Протежетата на ГЕРБ дет(р)онираха още една номинация и самата СДС

Не сте прави вие, които твърдите, че заради затихващите функции на партията СДС не е тема от голямо значение. Я вижте какво става, цялата държава се тресе от този разпад!

След като намеси президента Стоянов в скандалите с търсенето на неопетнени кандидати за високи постове от името на управляващата партия ГЕРБ, остатъчният шеф на СДС Кабаиванов продължава в същия дух с дет(р)онирането на поредната кандидатура. За целта бяха мобилизирани отцепници от „Атака”, но резултатът е същият: номинираната от тях от името на СДС и по заръка на ГЕРБ съдия Гугушева вече трудно ще напусне орбитата на скандала в духа на „казуса Марковска” заради изплувалите срещу нея съмнения за участие в пране на пари.

Приемам за вярно афористичното обобщение на Евгений Дайнов, че СДС спечели битката за бъдещето ( нашето настоящо членство в НАТО и ЕС), а БСП- за миналото ( интерпретацията на историята с всички натрапчиви мутации на комунизма и русофилството). Само че това не доведе до паритет между печелившите. Разпадът на СДС е факт , докато БСП чака да падне от власт гнилата круша ГЕРБ и по липса на алтернатива в дясно да си прибере вересиите на властта обратно.

Именно в името на тази цел се води битката за систематичното доубиване на дясната алтернативата, която прави тази война значима общонационално, а не на някакво си партийно ниво.

Средство за осъществяването на тази цел е битката за миналото на …СДС. Понеже в лицето на Иван Костов кукловодите съзират главната опасност от организирано противодействие, от всички страни валят срещу него клетви на познавачи на миналото на СДС. Само чакат да видят кой ще оглави напускащите СДС познати лица от формацията „Единство”, за да го подложат на същите гонения. Мобилизацията е пълна!

Ето че и във вестника, наследил славните традиции на „Труд” в разбиването на СДС, се изказва един от хората, които съградиха в обкръжението на президента Желев полето за разстрела на синьото правителство през август 1992 г. Ивайло Трифонов. Вместо да разкаже, как в България беше извършен преврат през септември 1992 г., когато подопечният на президента шеф на разузнаването Бриго Аспарухов натисна спусъка на този преврат с компромат срещу правителството на Филип Димитров, довели до неговата оставка, Трифонов сипе клюки срещу омразния Костов с по-ранна дата.

Желев упорито мълчи вече толкова години какво го караше да назначи, да поддържа и защитава през цялото си управление Бриго Аспарухов, кандидатирал се моментално за шеф на БСП след като беше уволнен най-накрая чак през 1997 г., но Трифонов предпочита да разказва някакви непроверяеми твърдения за злодея Костов от зората на демокрацията.

Тактиката да бъдат използвани отцепници от СДС датира именно от онова време на преврата срещу кабинета на Филип Димитров. С помощта на т.н. сини люспи тогава беше формирано правителството на президентския съветник Любен Беров, което ще остане в историята с това, че в условията на югоембаргото се превърна в инкубатор на организираната престъпност от епохата на Мултигруп ( чийто виден ръководител Николай Вълканов сега е обявен за бизнесмен на годината при управлението на ГЕРБ)

Остатъците от синята власт, разгромена чрез компроматите на разузнаването под водачеството на Желев, отказаха да напуснат ръководните си постове в парламента в края на 1992 г. и така с телата си услужиха на безпринципната симбиоза на прекроеното без избори парламентарно мнозинство да твърди, че всъщност СДС си е на власт и само „леко” е отстъпила мандата си на ДПС, за да може възстановеното по този начин червено мнозинство да се гаври, че управлява с…програмата на СДС. И така- цели две години!

И бяха улеснени да спекулират: начело на парламента достолепно си остана параванът Александър Йорданов, който беше сочен като живо доказателство, че „почти” няма промяна във властта и че СДС си управлява…После дойде изборният разгром на синята коалиция ( да , СДС беше синя коалиция!) през 1994 г., тъй като избирателите явно бяха повярвали, че мутризацията, извършена ударно през този период, е дело на „управляващата” СДС.

А междувременно, както съм посочил в книгата „Течна дружба”, насред икономическата съсипия в България рязко, в пъти, противно на всяка вътрешна икономическа логика при катастрофално спадналото потребление, нарасна вносът на горива от Русия, които с престъпното съдействие на държавата наливаха масло в югославския пожар и пари в свързаната с тази операция организирана престъпност, за която днес вътрешният министър Цветанов признава ( без да иска), че е превърнала в наши дни страната в свой „остров”. Остров насред течната дружба, нали!

Днес мизерията на изтощения ресурс на СДС е достигнала дотам, че се налага да търсят отцепници от националистическата „Атака” за изпълнители на поредната поръчка. А несъгласните с това наричат…отцепници от СДС.

