Усмивки от новите ленти под режисурата на Бойко

Имаше телевизионна рубрика „Усмивки от старите ленти”, която ни разсмиваше с архаични кадри от времето на нямото кино по времето, когато медиите в България бяха принудително неми за каквато и да е критика към еднопартийната власт. По странен начин живеем в подобна рубрика и днес…
Ето няколко медийни „намигвания” за недоразуменията, разнобоя и откровената лъжливост в подгряването на българската публика по темата за блиц посещението, което се наложи на премиера Борисов в САЩ.

От вестник „ 24 часа”, където все пак са отбелязали, че не става дума дори за покана, не са забелязали същевременно, че вицепремиерът Цветанов прекара цели две седмици отвъд океана и свеждат рекордно дългото му пребиваване там му там до „няколко дни” , като дори въздигат работната визитата в ранг на „официално посещение”.

24 часа:
2 декември 2012 г.

„Към българската делегация там се присъединява и вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов, който е на работно посещение в САЩ от няколко дни.
Борисов за първи път идва в Белия дом на официално посещение. То бе обявено само седмица по-рано, което кара наблюдатели във Вашингтон да се питат какво е наложило българо-американската среща на върха в спешен порядък. Борисов е и първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му преди по-малко от месец.
Вашингтон оповести предстоящата среща само преди няколко дни. При това в краткото съобщение на Белия дом никъде не е спомената думата “покана”. Казва се само, че президентът Обама ще приеме българския премиер на 3 декември, за да обсъди с него “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”, както и хода на разследването на терористичния акт в Бургас и реформите в съдебната система.”

Още в заглавието си сайтът Dir.bg вкарва обаче в час „неразбралите” и цитира цитирания от БНТ Цветанов да казва нещо твърде, твърде съмнително за едно посещение, чието обявяване стана по негова инициатива ( прескачайки рутинната за такива случаи роля на Външно министерство!), но престоя във фризера н американското потвърждение цяла седмица.
Борисов докладва на Обама за атентата в Бургас

Dir.bg

Наблюдатели в САЩ се чудят какво е наложило спешната среща между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов. Недоумението идва от факта, че визитата е обявена само седмица по-рано, пише “24 часа”.
В интервю пред БНТ обаче вътрешният министър Цветан Цветанов подчерта, че срещата на Борисов с американския президент се подготвя от близо година. „

С днешна дата, часове преди събитието, в. Дневник нарушава едно неписано табу и лаконично отбелязва пълното пренебрежение към „българското събитие” в американската публичност:

„Освен краткото съобщение от миналата седмица на световните новинарски агенции, срещата Обама-Борисов засега не присъства в днешните американски медии.”, пише Дневник.

В опит хитроумно да избегне конфуза с липсата на покана сайтът, поверен на телевизионния говорител на властта Бареков, се измъква със заглавие, което, ако не знаехме, че друг е все пак стопанинът на Белия дом, можеше да ни подведе, че Борисов става държавен глава на САЩ:

понеделник, 3 дек 2012 г. 08:11 ч.
ВИП визита
Бойко Борисов влиза в Белия дом
BNews.bg

Макар и с помощта на поръчана другиму кореспонденция натегачите от „Стандарт” постигат обичайния за тях подмазвачески ефект, който може да разсмее всеки средно информиран читател с абсурдното твърдение как Борисов ще се „похвали” с успехи в съдебната ни система:

Стандарт:

Около 40 минути – колкото един учебен час, ще продължи срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Барак Обама.

Борисов ще се похвали с напредъка на съдебната реформа, прозрачната процедура за избора на новия ВСС и закона за гражданската конфискация.

