Борисов си говори сам след “историческото” посещение при Обама

В помощ на затруднените ласкатели, които се чудят какво да откроят от комплиментите на Барак Обама и самохвалствата на Бойко Борисов, пояснявам:нашият премиер сам посочи кой е за него основният акцент. Той театрално отхвърли обобщаващата хипербола на официозната българска ТВ 7, която нарече визитата му в САЩ „историческа”, изразявайки нещо като смущение по този повод с репликата, че не знае, дали това е така. Но веднага се оживи и уточни: именно интервюто на ТВ 7 било историческо (защото се прави в студиото на Си Ен ЕН).

Не се стърпя Борисов да “възтържествува” срещу своите критици в България, които коментирали неправилно в аванс срещата му с Обама- направо съм “поласкан” да ми опонира лично от хиляди километри!

Който още не е разбрал след толкова години, нека да вникне най-накрая, че за Бойко Борисов пропагандата е абсолютен приоритет. Още ли не вярвате? Та той е готов да се откаже от ласкателството да е осъществил „историческа” среща в Овалния кабинет , но не може да устои на съблазънта най-вече да бъде зачетен да седне в студио на Си Ен Ен, макар и за стандартно придворно българско интервю!

Американските медии някак си не забелязаха първото посещение на европейски лидер във Вашингтон след изборната победа на Обама от 6 ноември. Докато наблюдателните наблюдатели от София, като Ирина Цонева, цитираха в кореспонденция от САЩ анонимни източници ( защо ли се крият?), според които тази първичност в поредността е някакъв вторичен белег за особена значимост на събитието .

Докато слушаме от обслужващия персонал за „първото” и „историческото” посещение, на сайта на Белия дом се мъдри една нула внимание. Просто оставят Борисов да си говори сам и той, разбира се, е във вихъра си. Всичко, което научаваме, извън краткото изявление на самия Обама, взел на подбив своя гост за черния му колан по карате, извира от щаба на българската делегация и най-вече от устата на самия Борисов, който на фона на рекламите на фаворизираната от правителството Корпоративна търговска банка по ТВ 7 ( под мотото „Клиентите са ни скъпи”) даде скъпо струващо безкрайно интервю, почти равно по времетраене на срещата в Овалния кабинет, в скъпото на егото му студио на Си Ен Ен.

Кой на кого служи в симбиозата на този клиентелизъм, е задача с повишена чудност!

Да, Обама изрече няколко явно добре премислени похвали със суперлативи, които, ако се замислите, звучат направо иронично. Пренебрежимо малката ни роля в НАТО той нарече „изключителна”. Допусна в бъдеще да станем лидер в най-бедния регион на Европа. Самият Борисов определи като „ефективен лидер на световната сцена”. Бисери!

Употребата на превъзходна степен в похвалите за успехите на най-мизерстващия оставач в Европа по всякакви показатели и неговия „ефективен” в това изоставане лидер е на ръба на сарказма. И Обама не ни го спести. Нищо не му струва. Той знае, че тези бисери са мъниста, с които ще зарадва част от простодушното българско население, което все още подкрепя своя вожд, за когото потупването по рамото от големия бял баща Обама е свещен ритуал, от който ще изстиска всяка възможна капка пропаганда с тъпото на предизборната томахавка.

А вие какво очаквахте на направи Обама? Да обясни защо е извикал толкова спешно Борисов на среща, която дори не беше формулирана като покана? Грешите, ако сте се надявали на прямота, която обикновено се прилага спрямо неприятелски страни, а не срещу съюзници. Това се нарича дипломация. За сравнение- ще дам пример с руската автокрация.

Обама не е Путин, който публично и преднамерено унижи Станишев, принуждавайки го да го чака часове за аудиенция в Сочи. А и Станишев, поне по документи, не беше руски съюзник, а по-скоро беше васал де факто и беше третиран по съответния начин за проверка на лоялността му, която издържа с „отличен”!

Обама не и Медведев, който на следващата година повтори този шамар, виждайки, че Станишев обръща и другата буза: в качеството си на новоизбран президент на Русия Медведев направо отложи с цял ден уговорената визита на българския премиер Станишев в Кремъл, но нашичкият така и не си позволи да се обиди-весело сподели пред репортери, че така щял да има повечко време да се разходи по книжарниците.

