“Свободна Европа” е актуална в днешната “свободна България”

За първи път в Европарламента в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов. На семинар “Корупцията в страните-членки на ЕС”, организиран от три парламентарни групи – на социалистите, либералите и зелените – една от най-критикуваните държави бе България”, съобщава „Сега”.
В същото време християндемократите, които са политическото семейство на ГЕРБ, организираха спешно сходен, но чисто теоретичен семинар за “престъпните системи и корупцията в ЕС”. В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия.
Българските евродепутати се разделиха по политически признак, като дискусията, засегнала и миналото на Борисов, бе проследена от шестима от тях – социалисти, либерали, един от СДС и един независим. Темата за Борисов бе развита най-подробно от пратеника на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” и сайта “Биволъ” Атанас Чобанов в доклад под мотото “Борисов и доктрината за нашия кучи син”, използвайки определението на Франклин Рузвелт за диктатора Анастасио Сомоса Гарсия, управлявал Никарагуа 1936-47 г. В притихналата зала премиерът бе описан от Чобанов като ръководител на “мафиотска държава”, чието минало е свързано с контрабанда на наркотици и цигари.
Припомнени бяха грамите на американски посланици, огласени от “Уикилийкс”, публикациите в “Конгрешънъл куотърли” и “Тагесцайтунг”, записът от разговора на Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата и пр. “ЕС трябва да даде ясни насоки кой е приемлив и кой – не”, настоя Чобанов. Пряко от залата той направи видеотелефонен разговор с основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция и САЩ. Той заяви, че изтеклите поверителни телеграми в сайта му са автентични, включително и за Борисов.”
Kafene.net

Това, което току-що прочетохте, е водеща тема от прегледа на печата в сайта Kafene.net и за мнозина от вас ще бъде новина с днешна дата, макар, че се е случило вчера. Защото не е водеща- или дори никаква- новина за българските медии, с незначителни (от гледна точка на масовата публика) изключения, каквото е самият източник на новината в. „Сега”. Той бе безименно атакуван от премиера Борисов от Вашингтон със следното изречение от пространното му говорене под формата на интервю за официозната ТВ :

“Аз разбирам, особено тези медии, на които ги лишихме от спонсорите им като махнахме посредниците за доставка на газ и други с корпоративни интереси”.

Борисов без сянка на стеснение се гордее, че се бори да удави в морето на безкритичността и този малотиражен ( не влагам презрение в този факт!) вестник, позволяващ си критична позиция спрямо него. И как? Ами по класическия за рекетьорската власт начин- чрез наказание за непослушните с икономическа репресия срещу източниците им на препитание.

Фактът, че премиерът намери за нужно от хиляди километри разстояние да открои като ефект от подписването на „Южен поток” отстраняването на посредниците в доставката на руски газ, т.е. собственика на малкия български вестник, показва какъв хъс и злоба ръководят първия ни държавен и партиен ръководител срещу остатъците от критичност в българското медийно пространство.

Почти куриозно е, че този конкретен факт е забелязан чак в Загреб, откъдето в един сайт, списван на български, посочват това изявление на Борисов като демонстративна заплаха за свободата на словото в България. И понеже „славата” на Бареков се носи вече и по света, сайтът му приписва интервюто с Борисов от Вашингтон, наричайки го „журналист със съмнителна репутация”. Грешката е „вярна”, разбира се, доколкото зад кулисите на това подмазваческо интервю действително се крие „организационния гений” на този „журналист”, но лицето на интервюто, осъществено от откупено студио на Си Ен Ен, беше красива репортерка. ( не цитирам сайта поради изричното му изискване това да става след искане на разрешение, за каквото нямам време да моля в моя блог, отворен за цитиране от всекиго).

Защо се позовавам на български текстове от Загреб, Лондон, където се помещава Kafene.net, сайтът на българските журналисти от бившата секция на Би Би Си и Париж, където се списва сайтът Биволъ? Въпросът е реторичен: защото такива в София няма ( ако изключим самия оригинал във в. „Сега”).

Става дума не за някаква си поредна изява на българи пред паметника на преклонението пред съветската окупация в София, бойкотирана дружно от медиите в неоколониалната ни държава в знак на солидарност с наследството на СССР по нашите земи, а за актуално събитие, състояло се в препълнена зала в столицата на обединена Европа, свързано с лидера на управляващата в България партия на …европейското развитие на България.

