯМА СЪВЕСТ и съзнателност, но не защото му липсва интелектуалният капацитет да разбере разликата между редно и нередно, а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността (способността на човек да разбира и открива смисъла от извършването на определени дейности като четене, преглед, наблюдение и др.).
  Някои от характеристиките на психопата включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети. Курт Шнайдер дава следното описание: “подчертана дисхармоничност на нагласи и поведение, неуравновесеност, СКЛОННОСТ КЪМ ДЕКОМПЕНСАЦИИ, безотговорност, егоцентризъм, непредвидимост на реакциите, ЛИПСА НА ЧУВСТВО ЗА ВИНА, изменчивост на отношенията, изкривено самовъзприемане и НЕПРАВИЛНА САМООЦЕНКА.
  Психопатите са ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от МАНИПУЛАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Понеже те са НЕСПОСОБНИ НА СРАМ или страх, езикът на тялото при тях или тонът на гласа им и други подобни знаци никога не ги издават, както обикновено се случва с другите лъжещи. Когато са поставени в ситуация да отговарят на реални въпроси и да се сблъскат с РЕАЛНИТЕ ФАКТИ, те, без дори да направят пауза, ще преработят своята история така че да пасва на фактите и да изглежда консистентна. Това непрекъснато преработване на тяхната история води до противоречия, които оставят слушателя объркан.
  Друга причина, поради която са такива НЕВЕРОЯТНИ МАНИПУЛАТОРИ е, че те практикуват по-усилено. Според Хеър, множество психопати са очарователни на повърхността и имат изключително умение да показват емоции (докато всъщност не изпитват такива), притежават невероятното умение да манипулират другите. За тях често се използва понятието “сладкодумен”, означаващо импровизирано умение в речта, което е често неискрено или повърхностно, привидно. Те имат по-малко социални задръжки и вътрешни възбрани и са по-екстровертни, доминиращи и уверени в себе си.
  Също така НЕ СЕ страхуват да причинят обида, да бъдат отхвърлени или да бъдат разочаровани. Когато им се случи нещо подобно, те го игнорират НЕ СЕ чувстват обезкуражени ДА ОПИТАТ ОТНОВО.
  Не всички психопати имат това “спокойно и гладко” очарование. Често при недобро възпитание им липсват социалната грация, изящество и елегантност или образование, за да впечатлят хората. Такива психопати разчитат повече на заплахи и насилие, за да получат онова, което искат.
  Социопатът НИКОГА НЕ ИЗПИТВА ВИНА, тревога или РАЗКАЯНИЕ. Тези чувства са му непознати. Държи се така, като че ли НЯМА СЪВЕСТ, защото неговите понятия за самокритично възприемане на собственото поведение, за добро и зло са СИЛНО ИЗКРИВЕНИ.

 12. Значителен брой „независими” български медии изтъкват, че Борисов е „първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”.
  Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.

 13. Мъж влиза в баничарница:
  – Една баничка, моля.
  – Два лева!
  – Как така?! Вчера беше левче!?!!?!
  – Да, ама от днес е два. Един лев за баничката и един – за Бойко Борисов.
  – Ох, добре. Ето два лева.
  Касиерката връща един лев ресто.
  – Добре, де. Нали два лева?!??!?
  – Да, ама нямаме банички.

 14. Надявам се тоя наплив на малоумници скоро да мине…..

 15. Утре сутринта след срещата дудука ще ни разкаже как вместо 45 мин разговорът е продължил цели 48 мин.