Така че, не вярвайте на даровете, за които твърди Борисов, че е получил под формата на похвали Те са стандартни подаръчета. Превъзбудата му обаче го издава колко е поласкан- тя прилича на онази, с която говореше Първанов в присъствието на Путин в София през януари 2008 г., когато руски кореспондент му се подигра за възклицанието „голям шлем”, което прозвучало малко неприлично от устата на „превъзбудения”български президент ( Първанов пък, който се зъбеше и ръмжеше на Би Би Си например, не се засегна от грубата шегичка на московския „Комерсант”).

Официалният сарказъм на Белия дом и неофициалното пренебрежение на американските медии към кометата „Борисов” във Вашингтон говорят за безтегловността на българската пропаганда, попаднала във вакуума на косвените доказателства за комплексите си за малоценност.

Останалото ви го казах: след „историческото” пребиваване в Белия дом Борисов си говори сам.

P.S. За удоволствие на онези, които искат да чуят за какво съм съгласен с Борисов все пак, ето едно мое тълкувание.
Както Цветанов, така и Борисов ясно намекнаха, че за терористичния акт в Бургас се знае много, но и двамата многократно подчертаха, че той не е извършен от българи. Днес Борисов дори стигна по-далеч, казвайки, че не може да се начуди, как могъщите служби на големи държави ( САЩ, Великобритания, Израел), не могат да открият конкретен човек, за когото има пръстови отпечатъци, ДНК и лицеви данни. Явно посланието е, че големите държави трябва да свършат работата по намирането и залавянето на виновниците извън България, което не е по силите на малката ни държава, застрашена при това от ответен удар, ако действа солово.
Правилно!

41 мнения за “Борисов си говори сам след “историческото” посещение при Обама”

 1. Поздравления г-н Инджев, приближавате се до истината. Но според мен посещението на ББ в Белия дом е чист кризисен PR с оглед на предстоящите утре събития в Брюксел в комисята CRIM. Справка: https://bivol.bg/bivol-ep-crim.html Всичко останало е ……. много “деветки” и нито една “десятка”. Успех!

 2. А…Направо го унизи като го привика да говори с черен е най-добрия вариант на памфлета.

 3. Само не Го похвалиха за great принос в мисията на Curiosity на Марс

 4. Герберите се задоволиха с предъвканите славословия на медиите, които са на 80-то място по (не)свобода в света, а е добре да се прочетат думите на Обама в оригинал.

  Ето какво казва той:
  “I’ve had an opportunity to work and discuss issues with the Prime Minister in the past, and he has always been a very effective leader on the world stage.”

  Буквално: “Имал съм шанс да работя и дискутирам върпоси с премиера в миналото, и той винаги е бил много ефективен лидер на световната сцена.”

  Айде сега да намерим разликите между “ефективен лидер на световната сцена” и “ефективен световен лидер” !

  Щото и разните диктатори и маниаци на моменти са “ефективни лидери на световната сцена”, в смисъл често успяват да изправят света на нокти и даже да го накарат да им играе по свирката, но това не ги прави “ефективни световни лидери”.

  И въобще да се говори за пъзливия моноглот Тиквичко, дето все се мъчи да се равни я по Кремъл, я по Белия дом, я по Брюксел, като за “световен лидер”, е меко казано нелепо.

  Има и още – Обамата да хвали Царя Триглавата! И се гаври тънко, но явно, с “постиженията” на Тиквичко.

  Той казва:
  “I have to say at the outset that Bulgaria has proven to be one of our most outstanding NATO allies.” – “Трябва в самото начало да кажа, че България се е доказала като един от най-изтъкнатите ни съюзници от НАТО”

  Представяш ли си какво прави тоя гаден комунист Обамата? Хвали и предишните управления, при които сме били в НАТО 5 години, и при които започваме да пращаме контингентите, вместо да се съсредоточи върху Тиквата и неговите 3.5 години!

  “Obviously, there are very strong bonds between our two countries, including many Bulgarian Americans in my hometown of Chicago.” – “Очевидно има много силни връзки между нашите две страни, включително много българо-американци в моя роден град Чикаго.”

  Това пък може да се изтълкува като откровена гавра с продължаващата емиграция и изтичане на мозъци от България, понеже Обама нарича сънародниците ни там българо-американци и не споменава у нас да има голяма американска диаспора, а Тиквата се хвали със съмнително благоприятния факт, че един от най-големите български градове … не е в България.