„Свободна Европа” отново е актуална тук!

33 мнения за ““Свободна Европа” е актуална в днешната “свободна България””

 1. Господин Инджев, да разбирам ли, че в България журналисти “със съмнителна репутация” възхваляват “ръководител на “мафиотска държава”, чието минало е свързано с контрабанда на наркотици и цигари”?

 2. Сега Вие и още няколко блога сте нашите Свободна Европа, Гласът на Америка, Би Би Си и Дойче веле от близкото минало. Бъдете жив и здрав!

 3. “Борисов без сянка на стеснение се гордее, че се бори да удави в морето на безкритичността и този малотиражен ( не влагам презрение в този факт!) вестник, позволяващ си критична позиция спрямо него. И как? Ами по класическия за рекетьорската власт начин- чрез наказание за непослушните с икономическа репресия срещу източниците им на препитание.”

  Добро утро, г-н Инджев…

  Борисов от години упражнява по класически начин рекетьорска власт във всички останали сфери.

  Но по-страшното в случая е друго – той се опитва да наложи като норма възгледа си, че журналистите(не само тези от “Сега”) не са нищо повече от свирачи в цигански оркестър, които изпълняват музика по поръчка на плащащите.

  Някой против?

 4. Иво,информация за този семинар няма никъде по новинарските сайтове.За телевизиите да не говорим.Не зная какво става в тази държава,но при гадния социализъм май имаше повече свобода.Сега даже “Стършел” е омекнал.Такива хвалебствия за полудебилния бойко борисов,дори за Тодор Живков не е имало.Ужас.

 5. Dokoga shte capash neta s bezumicite ti ? Tozi blog , mai skoro shte bude zakrit !

 6. Към Христо Комарницки:

  От ироничното Ви “добро утро” произлиза, че едва ли не досега съм си закривал очите за всичко, написано в тази статия.
  Мога с лекота и с доста повече основание да репликирам, че не си спомням в. “Сега” да е пролял сълза на журналистическа солидарност с моя милост- сблъсъкът ми с действащия президент Първанов не предизвика някакви колегиални сентименти във в. “Сега”. Докато моя милост ( и това може лесно да се провери в блога ми) не за първи път застава на страната на в. “Сега” срещу ръмженето на Борисов по адрес “Сега”, независимо,че не споделям левичарския уклон на изданието, а още по-малко проруската му насоченост.
  Така че, колега Комарницки, ако някой някому е длъжник по въпроса за солидарността в този контекст, това определено не съм аз.

  Иначе карикатурите Ви са събитие, което прави чест на българската публицистика ( стига определянето им като част от този жанр да не обижда художника във вас).

 7. Борисов и Цветанов си спретнаха един инфантилен интригантски PR за освежаване на позагубилия блясък образ на Тиквата. Тълпата е във възторг! Но до изборите има още много време, през което рейтингът на Борисов ще спадне още повече! Какъв ли ще е следващият жалък PR-ски опит на двамата “умници”???

 8. Горе се спомена нещо за свирачи и поръчани свирни,та се сетих как отива на Дудучето това му именце. Хеле, колко ли свирки е извъртяло това момченце, за да е задобряло талкова… Хм, простете изискани дами и господа ,но това със свирките, остава.

 9. Ако чакаме да се дава ход на истината от руски (или нечий друг) газ, направо сме за съжаление. Всяка истина накрая става СО2 от медиен търбух – къде поизгладнял, къде попреял.
  Така че, поздравления за г-н Инджев!
  (Семинарът може да се гледа на USTREAM.TV)

 10. Трябваше да събирам доста пари, за да закупя далече преди 1989 г. най-добрия късовълнов приемник, за да мога да чуя нещо от т.н. “вражески радиостанции”, излизайки от заглушаването.
  Трябва да си спомним също и кой журналист предаде колегите си и продаде радио “Свободна Европа” и на кого.
  Спомням си декември 1989 г., когато журналистката Екатерина Бончева от същото радио по това време зададе въпроса:” Как може да се оправи България?” . Отговорът ми беше: “Назначаваме 1500 германци или швейцарци с много високи заплати на всички отговорни постове, а ние мълчим и не разсъждаваме”. Изсмя ми се.
  С днешна дата, не съм ли бил прав, Иво?