Във Вашингтон българската делегация е отседнала в хотел “Хей Адамс”. През 2008-а преди да встъпи в длъжност, Обама е спал със семейството си във въпросния хотел, защото смятал, че му носи късмет.
Цветелина Стоянова, кореспондент на БНР, специално за “Стандарт””

Разбира се в деня на уречената среща най-лъчезарно излъга ТВ 7 , която, противно на вече разкритата истина за липсата на официална покана към Борисов, упорито анонсира като своя ( наистина своя- никой друг не го направи!) водеща новина, че премиерът бил ПОКАНЕН на срещата в Белия дом.
При цялото папагалско и безкритично повтаряне на официално спуснатите формулировки, според които Борисов е „държавник”, медиите се разминават и за времетраенето, отпуснато за срещата. Според собствена информация на „Труд” то е 50 минути, а както се вижда от „Стандарт”- 40 минути, „колкото един учебен час”. Бас държа, че ще се окаже повече и това ще ни бъде интерпретирано като голям държавнически успех на Борисов, приковал към себе си вниманието на най-влиятелния лидер в света с няколко минути повече от предвиденото.
Ще каже някой, че се заяждам „на дребно” и се хващам за думата- например „държавник”. Ами да, хващам се, както и медиите се хващат за изпратените им от правителствената служба ласкателства за премиера ни, който е само един висш чиновник на върха на изпълнителната власт. Държавниците в българската история могат да се преброят на пръсти и Борисов определено не е сред тях – за да бъдеш оценен като държавник трябва да си се откроил над всички прелитащи над властта хиляди управленци- не да си се отличил с мускули, мускали и масали, а с дела, който те правят нещо повече от прелетна птица в паметта на хората.

Ето така усмивките от новите ленти поддържат жива традицията на нямото кино, което вече сме гледали под режисурата на Тато- любимия творец на блага, от когото толкова се възхищава неговия последовател Бойко.
Ivo.bg
10.30 ч., понеделник, 3 декември 2012 г.

44 мнения за “Усмивки от новите ленти под режисурата на Бойко”

 1. Аз пък съм в настроение да се заяждам на дребно и ме интересува дали Борисов ще трябва да чака след уречения час за прием така, както трябваше да чака Станишев и дали Обама ще отложи срещата си с Борисов така, както направи Медведев.

 2. Корекция към писаното от мен по-горе: Така, както направи Медведев със Станишев.

 3. Правилно е да се напише:Ето така усмивките от новите ленти поддържат жива традицията на нямото кино, което вече сме гледали под режисурата на Тато- любимияТ творец на блага, от когото толкова се възхищава неговияТ последовател Бойко.

 4. Мечтателю,за Обама,както и за всеки американец,най-важен е човекът и уважението към него.За комуниста Путин водеща е ролята на партията,както беше и у нас преди 1989 година.

 5. Щом и ТВ7 говорят за учебен час, значи става дума за контролно. Конспекта е ясен, остава да разберем дали ББ си е написал и надлежно скрил пищовите. По време на полета а и в събота и неделя да се надяваме си е назубкал достатъчно отговорите. Жалко че ги няма Румито и особено Красьо, но щом Цецо е там значи може и да изкараме контролното. Ако пък напише и за неговото ноу-хау с багера, направо не виждам начин да не ги шашнем.

 6. Нормално е да продължи по-дълго срещата.Нали трябва време и за превода.

 7. Точно в десетката. Миманса на лентите говори повече отколкото дори четенето между редовете. Старите ленти са си неми и без друго, а на новите по-добре да изключим говора, за да се концентрираме по- добре върху усмивките. И ако при завръщането на “героите” ни от Вашингтон нещо в стегнатя им вид ви напомни за “концентрацията” На Бай Тошовия поглед и зяпналата му “усмивка” от старите ленти от !0 Ноември 1989, то нещата ще бъдат повече от ясни!

 8. Господин Инджев, навремето имаше един виц, че най-големия мучиринец в България е бащата на Тодор Живков, който бил създал първата говоряща тиква. Та, може би, Обамата също иска да се увери в триумфа на науката.