  Ами това: “I’m looking forward to hearing from the Prime Minister how the United States can further assist in those efforts.” – “Очаквам премиера да ми каже как САЩ могат допълнително да подпомогнат тези усилия”.

  Това си е заявка в прав текст, че не се справяме и явно ни трябва още повече помощ. Както се видя примерно при откриването на офиса на ДЕА у нас – дотогава заловените наркотици бяха паднали на историческо дъно, а след това изведнъж пак почнаха да хващат, и то такива количества, които навеждат на мисълта, че преди да дойде ДЕА трафикантите са действали съвесем безнаказано и необезспокоявано, че да станат толкова нагли. Друг пример е подмяната на клоуна Уорлик с желязна дипломатка, чиято специалност са сферите, в които още лакействаме на Кремъл – стратегически и енергийни проекти.

  За заключителнит му думи направо не ми се говори: “And the other thing I have to say is the weather is not always this good, so you should enjoy some of the sights while you’re here as well.” – “Другото нещо, което трябва да кажа, че е времето не е винаги толкова хубаво, затова трябва да се насладите на някои от гледките докато сте тук”.

  На мен ми звучи като “Разгледай, защото нищо чудно да си тук за последен път”, а “времето”, т.е. търпението ни към теб, да се развали.

 5. Това изпросено посещение в Овалния кабинет, подигравките на Президента за “черния колан” на Боко и мълчанието на американските медии е поредното падение на Българската нация!

 6. http://www.youtube.com/watch?v=c7i5CPCJr80
  Алекс Алексиев за срещата, който интерпретира срещата като “дежурно посещение, от което може да се очакват дежурни възгласи от страна на американците”.

 7. Към Боби:

  Това видео е до такава степен обяснение на моята теза за “мънистата”, които Обама подарява на някои посетители в Овалния кабинет, че направо си струва да го публикувам с описание като текст на български ( защото не всеки разбира английски)…За съжаление е доста трудоемко. Но ако се намери доброволец да го свали и опише- ще бъда благодарен да го предоставя на вниманието на публиката!
  Освен всичко друго видеото е доказателство, че по света има и журналистика, която не е подмазваческа.
  Видеото явно е забелязано и от други:

  [Обама обича всички ] 01:08

  BGNES TV
  Президентът на най-великата сила в света САЩ Барак Обама обича всички. Вероятно в по-младите си години, доста преди да влезе в Белия дом, и той е харесвал популярния в близкото минало американски сериал “Всички обичат Реймънд”.

  Но тази всеобща любов към Реймънд от роднини, съседи и непознати носи на героя преди всичко нелепи смешни преживявания. И затова Обама обича всички, а си знае, че сигурно и те го обичат.

  “Още в самото начало искам да подчертая, че България е сред нашите най-важни съюзници в НАТО”, каза вчера Обама на българския премиер Бойко Борисов. България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви той още преди разговорите. И всички ние се трогнахме – Обама обича България и българите. Кой като нас!

  Но, ах тези социални мрежи. Изведнъж разбрахме, че той така с почти същите слова признава обичта си и вижда като важен стратегически партньор Дания в лицето на нейния министър-председател г-жа Хеле Торин-Шмид. Същото възторжено признание пред камината в Белия дом получава и премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг, и премиерът на Холандия Марк Рюте, и на Полша Доналд Туск, и на Австралия Джулия Гилард, и на Филипините, канцлерът на Германия Ангела Меркел и много, много още. Всеки път. Нормален междудържавнически протокол между страни съюзници.

  “Дежурни” послания – нещо нормално, когато се приема лидер на страна съюзник, но на тях не трябва да им се предава такава важност, както се прави в “държавица” като България, коментира известният анализатор Алекс Алексиев, който десетилетия работи в САЩ. Все пак, Обама обича всички, включително и нас. Да се примирим, че не сме единствени, а да се усмихнем, както го правят другите по света и да пожелаем успешен втори мандат на президента на САЩ и все така да ни обича. /БГНЕС

 8. Да, (само)похвалите са афродизиака на другаря Борисов. Когато го хвалят, и най-вече – когато се хвали, простоватото банкенско селянче и велик вожд-самодеец (влиятелен световен лидер) попада в тиквения рай – там където не може да го откара и смрадта на последните опикани и осрани кюлоти (вещ, която Тиквата закупил на търг в Ebay) на духовната си майка – другарката Цола Драгойчева от последното ѝ търкане на стола в президиума на Парламента.