 16. Американците отдавна знаеха, че Борисов и Цветанов са представители само на себе си и на българската мафия. Но точно тази българска мафия се оказа за САЩ почти единствения европейски съюзник в борбата ,,срещу тероризма” и те си затваряха очите за факта, че Борисов е един криминален диктатор. От началото на управлението на Борисов в България имаше няколко масови антиправителствени протести, които бяха потушени с полицейщина и бой и бяха манипулативно представени в медиите като анти-ромски, против бедността и други подобни. А точно този жалък наркотрафикант, от който сега се опитват да се дистанцират във Вашингтон, беше защитаван лично от Уорлик, който отиде в НС да хвали Борисов и да го защитава от журналистите, дръзнали да задават въпроси за американските грами от уикилийкс. Да не забравяме и блестящата програма във Вашингтон на другия представител на българската мафия – Цветанов, който се бил срещнал с всички важни политици, защото бил най-големия борец за законността. Така че Г-н Инджев, американския гаф с топлите отношения с българската мафия, които още не са приключили, дълго няма да бъде забравен.

 17. г-жа Чернева спомена нещо и за стратегическите перспективи пред българската енергетика …

 18. Иво,
  “страхотно четеш, не само между редовете, но и между запетайките. Мисля си, че “първото посещение на ББ при Обама” ще е последно. Ще им останат снимките от Белия Дом….”
  Иво,
  страхотно четеш, не само между редовете, но и между запетайките. Мисля си, че “първото посещение на ББ при Обама” ще е последно. Ще им останат снимките от Белия Дом- и така споделям дума по дума ,написаното в първия коментар ,относно темата за посещението на Б.Б. в САЩ.
  И да знаеш още,че страхотно и изглеждаш …съвсем като на снимката -истински ,а във всичко това можем да открием пълното съответствие на човека с работата му ,което е доказателство за твоята марка на любовта :В десетката.
  Мисля и за това ,което предстои в смисъла на разкачването на скачения съд ,което всъщност е преодолимо предизвикателство -от човешко естество ,което предизвикателство по значимост се равнява на ефекта и силата ,характерни за отражението на всяко нещо ,граничещо с ненормалност.Нормалността в политиката се измерва със запазване на относителната независимост и в този смисъл демонстрацията на скаченост ,дори според българските народни обичаи и хр.традиция,съхранила раздялата с благодарност -и в този случай ,разкрива ,че най-малкото ” скаченият съд ” накърнява баланса в отношенията между хората,които се раждат сами ,и умират сами.
  Поздрави !

 19. Към огнеборец:
  Просто невероятна характеристика, нямам думи. Брилянтно обрисувано. Личеше си че е психопат още през 2009 но повечето хора не успяха да го прозрат.

 20. Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов Qualis artifex pereo. Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus Lucius Domitius Ahenobarbus

 21. Г-н Инджев, Вие бяхте дълго време кореспондент в Бейрут по времето на комунизма. Имаше ли тогава и спазвахте ли цензура. Кога точно започнахте да се осмелявате да казвате “истината” за българския политически живот. Вие бяхте глезеното дете на българската журналистика по онова време. Тази ярост, която усещам сега във Вашите материали, си я обяснявам с това, че никой в момента не иска да Ви слуша, по понятни причини. Аз лично не вярвам във Вашата обективност. В материалите Ви има прекалено много злоба и негативизъм, дошли незнайно от къде. Всъщност Вие трябва да знаете.

 22. Към Илиана ( Ценова):

  Бях наистина дълго там и оживях след 4 години в Бейрут.
  Голяма глезотия беше-нападаха ме въоръжени крадци ( гепиха ми така две коли насред глезотията), арестуваха ме от Хизбуллах, клатеха ми къщата с разни експлозии- десетки, стотици пъти…Дундуркаха ме, демек.
  Бихте ли искали да ви поглезят и вас с около няколко стотин бомби, атентати и др.подобни- то бива завист, ама чак толкова по отношение на глезотията (ми)…
  А цензура имаше. Нищо от това не беше известно на публиката.
  Яжте си злобата сама, Ценова, не ставам за (ваше) мезе.

 23. @Iliana

  Tова, че никой в момента не искал да слуша Иво Инджев, e дoлнa бoлшeвишка лъжa ! Caмo гоцэ сырыщныка нe иcка дa гo cлyшa, нo тoй нe сe cмята. Koгaтo 3лoдея Kocтoв гo cлoжи в затвоpa, щe види тoй кaк ce yвoлнявaт жypнaлиcти !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.