 9. Господин Инджев, навремето имаше един виц, че най-големия мичуринец в България е бащата на Тодор Живков, който бил създал първата говоряща тиква. Та, може би, Обамата също иска да се увери в триумфа на науката.

 10. До Йорданова: Съгласен съм с Вас, госпожо и съм сигурен, че Борисов и България, защото той е в качеството си на представител на държавата там, няма да бъдат унижени така, както унижиха България в лицето на тогавашния министър-председател Станишев през 2009 година нашите т. нар. руски братя.
  До Антонов: Да, от старите ленти съм. Само че не от съветските, ако ми позволите да уточня.

 11. Господин ИНДЖЕВ,
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ за участието Ви в “Часът на Милен Цветков” тази вечер! За мен беше удоволствие! Пожелах си максимум до година време да имам щастието да следя по телевизията Ваше авторско предаване.
  Бъдете здрав! Много радост в семейството Ви и весели и щастливи коледни и новогодишни празници!
  Гордея се, че Ви познавам!
  С дълбоко уважение!

 12. President’s Schedule – December 3, 2012
  2:55 pm The President hosts a bilateral meeting with Prime Minister Boyko Borissov of Bulgaria

  4:00 pm The President delivers remarks to the Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction symposium
  National Defense University

 13. Чудесен коментар! Радвам се, че напоследък Ви виждам и чувам и по телевизията!

 14. Г-н Инджев, просто вижте какво пише в сайта на Белия дом и каква е програмата на президента Обама. След това каквото и да каже нашата тиква в посолството, ще е без участието на американците, вероятно?

  2:55 pm
  The President hosts a bilateral meeting with Prime Minister Boyko Borissov of Bulgaria
  Oval Office
  Press Information
  Pool Spray at the Top with Statements (Final Gather 2:40PM – Brady Press Briefing Room)
  4:00 pm
  The President delivers remarks to the Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction symposium
  National Defense University

 15. Усещате ли все още и понякога нещо непривично, едно странно свиване под лъжичката ,като преди държавен изпит по марксизъм и ленинизъм, когато знаеш, че си държал няколко безумни изпита по история на БКП, исторически мат’риалзъм и т.н. Гадното усещане, че се тъпчеш и пишеш пълни простотии ,в които не вярваш, не си и не искаш да си убеден , но за да продължиш трябва да го преминеш и да забравиш.Избягваш шизофреничното развитие на собствената си личност, като търсииш някакво логика в изказа на собственото си лицемерие……
  Знам , че всеки от вас приятели може да продължи горните мисли, но сега е 22.18 на 03.12.1012. Обама и нашият мат’риал са си казали hello и сега му обясняват разни неща.”I can feel it! “ Не му е лесно ,но на мен ми е кеф и густо / да бе майна/, почти като в горната ситуация, не иска, не вярва, но няма къде да мърда. Не го съжалявам, утре сигурно ще каже – Цецо, по-добре да ме беше бил Майк Тайсън, после ще пръдне и ше му мине. На мен обаче сега ми е кеф, усещам страха в него, усещам как ще се върне с подвита опашка, пак ще приказва разни глупости , като за пред ТВ7 , но няма да е същото. Вече е 22.37 , “гамото“ продължава…..още малко и …. Край . А от утре пак магистрали, калинки, венетки, фидоски, цецки и т.н. както си я знаем и в края на краищата – ‘кво шъ прайм се’а

 16. Обама:
  Положи за инструктаж!
  Бат’Бойко:
  Другарю Обама, заповядайте манерка, бойна, празна, готова за инструктаж
  Обама:/ полага го здраво и звучно два-три пъти по врата/
  Всичко ясно ли е вече?
  Бат’Бойко:
  Тъй вярно, по време на инструктажа извращения нямаше!