Така че битката за миналото на СДС е война срещу бъдещето на България, заложено на карта отново. Носим се по течението на течната дружба към зоната на здрача на Изток, макар формално да сме част от западните съюзи, в които членуваме, но нямаше да помиришем без синята реформа- без нея нямаше да има нито безвизов режим с развития свят, нито приобщаване към толкова вкусните за местната корупция еврофондове.

И вие ми казвате, че темата за СДС не била важна?!

16 мнения за “Протежетата на ГЕРБ дет(р)онираха още една номинация и самата СДС”

 1. Браво Иво,
  Блестящ анализ и коментар!!!

 2. Иво, толкова добре си го написал, че докато четях се страхувах, че ще свърши! Интересното е, че и тримата бивши президенти са си подали ръце срещу единствената ни надежда – Синята коалиция. В битката срещу нея помагат “свои” и чужди. Медината машина е заредена(с пари) и работи на пълни обороти. Политическият морал и неподкупната журналистика са вече в “Бялата книга” за изчезващи видове на територията на България.

  Поклон пред острото ти перо!

 3. Всяка Ваша дума е верна, драги г.н Инджев! А заключенията Ви – блестящо обосновани с неоспорими факти.
  Добре, че ги припомняте. Защото дори аз самата, която дълги години гласувах за СДС, а след това – и за ДСБ, започнах да забравям тяхната последователност и значимост.
  Вдъхвате ми надежда!

 4. Абсолютно вярно е написаното! Блестящо съчетание на журналистически талант, опит и познаване на същността на нещата, отвътре.
  А, мисля си, тоя “полезен идиот”, или полезен полуидот(ако е бил платен),Ивайло Трифонов, не беше ли по време на югоембаргото посланик в тогавашна Югославия, и ако – да, случайно ли е това, или е изпълнявал задачи по координацията на ембарговите доставки?

 5. Гнилата тиква умира да си бодне на ревера син гербер – за пране на имиджа си навън, и за обиране на десни гласове вътре, но кой ли мислещ седесар ще му се върже на номерата. Иначе стои въпросът с водеща се по течението членска маса, зомбирана допълнително и от медиите – само категорични експертни разяснения могат да променят нещата, но ръководството на СДС определено няма такива намерения. А моментът исторически “най-случайно” съвпада с референдума за АЕЦ “Белене” – сега е времето ДСБ и Костов да бъдат оплюти/дори от Вашингтонските изявления на боко/, за да гласуват сами СРЕЩУ ядрената енергетика и зависимостта от Русия.

 6. Не ми е приятно да повтарям, но ще кажа за ен-ти път: “Сега разбрахте ли защо Костов напусна това СДС и основа ДСБ?” То СДС си беше такова още от 2002 г., просто 10 години следва своя път надолу.

 7. Докато нормалните демократични политици се наумуват, то господата клонинги един на друг, г-н ББ Гербово Лице и г-н ЦеЦе Извиващ Ръце, съвсем ще детонират демокрацията. Бум! И е свършено не само с някой си Чакър, останала е купчинка пепел от един демократичен принцип. Мятат Марковска в КС да им седи като скрита мина за сигурност – бум – още една купчинка пепел. И покрай нея изгаря и СДС.
  Чета, че Жельо Желев издавал “Тоталитарните близнаци” и за част от секундата ми хрумва, че е за гореспоменатите двама Лице и Извиващ ръце. Естествено, че не е. (Язък за изгърмяното заглавие.)Изваден е от нафталина заради всеобщия враг Костов. И за да каже, че дясното не функционирало вече. Теза, която пробутват отдавна в услуга на Кукувичата партия, зер опразнено гнездо се заема по лесно. (Удобна партия е безспорно – заявили са, че не знаят какво е “олигарх”.)
  Как пък никой от БГ представителните лица не заговори за миналото на Борисов, а? И сега, в светлината на семинара в Европейския Парламент, ако никой не вземе отношение за това минало ще стане ясно, че купчинките пепел от демократични принципи ще се множат не само у нас, но и по света.

 8. Да си призная и тук – и мен ме ужилиха преди няколко дни демонизаторите на Костов. Уж им бях свикнал, уж им бях претръпнал на компроматите, уж си бях изградил имунитет за толкова време, но не би. Някой си пусна някакъв линк, някъде аз цъкнах и какво да видя компромат-статия от долу горе популярен вестник от преди 10г. За подобно събитие гугъл връща малко резултати – мисля си било е отдавна и затова. Питах този и онзи, но уви понеже съм анонимен, питаните явно са ме помислили и мен за част от клеветниците – никакъв отговор. Може би все пак трябва да се отговаря от време на време от някой, въпреки че, на всички вече ни е писнало от безкрайното плюене. Както и да е на другия ден се след малко по обстоятелствено ровене се оказа, че събитието като цяло е добре известно и за разлика от компроматната статия Костов е бил на точно обратната позиция от внушаваната. Само че в оригиналния материал имаше и една дата – дали нарочно дали случайно беше сбъркана. Та за това толкова малко резултати в гугъл. Зарекох се – след толкова чути и повечето проверени от мен компромати – никога вече вяра на нищо отрицателно с/у Костов и ДСБ. Другарите отдавна си изчерпиха прекомерния кредит, хайде не на доверие, но на здравословно съмнение, който им бях отпуснал. И Папата да заклейми Костов, ей богу на следващия ден ставам мюсюлманин 🙂 Едва ли четящите този блог се нуждаят от подобни съвети, но все пак – никакво внимание ДС-другарската пропаганда, не си губете времето, не им давайте повод за радост.