 11. NEWS.BG: САЩ притеснени от „нова съветизация” в Източна Европа и Азия

 12. Имаме една приказка за вълка, кожата и нрава. Гаменския нрав на младия Борисов, преминал през ганстерско “образование” дава плода си като кръсник на една държава. Ама нали си е наш и ние го слажихме на поста (с малка помощ от сръбските приятели)?!

 13. Браво господин Инджев, браво не само за тази статия, а за цялостното ви творчество в изобличаване на язвите в нашето общество и борбата ви за устояване на плурализма в България. Загубим ли плурализма, губим демокрацията.

 14. И като си помисля, какво би представлявала българската медийна среда без “Бивол”, без Иво, без шепата блогъри и сайтове, като “Кафене.нет”, “е-вестник” … думите са излишни! Съжалявам хората, които се информират от купените медии. Радвам се, че отново си много точен, г-н Инджев, този път в преценката си за вестник “Сега”.

 15. Благодаря, Иво. Това, което се пропуска е, че не сме говорили само за Борисов, а по-общо за проникването на организираната престъпност във върховете на държавата. Дадохме пример с Румен Петков и срещите му с Братя Галеви, с Алексей Петров, станал сив кардинал в ДАНС, с достъп до секретни документи. ПЕС дали е критикувал Станишев за тази добра компания? Не е. Припомнихме и как поканиха “най-издирвания престъпник” Васил Божков да прави изложба в Европарламента. На социалистите и на АЛДЕ никак не им хареса, обидиха се. Отделно имаше и включване на Асанж, от което направо побесняха. Въпросът е принципен: не трябва да се легитимират бандити и хора със съмнителен бекграунд. Дори да са легитимно избрани. Това обезсърчава малкото хора, които не са се отчаяли да се борят с тази гнусна симбиоза между държавата и мафията. Иначе можете да гледате шоуто тук: https://www.bivol.bg/bivol-ep-conf.html

 16. Мда, Асанж им дойде в повечко. Когато се включи, гледах реакциите на тези на подиума/предната банка – падна голямо оглеждане, пиене на чай, разговорчета, въобще волево само-разсейване докрай. Трябва пак да гледам 🙂 Бивол, поздрави и тук.

 17. “Добро утро, г-н Инджев…”———————-“Иначе карикатурите Ви са събитие, което прави чест на българската публицистика ( стига определянето им като част от този жанр да не обижда художника във вас)”…..а пък докторите си задават въпроси – такива, на които ако се отговори правилно от попитания, се получава противоречие на твърдението му, заради което е започнало “заяждането”..или творческият конфликт

 18. Е, по-добра новина не се беше чула от много време – отдавна имахме нужда от помощ от Европа!!!
  Този гнусен мафиот б окончателно превърна България в гетото на ЕС, с “всички екстри” на едно гето: мизерия, мръсотия, изостаналост, невежество, неграмотност, мързел, безхаберие, престъпност, а като връх на кошмара – най-масово и от най-ранна възраст прибягване от деца към цигари, алкохол, трева, амфетамини и др. Пунктовете се виждат с просто око, няма един осъден търговец за продаване на цигари и алкохол на малолетни, а детската токсикология в “прелива” от постъпващи натровени от злоупотреби деца! И това прикриване не може да стане без политически чадър “свише”!
  Къде ти грижа от такива “управници” за регулярен масов спорт на младежите, образование, реализация…
  За тях няма кой да лобира, да им подшушне да поритат мачле с баш-боса…