  Не че е не си го търсеше, но е обидно за всички нас. Нашият народ не се състои само от бойковци и цецковци, калинки и венетки, фидоски, янета,
  кутета и гоцета, сергейчета и…… “вся остальная сволоч”

 17. към Мечтател:

  Това, че вероятно Борисов няма да бъде унижен от американският президент, се дължи не на особените заслуги на господин Бойко, а на това, че американската дипломатическа традиция не ползва подобни азиатски феодални мурафети.
  Кой кого унижи обаче със стъписващата изцепка, измъкната от времената на колониал-комунизма:

  “С Русия имаме дружба от векове ЗА ВЕКОВЕ!”(!?) Какво би си помислил изнасилвача /Русия/, като чуе подобни думи от изнасилената жертва /България/?! Ако специалиста по съветски униформи, роденият в Херсон апаратчик и съветски поданик Станишев обича тази си роля, защо Гражданинът за Европейско Развитие също е лудо влюбен в изнасилващия?

  Следващият път когато сте в настроение за заяждане на дребно, помислете върху това.

 18. Тези американци май нещо са мръднали, ако е истина, че сравнили България с “остров на стабилността”. Но случват се и такива работи след тия урагани, които им дойдоха до главата…

 19. Здравейте!
  Аз съм мениджъра на една новоизгряваща звезда в интернет пространството от ромски произход – Чочо Секса. Чрез гуугъл се натъкнах на коментар от негово име във вашия блог. Клиентът ми не се казва Страхил Василев. Господинът явно си е харесал името или петни името на клиента ми целенасочено. Искам да Ви уведомя, че името е запазена марка от един месец и има право да го използва само клиента ми. Затова моля най-учтиво всички коментари от името на клиента ми да бъдат изтрити или поне никнейма “чочо-секса” да бъде скрит. В противен случай ще съм длъжен да сезирам прокуратурата за умишлено петнете на репутация въпросния Страхил Василев и евентуално Вас за съучастие.
  Благодаря предварително.

 20. Колко е хубаво да има дълги командировки в чужбина за сметка на бюджета, кои ли наш управник не се е възползвал от тези благини, и ще продължават предполага се.

 21. Към Иван
  ivan.valchev46@mail.bg

  Само с прокуратурата не ме бяха плашили!
  За нейно улеснение публикувам най-учтиво Вашия мейл, за да съкратите пътя на сътрудничеството си.
  За Ваше сведение- в коментарите се появяват също имената на Сталин, Наполеон и др. подобни узурпирани от анонимни коментатори изгрели отдавна звезди от всякакъв произход и от световна, а не само от ромска величина…
  Не очаквайте да публикувам каквото и да било от Ваше име след тази закана, тъй като очевидно смятате (погрешно), че можете да използвате за някакви свои цели този блог.

 22. Иво,
  пак си прав – срещата с Обама е продължила по-дълго от предварително обявеното. Вероятно на Обама му е трябвало повече време за похвалите. Но като гледах изражението на Младенов, големи похвали ще да са били. Ще имаш май много за четене между редове и запетайки. Очаквам с нетърпение следващите коментари.

 23. Има два въпроса на които отговорите са повече от любопитни, но уви за сега са неизвестни: Защо четиримата най- важни в правителствения екип и защо точно сега.