 9. Е, не г-н Обама, разбираемо е предколедното настроение, но не е разбираемо и приемливо за представителите на народ на Източна Европа, преживял окупацията, комунизацията, лагеризацията, съветизацията, номенклатуризацията, фалшификацията и гърчещ се понастоящем вече 23 години в мутрификация и хамелеонизация да го дарявате с такава необоснована глорификация.
  Би било добре да знаете че точно от ГЛОРИФИКАЦИЯ те разбират може би повече от всички други по света, толкова са обръгнали, че много добре познават тънката граница на сдържаността и приличието.
  Необяснима е Вашата инерция, пренесла се може би от веселата среща с ГИГАНТИТЕ от LED ZEPPELIN.
  Също така разбират много добре и от ГИГАНТИЗЪМ и правят много отчетливо разлика между гигантските мастодонти от бетон и чугун набучени и стърчащи все още навсякъде из страната ни без повод и причина и аскетичната строгост на американските военни гробища из Западна Европа.
  С вашите думи Вие надухте един такъв огромен балон, едва ли не нов ЦЕПЕЛИН, но точно от такъв коледен подарък нямахме никаква нужда.
  Все едно ние не го възприемаме като такъв а като един друг обем, доста по-малък, силно разпространен по нашите земи, обикновено кух и с жълтеникава кора.

  Детството ни отдавна се е изпарило г-н Обама в изброените по-горе -АЦИИ и едва ли ще ни заразите с Вашите идеи и ще направите от нас “мечтатели” като Вас.

 10. Ето какво казва той:
  “I’ve had an opportunity to work and discuss issues with the Prime Minister in the past, and he has always been a very effective leader on the world stage.”

  Буквално: “Имал съм шанс да работя и дискутирам върпоси с премиера в миналото, и той винаги е бил много ефективен лидер на световната сцена.”

  Написах и в друг форум.

  effective – също така означава и ефектен, а не само ефективен. Аз мисля, че Обама използва преднамерен сарказъм, ама няма кой да го разбере тук в БГ.
  Поздравления на г-н Инджев, че е от малкото хора, които изтъкват тези неща!!!

  Ето справка:
  ef·fec·tive (-fktv)
  adj.
  1. a. Having an intended or expected effect.
  b. Producing a strong impression or response; striking: gave an effective performance as Othello.
  2. Operative; in effect: The law is effective immediately.
  3. Existing in fact; actual: a decline in the effective demand.
  4. Prepared for use or action, especially in warfare.

  Не ми се мисли, ако е имал предвид 4тото значение!!!!
  Направо срам ме хваща как тези от ГЕРБ не разбират. А може би разбират, но са включени в пропагандата!?

 11. Това че пресата в зависимост от политическата си насоченост отразява посещението по изкривен начин е безспорно. Общо взето оценката на посещението на Борисов от ваша гледна точка и тази на Станишев са близки оставам с впечатлението че сте го наблюдавали от една и съща камбанария.Ще бъде коректно от ваша страна да ни напомните как беше приет Станишев от Путин при едно дълго подготвяно посещение в Москва от Путин. Злите езици ни споделиха че Станишев не само е чакал повече от 6 часа да бъде приет но и е изчаквал в помещ
  ение където не е имало и тоалетна.И тъй като мехура му е слаб сещате се какво се е получило.Както и да е медиите тук отразиха нещо много близо до троен шлем а малко след това Овчаров се върна с новия договор за природния газ.

 12. към Miки Rurk:

  Мики Рурк има доста изкривена физиономия, но поне си е негова.
  Вашата е ясна: гербаджийска изкривена пропаганда на мързеливци, които дори не четат онова, срещу което пишат.Защото в текста ми съм ви отговорил изпреварващо на въпроса за Путин и Станишев, който си въобразявате, че ми задавате хитро.
  Трябва незабавно да ви уволнят милиционерите, които са ви наели!

 13. към: Vassileva:

  Особено жалка е манипулацията с превода на фразата за “световния лидер”. Всъщност Обама говори за лидер на световната сцена…
  Световните лидери се броят на пръстите на едната лапа на някое животно, което има не повече от три такива…
  Макар и да е политическо животно ( според формулировката на Аристотел за интуитивните популисти), Борисов определено не е в тази водеща категория и Обама по никакъв начин не го е класирал на такова място.

