ЕНП ни брани от Станишев в състезанието му по популизъм с Борисов

Демократичните рефлекси на българските медии отново бяха посрамени от външна изпреварваща реакция за нещо, което трябваше да предизвика най-напред възмущението на вътрешното ни усещане за премината граница на антидемократичността.

По липса на свободни мнения и собствени коментари в прочита на срещата между Обама и Борисов, опакована в целофана от цитати от обичайната дипломатическа говорилня, в нишата се настани лидерът на БСП Сергей Станишев с остро изявление по случая. Само че никой тук не отбеляза, какво всъщност каза той, а именно:

Този, който е загубил доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин“, заяви вчера той, цитиран от БГНЕС.

Тази заплаха, останала „недочута” в българското медийно пространство, предизвиква обаче остра реакция в Брюксел от страна на Европейската народна партия ( ЕНП), ако се съди по следното съобщение в сайта на в. “Труд”:

В ЕНП сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС Сергей Станишев. Това гласи позиция на ЕНП, с която “Труд” разполага.

Според източници от ЕНП, с които ivo.bg се свърза, засега става дума “вероятно” за проект. В официалното съобщение на партията за деня липсва подобна новина.

Безпокойство от „последните антидемократични призиви” на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев се канят да изразят лидерите на партията Жоузеф Доул и Антонио Лопез.
Под декларацията се очаква да се подпише и председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс. За него е известно, че обикновено страни от подобен род изявления, но явно този път „ходещата антитеза” ( за да не кажа антипод) на Станишев е решил с гласа си да покаже сериозността на изразеното безпокойство.

Станишев, уж опитен играч на полето на международните отношения, които са му специалност в кариерата по партийна линия, явно демонстрира генезиса си с необузданост, която задейства веднага механизма на противодействието на неговото ниво като избран лидер на европейските социалисти. Съответно в декларацията на ЕНП го обвиняват в популизъм и политическо лицемерие. Нещо повече, ЕНП изразява надежда, че е изказал лично мнение ( каквото подозират, че му приляга). Това личи от изразените в документа надежди, че ръководството на ПЕС не е на същото мнение-а и няма как да е, защото Станишев изригна импровизирано по конкретен повод тук, а не след някакъв форум там, в Брюксел.

Тъжното за нас е, че отново трябва да бъдем защитавани от чужбина и то в ситуация, когато популистът Борисов има за какво да бъде критикуван, но всъщност „критиката” на Станишев работи в полза на мимикриращите „десни” на власт у нас.
Тежка е европейската социалистическа корона за Станишев, но от това не ни става по-леко при алтернативата с короната от гербери.

Впрочем това не е първата нагаждаческа към популизма позиция на Станишев от последните няколко дни. Прислушвайки се в гласа на протестиращите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, той реши да зарови лулата на мира от тяхно име и да им предложи „водачеството” си към светло пушаческо бъдеще, ангажирайки се да лобира за цигарените права от същите позиции на загриженост за здравето на ресторантьорския бизнес, които защитаваше ГЕРБ при прегласуването на пълната забрана след изборната си победа от лятото на 2009 г. При тази пълна рокада в позициите на Станишев вече му се вижда изгодно да изпусне духа, който с такава мъка беше вкаран в бутилката именно по европейско настояване.

Но какво да се чудим: докато левите в Европа са в първите редици на скептиците по отношение на ядрената енергетика например, както беше в Германия още преди Фукушима, нашите другари развяват знамето на залязваща в световен мащаб идея за употребата на „мирния атом”, както са ги учили съветските им наставници и като им нашепват днес руските русалки край Дунав.

13 мнения за “ЕНП ни брани от Станишев в състезанието му по популизъм с Борисов”

 1. Може би ЕНП и неговите лидери, вместо да осъждат думи произнесени от Станишев (по конкретен повод и спрямо определена личност),трябва да предприемат действия за обуздаване на самозабравилия се властник (представляващ партия член на ЕНП), който разбива и унищожава по най-брутален начин другите “сестрински” партии в България (също членове на ЕНП и то истински)от десното политическо пространство.

 2. Няма нищо чудно в поведението на Станишев,той е генно модифициран, а според мен е и безродственик

 3. Не разбирам точно от какво са обезпокоени лидерите на ЕНП, но аз винаги, когато стане дума за тази европейска партия, се сещам за “демократичните” прийоми на лидерите на милиционерската партия наречена ГЕРБ, която е член на ЕНП. Спомням си, че в 2001г. точно нейният “баш” лидер (тогава Главен секретар на МВР) ръководеше в Харманли акцията по убийството с минохвъргачен огън на политическия затворник от годините на комунистическия терор Тодор Динов Тодоров–Чакъра. През 1974г. Чакъра е осъден за сформиране на саботажна група, участие в саботаж, нелегално преминаване на границата и незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Лежа в Старозагорския политически затвор. След рухването на Берлинската стена репресиите над Чакъра ръководеше началникът на регионалната милиция в Хасково. Днес същият този началник е народен представител от ГЕРБ, а Народното събрание прие закон, с който комунистическият режим в България е обявен за престъпен.

 4. Аз приказвах, че от ЕНП са полит-фалшификати, но … А Станишев естествено си ръмжи предизборно, с идеята, че мнозинството избиратели са в невидение на негласната коалиция (Б(Б)СП). Ама интересно, как от ЕНП ще коментират оная част от американската конституция(лъжа ли се пак), че когато интересите на хората са погазвани от правителството, те могат да хванат револвера. Лошо е че европейската политика спрямо България не се различава от тукашната политика спрямо България. Вместо ние да вървим нататък, те идват при нас или пък гузния, гонен бяга и крещи.