 19. Г-н Чобанов, БЛАГОДАРНОСТИ за презентацията Ви!!!
  Но…. как да кажа, имам чувството, след като изгледах видеото и слайд-шоуто Ви че ПЕСоглавците ПРЕКРАСНО ИЗЖОНГЛИРАХА ВЪВ ВИСШ БЮРОКРАТИЧЕСКИ СТИЛ неудобните топки които им подадохте…
  Поне от това което се видя от видеото. Къде са «включването на живо на Джулиън Асанж» и «побесняването на ПЕСоглавците»? В едночасовото филмче не ги видях, може би аз не съм ги намерил , но се поразрових из сайа Ви и не ги открих…. И после… «Поради напредналото време Петър Пенчев от АССАП “Анна Политковская” не успя да вземе думата. Жалко….Дано не се получи както с г-н Котев и имате повече успех. Пожелавам Ви го от все сърце, пожелавам го на всички ни.
  Все пак втурването Ви “съ рогата напредъ” и в Европейските институции е достойно единствено за АДМИРАЦИИ!!!
  Така трябва и вие давате отличен пример за това как трябва да се търси сметка на политиците. Защото е вярно че родните ХАМЕЛЕОНИ са особен случай но не са единствен.
  Бих предложил още един пример (от една друга презентация) на един политик, отдавна възприет като “камъче в обувката” на ЕС и за това как изобщо не им цепи басма да ги нарече ПЕСоглавци с комунистическо и тоталитарно мислене, да изкаже несъгласието си от техния политически диктат върху икономиката. Останах изненадан и че книгата му е преведена отдавна на български.
  http://www.klaus.cz/clanky/3247
  Не е лошо да запомним ИДЕИТЕ му за това какво е нужно на ЕС – “Fundamental transformation of thinking” , “Creative destruction” и “DEMOS, instead of bureaucrats+inhabitants”.
  И още нещо, прясно от вчера:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324001104578161792092138734.html?KEYWORDS=Deutsche+bank#articleTabs%3Darticle
  Оказва се че и в Deutsche Bank манипулират отчети. Как госпожа канцлершата, “отличничката” на Европа ще обяснява всичко това на “прасетата” от PIGS, особено на гърците? Не ми е ясно засега.

 20. Съгласен с казаното от Явор- само с една корекция – “тълпата е във възторг”. Според мен във възторг и то неискрен е само тълпата журналя от слугинстващите медии.

 21. Много точен отговор на г-н Инджев на Комарницки !
  Волтер е казал -Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш

 22. Браво Чобанов,странно, защо господин Инджев не е споменал този факт и тези важни подробности, защото когато става въпрос за корупция акцента е на сега управляващите, но не бива и да се забравят предните управляващи техните безобразия, особенно ако имат сериозни аспирации да управлят отново.

 23. Браво Иво! Поздравления за острото перо и искреното ти намерение да ни информираш честно! Благодарна съм, че те има, благодарна съм на юнаците от Биволъ и на всички останали свободни сайтове, защото ми давате кураж, че рано или късно истината ще победи лъжата и доброто ще надделее над злото! И тогава ще дойде нашето спасение като хора, като народ и държава! Още веднъж,поздравления!

 24. (към Атанас Чобанов) Вие хубаво сте си говорили за всичките тези мутри, но аз не знам нито една от тях да е замесен в някакво убийство, а в случая с Боко става въпрос за насилствено отнемане на човешки живот. Убитият по заповед на Главния секретар на МВР Бойко Борисов (с петнадесет минохвъргачни снаряда) Тодор Димов Тодоров-Чакъра е политически затворник от времето на комунистическия терор на Тодор Живков. По същото време наредителят на убийството Бойко Борисов е най-верният бодигард на комунистическия диктатор и престъпник Тодор Живков (със закон комунистическият режим е обявен за престъпен). Има ли в тази членка на Европейския съюз прокуратура, която да се заинтерисува на какво основание най-верният бодигард на диктатора и престъпника Живков Бойко Борисов дава нареждане да се бомбардира със снаряди къщата (обградена от над сто милиционери и “барети”), когато в нея се е барикадирал един доказан антикомунист. В коя европейска държава човек замесен в незаконно убийство може да стане сетне премиер на страната. Това е нещастието да се родиш българин!

 25. Иво Инджев и “Бивол” са нашата “Свободна Европа” сега. Благодаря ви, че ви има !

 26. @АТАНАС ЧОБАНОВ
  Г-н Чобанов,
  Искрени поздравления за смелостта и упорството, които проявявате при разкриване на кирливите ризи на овластената мафия в България! Любопитно ми е да узная, дали видеорепортажът от Европейския парламент завършта малко след като споменавате името на Борисов, или се касае за “технически” проблем?!
  Не е за вярване (но очевидно е факт), че Европейският парламент не се ангажирал да Ви изплати поне дневните и квартирните за този актуален семинар, който засяга основни проблеми на управлението на ЕС.