 24. По повод на линка от НЕЩО ИНТЕРЕСНО И В СЪЩИЯ СМИСЪЛ.
  С изключение на участието на БГ в Афганистан, TOO MUCH BLA-BLA-BLA видях в тази статия и нищо съществено и интересно…
  Но все пак някои цитати от нея:
  «There is always the question of Russian INFLUENCE; while Washington and Moscow are on friendlier terms, there are still no illusions that they remain competitors. Relations between Bulgaria and Russia go back a millennia, and we can assume that Russian influence will be a factor at all times. The question, rather, is HOW TO BEST MANAGE IT in lieu of other influences at play in Bulgaria – and that has been the capital’s foreign policy conundrum for the better part of the last 134 years».
  Първо, по мое скромно мнение авторът е сбъркал градацията тук, защото става въпрос не за ВЛИЯНИЕ а за ЗАВИСИМОСТ от Русия. Много други държави имат хилядолетни отношения със Русия но НЕ СА ЗАВИСИМИ.
  А по въпроса HOW TO BEST MANAGE IT , то е много ясно: Когато в другите страни, САЩ начело се разкрият агенти на Русия и КГБ, те се изпращат светкавично обратно, изгонват се от териториите на тези страни.
  Когато в БГ се разкрият такива, агенти на ДС(т.е. КГБ), те първо много патетично се възгордяват от дейността си а след това, в най-добрия случай се преместват от едни Key-positions към други Key-positions в държавния аппарат. Разликата е КОЛОСАЛНА.
  Да не говорим пък за ХАМЕЛЕОНЩИНАТА на тия индивиди, която някои може би смятат че може да се превърне в еволюция??!!
  Има още доста абсурди и неверни неща като например «The EU has ambitions to be an important international actor, and it’s a CENTRIPETAL ??!! force to which Bulgaria is geopolitically oriented.» или «Borisov HAS THE ABILITY TO INFLUENCE ??!! a direction of peace and negotiation, or simply, trust building between the big powers.»
  По добре щеше да бъде ако авторът се беше напрегнал да направи анализ и да даде факти към единственото си правилно изречение в статията, което поставя като заключение:
  The overall picture is of a MESSY FOREIGN POLICY AGENDA.
  NOTHING WILL BE DECIDED ON THIS MEETING, but there will indeed be lots to talk about.
  Защо беше нужно да се дава всичкия този НЕНУЖЕН ПЪЛНЕЖ в статията тогава след като заключението му е такова?
  Ако за някои ненужното говорене е от някакво значение, то за България е убийствено защото все повече се задълбочава ЗАВИСИМОСТТА от Русия за която споменах и се продължава нейното ОБЕЗЛИЧАВАНЕ и ГИБЕЛ.

  И ако трябва да се върнем към лекия и забавен тон на статията на г-н Инджев то трябва да спомена че в западната преса бе отбелязано че вчера г-н президентът Обама е имал МНОГО ПРИЯТНА И ВЕСЕЛА, ИЗПЪЛНЕНА СЪС ШЕГИ СРЕЩА СЪС СВЕТОВНО ИЗВЕСТНАТА РОК ГРУПА LED ZEPPELIN, докато за “първата му среща с европейски ръководител от преизбирането му” не бе споменато нищо.

 25. По-скоро очаквам като резултат от тази среща в БГ медиите да се появят снимки на нашия премиер и другите членове на делегацията с групата LED ZEPPELIN направени накъде из коридорите на Белия дом и с много изпъкнали шкембета също, каквито вече неведнъж видяхме, т.е. долу горе както Румито се беше похвалила за срещите си с Хилари в тоалетната….

 26. Браво, г-н Инджев! Точно така трябва да се действа с троловете във всеки блог/форум! Отрано на мястото му, т.е. навън!

 27. Ало, “мениджъра” Вълчев, на какво ли още ще се “натъкнеш” в “гуугъл”.
  И ти и “звездната” ти клиентела, и “Чочо-секса” и “Гого-прасето”, и “Бобо-тиквата”, и “Васо-говедото”, що не вземете да се наврете…от където изпълзяхте?
  Марш обратно, че “петните репутацията” на “ромския си произход”!
  🙂

 28. Някой каза ли конгречулейшънс?

 29. Направо не можах да повярвам – Обама вежливо нарече Бойко “тъпанар” , с “шегичката” относно черния му колан по карате , добра по-скоро да изчерви ушите на малчуган под 10 . А пък средствата за масова пропаганда у нас , обитаващи премиерския етаж от еволюцията , са на път да превърнат тази лична оценка в обида за националното достойнство , тъпчейки я в главите ни половин денонощие вече , като доказателство за “близките приятелски” отношрния между двамата “велики” лидери .