 9. По-точно и кратко, не може да се опише.Поздравления.
  Последната новина е, че Стефан Софиянски се завръща в СДС. Очаквам и други като него “седесари” да направят същото, включително и Ивайло Трифонов.

 10. От болница излизам и в болнична обстановка попадам…Същите болни мозъци от времето на прехода се обаждат.Кохортата на Жельо от присъдружните на БКП организации в тогавашното ТКЗС-СДС.Евала на Костов,че създаде партията СДС.И частично ги отлюспи.Браво Иво.Блестящ си!

 11. Moite pozdravleniq za blestq6tiq analiz, g-n Indjev!
  Nai-stra6noto e, 4e ne vlqzat li DSB v parlamenta sled 7 meseca – krai i na demokrati4niq ni eksperiment, i na prinadlejnostta ni kam evro-atlanti4eskiq sayuz.
  S drugi dumi: okon4atelno pogrebvane na proslovutata ‘sinq ideq’ i palnata pobeda na 4ervenata takava…

 12. СДС е нищо, Костов е лош, Борисов още по лош. Единствено добри са напиращите редици на Станишевите легионери, които маршируват в блокове. Хора защо се натискате да си сложите ярема и да ви яхнат отново по азиатски?

 13. Така че битката за миналото на СДС е война срещу бъдещето на България, заложено на карта отново от ГЕРБ и подобни отломъци от С ДС.

 14. Поздравления г-н Инжев. Както винаги и сега сте на ниво. За съжаление твърде много оплюха Костов / вярно че не е безгрешен/. Според мен комунистите се страхуваха от него, а народът го прие за истина и забрави, че ишменно правителството на СДС ни измъкна от попарата, която си надробиха комунистите чрез Виденов за да лапат и продължават да си пълнят гушките, защото от политически, днес са икономически акули. Що се отнася до СДС едва ли ще си възвърне вярата на този обезверен вече народ. Изглежда, че 40 години няма да ни стигнат, а два пъти повече

 15. Kakto vinagi popadenieto ti e tocno v 10-kata.Nablijava vremeto za novi sini reformi,koito madridskiat mochenik spria prez 2002 godina.

 16. Браво Иво! Ти си сладур! Много точно казано! Как се сети за ония тъмни времена на сговора Жельо и Бриго, и онзи Ивайло Трифонов… А помните ли, когато в следствие на горните събития Филип Димитров реши да си подаде оставката, за да не служи за прикритие на зараждащата се мафия? Как още един герой, и той все спортуваше нещо – Венци Димитров, който от яд, че не можа да убеди Филип да не подава оставка, му скочи върху очилата и го потроши?! И тогава го изгонихме от нашата организация в Лозенец. Ей, страшни времена бяха!Как се редуваха само силна радост и тежко резочарование с усещане за измама! Борба на злите сили и крехкият ни опит да се изтръгнем от костеливите им ръце…Помня също, как когато 11 от сините депутати напуснаха парламента за да го принудят да приключи най-сетне с тая конституция и да се саморазпусне,ние обградихме парламента да подкрепим нашите депутати. Около сградата беше обградено, бяхме доста хора и викахме “НАПУСКАЙТЕ ВСИЧКИ, НЯМАТЕ РАБОТА ВЕЧЕ ТАМ”, от вратата на парламента излезе едно лице, Георги Аврамов се казва, ако не се лъжа, беше от сините депутати – от Подкрепа. Хората го разпознаха и взеха да му махат, да го приканват да напусне! Той се спря зад милиционера, на около 10 метра от кордона и ни показа среден пръст!Представяте ли си, какво почувствах тогава?! Никога няма да го забравя това! Какви предателства преживяхме тогава, какви тревоги и силни разочарования! Толкова много понесохме и сякаш народът обръгна. Не искам да изброявам колко хора ни разочароваха! А като започна кампанията срещу Костов – та 12 години не спря! И за какво беше това – защото е силна политическа фигура и не може да бъде контролиран “от когото трябва” нали? Както и да е! Важното е, че оцеляхме и че опазихме Синята коалиция. Важно е, че се разграничихме от онези случайни хора, които с лекота запратиха СДС на дъното, в краката на една обикновена червена мутра! Пожелавам успех на Синята коалиция, с радост и много надежда!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.