 14. Нека да разширим цитата на колегата по-горе. Дали Обама не казва “effective”, за да намекне ефектен, а не ефективен? Все едно да кажа голям си “разбирач” и те да го приемат/тълкуват пропагандно като човек, който много разбира? :)))))

  “I’ve had an opportunity to work and discuss issues with the Prime Minister in the past, and he has always been a very effective leader on the world stage. And I think it’s important for everybody to know that he’s also a black belt in karate, so you should be very careful crossing him. (Laughter.)”

  “Имал съм шанс да работя и дискутирам върпоси с премиера в миналото, и той винаги е бил много ефективен /ефектен лидер на световната сцена. И смятам, че е важно за всеки да знае, че то също има черен колан по карате, така че трябва да сте много внимателни когато му излизате насреща.” (смях)

  Източник: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/12/03/remarks-president-obama-and-prime-minister-borisov-bulgaria

 15. Абсолютно съм съгласен с казаното в постскриптума. Това, че атентатът се извърши на българска територия, с нищо не ни кара да вземаме отношение по въпроса коя организация стои зад него, како и да се чувстваме отговорни за откриването на извършителите. Израел и щатите поставиха каруцата пред коня, но те могат (или не могат) да си позволят това, ние – не. И това няма нищо общо със “снишаване, за да мине бурята”.
  Има ли още българи, които да връзват декиш на парадирания, за които обобщаващо звучи поговорката “напънала се бълхата да изсере слива”? Къде са тези хора, дайте да ги образоваме!
  Дали Борисов наистина не си вярва, че е бил похвален (независимо от въпроса какво означава един премиер на суверенна страна да е “дран” или “хвален” от друг държавен глава на друга суверенна страна, а почва у нас има, добре наторена)? Хората като критикуват не го правят урбулешката, първо те позитивират. Но като идваш от тъмен свят, където дори те застрелват, вместо да те критикуват, сигурно имаш уши само за позитивната, дипломатическата част от критиката.
  Да приготвяме фанфарите и фойерверките и да посрещаме историческата личност Бойко Борисов!

 16. Странно е мазохистичното удоволствие, с което се възприема публичното унижение на министър-председателя на Република България. Още по-странна е нагласата, че подигравките от страна на Вашингтон са нещо съвсем допустимо и нормално. Бедна ми е фантазията какво щеше да се лее, ако, да речем, Москва или Пекин си бяха позволили набързо да привикат премиера, за да му търсят отчет за съдебната ни система и за развитието на страната. Самият Борисов тръгна с такава нагласа и когато “мъмренето” му се размина (поне публично), започна по най-унизителния начин да се бие в гърдите. Обама нямал нито една забележка. Какво ви става бе, хора! Откога Вашингтон ни е последна инстанция?

 17. И колко други премиери имаме приети и от Русия и от САЩ и от Германия?

  Аааа да, то не е важно къде сме били досега.

  И ясно е че Обама със всички е добър,затова и не канят другите.

  Иво, не знам защо, но никога не си насочил енергията около тебе за нещо съществено.МОЧА със сигурност е по-маловажна от глав прокурора и КС (щото те го бетонират)

  Ама ние се мочим за лудо.

 18. Някой беше казал, че Бойко престанал да си държи главата на ебем страна, но видеото не го доказва.

 19. Г-н Инджев,
  Аз взех да се питам: Дали превода не е наравен от някоя “калинка” т. е. кадрите на ГЕРБ, които знаем вече колко са образовани и кадърни?

  Мъчно ми е, че коментирам негативно българския Министърпредседател. 🙁

 20. Най добре ще разберете ситуацията около Тиквоний, ако сте виждали как се държи циганин у богаташка къща. За сериозните неща ще научим по-късно. Най ми е жал за медиите – не е лесно да влезеш в ролята на тъпанар, и венцехвалител на една недодялана мутра. Само му вижте охранената селско-тъпанарска физиономия и си направете извода! Днеска един СМЕЛЧАГА телевизионер си позволи да попита дали двамата държавници са разговаряли на английски – естествено не получи отговор. ПАРОДИЯ, ПАРОДИЯ! Ниво Цеца Величкович в добрия случай. Лошото е, че впечатлението се прехвърля върху цялата нация. Закономерно! Какво добро да си представя за нас нормален бял човек , като вижда какво говедо сме си избрали? Естествено си мисли, че и ние сме говеда!