  И подобно на вица за ТАСС , която отразила надбягването между съветския и американския атлет ( нашият се представи много добре и се класира втори , а американецът остана предпоследен ) премиерът ни е първият гост след изборите , а не последният за първия мандат и то в коледния месец , по – подходящ за срещи с LED ZEPPELIN отколкото за политика .

 30. Г-н Инджев, винаги съм Ви уважавала като журналист, но напоследък имам чувствато, че търсите под вола теле. Кажете най-накрая, в прав текст, какво мислите за срещата Борисов-Обама. Явно имате критики, резерви, определено различно мнение от официалното. Кажете го. Гледах Ви при Милен Цветков, където трябваше да се каже какво е написано за срещата между редовете, Вие пак нищо не казахте. Само твърдите, че има нещо неизказано,нещо покрито. Кажете го, Вие имате опит, явно има нещо, но защо мълчите?

 31. Дано на бистришките тигри не им предстои мач с някои мечки,че ще трябва двата отбора да се доставят на център-нападателя Борисов франко американската столица.

 32. @ ILIANA :
  Накарахте ме за трети път да проследя разговора между Милен Цветков и Иво Инджев и не разбирам защо сте неудовлетворена. Какво повече очаквате да Ви каже г-н Инджев?! Хайде аз ще се опитам да резюмирам кратко, директно в “прав текст” и недипломатично:
  1. Бойко не е поканен, а привикан да дава обяснения.
  2. Посещението му в Белия дом не е първо от втория мандат на Обама, а последно от първия.
  3. На срещата ще му “набиват канчето” по следните теми:
  – какво още се ослушва по атентата в Сарафово и не поема отговорността да обяви участието на терористичната организация ХИЗБУЛА;
  – какви са тези изцепки /референдуми/ с АЕЦ Белене, след ратифицирано от Парламента правителствено решение;
  – кога ще се подложи на преразглеждане идиотската забрана върху изследванията за наличие на шистови петропродукти;
  – как може да обясни последонателното си надупване към Пу-Русия, с подписването за ЮП в разрез с националните интереси и геополитиката на ЕС и НАТО;
  – смята ли, че трикратната издънка, която предизвика с намесата си в правосъдната система е движение в посока на очакваната реформа в правораздаването ни.
  Колкото до моите лични впечатления от кадрите, илюстриращи пресконференцията след срещата – независимо от цвета на кожата Бойко беше тъпия туземец, потупван по рамото от Големия бял баща. Покровителствено-ироничната усмивка на Обама и саркастичното подмятане за “черния пояс” бяха красноречиво-очевадни.
  Ако все още нещо не сте разбрала – на Ваше разположение съм.
  🙂

 33. ОТ ”НЕЩО ИНТЕРЕСНО И В СЪЩИЯ СМИСЪЛ.”-Линка който поствах датира един ден преди срещата,т е според мен позна резултата на настроенията от нея днес. Иначе съм НАПЪЛНО съгласна със забележките ви ,същите миминаха през ума и на мен ! Поздрави !

 34. …”„Труд” то е 50 минути, а както се вижда от „Стандарт”- 40 минути, „колкото един учебен час””…
  Не, 45 мин. е продължителността, колкото едно футболно полувреме 😉

 35. До г-н Павел Тинков.
  Аргументите Ви не ме убедиха в нищо. Само си спомних за комунистическите времена, когато всичко трябваше да се чете между редовете. Не е ли време г-н Инджев да забрави тези практики. Не съм съгласна с нито една дума от написаното. Вие имате още кошмари от съветските братя. Приемете, че сега света е различен.

 36. И още нещо. Ако трябва да четем или слушаме неизказаното от срещата Борисов-Обама, то е : България е суверенна държава и има правото сама да реши кой е виновен. Ние без доказателства няма да обвиним никой, дори под натиск.

 37. @iliana

  Sega svetat naistina e razlichen, no savetskite vi bratq ne sa mradnali nito na jota.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.