 5. … гузния гонен бяга и крещи “Невинен съм! Невинен съм!”

 6. Извинявам се за допуснатата техническа грешка! Тодор Димов Тодоров-Чакъра е убит през нощта на 10 срещу 11 декември 2003г. Заповедта за изстрелване на 15 минохвъргачни снаряда по неговата къща в Харманли е дадена от тогавашния Главен секретар на МВР Бойко Борисов въпреки, че къщата е била обградена от над 100 милиционери и “барети”. България е осъдена в Съда по човешки права в Страсбург и народът ни ще плаща.

 7. Да не бяха два галфона – бб и сс, все щеше да се чуе разумна критика, но те, като две глави на едно и също чудовище, уж се навикват и гледат да се клъвнат, а всъщност се надвикват в един и същи глас.
  Примерно, ако беше истинска опозиция сс, веднага да срази бб, че лъже, че Обама нямал “никакви забележки”, само дето в думичката ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на енергийните източници е скрита смазваща критика, защото у нас диверсификация НЯМА! Нещо като говорене за въже в дома на обесен – всякак бие натам. Но както бб, така и сс това не ги грее, обаче и не им пречи да се боричкат за власт – с всякакви средства.
  Нали го отнасяме ние. Като малка утеха получаваме сега помощ от нашите приятели от ЕНП.

 8. По повод на написаното от мен по-горе и като допълнение, бих попитал: Защо от страна на ЕНП и от ръководството и няма никакви реакции спрямо лидер на партия техен член (и управляваща в момента), който е осъден в Страсбург за извършено убииство, по негово нареждане като държавен служител (милиционерски началник)??.

 9. Аз не виждам в цитата да си личи дори и най-малко, че някой от Авропата го е грижа за нас, още по-малко – да ни защитава.

  Като лидер на опонента на ЕНП в ЕС, Сергей Станишев очевидно е доста добре проследяван от тях – всяка негова дума, действие и т.н. Та според мен хората просто използват това, че е стъпил накриво, за да си прокарват техните интереси… независимо че стъпването накриво е на българския камънак и няма нищо общо с Брюкселската почва – ще го използват, разбира се.

 10. След като “Труд” разполага с подобна информация, защо не направят едно интервю на Станишев. Да го попитат какво на практика означава “тръгване по друг начин”. Ако има нужда от помощ, да запасваме пушки и ятагани. И без това ни писна от тази мирна демокрация. Друго нещо си е другия начин!

 11. Стоя изцяло зад казаното от ИНЖ. СИМЕОНОВ за ЕНП и членството на ГЕРБ в нея! От всички български партии само партиите от Синята коалиция са достойни да бъдат членове на ЕНП. ГЕРБ няма програма на дясна либерална партия, а още по-малко програма на консервативна партия. ГЕРБ няма никаква програма! Този управленски кръжок бе създаден от стотина милиционерски началници (дълбоко свързани с ъндърграунда) с единствената цел да обсеби властта. Държейки да стърчи в центъра на столицата позорния МОЧА, ГЕРБ превръща посткомунистическа България в най-големия позор на ЕС!

 12. Не само ЕНП ни брани от Станишев. Цялата Европейска общност се опитва да ни брани и не само от Станишев, но и от самите нас, тъй като явно сме като недоразвити деца и не сме в състояниое да се оправим сами. Колкото и парадоксално да ви се струва, но и ПЕС не правят изключение. Наптотив, включиха се най-активно в отбраната ни избирайки Станишев за свой председател. Това е максималното, което можеше да се направи за изолирането на Станишев от вътршно политическите му вмешателства на страната на Руските му господари. За съжаление една демократична общност, каквато е ЕС не може да си позволи и никога не би използвала методи, като отравяне с полоний, злополучни самолетни приземявания или внезапни и неочаквани от никого хрумвания (включително неочаквани и за самата жертва) за хвърляне от 10 метра, че и по-високо! Такива методи използват някои други. И подкрепата, която дават за бб срещу сс е част от отбраната ни от самите нас. Същото оня ден направиха и САЩ в лицето на Президент Обама. Като гледам част от разсъжденията в коментарите тук виждам, че тази подкрепа ни е много нужна. Все още за съжаление ни е трудно да разграничаваме и степенуване на нещата по важност. Това, което казвам в никакъв случай не е апел за спиране на критиките към бб, напротив. Мисля, че такива критики са му жизнено важни. Много добре са го преценили, че трябва непрестанно да бъде подбутван и вкарван в правия път. Но докато няма истинска алтернатива в политиката у нас, “Той” ще се ползва от този комфорт на външна подкрепа, който всъщност и за яд на самите нас ние му осигуряваме.

 13. Ех, господин Инджев, не всичко, което блести е злато, не всичко което идва от Запад е демокрация. За ЕНП най-важното е да продължат да крепят мафиота Борисов на власт, за да не се налага на някои от техните държави да обяви третата световна война. Само че е много вероятно това, което те се страхуват да се случи на тях, първо да се случи на нечистоплътният им приятел Борисов – да бъде изваден с ритници от властта заради антинационалните мръсни сделки, които прави тайно и зад гърба на българското общество. Това разбира се ако американците междувременно не прозрат, че ги управлява човек, който практически няма достоверна биография и няма право да заема поста президент на САЩ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.