 21. ОФФМ – Иван Костов се срещна с Буш младши в САЩ а преди това и с Клинтън в София. Симеон се среща с Буш,с канцлера на Германия и с руския премиер.Станишев посрещна Буш в София

 22. Ей, хора, ББ и слугинаж бяха спешени да заминат до САЩ едва ли не по пижами. ЦвъЦвъ прекара цял месец – сигурно е бил арестуван… Няма никакви нишани тази среща да е била планирана!

  И на този фон ние трябва да повярваме, че Обама е искал на всяка цена да предаде лично на ББ колко му се възхищава??? Щото идва краят на света ли, що ли?

  Само пълен идиот би се вързал на тая версия. И щом медиите на ББ я поддържат, значи са си направили сметка колко пълни идиоти има сред гласоподавателите. И тази сметка е зашеметяващо страшна!

  Според мен се е задействала онази схема от “Параграф 22” – да го унищожат ли, или да го повишат (Йосарян за минаването втори път над целта, при което целта е била поразена, но са свалени самолети и са загинали хора). За пред пълните идиоти го повишават, но все пак той си знае, че от тук насетне съдбата му е в техни ръце.
  Май пак ще трябва да препрочитаме “Параграф 22” – много уместна е в момента, пък и си спомням, че е любима книга на Иван Костов.

 23. Няма по-нагли и необразовани хора от гербаджиите и техните фенове – в мнозинството си бивши милиционери и неориентирани политически хора.
  Жалко, че журналистите като г-н Инджев могат да се преброят на пръстите на едната ръка.
  Повечето са слуги на Мутрата.

 24. REVOLVER, на Бойко някой трябва да му каже тежката истина в очите, па дано се сепне преди да е станало още по-късно.

  Когато му я каже някой тукашен реакцията е пренебрежение, присмех, или дори зъбене и заплашително ръмжене. Бойко отдавна премина към тактиката чисто и просто да надприказва и заглушава събеседниците си, когато те не са достатъчно респектирани от заплашителното му излъчване, че да млъкнат сами. С такъв човек не може да се говори като по-нисък с по-висок, или като равен с равен. С него може да се говори само от позицията на силата, по маниера “като говориш с мене ще мълчиш”.

  Затова ни се иска някой с повече тежест, примерно Вашингтон или Брюксел, да вкара Бойко в правия път – защото ние не можахме и продължаваме да не успяваме, а той все повече се самозабравя.

 25. Стана ми ясно, че Обама възприема България като страна от групата на Норвегия, Холандия и Дания. За мен това е приемливо, не знам за холандците.
  Не съм очаквал да приемат Борисов както Меркел или Путин в САЩ. Може и да стане, ама някой друг път.

  Чета този блог от време на време.
  Разбрал съм какво автора не одобрява в политиката – нищо не одобрява.
  Не съм разбрал какво харесва.
  В този смисъл всичко ми е полуразбираемо, защото знам само за едната половина.

  Много модерно. Само критика. Добрите събития нямат нужда от прокламации – те говорят сами за себе си. Те затова спрях да гледам телевизия !

 26. Към jordani:
  Ами време е да спрете да четете и този блог щом критиката не ви понася ( хвалбите към властта са навсякъде- четете си ги и се чувствайте уютно).
  Да, така е, пиша за онова, което не ми харесва. Това се нарича журналистика. Останалото е т.н. пиар, а едно време се наричаше “агитация и пропаганда”, в която са специализирани толкова много пишещи, че станахме международно известни с опорочаването на професията.
  Когато пропиша поезия ( любовта ми харесва), ще разберете…
  А изводът за еднаквостта ни с посочените държави е толкова смешен, че чак ме развеселихте с този герберски прочит на стандартната дипломатическа ситуация, издаващ комплексите на поласкания да бъде смятан за нещо като нормален сред нормалните, защото явно сам не се смята за нормален и се изненадва от честта да бъде зачетен като такъв.