 27. Някой беше казал, че ivo.bg i Бивол са нашата Свободна Европа. Да, това е самата истина. Не ни останаха много безпристрастни журналисти в “шепата”.
  Радвам се, че отговора на Атанас Чобанов, по повод обвиненията на Сугарев не закъсня.

  http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=28077973

  Не е допустимо да се правят сметки, кой на кого(евентуално) бил помогнал, при положение, че демокрацията в България е сериозно застрашена, а и не зная защо Сугарев си мисли, че Борисов с неговия герб е нещо по-добро от Станишев/Първанов с тяхното бсп. Бих написал тези редове в неговия сайт, но пространството за коментари там е отдавна закрито.

 28. към ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ:
  Много хубаво, че подсещате за тази брутална саморазправа, но се пропуска един много важен факт – българската полиция НЕ разполага с подобен род оръжия, такива са на въоръжение само в армията. Как станА така, че в проста полицейска акция се е появила подкрепа от БА.

 29. (към Иванова) Права сте! Използваните от полицейския шеф Бойко Борисов минохвъргачка и снаряди (собственост на армията), за да убие политическия затворник от годините на Живковата комунистическа диктатура Тодор Димов Тодоров-Чакъра е тежко военно престъпление извършено от сегашния премиер на България Бойко Борисов!

 30. Към АТАНАС ЧОБАНОВ,
  В блога на Сугарев “Свободата” на 6-ти Декември се появи негова статия коментар озаглавена “С рогата напред”:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10512&rid=29
  Там Сугарев изказва известни съмнения относно това кого на практиака обслужва вашата акция в Брюксел. Днес в правото си на отговор публикувано пак там:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10513&rid=29
  вие заявявяте следното:
  “Но истината е също, че от гледна точка на европейските ценности Борисов е по-голямото зло от един Станишев, който поне не е предвождал банда главорези и мрази Гоце, за разлика от Борисов”.
  Г-н Чобанов???
  Нима мислите, че едни вътрешнокотерийни борби в БСП са основание да симпатизираме на когото и да било там? Или мислите, че ако беше Станишев на власт щеше да спре АЕЦ “Белене” и “Бургас – Александрополис”? И колко мислите, че е разликата между Борисов, който уважава Тодор Живков и направеното от него и вас, готов на компромис със Станишев? И дали има дори и една крачка тази разлика! И дали, като не ги харесвате и двамата направихте нещо за създаване на нова по-приемлива политическа сила, за да има за кого да се гласува, вместо пасивно да изчаквате нещата до такава абсурдна ситуация, която води до такива едни предпочитания, че най вероятно следващото управление ще е от сорта на “Коалиция за Ускорени Реформи и Европейски Ценности”, сами си напишете абревиатурата. Където най-вероятно Станишев и Борисов ще са съответната лява и дясна част, а Доган ще стърчи по средата, като най-представителен член на тази “коалиция”!
  Сега разбирате ли че ЕС ни брани нас най-вече от самите нас. И затова на вашата проява са обърнали внимание само тези, които искат да я използват за свои цели. Тоест да ви яхнат! А другите не се заблуждавайте, знаят и по-добре от вас какво представлява Борисов и бъдете сигурен, че ще ритнат столчето под краката му, но не преди комунизмът да бъде запечатан в бутилка и заключен със девет ключалки, както чумата през средните векове. За съжалени обаче у нас в момента комунизмът не само не е запечатан но още не е поставен дори в бутилка!
  Съжалявам, нищо лично.
  Поздрави.

 31. (към Атанас Чобанов) Силно съм обезпокоен за здравето на Едвин! Явно този гениален манипулатор Боко яко го е изманипулирал, както изманипулира цялата нация, а Едвин все още не е възстановил психиката си. На него ще му мине, но дали нацията ни ще възстанови някога своето здраве. Мисля за излишно да ти казвам, че всички се радваме за разкритията на “Биволъ” и не споделяме опасенията на Едвин. Аз, в качеството на член на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” се интерисувам от военното престъпление извършено в Харманли от днешния премиер на България Бойко Борисов, когато е бил полицейски шеф. От няколко дни ме мъчи мисълта как така Милошевич го съдиха за военни престъпления, а Бойко Борисов не го съдят за същото. Даже го прикриват и Обама го приема в Овалния кабинет. Може би Петър Пенчев знае нещо повече. Дерзайте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.