 27. Към Vassileva:

  Вчера един партиен началник от ГЕРБ обясни, че Борисов е обявен за “световен лидер”- те дори вече спестяват и частта от изречението, в която се говори за “ефективен” или “ефектен” такъв на “световната сцена”. В тази редакция , според пропагандата, излиза едва ли не, че Обама е обявил Борисов са свой лидер. Ако досега Обама се смяташе за “световен лидер” явно вече е изместен и то по “признанието” на самия Обама. А после се подиграваме на македонците за глупавата грандомания…

  Използвам случая да обясня на активираните герберопоклонници, напиращи да ме предизвикват,че нямам намерение да отговарям поединично на всяка провокация. С прокламирането на лъжи ( от мое име- какво съм бил написал) те се самоизключват от вероятността за диалог в този блог- просто не им се урежда въпросът да се обръщам на всяко подсвирване, което явно им е навик от околовръстното.Да ги оставя без отговор, в случай, че ги публикувам, означава да се съглася с лъжите им. А да ги опровергавам пък означава да им доставям удоволствието “да се оправдавам” за нещо, което не съм направил.

 28. Г-н Инджев,
  Всички публикации е интернет- пространството е срещу Борисов и ГЕРБ.
  Не съм чела подобни ваши неща ,когато беше Станишев и компания.
  Извод; Вие бяхте един от внедрените в първите години на “демокрацията”…

 29. Към Pavlik Morozov
  За Брюксел съм съгласен – щом сме част от една общност и ползваме еврофондове, редно е хората там да се интересуват какво става с парите и със ситуацията в страната. Но лично за мен е обидно да очакваме хвалби или критики от накъде другаде и това да определя нашето поведение. А в случая със САЩ това е и опасно, защото практиката показва, че когато оттам започнат критики, не след дълго те биват последвани от бомби.
  П.П. Най-голямата тежест в “разговора” с Борисов имаме ние – избирателите.

 30. Коментарът на официалните изказвания на Президентите на САЩ са нещо изключително сложно. Бъдете сигурни, че те се подготвят от специален екип, който може да бъде ползван за еталон в на англоезична реч. Четенето между редовете тук е нещо, което трябва да отчита и психологията на британците. А тя доста се различава от нашата, нешо в което съм се убедил по един доста тежък и трънлив път (на свой гръб) или както те казват “in my way”. Когато не са съгласни с нещо те никога, ама никога няма да го кажат директно. Това просто е недопустимо от тяхна гледна точка и се счита за доста невъзпитано. Те винаги първо, ще изразят съгласие с вас и след това ще кажат нещо от сорта “и в допълнение на това можем оше да кажем, че…” и след това последва допълнение, което подлага на унищожителна критика това, с което всъщност не са съгласни, като най-жестоката и унищожителна (от тяхна гледна точка) критика би била забележка от сорта, че предлаганото от вас е нещо непрактично “this is not practical”. Ако чуете това знайте, че са точно на противоположното мнение и са абсолютно несъгласни са вас! А зтова, че психологията ни се различава много бих ви дал следния пример: Ако се разровите из търсачката Гугъл и намерите сайта на Synonyms.net ще се убедите, че за тях “society” и “community” изобщо не са синоними, докато при нас те са едно и също нещо. Това за съжаление говори не толкова за бедност на езика, но по-скоро за изостаналост в манталитета. А това е по-лошо. По подобен начин може да се убедите, че изразът “effective” има доста значения, но всички са в положителен смисъл и нито един от тях не може да се превде , като “ефектен”, тоест всъщност празен, но излъскан само за ефект и заблуда, както е при нас. Затова си има други думи и най-вероятните, които Обама би могъл да употреби според мен са “attractive”, “fascinating” или “charismatic”. Но тук се намесва и дипломатическия канон, където вече за всяка дума си има строго определени правила, къде, кога и как може да се употреби. И затова никак не е чудно, че за “нашата тиква” са изречени съшите суперлатви, както и за много други Европейски лидери. Тук можем само да се радваме, че все пак и ние сме “Ха, ха, барабар Петко с мъжете”! Казвам това за да подчертая, защото официалното обръщение е по-скоро към нас, като нация и има много малко общо с конкретната (и поредна) тиква, която за съжаление ни представлява. Борисов ще си получи това, за което е бил извикан по съответния канален ред, чрез първите секретари на кабинетите и то никога няма да бъде официално съобщено дори по CNN, а нашите “свободни” медии “има още много коли хляб да ядат” докато заслужат да получават такава информация. И можеби това е причината за среща на техен терен за да се избегнат електронни кореспонденции, които биха могли да бъдат прихванати от “уикилийкс”. На срещата най-много Бойко (за Цветанов явно отиде много повече време) е трябвало да получт само “твърди обяснения” как да си затварят глупашките “поразяващи усти” и че все пак има неща, които не могат да се употребяват за урбулешки самохвалебствия. Както и кави плачевни резултати за тях биха настъпили, ако не мислят поне три пъти преди да избълват поредната си самореклама. А нашБойко, доста си пати от “поразяващата” си уста, но на наш терен това е без особено значение, да не губя време да обяснявам защо. Там обаче за такова нещо бият през пръстите и не само “малките негърчета”!
  Но да видим сега какво казва Президентът Обама на нас. При все целия дипломатически сарказъм все пак има пожелания за позитивизъм и оптимизъм. Може и прдколедно да е, но ни е казано нещо, като: “Все пак чашата ви е наполовина пълна! Ако искате по-пълна чаша сами си я допълнете от другата дето наливате кандидатите за изборите си! Докато се задоволявате с това (дето ми е пред очите), като най-доброто, което можете да намерите измежду вас по-пълна чаша за Коледа не мога да ви предложа”!
  Поздрави!

 31. Към галя искрева:

  “Всички публикации е интернет- пространството е срещу Борисов и ГЕРБ”?!
  Лъжете (се?).
  Щеше да е смешно, ако не беше откровено абсурдно по своята безпомощност това твърдение.А на безпомощните (понякога) може и да се окаже помощ. Ето ви един съвет:

  Научете се ( и подобните ви), че вашето незнание не е източник на знание…Това, че не сте чела нещо, не означава че го няма …
  Изводите ви са на нивото на мизерията в “аргументацията” ви…

 32. “Лидерът на БСП Сергей Станишев омаловажи визитата на Бойко Борисов в САЩ и срещата му с президента Обама като “Нищо, но от сърце”. От ГЕРБ отвърнаха, че лидерът на левицата е “фундаменталист”, а заради международният успех на премиера “от БСП съвсем си изпускат нервите”.” mediapool.bg

  Седнали двама: единият роден в СССР и син на член на БКП, винаги готов след позвъняване веднага да тръгне за Москва, а другият охранител и възхваляващ бивш генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия си мерят хвалбите получени от най – големият им враг в продължение на 45 години. Какво падение..

 33. Здравейте г-н Инджев.Със цялото си уважение към Вас не мога да споделя някои от оценките Ви за поведението на Обама спрямо Борисов.На първо място,от една страна намека за “черния колан”може да се приеме за саркъзам спрямо персоната на премиера ни.От друга,обаче,мисля си че това е неявна подкрепа на начина на управление на последния,който не се харесва на част от българите.По отношение приноса на БГ в НАТО,макар и малка държава,може да бъде изтъкнат на фона на френската позиция за участието на Алианса в Афганистан.Също и за възможната лидираща рола на БГ в голяма част на Балканите,от гледна точка на САЩ.Та държавата ни е разположена в центъра на район,в който е твърде неспокойно:Македония,Косово,Сърбия…Според мен, именно в този контекст бе спешно подготвена и проведена въпросната среща.Очеввидно нещо е насочило специално вниманието ва Вашингтон върху България,която,по мое скромно мнение,почти никога не е била във фокуса на това внимание.За какво става въпрос,предстои да разберем.А за нарцисизъма на Б.Борисов щедро подържан от голяма част от медиите ни,в частност-ТВ 7,съм единодушен с Вас,г-н Инджев и огромната часн от посетителите на блога ВИ.

 34. Към tzveta:

  Да видим дали някоя българска телевизия от “водещите” ще си позволи да покаже този клип и към сюжетите, показани с убийствена ирония от датския журналист,да добави ( може и без ирония, може и смирено дори!) епизода с похвалите на Обама към Борисов.

 35. Към Tzveta. Фантастична находка!!!ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!

 36. Дъщеря ми е на 3 години и аз така я стимулирам да свърши нещо. Хваля я колко добре се справя, колко добре рисува, изрязва и си подрежда дрехите, като истинска принцеса и световен лидер едва ли не, но вече трудно минават тези дребни педагогически похвати, расте ужасно бързо по интелект, но явно Борисов си стои с интелигентността на 3 годишно дете, щом все още приема за чиста монета “позитивното стимулиране” на децата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.